Ce practici folosesc mecanicii auto pentru a te jecmăni de bani

RTR Moldova, 19 iunie 2017 17:26

Ce practici folosesc mecanicii auto pentru a te jecmăni de bani Oare câți dintre noi n-am plătit mai mult decât trebuia atunci când am trecut pragul unui service auto? Și câți dintre noi n-am auzit de cazuri în care clienții s-au trezit că au schimbat mai multe piese decât era cazul? Pentru a preveni aceste escrocherii ale mecanicilor auto, Biroul de Afaceri Bune din Missouri prezintă o lista cu cele mai des întâlnite înșelătorii când vine vorba de reparația mașinii, scrie KY3: Injectoare murdare „E posibil să ți se spună să le cureți la fiecare 20-30 mii de kilometri, însă ce nu ți se spune e că în ziua de azi combustibilul conține o substanță care curață injectoarele.” Probleme apărute din senin „Vii la mecanic cu o singură problemă și ești anunțat că, de fapt, mai ai alte 3 lucruri pe care trebuie să le rezolvi. Dacă aveți încredere în persoana respectivă, atunci e bine. Dacă nu, mergeți și cereți și o altă opinie.” Piesele folosite la reparații „Dacă plătiți pentru piese noi, cereți să le vedeți. Ar trebui să fie scoase din cutie. De asemenea, cereți să vedeți reparația.” Înlocuirea filtrelor de aer „Nu aveți nevoie de unul nou la fiecare schimb de ulei. Filtrul de aer este bun pentru un an sau 20.000 de kilometri.” Schimbarea frecventă a uleiului „Nu trebuie să schimbați uleiul la fiecare 5.000 de kilometri. Multe mașini pot merge în siguranță 10.000 de kilometri între schimbul de ulei.” Sursă: independent.md Record Ce practici folosesc mecanicii auto pentru a te jecmăni de bani apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de RTR Moldova

Acum o oră
18:06
Rihanna are un nou iubit – (FOTO) Rihanna are un nou iubit cu care a fost deja surprinsă sărutându-se. Hassan Jameel este un influent om de afaceri din Arabia Saudită și conduce una dintre cele mai mari firme din lume. Noul iubit misterios al celebrei Rihanna se crede a fi un om de afaceri din Arabia Saudită ce provine din una dintre cele mai bogate familii din lume. Diva a fost surprinsă în tandrețuri, într-o piscină, cu un bărbat, în timpul vacanței din Spania. ”Această relație este într-adevăr serioasă. Rihanna i-a spus unui prieten că este indrăgostită până peste cap de el și pare că se înțeleg din priviri. Deja petrec foarte mult timp împreună, departe de ochii curioșilor”, a declarata o sursă, potrivit The Sun. Frumușelul Hassan este vicepreședintele companiei familiei, Abdul Latif Jameel, una dintre cele mai mari companii din lume. S-ar părea că bărbatul este și un prieten apropiat al supermodelului Naomi Campbell, relație despre care se vorbește că ar fi fost mai mult decât prietenie, cei doi fiind o vreme împreună. Sursă: evzmd.md Record Rihanna are un nou iubit – (FOTO) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum 2 ore
17:36
Droguri comercializate în farmacie — (VIDEO) Ieri, angajații Inspectoratului de Poliție Ungheni au reținut un administrator al unei farmacii din Ungheni, fiind suspectat de comercializarea ilegală a drogurilor. Bărbatul de 61 de ani, din orașul Ungheni, comercializa drogurile direct în farmacie. În cadrul percheziţiilor la locul de muncă și la domiciliul acestuia, oamenii legii au ridicat bani, comprimate cu efect psihotrop, precum și blanchete de reţete medicale necompletate. Bărbatul este reținut pe un termen de 72 ore. Acesta riscă închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani. Sursă: provincial.md Record Droguri comercializate în farmacie — (VIDEO) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
16:56
Vânzările acestor jocuri au explodat în România Chiar dacă tehnologia a avansat foarte repede, iar jocurile au ajuns până în punctul în care simulează practic realitatea înconjurătoare, copiii din ziua de azi tind să se întoarcă la simplitate. Acesta este motivul pentru care vânzările pentru Kendama şi Spinner Fidget au explodat pe piaţa din România, de la începutul anului. Directorul unui magazin online de jucării afirmă că, de la începutul acestui an, a vândut câteva mii de kendama şi spinner fidget, iar cei mai mulţi copii au cumpărat aceste jucării deoarece s-au plictisit de tehnologie şi vor să se întoarcă la simplitate, la antrenarea coordonării minte-mâini, scrie jurnalul.ro. Surprinzător este că nu doar copiii se bucură de aceste jucării, ci şi adulţii. Sursă: realitatea.net Record Vânzările acestor jocuri au explodat în România apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum 4 ore
16:36
Moldovenii trimit mai mulți bani acasă În luna mai au fost înregistrate transferuri din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice (în bază netă) în valoare de 105 milioane de dolari, cu aproape 20% mai mult decât în mai 2016. Cele mai multe transferuri – 49,6% au fost efectuate în dolari, 41% în euro, iar 9,5% — în ruble. În primele cinci luni ale anului, valoarea transferurilor bănești a constituit aproximativ 445 de milioane de dolari, cu 40 de milioane mai mult, sau 10% față de aceeași perioadă a anului trecut. Sursă: evzmd.md Record Moldovenii trimit mai mulți bani acasă apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:57
Mai puțini bani în Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală Statul va plăti în continuare mai puțini bani în Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală pentru cele 14 categorii de cetățeni pentru care are calitatea de asigurator decât persoanele asigurate. Guvernul urmează să dea aviz negativ unei inițiative legislative propusă de președintele și vicepreședintele Comisiei parlamentare Sănătate încă la sfârșitul anului 2015. Oxana Domenti și Valentina Stratan au propus atunci ca statul să transfere din bugetul public în Fondul de bază inclusiv restanțele financiare rămase din anul trecut, precum și să indexeze suma transferurilor la indicele prețurilor de consum pentru anul în curs. Legislatorii propun modificarea articolului 9 din Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală. Autorii documentului afirmă că din cauză că statul nu-și onorează integral angajamentele față de FAOAM, precum și a disciplinei și responsabilităților financiare reduse, Compania Națională de Asigurări în Medicină rămâne cu datorii față de instituțiile medicale, iar ultimele, la rândul lor, acumulează datorii pentru medicamente, consumabile, etc. De asemenea, prevederile actuale ale legislației nu obligă statul să transfere în anul următor banii neutilizați, iar acest lucru „pune în pericol sustenabilitatea financiară și capacitatea de plată a CNAM și, respectiv, a instituțiilor medicale încadrate în FAOM”. Continuarea, aici. Sursă: e-sanatate.md Record Mai puțini bani în Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:46
Cort anticaniculă, în Cahul Cortul Salvatorilor din Cahul a fost instalat în scuarul din preajma Pieței Independenții din oraș, și va activa pe perioada caniculei de la ora 11:00 până la 18:00. Aici, orice persoană poate măsura tensiunea arterială și bea un pahar de apă rece. „În caz că paramedicii de la SMURD constată, la persoanele care s-au adresat, devieri de la normă a nivelului tensiunii arteriale, sunt redirecționați la medici, ori acordat primul ajutor medical necesar”, ne-a declarat Gheorghe Hanganu, ofițerul de presă al DSE Cahul. Serviciul Hodrometeorologic de Stat a anunțat, pentru perioada 25 iunie – 1 iulie 2017 cod galben de caniculă. În intervalul menționat pe o mare parte a teritoriului temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33°C și mai mult. În aceasta perioadă va crește riscul excepțional de incendiere a fîșiilor forestiere și culturilor agricole Sursă: ziuadeazi.md Record Cort anticaniculă, în Cahul apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:36
NATO și Canada investesc mai mult în apărare Aliații europeni din NATO și Canada își vor crește cheltuielile pentru apărare cu 4,3% în 2017, a anunțat miercuri secretarul general, Jens Stoltenberg, ceea ce reprezintă un salt cumulat de 46 de miliarde de dolari de la stoparea tăierilor în 2014, a anunțat miercuri secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, citat de Reuters, AGERPRES. «Pentru a asigura securitatea națiunilor noastre, trebuie să continuăm să lucrăm în sensul sporirii cheltuielilor pentru apărare și al unei distribuiri mai bune a sarcinilor între noi în cadrul Alianței», a declarat Stoltenberg cu o zi înainte ca miniștrii apărării din cadrul NATO să se reunească la Bruxelles pentru a discuta despre majorarea cheltuielilor destinate apărării, cerută de președintele american Donald Trump. «Țările europene aliate trebuie să investească mai mult în apărarea lor, dar nu pentru a fi pe placul SUA, ci pentru că este în propriul interes», a pledat Stoltenberg, subliniind că 2017 va fi al treilea an consecutiv de creștere a bugetelor militare ale statelor membre ale NATO. Creșterea preconizată pentru 2017 reprezintă cheltuieli suplimentare de 12 miliarde în Europa și Canada, nefiind luată în considerare majorarea considerabilă a bugetului militar al SUA anunțată de președintele Trump, notează AFP. Sursă: moldpres.md Record NATO și Canada investesc mai mult în apărare apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:26
Moldovenii au creat un videoclip pentru Jasmin – (VIDEO) Jasmin dezvăluie lucrarea finală pentru piesa – ”Tî maio, maio”. Nu doar piesele vestimentare sunt „made in Moldova” — se pare că întreg videoclipul este realizat la noi. Pentru cel mai nou clip, Jasmin a îmbrăcat o rochie by Evgheni Hudorojcov și a făcut echipă cu Slava Sîrbu. „Dragii mei, sunt încântată să vă prezint noul meu produs video. Este clipul piesei „Tî maio, maio”. Le mulțumesc mult tuturor celor care au participat la filmările clipului. O echipă încântătoare”, scrie artista pe contul său de Instagram. „Tî maio, maio” a fost filmat în Sicilia de echipa regizorului basarabean Slava Sîrbu – Sîrbu Production. Interpreta a purtat mai multe ținute, cea neagră fiind o creație vestimentară semnată de Evgheni Hudorojcov. Tot această echipă a semnat și un videoclip pentru Filipp Kirkorov. Sursă: ea.md Record Moldovenii au creat un videoclip pentru Jasmin – (VIDEO) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
15:16
Bărbatul care ar fi lovit-o pe Buliga ar putea primi 10.000 de euro Pensionarul din Glodeni care a fost internat forţat într-un spitalul de psihiatrie după ce ar fi lovit-o pe Valentina Buliga poate primi despăgubiri de peste zece mii de euro. Asta pentru că, după incident, avocatul său a depus o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar instituţia a acceptat-o. Totul a început în 2014, atunci când ministrul Muncii de la acea vreme, Valentina Buliga, a venit la Glodeni la o întâlnire cu localnicii. Mihail Dogotar, fost inginer cu un stagiu de muncă de 45 de ani, era nemulţumit de pensia pe care o are şi a cerut explicaţii de la funcţionară. Buliga i-ar fi răspuns arogant, iar bărbatul, indignat, ar fi lovit-o. Imediat, el s-a ales cu un dosar penal, dar nu numai. Într-una dintre zile, a fost luat pe sus de poliţişti şi internat într-un spital de psihiatrie. Juriştii Asociaţiei Promo-Lex, care au preluat cazul, spun că pensionarul a fost investigat medical la psihiatrie contrar voinţei sale. Tocmai din această cauză s-au adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului, iar instituţia a admis cauza. Potrivit juriştilor, Înalta Curte de la Strasbourg s-ar putea pronunţa în acest caz în doi ani. Nu este pentru prima dată când CEDO condamnă Republica Moldova în procese similare. Astfel, în 2011, un bărbat din raionul Râşcani, Iurie Gorobeţ, a obţinut câştig de cauză şi 20 de mii de euro despăgubire după ce a fost ţinut cu forţa, peste 40 de zile, în Spitalul de Psihiatrie din Bălţi. Iar în noiembrie 2007, CEDO a pronunţat hotărârea „David contra Moldovei”. Disidentul Gheorghe David a fost trimis la tratament psihiatric forţat în perioada sovietică, mai exact în anul 1987, de către fostul şef al statului Nicolae Timofti, pe atunci judecător. În acest caz, CEDO a stabilit un prejudiciu de patru mii de euro, doar că victima murise deja. Sursă: moldnews.md Record Bărbatul care ar fi lovit-o pe Buliga ar putea primi 10.000 de euro apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:56
Maraton de alergări, la Orheiul Vechi, printre stânci de milioane de ani Comunitatea de alergători Run Moldova, în parteneriat cu Ministerul Tineretului, Ministerul culturii, Ministerul Afacerilor Interne și Complexul Muzeal Orheiul Vechi, au inițiat o Cursă EcoRun și propun doritorilor să participe la o escapadă prin componentele naturale și arheologice ale Rezervației Orheiul Vechi. Sportivii vor avea posibilitatea să participe la maraton („Hoarda de Aur”) și la semimaraton („Calea Dragonului”). Organizatorii își propun să renască legenda multiseculară – „Dragonul de Aur”. Ei sugerează un traseu pe stânci de milioane de ani, prin locuri îmbibate cu istorie, pe lângă fortificații geto-dace, caverne și urme ale orașelor Hoardei de Aur. O cursă în care se îmbină utilul cu plăcut și în care participanții vor avea ocazia să viziteze nenumăratele locuri pitorești ale Rezervației Cultural-Peisagistice Orheiul Vechi. Pe lângă participarea la trei curse, organizatorii promit participanților cazare într-un loc misterios unde vor avea oportunitatea să viziteze renumitele atracții turistice din zonă. Condițiile pe care trebuie să le întrunești: 1) Alergătorul trebuie să aibă cel puțin 18 ani împliniți (participanții cu vârsta sub 18 ani trebuie să aibă acordul scris al părintelui); 2) Alergătorul trebuie să aibă dovada plății taxei de înscriere; 3) Alergătorul trebuie să aibă asupra sa un act de identitate în original; 4) Alergătorul trebuie să prezinte declarația participantului completată și semnată. 5) Echipament obligator (încălțăminte corespunzătoare, rezervor pentru apă, rucsac, alimentație, telefon cu bateria încărcată etc.). Evenimentul este planificat pentru 17-19 august, iar înscrierile încep din 5 iulie. Taxele de înregistrare sunt de 300MDL pentru maraton și 200MDL pentru semimaraton, taxa de trasport e 50MDL. Sursă: diez.md Record Maraton de alergări, la Orheiul Vechi, printre stânci de milioane de ani apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum 6 ore
14:46
Femei din lumea întreagă, într-un atlas foto creat de o moldoveancă – (FOTO) Călătoreşte prin toată lumea şi face poze femeilor pe care le întâlneşte. Vorbim despre fotografa Mihaela Noroc care e pasionată de fotografii şi anume chipul femeilor, pe care le imortalizează în proiectul său «Atlasul frumuseţii». Numele de familie, cu siguranţă i-a purtat noroc. A vizitat până acum, în patru ani, peste 80 de ţări şi a descoperit lumea la feminin cu ajutorul aparatului de fotografiat. Proiectul nu tinde a fi sexist, e doar o alegere prin care fotografa vrea să arate lumii întregi frumuseţea naturală a femeilor. Acea frumuseţe plafonată de stereotipuri moderne. În afară de Antarctida a vizitat toate continentele şi a adunat impresii pentru o viaţă întreagă. Proiectul său a ajuns a fi atât de popular încât a fost remarcat de cei de la CNN. Mihaela a stat faţă în faţă şi cu vestita prezentatoare Oprah Winfrey. Autoarea acestui proiect, spune că unele femei se lasă greu fotografiate. A fotografiat până acum mii de femei de pe toate continentele, iar zilele acestea a ajuns şi la Chişinău. De fapt, aici s-a născut. În septembrie «Atlasul Frumuseţii» va putea fi răsfoit. Asta pentru că acest proiect pe care îl puteţi vedea deocamdată online, va fi găsit şi în librării. Sursă: prime.md Record Femei din lumea întreagă, într-un atlas foto creat de o moldoveancă – (FOTO) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
14:26
Ce beau soldații ca energizant, în Primul Război Mondial Primele prototipuri, ce reprezentau o băutură poziţionată între cvas şi bere, au apărut încă în Egiptul antic, cu 3.000 de ani î.e.n.. Descrierile unor băuturi asemănătoare cu cvasul au fost prezente şi în lucrările lui Hipocrate, Herodot şi Plinius cel Bătrân. Cvasul preparat din fructe era cunoscut în Babilon, chiar dacă nu a avut o răspîndire largă în Mesopotamia. În secolul al 15-lea în Rusia existau deja peste 500 de tipuri de cvas. În anul 1913, a fost demonstrat ştiinţific faptul că în cvas mor bacteriile tifoide. În consecinţă, această băutură a reprezentat un remediu antibacterian salvator pentru bolnavii de febră tifoidă din Primul Război Mondial. Cvasul ajusese să fie consumat în loc de apă atât în spital, cât şi pe front. Soldaţii îl consumau ca energizant. În Rusia, prima însemnare scrisă despre cvas se referă la anul 989, atunci când kneazul Vladimir al Kievului i-a convertit pe adepții săi la creștinism. În letopiseț, despre acest lucru a fost scris astfel: «Să se împartă poporului mâncare, miere și cvas». Sursă: prime.md Record Ce beau soldații ca energizant, în Primul Război Mondial apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:56
Garda de Onoare a MAI are uniforme noi, semnate de un designer autohton — (FOTO) Garda de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne are uniforme noi pe care le va purta în cadrul evenimentelor oficiale. Acestea includ elemente preluate de la uniformele vechi, de pe timpul lui Ștefan cel Mare, care au fost un pic modernizate, fiind create de designerul autohton Daniel Racovizza. Deocamdată, au fost create doar patru uniforme de tip nou, însă se propune a fi cusute altele circa 20, astfel ca la sărbătorile naţionale din luna august, majoritatea poliţiştilor Gărzii de Onoare a MAI să poarte deja uniforme noi. Solicitată de Independent.md, purtătoarea de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Alina Zbancă, a menționat că noile uniforme pentru Garda de Onoare a Ministerului de Interne au fost realizate la inițiativa ministrului Alexandru Jizdan, care a venit cu propunerea de a schimba uniformele vechi și de a realiza ceva „mai frumos”. Asta deoarece „Garda de Onoare este imaginea noastră când vin oficialii străini la diferite evenimente, întâlniri, dar și pentru cetățenii noștri, care trebuie să vadă în acest sistem și cultura de a purta uniforma”. Potrivit ei, uniforma are trei culori, care pot fi asociate cu culorile drapelului Republicii Moldova: roșu, albastru și galben, doar că-s un pic în alte nuanțe, mai aprinse. „La aceste uniforme s-a muncit 9 luni. Garda de Onoare are peste 30 de reprezentanți, iar la sărbătorile naționale din august ne propunem ca majoritatea să poarte uniforme noi”, a menţionat Alina Zbancă. Sursă: independent.md Record Garda de Onoare a MAI are uniforme noi, semnate de un designer autohton — (FOTO) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:46
Evghenii Șevciuk a rămas fără imunitate, și i s-ar fi deschis dosar penal Așa zisul Sovietul Suprem de la Tiraspol i-a ridicat imunitatea fostului președinte al regiunii Transnistrene, iar autoritățile locale i-ar fi deschis un dosar penal pe cinci capuri de acuzare. Este vorba de fonduri „biochimice”, contrabandă, taierea ilegală a pensiilor și a salariilor cu 30% și amnistierea unor deținuți cu încălcarea legii. Mai mult, potrivit unor informații Evghenii Șevciuk ar fi fugit azi noapte în Moldova, trecând Nistrul cu o barcă. Sursă: unimedia.info Record Evghenii Șevciuk a rămas fără imunitate, și i s-ar fi deschis dosar penal apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:36
”Statele baltice sunt islamizate de Turcia și Arabia Saudită” Turcia și Arabia Saudită răspândesc în mare măsură valorile islamice în rândul societăților din țările balcanice, a declarat ministrul apărării din Austria, Hans Peter Doskozil, într-un interviu publicat marți de ziarul german Die Welt, scrie Agerpres. Ministrul a adăugat că Ankara continuă să-și răspândească influența în Albania, Kosovo și Serbia. ‘Putem vedea islamizarea lentă a Balcanilor. Uniunea Europeană își pierde influența în Balcani. În schimb, influența Turciei și a Arabia Saudite este în creștere’, a spus Doskozil, exprimându-și îngrijorarea în legătură cu această situație. ‘Din cauza acestei situații, ar fi inacceptabil din punctul meu de vedere ca Turcia, ca parte a NATO, să desfășoare în curând mai multe trupe în Balcani’, a mai spus Doskozil, adăugând că un astfel de dezechilibru nu este în interesul europenilor. Ministrul austriac a cerut Germaniei și altor state să prevină orice schimbare a echilibrului puterilor și orice amenințare împotriva democrației în regiune. Sursă: radiochisinau.md Record ”Statele baltice sunt islamizate de Turcia și Arabia Saudită” apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:26
Relația cu UE și diferendul transnistrean, în opinia lui Oazu Nantoi și Valeriu Ostalep, la «Vineri, cu Anatol Golea” În această săptămână s-au împlinit trei ani de la semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Această dată, însă, nu a prea fost consemnată, deoarece «povestea de succes» a rămas mult în urmă, iar relația curentă R. Moldova-Uniunea Europeană lasă mult de dorit. Despre acest lucru şi despre alte evenimente ale săptămânii, precum şi despre perspectivele soluționării conflictului transnistrean, vom vorbi cu doi plitologi lideri: directorul de programe la Institutul de Politici Publice, Oazu Nantoi, și directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, Valeriu Ostalep. Emisiunea «Vineri, cu Anatol Golea” va fi difuzată pe 30 iunie, la ora 19:00, la RTR-Moldova. Record Relația cu UE și diferendul transnistrean, în opinia lui Oazu Nantoi și Valeriu Ostalep, la «Vineri, cu Anatol Golea” apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
13:06
Iată cât cheltuie Parlamentul pentru traducerea legilor în rusă Parlamentul a suportat cheltuieli de 1 milion 584 de mii de lei pentru traducerea actelor legislative în limba rusă pe parcursul anului trecut. Informaţia a fost făcută publică de Secretariatul Parlamentului. Suma a fost cheltuită „pentru salarizarea funcţionarilor publici antrenaţi în implementarea politicii unice tehnico-legislative, structurale şi lingvistice pentru anul 2016”, se arată în informaţia Secretariatului Parlamentului făcută publică la solicitarea deputatului PL, Alina Zotea. În procesul de traducere sunt antrenate zece persoane, dactilografi, traducători, şi redactori, care asigură traducerea, redactarea în şi din limba rusă a proiectelor de acte legislative introduse în procedura legislativă, a documentelor şi a altor materiale de însoţire ale acestora. „Cea mai săracă țară din Europa cheltuie 1.584.714 lei pentru traducerea în limba rusă a proiectelor de acte legislative. Asta în situația în care în Republica Moldova avem școli, grădinițe nereparate și spitale care nu corespund necesităților pacienților, iar nivelul de trai al unei bune părți a populației este sub minimul de existență”, a scris Zotea pe o rețea de socializare. Sursă: jurnal.md Record Iată cât cheltuie Parlamentul pentru traducerea legilor în rusă apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum 8 ore
12:46
Festival de muzică electronică, sâmbătă, în R. Moldova Pe 1 iulie, pe aerodromul Horești din raionul Ialoveni se va desfășura cel mai grandios festival de muzică electronică din Moldova — FOSFOR. Festivalul este la cea de-a treia ediție și este unicul de acest fel din țară. Festivalul va dura 19 ore, începând la ora 12:00 și până la ora 6:00 dimineața. În scenă vor evolua DJ autohtoni, printre care Live Beat, DayNite, Cyberpoetry, Dj NAD, Hiptonyx, CRVCK JVCK, Ivan Troy, Markus Lawyer, Antony Waldhorn, Magic Flowers, dar și DJ din Europa recunoscuți în întreaga lume. Headliner-ii festivalului sunt Key D și LH4L din Franța, dar și Retrohandz din Italia. Aceștia colaborează cu cele mai renumite label-uri din nișă. Aici puteți vedea cum s-au desfășurat primele două ediții FOSFOR. Sursă: RTR Moldova Record Festival de muzică electronică, sâmbătă, în R. Moldova apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:36
Statalitatea R. Moldova, obiectivul principal al lui Igor Dodon Principalul obiectiv al Președintelui Igor Dodon, este păstrarea și consolidarea statalității moldovenești. Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul Clubului internațional de presă ”Rezonanța socială”, organizat la Reşedinţa de la Holercani. ”Sunt patru principii, pe care mă voi baza în această chestiune. Unu, reintegrarea țării. Am declarat în repetate rânduri, că Moldova nu are viitor fără Transnistria, și Transnistria nu are viitor fără Moldova. Și noi trebuie să ne înțelegem. Doi, o economie puternică și soluționarea problemelor sociale. Trei — patriotismul și tradițiile noastre, iar pentru aceasta este nevoie de interzicerea mișcărilor unioniste în Moldova. Istoria Moldovei și consolidarea valorilor ortodoxe”, a menționat Președintele. Sursă: a-tv.md Record Statalitatea R. Moldova, obiectivul principal al lui Igor Dodon apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
12:06
Păstra muniții și droguri acasă. Ce riscă acum — (VIDEO) Un tânăr de 22 de ani, domiciliat în Chișinău, este cercetat de poliție, fiind suspectat de păstrarea ilegală a munițiilor și drogurilor, informează serviciul de presă al Poliției Capitalei. În urma perchezițiilor la domiciliul acestuia, poliţiştii au depistat cantităţi impunătoare de masă vegetală, asemănătoare etnobotanicelor, precum şi peste 360 de tufe de cânepă cultivate şi îngrijite în grădina casei, 14 cartuşe de calibrul 5,45 mm, 9 mm şi 7,62 mm păstrate ilegal. De asemenea, au fost ridicate seminţe de canabis şi un cântar electronic de dimensiuni mici. Individul riscă închisoare de până la șapte ani. Sursă: unimedia.info Record Păstra muniții și droguri acasă. Ce riscă acum — (VIDEO) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:57
Doi prezentatori TV și-au găsit, în sfârșit, partenere – (FOTO) Emisiunea „Dimineața” la RTR a fost lansată la începutul lunii iunie, având drept prezentatori pe Liviu Gulica și Alexandru Fosa. Recent, însă, au intervenit modificări în conceptul emisiunii. Pentru SHOK.md, jurnalista Kamelia Fliştoc a oferit mai multe detalii despre schimbările făcute. „În primele două săptămâni au prezentat băieţii în doi – Liviu şi Alex, iar de săptămâna trecută au intervenit unele modificări, acum suntem două perechi de prezentatori ai matinalului. S-a schimbat formatul pentru a fi mai multă prezență feminină în platou şi, respectiv – ambilor băieți le-a revenit câte o parteneră, producătoarea emisiunii Luminița Popa ne-a „cuplat” – eu fac echipă cu Alexandru Fosa, iar cealaltă pereche sunt Liviu Gulica și Galina Timuș”, a precizat Kamelia. Sursă: shok.md Record Doi prezentatori TV și-au găsit, în sfârșit, partenere – (FOTO) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:36
Facebook a adunat 2 miliarde de utilizatori Rețeaua de socializare Facebook a anunțat că a ajuns la 2 miliarde de utilizatori lunari, potrivit unui anunț făcut de celebra platformă de comunicare. «Începând de (marţi, n.r.) dimineaţă, comunitatea Facebook are oficial 2 miliarde de persoane!», a postat pe Facebook co-fondatorul şi directorul executiv Mark Zuckerberg. Tot marţi, Facebook a anunţat detalii despre cum sunt puse în aplicare regulile împotriva discursurilor instigatoare la ură de pe platforma sa. Compania a indicat că peste 800 de milioane de utilizatori folosesc butonul „like”, iar peste 175 de milioane de persoane reacţionează la o postare în fiecare zi cu emoticonul „love”. Sursă: capital.ro Record Facebook a adunat 2 miliarde de utilizatori apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:26
Contrabandă cu mărfuri din Odessa — (FOTO) O femeie din Bender este cercetată penal, fiind suspectată de contrabandă. Poliţiştii au stopat în satul Chircăiești, raionul Căușeni, un automobil, condus de femeia de 34 de ani, care transporta haine și accesorii în asortiment din Ucraina, orașul Odessa. În lipsa documentelor ce ar confirma originea acestora, femeia s-a eschivat de la achitarea plăților vamale. Oamenii legii au confiscat marfa și automobilul suspectei. Valoarea mărfii constituie 220.000 lei. Aceasta riscă amendă de 25.000 lei sau închisoare de până la 2 ani. Sursă: publika.md Record Contrabandă cu mărfuri din Odessa — (FOTO) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:16
Tot mai mulți șoferi de taxi, microbuz și troleibuz se droghează Șoferii implicați în accidente, pe lângă testul la alcoolemie, sunt supuși și unui examen medical pentru a stabili dacă au consumat droguri. În ultimele luni ale anului curent, numărul persoanelor depistate cu consum de droguri și alte substanțe psihotrope este în creștere, fapt ce a contribuit și la majorarea numărului de accidente rutiere. Solicitat de IPN, Gheorghe Roșior, șef secție din cadrul IMSP Dispensarul Republican de Narcologie, a declarat că șoferilor implicați în accidente rutiere li se prelevă două probe – de sânge și urină pentru a se stabili dacă au consumat alcool sau droguri. Pe parcursul primului semestru al anului curent, au fost înregistrați în stare de ebrietate 154 de persoane, iar 170 au săvârșit accidente rutiere sub influența drogurilor. Expertul a mai spus că au existat cazuri în care șoferii implicați în accidente rutiere, văzând că trebuie să fie supuși și testului pentru consumul de droguri, refuzau examinarea medicală. Printre conducătorii depistați pozitiv se numără și șoferi de taxi, șoferi de microbuz. A fost înregistrat și un șofer de troleibuz, precum și trei funcționari publici care au consumat medicamente cu efecte similare, respectiv nu aveau voie să șofeze. În prezent în cadrul secției există teste-expres chiar și la 12 droguri, iar în curând vor fi achiziționate teste care vor identifica 20 de tipuri de droguri consumate. Sursă: ipn.md Record Tot mai mulți șoferi de taxi, microbuz și troleibuz se droghează apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
11:06
Ei ar putea deveni viceprimari de Chișinău Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 30 iunie, aprobată de primarul Dorin Chirtoacă, sunt prevăzute 20 de subiecte. Primul se referă la suspendarea raporturilor de serviciu ale secretarului CMC, Valeriu Didenco, inculpat într-un dosar de corupție, iar cel de-al doilea, la desemnarea a doi viceprimari: Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei Sănatate din cadrul Primăriei Chişinău, și Valeriu Munteanu, fostul ministru al Mediului. Valeriu Munteanu a depus o cerere de demisie din funcția de ministru al mediului la 29 mai curent. Se întâmpla după ce la 26 mai, în cadrul ședinței Consiliului Republican al Partidului Liberal a fost luată decizia de a părăsi alianța de guvernare, drept urmare a reținerii prim-vicepreședintelui PL și primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă. Sursă: zdg.md Record Ei ar putea deveni viceprimari de Chișinău apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Acum 12 ore
10:46
Emilian Crețu are o soră fotomodel în România – (FOTO) În familia lui Emilian Crețu, nu doar el este plin de talent. Sora actorului și prezentatorului TV este, la fel, o prezență bună în fața camerei. Nina Crețu, care are 17 ani, și-a început deja cariera de model. Tânăra a plecat la București alături de fratele său celebru, unde a devenit fotomodel pentru o agenție mare de acolo. În prima ședință foto pentru această agenție, Nina a pozat doar în lenjerie intimă, iar Emilian a ajutat-o nițel în studio. Sursă: kankan.md Record Emilian Crețu are o soră fotomodel în România – (FOTO) apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:26
Ilan Șor revine, astăzi, la Primăria Orhei Eliberat din arest, acum o saptamana, pana la pronuntarea unei sentinte definitive, primarul de Orhei, Ilan Sor revine la munca incepand de astazi. Desi a fost judecat pentru escrocherie si spalare de bani, magistratul Andrei Niculcea l-a condamnat acum o saptamana pe Sor pentru spalare de bani si cauzarea de daune materiale in proportii deosebit de mari. Astfel, a constatat ca cele 2 miliarde 600 de milioane de lei nu au ajuns la Sor. Ziarul de Garda scria acum doua zile ca aceste doua infractiuni prevad o pedeapsa mai blanda decat escrocheria incriminata lui Sor de la bun inceput. Primarul de Orhei a fost condamnat la 7 ani si 6 luni de inchisoare. Sursă: protv.md Record Ilan Șor revine, astăzi, la Primăria Orhei apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:16
Au prejudiciat bugetul de stat cu 12 mln. de lei Prejudicii de peste 12 milioane de lei, cauzate bugetului de stat de câțiva agenți economici, care au beneficiat neîntemeiat de unele facilități prevăzute de legislația în vigoare și Acordurile Internaționale semnate de Republica Moldova, prin indicarea cu rea-credință a unor date eronate în declarațiile vamale întocmite. Neregulile au fost relevate de către angajații Direcției control ulterior a Serviciului Vamal în cadrul examinării prealabile de specialitate a informațiilor cu privire la legalitatea acordării reducerilor, precum și a scutirilor de taxe vamale în cadrul importurilor realizate în baza contingentelor tarifare prestabilite, conform Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și țările-membre ale Uniunii Europene și Legii „privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor”. În acest context, au fost demarate controale asupra activității agenților economici vizați, astfel încât să fie asigurată recuperarea prejudiciilor depistate și sancționarea persoanelor culpabile de comiterea respectivelor ilegalități. Sursă: realitatea.md Record Au prejudiciat bugetul de stat cu 12 mln. de lei apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
10:16
24 de migranți, morți în Mediterana. Cadavrele continuă să ajungă pe plaje Voluntarii Semilunii Roșii au găsit marți pe coasta Libiei 24 de migranți morți, aduși de valuri la țărm, transmite Reuters. Între timp, în Mediterana se desfășura o operațiune de salvare a altor mii de refugiați. Localnicii din districtul libian Tajoura afirmă că de la sfârșitul săptămânii trecute, cadavrele continuă să ajungă pe plaje. Unele sunt parțial mâncate de câinii vagabonzi, a afirmat un oficial al pazei de coastă. Bilanțul tragic urmează probabil să crească, deoarece ambarcațiunile improvizate duc peste 100 de migranți fiecare, cu intenția de a ajunge doar până în apele internaționale. Mai multe bande de infractori au transformat într-o industrie profitabilă transportul cu bărci de cauciuc în stare proastă, supraîncărcate cu pasageri. După ce ies din apele teritoriale ale Libiei, refugiații sunt preluați de echipaje de urgență, de marina italiană și de diverse grupuri de voluntari și duși în siguranță în Italia. Luni, au fost luați la bordul unor astfel de nave circa 5000 de migranți, a anunțat un purtător de cuvânt al pazei de coastă italiene. Anul acesta, până la 21 iunie, aproximativ 72.000 de migranți au reușit să ajungă în Italia, cu aproximativ 20% mai mulți decât în perioada corespunzătoare din 2016. Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, circa 2000 de oameni au murit în 2017 încercând să traverseze Mediterana. Numărul total al celor care au intrat în Europa s-a înjumătățit însă față de anul trecut, după ce traseul prin Grecia a fost blocat în urma unui acord între Uniunea Europeană și Turcia. Sursă: unimedia.info Record 24 de migranți, morți în Mediterana. Cadavrele continuă să ajungă pe plaje apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
09:56
Justiția va beneficia de 4 mln. de dolari din partea SUA Guvernul SUA a decis acordarea asistenţei suplimentare, în valoare de 4,1 milioane dolari SUA, Guvernului R. Moldova prin intermediul programului „Controlul drogurilor şi aplicarea normelor de drept”. Sprijinul acordat va fi îndreptat spre promovarea supremaţiei legii în R. Moldova şi, în special, va viza susţinerea eforturilor în domeniul consolidării justiţiei şi a reformei judiciare, combaterea corupţiei, traficului de persoane şi a criminalităţii organizate. Scrisoarea de Acord iniţială cu privire la controlul drogurilor şi aplicarea normelor de drept dintre Guvernul R. Moldova şi Guvernul SUA a fost semnată la 28 august 2001. Astfel, Guvernul SUA alocă anual resurse pentru atingerea standardelor europene şi internaţionale de către ţara noastră în domeniul aplicării normelor de drept şi cel al justiţiei. Sursă: hotnews.md Record Justiția va beneficia de 4 mln. de dolari din partea SUA apărut pentru prima dată RTR Moldova | Portal de știri despre ultimele evenimente din Moldova și din întreaga lume.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.