“Media Azi” Broadcast, 45th Edition: The BCC Has Leverage – But Not Desire – To Stop Propaganda and Manipulation

Media-Azi, 19 iunie 2017 12:56

The civil society monitoring of Russian TV channels retransmitted in Moldova has shown that some of them massively manipulate the population and resort to propaganda in order to instill different ideas and messages into people’s minds. What is it that the Broadcasting Coordinating Council (BCC) does and does not to remedy the situation?

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Media-Azi

Acum 4 ore
16:11
Acum 8 ore
12:11
Echipa TVR Moldova a fost exclusă din lista jurnaliștilor care trebuiau să participe la discuția cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, organizată marți, 27 iunie, la vila prezidențială de la Holercani. Într-un final, jurnaliștilor TVR Moldova li s-a permis, totuși, să participe la clubul de discuții. La eveniment au fost prezenți peste 100 de reprezentanți ai mass-media, inclusiv de pe malul stâng al Nistrului.
11:26
Acum 12 ore
10:41
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) invită jurnaliștii din presa locală și națională, pe 4 iulie curent, la ședința clubului de presă cu genericul „O decizie a Curții de Apel Chișinău interzice Consiliului Coordonator al Audiovizualului să-și exercite atribuțiile legale”.
Mai mult de 2 zile în urmă
16:41
Directorul postului public de televiziune Moldova 1 a anunțat luni, 26 iunie, pe pagina sa de Facebook,  că și-a dat demisia. „În tot acest timp, am făcut munca de director aşa cum am ştiut mai bine din experienţa profesională şi bunul simţ. Iar ceea ce am reuşit rămâne. Pe micul ecran, în studiourile tv şi în sentimentele oamenilor.
13:41
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță concurs pentru selectarea unei companii care va oferi cazare, alimentare şi săli de instruire pentru desfășurarea Școlii de vară de educație mediatică pentru tineri Filtrează Informația, care va avea loc în perioada 20-26 august 2017. Școala de vară va fi organizată în cadrul proiectului CJI și Internews Consolidarea Independenței în Mediile de Comunicare din Moldova, Ucraina și Georgia.
11:56
Cu un volum de până la 16 pagini, format A3, apariții cel mult lunare, tiraj de până la 2000 de exemplare, cu distribuție în interiorul universităților, mai mult PR-iste și având echipe de redacție modeste – așa arată, în majoritatea cazurilor, ziarele universitare. În această scurtă trecere în revistă am încercat să aflăm dacă în paginile lor se regăsesc problemele studenților și cum văd tinerii un ziar universitar pe care ar dori să-l citească.   „Medicus”, USMF
22 iunie 2017
15:11
The TV station „Moldova Sport“ transforms into the general profile station „Impact TV“, after having gone through several difficult financial periods. The new owner is the politician Marcel Darie, the leader of the party „Frontul Salvării Moldovei“ (Moldova's Salvation Front) and president of the National Armwrestling Federation of Moldova.
14:11
Organizațiile neguvernamentale de media califică drept inadmisibile acțiunile de agresare a fotoreporterei Jurnal de Chișinău de către proprietarul unui magazin de la Ciocana, după ce a fotografiat un produs.
12:41
Patru din cele 11 instituții media monitorizate în lunile aprilie și mai 2017 au dat dovadă de părtinire la scrierea știrilor, exprimându-și în text sprijinul față de un anumit partid, au exagerat faptele și au distorsionat mesajul surselor prin trunchierea declarațiilor.
21 iunie 2017
16:00
Postul de televiziune „Moldova Sport” se transformă în postul generalist „Impact TV”,  după ce  a trecut prin mai multe perioade dificile de ordin financiar. Noul proprietar este politicianul  Marcel Darie, liderul Partidului ”Frontul Salvării Moldovei” și președinte al Federației Naționale de Armwrestling din Moldova.
15:41
După ce mai mulți jurnaliști au criticat depersonalizarea hotărârilor judecătorești, afirmând că astfel de acțiuni au drept consecință limitarea accesului la datele de interes public, la inițiativa Ministerului Justiției a fost creat un grup de lucru, care a elaborat un proiect de modificare a regulamentului privind publicarea hotărârilor judecătorești. Săptămâna viitoare acesta urmează să fie supus unor consultări publice online.
14:56
Femeile din Republica Moldova conduc afaceri de succes din diverse domenii de activitate, atât din zonele rurale, cât și din orașe, contribuind astfel la promovarea egalității de șanse în sfera antreprenorială. Angela Sobol este o tânără din Florești pe care rolul de mamă a motivat-o să pună bazele unei afaceri.  Stela Moldovanu, o altă protagonistă a emisiunii,  conduce cu succes o afacere prin care promovează cultura și arta locală.
14:56
Tatiana Puiu, expertă în legislația media  
20 iunie 2017
14:56
Centrul pentru Jurnalism Independent vă invită joi, 22 iunie, ora 10.00, la o conferință de presă în cadrul căreia va fi lansat cel de-al șaselea raport de monitorizare intitulat „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton” (1 aprilie  2017 - 1 iunie 2017).
13:56
10:26
Există diferite definiții pentru troli. Unii le spun „huligani mediatici”, alții îi numesc „mercenari”, care răspândesc informații denigratoare, provocatoare sau false, urmărind să-i denigreze pe unii ori să-i lustruiască pe alții, fie ca e vorba de forțe politice, ideologii sau persoane publice. Cum se manifestă acest fenomen în R. Moldova? Există vreo măsură eficientă de luptă cu trolii?
19 iunie 2017
15:26
Organizațiile neguvernamentale de media condamnă agresarea jurnaliștilor și îngrădirea dreptului la informație al acestora, precum și încercările unor demnitari de a-i intimida pe reprezentații presei, atunci când încearcă să investigheze subiecte legate de corupție, abuzuri de funcție și alte teme de interes public.
09:41
În perioada cuprinsă între anii 2014 – 2017, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a organizat 71 de lecții de educație mediatică, instruind  1989 de elevi, studenți și profesori din toată țara. În cadrul activităților, participanții au aflat cum funcționează mass-media, care este rolul presei în societate, ce reguli trebuie respectate la scrierea unei știri, cum pot să deosebească știrile false și cum să evite propaganda și manipularea din presă. Vizitele au fost desfășurate în școli, licee, universități, și centre de tineret.
16 iunie 2017
14:41
15 iunie 2017
10:41
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a desemnat câștigătorii concursului de selectare a autorilor de pachete multimedia regionale ”Vecinii”, care vor fi realizate în cadrul proiectului “Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova, Georgia și Ucraina”.
10:41
Media Azi: Beata, în calitate de trainer în jurnalism și abilități digitale, cum vedeți evoluția acestui domeniu și ce noi tehnologii, aplicații trebuie să cunoască jurnaliștii de astăzi?  
14 iunie 2017
17:47
Asociația Presei Independent (API) a prezentat miercuri, 14 iunie, rezultatele primului raport de monitorizare privind realizarea angajamentelor în domeniul mass-media, asumate de autoritățile R. Moldova în Planul de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere R. Moldova –Uniunea Europeană și în Programul de activitate a Guvernului.
12:34
Monitorizarea de către societatea civilă a posturilor rusești retransmise în R. Moldova arată că o parte din acestea manipulează masiv populația și recurg la propagandă pentru a inocula în mințile oamenilor diferite idei și mesaje. Ce face și ce nu face Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) pentru a redresa situația?
13 iunie 2017
19:04
Consiliul Coordonator al Audiovizualului a aprobat marți, 13 iunie, cererea de reperfectare a licenței postului de televiziune TV 7 în TV 8, conceptul general și lista de programe pentru acest post. Grila de emisie va conține mai multe emisiuni noi, precum și buletine de știri în limba rusă și în limba română. În calitate de realizatori -moderatori vor fi jurnaliști, care au activat anterior la postul de televiziune TV 7, dar și nume noi în televiziune.
19:04
Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media s-a întrunit marți, 13 iunie, în primă ședință, pentru a stabili prioritățile pe segmentul mass-media, regulamentul de lucru, dar și scopurile pe care și le propune.
12 iunie 2017
20:50
Organizațiile de media își exprimă regretul față de lipsa de obiectivitate a postului Publika TV în cazul declarației directorului Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, cu privire la comportamentul manifestanților față de echipa Publika TV în timpul protestului de duminică, 11 iunie 2017,  pe care i-au solicitat-o jurnaliștii Canal 2.
18:00
Instrumentele de monetizare și promovare a conținutului online au fost studiate și analizate de participanții la un atelier organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, în zilele de 9-11 iunie, la Chișinău. La program au participat autorii pachetelor naționale și partenerii locali ai proiectului ”Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova, Ucraina și Georgia”. Trainingul a fost moderat de expertul în jurnalism și social media marketing, Horea Salajan, din România.
18:00
ONG-urile de media sunt îngrijorate de incidentele tot mai frecvente care au loc între protestatari și reprezentanții mass-media.
10:58
Mai mulți jurnaliști, experți și consumatori de media se întreabă în ce măsură cesiunea posturilor TV Canal 2 și Canal 3 de la fostul proprietar, Vlad Plahotniuc, la noul proprietar, Oleg Cristal, va conduce la diminuarea de facto a concentrării din audiovizual. Pentru a afla răspunsul la această întrebare și a cunoaște mai multe despre cesiunea de licență, i-am solicitat un interviu juristei Olivia Pîrțac.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.