Cel mai gros strat de zăpadă s-a depus la Chișinău

Evzmd.md, 21 aprilie 2017 14:27

Solicitată de IPN, Natalia Golub, sinoptician în cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, a spus că în nord, la Briceni și Camenca, zăpada nu a ajuns, iar la Soroca stratul depus măsoară 5 centimetri. În regiunea de centru sunt 42-57 de centimetri de zăpadă,  iar la sud între 23 și 40 de centimetri. Datele reflectă doar situația la cele 18 stații meteo existente pe teritoriul țării. Nu se exclude că izolat pot fi înregistrate valori și mai mari, mai ales unde s-au format troiene. Pentru mâine, 22 aprilie, sunt prognozate precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie. Vremea se va încălzi la sfârșitul săptămânii următoare, când temperaturile vor oscila în jurul valorii de 20 de grade Celsius. Codul portocaliu de precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare este valabil până la noapte. Codul galben pentru înghețuri rămâne valabil până pe data de 24 aprilie.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 8 ore
19:56
Nunta va avea loc în vara anului 2018.  Regele Mihai le-a transmis felicitări. Potrivit Biroului de Presă al Majestăţii Sale Regelui Mihai, Alteţa Sa şi Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei, au luat cunoştinţă despre intenţia fiului Principesei Elena, Nicolae Medforth-Mills, de a se căsători. Regele a răspuns nepotului său, urându-i fericire şi pace sufletească, precum şi puterea de a lua decizii corecte. Majestatea Sa a menţionat, încă o dată, că decizia de a retrage titlul de principe al României şi calificativul de Alteţă Regală, precum şi decizia de a scoate pe Nicolae din Linia de Succesiune rămân neschimbate, după căsătoria acestuia, relatează Mediafax.  Nicolae, în vârstă de 32 de ani, a primit titlul de principe în 2010, iar din 2008 a participat la diferite acţiuni, ecologiste şi caritabile. În luna august 2015, Regele Mihai a decis retragerea titlului principelui Nicolae. „Aceasta nu este o pedeapsă, ci a fost o decizie a regelui pentru viitor, după ce acesta a observat comportamentul nepotului său în public şi în privat, decizia fiind luată în asentiment”, scrie presa din Țară citând surse din Casa Regală.  
18:56
Younes Abouyaaqoub are 22 de ani şi este considerat principalul suspectat în cazul atacului de joia trecută. El ar fi fost şoferul furgonetei care a intrat în mulţime pe Las Ramblas, în Barcelona. "Această persoană nu mai este căutată doar în Catalonia, dar în toate ţările europene, acesta este un efort al poliţiei europene", declara zilele trecute şeful poliţiei din Catalonia, scrie hotnews.ro. Sursele nu spun dacă el s-a predat sau a fost capturat de poliție. Mama sa a făcut un apel și l-a îndemnat să se predea poliției, spunând că „mai bine să stea la închisoare decât să-l vadă mort”.   
Acum 12 ore
18:26
  Nu va vorbi despre sentimentele lui Noi, femeile, suntem, prin definiţie, romantice! Bărbaţii sunt pragmatici! Ei consideră că o comunicare eficientă este destul de importantă într-o relaţie, dar asta nu îi va convinge să îşi etaleze sentimentele.   Sportul va fi întotdeauna important Un meci de fotbal la televizor este pentru un bărbat un moment sacru. Chiar dacă te enervează, nu va renunţa la acest obicei. Dacă planifici o seară romantică, ai grijă ca în acea seară să nu fie vreun meci, pentru că răspunsul va fi întotdeauna unul negativ. Se va uita întotdeauna pe stradă la alte femei Să fim sincere, ce-i frumos şi lui Dumnezeu îi place! Dacă se uită, nu înseamnă că te înşală.În sinea noastră, toate sperăm că partenerul nostru nu face acest lucru, nu-i aşa? Va minţi întotdeauna, dar va minţi frumos Bărbaţii nu au întotdeauna chef să comunice. Aşa că inventează minciuni mici ca partenera lor să îi lase în pace. Iar în unele situaţii sunt “obligaţi” să apeleze la minciuni nevinovate ca să evite disputele.  Mamele chiar cântăresc… greu! Şi studiile spun că mamele au un rol important în viaţa bărbaţilor. După ce au intervievat 3.700 de bărbaţi, cercetătorii de la Universitatea din Iowa, SUA, au stabilit că mama este modelul de viaţă după care se ghidează fiul în alegerea soţiei. Va fi mereu dezordonat Un bărbat nu va pune niciodată lucrurile la locul lor, şi de fiecare dată când face curăţenie, trebuie să faci şi tu după el. Nu încerca să îl schimbi, acceptă-l cu defectele sale! Nu va evita o luptă Femeile evită de obicei certurile în public, însă bărbaţii şi orgoliul lor se vor implica întotdeauna în cele mai complicate situaţii. Orgoliul masculin N-or să recunoască atunci când greşesc nici în ruptul capului, pentru că nu degeaba sunt reprezentanţii sexului tare! Încearcă să nu te enervezi de fiecare dată când te loveşti de un “nu” şi laudă-l când face un lucru bun. Nu-şi va schimba look-ul Stilul vestimentar al unui bărbat este un lucru discutabil: fie este îndrăgostit de modul său de a se îmbrăca şi nu va schimba asta pentru nimic în lume, fie poţi să îi propui, subtil, că ar fi momentul să îşi schimbe garderoba, poate va primi această sugestie cu braţele deschise. Ieşirile la bere Chiar şi după căsătorie nu va renunţa la ieşirile în oraş cu prietenii! Bărbaţii au nevoie să evadeze din când în când. Iar pentru simplul fapt că nu te ia cu el atunci când se întâlneşte cu băieţii, nu înseamnă că nu te iubeşte sau că îţi este infidel!  
18:26
Este vorba de Actorul Samuel L. Jackson și fostul star NBA Magic Johnson. Cei doi au fost asaltați de fani care le-au cerut autografe și le-au făcut poze, pe care le-au încărcat apoi pe rețelele de socializare. Actrița italiană Nina Moric a postat pe pagina sa de Facebook o imagine cu cei doi și a scris că „în destinațiile turistice precum Forte dei Marmi sau Milano, imigranții trăiesc pe picior mare cu cei 35 de euro ai noștri”, scrie Vice.it.   Cei 35 de euro fac referire la suma plătită de italieni pentru a primi și integra în societate valul de refugiați.  Postarea actriței a fost menționată de peste 1,3 milioane de ori pe Facebook în mai puțin de 24 de ore, iar mulți utilizatori au luat de bune cele scrise de Nina. Așa se face că au început să curgă comentariile în care oamenii critică dur prezența refugiaților în Italia, convinși că aceștia au venit să trăiască pe banii lor. Pe de altă parte actrița, care este originară din Croația, a fost și ea ținta unui val de injurii și critici, inclusiv din partea unui deputat italian. Ulterior, tânăra a motivat că totul a fost o glumă și s-a declarat surprinsă de avalanșa de reacții pe care a primit-o postarea sa, scrie digi24.ro. Ca să rămânem tot pe lungimea asta de undă, dacă ne aducem bine aminte, și celebra Oprah Winfrey, cea mai bogată femeie de culoare din lume, cu o avere personală estimată la 1,5 miliarde de dolari, a fost tratată ca o sărăntoacă la un magazin de lux din Elveția. Cerând o poșetă din piele de crocodil de câteva zeci de mii de dolari, vânzătoarea i-a răspuns cu aroganță că poșeta nu e de nasul ei! Mamă dragă, ce scandal monstru a ieșit după asta… Patronul magazinului și-a cerut scuze, spunând că vânzătoarea e nouă și nu are experiență, mii de scuze, signora…   
17:40
Luna August este una dintre cele mai puternice luni ale anului 2017 și va aduce schimbări și răsturnări de situație pe toate planurile. Berbec 2017 este anul unor noi începuturi pentru Berbeci. O dată cu eclipsa din august vor simți cum cosmosul îi ghidează către acest nou capitol din viața lor, un capitol care va fi mai potrivit destinului pe care și-l doresc. Toate relele vor ieși la suprafață, toți cei care i-au făcut rău Berbecului vor începe să iasă la suprafață, să-și primească pedeapsa karmică. Leu Și pentru Lei urmează o perioadă benefică. Vor începe să cearnă grâul de neghină și pentru asta se vor schimba, vor fi mai înțelegători și mai înțelepți. Întunericul se va transforma în lumină. Eclipsele înseamnă renunțare la tot ce îi ținea pe loc, la dobândirea unui curaj nebun de a lua frâiele vieții și de a-și urma visurile. Vărsător Vărsătorul nu e gata să renunțe la multe lucruri care îl țin departe de ceea ce-și dorește cu adevărat. Încă nu are încrederea că destinul îl va ajuta să își găsească adevăratul drum. Având în vedere că eclipsa are loc în semnul Vărsătorului, acest semn ar trebui să se bucure cel mai mult de o reinventare, de un nou început. Vărsătorul nu a avut un an prea bun până acum. Totul s-a dovedit prea volatil pentru el. Nicio grijă, totul s-a întâmplat cu un motiv, pentru a face loc pentru lucrurile bune ce vor urma de acum. Nu trebuie să mai cauți în exterior pentru îndrumare și curaj, ci trebuie să cauți în interiorul tău Dar să nu uităm că Mercur e retrograd în august! Care sunt zodiile afectate! Mercur este retrograd. În această perioadă, până pe 5 septembrie, Mercur se află în mișcare retrogradă. Pentru toate cele 12 zodii, această perioadă aduce întârzieri, probleme de comunicare și confuzie. Ar fi bine ca taurul și vărsătorul să acorde atenție maximă: Taur   Trebuie să pui pauză planurilor pe care le-ai făcut până pe 5 septembrie. Dacă plănuiai o afacere, o renovare, chiar și un concediu exotic, ar trebui să amâni sau să schimbi data pentru aceste planuri. Nimănui nu îi plac amânările, dar este cel mai bun lucru pentru tine în acest moment. Mercur retrograd va aduce la suprafață greșeli sau regrete mai vechi. Nu merită să suferi pentru ce a fost. Privește înainte cu încredere. Vărsător Rutina și responsabilitățile îți vor acapara viața în această perioadă. E timpul să înveți o limbă străină sau o altă meserie. Vei simți nevoia de a-ți face viața mai eficientă, mai productivă și mai organizată. E vremea pentru făcut planuri, nu pentru luat decizii și nu pentru început proiecte noi. Mercur e retrograd în zodia Fecioarei, deci așteaptă-te să fii mai atent la detalii. Uite cum te poţi “salva” măcar un pic de haosul creat de marele Mercur. Aşteaptă-te la întârzieri când pleci în vacanţă Nimănui nu îi place să i se dea planurile peste cap. Mai ales dacă ai muncit mult ca să îţi iei câteva zile de vacanţă şi te trezeşti că o urgenţă te ţine în loc. Aşadar, fă liste cu toate actele pe care le-ai putea uita, sună şi confirmă toate rezervările făcute din timp, verifică tot traseul şi că ai absolut toate actele necesare la tine. Mai bine refaci decât să înnoieşti Cum spuneam şi mai sus, când planeta se află în retrograd, nu este bine să faci contracte noi – sau să începi orice nou. Ci mai sănătos în acest caz este să revizuieşti tot ce ai, până se termină transferul planetei. Reînnoieşte, revizuieşte, repetă şi refă: ocupă-te din nou de tot ce este important pentru tine, ca să fii sigură că poţi începe un nou capitol, curat.  
17:10
David s-a mutat pe insula Restoration, aflată la nord-est de coastele Australiei, în mai 1997, după ce întreaga sa avere s-a evaporat în momentul în care bursele s-au prăbușit în 1987. Se estimează că averea sa ajunsese undeva la 28,4 milioane de dolari. După ce a pierdut propria companie de minerit aur, în Papua Noua Guinee, mariajul fostului om de afaceri s-a destrămat.
16:56
  Meteorologii prognozează pentru ziua de mâine, 22 august, între +20 și +23 de grade la nordul republicii, între +21 și +24 în centru și între +22 și +25 de grade la sud. În noaptea de marți, temperaturile vor atinge, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, maxime de +18 și +20 de grade pe întreg teritoriul republicii. Odată cu răcirea vremii vin și ploile. Precipitații însoțite de averse sunt așteptate pentru marți în zona centrală și sudică. Astăzi sunt posibile ploi în regiunile de centru și nord. Începând de miercuri, vremea se încălzește treptat. Astfel, sâmbătă vom atinge din nou maxime care depășesc 30 de grade.   Totodată, meteorologii au emis cod galben de Secetă Hidrologică. Potrivit lor, în legatură cu lipsa precipitațiilor și temperaturilor înalte ale aerului, în râurile și lacurile din țara se atestă Seceta Hidrologică. Avertizarea este valabilă până la 31 august.
16:40
„Dat fiind că anunțul despre licitație a fost publicat pe 4 august, iar această lună este vacanță pentru majoritatea agenților economici, pentru asigurarea unui număr cât mai mare de participanți, data limită de prezentare a ofertelor va fi 15 septembrie”, a declarat directorul interimar al Parcului Urban de Autobuze, Iacob Capcelea. Anterior, data limită de prezentare a ofertelor pentru achiziționarea de autobuze noi în „Parcul Urban de Autobuze”, era 25 august.
15:40
Tânărul ucis a avut ghinionul să se afle la locul nepotrivit, la scurt timp după atacul de joi, și a fost înjunghiat de teroristul care fugea din zona atentatului. Pau Pérez locuia în Vilafranca del Penedea, dar lucra în Barcelona, în industria vinului, era membru al mai multor ONG-uri și era pasionat de fotbal, jucând de ani de zile la echipa FC Vilafranca. Tânărul în vârstă de 34 de ani a fost găsit mort pe bancheta din spate a mașinii sale. Pau se întorsese în jurul orei 19.00 în Vilafranca și se afla în mașină când a fost înjunghiat. Inițial, incidentul nu a putut fi legat de cele care au avut loc în Barcelona, Cambrils și Alcanar. Însă acum, autoritățile au găsit dovezi conform cărora cel care l-a ucis pe Pau făcea parte din celula de 12 teroriști. Autorităţile spaniole au confirmat că Younes Abouyaaqoub este ultimul membru în libertate al celulei extremiste islamiste, în urma atentatelor din Catalonia şi cred că el este şoferul camionetei folosite în atentatul de la Barcelona, soldat cu 13 morţi şi 120 de răniţi, relatează The Associated Press, citat de digi24.ro. Ministrul catalan de Interne Joaquim Forn a declarat luni pentru postul Catalunya Radio că „totul arată” că Abouyaaqoub, în vârstă de 22 de ani, un rezident marocan al localităţii Ripoll, a fost şoferul camionetei. Mama sa a făcut un apel și l-a îndemnat să se predea poliției, spunând că „mai bine să stea la închisoare decât să-l vadă mort”.     
15:40
Tiffany le-a recunoscut medicilor esteticieni din emisiunea Botched, că își mai dorește o intervenție pentru a semăna și mai mult cu fiica președintelui american, despre care spune că „este un model de urmat de toate femeile”, scrie gearsofbiz.com. „Am avut 13 operații. Eram drăguță și înainte, însă acum sunt mai elegantă”, a spus ea. Până acum, ea și-a făcut rinoplastie, și-a remodelat pomeții, precum și lifting în zona ochilor. În plus, ea a făcut liposucție la abdomen și în zona posteriorului.  
15:11
  "Armele ofensive (create pentru a ucide, n.r.) autonome (...) vor permite conflicte armate pe o scară nemaivăzută în trecut și cu viteze de execuție dificil de conceput pentru oameni", se afirmă în această scrisoare deschisă publicată la Convenția ONU pentru armament. Printre semnatarii ei se află și Elon Musk, patronul constructorului de automobile autonome Tesla și CEO al companiei spațiale SpaceX, dar și Mustafa Suleyman de la compania britanică DeepMind, deținută de Google și specializată în inteligența artificială. "În calitate de companii care pun la punct tehnologii de robotică și inteligență artificială, ce ar putea fi deturnate de la sensul lor de bază pentru a dezvolta arme autonome, ne simțim deosebim de responsabili pentru a trage un semnal de alarmă", au spus semnatarii scrisorii. "Ele pot fi arme înfiorătoare, arme pe care dictatorii și teroriștii le folosesc împotriva populațiilor nevinovate, și arme piratate cu scopuri funeste", au continuat semnatarii, într-un document publicat duminică de Future of Life Institute, o organizație non-profit bazată în Statele Unite, care a avertizat în legătură cu efectele potențial negative ale tehnologiei. "Nu avem mult timp la dispoziție pentru a acționa. Odată deschisă această cutie a Pandorei, ea va fi dificil de închis. De aceea, vă implorăm să găsiți un mijloc pentru a ne proteja de aceste pericole", au adăugat semnatarii, care provin din diverse țări ale lumii. ONU analizează din 2013 aceste tipuri de arme și o serie de reuniuni pe această temă ar fi trebuit să aibă loc începând de luni la Geneva, însă ele au fost în cele din urmă amânate pentru luna noiembrie, potrivit site-ului Organizației Națiunilor Unite. În 2015, câteva mii de cercetători și personalități au lansat un apel pentru interzicerea "armelor ofensive autonome". Elon Musk, care este membru al Future of Life Institure, din care face parte și celebrul astrofizician britanic Stephen Hawking, a insistat asupra "pericolelor" generate de inteligența artificială, citând cazul "roboților ucigași".  
15:11
Percheziţiile la sediul Ministerului Educaţiei au durat până aproape de ora 11:00, după ce unul dintre angajaţi a fost escortat de către oamenii legii. În acelaşi timp, un alt grup de ofiţeri CNA şi procurori au descins la Ministerul Justiţiei. Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, susţine că percheziţiile au fost efectuate în două birouri. Dacă bănuielile se vor confirma, persoanele implicate vor fi eliminate din sistem, a spus ministrul, potrivit Publika.md. "Este vorba despre o supusă facilitare a urgentării perfectării şi eliberării unor anumite acte. Dacă careva bănuieli se vor confirma, atunci suntem determinaţi să facem lucrări suplimentare pentru a curăţa instituţia de acele persoane", a declarat ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari. Menționăm că perchezițiile de astăzi, au avut loc în legătură cu mai multe dosare de corupție și trafic de influență în care sunt vizați angajați ai Ministerului Justiției și Ministerului Educaţiei, Culturii și Cercetării Educației, notari, dar și reprezentanți ai unor birouri de traduceri.            
14:26
Iata care sunt cele 3 zodii care nu au incredere in relatii:   Taur   Zodie de pamant, Taurul este foarte rational in tot ceea ce face, inclusiv in dragoste. Nu crede in dragoste la prima vedere si este foarte precaut, astfel ca nu se arunca cu una cu doua intr-o relatie. De fapt, chiar are probleme cu relationarea cu cei din jur, mai ales ca isi supraevalueaza calitatile, considerandu-se o persoana perfecta. Nu este o zodie empatica, cu toate ca are pretentia ca cei din jur sa o inteleaga intotdeauna. Nu crede in sentimente adevarate sau in iubire.   Fecioara   Nativii din zodia Fecioara nu cred in dragostea adevarata si tind sa se izoleze doar pentru ca se considera net superiori celor din jur. Sunt foarte critici, astfel ca vor indeparta multi oameni. Dorinta permanenta de a atinge perfectiunea domina orice posibil sentiment pe care l-ar putea simti. E si greu sa le faci fata toanelor lor zilnice, caci daca acum te intelegi cu ei de minune si pare ca totul e in regula, peste un sfert de ceas totul se da peste cap si incep reprosurile si plangerile.   Capricorn   Greu de crezut ca cei nascuti in Capricorn vor trai vreodata dragostea adevarata. Sunt convinsi ca ea nu exista si tocmai de aceea nici nu isi dau silinta sa o gaseasca. Prefera sa se cufunde in studiu, sa munceasca pana la epuizare, decat sa depuna vreun efort pentru a descoperi o persoana careia sa merite sa-i ofera iubirea sa. E poate prea ambitios si dorinta sa de succes este mereu pe primul plan. Chiar si cand incep sa simta fiorii dragostei, refuza categoric sa creada ca au intalnit iubirea, potrivit ele.ro.
13:56
Dumitru Robu spune că judecătorul de instrucție nu are competența să examineze asemenea plângeri înaintate de către partea apărării. „Pe 24 august judecătorul de instrucție urmează să se expună referitor la plângerile care s-au examinat astăzi, dacă urmează să expedieze plângerile în instanța de fond”, a declarat Dumitru Robu. Primarul general suspendat din funcție, Dorin Chirtoacă, a spus că prin cererea înaintată, acuzarea încearcă să fugă de examinarea celor două plângeri, iar într-un final acestea să fie respinse ca inadmisibile. „Ei nu doresc să fie examinate acțiunile lor pe care noi le considerăm ilegale, în condițiile în care infracțiunea nu a avut loc, pentru că dânșii au pornit urmărirea penală pe 25 septembrie, iar pretinsa infracțiune de falsificare a licitației a avut loc pe 6 octombrie. Nimeni nu poate fi urmărit înainte să comită o infracțiune, decât dacă se face flagrant după comiterea infracțiunii”, a declarat Dorin Chirtoacă. Dorin Chirtoacă a fost reținut pe 25 mai în dosarul parcărilor cu plată. Peste două zile a fost plasat în arest la domiciliu, unde se află și în prezent. Edilul este învinuit de corupere pasivă, acceptarea și primirea, prin mijlocitor, a bunurilor ce nu i se cuvin pentru a îndeplini și a grăbi îndeplinirea unei acțiuni. De asemenea, primarul capitalei este învinuit că a comis și infracțiunea de trafic de influență. Pe 21 iulie procurorii au expediat dosarul de învinuire în instanța de judecată. Dorin Chirtoacă pledează nevinovat.
13:56
Incidentul seamănă cu modul de operare al islamiştilor radicalizaţi. O furgonetă Renault Master a intrat într-un adăpost de autobuz, în arondismentul al 13-lea, şi a rănit grav o persoană, iar apoi a intrat în adăpostul unei alte staţii de autobuz din arondismentul al 11-lea, şi a omorât o femeie. Vehiculul în cauză a fost oprit, câteva minute mai târziu, de către poliţie în sectorul Vieux-Port, iar şoferul a fost reţinut. Potrivit unor jurnalişti AFP, sectorul Vieux-Port a fost complet încercuit, iar numeroase efective de poliţie, pompieri şi militari se aflau la faţa locului. Bărbatul reţinut, în vârstă de 35 de ani, nu ar fi din Marsilia, iar poliţiile judiciare Marsilia şi Lyon au fost sesizate. Acesta avea cazier pentru fapte de delincvenţă, dar nu era în atenţia serviciilor secrete pentru posibile legături cu teroriştii Persoană care ar fi murit ar fi o femeie de 42 de ani, iar o altă femeie de 29 de ani a fost rănită, scrie hotnews.ro.     
Acum 24 ore
13:40
„21 august — Ziua Medicinei Militare. Cu acest prilej, le dorim sănătate și împliniri celor care, cu profesionalism și responsabilitate, își dedică activitatea pentru a trata și salva vieți. La mulți ani!", se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a MApN. De asemenea, în cadrul evenimentelor dedicate împlinirii a 155 de ani de la înființarea Corpului ofițerilor sanitari ai Armatei, reprezentanții instituțiilor medico-militare au depus coroane de flori la mormântul generalului de divizie medic dr. Carol Davila. La 21 august 1862, prin Înalt Decret Domnesc, semnat de Alexandru Ioan Cuza, au fost înființate Corpul Ofițerilor Sanitari ai Armatei și Direcția Generală a Serviciului Sanitar Român, atestându-se medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătății efectivelor armatei.    
13:26
„Ea (compania TAROM – n.r.), acum mi se pare că merge mai rău ca anul trecut, date fiind cifrele. Au reuşit să aibă o pierdere istorică acum. Va trebui făcut ceva, fiindcă este o companie naţională, este un simbol naţional şi nu va fi nici închisă, nici vândută, prăduită (…) ea va trebui să intre pe profit, să se dezvolte”, a spus Tudose. Mai mult, șeful Executivului a dispus ca începând de luni Corpul de Control al prim-ministrului să efectueze verificări la Tarom și Compania Națională de Investiții (CNI), verificări ce vor fi efectuate chiar dacă directorul TAROM a demisionat din funcție. Duminică, Eugen Davidoiu a spus că nu știe nimic despre ancheta Guvernului și preciza că nu are motive să demisioneze. „Nu am cunoștință de un reproș oficial. Vreau să vă spun că în urmă cu o lună s-a încheiat controlul Curții de Conturi pentru perioada 2012 — 2016. Cred că, în dispozitivul acelui document, Corpul de control al primului ministru va găsi lucruri interesante despre ce s-a întâmplat în perioada trecută. Cele 104 milioane lei diferența între venituri și cheltuieli, deci pierdere din punct de vedere financiar, înseamnă 28 milioane lei în ianuarie când eu nu eram director general al acestei companii, încă 26 milioane lei în februarie, când venisem și nu aveam posibilitatea și instrumentele ca să pot să modific ceva în cursul companiei, în martie au mai fost încă 25 milioane lei. În luna mai avem 1,8 milioane lei profit, iar în iulie, după ce au intrat cele două avioane în funcțiune, avem 9 milioane lei profit operațional”, a declarat Davidoiu.
13:10
  Răniții au fost transportați de urgență la spital, întrucât aveau probleme respiratorii serioase. La eveniment erau prezente aproape 400 de persoane, dar autoritățile încă nu au identificat cine este responsabil pentru acest atac. Adunarea de duminică noaptea avea ca temă decizia regiunii semiautonome kurde din Irak de a organiza un referendum pentru independenţă în luna septembrie.
12:56
"Din cauza limitei impuse de guvernul rus cu privire la numărul personalului diplomatic autorizat să se afle în Rusia, toate operațiunile legate de acordarea de vize, în afara celor pentru imigrare, vor fi suspendate la 23 august, înainte de a se relua de la 1 septembrie, dar numai la Moscova", a indicat ambasada într-un comunicat. Această reducere a serviciilor consulare pe teritoriul Rusiei înseamnă de fapt că acei cetățeni ruși care vor dori să călătorească în SUA vor trebui să se deplaseze la Moscova pentru vize, întrucât consulatele americane din regiuni nu vor mai efectua respectiva procedură. Președintele rus Vladimir Putin, reacționând la noile sancțiuni impuse de Congresul SUA împotriva Rusiei, a ordonat Washingtonului să-și reducă personalul diplomatic de la ambasadă și consulatele din Federația Rusă cu 755 de persoane până la 1 septembrie.
12:56
Din textul articolului reiese că civilizaţiile tehnologice care trăiesc milioane de ani sunt extrem de rare, conform rador. Omenirea este una dintre ele. Cu toate acestea, în opinia lui Witmer, Homo sapiens este una din speciile cele mai înapoiate din punct de vedere tehnologic, deoarece cucerirea spațiului și valorificarea energiei nucleare s-a produs abia în ultimii 100 de ani. Potrivit afirmaţiilor sale, principiul mediocrităţii sugerează că apariția alternativă a mai multor civilizații pe aceeași planetă este puțin probabilă. Asta înseamnă că, la sfârșitul existenței sale, cel mai probabil, biosfera va fi de nelocuit.  Daniel Witmer a realizat un grafic cu ajutorul căruia a calculat cât va mai trăi omenirea. Conform versiunii sale, civilizaţia tehnologică pe Pământ va mai rezista cam încă 100 de ani, iar dacă este luată în considerare deviația standard și asimetria graficului, acest indice poate crește până la maximum 500 de ani, conform sursei citate.  
12:56
Ofițerul de presă al Inspectoratului National de Patrulare, Alina Bunghez, a declarat pentru IPN că la volanul mașinii se afla un locuitor din aceeași localitate, în vârstă de 26 de ani. Acesta a intrat cu mașina în căruciorul care se afla pe marginea carosabilului, după care a părăsit locul accidentului. În scurt timp, acesta a fost reținut de polițiști. În urma testării alcoolscopice s-a stabilit că șoferul, care era în stare de ebrietate avansată, avea o concentrație de alcool în sânge cu mult peste limita admisibilă. Alte circumstanțe ale accidentului se stabilesc. Din spusele martorilor, mama copilului avea o discuție cu cineva și a lăsat căruciorul pe marginea drumului. Din cauza multiplelor traumatisme primite, copilul a decedat în drum spre spital.  
12:26
  "Gândurile și rugăciunile mele sunt cu marinarii noștri de la bordul USS John S. McCain, în timp ce eforturile de căutare și salvare sunt în plină desfășurare", a scris președintele american într-o postare pe Twitter. "Este regretabil", a declarat Donald Trump, într-o primă reacție făcută presei în contextul acestui accident, la revenirea sa din vacanță la Casa Albă, în Washington, relatează AFP. Distrugătorul de rachete se îndrepta spre portul din Singapore în momentul coliziunii produse luni în jurul orei locale 05:42 (21:24 GMT duminică), în apele malaeziene, potrivit marinei americane. Acesta s-a ciocnit cu nava comercială Alnic MC, în apropiere de strâmtoarea Malacca, în primele ore ale dimineții, a afirmat marina americană într-un comunicat. CITEȘTE ȘI: Nici GPS-ul nu le-a fost de folos: O nava militară americană s-a ciocnit cu un vas comercial la est de Singapore "Primele rapoarte indică faptul că USS John S. McCain a suferit daune la babord. În prezent,10 marinari sunt dați dispăruți și cinci au fost răniți. Operațiunile de căutare sunt în curs de desfășurare în coordonare cu autoritățile locale", precizează comunicatul. "Incidentul va face obiectul unei investigații", se mai spune în comunicat, care indică faptul că este pe cale să fie evaluate prejudiciile aduse navei și personalului. Distrugătorul se îndrepta spre portul din Singapore în momentul coliziunii produse luni în jurul orei locale 05:42 (21:24 GMT duminică), în apele malaeziene, potrivit marinei americane. Remorchere, un elicopter și nave de coastă sunt implicate în efortul de căutare a marinarilor dispăruți, la operațiune participând și avioane SUA. Cealaltă navă implicată în coliziune este un petrolier care naviga sub pavilionul Liberiei, folosit pentru transportul de petrol și produse chimice și cântărind peste 30.000 de tone, potrivit site-ului internet specializat în industria traficului maritim. Aceasta este a doua coliziune din ultimul timp între o navă de război americană și un vas civil. La 17 iunie, șapte marinari americani și-au pierdut viața în urma coliziunii între distrugătorul USS Fitzgerald și o navă container, care naviga sub pavilion filipinez, în largul orașului japonez Yokosuka, unde tranzitează numeroase nave containere spre porturile din Tokyo și Yokohama. Distrugătorul american a fost grav avariat la tribord în urma unei ciocniri violente cu ACX Crystal, mult mai masiv. Coliziunea a provocat inundații în sala mașinilor, sala radio și în spațiile de dormit, unde scafandrii au găsit corpurile marinarilor, cu vârste cuprinse între 19 și 37 de ani. Echipajul distrugătorului va fi "cu siguranță" făcut responsabil de accident, a declarat în urmă cu o lună un oficial de la Pentagon.
12:26
  Astfel, n perioada 18-20 august , ofițerii de patrulare au documentat peste 2403 de abateri contravenționale în domeniul RCR. Dintre care 120 de conducători auto au fost depistați în stare de ebrietate la volan, iar 577 de șoferi au încălcat regimul de viteză. Alții 165 de cetățeni au comis diverse încălcări ale ordinii publice. De asemenea, INP a intervenit la circa 286 de solicitări din partea cetățenilor. Chiar dacă au fost suplinite forțele, din vina șoferilor au avut loc 36 de accidente rutiere cu 2 persoane decedate și 55 traumatizate, principalele cauze fiind depășirea limitei de viteză, starea de ebrietate la volan și depășirea neasigurată. În acest context, INP reamintește și recomandă tuturor conducătorilor auto: - nu conduceți în stare de ebrietate sau dacă vă simțiți obosit; - conduceți prudent și păstrați distanța între automobile; - nu ieșiți la depășirea unei mașini fără o asigurare temeinică; - manifestați răbdare și disciplină maximă, fără abateri de la respectarea Regulamentului Circulației Rutiere.
12:10
Potrivit lui Igor Dodon, în acest an, pe piața rusească, aceste companii vor exporta, pentru a fi sădiți, aproape patru milioane de puieți. Firmele acceptate sunt specializate în producerea puieților de măr, păr, cireș, vișin, piersic, cais, prun.
12:10
Plutonul moldovenesc, format din 29 de ofiţeri şi subofiţeri ai Batalionului 22 de Menţinere a Păcii, va defila pe Bulevardul Kreșceatik din Kiev, alături de militari din nouă ţări. Formaţia de militari ai Armatei Naţionale va fi condusă de maiorul Ianăc Deli, comandant al Batalionului 22, iar drapelul de stat va fi purtat la parada de la Kiev de sergentul Igor Cricicovschi, relevă serviciul de presă al Ministerului Apărării. Republica Moldova participă pentru prima dată la parada militară din Ucraina.  
12:10
  Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat ziua maximele vor ajunge până la +25 de grade Celsius, iar seara până la  +20 de grade Celsius. De asemenea, meteorologii au emis cod galben de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Precipitații însoțite de averse sunt așteptate mâine la Centru și Sud.  Totodată, meteorologii au emis cod galben de Secetă Hidrologică. Avertizarea este valabilă până la 31 august.
11:56
Ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi, a declarat pentru IPN că perchezițiile au loc în legătură cu mai multe dosare de corupție și trafic de influență în care sunt vizați angajați ai Ministerului Justiției și Ministerului Educaţiei, Culturii și Cercetării Educației, notari, dar și reprezentanți ai unor birouri de traduceri. Persoanele sunt suspectate de perfectarea ilegală a unor acte pentru cetățeni moldoveni și străini. Amintim că ultimele percheziții în Executiv au avut loc la finele lunii aprilie când a fost reținut ministrul Transporturilor de atunci, Iurie Chirinciuc. 
11:56
În ultimii 20 de ani, Kremlinul şi-a creat o armata secretă care acţionează din umbră. I se livrează bani cu care să cumpere programe care pot sparge sistemele de securitate digitală ale instituţiilor din întreagă lume, dezvoltă programe care pot extrage date sau pot distruge servere, monitorizează lumea hackerilor şi face oferte pentru achiziţionarea de soft realizat pentru furtul de informaţii. Serviciile de spionaj americane au informaţii că acest grup guvernamental specializat în hacking se numeşte Advanced Persistent Threat 28, acţionând şi sub denumirea de Fancy Bear. "Advanced Persistent Threat sau Fancy Bear este grupul despre care serviciile de informaţii americane cred că este coordonat de agenţii militare din Rusia şi este responsabil pentru pătrunderea ilegală în serverele Comitetului Naţional al Partidului Democrat", scrie New York Times. Pentru prima dată de când serverele Partidului Democrat au fost sparte şi milioane de informaţii au luat drumul laboratoarelor de analiză ale spionajului rusesc, FBI are un martor valoros care poate descrie în amănunt întreagă operaţiune. Nu se ştie cine e de fapt, dar în adâncurile Internetului e cunoscut ca Profexer.  Acesta a trăit ascuns în ultimii doi ani şi a fost reţinut în Ucraina săptămâna trecută. Profexer este cel care a scris programul prin care hackerii ruşi au reuşit să pătrundă în serverele Partidului Democrat. A scris soft-ul singur, într-un apartament şi se pare că a scos programul la vânzare pe acea porţiune de Internet cunoscută sub numele de "dark web", relevă ziare.com, care publică un amplu articol la această temă. Ultimul mesaj pe care l-a scris Profexer pe un "forum fantomă" unde ţinea legătură cu alţi hackeri a fost: "Nu ştiu ce se va întâmplă. Nu va fi plăcut, dar încă sunt în viaţă". Mesajul l-a postat imediat după ce a primit o citaţie să se prezinte la o secţie de poliţie din Kiev, Ucraina, relatează New York Times.    
11:10
Portughezii au fost prezenți nu doar cu elemente din gastronomie, dar și cu vinurile autentice portugheze. ”Italienii” s-au remarcat cu uleiuri de măsline, parmezan, salamuri italiene, prosciutto. Trecătorii au apreciat clătitele cu arțar ale canadienilor dar și cafeaua libanezilor. Rodica Gherasim, președinta asociației „Miorița” din Portugalia a spus că moldovenii și portughezii se aseamănă foarte mult, mai ales la capitolul ospitalitate. De asemenea, portughezii, ca și moldovenii pun accent pe prietenia dintre popoare. Asemănări sunt inclusiv în gastronomie și gusturile gastronomice. La standul conaționalilor din Georgia am putut vedea khachapuri, vinuri, apă, dar și dulciuri tradiționale. „Am venit special pentru acest eveniment. Avem o diasporă mică, dar oamenii trebuie să știe că existăm. Iubim mâncarea și să petrecem timpul ca și toți moldovenii, dar cel mai important e că noi ne respectăm între popoare”, a spus reprezentanta diasporei din Georgia, Maria Simonișvili. Și diaspora din Canada, regiunea Quebec, a prezentat produse din gastronomia tradițional canadiană. Atractive pentru cei prezenți la festival au fost clătitele cu sirop de arțar, foarte apreciat în Canada. „ Sunt foarte încântată să particip cu produsele canadiene și mă bucur că sunt foarte populare aici. Petru noi este o modalitate să le povestim celor de acasă, să le lărgim și lor orizontul. Pentru că nu oricine are posibilitatea să plece în Canada, aducem o bucățică de Canada aici, așa cum ducem cu noi acolo o bucățică de Moldova”, a spus președinta Comunității moldovenești din Quebec, Canada, Ala Mîndîcanu. Diaspora din Italia a venit cu un stand gastronomic și expozițional în care a prezentat produsele din gastronomie precum: pastă, spaghete, orez, măsline, vinuri, dulceață din portocale și cafea. Nu au lipsit suvenirele și obiectele din artizanat. Unul dintre proiectele care se realizează în Republica Moldova în domeniul migrației este Proiectul Migrație și Dezvoltare Locală. Acesta are misiunea de a ajuta localitățile din Republica Moldova să atragă migranții în dezvoltarea locală. „Pe parcursul unui an și jumătate, 25 de localități din Republica Moldova au reușit să realizeze proiecte de infrastructură precum iluminat stradal, procurarea de autospeciale pentru diverse lucrări, servicii la înălțime și alte proiecte pentru 250 de mii de locuitori. Acest lucru demonstrează că migrația nu mai este o problemă, ci o oportunitate de a implementa proiecte”, a spus Tatiana Solonari, responsabil comunicare, Proiectul Migrație și Dezvoltare Locală. Președinta Biroului Relații cu Diaspora, Olga Coptu, a spus că prin aceste acțiuni diaspora moldovenească poate aici, acasă, arăta lumii întregi tot ce este mai bun din țara de destinație. „Mai este dorul de casă, setea de a veni, de a socializa în limba română, de a comunica cu semenii lor din alte țări și de a arăta lumii întregi proiectele care le-au făcut în Republica Moldova”, a spus Olga Coptu. În perioada 18-20 august curent, sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, Biroul Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat a organizat Zilele Diasporei în Republica Moldova, ediția a IV-a. Zilele Diasporei sunt organizate anual, la sfârșitul săptămânii a treia din luna august.
10:40
ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE. Eclipsa va fi vizibilă în unele părţi din Europa. Va fi vizibilă seara sau la apus în Islanda, Scoţia, Irlanda, Regatul Unit, Norvegia, Ţările de Jos, Belgia, Franţa, Spania şi Portugalia. Totodată, va fi prima eclipsă totală de Soare care va trece peste Statele Unite ale Americii în secolul curent. Iată ce se va întâmpla pe întreaga perioadă a eclipsei de Soare.    Cu 90 de minute înainte de eveniment   La scurt timp după ora 9:15 a.m., ora Pacificului (19.15, ora României), Luna se va extinde către zona superioară din dreapta Soarelui. În timp, Luna va acoperi câte puţin discul solar, ajungând într-o singură oră să acopere întregul disc, notează Washington Post.    Cu o oră înainte   În acest punct, singurul mod prin care poţi observa o schimbare a nivelului luminii este prin utilizarea unor ochelari speciali pentru eclipsă.    30 de minute   La scurt timp va avea loc o scădere graduală a luminii. În timp ce zona expusă a Soarelui ajunge la dimensiuni reduse dacă se privesc umbrele reflectate pe arbori, imaginea Soarelui poate fi observată cum este proiectată pe sol. Efectul este similar cu cel observat într-o cameră obscură.     5 minute    Cu cinci minute înainte de eclipsă, va începe apusul la nivelul orizontului vestic.     30 de secunde   În acest moment va putea fi vizibilă întreaga umbră a Lunii în atmosferă. Acest moment face diferenţa dintre o eclipsă parţială sau totală de Soare. În funcţie de zonă, unele persoane ar putea observa doar 99% din Soare acoperit. Va fi precum trecerea de la noapte la zi. Va deveni din ce în ce mai întuneric în timp şi ultimul procent din Soare va fi acoperit de Lună, potrivit descopera.ro.   20 de secunde   În primul rând forma ovală va începe să migreze către partea estică. În zona orizontului, razele soarelui vor fi încă vizibile.    15 secunde   Câteva secunde mai târziu la marginea discului solar vor apărea câteva pete de lumină, asemănătoare unor mărgele. Fenomenul este cunsocut cu denumirea mărgelele Bailey, ce pot dezvălui informaţii privind topografia Lunii. Termenul este utilizat pentru descrierea razelor de lumină paralele.     5 secunde    În acest moment totul este acoperit de întuneric. Mabel Loomis Tood scria despre acest moment în ''Eclipsele totale de Soare'', cartea sa din 1894, ,,umbra Lunii pare că se apropie de Pământ, este aproape un întuneric tangibil care se apropie precum un perete''.    ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE. În timp ce lumina solară dispare şi ochii se adaptează luminii, poate fi văzută coroana solară. În acest moment vor fi vizibile mai multe stele şi planete pe cer, inclusiv Jupiter în partea inferioară a Lunii şi Venus  în zona superioară din dreapta. Pe aceeaşi linie se va afla Mercur şi Marte.    Eclipsă totală    Doar în momentul în care soarele este complet acoperit ochelarii de protecţie pot fi îndepărtaţi. Până şi cele mai mici raze solare pot provoca degradarea ţesutului ocular. Din acest punct procesul invers va avea loc, mai întâi apar mărgelele Bailey, apoi inelul de diamant, urmate de etapele unei eclipse parţiale de Soare.     
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.