“Media Azi” Broadcast, 45th Edition: The BCC Has Leverage – But Not Desire – To Stop Propaganda and Manipulation

Media-Azi, 19 iunie 2017 12:56

The civil society monitoring of Russian TV channels retransmitted in Moldova has shown that some of them massively manipulate the population and resort to propaganda in order to instill different ideas and messages into people’s minds. What is it that the Broadcasting Coordinating Council (BCC) does and does not to remedy the situation?

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Media-Azi

Acum 12 ore
17:40
Președintele Igor Dodon este deranjat de faptul că în RM există instituții mass-media și ONG-uri finanțate din Occident și se întreabă cum ar reacționa societatea civilă și presa independentă dacă Federația Rusă ar face același lucru. Subiectul este discutat în ediția 52 a emisiunii „Media Azi” de către jurnalistul Nicolae Negru, gazda emisiunii, și invitata sa, Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Acum 24 ore
10:10
Centrul pentru Jurnalism Independent vă invită marți, 22 august, ora 10.00, la o conferință de presă în cadrul căreia va fi lansat cel de-al șaptelea raport de monitorizare intitulat „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton” (1 iunie  2017 - 1 august 2017).
Mai mult de 2 zile în urmă
17:40
15:40
Descriere generală:   Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) este o organizație nonguvernamentală (ONG), necomercială, apolitică, constituită în formă organizatorică-juridică de „instituție privată”, care acordă asistență jurnaliștilor și instituțiilor media din Republica Moldova.  
13:26
Legea spune că reclama sexistă este interzisă în Republica Moldova.  Cu toate acestea se întâmplă să o vedem pe panouri publicitare, la televizor sau chiar în transportul public. Din dorința de a prinde la public, unii autori de texte de publicitate  recurg la imagini sau expresii ce au conotație sexuală, lezând astfel demnitatea umană. Cum poate mass-media să prevină difuzarea acestor anunțuri publicitare sau cum pot consumatorii de publicitate să denunțe o reclamă sexistă, aflați în noul episod al emisiunii „Împărțit la doi”.
13:10
Ai absolvit recent o facultate sau poate ești deja angajat(ă), dar visezi să devii jurnalist(ă) și să lucrezi la una din instituțiile media de top de la noi? Școala de Studii Avansate în Jurnalism te va ajuta să îmbrățișezi în scurt timp această meserie. Nu contează ce specialitate ai și nici facultatea pe care ai absolvit-o - contează să fie dorință, perseverență, curiozitate și entuziasm! PRO TV sau „Europa Liberă”, TVR sau „Ziarul de Gardă”, „Timpul” sau Agora - peste tot vei găsi absolvenți ai Școlii de Studii Avansate în Jurnalism!
10:56
Ai absolvit recent o facultate sau poate ești deja angajat(ă), dar visezi să devii jurnalist(ă) și să lucrezi la una din instituțiile media de top de la noi? Școala de Studii Avansate în Jurnalism te va ajuta să îmbrățișezi în scurt timp această meserie. Nu contează ce specialitate ai și nici facultatea pe care ai absolvit-o - contează să fie dorință, perseverență, curiozitate și entuziasm! PRO TV sau „Europa Liberă”, TVR sau „Ziarul de Gardă”, „Timpul” sau Agora - peste tot vei găsi absolvenți ai Școlii de Studii Avansate în Jurnalism!
10:40
Ala Mândâcanu, Montreal, Canada   În ultimii ani suntem cu toții martori ai declinului mediei tipărite în folosul mediei online. Știrile de pe rețelele de socializare, de pe agențiile de știri și website-urile de tot felul ne copleșesc prin multitudinea lor, fără să ne ofere în schimb garanția unei informații obiective, veridice și complete.
15 august 2017
17:40
17:26
Jakub Gornicki este un jurnalist din Polonia, fondatorul portalului Outriders (outride.rs), care apare în limbile poloneză și engleză.  El susține că a creat acest site pentru a apropia diferite culturi și societăți prin intermediul unei comunicări online originale și a unor abordări inedite de ordin global. Recent, Jakub Gornicki a participat în calitate de expert la cel de-al treilea hackathon de media „Puterea a cincea”, organizat la Chișinău de Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova și Internews.
10 august 2017
16:56
Un studiu realizat recent de experții Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) analizează, în cifre, ce crede presa despre presă. Studiul a fost realizat în baza unui sondaj mai puțin obișnuit, efectuat de Compania iData la comanda CJI, în care chiar jurnaliștii au fost solicitați să-și expună părerea pe marginea situației din mass-media autohtonă.
13:26
Compania „Teleradio-Moldova” desfășoară în prezent procesul de alegere a directorului general al postului TV Moldova 1. În ce măsură activează Moldova 1 ca un post de televiziune public și ce ar trebui să întreprindă noul director pentru ca acesta să se afle cu adevărat în serviciul publicului? – Subiectul este discutat în ediția 51 a emisiunii „Media Azi” de către jurnalistul Nicolae Negru, în calitate de moderator, și invitatul său, expertul media Ion Bunduchi.
11:26
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lansează concursul de selectare a unei companii sociologice pentru realizarea unui studiu de audiență a mass-media, la nivel național.   Studiul va include date despre audiența posturilor TV și radio și a presei scrise din Republica Moldova, la nivelul localităților urbane și rurale.
8 august 2017
15:41
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a anunțat vineri, 4 august, un nou concurs pentru funcția de membru al Consiliului de Observatori (CO) al IPNA Compania „Teleradio-Moldova", după ce în urma celui precedent au fost aleși doar doi membri, un post rămânând vacant. Și tot săptămâna trecută, s-a încheiat concursul pentru funcția de director al postului național de televiziune Moldova 1, la care au fost depuse trei dosare.  
15:11
Data limită: 22 august, 2017 Cine poate participa: Mass-media din Republica Moldova Organizația: Internews in Moldova   Descrierea proiectului
12:56
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lansează  concursul de  selectare a unei  companii sociologice  pentru realizarea unui studiu de audiență a mass-media, la nivel național. Calificări necesare: compania interesată trebuie să aibă minimum trei ani de experiență în domeniul cercetărilor sociologice, în special în desfășurarea studiilor de audiență; abilități de cercetare calitativă și cantitativă; capacitatea de a întocmi rapoarte analitice.
7 august 2017
16:56
Data limită: 22 august, 2017 Cine poate participa: Organizații media din Republica Moldova   Descrierea proiectului
16:11
Descriere generală: Promovarea egalității de gen prin intermediul mass-media reprezintă unul dintre domeniile de interes ale CJI. Prin proiectele implementate, CJI  își propune să contribuie la promovarea și consolidarea imaginii femeii în societate, dar și să ofere tuturor celor interesați de acest aspect un model de abordare profesionistă și echilibrată a genului în mass-media.Poziție: expert(ă) pentru monitorizarea componentei de gen în mass-media
2 august 2017
19:11
Migrația și cum aceasta a influențat Moldova, oamenii de aici și pe cei plecați, sunt câteva dintre subiectele abordate într-o serie de materiale multimedia lansate de CJI în cadrul unui briefing desfășurat la 27 iulie. La eveniment au participat autorii materialelor- echipa Agora și reprezentații celor 9 instituții de media locale, partenere ale proiectului Consolidarea Independenței în mediile de comunicare din Moldova, Ucraina și Georgia.
13:11
În societatea noastră, de obicei, grija copilului cade pe umerii mamei. Ca tații să fie mai activi la creșterea odraslelor, acum un an, în dicționarul familiei, dar și în Codul Muncii, a apărut o nouă noțiune, cea de concediu paternal. Igor Muntean este unul din tații care și-a luat un asemenea concediu pentru a fi alături de soție după naștere, dar și de fiica lor. Cât de mult a însemnat această nouă experiență aflăm de la proaspeții părinți.
31 iulie 2017
11:11
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a instruit 35 de cadre didactice de treaptă primară, care vor preda cursul opțional Educație pentru media. Trainingul a inclus două grupuri de învățători și s-a desfășurat în perioadele 25-27 iulie; 28-30 iulie, la Chișinău. Formatoarele cursului au fost autoarele curriculumui și ale auxiliarului: Loretta Handrabura, dr. în filologie, conf. univ., UPS ”Ion Creangă”, Natalia Grîu, consultant superior la Ministerul Educației, Silvia Șpac, dr. în științe pedagogice.
28 iulie 2017
14:41
Universitățile din Moldova desfășoară campania de admitere, iar unele din ele sunt solicitate mai mult ca altele. Candidații la jurnalism, înarmați pe de o parte cu dosare în care media la BAC face diferența, iar pe de altă parte cu imaginea jurnalistului de la televizor, și-ar dori, pentru început, să prindă un loc la buget. Însă, dincolo de asta, în actuala campanie de admitere, lupta e la fel de aprigă și între universități, pentru viitorii studenți. La USM, viitorii studenți au de susținut un test
11:26
Postul de televiziune Realitatea TV își suspendă activitatea pentru o perioadă nedeterminată, începând de sâmbătă, 29 iulie 2017, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul instituției de presă. Cauza ar fi lipsa de bani.
27 iulie 2017
16:11
Atitudinea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) față de jurnalista Mariana Rață, admonestată public în ședința CSM pentru o eroare într-un material de investigație, cauzată de restricționarea accesului la documentele de pe portalul unic al instanțelor judecătorești, este tema ediției 50 a emisiunii Media Azi.
15:26
În comunicarea politică, noua tendință de utilizare a rețelelor de socializare și a clipurilor video nu pare să aducă vești bune pentru presă, deocamdată. Comunicarea directă este tot mai des prima opțiune a politicienilor și, dacă Donald Trump folosește Twitter pentru a-și exprima ideile, noul președinte al Franței, Emmanuel Macron, încearcă să-și exercite funcția dispensându-se de cadrul jurnalistic tradițional.  
13:11
Organizațiile neguvernamentale de media condamnă cazurile tot mai frecvente de impunere a unor restricții de către autoritățile statului în ceea ce privește accesul presei la evenimentele de interes public.   Astfel, miercuri, 26 iulie, fotoreporterului Constantin Grigoriță i-a fost interzisă participarea la întâlnirea Președintelui Igor Dodon cu reprezentanţii mass-media, organizată la vila prezidențială de la Condrița, deși jurnalistul a întrunit toate condițiile solicitate de Președinţie.  
25 iulie 2017
17:26
Proiectul Legii cu privire la publicitate, elaborat de experții Centrului pentru Jurnalism Independent, Ion Bunduchi și Eugeniu Rîbca, a fost subiectul unei dezbateri publice, care a avut loc marți, 25 iulie, la Chișinău. Participanții la discuții – reprezentanți ai structurilor de stat, ai agenților economici din domeniu, ai societății civile, precum  și ai partenerilor de dezvoltare – au formulat un șir de recomandări, care vor fi luate în considerare la adoptarea unei noi legi a publicității.   
15:56
Echipa Caucasus Hack Pack (Georgia, Armenia) (în foto), una din învingătoarele ediției a doua a Hackatonului de media „Puterea a cincea” (2016), a lansat recent jocul „Aventurile lui Literatus”, prin intermediul căruia pot fi depistate știrile false. Pentru început, jocul va fi disponibil în limbile armeană, georgiană și engleză, iar mai târziu va putea fi tradus și adaptat.
15:11
Centrul pentru Jurnalism Independent a prezentat marți, 25 iulie, proiectul noii Legi cu privire la publicitate. Evenimentul face parte din campania desfășurată de CJI pentru îmbunătățirea cadrului legal din domeniul publicității. Documentul a fost elaborat în perioada ianuarie-iunie 2017 de către experții CJI, după ce un studiu de cercetare realizat de CJI în anul 2016, care a evaluat cadrul juridic național de reglementare a domeniului publicității, a constatat  necesitatea stringentă de îmbunătățire a acestuia.
21 iulie 2017
17:11
Olivia Pirtac, lawyer   Illiberal democracy and media capture
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.