Masacru în Afganistan. Peste 50 de militari uciși de talibani

Democracy.md, 21 aprilie 2017 20:57

Colonelul John Thomas, purtător de cuvânt al Centrului de Comandă al armatei americane, a relatat că este vorba despre „peste 50 de victime” ale unui grup de militanți talibani care a atacat o bază militară aflată la câțiva kilometri de localitatea Mazar-e-Sharif. Talibanii, care purtau uniforme și conduceau trei vehicule militare, au lansat o rachetă către intrarea în bază și au distrus sala de mese și o moschee aflată în incintă, în timp ce militarii luau parte la rugăciunile de vineri.  Este al doilea masacru ce vizează ținte militare din ultimele săptămâni, după ce militanții ISIS au revendicat un atac asupra unui spital militar din Kabul, ce a avut loc pe 8 martie.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Acum 12 ore
20:06
La eveniment au participat ministrul Culturii Monica Babuc, E.S. Farit Muhametșin, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, mai mulți oficiali, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, Centrului de cultură şi ştiinţă rus din Republica Moldova, cercului academic, oameni de cultură, public interesat. În mesajul său de salut, ministrul Culturii Monica Babuc a afirmat că este onorată să asiste la un asemenea eveniment în incinta celei mai importante instituții de cultură din Republica Moldova, instituție care reprezintă întruchiparea culturii scrise din țara noastră, dar nu numai, subliniind multiplele evenimente culturale care se desfășoară aici.
19:04
Întrebată pe cine reprezintă de fapt în aparițiile ei publice, Ivanka Trump a răspuns că nu este, deocamdată, pe deplin familiarizată cu rolul ei la Casa Albă, că încă „învață”, însă a subliniat că nu vine în fața oamenilor pentru a-și „promova afacerile”. Ulterior, în timpul discuției, Ivanka l-a pomenit pe tatăl său, președintele Donald Trump. „Tatăl meu a fost întotdeauna un extraordinar campion în ceea ce privește sprijinul acordat familiilor”, a afirmat Ivanka Trump. Replica i-a atras huiduieli din partea publicului, conform Washington Post.
18:33
Astfel, Direcțiile Generale Administrare Fiscală Chișinău, Nord, Sud, Centru au efectuat 53 de controale operative la agenți economici, dintre care 49 cu stabilirea  încălcării legislației (16 cazuri - constatarea neutilizării mașinii de casă și control la efectuarea decontărilor bănești în numerar cu consumatorii, fiind încălcate prevederile art.8 al.2 lit.c) din Codul fiscal și neprezentarea documentelor de proveniență a mărfii la prima cerere colaboratorilor fiscali, cu încălcarea prevederilor art.8 al.2 lit. f) din Codul fiscal). În baza abaterilor înregistrate, Serviciul Fiscal de Stat va aplica sancțiuni în sumă de 205000 lei (conform prevederilor art.253 alin.1, art.254 alin.2 și alin.4 din Codul fiscal față de agenții economic care nu respect legislația).
18:05
În cadrul întrevederii, șeful Poliției de Frontieră a apreciat nivelul înalt al cooperării cu autoritățile de aplicare a legii din Republica Cehă și a specificat domeniile de interes comun, care ar asigura buna funcționare a activităților menite să prevină şi să combată criminalitatea transfrontalieră. Totodată, Fredolin Lecari a trecut în revistă evenimentele majore ce au marcat autoritatea de frontieră, dar și obiectivele trasate pentru dezvoltarea și implementarea tehnologiilor moderne în asigurarea securității frontierelor. La rândul său, E.S. Zdenek Krejci a reconfirmat sprijinul şi deschiderea pentru o cooperare totală, reiterând disponibilitatea identificării mecanismelor ce contribuie la facilitarea cooperării moldo-cehe. La fel, ambasadorul a menționat că industria Republicii Cehe poate propune o diversitate de soluții tehnice care ar susține modernizarea echipamentelor din dotarea Poliției de Frontieră.
17:33
Conform programului Moldo – Estonian aproape 4000 de copii din instituțiile preșcolare din țară au fost instruiți cum să se protejeze și să reacționeze corect în situații excepționale. Mai mult, micuții au avut parte de instruiri practice și teoretice oferite de către pompierii detașamentelor de salvatori și pompieri în grădinițe. Copii au învățat cum să se protejeze de seisme,incendii și cel mai important cum să anunțe serviciile de urgență. Proiectul pilot  a demarat în anul 2016, iar întrucât programul s-a bucurat cu succes, pompierii l-au extins și pentru anul 2017. Tot în cadrul întrevederii specialiștilor ambelor state s-a discutat și despre bilanțul proiectului schimbului de experiență în domeniul intervenției în situații excepționale.
17:00
Ulrike Knotz a menționat că cel mai mare angajator din Republica Moldova este o companie germană care activează în Zona Economică Liberă Bălţi, unde au fost create 3000 de locuri de muncă. În curând acest număr se va dubla. Investițiile germane, timp de 25 de ani, au însemnat pentru Republica Moldova crearea locurilor de muncă, încasarea veniturilor fiscale şi accesul la noi piețe de desfacere, a subliniat ambasadoarea. „Investițiile germane se simt bine aici, în caz contrar nu ar fi rămas. Republica Moldova dispune de mai multe avantaje în calitate de loc pentru investiții. Este poziționată geografic aproape de multe piețele de desfacere. Au fost deja făcuți mai mulți pași în direcția motivării investitorilor să vină şi să rămână în Republica Moldova. Guvernul Filip depune eforturi pentru ca oamenii de afaceri să activeze mai bine, prin reducerea birocrației.
16:30
S-a stabilit că toate instituțiile medicale din municipiul Chișinău au avut de suferit în urma ninsorii. Cel mai mult au fost afectate spitalele care dispun de parcuri pe teritoriile lor. Spre exemplu, pe teritoriul adiacent Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie au fost afectați circa 280 de arbori, dintre care 154 urmează să fie tăiați. Parcul Spitalului Clinic Municipal „Sf. Treime " a fost distrus în proporție de 80 la sută, iar pe teritoriul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii au fost afectați circa 90 de copaci. În toate instituțiile medicale au fost organizate echipe de intervenție formate din colaboratori ai instituției, care, cu forțele proprii, încearcă să adune crengile căzute, să taie copacii doborâți și să depoziteze lemnul. De asemenea, instituțiile medicale vor solicita intervenţia echipelor speciale, inclusiv pentru tăierea și transportarea arborilor masivi.
16:00
Meciurile vor avea loc în perioada 11 septembrie 2017 – 4 septembrie 2018. Elevele antrenate de Alina Stețenco vor juca prima partidă în Italia, pe 15 septembrie. Toate meciurile de acasă ale Moldovei vor avea loc în 2018. Tricolorele s-au calificat în runda a doua preliminară după ce au câștigat în fața Andorrei și Lituaniei și au remizat cu Israel. La turneul final se califică câștigătoarele celor șapte grupe preliminare.
16:00
Potrivit unui blog scris de către Alex Kremer (Country Manager for Moldova, Europe and Central Asia), Banca Mondială și-a recăpătat încrederea în Guvernul Guvernul Filip, iar în baza rezultatelor bune din ultima perioadă, care sunt vizibile și cu ochiul liber, Moldovei i-a fost acordat un ajutor în valoare de 45 milioane de dolari SUA. Iată ce scrie dl Alex Kremer: „După o pauză de doi ani, Banca Mondială a oferit Republicii Moldova suportul bugetar atât de necesar în noiembrie 2016. Această plată de 45 milioane de dolari SUA a reflectat încrederea noastră, că Guvernul și Banca Națională gestionau, într-un final, circumstanțele care au determinat, prin intermediul unei fraude scandaloase, pierderea a unei optimi din venitul anual al Republicii Moldova.
15:28
Potrivit materialelor cauzei penale s-a stabilit că, în primăvara anului 2015, Consiliul raional Criuleni a fondat Întreprinderea Municipală „Edilitate Criuleni", drept parte a proiectului „CBCRurWaste", finanţat de Uniunea Europeană, cu scopul gestionării procesului de colectare, sortare şi presare a deşeurilor solide din raion. În calitate de preşedinte al Consiliului, bănuitul ar fi solicitat tuturor conducătorilor instituţiilor de învăţământ din unitatea administrativă ca lucrările ulterioare să fie efectuate prin intermediul companiei municipale ”Edilitate Criuleni". Însă, după ce a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei de achiziţionare a serviciilor de reparaţie, întreprinderea municipală "Edilitate Criuleni" a încheiat un contract de subantrepriză cu compania ,,Crioleal-Com" SRL, condusă de fiul preşedintelui Consiliului. Anterior, compania menţionată a fost deţinută de însuşi preşedintele raionului.
Acum 24 ore
14:58
14:58
Potrivit siteului oficial al președinției, „domnului Pena Eugen i-a fost retras Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, acordat prin Decretul Președintelui României nr. 979 din 29 noiembrie 2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 11 din 10 ianuarie 2003, având în vedere Sentinţa Penală nr. 300/2014 a Tribunalului Bucureşti, rămasă definitivă prin Decizia nr. 66/2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României”. De asemenea, având în vedere Sentinţa Penală nr. 300/2014 a Tribunalului Bucureşti, rămasă definitivă prin Decizia nr. 66/2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, i-a fost retras Ordinul Național „Serviciul  Credincios” în grad  de Cavaler domnului Oprea Viorel Traian, acordat prin Decretul Președintelui României nr. 1095 din 10 decembrie 2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1177 din 13 decembrie 2004.
13:58
Evenimentul a avut loc la Viena și a reunit conducători și experți ai administrațiilor vamale din 44 de țări din regiunea europeană a OMV. Subiectul principal de pe agenda Conferinței l-a constituit concepția de dezvoltare a sistemului de tranzit în regiune, fiind organizate mai multe panele tematice de discuții. La unul dintre panele a participat și Directorul General al Vămii, Vitalie Vrabie, care a prezentat viziunea Serviciului Vamal referitor la perspectivele creării unui sistem unic și compatibil de tranzit în regiunea europeană a OMV, menționând necesitatea stabilirii și coordonării în acest sens a aspectelor juridice, procedurale și IT.
13:28
Procurorii au adus însă suficiente probe întru confirmarea vinovăţiei inculpaţilor şi Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău a respins ca nefondat apelul apărătorilor în interesele inculpaţilor, cu menţinerea sentinţei contestate în vigoare. Crima a avut loc în decembrie 2014, în sectorul Rîşcani al capitalei, cînd victima, o tînără de 29 ani, a revenit acasă din oraş. După ce a intrat în scara blocului unde locuia, aceasta a fost stropită pe faţă cu acid. În rezultatul arsurilor grave primite, victima a decedat peste cîteva ore la spital. Inculpaţii au fost reţinuţi a două zi după comiterea crimei. Aceştia s-au dovedit a fi fostul iubit al fetei, care a comandat crima, supărat că ea ar fi intenţionat să plece la muncă în Dubai. Cel care a executat omorul prin stropirea victimei cu acid este un amic de-al fostului iubit al victimei, care a fost convins, pentru o sumă de bani, să sperie, în acest mod fata.
12:58
Ambasadoarea Olandei a anunțat despre interesul pentru afaceri în agricultură a investitorilor din țara sa. În acest sens, o misiune din Olanda va veni pentru a ajuta fermierii să-și crească potențialul de export.  De asemenea, Stella Ronner-Grubacic a comunicat disponibilitatea lansării unui proiect de cooperare bilaterală la nivel de Ministere de Finanțe pentru împărtășire a expertizei în domeniul administrării finanțelor publice. În context, a fost abordat subiectul luptei cu corupția, problema recuperării activelor fraudate și etapele de investigație a furtului bancar. Președintele Parlamentului a anunțat despre pachetul legislativ adoptat pe dimensiunea financiar-bancară, de integritate și luptă cu corupția, precum și despre adoptarea cadrului legislativ necesar pentru crearea unei agenții specializate în recuperarea activelor fraudate.
12:37
Potrivit denunțătorului, omul ar fi pretins și primit mijloace financiare și bunuri în sumă de peste 9 000 de euro, iar ulterior a continuat să extorcheze 10 000 de euro pentru a influența judecătorii din cadrul Curții de Apel Chișinău în vederea eliberării din arest a frateleui primului. Dat fiind faptul că învinuitul s-a eschivat de la organul de urmărire penală, în privința acestuia a fost pornit un dosar de căutare, iar, ieri, acesta s-a prezentat benevol în sala de audiență a CNA. El a fost arestat în baza unui mandat emis de judecătoria Buiucani și se va deține în Izolatorul de detenție provizorie al MAI pe un termen de 30 de zile. O cauză penală a fost pornită pe acest caz în temeiul art. 326 alin. (3) lit. a) Cod Penal al Republicii Moldova. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 7 ani sau amendă în mărime de până la 6000 unități convenționale - echivalentul sumei de 300 000 de lei.
11:59
În cadrul acesteia au fost examinate evoluțiile înregistrate în implementarea mai multor proiecte de modernizare a infrastructurii drumurilor și a căilor ferate Republica Moldova. În debutul ședinței, premierul a mulțumit donatorilor externi pentru susţinerea  continuă acordată țării noastre în implementarea reformelor și realizarea proiectelor de modernizare a infrastructurii. De asemenea, Pavel Filip a atenționat autoritățile despre importanța fortificării capacităților funcționale și a celor de absorbție a fondurilor externe. „Ședința de astăzi este o bună oportunitate pentru a discuta starea de lucru pe sectorul infrastructurii transporturilor. Trebuie să identificăm constrângerile cu care ne confruntăm pe acest segment pentru a veni cu soluții și a asigura buna implementare a proiectelor”, a menționat șeful Executivului.
11:37
Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah a anunțat că Binali Yildirim va participa la Congresul găgăuzilor care se va desfășura la 6 mai, transmite portalul Gagauzinfo.md. În privința vizitei lui Recep Tayyip Erdogan, care era așteptat la acest eveniment, ea a precizat că aceasta va avea loc la o dată ulterioară. Și Guvernul a anunțat zilele trecute că Binali Yildirim va efectua o vizită la începutul lunii mai. Aceasta va fi prima vizită efectuată de un șef al Guvernului Turciei în Republica Moldova.
11:17
La lichidarea consecințelor exploziei de la Centrala Atomoelectrică de la Cernobîl au participat peste 3500 de moldoveni. Printre ei se numără cei mai buni fii ai neamului, specialiști în diverse domenii, luptători pentru umanitate. Peste 600 dintre ei au decedat. Mai mult de jumătate din cei care au rămas în viaţă sunt invalizi. În acest context, șeful statului a adus un omagiu familiilor eroilor plecați și eroilor care sînt în viață. „Fie ca niciodată, oriunde în lume să nu se mai întîmple astfel de tragedii”, a declarat Igor Dodon.
10:59
În acest context, la 25 aprilie 2017, delegația oficială a participat la o reuniune cu colegii din Ministerul Afacerilor Interne din Turcia, iar ministrul Alexandru Jizdan, a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său, Süleyman Soylu. La întrevedere, oficialii au discutat despre cooperarea organelor de drept, în special a poliției din ambele țări, despre importanța consolidării eforturilor în vederea combaterii crimei organizate, pericolul amenințărilor hibride, terorismul, extremismul, dar și alte subiecte de interes comun. Ministrul Alexandru Jizdan, a adus mulțumiri omologului turc, Süleyman Soylu, pentru invitația lansată și pentru deschiderea pe care Ministerul de Interne din Ankara o are față de instituția pe care o conduce. Totodată, ministrul a reiterat interesul și necesitatea schimbului de experiență între ministere, în domenii precum: prevenirea și combaterea criminalității, menținerea ordinii și siguranței publice.
09:58
Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN. „Noi nu avem nimic împotriva luptei cu corupţia şi singuri am solicitat  colaborare cu CNA. Dar de fiecare dată trebuie să fie prezentate probe concludente. Am înţeles că dosarul a fost intentat în anul 2015, dar nimeni nu m-a informat timp de doi ani şi jumătate. Acum când au avut loc calamităţile, au venit cu percheziţii. Există mai multe semne de întrebare. În acest timp au fost şi procese de judecată, în care Primăria a pierdut. Dacă ne informau, poate că nu se ajungea la aceste procese de judecată”, a precizat Chirtoacă. Edilul capitalei a mai spus că licitaţia în cazul parcărilor cu plată s-a desfăşurat în limitele legii. „Am pornit de la premiza că totul se desfășoară în condiţiile de bună credinţă şi nu sunt niciun fel de aranjamente.
09:47
Premierul a menţionat că amploarea acestui fenomen impune o aplicare mai riguroasă a pârghiilor legale existente și a mecanismelor de interconexiune între instituțiile responsabile pentru a asigura securitatea cetăţenilor în trafic, protejarea concurenței loiale și asigurarea unor contribuții echitabile la bugetul de stat.   În context, Pavel Filip a subliniat importanţa aplicării unor mecanisme cunoscute la nivel internațional pentru identificarea transportului autorizat precum atribuirea plăcuţelor de înmatriculare de culoare galbenă pentru transportul  autorizat, aplicarea unor sancţiuni mai rigide pentru practicarea ilegală a activității de antreprenoriat, stabilirea unor reglementări transparente în domeniu, astfel încât să nu existe bariere administrative pentru a legaliza afacerile. „Ne dorim ca toţi să lucreze în aceleaşi condiţii, acest lucru fiind valabil şi pentru transportatorii de pasageri.
08:57
Reprezentanţii Ministerul Afacerilor Interne au informat despre acțiunile întreprinse de în scopul reducerii consumului de droguri, în special în instituțiile penitenciare şi au menționat importanța elaborării Planului național de acțiuni antidrog pentru anii 2017-2018. Pentru definitivarea proiectului, membrii Comisiei au susținut propunerea de a convoca pe 2 mai 2017, o ședință extraordinară, astfel încât Planul să fie aprobat în conformitate cu legislația în vigoare și experiența europeană. „Este extrem de important să intensificăm activitățile de combatere a traficului de droguri prin reevaluarea direcțiilor prioritare în activitatea antidrog”, a declarat vicepremierul Gheorghe Brega.
Ieri
20:07
Decizia a fost aprobată astăzi, 25 aprilie, la ședința extraordinară a Consiliului municipal Chișinău, transmite IPN. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a spus că resursele municipale nu sunt suficiente pentru acoperirea tuturor pagubelor, astfel că municipalitatea va trebui să apeleze la ajutorul autoritățile publice centrale. Edilul a adăugat că suma pagubelor ar putea crește pe parcurs, odată cu prezentarea rapoartelor de subdiviziunile municipale. Proiectul aprobat de CMC prevede și accesarea de împrumuturi. La propunerea consilierului comunist Vasile Chirtoca, s-a aprobat ca sursele de împrumut să fie acceptate doar cu o dobândă de până în 10%. Masa lemnoasă care va fi adunată de pe străzi va fi distribuită în mod prioritar beneficiarilor de compensații pentru încălzirea locuințelor.
19:37
Echipa de salvare a fost alertată în satul Șirăuți, raionul Briceni, unde se cunoștea că o persoană are nevoie de ajutor. În teren, s-a stabilit că bărbatul căzuse într-o fîntînă publică, cu adîncimea de 10 metri. Echipa de pompieri din cadrul Postului din satul Lipcani, același raion, a avut nevoie de aproximativ 25 minute pentru intervenția de scoatere la suprafață a bărbatului, acesta fiind ulterior predat Serviciului 903, pentru îngrijiri medicale. Potrivit informațiilor operative, bărbatul a fost observant de către o femeie care venise la fîntînă după apă, ea fiind cea care a alertat serviciile de urgență.
19:07
Oficialii au discutat despre relaţiile bilaterale moldo-cehe şi despre noile perspective de aprofundare a cooperării. În acest sens, prim-ministrul Pavel Filip a reiterat importanţa colaborării pragmatice pe dimensiunea comercial-economică, menţionând planificarea celei de-a III-a şedinţe a Comisiei interministeriale moldo-cehe de cooperare în domeniul economic, la Chişinău, în luna septembrie curent, precum și a unui Business Forum Bilateral în cadrul acesteia. Un alt subiect la care s-au referit oficialii vizează Agenda de reforme a Guvernului, un accent aparte fiind pus pe reforma administraţiei publice şi cea a justiţiei. În acest context, Prim-ministrul a subliniat importanţa optimizării şi transparenţei tuturor proceselor: „Reformele nu se fac prin declaraţii, ci prin acţiuni concrete. Pas cu pas, vom reuşi implementarea reformelor calitative spre beneficiul cetăţenilor”.
18:27
La sfârșitul lui aprilie curent, o delegație a CNA condusă de directorul adjunct, Cristina ȚĂRNĂ, a efectuat o vizită în Polonia, în acest sens, unde a avut loc o întrevedere cu șeful CBA, Ernest BEJDA, în vederea preluării platformei respective. Totodată, un acord a fost semnat între cele două părți, fiind astfel transmise și drepturile de utilizare a acesteia. Din delegația CNA au făcut parte și specialiști IT din cadrul Centrului, care au fost instruiți în vederea preluării, adaptării și gestionării ulterioare a platformei.
18:07
În comunicatul procurorilor, Mengyi şi complicii săi sunt acuzaţi că au inventat o schemă la începutul lui 2015 pentru a obţine în mod ilegal fonduri europene destinate cooperativelor sociale. În schimbul unei părţi din aceste fonduri, Mengyi a promis să îi ajute pe complici să câştige licitaţii, potrivit MTI. Parlamentul i-a suspendat imunitatea lui Mengyi la 12 septembrie anul trecut. Nu există pentru moment niciun comentariu din partea lui Mengyi, a celorlalţi şase inculpaţi sau a avocaţilor care îi reprezintă.
17:37
„Este posibil să îmi dau demisia, pentru că nu vreau să-mi dedic viața unor idioți”, a scris acesta, duminică seara, pe Twitter. Ulterior, Daniel Delomez (foto) a declarat că regretă jignirea adresată concetățenilor săi. Deși au fost insultați, locuitorii din Annezin l-au rugat pe primar să nu demisioneze. Acesta a revenit și spus că o decizie va fi luată după întâlnirea cu consilierii municipali ce va avea loc marți seara. „Dacă îmi spun să plec, plec. Dacă îmi spun să rămân, rămân”, a precizat, luni, primarul.
17:07
În debutul evenimentului, Stela Grigoraș a mulțumit Ambasadoarei Austriei, Christine Freilinger și întreg Guvernului Austriei, pentru deschiderea și sprijinul de care au dat dovadă de-a lungul anilor în dezvoltarea proiectelor cu menire socială în țara noastră. Totodată, aceasta a apreciat faptul că Ambasada Austriei a dedicat acest eveniment coeziunii sociale, reiterând importanța lansării acestei platforme în Republica Moldova, pentru a avea o colaborare eficientă între instituțiile statului, partenerii de dezvoltare, mediul de afacere și societatea civilă. „O societate coezivă este cea în care oamenii sunt protejați, au încredere în instituțiile statului și pot lucra pentru un viitor mai bun, atât pentru ei înșiși, cât și pentru familiile lor.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.