Serbia și Rusia au condamnat recentele declarații despre o posibilă unificare a Albaniei cu Kosovo făcute de premierul albanez Edi Rama

Europa Libera, 21 aprilie 2017 20:57

Serbia și Rusia au condamnat recentele declarații despre o posibilă unificare a Albaniei cu Kosovo făcute de premierul albanez Edi Rama, și avertizează că astfel de declarații măresc riscul unui nou război în Balcani. Edi Rama a spus într-un interviu că o unire între Albania și Kosovo nu poate fi exclusă daca perspectiva aderarii țărilor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeana se îndepărteaza. În opinia premierului de la Tirana, fără perspectiva clară a aderării la Uniunea Europeană, regiunea ar putea „înnebuni” și ar putea deveni o „zonă gri” în care alți actori ar putea avea o influență mai mare decît UE. Rama a adăugat spus ca Tirana ar prefera să fie într-o uniune mai mare, cum e Uniunea Europeana, dar daca acest lucru nu va fi posibil, ar putea apărea „mici uniuni”. Ministerul rus de externe spune că declarațiile lui Edi Rama sporesc potențialul de conflict în regiune, și a criticat Statele Unite și Uniunea Europeană pentru că ar  fi „timide”  față de proiectul Albaniei mari.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 2 ore
03:04
Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
Acum 12 ore
20:12
Invitata emisiunii este jurnalista Marina Ciobanu.
20:12
Autoritățile promit să elaboreze un pachet de măsuri menit să combată exodul de specialiști din sistemul medical.
20:12
Peste 1700 de copii au cel puţin un părinte care a participat la lichidarea consecinţelor catastrofei de acum trei decenii.
19:39
Procuratura generală din Rusia a declarat că organizația neguvernamentală „Rusia deschisă”, fondată de fostul magnat al petrolului Mikhail Hodorkovski, este o organizație „indezirabilă”, o clasificare ce ar putea pune în pericol existența ONG-ului. Procuratura generală a acuzat „Rusia deschisă” și alte instituții cu care este asociată de „discreditarea ultimelor alegeri”, dar „Rusia deschisă” a replicat imediat că este un ONG înscris în Rusia, motiv pentru care nu poate fi decretată „organizație indezirabilă”. Pe 29 aprilie, „Rusia deschisă” intenționează să organizeze o serie de manifestații de protest sub sloganul „Destul” a declarat la Washington, coordonatorul național al organizației, Vladimir Kara-Murza în cadrul audierilor din Comisia Helsinki a Congresului american. Protestatarii îi vor cere președintelui Vladimir Putin să nu mai candideze la un nou mandat anul viitor, după 17 ani la putere.
19:24
Potrivit ultimului sondaj al centrului independent „Levada”, 45% dintre ruși sunt în favoarea unei demisii a premierului Dmitri Medvedev, acuzat de corupție.  Numărul celor care acum vor demisia premierului a crescut cu peste 12% față de ultimul sondaj din noiembrie 2016. Luna trecută, Alexandr Navalnîi, unul din liderii opoziției, a publicat un video care documenta modul în care premierul Medvedev a profitat de funcție pentru a face avere. Video-ul a avut peste 20 de milioane de viziualizări iar acuzațiile de corupție au provocat valul de proteste din martie, din mai multe orașe din Rusia.
19:24
„NATO rămâne un bloc miliatar-politic… care continuă să-și extindă puterea și să atragă noi membri”, a declarat ministrul rus al apărării Sergei Șoigu la conferința anuală pe teme de Securitate internațională, organizată la Moscova de Ministerul rus al apărării. În acest context, Șoigu a criticat din nou admiterea Muntenegrului în NATO, care nu are nici un „potential militar” dar permite Alianșei să-și „întărească controlul în Balcani”. Șeful Marelui Stat Major, generalul Valeri Gerasimov, a criticat mai ales intenția NATO de a considera și atacurile cibernetice un caz de posibilă invocare a articolului 5 de apărare colectivă din tratatul NATO, pe motiv că este imposibil de statbilit adevărata sursă a unui astfel de atac. La conferința de la Moscova au mai participa ministrul de externe Serghei Lavrov, șeful Serviciului FDederal de Securitate FSB și președintele Cosniliului rus pentru Securitate națională.
19:24
Guvernul a anunțat că începând de joi, peste o mie de carabinieri şi militari vor fi mobilizaţi să curețe Chișinăul de copacii doborâți şi crengile rupte în urma ninsorilor de la sfârşitul săptămânii trecute. Potrivit agenției IPN, premierul Pavel Filip a anunțat mobilizarea la o conferință de presă la care a cerut locuitorilor din Chișinău să renunțe la mașini pentru câteva zile și să aibă „răbdare”.
19:24
Guvernul a aprobat regulamentul privind organizarea și funcționarea Serviciului Fiscal de Stat, care va include în viitor cele 35 de inspectorate fiscale teritoriale, informează IPN. Serviciul Fiscal de Stat devine autoritate administrativă în subordinea Ministerului Finanțelor care se va ocupa de colectarea impozitelor, taxelor şi a altor venituri la bugetul public, prevenirea încălcărilor fiscale, inclusiv a evaziunii fiscale, controlul fiscal și examinarea contestațiilor. Serviciul Fiscal va avea aproape 1.900 de angajați.
19:17
Echipa de somelieri au degustat astăzi la un Concurs regional de vinuri 36 de sorturi rosé...
19:17
Un interviu cu șeful grupului de cinci consilieri ai Partidului Popular European în Consiliul Municipal.
18:53
Un interviu cu Jonathan Wolfington, atașatul cultural al ambasadei Statelor Unite la Chișinău.
18:13
Cabinetul de miniştri a preluat iniţiativa în privința curăţirii capitalei pentru a susține Primăria.
17:23
Pentru președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, criza din estul țării este comparabilă cu catastrofa nucleară de la Cernobîl, de acum 31 de ani. „Din nou am îngropat mii de oameni, din nou, sute de mii de mii de oameni au fost obligați să plece de acasă…; sunt convins că vom învinge și de această data”, a declarat Poroșenko care a participat, la Cernobîl, alături de președintele Republicii Belarus, Aliaxander Lukașenka, la ceremonia marcând 31 de ani de la catastrofa nucleară din 26 aprilie 1986.
17:23
Toți cei 100 de membri ai Senatului american sunt așteptați la Casa Albă pentru o întrevedere la care vor fi informați despre tensiunile în relațiile cu Coreea de nord. La ședința vor fi prezenți secretarul de stat Rex Tillerson, ministrul apărării, directorul serviciilor naționale de informații și șeful marelor state majore reunite. Este o întrevedere într-un format aproape fără precedent la care este anunțată și prezența președintelui Donald Trump. Ultimele teste balistice nord-coreene au creat noi tensiuni în relațiile guvernului de la Fenian cu comunitatea internațională, care vrea să împiedice Coreea de Nord să dezvolte un program nuclear militar.  
17:23
Ministrul de externe Andrei Galbur a anunțat miercuri rechemarea ambasadorului Moldovei în Franța, Iulian Moraru, și a consulului Republicii Moldova în Statele Unite pe lângă Naţiunile Unite, Vlad Lupan, relatează Unimedia.
17:23
Curtea de Conturi a constatat, după un audit încheiat în decembrie 2016, că la Ministerul Sănătății și în instituțiile din subordine s-au înregistrat  nereguli financiare în valoarea de sute de milioane lei, relatează Agora.md. Între altele s-a constatat că bunuri mobiliare nu au fost înregistrate la cadastru sau au fost subevaluate cu aproape opt milioane de lei. Cu o săptămâna în urmă, Curtea de Conturi informa că a constatat nereguli de 21 de miliarde de lei în urma auditului efectuat la mai multe instituţii de stat, ministere şi primării. Preşedintele Curții de Conturi, Veaceslav Untilă, a precizat că cele mai grave abateri ţin de calcularea impozitelor şi taxelor, iar Ministerul de finanțe se numără printre instituțiile cu cele mai mari nereguli: 6 miliarde de lei.
17:09
Comisia Europeană a avertizat oficial Ungaria că Legea privind statutul universităților străine, adoptată pe 4 aprilie și care ar putea duce la închiderea Universității Central Europene, încalcă legislația europeană privind „libertatea pieții” și „libertatea academică”. Vicepreședintele comisiei, Valdis Dombrovski, a precizat că în funcție de reacția guvernului de la Budapesta, Comisia ar putea lua o serie de măsuri punitive, pentru a asigura respectarea legislației europene. Premierul ungar Viktor Orban este miercuri în Parlamentul European unde are loc o dezbatere despre situația drepturilor fundamentale în Ungaria. Legea privind statutul universităților străine a fost privită de la bun început drept una gândită să închidă universitatea fondată de miliardarul american George Soros, pe care guvernul Orban o consideră un centru al opoziției liberale. Mii de oameni au protestat la Budapesta împotriva legii și în sprijinul UCE iar Statele Unite au criticat deja modul în care a fost adoptată legea. Guvernul ungar este în curs de a trece prin Parlament și o lege care va limita libertatea de acțiune a organizațiilor neguvernamentale, finanțate din exterior. Este o lege similară cu cea referitoare la „agenții străini”, adoptată în Rusia în 2012.
15:29
În Franța, Jean-Luc Mélenchon, candidatul stângii radicale plasat pe locul al patrulea în primul tur al alegerilor prezidențiale cu aproape 20% din voturi, a lansat o consultare prin care își întreabă susținătorii săi dacă îl vor vota pe centristul Emmanuel Macron, în turul de balotaj din 7 mai. Macon se confruntă cu Marine Le Pen, lidera partidului extremist de dreapta „Frontul Național”. Într-un comunicat al mișcării „La France insoumise” („Franța nesupusă”) a lui Mélenchon se precizează că nici un membru al mișcării nu va vota cu candidata Frontului Național. Dar nici întrebarea despre Macron nu se va finaliza cu o recomandare de vot, se mai arată în comunicatul partidului. Încă din seara primul tur de scrutin, Macron a primit sprijinul candidatului conservator Francois Fillon și al socialiștilor.
15:29
Rusia nu-l sprijină pe președintele sirian Bashar al-Assad, ci dreptul internațional, de aceea va continua să insiste ca viitorul președintelui să fie decis numai de sirieni, printr-un proces democratic, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Președinele Vladimir Putin nu este avocatul lui Assad”, a ținut să reafirme Peskov, comentând astfel interviul acordat recent de președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Acesta relatase că într-o recentă discuție cu Putin, președintele rus l-ar fi asigurat că „nu este avocatul lui Assad”.
15:29
Ministrul de externe francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat că probele obținute de serviciile franceze de informații arată că forțele loiale președintelui sirian Bashar al-Assad au folosit „fără îndoială” gaz sarin în atacul de la 4 aprilie din nordul Siriei. Citând un raport făcut între timp public, Ayrault a precizat: „știm, din sursă sigură, că procesul fabricării mostrelor de gaz sarin colectate este tipic pentru metoda dezvoltată în laboratoarele siriene”. Atacul din 4 aprilie în regiunea Idlib a făcut 87 de morți, dintre care 31 de copii, și a provocat Statele Unite să replice cu un atac cu rachete de croazieră asupra unei baze aeriene siriene. A fost primul atac direct american în Siria.
Acum 24 ore
15:18
Turcia nu va aștepta „veșnic” la ușa Europei și este pregătită să se retragă din negocierile de aderare la Uniunea Europeană, dacă islamofobia și ostilitatea din partea unor state membre vor continua să se amplifice, a declarat marți președintele turc Recep Tayyip Erdogan într-un interviu pentru agenția Reuters. Interviul vine la două săptămâni de la referendumul constituțional prin care s-au extins mult prerogativele președintelui turc. Erdogan a mai declarat că Europa nu a apreciat rolul Turciei în oprirea fluxului de imigranți din Siria și Irak care traversează frontierele sale și a precizat că povara a căzut pe umerii Turciei și a altor țări din regiune precum Liban și Iordania. Luni, Comisarul european pentru negocierile de extindere Johannes Hahn a declarat că după referendumul constituțional din Turcia, dar și analizând evoluția țării în ultimii ani, ar trebui găsită „o nouă formă de cooperare”. „Dacă (președintele Recep Taiyp - n.r.) Erdogan spune că nu vrea aderarea la Uniunea Europeană și o serie de țări membre spun același lucru, de ce să mai pierdem timpul?”, a declarat Hahn la o conferință de presă la Bruxelles.
14:59
Un punct de vedere săptămânal la Europa Liberă al scriitorului și publicistului Vitalie Ciobanu.
13:18
Livezile din stânga Nistrului au fost afectate aproape în întregime de ninsorile abundente din 20-21 aprilie, transmite agenția Moldpres. Potrivit unor estimări preliminare, pagubele cauzate de stihie se ridică la 6 milioane de dolari. Specialiști din regiunea transnistreană mai spun că recolta așteptată în acest an a fost compromisă în proporție de 90%. Producătorii agricoli din stânga Nistrului afirmă că cel mai mult au fost afectate livezile de piersic, cireş și prun. Totodată, agricultorii transnistreni susţin că cerealele și rapița, deși au fost afectate, au supraviețuit totuși înghețurilor, fiind protejate de stratul de zăpadă.
12:48
La Chișinău au avut loc acțiuni de comemorare a victimelor catastrofei nucleare de la Cernobîl produse cu 31 de ani în urmă. Un „marș al memoriei” a fost organizat de asociația obștească „Uniunea Cernobîl din Moldova”. Agenția Moldpres transmite, cu referire la date statistice că la lichidarea consecinţelor avariei nucleare de la Cernobîl din Ucraina au participat 3500 de cetăţeni ai R. Moldova, dintre care 1003 au decedat. Majoritatea celor rămași în viaţă sunt invalizi de gradele I şi II. Catastrofa nucleară de la Cernobîl s-a produs în 26 aprilie 1986 și este considerată cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.
11:37
Zece localități din șase raioane ale Republicii Moldova rămân deconectate de la energia electrică, urmare a ninsorilor abundente de săptămâna trecută, transmite radio Chișinău, citând reprezentanți ai Serviciului situații excepționale. Este vorba de 3 localități din regiunea găgăuză, 2 sate din raionul Cantemir, 2 - din raionul Anenii Noi și câte o localitate din raioanele Căușeni, Ialoveni și Cahul. Salvatorii mai intervin în aceste momente în mai multe gospodării din sudul Republicii Moldova, unde pompează apa care s-a acumulat în curți și beciuri.
10:17
„A existat o combinație de factori care au triplat impactul dezastrului natural” (D.Cenușă / IPN)
09:58
  Ofițerii anticorupție i-au reținut pe viceprimarul Chişinăului Nistor Grozavu, şeful direcţiei transport Igor Gamrețchi, şi un fost consilier municipal. Ei sunt bănuiți că şi-ar fi depăşit atribuţiile de serviciu şi că ar fi trucat o licitaţie prin care i-a fost atribuit unei companii private dreptul de a administra parcările publice din Chişinău. De asemenea, au mai fost reţinuţi trei administratori de firme care au participat la concurs şi un cunoscut om de afaceri. Şefii capitalei au fost în ultimul timp ținta unor critici legate de această licitaţie, decizie ce a ocolit consiliul municipal. Locuitorii Chişinăului au aflat recent că după renovarea bulevardului central ar urmă să plătească parcarea nu doar pe teritoriul proaspăt amenajat, dar pe cuprinsul întregului oraş, iar prestatorul de aceste servicii are fondatori în zone off shore. Aşa s-a descoperit că în vara lui 2015 a fost creat un grup de lucru, format din funcţionari şi consilieri municipali, care a organizat un concurs de parteneriat public-privat. Firma câştigătoare a fost creată cu 45 de zile înaintea desfășurării tenderului. Pe decizia finală, care nu a trecut însă de votul aleșilor locali, figurează semnătura viceprimarului Nistor Grozavu. Grozavu este al doilea viceprimar reţinut de oamenii legii pentru presupuse acte de corupţie din ultimul an. În mai 2016 Vlad Coteţ a fost încătușat pentru luare de mită, acum fiind cercetat în arest la domiciliu. Presa a scris că atât Grozavu, cât şi şeful direcţiei transport, Igor Gamrețchi, ar fi apropiați ai lui Chirtoacă. Edilul şi-a declinat orice responsabilitate de la contractul buclucaş, plasând mingea în curtea consiliului municipal. Şi Nistor Grozavu pledează nevinovat. Dorin Chirtoacă: „Noi am spus de la bun început că nu avem nimic împotriva unei investigaţii în acest sens. Am încercat să aflu, de fapt, de unde şi până unde lucrurile se întâmplă anume acum, în plin proces de lichidare a consecințelor calamităților naturale, mai ales că dosarul este deschis din septembrie 2015. În ceea ce-l privește pe domnul Grozavu, să nu avem o situaţie de justiţie la televizor în locul unei acuzaţii propriu-zis obiective. O să vedem ce-o să arate ancheta”. Ofiţerii CNA au anunțat că funcționarii primăriei şi reprezentanții companiei câștigătoare ar fi acţionat în complicitate. Viceprimarul Nistor Grozavu este bănuit că şi-ar fi depăşit atribuţiile de serviciu. În plus, pe parcursul anchetei oamenii legii susţin că au documentat întâlniri periodice ale unor responsabili din cadrul primăriei cu un cunoscut om de afaceri despre care ar exista probe că ar fi gestionarul din umbră al firmei. Reprezentanţii companiei câştigătoare au dat în judecată Consiliul Municipal Chişinău, două dosare aflându-se pe rol în instanță. Ei nu au exclus că blocarea concursului public-privat ar putea duce la un nou dosar ce ar putea costa scump municipalitatea. Prin urmare, nici primăria nu prea are spaţiu de manevră. Activistul civic Valeriu Paşa vrea să vadă finalitatea acestui dosar. Totodată, el afirmă că întrucât a fost o decizie colectivă, şi-ar dori ca pe banca acuzațiilor să ajungă toţi cei care au ridicat mâna şi au favorizat agentul economic. „Sunt încălcări grave la fiecare etapă, deci fiecare decizie se lua în detrimentul interesului public. Este o schemă de estorcare a banilor chișinăuienilor. Însăşi la etapa de iniţiativă, atunci când a pus cineva pe masa consiliului acest proiect de hotărâre deja atunci era cazul să intervină organele de drept şi să pedepsească pe cei care măcar s-au gândit la o asemenea schemă”. Atât Valeriu Paşa, cât şi alţi lideri de opinie admit că descinderile la domiciliile şi în birourile funcționarilor din Chişinău şi a reprezentanţilor companiilor din domeniul parcărilor ar avea legătură cu inițiativa legislativă a democraţilor ce presupune schimbarea sistemului electoral. Până acum liberalii, care conduc inclusiv Primăria Chişinău, s-au opus acestui proiect, în consecinţă ar fi presaţi prin metode mai puţin ortodoxe.
09:47
Coordonatoarea de Programe de Sănătate a Copiilor şi Adolescenților la UNICEF-Moldova, invitata emisiunii matinale de la EL.
08:37
Mă gîndeam că nişte oameni importanţi, foarte preocupaţi de alegeri, vor fi la fel de preocupaţi de urgia ce s-a abătut asupra republicii.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.