“Media Azi” Broadcast, 45th Edition: The BCC Has Leverage – But Not Desire – To Stop Propaganda and Manipulation

Media-Azi, 19 iunie 2017 12:56

The civil society monitoring of Russian TV channels retransmitted in Moldova has shown that some of them massively manipulate the population and resort to propaganda in order to instill different ideas and messages into people’s minds. What is it that the Broadcasting Coordinating Council (BCC) does and does not to remedy the situation?

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Media-Azi

Acum 6 ore
16:00
Asociaţia Presei Independente (API) a semnalat miercuri, 18 octombrie, într-un comunicat de presă, apariția unui site-clonă fals www.stopfals.com care a preluat neautorizat logotipul şi disclaimerul campaniei STOP FALS! ce elucidează cazurile de manipulare a opiniei publice în presă. Site-ul clonă ar fi înregistrat pe un server în SUA și publică ştiri false şi informaţii distorsionate.
Ieri
15:45
„Instituțiile media ale căror proprietari fac parte sau simpatizează formațiuni politice continuă să transmită, prin știri, conținut tendențios și manipulator”,  aceasta este concluzia celui de-al optulea raport de monitorizare „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton” (1 august 2017 – 1 octombrie 2017), lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) miercuri, 18 octombrie.
13:08
La o zi după ce televiziunea Dozhd a publicat un interviu cu un fost colaborator al Agenției de Cercetări în domeniul Internetului din Rusia, revista RBC a publicat o investigație detaliată privind eforturile aceleiași organizații de a se implica în politica internă a Statelor Unite. Meduza a rezumat investigația RBC aici.
13:08
Zeci de jurnaliștii, avocații și activiști civici au protestat marți, 10 octombrie, în fata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru a împiedica adoptarea unui regulament restrictiv privind modul de publicare a sentințelor judecătorești pe portalul național al instanțelor de judecată. Sub presiunea opiniei publice, magistrații au votat în cele din urmă un alt regulament, propus de Curtea Supremă de Justiție (CSJ) - mai bun, dar care, de asemenea, conține prevederi ce lasă loc de interpretări.
11:35
„Instituțiile media ale căror proprietari fac parte sau simpatizează formațiuni politice continuă să transmită, prin știri, conținut tendențios și manipulator”,  aceasta este concluzia celui de-al optulea raport de monitorizare „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton” (1 august 2017 – 1 octombrie 2017), lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) miercuri, 18 octombrie.
10:35
Excelențelor lor, Peter MICHALKO, Ambasador, Șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova Eva GUTJAHR, Șef Adjunct al Oficiului Consiliului Europei în Moldova Michael SCANLAN, Șeful Misiunii OSCE în Moldova James PETTIT, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Moldova Julia MONAR, Ambasadorul Republicii Federale Germania în Moldova Lucy Joyce OBE, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Moldova Signe BURGSTALLER, Ambasadorul Regatului Suediei în Moldova    
Mai mult de 2 zile în urmă
12:48
Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) au decis marți, 17 octombrie, monitorizarea posturilor de televiziune la capitolul respectării legislației audiovizuale în perioada campaniei electorale pentru referendumul local de demitere a primarului general al capitalei. Membrii CCA au decis să monitorizeze 12 posturi de televiziune: Moldova 1, Prime, RTR Moldova, Canal 3, Publika TV, PRO TV Chișinău, Jurnal TV, Accent TV, NTV Moldova, TV 8, ITV Moldova, Ren TV Moldova.
16 octombrie 2017
17:08
Jurnaliști, reprezentanți ai societății civile și ai unor partide politice au venit să sprijine redacția Ziarului de Gardă (ZdG) care a desfășurat luni, 16 octombrie, un flash-mob în fața clădirii Global Business Center (GBC), după ce săptămâna trecută reporterele Marina Ciobanu și Viorica Tataru de la această publicație au fost somate de agenții de pază ai clădirii să nu filmeze în acel loc.
16:08
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) vă invită miercuri, 18 octombrie, ora 10.00, la o conferință de presă în cadrul căreia va fi lansat cel de-al optulea raport de monitorizare cu titlul „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton” (1 august  2017 – 1 octombrie 2017).
13 octombrie 2017
16:15
Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) a pregătit mai multe propuneri de modificare a legilor care vizează domeniul asigurării dreptului la protecția datelor cu caracter personal. Un compartiment aparte în proiectul centrului este dedicat relației dintre prelucrarea datelor cu caracter personal și libertatea de exprimare.
12:30
Săptămâna curentă, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a desfășurat două activități de educație media, pe 11 și 12 octombrie, respectiv, la Liceul Teoretic Măgdăcești, Criuleni  și Liceul „Mihai Eminescu” din Sadaclia, Basarabeasca. Acestea au fost moderate de jurnalista Liliana Barbăroșie, de la postul de radio Europa Liberă.
12 octombrie 2017
13:00
Organizațiile neguvernamentale de media condamnă abuzurile persoanelor care au împiedicat două jurnaliste de la Ziarul de Gardă (ZdG) să filmeze în spațiul public din zona în care este amplasată clădirea Global Business Center (GBC), despre care se cunoaște că aparține liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.
11 octombrie 2017
17:00
16:30
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a respins, marți, solicitarea de acordare a licenţei pentru un post de televiziune care ar fi urmat să emită din Iași. Motivul: ”RTR Iași ar fi putut face propagandă prorusă”, și-au explicat decizia cei 9 membri CNA. Într-un interviu la RFI, membrul CNA Valetin Jucan explică faptul că aceeași companie care ar fi urmat să opereze postul din Iași emite și în Republica Moldova, unde retransmite programe ruseşti.
15:30
Tendința de a prezenta în mass-media femeile ca fiind exclusiv interesate de modă și cosmetice, iar bărbații ca fiind obsedați să posede un  corp musculos și să dețină o mașină scumpă,  creează modele false în societate. Cât de important este ca jurnaliștii să reflecte echilibrat subiectele despre femei  și bărbați în materialele lor, fără a cădea  pradă stereotipurilor? Acestea, dar și alte lucruri curioase constituie subiectul noului episod al emisiunii “Împărțit la doi”.
15:00
Comisia Parlamentară Cultura, Educație, Cercetare, Tineret, Sport şi Mass-media a ales miercuri, 11 octombrie, trei candidați pentru suplinirea funcțiilor în cadrul Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) și un candidat pentru funcția de membru al Consiliului de Observatori (CO) al IPNA Teleradio Moldova. Pentru funcția de membru al CCA au concurat 12 persoane, dintre care una s-a retras din concurs, iar pentru funcția de membru al CO - doi candidați.
14:15
În 22 de instituții de învățământ din țară a fost introdus, din această toamnă, cursul opțional „Educația pentru media”. Inițiativa aparține Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) și reprezintă o continuitate a efortului depus de CJI în ultimii ani în promovarea educației media.  
13:30
Zeci de jurnaliști au protestat marți, 10 octombrie, în fața Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru a cere, împreună cu reprezentanții societății civile, transparență în publicarea hotărârilor judecătorești.
12:00
Vasile State, jurnalist, directorul APEL   Despre necesitatea de îmbunătățire a legislației audiovizuale în Republica Moldova se discută în permanență, practic … de la adoptarea în 2006 a actualului Cod al audiovizualului. Dovadă că acesta trebuie schimbat este și faptul că în perioada anilor 2006 – 2016, Codul în vigoare a suportat în jur de o sută de modificări și ajustări.
11:45
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță un concurs de selectare a unui expert în inovații care va activa în calitate de mentor pentru beneficiarii Granturilor pentru Oportunități Noi.
10 octombrie 2017
15:30
În urma protestului, organizat de jurnaliști, avocați și societatea civilă, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat marți, 10 octombrie, proiectul alternativ propus de Curtea Supremă de Justiție (CSM) a Regulamentului de publicare a hotărârilor judecătorești, și nu proiectul Regulamentul elaborat de grupul de lucru al CSM, contestat de societatea civilă.
13:45
Înregistrarea participanților are loc pe pagina electronică www.mediaforum.md
12:00
Patru deputați din Adunarea Populară a UTA Găgăuzia au elaborat un proiect de lege privind modul de activitate a Companiei Publice regionale pentru Radio și Televiziune (GRT). Autorii proiectului, deputații Ecaterina Jecova, Alexandr Tarnavski, Gheorghi Efteni și Nicolai Ormanji propun schimbarea modului de finanțare a GRT, astfel încât bugetul companiei să constituie 2,5% din veniturile proprii ale Găgăuziei. Alte prevederi se referă la managementul GRT.
11:45
Centrul pentru Jurnalism Independent anunță totalurile concursului de selectare a beneficiarilor Granturilor pentru Oportunități Noi, oferite în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M).
9 octombrie 2017
16:45
Inițiativa de schimbare a modului de publicare a hotărârilor judecătorești afectează grav transparența sistemului judecătoresc și limitează accesul la informații de interes public   9 octombrie 2017  
13:45
Ce ar trebui să întreprindă comunicatorii din Moldova pentru a îmbunătăți relația cu presa? Despre aceasta, corespondentul „Media Azi” a discutat cu profesorul Joseph Watson,specialist în afaceri publice de Comunicații, Publicitate și Relații Publice de la Universitatea din Georgia, SUA, care a vizitat recent Republica Moldova.   Media Azi:  Domnule Joseph Watson, cum este percepută meseria de comunicator în SUA?  
6 octombrie 2017
17:30
Consiliul de Presă (CP), care s-a întrunit în ședință vineri, 6 octombrie, a constatat încălcarea de către unele instituții media a mai multor prevederi ale Codului deontologic al jurnalistului, ce țin de drepturile copilului, corectitudinea informației sau verificarea acesteia din două surse independente una de alta.
10:45
Fotojurnalistul Constantin Grigoriță a acționat în instanță Aparatul Președintelui R. Moldova, pentru interdicția de a participa la evenimentele organizate de președintele Igor Dodon. Potrivit fotojurnalistului, ofițerii de la Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) deja de patru ori nu i-au permis accesul la asemenea întâlniri. La solicitarea Asociației Presei Independente (API), al cărui membru este Grigoriță, de a explica motivele interdicției, Președinția a făcut trimitere la Codul deontologic al Jurnalistului și morala profesională.
5 octombrie 2017
18:46
TOP „JURNALIȘTII ANULUI” I. Categorii Presa națională și locală - Editorial (TV, radio, presa scrisa, online) - Investigaţie (TV, radio, presa scrisa, online) - Reportaj TV - Reportaj radio - Reportaj presa scrisa - Longread (multimedia) - Fotografie Premii speciale: Debutul anului; Evoluția anului; Speranța anului; Cel mai bun blog; Cea mai bună campanie media; Jurnalism inovativ (inovații in media); Premiu de excelență.
15:15
Reprezentantul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru libertatea presei, Harlem Désir, a lansat un apel ferm la acțiune în cadrul Conferinței Centrului European pentru Presă și Libertatea Mass-media (ECPMF), cu genericul: "Apărarea jurnaliștilor aflați sub amenințare - solidaritate, sprijin și locuințe de siguranță”, care are loc astăzi, 5 octombrie, la Leipzig, Germania.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.