Prime Minister Pavel Filip conveys condolences to Portuguese people

Guvernul Republicii Moldova, 19 iunie 2017 13:26

Prime Minister Pavel Filip today conveyed a message of condolences to his Portuguese counterpart, António Costa, in connection with the devastating forest fires occurred in recent days in Portugal.   “We are deeply saddened that such an event has destroyed innocent lives, separated families and left deep traces in the souls of the survivors,” the message reads.   The premier expressed on behalf of the Moldovan government and on his own behalf sincere feelings of solidarity with the Portuguese people, and conveyed condolences to the relatives of the deceased and speedy recovery to the injured and affected by the fires and their consequences.   The latest data announced by the Portuguese government, the balance of the vegetation fire in central Portugal increased to 57 dead and about 60 injured.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Guvernul Republicii Moldova

Acum 8 ore
18:55
Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, care îşi încheie mandatul în ţara noastră. Premierul i-a mulţumit Ambasadorului UE pentru sprijinul şi dedicarea manifestată faţă de Republica Moldova şi, în special, faţă de cetăţenii săi, în cei patru ani de activitate. Această perioadă, potrivit Premierului, a fost una tumultoasă, cu urcuşuri şi coborâşuri, fiind un timp în care Republica Moldova s-a confruntat cu o criză politică, bancară şi economică, dar a avut parte şi de evenimente frumoase: a obţinut regimul liberalizat de vize cu UE, a semnat Acordul de Asociere cu UE.    „Apreciem mult că UE a continuat să fie alături de Republica Moldova, care prin unele evenimente a dezamăgit în 2015. Apreciem că nu ne-aţi abandonat şi aţi fost alături de noi. Obiectivul nostru este ca oamenii să trăiască mai bine, în bunăstare, şi să asigurăm integrarea ţării în UE”, a subliniat Premierul Pavel Filip.   Totodată, Şeful Cabinetului de miniştri a menţionat că Guvernul va lucra intens asupra realizării noii Foi de Parcurs privind acţiunile prioritare pentru semestrul II al anului curent, agreate în comun cu Parlamentul. În acest document regăsindu-se şi acţiunile pe termen scurt propuse în noua Agendă de Asociere RM-UE pentru 2017-2019, dar şi unele condiţionalităţi din programele de asistenţă financiară prevăzute de UE.   Premierul s-a referit şi la agenda largă de reforme a Guvernului, printre care, reforma administraţiei publice centrale, menţionând importanţa asistenţei macrofinanciare din partea UE pentru ţara noastră. Pavel Filip a spus că Executivul va întreprinde toate acţiunile care se impun pentru a administra cât mai eficient asistenţa financiară venită din exterior.   „Noi trebuie să stabilim clar priorităţile şi să alocăm banii veniţi din exterior pentru proiectele strict necesare”, a specificat Pavel Filip.   La rândul său, Ambasadorul Pirkka Tapiola a îndemnat Guvernul să se focuseze în continuare pe promovarea reformelor, care să fie în beneficiul cetăţenilor. Printre acestea, oficialul UE a evidenţiat reforma administraţiei publice, a educaţiei, a sistemului vocaţional.   La finalul întrevederii Premierul i-a urat Ambasadorului Tapiola succese în  realizarea noului mandat, exprimându-şi speranţa că dumnealui va rămâne în continuare un bun prieten al Republicii Moldova, indiferent de funcţiile şi mandatele pe care şi le va exercita.      
Acum 24 ore
11:25
Duminică, 20 august 2017, a fost disputată Cupa diasporei la mini-fotbal, în contextul marcării Zilelor Diasporei 2017. La competiţie au participat patru echipe formate din reprezentanți ai Guvernului, ai Diasporei Republicii Moldova, ai Presei sportive şi ai Şcolii Sportive Specializate de Fotbal Nr. 1 din Chişinău.   Astfel, echipa Guvernului Republicii Moldova a fost desemnată deţinătoarea Cupei diasporei 2017, ocupând locul I. Pe locul doi s-a clasat echipa Şcolii Sportive Specializate de Fotbal nr. 1 din Chişinău. Locul III l-a ocupat echipa Presei sportive, iar locul IV - echipa Diasporei.   Amintim că, în perioada 18-20 august curent, sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, Biroul Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat a organizat Zilele Diasporei în Republica Moldova, ediția a IV-a. Toate activitățile organizate în cadrul Zilelor Diasporei au drept scop consolidării comunicării dintre Guvern şi diasporă, mobilizarea asociațiilor diasporei și a societății civile pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.   Zilele Diasporei sunt organizate anual, la sfârșitul săptămânii a treia din luna august, sub patronajul Guvernului.
Mai mult de 2 zile în urmă
16:55
Prim-ministrul Pavel Filip a transmis un mesaj de condoleanţe omologului său din Finlanda, Juha Sipilä, şi poporului finlandez în legătură cu atacul terorist, care a avut loc vineri, 18 august 2017, în localitatea Turku.   „În aceste momente de grea încercare, doresc să adresez, în numele Guvernului Republicii Moldova şi al meu personal, întreaga noastră compasiune. Condamnăm cu fermitate acest act terorist îndreptat împotriva unor oameni nevinovaţi şi ne exprimăm solidaritatea deplină cu poporul prieten al Republicii Finlanda”, se arată în mesajul semnat de Pavel Filip.   Autorităţile finlandeze au anunţat că două persoane au fost ucise și alte şase au fost rănite în atacul comis vineri după-amiază în centrul oraşului finlandez Turku.
08:55
Cei 26 de ani de independență a Republicii Moldova vor fi marcați la 27 august curent printr-o serie de evenimente cultural-artistice, organizate concomitent la Chișinău și în raioanele ţării.   Sărbătoarea va începe, tradițional, cu depuneri de flori la monumentul lui „Ștefan cel Mare și Sfânt” și la Complexul memorial „Maica Îndurerată”.   În inima Capitalei, pe Piața Marii Adunări Naționale, va avea loc un vast program cultural-artistic, susţinut de interpreți de muzică populară, fanfare și ansambluri folclorice, colective de dansuri populare. În scenă vor evolua ansamblurile „Joc”, „Mărțișor”, orchestra „Fluieraș”, orchestra Academiei de Muzică „Big Jazz Orchestra”, orchestra fraților Advahov și alte colective artistice. Concertul se va încheia cu un recital de muzică ușoară al interpreților autohtoni și de peste hotare.   De asemenea, 20 de colective artistice de amatori vor defila într-o paradă a portului popular, prezentând varietatea costumului popular național, iar meșterii populari își vor expune creațiile în cadrul unui târg.  
18 august 2017
13:55
Ziua ușilor deschise pentru diasporă a fost organizată astăzi la Guvern, în contextul lansării oficiale a Zilelor Diasporei în Republica Moldova. Evenimentul a reunit reprezentanți ai Executivului, ai comunităților din diasporă, ai organizațiilor partenere, precum și persoane responsabile de cooperarea cu diasporă din cadrul instituțiilor publice.   În mesajul de salut adresat participanţilor la reuniune, viceprim-ministrul, Octavian Calmâc, ministru al Economiei și Infrastructurii, a subliniat eforturile Guvernului pentru accelerarea implementării reformelor care ar determina, în perspectivă, cetățenii moldoveni să se întoarcă acasă și să valorifice experiența acumulată peste hotare în domeniile strategice pentru Republica Moldova.“Suntem deschiși să utilizăm toate platformele de comunicare pentru a identifica proiecte de interes comun, propuse de cetățenii din diasporă, care ar contribui la dezvoltarea țării noastre”, a menționat Octavian Calmâc.   La rândul său, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a accentuat necesitatea mobilizării în vederea elaborării și realizării proiectelor de ordin social, cultural și educațional care vor contribui la studierea limbii române şi la păstrarea tradițiilor naționale în cadrul diasporei. “Sunteți resursa umană de aur a acestei țări. Cu ajutorul Dumneavoastră avem posibilitatea să preluăm modelele altor popoare pentru a crea un stat puternic, viabil, cu cetățeni mândri de țara lor”, a relevat Monica Babuc.   La eveniment, în premieră, a fost prezentată componența Grupurilor de Excelență ale Diasporei și domeniile în care acestea vor activa împreună cu consilierii Prim-ministrului. Astfel, experții selectați din diasporă vor susține implementarea proiectelor în sectoare precum cercetarea și economia, mediul, consolidarea diasporei, justiția și medicina.   De asemenea, în cadrul reuniunii, au fost prezentate concluziile studiului de cartografiere a diasporei moldovenești în Germania, Marea Britanie, Italia, Israel, Portugalia, Rusia și Republica Moldova. Totodată, participanții au avut posibilitatea să adreseze reprezentanților Guvernului întrebări referitoare la principalele reforme de pe agenda autorităților de la Chișinău.   Zilele Diasporei în Republica Moldova sunt organizate pentru al patrulea an consecutiv, sub patronajul Guvernului. La ediția din acest an participă peste o sută de reprezentanţi ai diasporei.  
09:55
Prim-ministrul Pavel Filip a transmis, în dimineața zilei de astăzi, un mesaj de condoleanțe și solidaritate Premierului spaniol Mariano Rajoy și cetățenilor Regatului Spaniei, în legătură cu atentatele teroriste care au avut loc ieri în Barcelona și Cambrils.   „Exprim sentimentele noastre de profundă compasiune şi solidaritate cu poporul spaniol în aceste clipe de grea încercare. Condamnăm cu fermitate astfel de acte de cruzime şi violenţă, îndreptate împotriva unor oameni nevinovaţi. Vă rog să transmiteţi, stimate domnule Prim-ministru, sincere condoleanţe familiilor şi apropiaţilor victimelor, precum şi însănătoşire grabnică celor care au fost răniţi în atacuri”, se spune în mesajul semnat de Pavel Filip.   În după-amiaza zilei de joi, 17 august 2017, un microbuz a intrat cu viteză în mulțime pe bulevardul Rambla din Barcelona. Potrivit ultimelor bilanțuri oficiale, 13 persoane și-au pierdut viața și cel puțin 80 au fost rănite. Poliția a anunțat arestarea a doi suspecți, iar Statul Islamic a revendicat atacul.   Un alt atac a avut loc joi noaptea, la Cambrils, la circa 120 de kilometri sud-vest de Barcelona. Poliția spaniolă a ucis cinci teroriști care au intrat cu un autovehicul în pietoni și au rănit șase oameni, fiind suspectată o legătură cu atentatul de la Barcelona.   În prezent, reprezentanţii misiunii diplomatice a Republicii Moldova la Madrid întreprind demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a verifica dacă printre persoanele afectate se aflau cetăţeni moldoveni. Potrivit ultimelor informaţii, printre victime nu sunt cetăţeni ai Republicii Moldova.
16 august 2017
11:25
Începând cu 18 august curent, pe întreg teritoriul ţării, sub patronajul Guvernului, se vor desfășura evenimente festive, activități artistice și sportive dedicate Zilelor Diasporei în Republica Moldova.    Astfel, în perioada 18-20 august, Biroul Relații cu Diaspora (BRD) va organiza Ziua ușilor deschise la Guvern, Festivalul Internațional Gustar și Cupa diasporei la mini-fotbal. Totodată, administrațiile publice locale din 14 raioane vor desfășura expoziții de carte și fotografii, ore informative, concerte, întâlniri tematice, mese rotunde și ateliere instructive de studiere a limbii materne pentru copiii migranți.    Pe 22 august, la Holercani, va avea loc deschiderea oficială a celei de-a cincea ediții a Programului DOR (Diasporă, Origini, Reveniri), care va reuni o sută de copii din 14 țări, cu vârste cuprinse între 12-17 ani. Participanții vor avea posibilitatea să cunoască limba, tradițiile și elementele de istorie ale țării noastre în cadrul diferitor activități interactive, ateliere teatrale și excursii.    Reamintim că în fiecare an, la finele celei de-a treia săptămâni a lunii august, sunt organizate manifestaţii dedicate diasporei, în scopul promovării dialogului cultural și economic cu cetățenii plecați peste hotarele țării și planificării unor acțiuni comune care să contribuie la dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova. 
10:55
Începând cu 18 august curent, pe întreg teritoriul ţării, sub patronajul Guvernului, se vor desfășura evenimente festive, activități artistice și sportive dedicate Zilelor Diasporei în Republica Moldova.    Astfel, în perioada 18-20 august, Biroul Relații cu Diaspora (BRD) va organiza Ziua ușilor deschise la Guvern, Festivalul Internațional Gustar și Cupa diasporei la mini-fotbal. Totodată, administrațiile publice locale din 14 raioane vor desfășura expoziții de carte și fotografii, ore informative, concerte, întâlniri tematice, mese rotunde și ateliere instructive de studiere a limbii materne pentru copiii migranți.    Pe 22 august, la Holercani, va avea loc deschiderea oficială a celei de-a cincea ediții a Programului DOR (Diasporă, Origini, Reveniri), care va reuni o sută de copii din 14 țări, cu vârste cuprinse între 12-17 ani. Participanții vor avea posibilitatea să cunoască limba, tradițiile și elementele de istorie ale țării noastre în cadrul diferitor activități interactive, ateliere teatrale și excursii.    Reamintim că în fiecare an, la finele celei de-a treia săptămâni a lunii august, sunt organizate manifestaţii dedicate diasporei, în scopul promovării dialogului cultural și economic cu cetățenii plecați peste hotarele țării și planificării unor acțiuni comune care să contribuie la dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova. 
10:25
Guvernul Republicii Moldova a expediat, prin intermediul Biroului relații cu diaspora, 500 de abecedare „Albinuța”, semnate de Grigore Vieru, copiilor născuţi peste hotarele ţării.   Cărţile destinate copiilor de vârstă preșcolară sunt distribuite prin intermediul misiunilor diplomatice, care perfectează actele de cetățenie a Republicii Moldova. În acest mod, autorităţile moldoveneşti încurajează copiii din diasporă să învețe limba  țării de origine a părinților lor și astfel să dezvolte legături emoționale cu Republica Moldova.   În acest sens, Prim-ministrul Pavel Filip a transmis pe semnul de carte un mesaj  pentru preşcolari: „Dragă copile, învață carte şi vei avea parte de o viaţă mai bună, perseverează pe calea cunoştinţelor, astfel ca Republica Moldova, ţara părinţilor tăi şi a ta, să fie mândră de tine!”.   Cărţile au fost expediate în 30 de ţări, cel mai mare număr de exemplare fiind livrate în Grecia, Rusia, Italia, Ucraina, Canada, Franța, Portugalia, România, Spania, SUA, Kazahstan.      
10:25
Executivul a aprobat în ședința de astăzi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova şi Republica Turcia, semnat la Chişinău la 5 mai 2017.   Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanţii sociale pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova care domiciliază şi/sau desfăşoară o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau al ambelor state contractante. Astfel, moldovenii care au desfăşurat o activitate temporară de muncă în Turcia vor putea beneficia de pensie pentru limita de vârstă din acest stat și de alte prestaţii sociale: indemnizaţii de maternitate, ajutoare de şomaj, indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, pensii și indemnizații de dizabilitate, ajutoare de deces, pensii de urmaş.   La stabilirea şi calcularea pensiei, fiecare țară va aplica legislaţia naţională în domeniu și va achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporţionalităţii.   Republica Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 13 state membre ale Uniunii Europene, 11 dintre care sunt aplicate cu succes. 
10:25
Indemnizaţiile paternale vor putea fi solicitate în mod electronic. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.   Astfel, depunerea cererii va fi posibilă în regim online, prin accesarea serviciului „e–Cerere Indemnizaţii familiilor cu copii”, disponibil pe portalul guvernamental unic al serviciilor electronice (www.servicii.gov.md) sau pagina-web a Casei Naţionale de Asigurări Sociale (www.cnas.md).   Implementarea serviciului e-Cerere pentru solicitarea indemnizaţiei paternale va facilita accesibilitatea pentru clienți, va reduce termenul de prestare a serviciului și costurile suportate de beneficiari. Totodată, punerea în aplicare a serviciului va contribui la diminuarea sarcinii administrative pentru Casa Naţională de Asigurări Sociale.        
10:25
Cabinetul de miniştri a aprobat în cadrul şedinţei de astăzi, Programul naţional de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi pentru anii 2017-2022 şi Planul de acţiuni privind implementarea acestuia. Documentul are drept scop dezvoltarea unor servicii accesibile şi incluzive, care să răspundă necesităţilor reale ale persoanelor cu diferite tipuri de dizabilităţi.   În acest sens, autorităţile îşi propun îmbunătățirea accesului la măsurile de protecţie socială al persoanelor cu nevoi speciale, facilitarea accesibilităţii infrastructurii,  transporturilor, informaţiei şi comunicaţiilor pentru persoanele cu nevoi speciale. Alte obiective stabilite în Program vizează sporirea accesului persoanelor cu dizabilităţi la servicii medicale, promovarea educației incluzive a copiilor, precum și creșterea ratei de încadrare în câmpul muncii a persoanelor cu necesități speciale.   Printre acțiunile care urmează a fi realizate se numără: asigurarea persoanelor cu dizabilități, inclusiv a copiilor, cu fotolii rulante și alte mijloace ajutătoare tehnice, includerea în pachetul compensat, în cazul îngrijirilor medicale la domiciliu, a seringilor, stomelor și altor materiale necesare pentru bolnavi, extinderea listei medicamentelor compensate pentru maladiile care conduc la dizabilitate, dotarea instituțiilor de învățământ cu echipamente necesare pentru facilitarea procesului educațional, precum și efectuarea de către fiecare instituție publică a evaluării gradului de accesibilitate a infrastructurii.   Costul estimativ al implementării Programului pentru perioada de şase ani este de aproximativ 9 milioane lei. Conform datelor statistice, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 181 mii de persoane cu dizabilități, inclusiv 12 mii de copii.  
10:25
Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la cel de-al IV-lea Congres al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI), alături de cei 175 de delegaţi ai CCI, invitaţi ai instituţiilor de profil din ţară şi de peste hotare.   În alocuţiunea sa, Premierul a apreciat înalt activitatea instituţiei şi rolul pe care îl are în susținerea activității de întreprinzător, în cooperarea internațională pe acest segment și în elaborarea politicilor publice în domeniul economic. De asemenea, Prim-ministrul s-a referit la parteneriatul dintre Guvern şi mediul de afaceri care vizează creşterea economiei ţării cu aportul investiţiilor, astfel stimulând crearea de noi locuri de muncă, bine plătite.   „Republica Moldova trebuie să crească pe trei piloni importanţi: supremaţia legii, educaţia şi o infrastructură dezvoltată. Atunci când nu ai posibilitatea să investeşti, nu poţi avea o educaţie de calitate sau o infrastructură modernizată. Mediul de afaceri este fundamentul de dezvoltare a unei ţări”, a declarat Premierul.   În context, Pavel Filip a specificat paşii întreprinşi de Executiv pentru reducerea presiunii administrative asupra antreprenorilor, precum: moratoriul pe controale timp de 6 luni, reducerea a 250 de acte permisive, promovarea amendamentelor la legislația referitoare la controalele de stat, de la 58 - la 13, plus încă cinci regulatori naţionali.   Totodată, Prim-ministrul a reiterat şi alte măsuri lansate de Guvern pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, specificând: simplificarea și unificarea raportării financiare pentru agenții economici prin intermediul Ghișeului Unic, care urmează a fi lansat în scurt timp, combaterea fenomenului salariilor în plic, precum şi dezvoltarea mai multor instrumente pentru motivarea agenților economici de a opera legal și de a respecta regimul fiscal.    La final, Premierul a dat asigurări că Guvernul va urmări și în continuare implementarea reformelor și a măsurilor care vizează mediul de afaceri, inclusiv prin intermediul platformei Consiliului Economic de pe lângă Prim-ministru, al cărui membru activ este şi Camera de Comerţ.   Congresul ordinar al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova este organizat o dată la cinci ani, pentru a alege Consiliul, Comisia de Cenzori, precum şi președintele CCI. De asemenea, în cadrul Congresului din acest an au fost prezentate direcțiile principale și programele de activitate ale CCI pentru perioada 2017 – 2022. 
10:25
Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Directorul Biroului de Cooperare al Elveţiei în Republica Moldova Simone Giger, în contextul elaborării unui nou cadru de colaborare între Guvernele Elveției și al Republicii Moldova, pentru următorii cinci ani. În cadrul discuțiilor, oficialii au efectuat un schimb de opinii privind reformele demarate de Executivul de la Chișinău, trasând noi perspective de cooperare în scopul dinamizării acestora.   Prim-ministrul a mulțumit partenerilor elvețieni pentru contribuția adusă la dezvoltarea social-economică a ţării noastre, accentuând asistența valoroasă în diferite domenii precum: infrastructura, migrația, modernizarea serviciilor de sănătate. În context, Pavel Filip a exprimat deschiderea Guvernului pentru elaborarea proiectului noii Strategii de cooperare pentru anii 2018-2021, accentuând importanța suportului oferit de SDC în implementarea cu succes a Agendei de reforme.   Totodată, Pavel Filip a prezentat etapele realizării reformei administrației publice centrale, subliniind necesitatea fortificării instituțiilor statului, inclusiv în scopul sporirii capacității acestora de a gestiona eficient fondurile externe. În mod particular, Premierul a vorbit despre lansarea reformelor în domeniile asistenței medicale primare, sănătății publice și spitalicesc, menționând că acestea rămân a fi de importanţă majoră pentru Executiv.   La rândul său, Simone Ginger a salutat reformele promovate de Cabinetul de miniştri, reiterând disponibilitatea SDC de a acorda în continuare asistenţă Republicii Moldova pe segmentele prioritare, inclusiv învăţământul vocaţional, angajarea pe piaţa muncii, reforma administrației publice.   În prezent, în cadrul Strategiei curente de cooperare (2014-2017), cu suportul SDC, în proces  de implementare sunt 14 proiecte, cu angajamente totale de circa 49 milioane franci elvețieni.  
11 august 2017
16:55
Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Directorul Biroului de Cooperare al Elveţiei în Republica Moldova Simone Giger, în contextul elaborării unui nou cadru de colaborare între Guvernele Elveției și al Republicii Moldova, pentru următorii cinci ani. În cadrul discuțiilor, oficialii au efectuat un schimb de opinii privind reformele demarate de Executivul de la Chișinău, trasând noi perspective de cooperare în scopul dinamizării acestora.   Prim-ministrul a mulțumit partenerilor elvețieni pentru contribuția adusă la dezvoltarea social-economică a ţării noastre, accentuând asistența valoroasă în diferite domenii precum: infrastructura, migrația, modernizarea serviciilor de sănătate. În context, Pavel Filip a exprimat deschiderea Guvernului pentru elaborarea proiectului noii Strategii de cooperare pentru anii 2018-2021, accentuând importanța suportului oferit de SDC în implementarea cu succes a Agendei de reforme.   Totodată, Pavel Filip a prezentat etapele realizării reformei administrației publice centrale, subliniind necesitatea fortificării instituțiilor statului, inclusiv în scopul sporirii capacității acestora de a gestiona eficient fondurile externe. În mod particular, Premierul a vorbit despre lansarea reformelor în domeniile asistenței medicale primare, sănătății publice și spitalicesc, menționând că acestea rămân a fi de importanţă majoră pentru Executiv.   La rândul său, Simone Ginger a salutat reformele promovate de Cabinetul de miniştri, reiterând disponibilitatea SDC de a acorda în continuare asistenţă Republicii Moldova pe segmentele prioritare, inclusiv învăţământul vocaţional, angajarea pe piaţa muncii, reforma administrației publice.   În prezent, în cadrul Strategiei curente de cooperare (2014-2017), cu suportul SDC, în proces  de implementare sunt 14 proiecte, cu angajamente totale de circa 49 milioane franci elvețieni.  
10 august 2017
17:26
Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la cel de-al IV-lea Congres al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI), alături de cei 175 de delegaţi ai CCI, invitaţi ai instituţiilor de profil din ţară şi de peste hotare.   În alocuţiunea sa, Premierul a apreciat înalt activitatea instituţiei şi rolul pe care îl are în susținerea activității de întreprinzător, în cooperarea internațională pe acest segment și în elaborarea politicilor publice în domeniul economic. De asemenea, Prim-ministru s-a referit la parteneriatul dintre Guvern şi mediul de afaceri care vizează creşterea economiei ţării cu aportul investiţiilor, astfel stimulând crearea de noi locuri de muncă, bine plătite.   „Republica Moldova trebuie să crească pe trei piloni importanţi: supremaţia legii, educaţia şi o infrastructură dezvoltată. Atunci când nu ai posibilitatea să investeşti, nu poţi avea o educaţie calitativă sau o infrastructură modernizată. Mediul de afaceri este fundamentul de dezvoltare a unei ţări”, a declarat Premierul.   În context, Pavel Filip a specificat paşii întreprinşi de Executiv pentru reducerea presiunii administrative asupra antreprenorilor, precum: moratoriul pe controale timp de 6 luni, reducerea a 250 de acte permisive, promovarea amendamentelor la legislația referitoare la controalele de stat, de la 58 - la 13, plus încă cinci regulatori naţionali.   Totodată, Prim-ministru a reiterat şi alte măsuri lansate de Guvern pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, specificând: simplificarea și unificarea raportării financiare pentru agenții economici prin intermediul Ghișeului Unic, care urmează a fi lansat în scurt timp, combaterea fenomenului salariilor în plic, precum şi dezvoltarea mai multor instrumente pentru motivarea agenților economici de a opera legal și de a respecta regimul fiscal.    La final, Premierul a dat asigurări că Guvernul va urmări și în continuare implementarea reformelor și a măsurilor care vizează mediul de afaceri, inclusiv prin intermediul platformei Consiliului Economic de pe lângă Prim-ministru, a cărui membru activ este şi Camera de Comerţ.   Congresul ordinar al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova este organizat o dată la cinci ani, pentru a alege Consiliul, Comisia de Cenzori, precum şi președintele CCI. De asemenea, în cadrul Congresului din acest an au fost prezentate direcțiile principale și programele de activitate ale CCI pentru anii 2017 – 2022. 
16:56
Cabinetul de miniştri a aprobat în cadrul şedinţei de astăzi, Programul naţional de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi pentru anii 2017-2022 şi Planul de acţiuni privind implementarea acestuia. Documentul are drept scop dezvoltarea unor servicii accesibile şi incluzive, care să răspundă necesităţilor reale ale persoanelor cu diferite tipuri de dizabilităţi.   În acest sens, autorităţile îşi propun îmbunătățirea accesului la măsurile de protecţie socială al persoanelor cu nevoi speciale, facilitarea accesibilităţii infrastructurii,  transporturilor, informaţiei şi comunicaţiilor pentru persoanele cu nevoi speciale. Alte obiective stabilite în Program vizează sporirea accesului persoanelor cu dizabilităţi la servicii medicale, promovarea educației incluzive a copiilor, precum și creșterea ratei de încadrare în câmpul muncii a persoanelor cu necesități speciale.   Printre acțiunile care urmează a fi realizate se numără: asigurarea persoanelor cu dizabilități, inclusiv a copiilor, cu fotolii rulante și alte mijloace ajutătoare tehnice, includerea în pachetul compensat, în cazul îngrijirilor medicale la domiciliu, a seringilor, stomelor și altor materiale necesare pentru bolnavi, extinderea listei medicamentelor compensate pentru maladiile care conduc la dizabilitate, dotarea instituțiilor de învățământ cu echipamente necesare pentru facilitarea procesului educațional, precum și efectuarea de către fiecare instituție publică a evaluării gradului de accesibilitate a infrastructurii.   Costul estimativ al implementării Programului pentru perioada de şase ani este de aproximativ 9 milioane lei. Conform datelor statistice, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 181 mii de persoane cu dizabilități, inclusiv 12 mii de copii.  
15:56
Cabinetul de miniştri a aprobat în cadrul şedinţei de astăzi, Programul naţional de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi pentru anii 2017-2022 şi Planul de acţiuni privind implementarea acestuia. Documentul are drept scop dezvoltarea unor servicii accesibile şi incluzive, care să răspundă necesităţilor reale ale persoanelor cu diferite tipuri de dizabilităţi.   În acest sens, autorităţile îşi propun îmbunătățirea accesului la măsurile de protecţie socială a persoanelor cu nevoi speciale, facilitarea accesibilităţii infrastructurii,  transporturilor, informaţiei şi comunicaţiilor pentru persoanele cu nevoi speciale. Alte obiective stabilite în Program vizează sporirea accesului persoanelor cu dizabilităţi la servicii medicale, promovarea educației incluzive a copiilor, precum și creșterea ratei de angajare în câmpul muncii a persoanelor cu necesități speciale.   Printre acțiunile care urmează a fi realizate se numără: asigurarea persoanelor cu dizabilități, inclusiv a copiilor, cu fotolii rulante și alte mijloace ajutătoare tehnice, includerea în pachetul compensat, în cazul îngrijirilor medicale la domiciliu, a seringilor, stomelor și altor materiale necesare pentru bolnavi, extinderea listei medicamentelor compensate pentru maladiile care conduc la dizabilitate, dotarea instituțiilor de învățământ cu echipamente necesare pentru facilitarea procesului educațional, precum și efectuarea de către fiecare instituție publică a evaluării gradului de accesibilitate a infrastructurii.   Costul estimativ al implementării Programului pentru perioada de şase ani este de aproximativ 9 milioane lei. Conform datelor statistice, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 181 mii de persoane cu dizabilități, inclusiv 12 mii de copii.  
15:26
Executivul a aprobat în ședința de astăzi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova şi Republica Turcia, semnat la Chişinău la 5 mai 2017.   Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanţii sociale pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova care domiciliază şi/sau desfăşoară o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau al ambelor state contractante. Astfel, moldovenii care au desfăşurat o activitate temporară de muncă în Turcia vor putea beneficia de pensie pentru limita de vârstă din acest stat și de alte prestaţii sociale: indemnizaţii de maternitate, ajutoare de şomaj, indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, pensii și indemnizații de dizabilitate, ajutoare de deces, pensii de urmaş.   La stabilirea şi calcularea pensiei, fiecare țară va aplica legislaţia naţională în domeniu și va achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporţionalităţii.   Republica Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 13 state membre ale Uniunii Europene, 11 dintre care sunt aplicate cu succes. 
15:26
Indemnizaţiile paternale vor putea fi solicitate în mod electronic. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.   Astfel, depunerea cererii va fi posibilă în regim online, prin accesarea serviciului „e–Cerere Indemnizaţii familiilor cu copii”, disponibil pe portalul guvernamental unic al serviciilor electronice (www.servicii.gov.md) sau pagina-web a Casei Naţionale de Asigurări Sociale (www.cnas.md).   Implementarea serviciului e-Cerere pentru solicitarea indemnizaţiei paternale va facilita accesibilitatea pentru clienți, va reduce termenul de prestare a serviciului și costurile suportate de beneficiari. Totodată, punerea în aplicare a serviciului va contribui la diminuarea sarcinii administrative pentru Casa Naţională de Asigurări Sociale.        
8 august 2017
10:26
Guvernul Republicii Moldova a expediat, prin intermediul Biroului relații cu diaspora, 500 de abecedare „Albinuța”, semnate de Grigore Vieru, copiilor născuţi peste hotarele ţării.   Cărţile destinate copiilor de vârstă preșcolară sunt distribuite prin intermediul misiunilor diplomatice, care perfectează actele de cetățenie a Republicii Moldova. În acest mod, autorităţile moldoveneşti încurajează copiii din diasporă să învețe limba  țării de origine a părinților lor și astfel să dezvolte legături emoționale cu Republica Moldova.   În acest sens, Prim-ministrul Pavel Filip a transmis pe semnul de carte un mesaj  pentru preşcolari: „Dragă copile, învață carte şi vei avea parte de o viaţă mai bună, perseverează pe calea cunoştinţelor, astfel ca Republica Moldova, ţara părinţilor tăi şi a ta, să fie mândră de tine!”.   Cărţile au fost expediate în 30 de ţări, cel mai mare număr de exemplare fiind livrate în Rusia, Italia, Ucraina, Canada, Franța, Portugalia, România, Spania, SUA, Kazahstan.      
06:56
În perioada 18-20 august curent, sub patronajul Guvernului, Biroul Relații cu Diaspora (BRD) organizează Zilele Diasporei în Republica Moldova.    Pe parcursul a trei zile vor fi desfăşurate mai multe activităţi, printre care: Ziua ușilor deschise pentru diasporă la Guvern, seminare tematice și consultări cu diaspora, Cupa diasporei la minifotbal.   În cadrul Zilei uşilor deschise la Guvern  vor fi prezentate Grupurile de Excelență ale Diasporei, activitățile BRD pentru susținerea Diasporei şi rezultatele cartografierii diasporei.   Discuţiile din cadrul seminarelor tematice se vor axa pe programe economice și oportunități de promovare a revenirii și reintegrării durabile a migranților, turismul nostalgic, consultări privind Strategia Națională de Dezvoltare Moldova 2030, bune practici de implicare a Diasporei în dezvoltarea localităților de baștină din Moldova: mecanisme și instrumente disponibile.   De asemenea, în cadrul ediției a VII-a a Festivalului Internațional Gustar, desfășurată în parteneriat cu BRD, va fi organizat un târg/expoziție dedicată diasporei - „Moldova de oriunde”. Astfel, diaspora va prezenta țara de destinație într-un stand expozițional prin materiale promoționale, gastronomie și numere artistice.    Agenda (proiect) Zilelor Diasporei 2017
7 august 2017
10:26
În perioada 18-20 august curent, sub patronajul Guvernului, Biroul Relații cu Diaspora (BRD) organizează Zilele Diasporei în Republica Moldova.    Pe parcursul a trei zile vor fi desfăşurate mai multe activităţi, printre care: Ziua ușilor deschise pentru diasporă la Guvern, seminare tematice și consultări cu diaspora, Cupa diasporei la minifotbal.   În cadrul Zilei uşilor deschise la Guvern  vor fi prezentate Grupurile de Excelență ale Diasporei, activitățile BRD pentru susținerea Diasporei şi rezultatele cartografierii diasporei.   Discuţiile din cadrul seminarelor tematice se vor axa pe programe economice și oportunități de promovare a revenirii și reintegrării durabile a migranților, turismul nostalgic, consultări privind Strategia Națională de Dezvoltare Moldova 2030, bune practici de implicare a Diasporei în dezvoltarea localităților de baștină din Moldova: mecanisme și instrumente disponibile.   De asemenea, în cadrul ediției a VII-a a Festivalului Internațional Gustar, desfășurată în parteneriat cu BRD, va fi organizat un târg/expoziție dedicată diasporei - „Moldova de oriunde”. Astfel, diaspora va prezenta țara de destinație într-un stand expozițional prin materiale promoționale, gastronomie și numere artistice.    Agenda (proiect) Zilelor Diasporei 2017
4 august 2017
06:56
Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, Cadrul bugetar pe termen mediu (CBTM) pe anii 2018-2020, instrument menit să confere stabilitate, predictibilitate şi continuitate politicilor publice finanţate din buget în perioada de referinţă.   Documentul reprezintă o actualizare a CBTM 2017-2019, cu extinderea prognozelor şi analizei pentru anul 2020, și a fost elaborat cu respectarea indicatorilor ţintă şi a angajamentelor asumate în Memorandumul cu FMI și față de alți parteneri de dezvoltare.   Potrivit proiectului, obiectivul principal îl reprezintă în continuare implementarea reformelor structurale, consolidarea finanţelor publice şi a stabilităţii financiare, eficientizarea utilizării resurselor bugetare şi redirecţionarea mijloacelor existente către programele de importanţă majoră.   În particular, priorităţile în contextul CBTM 2018-2020 sunt specificate şi derivă din Strategia Naţională de Dezvoltare „Moldova-2020”, Programul de activitate al Guvernului pe anii 2016-2018 şi Acordul de Asociere RM-UE.   Totodată, au fost identificate măsuri suplimentare de politici/proiecte care fac parte din agenda de reforme a Guvernului, printre care majorarea unor norme salariale şi implementarea unor proiecte prioritare finanţate din surse externe recreditate întreprinderilor de stat. Încadrarea acestora în CBTM va fi analizată prin prisma respectării obiectivului de promovare a unei politici bugetar-fiscale prudente şi va fi discutată în cadrul celei de-a doua evaluări a programului susţinut de FMI din toamna anului 2017.
06:56
În debutul ședinței de astăzi a Executivului, Premierul a solicitat prezentarea concluziilor Comisiei speciale, înființate la solicitarea sa, pentru reevaluarea testelor de Bacalaureat la examenul de fizică din sesiunea 2017. Pavel Filip a reiterat importanța investigării problemei respective și soluționării acesteia în favoarea elevilor.   În context, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a raportat despre rezultatele activității Comisiei privind reevaluarea a 187 de teste la examenul de fizică, în corespundere cu baremul corectat. Potrivit ministrului, membrii Comisiei au propus majorarea notelor cu un punct pentru 50 de candidați de la profilul real și 4 candidați de la profilul umanist.   Notele vor fi modificate în baza unui ordin al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, ulterior fiind identificați autorii lucrărilor pentru eliberarea noilor diplome de BAC, cu introducerea corectărilor respective.   Prim-ministrul a solicitat urgentarea emiterii ordinului privind majorarea notelor și atragerea la răspundere a persoanelor vinovate de elaborarea greșită a testelor la fizică. „Este foarte simplu ca cineva să fie neglijent și este foarte complicat ca cei care au învățat 12 ani să sufere din cauza acestor greșeli. Voi fi categoric pe acest subiect - cei care sunt vinovați trebuie să răspundă și să cunoască responsabilitatea pe care o poartă”, a conchis Prim-ministrul. 
06:56
Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, conceptul Programului de stat „Prima casă”. Documentul vine să faciliteze accesul persoanelor fizice, în special al tinerelor familii, la creditele ipotecare, prin garantarea parțială a acestora de către stat. Garanțiile în numele statului vor fi emise de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).   Prin intermediul programului vor putea fi achiziționate apartamente și case de locuit pe teritoriul Republicii Moldova care au fost finalizate și date în exploatare până la depunerea cererii. Prețul acestora trebuie să nu depășească un milion de lei, iar rata inițială achitată de beneficiar este de 10% din preț.   Creditul va fi acordat de băncile comerciale pe un termen de maxim 25 de ani, în lei moldovenești. Rata dobânzii acestuia va fi compusă din rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele cu termenul de la 6 până la 12 luni, comunicată de Banca Națională a Moldovei, o marjă de până la 3% și un comision de garantare de 0,5% anual din soldul garanției de stat. Plata lunară achitată de beneficiar nu va depăși 50% din veniturile oficiale salariale nete ale familiei, iar statul va garanta 50% din credit.   În cadrul programului „Prima casă”, cu suportul statului, își vor putea  cumpăra o primă locuinţă cetățenii Republicii Moldova, cu vârsta de până la 45 de ani, care sunt angajați în câmpul muncii și au venituri oficiale. De asemenea, beneficiarii nu trebuie să dețină în proprietate o locuință sau să aibă credite ipotecare nestinse.   Beneficiarii nu vor putea înstrăina locuința achiziționată în primii cinci ani de la dobândire, cu excepția cazului de achitare deplină a datoriei pe credit. Ulterior – cu acordul ODIMM si al băncii care a acordat creditul.
06:56
Prim-ministrul Pavel Filip a anunţat că de astăzi Guvernul Republicii Moldova intră într-o nouă etapă, în contextul votării de Parlament a noii structuri a Executivului.   Astfel, în urma transferurilor de competențe, din 16 ministere vor rămâne 9, conduse de următorii miniştri:   1. Ministerul Economiei și Infrastructurii – viceprim-ministru, ministru Octavian Calmîc; 2. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene - viceprim-ministru, ministru Andrei Galbur; 3. Ministerul Finanțelor – ministru Octavian Armașu; 4. Ministerul Justiției – ministru Vladimir Cebotari; 5. Ministerul Afacerilor Interne – ministru Alexandru Jizdan; 6. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării – ministra Monica Babuc; 7. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – ministra Stela Grigoraș; 8. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului – ministru Vasile Bîtca; 9. Ministerul Apărării – exercită funcțiile de ministru, viceministru Gheorghe Galbura. Totodată, viceprim-ministrul Gheorghe Bălan, guvernatorul UTA Gagauzia, Irina Vlah, şi președintele Academiei de Științe din Moldova, Gheorghe Duca, vor exercita funcțiile de membru al Guvernului din oficiu.   De asemenea, Cabinetul de miniştri a aprobat structura-tip a Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Ministerelor. Conform structurii aprobate, conducerea Ministerului este exercitată de către ministru, un secretar general de stat și secretari de stat. Numărul secretarilor de stat pentru fiecare Minister va fi stabilit de Guvern, în funcție de domeniile de activitate ale Guvernului, transmise în competența autorității.   Prim-ministrul a specificat că în cadrul fiecărui Minister se va institui un Colegiu al Ministerului, compus din oameni cu funcții de răspundere și condus de ministru, colegiu cu atribuții definite prin hotărâre de guvern.   Totodată, vor fi constituite comisiile pentru organizarea și desfășurarea concursurilor de ocupare a funcțiilor publice de conducere de nivel superior –secretar general și secretar general adjunct al Guvernului, secretari generali ai Ministerelor și secretari de stat. În context. Pavel Filip a solicitat comisiilor să lucreze în ritm accelerat, pentru ca structurile Ministerelor să fie complete cât mai curând.   „De astăzi suntem într-o nouă etapă, care trebuie să fie caracterizată prin eficienţă sporită. Am încredere că toți colegii înțeleg acest lucru, responsabilitatea pe care urmează să o ducem pe umerii noştri. Iar prin acest exemplu de reformare a administraţiei publice centrale provocăm şi colegii din administraţia publică locală, astfel să construim împreună fundamentul instituţiilor publice din Republica Moldova”, a conchis Prim-ministrul Pavel Filip. 
06:56
Comisia Guvernamentală pentru Integrare Europeană (CGIE) s-a întrunit într-o ședință, prezidată de Premierul Pavel Filip, în care au fost analizate rezultatele realizării Planului naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană (PNAA) în primul semestru al anului curent.   Prim-ministrul a solicitat membrilor Executivului să rămână concentrați pe implementarea angajamentelor asumate de țara noastră în fața Uniunii Europene și să respecte termenii stabiliți de realizare a acțiunilor. „Reforma Guvernului nu trebuie să afecteze implementarea Agendei de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Din contra, trebuie să fim mai organizați și să avem rezultate mai bune”, a subliniat Pavel Filip.   Rezultatele implementării PNAA în primul semestru vor fi reflectate în raportul care urmează a fi publicat săptămâna viitoare de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.   În cadrul şedinţei s-a discutat, de asemenea, despre valorificarea cotelor de export a produselor moldoveneşti pe piaţa UE. Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, pe parcursul primelor cinci luni ale anului curent, cota exporturilor Republicii Moldova pe piața europeană a fost de aproximativ 63 % din volumul total al acestora. La unele categorii de produse cotele de export oferite țării noastre au fost deja valorificate și s-a solicitat majorarea lor.
06:56
Constituția țării reprezintă înainte de orice program politic sau de guvernare, primul reper în acțiunea publică. Declarația a fost făcută astăzi de către Premierul Pavel Filip în cadrul evenimentul consacrat aniversării a 23-a de la adoptarea Constituției Republicii Moldova. La ceremonie au mai participat Președintele Parlamentului, Andrian Candu, Președintele Curții Constituționale, Tudor Panțîru, membri ai Cabinetului de miniștri, deputați, diplomaţi, reprezentanți ai societății civile și ai Curților Constituționale din mai multe țări europene.      Prim-ministrul a remarcat că Ziua Constituției este un bun prilej pentru a reflecta asupra modului în care s-a transformat și s-a consolidat democrația în Republica Moldova, precum și a evalua cum sunt transpuse valorile și principiile constituționale în practică. „Constituția ghidează procesul de guvernare, care este centrat în jurul valorilor supreme, precum statul de drept, pacea civică, democrația, demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic ”, a subliniat Pavel Filip.   Totodată, șeful Executivului a spus că scopul programului de guvernare este ca Legea fundamentală a țării să devină un model pentru realitatea socială, economică și politică din Republica Moldova. „Materializarea valorilor și principiilor constituționale este posibilă doar prin îmbrățișarea totală a parcursului european. Constituția ne-a fost busolă în ultimii 23 ani, ne-a ajutat să nu ne pierdem și să stăm demni în fața istoriei. Pentru următorii ani, integrarea europeană este un punct suplimentar de reper, o a doua busolă”, a menționat Premierul.   În final, şeful Cabinetului de miniştri a mulțumit judecătorilor Curții Constituționale pentru felul în care s-au îngrijit ca litera și spiritul legii fundamentale să fie respectate. „Constituția a fost și rămâne Biblia noastră politică, cel mai bun scut împotriva aventurierilor și jucătorilor politici”, a conchis Pavel Filip. 
06:56
La 21 iulie s-au împlinit 25 de ani de la semnarea la Moscova de către preşedintele de atunci al Republicii Moldova şi cel al Federaţiei Ruse a „Acordului cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova”.   Evaluarea în retrospectivă a importanţei politice a acestui act este una de netăgăduit: el a pus capăt unei confruntări armate şi vărsărilor de sânge, făcând astfel să prevaleze viaţa oamenilor simpli de pe cele două maluri ale Nistrului. Aducem un omagiu profund tuturor celor care şi-au pierdut viaţa în lupta pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, dar şi tuturor celor care au rămas în viaţă în urma ostilităţilor de pe Nistru din primăvara-vara anului 1992.   În acelaşi timp, suntem nevoiţi să recunoaştem cu regret faptul că multe alte obiective importante fixate în Acordul din 1992 au rămas neaplicate. Cea mai tristă constatare în acest sens este faptul că ţara noastră este nevoită să se confrunte în continuare cu un conflict secesionist care constituie un obstacol serios în dezvoltarea de mai departe a societăţii noastre, generând, totodată, o mulţime de probleme şi dificultăţi pentru oamenii simpli de pe ambele maluri ale Nistrului.   Eforturile întreprinse pe parcursul acestui sfert de veac care s-a scurs în vederea reglementării paşnice a acestui conflict în cadrul diferitor formate de negocieri în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi a alegerii libere a căii sale de dezvoltare, nu au dat rezultatele scontate. Or, cauza principală a acestui eşec politic trebuie căutat, în primul rând, în interesele geopolitice şi stereotipurile istorice ale Federaţiei Ruse.   Apreciem contribuţia pozitivă a operaţiunii de menţinere a păcii desfăşurată pe Nistru în conformitate cu prevederile Acordului din 1992 în care contingentul militar al Federaţiei Ruse a jucat un rol hotărâtor la separarea forţelor beligerante, la respectarea regimului de încetare a focului şi la menţinerea păcii şi liniştii relative în Zona de securitate. Cu timpul, însă, am fost nevoiţi să constatăm faptul că această operaţiune  nu a reuşit să asigure demilitarizarea completă a Zonei de securitate şi eliminarea tuturor impedimentelor din calea circulaţiei libere a persoanelor, bunurilor şi serviciilor între cele două maluri ale Nistrului, aşa după cum era prevăzut în Acordul moldo-rus din 1992.    Mai mult decât atât, operaţiunea de menţinere a păcii în cauză, ridicată de către unii în slăvi, s-a transformat într-un factor de conservare a conflictului transnistrean, or, atitudinea părtinitoare şi simpatiile pacificatorilor ruşi faţă de regimul secesionist de la Tiraspol sunt absolut evidente.    Anume de aceea, autorităţile moldoveneşti au început să ceară de mai mult timp, în mod legitim şi firesc, transformarea acestei operaţiuni într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional, având ferma convingere că acest fapt va contribui la întărirea încrederii şi la crearea unei atmosfere mai favorabile pentru desfăşurarea procesului de negocieri privind identificarea unei soluţii viabile pentru problema transnistreană. Din păcate, vocea legitimă a Chişinăului nu a fost auzită, ca să nu zicem ignorată.   Totodată nu a fost ținut angajamentul forţelor militare ale Federaţiei Ruse (fostei Armate a 14-a ruse dislocate în regiune) de a respecta cu stricteţe principiul neutralităţii în raport cu cele două părţi aflate în conflict; în ultimul timp trupele ruse din Transnistria desfășoară exerciții militare în comun cu structurile de forţă ale regimului de la Tiraspol, inclusiv cu forțarea râului Nistru.    Mai mult decât atât, conducerea Federaţiei Ruse şi-a ignorat angajamentul de a negocia cu Republica Moldova un acord privind statutul, modul şi termenele de retragere a formaţiunilor sale militare de pe teritoriul Republicii Moldova. Acordul respectiv a fost negociat timp de doi ani şi semnat la 21 octombrie 1994.   În rezultatul unor eforturi politico-diplomatice concertate, în cadrul summit-ului OSCE şi celui al statelor-parţi la Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa, care s-au desfăşurat la Istanbul la 18-19 noiembrie 1999, s-a reuşit adoptarea unor decizii pertinente privind angajamentul Federaţiei Ruse de a-şi retrage trupele sale şi muniţiile de pe teritoriul Republicii Moldova, angajamentul, care aşa după cum este bine cunoscut, a fost, de asemenea, dat uitării de către această ţară.    În pofida acestor circumstanţe nefavorabile, autorităţile moldoveneşti au pledat şi vor pleda în continuare în mod consecvent pentru retragerea trupelor ruse şi a muniţiilor aflate ilegal pe teritoriul ţării noastre, cu încălcarea prevederilor Constituției Republicii Moldova şi a principiilor fundamentale de drept internaţional general acceptate. În aceste circumstanţe, răsună de-a dreptul bizar pretenţiile Federaţiei Ruse de a fi mediator imparţial şi garant al respectării înţelegerilor convenite în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean, având în vedere refuzul acesteia de a-şi onora propriile sale angajamente.   În acelaşi fel sunt percepute şi intenţiile Federaţiei Ruse de a marca solemn aniversarea a 25 de ani de la desfăşurarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii.    Or, în lipsa unui plan de manifestaţii comune prilejuite de acest eveniment, desfășurarea unor astfel de acţiuni în mod unilateral este de natură să prejudicieze relaţiile dintre cele două ţări, pe care Republica Moldova le doreşte să fie prieteneşti şi de respect reciproc. Astfel de acţiuni „de sărbătoare”, spiritul neprietenesc al cărora se face bine simţit, ar putea afecta în sens negativ şi desfăşurarea de mai departe a procesului de negocieri privind soluţionarea paşnică a problemei transnistrene în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova cu adoptarea unui statut juridic special pentru Transnistria.   Aniversarea a 25 de ani de la sfârșitul evenimentelor tragice din anul 1992 de pe Nistru constituie mai degrabă o „sărbătoare cu lacrimi în ochi”, pentru marcarea acestui eveniment mai potrivit ar fi să coborâm drapelele în bernă. 
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.