Prime Minister Pavel Filip conveys condolences to Portuguese people

Guvernul Republicii Moldova, 19 iunie 2017 13:26

Prime Minister Pavel Filip today conveyed a message of condolences to his Portuguese counterpart, António Costa, in connection with the devastating forest fires occurred in recent days in Portugal.   “We are deeply saddened that such an event has destroyed innocent lives, separated families and left deep traces in the souls of the survivors,” the message reads.   The premier expressed on behalf of the Moldovan government and on his own behalf sincere feelings of solidarity with the Portuguese people, and conveyed condolences to the relatives of the deceased and speedy recovery to the injured and affected by the fires and their consequences.   The latest data announced by the Portuguese government, the balance of the vegetation fire in central Portugal increased to 57 dead and about 60 injured.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Guvernul Republicii Moldova

Ieri
13:01
Prim-ministrul Pavel Filip a convocat astăzi la Guvern celula de criză pentru elucidarea circumstanțelor accidentului aviatic produs în Coasta de Fildeș în dimineața zilei de 14 octombrie a.c. Potrivit ultimelor informații, în timp ce se pregătea să aterizeze, un avion de tip cargo, care transporta înărcături pentru armata franceză, cu 6 cetățeni ai Republicii Moldova la bord, s-a prăbușit în Oceanul Atlantic, neajungând 500 de metri până la pista de aterizare. Reprezentanții Autorității Aeronautice Civile susțin că aeronava se afla într-o stare tehnică bună, iar membrii echipajului aveau o experiența mare de zbor. Conform autorităților ivoriene, în momentul producerii accidentului, în aria adiacentă zonei de aterizare aveau loc fenomene meteorologice severe, furtună cu descărcări electrice. Îu urma accidentului aviatic, patru cetățeni moldoveni au murit, iar doi au fost răniți, fiind spitalizați. Viața acestora se află în afara pericolului.   În debutul ședinței, Premierul a exprimat condoleanțe și solidaritate cu familiile celor trecuţi în nefiinţă în urma tragicului accident, menționând că autoritățile statului vor întreprinde toate masurile necesare pentru repatrierea cetățenilor Republicii Moldova care au decedat în urma accidentului. „Vă rog să fiți într-o comunicare permanentă cu rudele celor decedați și ale celor care au avut de suferit și sunt spitalizați, astfel ca în orice moment să oferiți informația și tot suportul necesar”, a subliniat Pavel Filip.   De asemenea, Șeful Executivului a menționat că autoritățile statului au fost mobilizate imediat după notificarea primită din Coasta de Fildeș, solicitând ca un grup de experți din partea Republicii Moldova să se deplaseze cât mai curând în Abidjan pentru a identifica cauzele exacte care au dus la producerea accidentului. În context, Vicepremierul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a specificat că membrii celulei de criză se află în contact permanent cu autoritățile ivoriene prin intermediul Ambasadei României în Senegal și a Ambasadei Republicii Moldova la Paris.   În finalul ședinței, Premierul Pavel Filip a solicitat să fie depuse toate eforturile necesare pentru desfășurarea investigării accidentului în stricta conformitate cu standardele internaționale impuse de ICAO, în strânsă conlucrare cu autoritățile statului unde s-a produs acesta și cu atragerea reprezentanților constructorului și a producătorului de aeronave.
08:00
Prim-ministrul Pavel Filip convoacă astăzi, 15 octombrie, începând cu ora 11.00, celula de criză pentru elucidarea circumstanțelor accidentului aviatic în Coasta de Fildeș. După şedinţă Prim-ministrul va face declaraţii de presă.   (Casa Guvernului, intrarea din strada Pușkin)
Mai mult de 2 zile în urmă
19:00
În legătură cu accidentul aviatic produs în Coasta de Fildeş, în urma căruia au avut de suferit cetăţeni ai Republicii Moldova, Prim-ministrul Pavel Filip a dispus Viceprim-ministrului, Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, crearea unei celule de criză, din care să facă parte reprezentanţi ai MAEIE şi ai Autorităţii Aeronautice Civile pentru a elucida toate circumstanţele accidentului, pentru verificarea informaţiilor privind identitatea cetăţenilor ţării noastre implicaţi în accident, precum şi pentru menţinerea comunicării directe cu autorităţile de resort ale ţărilor vizate pentru acordarea asistenţei necesare cetăţenilor Republicii Moldova.   MAEIE va veni cu informaţii actualizate referitoare la acest caz în măsura în care acestea devin disponibile.  
16:30
Stimați chișinăuieni, stimați prieteni,   Pentru noi toți Chișinăul înseamnă nucleul istoriei Republicii  Moldova. Eu port cu mine multe amintiri frumoase din studenție și apoi din perioada mea de creștere profesională, în care acest oraș mi-a fost partener, sprijin și casă. Am simțit că mă pot bizui pe comunitatea chișinăueană și că îi pot oferi tot ce am mai bun.   Ne bucurăm împreună să fim trăitori în acest oraș pe care îl iubim, fiecare, pentru amintirile pe care le generează și pentru ceea ce ne dă el în prezent. Continuăm să-l iubim în ciuda problemelor care există și de care ne lovim zilnic.   Fie ca vin ninsori neașteptate, ori există ore cu trafic mai aglomerat, știm cu toții că suntem o comunitate și că răspunsul stă în solidaritate, în implicare și în grija față de ceilalți.   De asemenea, am și amintiri recente care m-au impresionat. Câteva momente de criză, care au cerut și implicarea mea ca Prim-ministru, mi-au arătat cât de solidari pot fi locuitorii Capitalei în fața pericolelor. Și m-am simțit mândru să fac parte din această comunitate. Tot împreună vom depăși criza apărută în administrația orașului, vom face curățenie și ne vom face viața mai frumoasă în capitala noastră.   Dragi concetățeni, Pentru toți cei care trăiți în Chișinău, pentru toți cei care țineți la Capitala Republicii Moldova, astăzi este sărbătoarea dumneavoastră. Vă doresc să nu uitați niciodată să iubiți Chișinăul! La mulți ani, Chișinău!   Pavel Filip Prim-ministru      
13 octombrie 2017
12:30
Prim-ministrul Pavel Filip şi Președintele Parlamentului, Andrian Candu, au prezidat astăzi ședința comună Guvern – Parlament, organizată cu scopul sincronizării agendelor și priorităților celor două instituții în perioada următoare.   În debutul discuţiilor, Premierul Pavel Filip a menționat că astfel de reuniuni contribuie la accelerarea  adoptării măsurilor de modernizare a Republicii Moldova, în contextul acordurilor și angajamentelor asumate pe plan extern. „Este foarte bine atunci când ne coordonăm acţiunile. Pornind de la această practică, am reuşit să realizăm mai multe obiective pe care le avem în faţa noastră, fie că vorbim de anul 2016, fie că vorbim de prima jumătate a anului 2017. Îmi pare bine că am reuşit să elaborăm atunci un plan de acţiuni unitar, unul foarte bun, care ne ajută să urmărim realizarea acţiunilor”, a declarat Pavel Filip.   În context, șeful Executivului a precizat că pentru primul semestru al anului curent, rata de realizare constituie de 67 %. Din cele 109 de acţiuni incluse în planul unitar au fost realizate 58. Totodată, Pavel Filip a specificat că luna viitoare va fi inițiată actualizarea Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE până în anul 2019, subliniind că este important să fie menținut ritmul în ceea ce privește punerea în aplicare a prevederilor Acordului.   Prim-ministrul s-a referit şi la acţiunile prevăzute pentru obţinerea asistenţei macrofinanciare din partea UE, menţionând că din cele 10 condiţii pentru a primi prima tranşă din această asistenţă, în valoare de 30 milioane de euro, 4 sunt realizate, 4 în proces de realizare la Parlament şi încă două sunt realizate de Guvern nemijlocit. Astfel că nu sunt restanţe şi se reuşeşte cu realizarea în termen a tuturor condiţionalităţilor. La rândul său, Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că obiectivul comun este verificarea impactului normelor aprobate, executarea Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare, precum și a Planului legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. De asemenea, Preşedintele Parlamentului a cerut respectarea termenelor de aprobare a legilor luând în calcul procedura de examinare în Parlament, menţionând că transmiterea unui proiect în Parlament nu înseamnă că lucrul ministerului s-a terminat.   Membrii Cabinetului de miniștri şi Președinții comisiilor parlamentare au discutat, de asemenea, despre progresul și anumite dificultăți în realizarea Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare în a doua jumătate a anului 2017, precum și a Planului legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere RM–UE pentru 2017. De asemenea, a fost analizată realizarea angajamentelor faţă de Fondul Monetar Internaţional şi trasate prioritățile pentru perioada următoare în agenda comună Guvern – Parlament.
12 octombrie 2017
19:30
Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu membrii Academiei de Științe a Moldovei și ai mediului universitar, în cadrul căreia au fost discutate obiectivele și particularitățile reformei sistemului național de cercetare și inovare, promovată de Executiv.   Șeful Cabinetului de miniștri a menționat că proiectul reformei are la bază recomandările experților europeni, care au evaluat sistemul național de cercetare și inovare, iar modificările promovate vin să implementeze o nouă viziune de dezvoltare a domeniului. Prim-ministrul a specificat că reforma va permite dublarea resurselor financiare alocate pentru proiectele de cercetare și dezvoltare, de la 157 milioane de lei până la 340 milioanele de lei, iar finanțarea va fi realizată în bază de concurs. La competiție vor putea participa cercetătorii individuali, grupe de cercetători, universități și instituții de cercetare. „Vrem să creăm condiții mai bune, astfel încât cercetătorii să aibă acces la fonduri mai mari. Mizăm pe consultanța și expertiza Dumneavoastră în procesul de modernizare a Republicii Moldova”, a menționat Pavel Filip.   Reforma prevede schimbarea modului de organizare și administrare a sistemului de cercetare. Astfel, institutele de cercetare, care în prezent sunt în subordinea AȘM, vor deveni instituții publice independente și autonome, iar calitatea de fondator al acestora o va exercita Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Totodată, ministerul va fi responsabil de elaborarea politicilor în domeniu, în timp ce Agenția Națională de Cercetare și Dezvoltare, care se va subordona Guvernului, va coordona procesul de implementare a acestora și va stabili prioritățile de finanțare și dezvoltare a științei.   „Academia de Științe trebuie să fie un for al celor mai deștepți oameni, care formează viziunile de dezvoltare a acestui stat, consultă și îndrumă Guvernul, dar nu să se ocupe de administrarea patrimoniului”, a subliniat Premierul Pavel Filip.   Prezentă la eveniment, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a spus că schimbarea sistemului este absolut necesară și a dat asigurări că elementele bune vor fi păstrate, iar cele defectuoase sau învechite vor fi eliminate, astfel ca proiectele de cercetare să fie ajustate la necesitățile curente.   În cadrul dialogului, academicienii au salutat procesul de reformă și s-au arătat deschiși să participe la realizarea acestuia. Totodată, reprezentanții comunității științifice au evidențiat importanța elaborării unui mecanism eficient de implementare a reformei și au menţionat necesitatea asigurării transparenței în activitatea autorităților din domeniul cercetării și inovării. De asemenea, a fost abordată problema motivării tinerilor pentru a-și face o carieră în domeniul științei.   La finalul întrevederii, Prim-ministrul Pavel Filip a îndemnat academicienii să se implice activ în procesul de elaborare a documentelor de politici, subliniind că este foarte important ca reformele de dezvoltare a țării să vină din interior, de la cei care cunosc foarte bine realităţile.
11 octombrie 2017
20:00
Executivul a aprobat astăzi proiectul de Lege cu privire la organizaţiile de creditare nebancară, care urmăreşte dezvoltarea sectorului de creditare nebancară şi leasing financiar, inclusiv prin prevenirea riscurilor excesive în sistem, sporirea accesului la resurse financiare al persoanelor fizice şi juridice.   Proiectul asigură condiţiile de apărare a drepturilor şi a intereselor legitime ale creditorilor, donatorilor, clienţilor, precum şi ale fondatorilor, asociaţilor şi acţionarilor organizaţiilor de creditare nebancară.   Documentul reglementează particularităţile de constituire şi de activitate a organizaţiilor de creditare nebancară, inclusiv genurile de activităţi profesionale de bază permise acestora. În particular, este prevăzută procedura de eliberare a avizului prealabil înainte de înregistrarea în Registrul de stat a persoanelor juridice şi ulterior înregistrarea în Registrul organizaţiilor de creditare nebancară autorizate ţinut de către  Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF).   O altă prevedere se referă la stabilirea cerinţei minime de capital social şi capital propriu. Astfel, organizaţiile de profil vor fi obligate să deţină şi să menţină capitalul propriu, la orice dată, în mărime minimă de 5% în raport cu valoarea activelor.   De asemenea proiectul stabileşte exigenţele faţă de administratori,  precum şi obligarea efectuării auditului situaţiilor financiare anuale de către societatea de audit sau auditorul întreprinzător individual pentru organizaţiile de creditare nebancară a căror valoare de bilanţ a activelor la finele anului de gestiune depăşeşte 25 milioane de lei.   În prezent, pe piaţa autohtonă activează peste 130 de organizaţii de microfinanţare. Pe parcursul anului 2016, activele deţinute de acestea au crescut cu circa 30%, înregistrând valoarea maximă de 4,7 miliarde de lei. 
18:00
În debutul ședinței de astăzi a Cabinetului de miniștri, Prim-ministrul Pavel Filip s-a referit la calitatea nesatisfăcătoare a serviciilor de telefonie mobilă și Internet, furnizate de operatorii din țară.   Șeful Executivului a specificat că nu există o acoperire stabilă și calitativă cu Internet mobil pe teritoriul ţării şi a subliniat că pentru aceste deficiențe sunt responsabili, atât operatorii care au obținut o licență din partea statului, cât și Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), care are obligația să supravegheze și să monitorizeze respectarea condițiilor licenței.   “M-am adresat de câteva ori și am solicitat explicații de la ANRCETI. În răspunsul pe care l-am primit ei spun că urmează să formeze grupuri de lucru ca să examineze situaţia. Ei au uitat că eu am fost responsabil de acest domeniu cinci ani de zile și cunosc cu lux de amănunte ce se întâmplă acolo”, a declarat Premierul.   Totodată, Prim-ministrul a spus că există toate instrumentele necesare pentru îmbunătățirea calităţii serviciilor de telefonie mobilă, iar responsabilii din domeniu urmează să-și consolideze eforturile și, în mod prioritar, să renunțe la favorizarea unor operatori. „Le sugerez celor de la agenție să se ridice din fotoliile moi pe care le deţin și să-și îndeplinească obligațiunile, astfel încât cetățenii Republicii Moldova care beneficiază de aceste servicii să fie siguri că beneficiază de servicii calitative”, a subliniat Premierul.   În acest sens, Pavel Filip a solicitat ministerului Economiei și Infrastructurii să vină cu soluții viabile pentru ca acoperirea cu telefonie mobilă şi Internet pe teritoriul ţării să fie conformă licenței obținute de operatori și să corespundă așteptărilor cetățenilor care plătesc pentru aceste servicii.
18:00
Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, decizia cu privire la organizarea şi funcţionarea Agenţiei Proprietăţii Publice, în scopul raţionalizării structurii administraţiei publice centrale, bazată pe priorităţile de dezvoltare social-economică şi angajamentele asumate în demersul de integrare europeană a ţării noastre.   Regulamentul stabileşte misiunea, domeniile de activitate, funcţiile, drepturile, precum şi organizarea activităţii Agenţiei Proprietăţii Publice. Astfel, Agenţia este autoritatea administrativă centrală din subordinea Guvernului, care implementează politica statului în domeniile de activitate care îi sunt încredinţate.   De asemenea, documentul prevede că ministerele, alte autorităţi administrative centrale din subordinea Guvernului, precum şi autorităţile administrative din subordinea acestora, în termen de cel mult şase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii aprobate, vor transmite întreprinderile de stat în care exercită funcţia de fondator Agenţiei Proprietăţii Publice. Aceasta, la rândul său, în termen de o lună va rezilia contractele de concesiune a exercitării drepturilor de acţionar şi de administrare a proprietăţii publice în societăţile comerciale încheiate cu ministerele şi alte autorităţi administrative centrale.   În context, Premierul Pavel Filip a menţionat că în aşa mod ministerele se vor ocupa nemijlocit de elaborarea, promovarea şi implementarea politicilor în domeniile de responsabilitate, iar Agenţia Proprietăţi Publice va gestiona activitatea întreprinderilor de stat.   Agenţia va avea un director general şi doi directori generali adjuncţi, iar efectivul-limită al acesteia este de 52 de unităţi. Numirea în funcţie, modificarea, suspendarea şi încetarea raportului de serviciu ale directorului general şi ale directorilor generali adjuncţi se face de către Guvern.   Totodată, Executivul va propune candidatura pentru numirea în funcţia de conducător al întreprinderii de stat sau al societăţii comerciale cu capital public sau majoritar public, cu un efectiv de personal mai mare de 100 de unităţi de personal şi o cifră de afaceri medie anuală pe ultimii 3 ani de minimum 20 milioane de lei, care va fi determinată în baza propunerilor unei comisii guvernamentale create în acest sens prin hotărâre de Guvern.
18:00
În debutul ședinței de astăzi, Prim-ministrul Pavel Filip a readus în discuţie fenomenul taximetriştilor ilegali, referindu-se, în special, la serviciile de taxi prestate la Aeroportul Internațional Chișinău.   Premierul a menţionat că putem organiza zeci de forumuri de business, festivaluri de vin și alte acţiuni de promovare a ţării, însă toate eforturile vor fi în zădar, din cauza impresiei proaste despre Moldova, formate în momentul în care oaspeții intră în țară, chiar la Aeroportul Internațional. E vorba de fenomenul taximetriștilor ilegali, care acostează obraznic pasagerii, până la ieșire de pe Aeroport, deservesc cu mașini fără plăcuțe speciale, nu eliberează bonuri de plată, lasă de dorit şi starea tehnică, dar şi aspectul interiorului automobilelor.   „Avem toate instrumentele la îndemână pentru a face ordine, pentru a face regulă. Cum o să vorbim despre majorări de salarii, despre majorări de pensii, despre investiţii sociale, dacă nu oferim bonuri de plată. Asta ar însemna că banii se folosesc ilegal”, a spus Pavel Filip.    Totodată, Premierul a menţionat că solicitarea sa de a fi luate măsuri pentru aducerea în albia legală a activității taximetriștilor nu a fost auzită. În acest sens, Pavel Filip a solicitat Ministerului Economiei şi Infrastructurii să formeze un grup de lucru cu implicarea tuturor instituţiilor responsabile pentru  găsirea soluţiilor viabile pentru eliminarea acestei probleme.
17:30
Prim-ministrul Pavel Filip a ținut astăzi să reitereze precizările referitoare la speculațiile pe marginea realizării de către Republica Moldova a condiționalităților pentru obţinerea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene.   „Pentru toți cei care speculează pe seama neîndeplinirii condițiilor, vreau să le transmit că noi jumătate din condiționalități pentru a primi asistența macrofinanciară le-am îndeplinit. Așa că suntem absolut în termen și nu există nicio problemă în legătură cu aceasta”, a spus Pavel Filip.   În context, Premierul a menționat că majorarea încasărilor bugetare în anul curent, care acoperă toate cheltuielile planificate, a permis neincluderea în proiectul rectificat al bugetului pentru anul 2017 a primei tranșe din asistența macrofinanciară oferită de UE. În acelaşi timp, Pavel Filip a precizat că această asistență din motive tehnice ar putea să nu ajungă anul acesta, dar la sigur va fi primită de ţara noastră anul viitor.   Totodată, șeful Executivului a salutat adoptarea, la 10 octombrie curent, de către Comisia pentru afaceri externe din Parlamentul European a unei rezoluții prin care țările din Parteneriatul Estic care au obținut rezultate în urma reformelor, printre care se numără și Republica Moldova, vor primi sprijin suplimentar, inclusiv financiar. „Este încă o confirmare că reformele noastre sunt cele potrivite și că munca noastră este observată”, a conchis Prim-ministrul.
16:00
Executivul a aprobat astăzi efectuarea anticipată a următoarei etape de majorare a pensiilor pentru limită de vârstă şi a celor de dizabilitate. Astfel, pensiile vor fi valorizate începând cu 1 noiembrie curent, şi nu cu 1 aprilie 2018, cum era stabilit anterior. De majorarea pensiei vor beneficia circa 65 de mii de persoane, care au ieșit la pensie în anii 2009, 2010 și 2011.   În debutul ședinței Cabinetului de miniștri, Prim-ministrul Pavel Filip a subliniat că acestea sunt primele roade ale reformei sistemului de pensii: „După cum am spus de mai multe ori, facem planificări reale, nu venim cu promisiuni care nu au acoperire financiară. Atunci când lucrurile merg mai bine decât planificam, atunci venim cu aceste majorări înainte de termen”. Totodată, Premierul s-a arătat încrezător că, dacă ritmul ascendent al încasărilor la buget se va menține, vor fi operate și alte majorări înainte de termen.   Majorarea pensiilor, ca urmare a valorizării, va fi diferențiată în funcție de anul stabilirii acesteia și de venitul realizat de persoană. Astfel, pentru 58 479 de beneficiari de pensie pentru limită de vârstă, prestația va spori în medie cu 255 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 17,6% peste nivelul pensiei medii curente. De asemenea, pentru 6 399 de beneficiari de pensii de dizabilitate, majorarea va constitui în medie 274 de lei, în creștere cu 28,6% față de pensia medie a acestora.   Cheltuielile necesare pentru realizarea proiectului se estimează la 33,6 milioane de lei, resurse identificate în urma creșterii veniturilor proprii la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017.   Amintim că valorizarea etapizată a pensiilor este prevăzută de reforma sistemului de pensii, adoptată la sfârșitul anului 2016. În cadrul primei etape, implementată de la 1 aprilie curent, au fost valorizate pensiile stabilite în anii 2001-2008, pentru 68 014 beneficiari de pensii pentru limită de vârstă şi 15 570 beneficiari de pensii de dizabilitate. Urmare, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă s-a majorat în medie cu 132 de lei, iar mărimea medie a pensiei de dizabilitate - cu 226 de lei.
15:30
Executivul a aprobat, în ședința de astăzi,  edificarea bustului lui Ion Costin și a monumentului în memoria participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Centrala Atomoelectrică din Cernobîl.   Monumentul în memoria participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Centrala Atomoelectrică din Cernobîl va fi edificat în scuarul Independenţei  din oraşul Ocniţa. La lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl au participat 33 de  persoane din raionul Ocniţa, dintre care în viaţă mai sunt 25 de persoane.   Cheltuielile pentru lucrările de proiectare, executare, edificare a monumentului şi amenajare complexă a terenului aferent vor fi acoperite din contul bugetului raional Ocniţa, precum şi din donaţii şi sponsorizări.   Totodată, în scopul eternizării memoriei omului politic Ion Costin, deputat în Sfatul Ţării, primar de Chişinău în perioada 1933­ - 1937, şi cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la naştere, va fi edificat bustului lui Ion Costin, în satul Ghidighici, municipiul Chişinău.   Cheltuielile pentru elaborarea documentaţiei de proiect, executarea, edificarea bustului şi amenajarea terenului aferent vor fi acoperite din contul mijloacelor financiare provenite din donaţii şi sponsorizări.
10 octombrie 2017
18:00
Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks, aflat într-o vizită de documentare în ţara noastră. În debutul întâlnirii, Premierul a menţionat că vizita oficialului european la Chişinău, precum şi a Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, şi a Președintelui CEDO, Guido Raimondi, dar și vizita sa la Strasbourg contribuie la consolidarea parteneriatului constructiv dintre Republica Moldova şi Consiliul Europei.   În context, Pavel Filip a remarcat că respectarea drepturilor omului reprezintă una dintre priorităţile Programului de activitate al Guvernului pentru 2016-2018 şi sunt întreprinse eforturi susţinute pentru a avansa în acest domeniu. Totodată, Premierul a subliniat că reforma în domeniul justiţiei, combaterea corupţiei sunt pe agenda priorităţilor Cabinetului de miniștri. “Fără a asigura supremaţia legii nu putem vorbi despre dezvoltarea economică a ţării. Crearea locurilor de muncă, acumularea veniturilor în buget, realizarea programelor sociale, bunăstarea cetăţenilor depinde la mod direct de investiţiile făcute în economie, iar investitorii vin acolo unde se respectă legea”, a accentuat Pavel Filip.   Totodată, Premierul a spus că există încă probleme şi rezerve în ce priveşte reformarea justiţiei, dar tendinţele în acest sens sunt pozitive şi este important să asigurăm evoluţia acestora. În acest sens, Pavel Filip s-a referit la datele Barometrului Opiniei Publice, care arată că dacă în aprilie 2016 în justiţie aveau încredere 10% din populaţie, în aprilie 2017 această cifra a constituit 24%, în acelaşi timp, încrederea în procuratură în perioada similară a crescut de la 14% la 31%.   “Suntem deschişi şi receptivi la critici. Tot ce face Guvernul este să asigurare capacităţi instituţionale pentru a construi o societate democratică”, a spus Pavel Filip. În această ordine de idei, şeful Executivului a specificat că fundamentul Programului de guvernare este Acordul de Asociere cu UE, iar respectarea drepturilor omului şi evoluţiile în acest proces nu pot fi privite separat de aspiraţiile noastre europene.   La rândul său, Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks, a venit cu îndemnul ca asistenţa oferită de CoE în vederea respectării drepturilor omului să fie privită de liderii politici ca una de susţinere în avansarea pe calea implementării reformei în domeniul justiţiei. Oficialii au mai făcut un schimb de opinii referitor la respectarea drepturilor femeii şi egalităţii de gen, combaterea violenţei domestice şi violenţei împotriva femeilor, privind finanţarea ONG-lor din partea statului şi consolidarea încrederii între populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului.
12:00
Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Preşedintele Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), Guido Raimondi, aflat la Chişinău cu ocazia participării la evenimentul festiv care marchează 20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.   În cadrul discuţiilor, Premierul a salutat vizita înaltului oficial european, menţionând că aceasta va contribui la consolidarea parteneriatului constructiv între Republica Moldova şi Consiliul Europei (CoE). Totodată, Prim-ministrul Pavel Filip a reiterat susţinerea Guvernului pentru iniţiativele de reformare a CtEDO, menţionând că practica judiciară trebuie să fie permanent conectată la realitățile sociale.   În context, Premierul a menţionat că obiectivul principal al Guvernului este de a asigura bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova, remarcând conectivitatea între dezvoltarea economiei, investiţiile sociale şi respectarea supremaţiei legii. „Primul element care trebuie construit şi asigurat de către un stat pentru a deveni bogat este supremaţia legii. În acest sens,  reformele în justiţie, lupta cu corupţia, asigurarea drepturilor omului nu sunt nişte noţiuni abstracte, ci repere pentru noi”, a subliniat Pavel Filip.   Totodată, Premierul a comunicat oficialului european despre parcursul implementării reformelor lansate de Guvern, în special, referindu-se la reforma administraţiei publice centrale şi la rolul primordial al acesteia în fortificarea instituţiilor statului, inclusiv a celor de drept. În aceeaşi ordine de idei, Prim-ministrul a relevat colaborarea între instituţiile statului în scopul soluţionării cazurilor de interes social sporit, menţionând crearea platformei inter-instituționale pentru monitorizarea şi controlul asupra investigării fraudei bancare, cu implicarea Parlamentului, a Guvernului, a Băncii Naționale a Moldovei, a Procuraturii Generale, a Centrului Naţional Anticorupţie.   La rândul său, Preşedintele CtEDO, Guido Raimondi, a exprimat toată susţinerea în promovarea reformelor democratice, a drepturilor omului şi a statului de drept în ţara noastră, în vederea asigurării egalităţii în drepturi, promovării valorilor nediscriminatorii și a toleranţei în societate. 
10:30
Prim-ministrul Pavel Filip şi Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, vor prezida ședința comună Guvern - Parlament.    Evenimentul de sincronizare a agendelor de lucru ale Guvernului şi Parlamentului va avea loc vineri, 13 octombrie, începând cu ora 9.00, la Parlament. La discuții vor participa membrii cabinetului de miniștri şi președinții comisiilor parlamentare.   În cadrul ședinței va fi examinată implementarea Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare în a doua jumătate a anului 2017, precum și a Planului legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru 2017. De asemenea, miniștrii şi deputații vor discuta despre realizarea angajamentelor faţă de Fondul Monetar Internaţional şi vor trasa prioritățile pentru perioada următoare în agenda comună Guvern – Parlament. 
07:00
Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Asistentul Reprezentantului SUA pentru Comerţ, Daniel Mullaney, co-preşedinte al Comisiei interguvernamentale moldo-americane de cooperare economică.   Oficialii au făcut un schimb de opinii privind stadiul actual al relaţiilor de cooperare dintre Republica Moldova şi SUA în domeniul comercial-economic şi posibilităţile de extindere a acestora. În context, părţile au remarcat importanţa desfăşurării la Chişinău a celei de-a 3-a şedinţe a Comisiei interguvernamentale moldo-americane de cooperare economică, exprimându-şi convingerea că discuţiile şi schimbul de idei în cadrul reuniunii vor contribui substanţial la impulsionarea cooperării comerciale şi investiţionale dintre Republica Moldova şi SUA.   În acest sens, Prim-ministrul Pavel Filip a vorbit despre măsurile întreprinse de Guvern pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, între care: reducerea numărului de acte permisive, micşorarea numărului instituţiilor cu funcţii de control, reforma fiscală, modificarea Codului muncii, simplificarea raportării salariale. Toate aceste acţiuni, potrivit Premierului, au avut la bază dialogul constant cu mediul de afaceri pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, din care face parte şi Camera de Comerţ Americană. „Avem un dialog permanent cu mediul de afaceri pentru a aborda problemele existente şi a găsi de comun acord cele mai bune soluţii”, a precizat Pavel Filip.   De asemenea, şeful Cabinetului de miniştri a menţionat că urmează să fie organizată o campanie de informare a oamenilor de afaceri din SUA despre oportunitățile investiţionale din Republica Moldova. “Pentru noi relația comercială cu SUA este o prioritate, dar şi mai importantă este atragerea investiţiilor americane în economia naţională”, a accentuat Pavel Filip. În acest sens, Prim-ministrul a evidenţiat oportunităţile existente în Parcurile IT virtuale din Moldova, unde condiţiile de activitate sunt unele dintre cele mai atractive din regiune.   Totodată, Prim-ministrul a ţinut să mulţumească SUA pentru sprijinul constant acordat ţării noastre în promovarea transformărilor democratice, în implementarea reformelor si în avansarea Republicii Moldova pe calea integrării europene.   La rândul său, Asistentul Reprezentantului SUA pentru Comerţ, Daniel Mullaney, a confirmat interesul pentru dinamizarea relaţiilor comercial-economice dintre Republica Moldova şi SUA, menţionând importanţa dezvoltării unui mediu de afaceri atractiv, care să asigure predictibilitate şi transparenţă.   Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu SUA, în perioada ianuarie-iunie 2017, a înregistrat suma de peste 48 milioane de dolari, cu 21%  mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. În prezent, în Republica Moldova activează 379 de întreprinderi cu capital american.
07:00
Prim-ministrul Ucrainei, Volodimir Groisman, efectuează astăzi o vizită oficială în Republica Moldova. Șeful Executivului de la Kiev va avea întrevederi cu Premierul Pavel Filip și Speakerul Andrian Candu. De asemenea, Pavel Filip și Volodimir Groisman vor discuta cu oamenii de afaceri în cadrul evenimentului de închidere a Forumului „Moldova Business Week 2017”.    Programul vizitei oficiale a Premierului ucrainean în Republica Moldova include:   Vineri, 6 octombrie:   ora 12:45 – Ceremonia oficială de întâmpinare a Premierului Ucrainei, Volodimir Groisman, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip (Aeroportul Internațional Chișinău) Notă: Reprezentanţii mass-media sunt rugaţi să se prezinte în intervalul de timp 12.00 - 12.30 pentru verificări   ora 13:25 – Participarea comună a Prim-miniștrilor Pavel Filip și Volodimir Groisman la închiderea Forumului „Moldova Business Week 2017” (Hotelul Radisson Blu Leogrand,  Convention Center)   ora 14.30 – Premierii celor două state vor avea o întrevedere tete-a-tete (Reședința de Stat, str. Nicolae Iorga, nr. 23) Notă: Direcția comunicare și protocol a Guvernului va realiza imagini protocolare pe care le va pune la dispoziţia instituţiilor mass-media   ora 15.00 - Fotografie de protocol comună a celor doi Prim-miniştri, urmată de ședința în format extins a delegațiilor Republicii Moldova și Ucrainei Notă: Reprezentanţii mass-media vor putea lua imagini protocolare   ora 16.05 – Ceremonia de semnare a două acorduri bilaterale. Ulterior, Prim-ministrul Pavel Filip și Premierul ucrainean, Volodimir Groisman, vor susține o conferință de presă   ora 16.50 – Șeful Cabinetului de miniștri din Ucraina va depune flori la Monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt (mun. Chișinău, Piața Marii Adunări Naționale)   ora 17.10 – Prim-ministrul Ucrainei va avea o întrevedere cu Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu      
07:00
Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, și Prim-ministrul Ucrainei, Volodimir Groisman, au participat astăzi la Conferința Internațională a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, care încheie unul dintre cele mai importante evenimente de afaceri ale anului - „Moldova Business Week 2017”.   Șeful Executivului de la Chișinău a salutat participarea la forum a omologului său ucrainean și a delegației care îl însoțește, remarcând relațiile prietenești între cele două state și dialogul foarte bun. Pavel Filip a menționat că Ucraina este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai țării noastre, în ianuarie-iulie 2017 volumul comerțului bilateral fiind în creștere cu peste 30% în comparație cu perioada similară a anului trecut. Totodată, în țara noastră sunt înregistrate 1128 de întreprinderi cu capital ucrainean.   În această ordine de idei, a fost accentuată oportunitatea desfășurării forumului și utilitatea acestuia în identificarea barierelor cu care se confruntă oamenii de afaceri și a soluțiilor pentru depășirea acestora. „Îmi exprim speranța că țările noastre vor dezvolta în continuare proiecte în cadrul parteneriatului economic deja existent și vor depune eforturi susținute pentru eliminarea eventualelor obstacole”, a declarat Pavel Filip.   Totodată, Premierul Pavel Filip a subliniat că Guvernul va rămâne unul pro-business, astfel încât să poată face cât mai multe investiții sociale: „Moldova are nevoie de investitori pentru că Moldova are nevoie de locuri de muncă. Vom rămâne tot atât de deschiși precum am fost până acum și vom fi un Guvern care este un prieten al business-ului, vom demonstra că noi suntem partenerul dumneavoastră de afaceri”.   La rândul său, Prim-ministrul Ucrainei și-a exprimat satisfacția de a întreprinde, pentru prima dată, o vizită în Republica Moldova și a apreciat relațiile foarte bune dintre cele două ţări.   „Puterea noastră constă în relații bune, în cooperare. Republica Moldova este un partener economic foarte bun pentru Ucraina și sarcina noastră este de a asigura integrarea infrastructurii. Vom continua să îmbunătățim și climatul investițional pentru a favoriza dezvoltarea în continuare a comerțului”, a declarat Volodimir Groisman.   De asemenea, Premierii au îndemnat reprezentanții mediului de afaceri să lucreze cât mai mult întru binele ambelor state, subliniind că Republica Moldova și Ucraina au priorități similare și viitorul celor două state este în Uniunea Europeană. 
07:00
Prim-miniştrii Pavel Filip și Volodimir Groisman au semnat astăzi Foaia de parcurs pentru dezvoltarea cooperării moldo-ucrainene pentru anul 2018, care stabilește direcțiile prioritare pe agenda bilaterală și exprimă intenția fermă a celor două state de a continua colaborarea în implementarea Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană.   Printre prioritățile menționate în document se regăsește intensificarea eforturilor comune pentru interconectarea sistemelor energetice ale Republicii Moldova și ale Ucrainei cu sistemul energetic european și pentru asigurarea căilor alternative de aprovizionare cu gaz natural. De asemenea, autoritățile se pronunţă pentru valorificarea potențialului de transport al celor două state în direcția europeană, inclusiv prin construcția podului în preajma localităților Soroca și Iampol, restabilirea sectorului de cale ferată „Basarabeasca – Berezino”, dar și pentru includerea traseului „Edineţ – Viniţa” în rețeaua trans-europeană de transport TEN-T.   Foaia de parcurs mai prevede continuarea controlului în comun în punctele internaționale de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene și dezvoltarea parteneriatul pentru asigurarea managementului integrat al frontierei în baza standardelor europene, inclusiv pe sectorul transnistrean.   Republica Moldova și Ucraina își vor intensifica colaborarea și în domeniul economic. În acest sens, pe parcursul anului viitor vor fi stabilite posibilitățile de dezvoltare în comun a procesului de producție și exportul ulterior al produselor pe piața Uniunii Europene. În același timp, va fi asigurată în continuare activitatea eficientă a Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru colaborarea comercial-economică.   Totodată, Guvernele celor două ţări vor asigura implementarea prevederilor Acordului privind colaborarea în domeniul protecţiei şi dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, precum și finalizarea procesului de negocieri privind recunoaşterea reciprocă a drepturilor de proprietate, reglementarea juridică a condiţiilor de exploatare a Complexului Hidroenergetic Nistrean și demarcarea frontierei de stat în zona localităţii Giurgiuleşti şi a Centralei Hidroelectrice Nistrene.    Documentul semnat astăzi este o continuare a Foii de parcurs privind dezvoltarea colaborării moldo-ucrainene pentru anul 2017, care a fost semnată în februarie curent la Kiev de Pavel Filip și Volodimir Groisman. Datorită implementării acesteia, volumul comerțului bilateral dintre cele două stat a crescut cu aproximativ 31 la sută.   Tot astăzi, au mai fost semnate acordurile bilaterale privind readmisia persoanelor cu şedere ilegală, împreună cu protocolul de implementare a acestuia, și cel privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.
07:00
În cadrul conferinței de presă comună, Premierii Pavel Filip şi Volodimir Groisman au apreciat caracterul deschis şi constructiv al relaţiilor bilaterale, fapt confirmat şi de întrevederile la nivel înalt, din ultimul timp. „Republica Moldova și Ucraina au relații excelente. De fapt aceste relații și sunt firești pentru două țări vecine, pentru două state care se respectă reciproc și care se confruntă cu o serie de probleme similare”, a menționat Prim-ministrul Pavel Filip.   De asemenea, Premierul Republicii Moldova a evidențiat caracterul ascendent al relațiilor economice bilaterale, inclusiv relansarea activității Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene privind colaborarea comercial-economică. În acest sens, Pavel Filip a spus că au fost atinse mai multe obiective din Foaia de parcurs semnată între părţi. Referindu-se la prioritățile moldo-ucrainene pentru perioada următoare, Prim-ministrul Republicii Moldova a vorbit despre finalizarea procedurii de demarcare a frontierei de stat, asigurarea procesului de funcționare a complexului hidroenergetic Novodnestrovsk, dar și despre soluționarea problemelor cu care se confruntă transportatorii auto.   „Desigur că am acordat o atenție deosebită și la tot ce vizează ecosistemul râului Nistru. Am convenit că vom avea o comisie mixtă care va avea grijă de tot ce se întâmplă în ecosistemul râului Nistru  și va monitoriza acest lucru. Am convenit că ne vom adresa de comun acord către Comisia Europeană să ne ofere expertiză în acest sens”, a conchis Pavel Filip.   Un alt subiect discutat de Premierii Pavel Filip și Volodimir Groisman a fost controlul în comun la frontierele de stat. În acest sens, oficialii au declarat că urmează să fie deschise noi puncte de trecere comună, spre beneficiul cetățenilor și a mediului de afaceri. „Noi dăm un semnal foarte clar că în timp ce unele țări construiesc granițe și bariere, Republica Moldova și Ucraina construiesc poduri și încearcă să comunice mai bine”, a mai spus Pavel Filip.   La rândul său, Premierul Ucrainei a vorbit despre importanța aprofundării parteneriatului bilateral și oferirea suportului reciproc, inclusiv în parcursul european ales de statele noastre. De asemenea, șeful Cabinetului de miniștri de la Kiev a spus că Ucraina este deschisă pentru un dialog bilateral constructiv și susține Republica Moldova în promovarea măsurilor de modernizare a țării.    „Acordăm o atenție deosebită dezvoltării relațiilor noastre bilaterale și putem astăzi să constatăm că pe parcursul ultimului an am reușit să soluționăm o serie de probleme concrete, care aproprie țările noastre și elimină barierele existente. Datorită eforturilor noastre volumul comerțului bilateral a crescut cu mai mult de 30 %. Suntem prieteni, vecini, avem frontieră comună și trebuie să facem totul pentru ca mereu colaborarea bilaterală să aducă succes statelor noastre”, a declarat Volodimir Groisman.   Oficialii s-au mai referit la procesul de reglementare a diferendului transnistrean, precum și la importanța respectării drepturilor minorităților naționale și protejarea intereselor acestora.    
07:00
Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Preşedintele Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Guido Raimondi, aflat la Chişinău cu ocazia participării la evenimentul festiv care marchează 20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.   În cadrul discuţiilor, Premierul a salutat vizita înaltului oficial european, menţionând că aceasta va contribui la consolidarea parteneriatului constructiv între Republica Moldova şi Consiliul Europei (CoE). Totodată, Prim-ministrul Pavel Filip a reiterat susţinerea Guvernului pentru iniţiativele de reformare a CEDO, menţionând că practica judiciară trebuie să fie permanent conectată la realitățile sociale.   În context, Premierul a menţionat că obiectivul principal al Guvernului este de a asigura bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova, remarcând conectivitatea între dezvoltarea economiei, investiţiile sociale şi respectarea supremaţiei legii. „Primul element care trebuie construit şi asigurat de către un stat pentru a deveni bogat este supremaţia legii. În acest sens,  reformele în justiţie, lupta cu corupţia, asigurarea drepturilor omului nu sunt nişte noţiuni abstracte, ci repere pentru noi”, a subliniat Pavel Filip.   Totodată, Premierul a comunicat oficialului european despre parcursul implementării reformelor lansate de Guvern, în special, referindu-se la reforma administraţiei publice centrale şi la rolul primordial al acesteia în fortificarea instituţiilor statului, inclusiv a celor de drept. În aceeaşi ordine de idei, Prim-ministrul a relevat colaborarea între instituţiile statului în scopul soluţionării cazurilor de interes social sporit, menţionând crearea platformei inter-instituționale pentru monitorizarea şi controlul asupra investigării fraudei bancare, cu implicarea Parlamentului, a Guvernului, a Băncii Naționale a Moldovei, a Procuraturii Generale, a Centrului Naţional Anticorupţie.   La rândul său, Preşedintele CEDO, Guido Raimondi, a exprimat toată susţinerea în promovarea reformelor democratice, a drepturilor omului şi a statului de drept în ţara noastră, în vederea asigurării egalităţii în drepturi, promovării valorilor nediscriminatorii și a toleranţei în societate. 
07:00
Premierul Pavel Filip a participat astăzi la deschiderea celei de a XVI-a ediţii a sărbătorii Ziua Naţională a Vinului 2017. Evenimentul a reunit 47 de producători autohtoni, dar și numeroși vizitatori din țară și de peste hotare, care au avut posibilitatea să se convingă de calitatea vinurilor moldovenești.    În discursul său, Șeful Executivului a remarcat că industria vitivinicolă reprezintă una dintre ramurile cheie ale economiei Republicii Moldova în care muncește o treime din populația ţării, iar sărbătoarea națională a vinului oferă o nouă posibilitate de creștere a notorietății brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. „Vinurile noastre au fost fabricate de generații de vinificatori, se află în cele mai mari pivnițe din lume, sunt apreciate de consumatorii din est și din vest. Nu greșim deloc atunci când spunem că avem vinuri de legendă”, a menționat Pavel Filip.   Totodată, Premierul a specificat că Guvernul va susține în continuare dezvoltarea sectorului vitivinicol și va realiza politici în suportul producătorilor din acest domeniu. În context, Pavel Filip s-a referit la provocările survenite în urma embargourilor impuse vinurilor moldovenești, specificând că acestea au fost depășite cu demnitate de vinificatori, fiind create condiții optime pentru modernizarea ramurii şi îmbunătățirea calității vinului.   „Tot răul – e spre bine! Piețele, cu destulă dificultate, dar au acceptat oferta vinicolă moldovenească pentru că au găsit-o una bună. În țară au apărut vinării mici care au implementat tehnologii noi și au dovedit că Moldova poate produce cele mai calitative vinuri. Prin urmare, am oferit tuturor, chiar și acelor care nu ne-au dorit binele, o lecție de demnitate și corectitudine” , a conchis Premierul.   În cadrul evenimentului, Premierul Pavel Filip a înmânat Marele Premiu pentru merite deosebite în domeniul vitivinicol Combinatului de vinuri „Cricova”. De asemenea, însoţit de reprezentanţii corpului diplomatic, acreditat în Republica Moldova, Prim-ministrul a vizitat  standurile producătorilor de vinuri și a discutat cu aceștia despre tehnologiile moderne de vinificaţie și produsele noi promovate pe piață.    Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind și al 13-lea exportator de vin de pe glob. 2% din podgoriile de viță de vie din lume sunt situate în ţara noastră. Anul trecut vinurile moldovenești au fost exportate în 42 de țări și au cucerit circa 300 de medalii la concursuri internaționale, dintre care 60% sunt medalii de aur. 
07:00
Republica Moldova și Ucraina își consolidează cooperarea în domeniul controlului comun al persoanelor, al  mijloacelor de transport, al mărfurilor și al obiectelor la frontiera de stat. În acest sens, în cadrul vizitei oficiale a Premierului ucrainean Volodimir Groisman la Chișinău a fost semnat Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor și obiectelor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.   Documentul stabilește noi forme de interacțiune între instituțiile de control la frontieră în vederea simplificării formalităților și procedurilor birocratice, asigurând, totodată, securitatea și respectarea suveranităţii, integrităţii teritoriale și inviolabilitatea frontierelor de stat.   Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană va fi aplicat, atât în cazul transportului auto, cât și a transportului feroviar. De asemenea, datorită dinamizării cooperării transfrontaliere, se va asigura combaterea eficientă a migrației ilegale și a activităților ilegale la frontiera de stat comună.   Acordul prevede efectuarea controlului în comun la toate punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, inclusiv pe segmentul central.   Documentul este încheiat între Republica Moldova și Ucraina pentru o perioadă de cinci ani și este în conformitate cu angajamentele asumate de cele două state prin Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeană.
07:00
În legătură cu informaţiile inexacte publicate de agenţia de presă Reuters şi preluate de Agerpres, la 6 şi respectiv 9 octombrie 2017, în care este citat în mod greşit Prim-ministrul Pavel Filip precum că ar fi spus că Republica Moldova nu va primi finanțare din partea UE din cauza neîndeplinirii cerinţelor, venim cu următoarea precizare:   Informaţiile publicate şi respectiv preluate de către agenţiile de presă Reuters şi Agerpres sunt eronate, nu corespund celor spuse de Prim-ministru. În cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, Premierul Pavel Filip a admis doar că asistenţa macrofinanciară ar putea să nu fie primită de Republica Moldova anul acesta, dar cu siguranță va fi alocată ţării noastre anul viitor, nefăcând vreo referire cu privire la îndeplinirea efectivă a condițiilor. În niciun moment Prim-ministrul nu a spus că nu ar fi fost sau nu vor fi îndeplinite de către Republica Moldova cerinţele stabilite cu Uniunea Europeană pentru această asistenţă financiară. Mai mult, Premierul Pavel Filip a subliniat că din punct de vedere instituţional nu există niciun fel de probleme.   Totodată, şeful Cabinetului de miniştri a menţionat că la rectificarea bugetului pentru anul curent nu au fost prevăzuţi banii din asistenţa macrofinanciară, deoarece acumulările la bugetul de stat au fost mai mari decât veniturile preconizate. Astfel, până acum suma acumulărilor în bugetul de stat constituie peste 4 miliarde de lei, sumă superioară veniturilor acumulate anul trecut în aceeaşi perioadă. De asemenea, Prim-ministrul a subliniat că toate proiectele investiţionale planificate vor fi implementate în continuare.    În legătură cu interpretarea eronată a declaraţiei Prim-ministrului Pavel Filip, pentru informarea corecta a publicului, rugăm instituţiile media care au publicat această ştire să facă rectificările de rigoare.   Va mulțumim. 
07:00
Prim-ministrul Pavel Filip l-a primit astăzi pe Președintele Uniunii Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia, Rıfat Hisarciklioğlu, însoţit de Ambasadorul Turciei în Republica Moldova, Hulusi Kiliç.   Oficialii au remarcat că întâlnirile la nivel înalt din perioada recentă au contribuit substanţial la crearea condițiilor optime pentru extinderea și aprofundarea cooperării bilaterale în diverse domenii. De asemenea,  interlocutorii au efectuat un schimb de opinii pe marginea cooperării moldo-turce, în special, pe dimensiunea impulsionării relaţiilor comercial-economice şi a atragerii investiţiilor turceşti în Republica Moldova.   În context, Premierul a menţionat că obiectivul Guvernului este de a face investiţii sociale, urmare a dezvoltării economiei naţionale: „Pentru ca statul să aibă capacitate financiară să facă investiţii sociale, să plătească pensii, salarii, trebuie să aibă o capacitate economică bună, iar pentru aceasta să creeze condiţii atractive pentru investitori”.   În context, Prim-ministrul a vorbit despre acţiunile întreprinse de Guvern pentru dezvoltarea mediului de afaceri şi anume: modificarea legii cu privire la controalele de stat, micşorarea numărului de instituţii cu funcţii de control, reducerea numărului de acte permisive, simplificarea raportării fiscale şi a procedurii de obţinere a permiselor de lucru şi de şedere pentru străini. „Guvernul trebuie să se gândească la confortul cetăţenilor, a mediului de afaceri. Statul trebuie să creeze condiţiile necesare, să îndeplinească funcţia regulatorie, astfel ca oamenii de afaceri să poată contribui la creşterea economiei”, a spus Pavel Filip.   La rândul său, Rıfat Hisarciklioğlu s-a pronunţat pentru valorificarea oportunităților oferite de Acordul de Comerț Liber între Republica Moldova şi Republica Turcia, precum şi de Acordul privind promovarea şi protejarea reciprocă a investițiilor între cele două state, menţionând că ţara sa va continua să facă investiţii şi este gata să împărtăşească din experienţa sa privind modernizarea vămilor şi a serviciilor în vederea facilitării comerţului.
9 octombrie 2017
18:30
Prim-ministrul Pavel Filip l-a primit astăzi pe Președintele Uniunii Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia, Rıfat Hisarciklioğlu, însoţit de Ambasadorul Turciei în Republica Moldova, Hulusi Kiliç.   Oficialii au remarcat că întâlnirile la nivel înalt din perioada recentă au contribuit substanţial la crearea condițiilor optime pentru extinderea și aprofundarea cooperării bilaterale în diverse domenii. De asemenea,  interlocutorii au efectuat un schimb de opinii pe marginea cooperării moldo-turce, în special, pe dimensiunea impulsionării relaţiilor comercial-economice şi a atragerii investiţiilor turceşti în Republica Moldova.   În context, Premierul a menţionat că obiectivul Guvernului este de a face investiţii sociale, urmare a dezvoltării economiei naţionale: „Pentru ca statul să aibă capacitate financiară să facă investiţii sociale, să plătească pensii, salarii, trebuie să aibă o capacitate economică bună, iar pentru aceasta să creeze condiţii atractive pentru investitori”.   În context, Prim-ministrul a vorbit despre acţiunile întreprinse de Guvern pentru dezvoltarea mediului de afaceri şi anume: modificarea legii cu privire la controalele de stat, micşorarea numărului de instituţii cu funcţii de control, reducerea numărului de acte permisive, simplificarea raportării fiscale şi a procedurii de obţinere a permiselor de lucru şi de şedere pentru străini. „Guvernul trebuie să se gândească la confortul cetăţenilor, a mediului de afaceri. Statul trebuie să creeze condiţiile necesare, să îndeplinească funcţia regulatorie, astfel ca oamenii de afaceri să poată contribui la creşterea economiei”, a spus Pavel Filip.   La rândul său, Rıfat Hisarciklioğlu s-a pronunţat pentru valorificarea oportunităților oferite de Acordul de Comerț Liber între Republica Moldova şi Republica Turcia, precum şi de Acordul privind promovarea şi protejarea reciprocă a investițiilor între cele două state, menţionând că ţara sa va continua să facă investiţii şi este gata să împărtăşească din experienţa sa privind modernizarea vămilor şi a serviciilor în vederea facilitării comerţului.
16:30
În legătură cu informaţiile inexacte publicate de agenţia de presă Reuters şi preluate de Agerpres, la 6 şi respectiv 9 octombrie 2017, în care este citat în mod greşit Prim-ministrul Pavel Filip precum că ar fi spus că Republica Moldova nu va primi finanțare din partea UE din cauza neîndeplinirii cerinţelor, venim cu următoarea precizare:   Informaţiile publicate şi respectiv preluate de către agenţiile de presă Reuters şi Agerpres sunt eronate, nu corespund celor spuse de Prim-ministru. În cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, Premierul Pavel Filip a admis doar că asistenţa macrofinanciară ar putea să nu fie primită de Republica Moldova anul acesta, dar cu siguranță va fi alocată ţării noastre anul viitor, nefăcând vreo referire cu privire la îndeplinirea efectivă a condițiilor. În niciun moment Prim-ministrul nu a spus că nu ar fi fost sau nu vor fi îndeplinite de către Republica Moldova cerinţele stabilite cu Uniunea Europeană pentru această asistenţă financiară. Mai mult, Premierul Pavel Filip a subliniat că din punct de vedere instituţional nu există niciun fel de probleme.   Totodată, şeful Cabinetului de miniştri a menţionat că la rectificarea bugetului pentru anul curent nu au fost prevăzuţi banii din asistenţa macrofinanciară, deoarece acumulările la bugetul de stat au fost mai mari decât veniturile preconizate. Astfel, până acum suma acumulărilor în bugetul de stat constituie peste 4 miliarde de lei, sumă superioară veniturilor acumulate anul trecut în aceeaşi perioadă. De asemenea, Prim-ministrul a subliniat că toate proiectele investiţionale planificate vor fi implementate în continuare.    În legătură cu interpretarea eronată a declaraţiei Prim-ministrului Pavel Filip, pentru informarea corecta a publicului, rugăm instituţiile media care au publicat această ştire să facă rectificările de rigoare.   Va mulțumim. 
7 octombrie 2017
16:30
Republica Moldova și Ucraina își consolidează cooperarea în domeniul controlului comun al persoanelor, al  mijloacelor de transport, al mărfurilor și al obiectelor la frontiera de stat. În acest sens, în cadrul vizitei oficiale a Premierului ucrainean Volodimir Groisman la Chișinău a fost semnat Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor și obiectelor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.   Documentul stabilește noi forme de interacțiune între instituțiile de control la frontieră în vederea simplificării formalităților și procedurilor birocratice, asigurând, totodată, securitatea și respectarea suveranităţii, integrităţii teritoriale și inviolabilitatea frontierelor de stat.   Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană va fi aplicat, atât în cazul transportului auto, cât și a transportului feroviar. De asemenea, datorită dinamizării cooperării transfrontaliere, se va asigura combaterea eficientă a migrației ilegale și a activităților ilegale la frontiera de stat comună.   Acordul prevede efectuarea controlului în comun la toate punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, inclusiv pe segmentul central.   Documentul este încheiat între Republica Moldova și Ucraina pentru o perioadă de cinci ani și este în conformitate cu angajamentele asumate de cele două state prin Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeană.
15:30
Premierul Pavel Filip a participat astăzi la deschiderea celei de a XVI-a ediţii a sărbătorii Ziua Naţională a Vinului 2017. Evenimentul a reunit 47 de producători autohtoni, dar și numeroși vizitatori din țară și de peste hotare, care au avut posibilitatea să se convingă de calitatea vinurilor moldovenești.    În discursul său, Șeful Executivului a remarcat că industria vitivinicolă reprezintă una dintre ramurile cheie ale economiei Republicii Moldova în care muncește o treime din populația ţării, iar sărbătoarea națională a vinului oferă o nouă posibilitate de creștere a notorietății brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. „Vinurile noastre au fost fabricate de generații de vinificatori, se află în cele mai mari pivnițe din lume, sunt apreciate de consumatorii din est și din vest. Nu greșim deloc atunci când spunem că avem vinuri de legendă”, a menționat Pavel Filip.   Totodată, Premierul a specificat că Guvernul va susține în continuare dezvoltarea sectorului vitivinicol și va realiza politici în suportul producătorilor din acest domeniu. În context, Pavel Filip s-a referit la provocările survenite în urma embargourilor impuse vinurilor moldovenești, specificând că acestea au fost depășite cu demnitate de vinificatori, fiind create condiții optime pentru modernizarea ramurii şi îmbunătățirea calității vinului.   „Tot răul – e spre bine! Piețele, cu destulă dificultate, dar au acceptat oferta vinicolă moldovenească pentru că au găsit-o una bună. În țară au apărut vinării mici care au implementat tehnologii noi și au dovedit că Moldova poate produce cele mai calitative vinuri. Prin urmare, am oferit tuturor, chiar și acelor care nu ne-au dorit binele, o lecție de demnitate și corectitudine” , a conchis Premierul.   În cadrul evenimentului, Premierul Pavel Filip a înmânat Marele Premiu pentru merite deosebite în domeniul vitivinicol Combinatului de vinuri „Cricova”. De asemenea, însoţit de reprezentanţii corpului diplomatic, acreditat în Republica Moldova, Prim-ministrul a vizitat  standurile producătorilor de vinuri și a discutat cu aceștia despre tehnologiile moderne de vinificaţie și produsele noi promovate pe piață.    Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind și al 13-lea exportator de vin de pe glob. 2% din podgoriile de viță de vie din lume sunt situate în ţara noastră. Anul trecut vinurile moldovenești au fost exportate în 42 de țări și au cucerit circa 300 de medalii la concursuri internaționale, dintre care 60% sunt medalii de aur. 
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.