Cel mai gros strat de zăpadă s-a depus la Chișinău

Evzmd.md, 21 aprilie 2017 14:27

Solicitată de IPN, Natalia Golub, sinoptician în cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, a spus că în nord, la Briceni și Camenca, zăpada nu a ajuns, iar la Soroca stratul depus măsoară 5 centimetri. În regiunea de centru sunt 42-57 de centimetri de zăpadă,  iar la sud între 23 și 40 de centimetri. Datele reflectă doar situația la cele 18 stații meteo existente pe teritoriul țării. Nu se exclude că izolat pot fi înregistrate valori și mai mari, mai ales unde s-au format troiene. Pentru mâine, 22 aprilie, sunt prognozate precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie. Vremea se va încălzi la sfârșitul săptămânii următoare, când temperaturile vor oscila în jurul valorii de 20 de grade Celsius. Codul portocaliu de precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare este valabil până la noapte. Codul galben pentru înghețuri rămâne valabil până pe data de 24 aprilie.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 8 ore
20:55
Trucul ştiut de puţini dintre noi este că cele două găuri sunt utile pentru legarea şireturilor într-un fel care le împiedică să se dezlege cu uşurinţă, transformând alergatul sau exerciţiile într-o experienţă mult mai comfortabilă, scrie Brightside.me. În clipul următor este explicată o metodă simplă prin care folosirea corectă a acelui set de găuri suplimentare poate ţine pantoful fix pe picior în timp ce se foloseşte un nod normal pentru legarea şireturilor.
20:55
20:34
Damon Smith, în vârstă de 20 de ani, a apărut miercuri în faţa instanţei, fiind acuzat de plasarea unui rucsac plin cu explozibili într-un tren de metrou din Londra, în luna octombrie a anului trecut. Procurorul Jonathan Rees le-a spus juraţilor de la Tribunalul Penal Central din Londra că Damon Smith "a construit un dispozitiv exploziv improvizat pe care intenţiona să îl detoneze şi să pună în pericol viaţa celor care călătoresc cu metroul sau, cel puţin, să provoace daune grave trenului". Procurorul englez a precizat că studentul la Ştiinţa Calculatoarelor, care are o formă de autism, a prezentat un interes ridicat pentru arme şi explozibili şi a căutat pe internet materiale ale grupării teroriste Stat Islamic. De cealaltă parte, Damon Smith a susţinut că dispozitivul improvizat avea scopul exclusiv de a degaja fum.
Acum 12 ore
20:20
Parteneriatul va crea oportunităţi de mobilitate pentru tinerii din Republica Moldova şi va contribui la realizarea obiectivelor specifice în domeniile educaţiei şi ştiinţei în contextul aspiraţiilor Republicii Moldova de integrare europeană, relevă serviciul de presă al Ministerului Educației. La ședința Executivului, ministrul Educației, Corina Fusu, a menționat că, în cadrul noului Program, statul ungar va oferi anual studenţilor moldoveni cu rezultate academice înalte 30 de burse pentru studii superioare de licenţă, masterat şi doctorat. Studenții vor primi locuri de cazare, acces gratuit la biblioteci, acces la servicii de îngrijire medicală. Programul mai prevede ca cele două ministere să încurajeze schimbul de profesori și experți între instituțiile de învățământ superior relevante. De asemenea, vor face schimb de informații despre recunoașterea și acreditarea instituțiilor de învățământ din ambele țări. Prezentul document va substitui vechiul Program de cooperare în domeniile educaţiei şi ştiinţei pentru anii 2014-2016. Ce ar mai fi de adăugat aici? Că respectivul Program de cooperare a fost semnat pe când (simplu) prim-ministru al Republicii Moldova era fostul ministru de Externe, Iurie Leancă, absolvent al Institutului de Relații Internaționale din Moscova (forjerie de cadre pentru serviciile speciale sovietice), care a studiat, în calitate de a doua limbă străină, maghiara.  Și care era singurul oficial de la Chișinău care putea să discute pre limba lor maternă cu ambasadorul Ungariei, dar și cu un fost șef al Delegației Uniunii Europene… Ținând seama că premierul Ungariei Viktor Orban a închis deja Universitatea Central Europeană a lui Soros din Budapesta, pe care au absolvit-o mai mulți basarabeni, ne gândim cam ce facultăți ar putea face basarabenii? Ei, dar asta e o întrebare din alt domeniu, ce ține mai mult de diplomație decât de educație.  
19:46
Cei de la Business Insider au realizat o grafică în care se pot vedea modificările dramatice pe care le-ar suferi Pământul dacă toată gheaţa de pe suprafaţa sa s-ar topi, informează Gândul. Aşa cum arătau încă din 2013 cei de la National Geographic, dacă toată cantitatea de gheaţă existentă pe planeta noastră s-ar transforma în apă, nivelul mărilor şi oceanelor ar creşte cu peste 1 metru, ceea ce ar rezulta într-o modificare a formei continentelor şi dispariţia unor mari oraşe de pe Glob, potrivit descopera.ro.
19:16
  Potrivit acestui sondaj, 45% dintre ruși sunt în favoarea demisiei lui Medvedev, cu 12 puncte procentuale mai mult față de luna noiembrie 2016, de când datează cel mai recent sondaj similar. Doar o treime dintre rușii intervievați au declarat că se abțin de la a solicita demisia premierului. Kremlinul a luat notă de aceste rezultate, afirmând că "probabil va lua ceva timp analizarea datelor", după cum a declarat pentru TASS purtătorul de cuvânt al președinției Dmitri Peskov. Luna trecută, opozantul rus Aleksei Navalnîi, cel mai important critic al Kremlinului și care și-a anunțat intenția de a participa la alegerile prezidențiale de anul viitor, l-a acuzat pe Dmitri Medvedev de corupție, susținând, într-o clip video, că acesta a abuzat de prerogativele de prim-ministru pentru a face avere. Clipul încărcat pe YouTube a strâns peste 20 de milioane de vizualizări, potrivit Agerpres. Acuzațiile de corupție au stat la baza protestelor masive organizate în martie din mai multe orașe din Rusia. Navalnîi și câteva sute de susținători ai săi au fost reținuți după o manifestație de amploare de la 26 martie de la Moscova. Liderul opoziției ruse — care a fost eliberat la 10 aprilie — nu va putea cel mai probabil să participe la scrutinul prezidențial din 2018, suferind, recent, o controversată condamnare la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri.
19:04
  SFS devine autoritate administrativă din subordinea Ministerului Finanțelor. Printre funcţiile principale se numără: organizarea sistemului de management în domeniul administrării fiscale, colectarea impozitelor, taxelor şi a altor venituri la bugetul public naţional, prevenirea încălcărilor fiscale, inclusiv a evaziunii fiscale, controlul fiscal, examinarea contestațiilor. SFS va fi condus de către un director și patru directori adjuncți. La fel, va fi instituit Consiliul executiv, un organ colegial decizional. Efectivul limită de personal al SFS va constitui 1892 de angajați, la nivelul numărului de persoane care activează în instituțiile absorbite
19:04
  Nimic nu este prea radioactiv sau riscant pentru ea. Se filmează mâncând mere radioactive din pomii de lângă Cernobîl, în timp ce este fugărită de o vulpe probabil turbată şi culegând fragmente din combustibilul reactorului centralei nucleare cu mâinile goale. În filmările care nu sunt făcute la Cernobîl, femeia îşi toarnă mercur lichid pe mâini, comparând acest lucru cu fumatul unei singure ţigări - ceva care nu este periculos în doze limitate, după cum spune ea. Multe dintre clipurile ei video populare pe internet explică de ce unele lucruri care par a fi periculoase nu sunt în realitate, motiv pentru care ea nu poartă aproape niciodată echipament de protecţie, potrivit descopera.ro. Bionerd23 a început să îşi posteze pe internet filmările în primăvara lui 2012. Până acum, a împărtăşit cu internauţii 60 de video-uri care documentează primbările sale în jurul centralei nucleare sau experimente pe care le face chiar pe ea. Nu îşi spune numele, nu vorbeşte despre ţara ei de origine, spune doar că este studentă. "Nimeni nu ar trebui să admire omul de ştiinţă, o persoană ar trebui să admire munca lui sau a ei. Persoana în sine nu este importantă", explică tânăra motivul pentru care îşi doreşte să rămână anonimă. Riscurile pe care şi le asumă femeia îi fac pe mulţi dintre utilizatorii platformei YouTube să o întrebe de ce se pune în astfel de situaţii periculoase. De cele mai multe ori, ea răspunde cu un citat din faimoasa cercetătoare Marie Curie: "Nimic în viaţă nu trebuie temut, ci doar înţeles". Motivele pentru care continuă să documenteze ce se întâmplă la Cernobîl sunt însă mult mai personale. "Dacă ai fi fost acolo şi ai fi experimentat zona aşa cum este ea cu adevărat, o capsulă a timpului, ai înţelege", spune femeia. "Timpul s-a oprit în momentul în care reactorul a explodat", adaugă ea. Pe 26 aprilie 2015 se împlinesc 29 de ani de la accidentul de la Cernobîl.
18:32
Pedeapsa de 20 de ani pe care o riscau a fost redusă în jumătate, deoarece inculpații și-ar fi recunoscut vinovăția și pentru că sunt minori, legea permite ca termenul sa fie redus cu încă o treime. O adolescentă de 14 ani a fost găsită fără suflare pe 30 noiembrie 2016, într-o construcţie nefinisată din oraşul Străşeni. Expertiza medico-legală a arătat că fata a fost lovită în cap, de nenumărate ori, cu un obiect greu, iar în urma rănilor a murit. De omorul minorii sunt învinuiți patru adolescenți de 17,15, 14 și 13 ani. Cel din urmă nu poate fi cercetat penal pe motiv că are doar 13 ani.    
18:05
Astfel, Parlamentul Republicii Moldova se poate lăuda și el prin metoda „copy/paste”, la care se adaugă și un truc sovietic de iluzionism, că ar fi luptat în domeniul anticorupție. Ziarul de Gardă a depistat „grozăvia”, iar alte comentarii sunt de prisos. Pe pagina oficială a legislativului, la rubrica „Rapoarte ale instituțiilor de stat”, este plasat Raportul de activitate pentru anul 2016 al Agenției Naționale de Integritare de peste Prut. În timp ce antetul documentul remis conducerii Parlamentului, la 31 martie curent, aparține ANI din R. Moldova, iar semnătura este pusă de președintele în exercițiu al instituției, Anatolie Donciu, raportul anexat aparține Autorității Naționale de Intergritate din România”, scrie ZdG.    
17:51
Premierul Pavel Filip a declarat în cadrul unui briefing de presă că astfel se vine în ajutorul autorităților locale, deoarece impactul este de proporții. „Vor fi antrenate peste 100 de autobasculante la căratul lemnelor, mai mult de 200 de profesionişti la curăţarea arborilor, oameni care pot mânui profesional motoferestrăiele şi peste o mie de carabinieri şi ostaşi din Armata Naţională”, a declarat primul-ministru, potrivit IPN. Potrivit lui Pavel Filip, 25 de şefi de sectoare de politie din Chișinău vor conduce echipele de lucru. „Mă adresez locuitorilor capitalei să aveți răbdare şi să fiţi receptivi la solicitările poliţiei. În următoarele zile va fi multă poliţie pe străzi. Unele străzi vor fi blocate”, a spus premierul, făcând apel către locuitorii capitalei să se abțină de la deplasări cu automobile. Premierul a dat asigurări că forţele mobilizate vor lucra la capacitate maximă astfel încât în câteva zile să fie curat în Chișinău.
17:51
  Prin absorbție, în componența Agenția Servicii Publice vor fi incluse: Camera Înregistrării de Stat, Întreprinderea de Stat „Cadastru” (din subordinea Ministerului Justiției) și Serviciul  Stare Civilă (din subordinea Ministerului Economiei). Reorganizarea se efectuează în contextul implementării Strategiei privind reforma administrației publice și a angajamentelor asumate de Moldova în Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană. Potrivit premierului Pavel Filip, crearea Agenției Servicii Publice va permite  sporirea capacităților instituționale în vederea prestării unor servicii moderne și de calitate populației. Va crește eficiența și vor fi minimizate costurile serviciilor. Iar unificarea prestatorilor de servicii va facilita realizarea principiilor mecanismului „ghișeul unic”. Iurie Ciocan, numit recent director al Centrului de implementare a reformelor, a precizat că ASP va avea statut de instituție publică, cu autonomie financiară. Activitate va fi finanțată, în principal, din costul veniturilor colectate de la  prestarea serviciilor publice. Deciziile în cadrul ASP vor fi luate de un consiliu, în care va fi inclus și un reprezentant al societăți civile. Iar conducerea operativă va fi asigurată de un director, care va fi selectat prin concurs. Pe parcursul a trei luni, până la fi elaborată o nouă metodologie de calculare a tarifelor, serviciile vor fi achitate de către cetățeni la tarifele aplicate în prezent de instituțiile absorbite.
17:51
În municipiul Chișinău, ajutoarele materiale se acordă din contul Fondului municipal de susținere socială a populației. Beneficiarii de ajutor material sunt participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, persoanele cu dezabilități și familiile participanților decedați în urma acelor acțiuni. Banii pot fi ridicaţi deja de la filialele Băncii Comerciale „Moldindconbank".
17:14
Pensionara din provincia chineză China a cusut rochia pentru un scop nobil – susținerea campaniei de sensibilizare despre SIDA. Designerul autodidact a povestit că materia brută, utilizată pentru realizarea proiectului, n-a fost folosită nicidată și termenul de garanție a expirat. Chzhan Tsyao a ales să creeze modele din lucruri, care sunt considerate inutile.  “Aceste materiale sunt cheia modelelor mele”, a povestit ea, adăugând că toate creațiile ei – cca 30 la număr – sunt ecologic pure.   
17:14
„Pomușoarele Moldovei”, o conferință națională ce se desfășoară mâine la Chișinău, este organizată cu sprijinul tehnic al FAO. Evenimentul va reuni donatori, experți internaționali, grupuri locale și fermieri moldoveni. Se așteaptă ca aproximativ 150 de participanți să fie prezenți la conferință. Potrivit organizatorilor evenimentului, Centrul pentru Consultanță în Afaceri, conferința este unică în Moldova și este la cea de-a doua ediție. Scopul evenimentului este de a ajuta fermierii să înțeleagă tendințele pe piața internațională, precum și perspectivele și potențialul sectorului fructelor de pădure din Moldova. De asemenea, vor învăța din experiențele altor țări și vor explora posibilele surse de sprijin. Ferenc Denes, expert FAO, va prezenta experiența internațională în producția de afine și suportul potențial al FAO în dezvoltarea sectorului. Asistența tehnică acordată conferinței face parte dintr-un proiect mai amplu al FAO în Moldova, care are ca scop stimularea dezvoltării rurale prin suport tehnic, dezvoltarea capacităților și diseminarea cunoștințelor. Producția de pomușoare este în prezent unul din sectoarele în plină dezvoltare din Republica Moldova. În 2013, doar 800 de hectare de teren au fost folosite pentru cultivarea acestora. Până în 2016, suprafața cultivată a ajuns la 3.000 de hectare. În aceeași perioadă, producția de pomușoare a crescut de patru ori, se arată într-un comunicat de presă al FAO.    
17:00
  Gradul de înrolare în sistemul de educaţie este mai înalt pentru copiii de la 7 la 15 ani - vârsta obligatorie de încadrare în învăţământul general obligatoriu. Astfel, 99,4% dintre copii în vârstă de 7-10 ani sunt încadraţi în sistemul educaţional naţional şi 98,6% în cazul copiilor în vârstă de 11-15 ani.  Odată cu împlinirea vârstei de 16 ani, scade gradul de încadrare a copiilor. În grupa de vârstă de 16-18 ani, rata de înrolare este de 74,3%, iar pentru persoanele în vârstă de 19-23 ani – 41,9%, se arată într-un comunicat de presă al Biroului Național de Statistică. Dacă ne referim la persoanele care îşi continuă studiile în învăţământul superior pe sexe, se observă că femeile prevalează – 56,8%, iar bărbaţii optează mai mult pentru studii medii profesionale – 56,4% dintre persoanele din învăţământul mediu profesional.   Nivelul de înrolare al copiilor de 3-6 ani în instituţiile de învăţământ preşcolar în medie pe ţară este de 83,6%. În mediul urban, copiii sunt încadraţi în proporţie de 81,1%, comparativ cu 84,9% în localităţile rurale. Accesul copiilor la servicii de educaţie preşcolară diferă. În funcție de zonă.  Cel mai mare grad de înrolare este caracteristic pentru raioanele Cantemir, Ştefan Vodă, Cahul şi UTA Găgăuzia, iar cel mai mic este în raionul Anenii Noi, în mun. Chişinău şi Bălţi.  
16:44
Propunerea de modificare a graficului de muncă se conformează prevederilor Codului muncii, potrivit căruia, Guvernul este în drept să transfere zilele de repaus ( de lucru) în alte zile. Această inițiativă a fost elaborată cu scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaos și de sărbătoare nelucrătoare.
16:29
Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se reexaminează anual în funcție de creșterea  sumară anuală a indicelui prețurilor de consum și a ratei de creștere a productivității muncii la nivel național. Mărimea salariului minim garantat în sectorul real al economiei stabilită la 1 mai 2016 a fost de 2100 de lei.
15:59
  O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi în cadrul ședinței cabinetului de miniștri.  
15:42
Dar ţările est europene şi cele baltice critică aceste planuri şi spun că vor mări dependenţa energetică a Uniunii Europene de Moscova. Gazprom a semnat,luni, un acord de co-finanţare a Nord Stream 2 cu companiile europene Uniper, Wintershall, Shell, OMV şi Engie.    Şeful Gazprom spune că o nouă conductă de gaze naturale construită prin Marea Baltică între Rusia şi Germania va spori cota de piaţă a concernului rus în Europa şi va diminua dependenţa de căile de export care trec prin Ucraina.     Gazprom anticipează că construcţia gazoductului Nord Stream 2, care va transporta gaze din regiunea arctică în Germania, va creşte cota grupului rus pe piaţa europeană, în pofida concurenţei gazelor lichefiate venite din Qatar şi Statele Unite, în timp ce livrările prin intermediul Ucrainei vor scădea, transmite Reuters.   Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat că tranzitul gazelor prin Ucraina va scădea după 2020, dar nu va fi oprit complet, aşa cum avertiza Moscova că se va întâmpla după duplarea capacităţii actuale a Nord Stream.    Gazprom asigură în prezent o treime din necesarul de gaze al Europei, contribuţia sa crescând de la un sfert în ultimele două decenii. Grupul consideră că poate creşte livrările de gaze, în pofida temerilor Uniunii Europene că blocul comunitar devine prea dependent de resursele energetice ale Rusiei, scrie adevarul.ro. ”Astăzi, în 2017, depăşim recordul din 2016 cu circa 10%. Aşa că ne putem aştepta la noi recorduri în acest an, iar cota Gazprom pe piaţa europeană va creşte”, a spus Miller, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, într-un interviu telefonic.    Gazprom a vândut o cantitate record de 179 de miliarde de metri cubi de gaze în Europa, în 2016, datorită cotaţiilor scăzute ale petrolului, în funcţie de care este stabilit preţul gazelor, şi de temperaturile scăzute de pe continent.  Clienţii cer mai multe gaze în acest an, iar Gazprom consideră că în următorii 15 ani poate livra cea mai mare parte din necesarul suplimentar de 100 de miliarde de metri cubi de gaze până în 2035, pe fondul declinului producţiei interne.    ”Scăderea producţiei de gaze din Marea Nordului, ca şi în alte ţări europene, devine un factor foarte important. Luând asta în considerare, cota de piaţă a Rusiei va creşte”, a spus Miller.   UE a devenit mai reticentă la dependenţa de gazele ruseşti din cauza conflictului din estul Ucrainei şi anexarea Crimeii de către Moscova.    Gazprom livrează gaze în Europa pe trei rute, respectiv prin Ucraina, ruta Yamal-Europa via Belarus şi Polonia, şi noua conductă Nord Stream pe sub Marea Baltică, către oraşul german Greifswald.    Statele din estul Europei şi cele baltice consideră că nouă conductă pe sub Marea Baltică va face ca UE să devină ostatică Moscovei. State din nordul Europei, în special Germania, susţin însă Nord Stream datorită beneficiilor economice.     
15:42
Filmulețul a adunat peste 240 mii vizualizări și peste două mii de like-uri, iar Mick poveștește plin de emoții despre ploile din Londra și Madrid, soarele din St. Gallen și cele 8 grade din Varșovia. Prognoza copilului a impresionat atât de mult utilizatorii rețelelor de socializare, încât l-au răsplătit cu două mii de comentarii.  Vezi VIDEO aici: https://www.facebook.com/FM1Today/videos/vb.459570504221873/736483013197286/?type=2&theater    
15:42
  Regulamentul stabileşte modalităţile de acordare a asistenţei internaţionale la solicitarea Guvernul Republicii Moldova pentru lichidarea consecinţelor situaţiilor excepţionale produse în ţară, precum şi modalităţile de acordare a asistenţei de urgenţă altor ţări de către Republica Moldova. Documentul reglementează modelele formularelor de solicitare și de oferire a asistenței, precum și obligațiunile funcționale ale Echipei de acordare a susţinerii țării gazdă. Totodată, Regulamentul prevede acțiunile instituțiilor statului care vor fi implicate în procesul de soluționare a problemelor întâmpinate de echipele de intervenție internaționale și vor oferi asistență în vederea facilitării trecerii frontierei, efectuării controlului vamal, precum și recunoașterii competențelor părții ce acordă ajutor. Prevederile Regulamentului decurg din Acordul de Asociere Moldova – UE și sunt bazate pe cele ale acordurilor bilaterale încheiate între Republica Moldova şi alte state privind cooperarea în domeniul protecţiei civile şi depăşirii consecinţelor situaţiilor excepţionale.
15:28
Aceasta a fost cel mai nou ban, emis de Banca națională elvețiană în ultimii 20 de ani. Pentru titlu, au concurat bacnotele de o mie de rupii din Maldive, cea de 500 peso argentieni și cea de 5 lire sterline.  Banul anului este ales în urma unui vot al membrilor IBNS, care analizează aspectul artistic, culoarea, contrastul și balanța, dar și elementele de securitate. În plus, hârtia de valoare trebuie să fie emisă în perioada anului precedent, să fie dotată cu merite artistice și metode inovaționale de protecție.   
Acum 24 ore
15:12
Se menționează că miliardarul american a întrebat-o de mai multe ori pe dna Merkel, dacă e posibil un acord comercial între Washington și Berlin. Doamna a tot depus efort să-i explice, că actul urmează să fie semnat cu Uniunea Europeană. Într-un final, Trump a decis să semneze acordul cu UE.   
14:58
În jurul orei 13.00, pe strada Alba Iulia, conducătorul troleibuzului de pe ruta 22, în vârstă de 45 ani, în timpul deplasării a tamponat o femeie de 66 ani ce traversa neregulamentar strada. Victima s-a ales cu leziuni corporale, fiind transportată la spital pentru îngrijri medicale. La intersecţia străzii Independenţei şi bd. Traian, în jurul orei 14.45, şoferul unui automobil de model Opel, în vârstă de 48 ani, a tamponat o femeie de 64 ani în timp ce traversa strada regulamentar, provocându-i leziuni corporale. Iar în jurul orei 19.00, pe strada Calea Basarabiei, un tânăr de 29 ani conducând automobilul de model Ford, s-a tamponat cu un BMW condus de un şofer de 28 ani. În rezultatul impactului s-au als cu leziuni corporale ambii şoferi şi doi pasageri ddin BMW, cu vârstele de 21 ani şi respective 28 ani. Din numărul total de 67 accidente rutiere soldate cu pagube materiale poliţiştii au aplicat sancţiuni în privinţa a 45 de şoferi, în mărime de la 900 lei până la 1 500 lei şi total puncte de penalizare – 225. Şoferii care au părăsit intenţionat locul comiterii accidentelor rutiere soldate cu pagube materiale, riscă să fie privaţi de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 2 ani până la 3 ani.  
14:58
„Problema războiului informațional conștientizată și explicitată la nivel mondial nu mi se pare că, din punct de vedere politic, este recunoscută în România. Iată, Academia Română este singura instituție eminentă, reprezentativă a acestei țări în care se dezbat teme, subiecte și abordări care fac obiectul dialogului, schimbului de expertiză și instituționalizării în foarte multe țări. De ce spun acest lucru? Pentru că toate problemele ridicate aici privind finanțarea, instituționalizarea, cadrul legal în baza căruia se poate răspunde sau participa într-un război informațional țin de vectorul politic. Vectorul politic din România, pe această temă, în general, tace", a declarat Diaconescu, miercuri, la conferința publică de lansare a Laboratorului pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS): "Războiul informațional, sub lupă", desfășurată în Aula Academiei Române, relatează Agerpres. La rândul său, secretarul general al Academiei Române, acad. Victor Voicu, a apreciat ca necesară înființarea LARICS, evidențiind utilitatea proiectului, printre altele, în condițiile "agresivității" propagandei "ample și intense" din partea "Rusiei lui Putin", în timp ce acad. Ion Aurel Pop a amintit de "un alt război informațional și de comunicare" purtat "cu un alt vecin — Ungaria", enumerând exemple ale propagandei ungare menite a manipula opinia publică internațională în ideea că românii transilvăneni nu au dorit Unirea cu România în anul 1918. Cât mai accesibil publicului larg   De asemenea, profesorul universitar Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale "Ion I. C. Brătianu" al Academiei Române (ISPRI) și coordonator al LARICS, a declarat că proiectul trebuie să coboare din sfera academică și să fie accesibil publicului larg pentru o mai bună informare a cetățenilor. „Problema unui laborator de acest fel este că nu poate rămâne strict academic. El trebuie să ajungă într-un fel la public. (...) Strategia noastră este să ajungem la o comunicare cu oameni care comunică în spațiul public mai eficient decât am putea s-o facem noi. Ideea e să ajungi să comunici cu comunicatorii în așa fel încât la public să ajungă anumite informații. Educația se face într-un prim moment așa. (...) Dacă LARICS va reuși să facă anual o întâlnire cu comunicatori importanți, cu ziariști, oameni de opinie din România în care să discute și ce se discută acolo să ajungă în spațiul public asta e una din menirile unui asemenea laborator, dincolo de menirile de site-uri și analize care pot să fie mai mult sau mai puțin sofisticate”, a explicat Dan Dungaciu, citat de sursa menționată.  Ce este LARICS   Potrivit site-ului larics.ro, laboratorul funcționează în interiorul ISPRI, ca structură componentă a institutului, dar cu agendă separată și specifică, având drept scop principal analiza/ evaluarea evenimentelor interne și externe, a presei internaționale, cu referire specială la România și Republica Moldova, în contextul unor confruntări purtate în spațiul mediatic care au ajuns, în anumite evaluări, la dimensiunea unor "războaie informaționale". Portalul este primul de acest fel în România și va fi o sursă și o resursă unică pentru decidenți politici, presă de specialitate, cercetători interesați de fenomen, studenți etc. Laboratorul își propune astfel să devină inclusiv o sursă de "early warning" (avertizare timpurie) în ceea ce privește posibile campanii publice de dezinformare declanșate pe teritoriul celor două state.
14:42
14:42
Potrivit materialelor cauzei penale s-a stabilit că, în primăvara anului 2015, Consiliul raional Criuleni a fondat Întreprinderea Municipală ”Edilitate Criuleni”, drept parte a proiectului ”CBCRurWaste”, finanţat de Uniunea Europeană, cu scopul gestionării procesului de colectare, sortare şi presare a deşeurilor solide din raion. În calitate de preşedinte al Consiliului, bănuitul ar fi solicitat tuturor conducătorilor instituţiilor de învăţământ din unitatea administrativă ca lucrările ulterioare să fie efectuate prin intermediul companiei municipale ”Edilitate Criuleni”. Însă, după ce a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei de achiziţionare a serviciilor de reparaţie, întreprinderea municipală ”Edilitate Criuleni” a încheiat un contract de subantrepriză cu compania „Crioleal-Com” SRL, condusă de fiul preşedintelui Consiliului. Anterior, compania menţionată a fost deţinută de însuşi preşedintele raionului. De asemenea, preşedintele raionului Criuleni se mai bănuieşte că, urmărind scopuri personale şi materiale, ar fi promovat un  agent economic pentru proiectarea lucrărilor de reparaţie a drumului M21-L352-L314 Cruglic-Ohrincea-Jăvreni. În pofida faptului că lucrările erau déjà efectuate, preşedintele raionului Criuleni,  în calitate de şef al grupului de lucru şi în complicitate cu ceilalţi membri, ar fi desemnat în calitate de câştigător al licitaţiei compania ,,Intexnauca” SA. Concret, deschiderea ofertelor a avut loc la 26.07.2016, însă conform raportului tehnic „Servicii de proiectare pentru lucrări de reparaţie a drumului M21-L352-L314” se constată că lucrările au fost efectuate la 22.07.2016, adică anterior deschiderii ofertelor agenţilor economici. Totodată, în textul raportului menţionat nu este indicat numărul contractului încheiat cu Consiliul raional Criuleni, fiind lăsat loc liber. Astfel,  organul de urmărire penală a conchis că membrii grupului de lucru în frunte cu preşedintele, cunoşteau din start că ,,Intexnauca” SA va fi desemnată câştigătoare a licitaţiei. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 6 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe o perioadă de până la 10 ani.
14:42
Tânărul suferă de o boală rară – progerie (îmbătrânire prematură a țesutului cutanat) – care se întâlnește într-un caz din opt milioane. Kumar este cea mai longevivă persoană cu această diagnoză. De regulă, oamenii cu respectivul defect ajung doar până la 13-14 ani.   Primele simptome au apărut la opt ani. Părinții i-au scris premierului indian, cerând ajutor, dar fără răspuns. Medicul lui Roopesh, Pandey  Yugantar, a comunicat că, deocamdată, n-a fost inventat leacul împotriva acestei boli și nu poate fi tratată.  Actualmente, familia băiatului este ajutată de o organizație locală de caritate, care a promis că-i va oferi medicamentele necesare.   
14:27
Fostul star din Baywatch a menționat că versul este dedicat alegerilor parlamentare din Anglia, celor prezidențiale din Franța și pericolului asupra securității, care vine din partea Americii.  „Francezii se afirmă exact la subiect, pentru ca discuțiile politice să ia o direcție mai romantică. E o luptă romantică”, a spus Anderson.  În plus, sex simbolul anilor 2000 a menționat, că Washingtonul este un amant prost, care spionează Marea Britanie.   
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.