Reconectarea localităţilor la energia electrică, în atenţia autorităţilor

Guvernul Republicii Moldova, 21 aprilie 2017 20:57

Evaluarea situaţiei curente şi măsurile care urmează a fi întreprinse în continuare au fost principalele subiecte discutate în cadrul şedinţei Comisiei pentru situaţii excepţionale, prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip.   Astfel, cea mai stringentă necesitate este reconectarea  localităţilor la energia electrică. Şeful Executivului a solicitat Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale inventarierea generatoarelor electrice disponibile şi distribuirea acestora în instituţiile şi localităţile afectate. În context, membrii celulei de criză au raportat că 140 de echipe de intervenţie lucrează pentru reconectarea localităţilor la energia electrică, iar cea mai gravă situaţie este la Sud, în raionul Cahul. Până acum au fost reconectate la sursa de curent electric peste 100 de localităţi.   „În momentele cele mai grele, cum sunt calamităţile naturale, trebuie să fim solidari, acesta fiind un test de maturitate pentru toţi. Celula de criză activează în regim non-stop, iar apelul meu către cetăţeni este să se abţină de la deplasări şi mâine, până instituţiile specializate vor efectua lucrările necesare pentru deblocarea drumurilor”, a declarat Premierul.   De asemenea, şeful Executivului a îndemnat cetăţenii aflaţi în situaţii de criză să sune la serviciile de urgenţă, Celula de criză urmând să reacţioneze prompt. Până în prezent au fost preluate peste 700 de solicitări din partea populaţiei.   Un alt subiect la care s-a referit Pavel Filip vizează agricultorii şi  măsurile necesare pentru evaluarea pierderilor cauzate de condiţiile climaterice. În acest sens producătorii agricoli sunt îndemnaţi să sune la linia fierbinte 022 232384 pentru a primi asistenţă. Revenind la tema solidarităţii, Pavel Filip a adus exemplul pasagerilor blocaţi în aeroporturi, care voiau să meargă acasă, iar taximetriştii cereau mai mult de 300 de lei: „Urmează să ne confruntăm cu aceeaşi problemă în agricultură, cei care vor veni cu diferite chimicale pentru lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale, să nu vină cu preţuri majorate, acum când agricultorilor le este cel mai greu”, a menţionat Premierul.   De asemenea, în cadrul şedinţei  s-a constatat că toate instituţiile medicale activează în regim normal, dispunând de medicamente şi produse alimentare pentru următoarele 24 de ore.   Referitor la practicabilitatea drumurilor, a fost raportată deschiderea a 29 de sectoare de pe traseele naţionale şi redeschiderea Aeroportului Internaţional. În prezent mai rămân blocate doar două puncte de trecere a frontierei de stat din Sudul ţării.    

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Guvernul Republicii Moldova

Acum 12 ore
18:57
Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Turciei la Chișinău, Hulusi Kiliç. Oficialii s-au referit la posibilitățile de aprofundare a cooperării bilaterale, inclusiv în contextul vizitei ce urmează să fie efectuată de Premierul Turciei, Binali Yildirim, în țara noastră.   Şeful Executivului a menționat că apreciază mult relațiile dintre cele două state, accentuând contribuția Turciei la modernizarea Republicii Moldova. „Mulți oameni de afaceri turci își plasează investițiile în țara noastră. Practic cele mai importante obiective, printre care Aeroportul, unul dintre cele mai mari hoteluri, una dintre cele mai performante clinici private au fost construite de către investitorii turci”, a notat Premierul.   La rândul său, Ambasadorul Hulusi Kiliç a afirmat că pledează pentru intensificarea colaborării dintre cele două state. Referitor la vizita Premierului turc în Republica Moldova, preconizată pentru începutul lunii mai, părțile au vorbit despre semnarea, în cadrul acesteia, a mai multor acorduri în domeniul protecției sociale, privind deschiderea unui oficiu de comerț la Istanbul, privind inaugurarea unui centru cultural turc în Moldova.   Oficialii s-au referit şi la consecințele ninsorilor abundente de săptămâna trecută. În context, Ambasadorul Turciei a menţionat că atât agenții economici turci, cât și autoritățile din țara sa au fost îndemnate să facă donaţii pentru înlăturarea urmărilor intemperiei.
16:57
Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre prin care ziua de luni, 8 mai a. c. este considerată zi de odihnă. Această zi va fi recuperată pe 20 mai. Decizia are ca scop utilizarea optimă de către salariaţi a zilelor de repaos şi de sărbătoare nelucrătoare. 
16:27
Prim-ministrul Pavel Filip a făcut astăzi un apel public privind mobilizarea tuturor forţelor în vederea înlăturării urmărilor intemperiei în municipiul Chișinău. Premierul a specificat că situaţia dificilă nu a fost depăşită total, iar în capitală nu există suficiente resurse și forțe pentru curăţarea oraşului.   „Lucrările încep mâine dimineaţa de la ora cinci și ne vom mobiliza ca în două zile să lăsăm orașul curat. Dacă nu reuşim în acest timp, vom extinde perioada de activitate. Vreau să menționez că nu este o intervenţie peste Primărie, ci un ajutor în contextul în care impactul este unul de proporţii”, a declarat Premierul.   Şeful Executivului a informat că în acest proces vor fi antrenaţi peste 200 de profesioniști în curățarea arborilor, câteva sute de carabinieri și ostași ai Armatei Naționale, precum şi circa 100 de unități speciale de transport. Astfel, vor fi formate câte patru echipe de lucru pentru fiecare sector al oraşului, organizate în baza sectoarelor de poliţie ale municipiului Chişinău şi conduse de şefii acestora. Fiecare echipă va fi asigurată cu câte doi profesioniști cu motoferestrăie, două autobasculante, haine speciale şi produse alimentare şi îşi va desfăşura activitatea în raza sa de acţiune, astfel încât fiecare loc din municipiu să fie adus în ordine.   Totodată, Prim-ministrul a cerut locuitorilor capitalei să se abţină de la deplasări cu automobile, întrucât lucrările de curăţare presupun blocarea unor porțiuni de stradă şi să ofere acces autorităţilor în locurile unde sunt parcate maşinile. „Apreciez spiritul dumneavoastră civic și implicarea în aceste zile, dar vă rog să țineți cont că există pericole iminente – copaci gata să cadă și linii de curent căzute care pot provoca daune considerabile. De aceea mă adresez să aveți răbdare și să fiți receptivi la solicitările poliției”, a subliniat Pavel Filip.   În încheiere, Prim-ministrul a solicitat o atenţie sporită privind supravegherea copiilor pe teritoriile periculoase, de către părinți şi conducătorii instituțiilor de învățământ. „Să nu expuneţi pericolului copiii şi să nu vă expuneţi pericolului dumneavoastră personal”, a atenţionat Premierul. 
16:27
În debutul ședinței de astăzi a Cabinetului de miniștri, Prim-ministrul s-a referit la fenomenul transportului ilicit de pasageri, în special în ceea ce privește serviciile de taxi.   Premierul a vorbit despre situația care s-a creat la Aeroportul Internațional Chișinău în timpul ninsorilor abundente de săptămâna trecută. „Taximetriștii puneau tarife de la 300 până la 500 de lei. Erau oameni care nu aveau acești bani și au fost nevoiți să stea blocați acolo”, a menționat Pavel Filip.   În context, șeful Executivului a subliniat modul de prestare a serviciilor de taxi în alte aeroporturi, unde există rânduri electronice, și a venit cu un apel către conducerea Aeroportului Internațional Chișinău, pentru aplicarea unui sistem echitabil de activitate a taximetriștilor.   Totodată, Prim-ministrul a solicitat Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Finanțelor să prezinte, în termen de o săptămână, propuneri concrete în vederea aducerii în albia legală a activității taximetriștilor, inclusiv prin revizuirea cadrului de reglementare.   În special, Premierul s-a referit la necesitatea de aplicare strictă a licențierii/ autorizării agenților economici din domeniu, de folosire a aparatelor de casă, de testarea tehnică a mijloacelor de transport și de verificarea obligatorie a conducătorilor auto înainte de ieșire pe traseu, pentru asigurarea securităţii cetățenilor și a unei concurențe loiale în acest domeniu de activitate.   „Transportul ilicit de pasageri și mărfuri a luat proporții și reprezintă o problemă atât din perspectiva securității rutiere, fiindcă nu cunoaștem starea tehnică a acestor mijloace de transport, cât și din perspectiva bugetului de stat, în care nu ajung impozitele cuvenite din motivul neactivării în limitele legii”, a conchis Pavel Filip.
16:27
În cadrul ședinței de astăzi, Cabinetul de miniștri a decis constituirea Agenției Servicii Publice. Astfel, se aplică principiul ghișeului unic la prestarea serviciilor publice și se asigură digitalizarea acestora, inclusiv eficientizarea proceselor operaționale și reducerea costurilor suportate de către cetățeni.   Potrivit hotărârii Executivului, Întreprinderea de Stat „Centrul Resurselor Informaționale de Stat „Registru” este reorganizată prin transformare în Instituția publică „Agenția Servicii Publice”, care va fi în subordinea Guvernului. Totodată, în noua entitate vor intra prin fuzionare ÎS „Camera Înregistrării de Stat”,  ÎS „Cadastru”, Serviciul Stare Civilă din subordinea Ministerului Justiției și Camera de Licențiere din subordinea Ministerului Economiei.   Urmare a unificării prestatorilor de servicii publice, tarifele pentru serviciile prestate vor fi reduse. Totodată, Agenția va asigura modernizarea serviciilor publice, va facilita accesul populației la acestea și va spori eficiența dialogului dintre autorități și cetățeni.   În context, Premierul a scos în evidență câteva aspecte importante: „Efortul nostru este nu doar de a aduce serviciile într-un ghişeu unic, nedorim să schimbăm procesele. Numărul serviciilor publice acordate cetăţenilor trebuie să fie mai mic. Toate informaţiile se conțin în registrele de stat, iar certificatele pot fi făcute fără implicarea cetăţeanului. Şi cel mai important, toţi vorbim de lupta cu birocraţia şi cu corupţia, adevărata luptă se face prin acţiuni de acest gen. Este o lovitură directă pe birocraţie şi corupţie”, a subliniat Premierul Pavel Filip.   Agenția Servicii Publice a fost creată în conformitate cu prevederile Reformei administrației publice și a Planului de acțiuni privind reforma de modernizare a serviciilor publice pentru anii 2017-2021.
15:57
Din 1 aprilie 2017 Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a fost reorganizat prin absorbţia celor 35 de inspectorate fiscale de stat şi activează ca o singură persoană juridică responsabilă de administrarea fiscală a țării. Astfel, în cadrul şedinţei de astăzi, Executivul a aprobat Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea SFS, care este autoritate administrativă din subordinea Ministerului Finanţelor, împuternicită să administreze impozitele, taxele şi alte plăţi în interesul statului.   Printre funcţiile principale ale SFS se numără: organizarea sistemului de management în domeniul administrării fiscale, colectarea impozitelor, taxelor şi a altor venituri la bugetul public naţional, prevenirea încălcărilor fiscale, inclusiv a evaziunii fiscale, controlul fiscal, examinarea contestaţiilor.   SFS va fi condus de către un director și patru directori adjuncți. De asemenea, în scopul examinării celor mai stringente probleme precum şi a stabilirii soluţiilor optime de depăşire a acestora, în cadrul SEF va fi instituit Consiliul executiv, un organ colegial decizional. Efectivul limită de personal al SFS va constitui 1892 de angajați, acelaşi număr de persoane care activează în instituțiile absorbite.    
15:57
Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real al economiei naționale va constitui 2380 de lei lunar, în creștere cu 13,3% față de nivelul actual, începând cu 1 mai curent. O decizie în acest sens a fost aprobată la ședința de astăzi a Executivului.   Astfel, angajatorii din sectorul real al economiei nu vor putea oferi un salariu mai mic de 14,09 lei pe oră. În prezent nivelul remunerării este stabilit în mărime de 2100 de lei lunar sau 12,43 lei pe oră.   Cuantumul salariului minim garantat în sectorul real se reexaminează anual de Guvern, potrivit Legii salarizării. Ajustarea se face în funcție de creșterea sumară anuală a indicelui prețurilor de consum și a ratei de creștere a productivității muncii la nivel național.   În condițiile ratei inflației de 6,4 % și a ratei de creștere a productivității muncii la nivel național de 6,9 % în anul 2016, sporul pentru anul curent constituie 13,3 %. 
15:27
Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi Regulamentul-cadru privind acordarea suportului ţării-gazdă în situaţii excepţionale. Astfel, drept punct naţional de contact pentru organizarea suportului ţării-gazdă este desemnat Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.   Regulamentul stabileşte modalităţile de acordare a asistenţei internaţionale la solicitarea Guvernul Republicii Moldova pentru lichidarea consecinţelor situaţiilor excepţionale produse în ţară, precum şi modalităţile de acordare a asistenţei de urgenţă altor ţări de către Republica Moldova.   Documentul reglementează modelele formularelor de solicitare și de oferire a asistenței, precum și obligațiunile funcționale ale Echipei de acordare a susţinerii țării gazdă. Totodată, Regulamentul prevede acțiunile instituțiilor statului care vor fi implicate în procesul de soluționare a problemelor întâmpinate de echipele de intervenție internaționale și vor oferi asistență în vederea facilitării trecerii frontierei, efectuării controlului vamal, precum și recunoașterii competențelor părții ce acordă ajutor.   Prevederile Regulamentului decurg din Acordul de Asociere Moldova – UE și sunt bazate pe cele ale acordurilor bilaterale încheiate între Republica Moldova şi alte state privind cooperarea în domeniul protecţiei civile şi depăşirii consecinţelor situaţiilor excepţionale.
Ieri
23:24
Vicepremierul Gheorghe Brega a convocat la Guvern Comisia Națională Antidrog, pentru a evalua nivelul de implementare a obiectivelor Strategiei Naționale Antidrog.   Reprezentanţii Ministerul Afacerilor Interne au informat despre acțiunile întreprinse de în scopul reducerii consumului de droguri, în special în instituțiile penitenciare şi au menționat importanța elaborării Planului național de acțiuni antidrog pentru anii 2017-2018.   Pentru definitivarea proiectului, membrii Comisiei au susținut propunerea de a convoca pe 2 mai 2017, o ședință extraordinară, astfel încât Planul să fie aprobat în conformitate cu legislația în vigoare și experiența europeană. În context, vicepremierul Gheorghe Brega a declarat: „Este extrem de important să intensificăm activitățile de combatere a traficului de droguri prin reevaluarea direcțiilor prioritare în activitatea antidrog”.   În aceeaşi ordine de idei, reprezentantul special al Secretarului General al ONU în domeniul HIV/SIDA în Europa de Est și Asia Centrală, Michel Kazatchkine, a vorbit despre rolul prioritizării sănătăţii în politicile de combatere a drogurilor, în scopul stopării epidemiei HIV/SIDA.   Participanții la ședință au remarcat că reformele politicilor din domeniu trebuie redirecționate spre reorganizarea finanțării prin metode cost-eficiente, care să reducă rata încarcerării pentru încălcări minore și să contribuie la reintegrarea socială a consumatorilor de droguri. De asemenea, a fost subliniată necesitatea implicării mai activă a societății civile în procesul de prevenire și reprimare a traficului ilicit de droguri.   Comisia Naţională Antidrog este un organ interdepartamental, creat în anul 2011, cu scopul promovării politicii statului în domeniul circulaţiei substanţelor narcotice, psihotrope şi a precursorilor.  
19:26
Prim-ministrul Pavel Filip a prezidat astăzi ședința Comitetului de supraveghere al Proiectului de susținere a Programului în sectorul drumurilor și a căilor ferate. În cadrul acesteia au fost examinate evoluțiile înregistrate în implementarea mai multor proiecte de modernizare a infrastructurii drumurilor și a căilor ferate Republica Moldova.   În debutul ședinței, Premierul a mulțumit donatorilor externi pentru susţinerea  continuă acordată țării noastre în implementarea reformelor și realizarea proiectelor de modernizare a infrastructurii. De asemenea, Pavel Filip a atenționat autoritățile despre importanța fortificării capacităților funcționale și a celor de absorbție a fondurilor externe. „Ședința de astăzi este o bună oportunitate pentru a discuta starea de lucru pe sectorul infrastructurii transporturilor. Trebuie să identificăm constrângerile cu care ne confruntăm pe acest segment pentru a veni cu soluții și a asigura buna implementare a proiectelor”, a menționat șeful Executivului.   Comitetul a analizat evoluțiile înregistrate în reabilitarea drumului național M3 Chișinău – Giurgiulești și a decis coordonarea rezilierii contractului de reabilitare a drumului pe segmentul kilometrilor 151 – 171 și 179 – 190, din motivul că progresul fizic de realizare a acestuia a atins doar rata de 2,64 %, iar garanţia de  bună execuție a expirat la data de 24 aprilie 2017.   Totodată, prealabil a fost coordonată rezilierea contractelor de reparare  a drumului național M3 pe sectoarelor kilometrilor 96 -122 și 122 – 151, în cazul în care până la termenul limită de 15 mai 2017 nu va fi atinsă rata de progres suficientă care ar permite finalizarea lucrărilor până la sfârșitul anului 2017.    Acestea sunt primele contracte de acest gen care urmează să fie reziliate de către Guvern din cauza unei implementări necorespunzătoare. În context, Premierul a subliniat importanța unei management eficient în implementare unor proiecte finanțate din surse externe. „Este regretabil că s-a ajuns la așa o situație, a fost pierdut timp în zadar, iar drumul așa și nu este reparat. Pe viitor trebuie să fim mai precauți în acest sens”, a mai spus Pavel Filip.    De asemenea, în cadrul ședinței s-a mai discutat despre progresul înregistrat în reabilitarea drumului național R33 Hîncești-Lăpușna-M1. La acest subiect, reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor au raportat că au apărut o serie de dificultăți din cauza construcției neautorizate a unui lac în apropierea drumului, ceea ce cauzează extinderea termenelor de realizare a proiectului și mărirea costurilor. În acest sens, Comitetul a decis expedierea unei solicitări către Procuratura Generală pentru examinarea situației create.   În final, participanții s-au referit la proiectul de reformare a ÎS „Calea Ferată din Moldova”. Conform datelor prezentate, deja a fost elaborată Foaia de parcurs și Planul de acțiuni privind guvernarea colectivă a CFM. Acestea urmează, în scurt timp, să fie transmise spre avizare și ulterior prezentate pentru aprobare în ședință de Guvern. Măsura ar asigura restructurarea şi modernizarea instituției.    Totodată, pentru a asigura buna implementare a Programului în sectorul drumurilor, s-a decis suplinirea componenței Comitetului cu reprezentanții Ministerului Mediului și ai Ministerului Dezvoltării Regionale și a Construcțiilor.
19:26
Soluţiile privind combaterea transportului ilicit de pasageri şi de mărfuri au fost discutate astăzi în cadrul unei ședințe de lucru la Guvern, prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip.   Premierul a menţionat că amploarea acestui fenomen impune aplicarea pârghiilor legale existente și a mecanismelor de interconexiune între instituțiile responsabile pentru a asigura securitatea cetăţenilor în trafic şi a descuraja activitatea de transport ilicit.   În context, Pavel Filip a subliniat importanţa atribuirii în baza autorizaţiei a  plăcuţelor de înmatriculare de culoare galbenă pentru transportul public, cu aplicarea sancţiunilor pentru prestarea serviciilor în lipsa licenței de activitate pe acest segment. „Ne dorim ca toţi să lucreze în aceleaşi condiţii, acest lucru fiind valabil şi pentru transportatorii de pasageri. Ei trebuie să activeze în baza autorizaţiei şi să plătească impozitele la stat. Amenzile în acest sens trebuie să fie dure, iar regulile şi legea trebuie respectate”, a declarat Premierul.   Cu referire la transportul ilicit de pasageri în trafic internaţional, şeful Executivului a accentuat necesitatea conlucrării între Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Serviciul Vamal şi Poliţia de Frontieră, în vederea efectuării unui schimb permanent de informaţii ce va facilita identificarea prestatorilor ilegali de servicii auto. În acest sens, Pavel Filip a solicitat crearea unui Grup de lucru care va veni cu soluţiile necesare pentru depăşirea problemelor existente.   Un subiect aparte al discuţiilor a vizat colaborarea autorităţilor cu Agenţia Naţională Transport Auto, în scopul definirii Planului de Acţiuni privind combaterea transportului ilicit în perioada 2017-2020. „Trebuie să luptăm cu acest fenomen pe o cale corectă, stabilită împreună. Abordarea noastră trebuie să fie una inteligentă, pentru a crea sistemul astfel, încât acesta să nu poată fi încălcat”, a conchis Premierul.  În urma discuţiilor, s-a decis ca acest Plan de acţiuni să fie discutat pe platforma Ministerului Economiei cu implicarea tuturor părţilor interesate, pentru completarea şi ajustarea documentului la realităţile de astăzi.
19:26
Autoritățile membre ale Celulei de criză s-au întrunit astăzi într-o nouă ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale, în cadrul căreia au fost prezentate informații actualizate privind intervențiile pentru lichidarea consecințelor ninsorilor abundente de săptămâna trecută.   La începutul ședinței, Prim-ministrul Pavel Filip a transmis încă o dată mulțumiri celor implicați în gestionarea situației excepționale. „Vă mulţumesc pentru implicarea de care aţi dat dovadă. Sunt recunoscător tuturor poliţiştilor, militarilor, medicilor care s-au implicat nemijlocit în înlăturarea urmărilor intemperiei. De asemenea, exprim recunoștință tuturor celor care au făcut donații în acest scop”, a spus Premierul.   Potrivit informațiilor prezentate, Celula de criză continuă să activeze în regim non-stop, fiind axată preponderent pe restabilirea alimentării cu energie electrică a 26 de localități din șase raioane și UTA Găgăuzia, care rămân încă deconectate.   Cea mai complicată situație se atestă în raionul Cahul, unde a căzut o linie de tensiune înaltă, iar restabilirea acesteia va dura mai multe zile. Deși a fost găsită o soluție alternativă de furnizare a energiei electrice prin intermediul unei linii de intensitate mai mică, aceasta nu are capacitatea necesară pentru aprovizionarea tuturor localităților afectate. În context, Premierul a menţionat necesitatea folosirii  la maxim a generatoarelor existente.   În ceea ce privește localitățile afectate de intemperie din alte raioane, acestea urmează să fie reconectate pe parcursul zilei de astăzi, în acest scop fiind implicate 22 de echipe specializate. De asemenea, 150 de echipe vor verifica și testa funcționalitatea echipamentelor în toate localitățile afectate de calamitate.   Un alt aspect important gestionat de Celula de criză sunt riscurile de inundații din municipiul Comrat. În pericol sunt 635 de gospodării, iar în peste o sută au fost făcute deja intervenții pentru pomparea apei.   Referitor la starea drumurilor, a fost raportată blocarea traseului local L443 din raionul Strășeni, ca urmare a înnămolirii albiei râului Bâc. În context, Ministerul Mediului a menționat că în această zonă se înregistrează situații similare în cazul ploilor abundente, curățarea integrală a albiei râului Bâc fiind preconizată din contul unui grant oferit de România. Totodată, pe râul Bâc s-a intervenit în zona Anenii Noi, pentru a evita riscul de inundații.   Nu în ultimul rând, șeful Executivului a atras atenția asupra necesității de curățare a drumurilor și curților de arborii și crengile căzute în urma intemperiei. „Potențialul structurilor care fac parte din Celula de criză trebuie folosit la maxim. Luaţi legătura cu autorităţile locale, să ne spună fiecare de ce forţe este nevoie, pentru gestionarea corectă a capacităţilor de care dispunem”, a conchis Pavel Filip.
13:26
Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu  Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Zdeněk Krejčí, în contextul apropiatei vizite a Premierului moldovean la Praga.   Oficialii au discutat despre relaţiile bilaterale moldo-cehe şi despre noile perspective de aprofundare a cooperării. În acest sens, Prim-ministrul Pavel Filip a reiterat importanţa colaborării pragmatice pe dimensiunea comercial-economică, menţionând planificarea celei de-a III-a şedinţe a Comisiei interministeriale moldo-cehe de cooperare în domeniul economic, la Chişinău, în luna septembrie a.c., precum și a unui Business Forum Bilateral în cadrul acesteia.   Un alt subiect la care s-au referit oficialii vizează Agenda de reforme a Guvernului, un accent aparte fiind pus pe reforma administraţiei publice şi cea a justiţiei. În acest context, Prim-ministrul a subliniat importanţa optimizării şi transparenţei tuturor proceselor: „Reformele nu se fac prin declaraţii, ci prin acţiuni concrete. Pas cu pas, vom reuşi implementarea reformelor calitative spre beneficiul cetăţenilor”.   La rândul său, diplomatul ceh a subliniat angajamentul Cehiei de a susţine dezvoltarea Republicii Moldova pe termen lung, prin menţinerea ţării noastre în lista statelor de interes pentru economia cehă şi a îndemnat întreprinzătorii moldoveni să fie mai activi pe piaţa cehă. De asemenea, Zdeněk Krejčí a reiterat sprijinul ţării sale pentru reformele care au ca obiectiv integrarea europeană.   La final, părţile au stabilit noi domenii de cooperare, precum sectorul apărării, investiţional şi cel al planificării teritoriale.   În acest an Republica Moldova şi Republica Cehă sărbătoresc 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, perioadă în care Agenţia cehă pentru dezvoltare a oferit ţării noastre susţinere în mai multe domenii prioritare, printre care: democraţia şi drepturile omului, infrastructura socială şi servicii, agricultura, silvicultura, aprovizionarea cu apă şi canalizare, protecţia mediului înconjurător.        
Mai mult de 2 zile în urmă
13:57
Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi, 22 aprilie, o discuție telefonică cu Premierul Republicii Turcia, Binali Yildirim.   În cadrul dialogului, Pavel Filip a informat despre situația creată în contextul intemperiilor care s-au abătut asupra Republicii Moldova. Premierul s-a referit, totodată, și la acțiunile Guvernului pentru continuarea parcursului european al țării și implementarea reformelor necesare pentru dezvoltarea economică și îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor.   Premierul turc și-a exprimat regretul pentru condiţiile meteo nefavorabile la care a fost expusă în ultimele zile Republica Moldova și a confirmat disponibilitatea Guvernului turc de a contribui la diminuarea efectelor pagubelor suportate de ţara noastră. În cadrul convorbirii au mai fost abordate aspecte ale relaţiilor moldo-turce și perspectivele dezvoltării colaborării bilaterale. De asemenea, oficialii au făcut un schimb de opinii privind situația politică din cele două țări. Discuția telefonică a avut loc în contextul apropiatei vizite oficiale pe care Premierul Binali Yildirim o va efectua la începutul lunii mai în Republica Moldova. Menționăm că aceasta va fi prima vizită efectuată de un șef al Guvernului Turciei în Republica Moldova.    
13:57
Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit astăzi într-o nouă ședință, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele acţiunilor de intervenţie pentru înlăturarea urmărilor ninsorilor abundente şi evaluarea actualizată a situaţiei.   În debutul ședinței, Prim-ministrul Pavel Filip a mulțumit tuturor celor implicați în lichidarea consecințelor intemperiei, în special structurilor care fac parte din cadrul Celulei de criză, care s-au mobilizat la maxim.   Totodată, Premierul a subliniat că situația rămâne una grea, mai ales în ceea ce privește reconectarea localităţilor la energia electrică. În prezent 415 de localități din 16 raioane rămân parțial sau în totalitate fără curent. Pentru reconectarea localităților afectate din Centrul și Sudul țării sunt implicate 156 de echipe de intervenție, formate din 600 de persoane care lucrează în regim non-stop. „Trebuie făcut tot posibilul pentru reconectarea localităţilor la sursa de curent electric. Distribuirea şi instalarea generatoarelor trebuie să aibă loc doar prin intermediul Celulei de criză. Să nu rămână nici un apel fără atenţie”, a menționat Premierul.   În acest sens, structurile competente prezente la ședință au raportat că a avut loc inventarierea și testarea generatoarelor, acestea fiind gata să fie puse în funcțiune, la solicitarea autorităților locale. În Sudul țării, unde situația este cea mai gravă, s-a găsit o soluţie tehnică de alimentare cu energie a localităților afectate prin intermediul unei linii de curent de intensitate mai mică.   Referitor la starea drumurilor, membrii Celulei de criză au informat că la lucrările de deszăpezire lucrează aproximativ 500 de angajați, dotați cu peste 300 de unități tehnice. Toate traseele naționale sunt practicabile. În cazul drumurilor locale, rămân blocate căile de acces spre centrele raionale din 31 de localități. „Avem forţele şi capacităţile necesare, trebuie să stabilim un contact strâns cu cei din teritoriu. Este important să comunicăm, în special, Inspectoratul General de Poliţie  şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor să actualizeze informațiile din oră în oră pentru a oferi informaţie exhaustivă cetăţenilor”, a notat Pavel Filip.   Un alt aspect important este înlăturarea crengilor și arborilor căzuți, atât din localități, cât și din albia râurilor, pentru a evita inundațiile. În acest scop urmează să fie implicaţi tăietorii profesioniști. De asemenea, proprietarii de iazuri au fost îndemnați să organizeze scurgeri coordonate din bazine.   În cadrul ședinței, Premierul a solicitat Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare ca, pe lângă consultanța oferită producătorilor agricoli prin intermediul liniei fierbinți, să demareze evaluarea pierderilor la nivel de centre raionale, astfel încât ulterior informațiile să fie analizate pe platforma Comisiei naţionale pentru Situaţii Excepţionale.  
13:27
Urmare a solicitărilor din partea partenerilor de dezvoltare, la indicaţia Premierului Pavel Filip, Ministerul Finanţelor a deschis conturi bancare destinate colectării de fonduri pentru lichidarea consecinţelor ninsorilor abundente.   Doritorii de a face transferuri bănești pot utiliza următoarele conturi:   În lei moldoveneşti   IBAN: MD55TRPAAD144111A01344AA Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037 Banca beneficiarului: Ministerul Finanţelor Trezoreria  de Stat Codul băncii: TREZMD2X   În dolari SUA (USD)   IBAN: MD56NBPAAP144111A01344AA Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037 Banca beneficiarului: Banca Naţională a Moldovei SWIFT: NBMDMD2X Contul corespondent al BNM: Federal Rezerve Bank of New York, NY, SWIFT: FRNYUS33, account no. 021087125   În EURO (EUR)   IBAN: MD63NBPBBP144111A01344AA Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037 Banca beneficiarului: Banca Naţionala a Moldovei SWIFT: NBMDMD2X Contul corespondent al BNM: De Nederlandsche Bank N. V., Amsterdam, SWIFT: FLORNL2A, IBAN NL90FLOR0600126226   Destinaţia plăţii este ajutorul financiar pentru lichidarea consecinţelor ninsorilor abundente din aprilie 2017. Beneficiarul plăţii este Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova – Trezoreria de Stat. Informaţii suplimentare pot fi aflate la următoarele telefoane de contact: 26-28-46, 26-29-03.
07:57
Prim-ministrul Pavel Filip convoacă sâmbătă, 22 aprilie 2017, ora 10.00, o nouă şedinţă a Comisiei pentru Situații Excepționale.   Autoritățile ce fac parte din Celula de criză vor prezenta rezultatele acţiunilor de intervenţie pentru înlăturarea urmărilor ninsorilor abundente şi o evaluare actualizată a situaţiei.    (Casa Guvernului, et. V, bir. 524, str. Puşkin)
21 aprilie 2017
20:57
Evaluarea situaţiei curente şi măsurile care urmează a fi întreprinse în continuare au fost principalele subiecte discutate în cadrul şedinţei Comisiei pentru situaţii excepţionale, prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip.   Astfel, cea mai stringentă necesitate este reconectarea  localităţilor la energia electrică. Şeful Executivului a solicitat Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale inventarierea generatoarelor electrice disponibile şi distribuirea acestora în instituţiile şi localităţile afectate. În context, membrii celulei de criză au raportat că 140 de echipe de intervenţie lucrează pentru reconectarea localităţilor la energia electrică, iar cea mai gravă situaţie este la Sud, în raionul Cahul. Până acum au fost reconectate la sursa de curent electric peste 100 de localităţi.   „În momentele cele mai grele, cum sunt calamităţile naturale, trebuie să fim solidari, acesta fiind un test de maturitate pentru toţi. Celula de criză activează în regim non-stop, iar apelul meu către cetăţeni este să se abţină de la deplasări şi mâine, până instituţiile specializate vor efectua lucrările necesare pentru deblocarea drumurilor”, a declarat Premierul.   De asemenea, şeful Executivului a îndemnat cetăţenii aflaţi în situaţii de criză să sune la serviciile de urgenţă, Celula de criză urmând să reacţioneze prompt. Până în prezent au fost preluate peste 700 de solicitări din partea populaţiei.   Un alt subiect la care s-a referit Pavel Filip vizează agricultorii şi  măsurile necesare pentru evaluarea pierderilor cauzate de condiţiile climaterice. În acest sens producătorii agricoli sunt îndemnaţi să sune la linia fierbinte 022 232384 pentru a primi asistenţă. Revenind la tema solidarităţii, Pavel Filip a adus exemplul pasagerilor blocaţi în aeroporturi, care voiau să meargă acasă, iar taximetriştii cereau mai mult de 300 de lei: „Urmează să ne confruntăm cu aceeaşi problemă în agricultură, cei care vor veni cu diferite chimicale pentru lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale, să nu vină cu preţuri majorate, acum când agricultorilor le este cel mai greu”, a menţionat Premierul.   De asemenea, în cadrul şedinţei  s-a constatat că toate instituţiile medicale activează în regim normal, dispunând de medicamente şi produse alimentare pentru următoarele 24 de ore.   Referitor la practicabilitatea drumurilor, a fost raportată deschiderea a 29 de sectoare de pe traseele naţionale şi redeschiderea Aeroportului Internaţional. În prezent mai rămân blocate doar două puncte de trecere a frontierei de stat din Sudul ţării.    
16:27
Comisia pentru situații excepționale se convoacă într-o nouă şedinţă, prezidată de Premierul Pavel Filip, astăzi, 21 aprilie 2017, începând cu ora 18.00.  Autoritățile vor prezenta informațiile actualizate privind procesul de lichidare a consecințelor și ajutorul oferit cetățenilor aflați în dificultate.   (Sala de şedinţe, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale, str. Gh. Asachi 69, or. Chişinău) 
15:57
Celula de criză din care fac parte toate structurile responsabile de gestionarea situaţiei dificile provocate de ninsorile abundente s-a întrunit într-o nouă şedinţă, prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip. Premierul a solicitat autorităţilor o mobilizare maximă pentru a face faţă intemperiilor şi pentru a lichida consecinţele ninsorilor căzute.   „Prioritatea numărul unu pentru noi este securitatea cetăţenilor. Aici trebuie să ne concentrăm în primul rând eforturile comune. Este important să nu avem oameni blocați, iar instituțiile medicale să fie funcționale”, a declarat Pavel Filip. Premierul a cerut ca acolo unde nu pot ajunge ambulanţele pentru a acorda primul ajutor cetăţenilor, să se deplaseze maşinile cu tracţiune specială ale Armatei Naţionale.   Pavel Filip a solicitat coordonarea tuturor acțiunilor prin Celula de criză care va recepționa 24 din 24 de ore apelurile cetățenilor și a accentuat importanța bunei comunicări și conlucrări între autorități, serviciile de urgenţă şi cetăţeni.  „Avem forţe destule şi capacităţile necesare, mai ales odată cu implicarea Armatei Naţionale și a Carabinierilor. Acum lucrul cel mai important este  buna organizare şi comunicare”, a subliniat șeful Executivului.   Totodată, Premierul a îndemnat cetăţenii să nu părăsească locuințele în următoarele 24 de ore și a solicitat instituțiilor responsabile să informeze sistematic populaţia privind accesibilitatea traseelor şi a punctelor de trecere a frontierei de stat.   Printre prioritățile de bază pentru depășirea situației dificile provocată de intemperii, Prim-ministrul a mai menţionat necesitatea reconectării localităţilor la energia electrică, deblocarea traseelor naționale și locale, eliminarea arborilor prăbuşiţi peste trasee şi peste râuri, luarea măsurilor necesare pentru prevenirea inundaţiilor.   Potrivit informațiilor prezentate în cadrul ședinței, 703 localităţi rămân deconectate de la curentul electric, mai multe trasee sunt blocate şi pe drumurile ţării se circulă cu dificultate. La lucrările de deszăpezire sunt antrenate peste 330 de utilaje tehnice speciale. În ajutor echipelor de salvatori au venit militarii şi carabinierii.   Premierul a solicitat Celulei de criză să identifice necesităţile stringente ale populaţiei şi să intervină prompt în asigurarea cetăţenilor cu toate cele necesare, iar Agenţiei Moldsilva să se implice activ în curăţarea arborilor căzuţi.   Totodată, Prim-ministrul a menţionat că partenerii străini sunt gata să ofere ajutor Guvernului în depăşirea consecinţelor calamităţilor naturale şi în acest scop urmează a fi creat un cont special pentru acumularea donaţiilor.                
12:27
Autorităţile îndeamnă cetăţenii să nu părăsească locuințele pe parcursul zilei de astăzi, întrucât vremea de afară poate crea dificultăți majore de deplasare, să aibă grijă în trafic și să apeleze la Serviciile de urgență 901, 902 şi 903, 022 785032 în situațiile de criză.      
12:27
Prim-ministrul Pavel Filip convoacă din nou,  vineri, 21 aprilie 2017, ora 13.00, celula de criză creată în legătură cu situația excepțională din ţară, pentru a analiza evoluția măsurilor întreprinse de autorități. (Sala de şedinţe, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale, str. Gh. Asachi 69, or. Chişinău) 
11:57
Autorităţile îndemână cetăţenii să fie prudenți în continuare şi să se abţină de la deplasări. În cazul situaţiilor de criză, cetăţenii pot apela serviciile de urgență 901 902 şi 903, 022 785032. 
11:27
Premierul Pavel Filip a convocat astăzi ședința Comisiei pentru situații excepționale, în vederea coordonării acțiunilor necesare și evaluării pagubelor cauzate de condițiile meteo nefavorabile.   Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI îndeamnă oamenii să nu părăsească locuințele pe parcursul zilei de azi întrucât vremea de afară poate crea dificultăți majore de deplasare.   Mai mult, pericolul vine de la zăpada care îngreunează copacii și îi poate rupe în orice moment. În aceste condiții, salvatorii îndeamnă cetățenii să-şi mențină calmul și să asculte mesajul autorităților.
11:27
Premierul Pavel Filip a convocat în primele ore ale dimineții ședința Comisiei pentru situații excepționale, în vederea coordonării măsurilor de urgență care se impun pentru asigurarea protecţiei cetăţenilor și evaluarea pagubelor cauzate de condițiile meteo critice.    În contextul situaţiei excepţionale declarate în urma ninsorilor abundente, Prim-ministrul a solicitat implicarea Forţelor Armatei Naţionale în vederea lichidării consecinţelor intemperiei abătute peste țara noastră. Totodată, Premierul a cerut ca activitatea Celulei de criză creată de autorităţi să continue în următoarele zile.   Prim-ministrul a îndemnat populaţia să se abţină de la deplasări cu ocazia Paștelui Blajinilor, având în vedere faptul că meteorologii anunță în continuare vreme rea.  Totodată, Pavel Filip a dispus ca școlile, grădinițele și spitalele să fie conectate la căldură, precum şi să fie întreprinse măsurile pentru reconectarea localităților la energie electrică.   Un alt subiect pus în discuţie de către Premier a vizat măsurile care trebuie întreprinse pentru sprijinirea producătorilor agricoli: „Avem nevoie de o evaluare cât mai precisă a pagubelor, ceea ce înseamnă o bună organizare în plan local pentru stabilirea daunelor. În baza acestor evaluări vom putea lua și măsurile prin care să compensăm o parte din pierderile suferite de producătorii agricoli”, a spus Pavel Filip.   În acelaşi timp, Prim-ministrul a cerut Ministerului Mediului împreună cu autoritățile publice locale să monitorizeze nivelul apelor din râuri și bazinele acvatice și să ia măsurile care se impun pentru a preveni eventualele ieșiri din albii ale apelor.    Autoritățile și instituțiile responsabile de gestionarea situației îndeamnă oamenii să rămână în case pe parcursul zilei de azi, întrucât vremea de afară poate crea dificultăți majore de deplasare. Totodată, salvatorii solicită cetățenilor să-şi mențină calmul și să țină cont de mesajele transmise de autorități.  
09:57
Premierul Pavel Filip a convocat astăzi, ora 9:00, ședința Comisiei pentru situații excepționale, în vederea coordonării acțiunilor necesare și evaluării pagubelor cauzate de condițiile meteo nefavorabile.   Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI îndeamnă oamenii să rămână în case și sa nu părăsească locuințele pe parcursul zilei de azi întrucât vremea de afară poate crea dificultăți majore de deplasare.   Mai mult, pericolul vine de la zăpada care îngreunează copacii și îi poate rupe în orice moment. În aceste condiții salvatorii indemnă cetățenii să-şi mențină calmul și să asculte mesajul autorităților.
20 aprilie 2017
11:27
Prim-ministrul Pavel Filip a cerut Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale (SPCSE) să ia măsuri de urgenţă, atât de prevenție, cât și de intervenție, impuse de situația creată de condițiile climaterice nefavorabile.   Totodată, Premierul Pavel Filip a solicitat SPCSE să monitorizeze strict situaţia din teren, astfel ca salvatorii şi pompierii să intervină prompt pentru a acorda ajutor cetățenilor.    În acelaşi timp, Premierul a dispus Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale şi Ministerului Agriculturiiși Industriei Alimentare să efectueze o evaluare urgentă a pagubelor provocate de ninsorile din ultimele 24 de ore şi să propună un plan concret de măsuri pentru remedierea situaţiei de criză şi sprijinirea agricultorilor. Planul respectiv urmează să fie discutat, mâine, 21 aprilie, într-o şedinţă specială la Guvern.   Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunţă pentru următoarele zile „cod galben” de înghețuri pe întreg teritoriul țării.    
09:57
Executivul desfăşoară, în perioada 20-27 aprilie a.c.,  concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională, devenită vacantă pe 14 aprilie, odată cu expirarea mandatului de judecător al Curții Constituționale al unuia dintre cei doi membri desemnaţi de Guvern.   Desfășurarea concursului, precum şi activitatea Comisiei de selectare a candidatului sunt reglementate de prevederile Constituţiei Republicii Moldova, ale Legii cu privire la Curtea Constituțională și ale Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională din partea Guvernului, aprobat prin Dispoziția Executivului din 14 aprilie 2017.   Printre condiţiile şi cerinţele faţă de candidaţi se numără: reputație ireproșabilă, cunoștințe în domeniul sistemului juridic național şi a dreptului internațional public, precum și experiență în domeniul juridic.   Dosarul, sigilat în plic, se depune personal, sub semnătură, la sediul Cancelariei de Stat (mun. Chişinău, Piața Marii Adunări Naționale, nr.1, bir.550). Dosarele sunt recepţionate începând cu data de 20 aprilie 2017, ora 11.00, până la data de 27 aprilie 2017, ora 17.00. Dosarele incomplete sau depuse după expirarea datei-limită nu vor fi examinate.   Mai multe informaţii despre concurs pot fi găsite accesând linkul: http://gov.md/sites/default/files/document/attachments/anunt.pdf    
15 aprilie 2017
10:27
Învierea Domnului este cea mai importantă pildă creştină pentru omenire. Ea ne învaţă să fim mai buni, mai mărinimoşi, mai milostivi. Ea ne arată ce înseamnă sacrificiul şi smerenia.   Sfânta Lumină a Învierii să vă călăuzească în tot ceea ce faceţi, să vă aducă bunăstare, linişte şi împăcare sufletească, clipe fericite alături de oamenii dragi.   Hristos a Înviat şi Paști Fericit!   Cu respect, Pavel Filip Prim-ministru  
14 aprilie 2017
15:57
Vicepremierul Gheorghe Brega a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții UNICEF în Republica Moldova, Nune Mangasaryan și Margarita Tileva. Părțile au discutat despre proiectul Programului de Țară 2018-2022, care include Programul de Cooperare a Guvernului Republicii Moldova cu UNICEF.   În context, Nune Mangasaryan a menționat că documentul elaborat de comun acord cu Executivul corespunde noului Cadru de Asistență ONU, iar intervențiile strategice propuse vor contribui la progrese în două domenii prioritare: creșterea economică și incluziunea socială, precum şi drepturile omului și egalitatea de gen.   La rândul său, Gheorghe Brega a mulțumit pentru susținerea acordată de organizație în scopul asigurării protecției sociale a drepturilor copiilor și politicilor în domeniul educației parentale în Republica Moldova.   Totodată, viceprim-ministrul s-a arătat încrezător că analiza comprehensivă a situației copiilor, realizată de UNICEF în parteneriat cu ministerele de resort, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului și societatea civilă, va fi un reper pentru Programul de Cooperare 2018-2022.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.