Intervențiile salvatorilor în Chișinău (FOTO)

Moldova24, 21 aprilie 2017 14:27

Echipele de salvatori din Chisinau activeaza primordiar pentru ridicarea arborilor si crengilor de pe strazile oraselor. Sînt ajutați de carabinieri, polițisti și ostași ai Armatei Naționale. În mun. Chișinău a fost creată aparte, o celulă de criză, la nivel de municipiu, responsabilă pentru redirecționarea forțelor necesare și luarea deciziilor pentru lichidarea consecințelor ninsorii. În paralel, celula de criză republicană activează în continuare la nivel de republică, cu membri din toate ministerele si instituțiile competente, pentru gestionarea situației în raioanele de sud și centru, afectate de ninsori. Doar în Chișinău, activează zeci de forțe ale SPC SE cu unități de tehnică grea, fiind implicate și detașamentele căutare-salvare numărul 1 și 2. Și polițiștii au intervenit la dezăpezirea străzilor, automobilelor, curţilor blocurilor de locuit, precum şi la înlăturarea copacilor, crengilor doborâte pe carosabil. Până în prezent pe teritoriul Capitalei au fost înregistrate 12 accidente rutiere soldate cu pagube materiale şi 3 accidente rutiere soldate cu 3 persoane uşor traumate. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/04/video-18.mp4 Inspectoratul Național de Patrulare atenţionează că circulaţia pe drumurile de la ieşire şi intrare în toate raioanele din ţară este interzisă. De asemenea, în ţară sunt blocate 33 trasee naţionale şi 183 de localităţi, iar pe dumurile naţionale este interzisă deplasarea transportului de mare tonaj. Din cauza nerespectării de către conducătorii auto a cerințelor Regulamentului circulației rutiere (deplasarea cu cauciucuri de vară, neajustarea vitezei de deplasare, nerespectarea și neajustarea distanței între vehicule) au fost înregistrare 166 de derapări și accidente rutiere, soldate cu 2 persoane traumate și 2 accidente cu implicarea unităților de transportare a călătorilor din raioanele Sîngerei și Șoldănești. De asemenea, ca rezultat al condițiilor climaterice nefavorabile au fost înregistrate 13 cazuri de traumatizare a cetățenilor. The post Intervențiile salvatorilor în Chișinău (FOTO) appeared first on Moldova 24.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova24

Acum 12 ore
22:08
Direcția de poliție, inspectoratele și sectoarele de poliție din subordine au primit, astăzi, 37 de automobile, tehnică de calcul și echipament. La eveniment au participat vice-ministrul afacerilor interne, Dorin Purice, șeful Poliției, Alexandru Pînzari și Șeful adjunct al Secției Operațiuni a Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Marco Gemmer. Automobilele au fost procurate în cadrul procesului de reformare al Poliției. Aceste dotări ale angajaților poliției vin să susțină procesul de dezvoltare al Poliției și să consolideze capacitățile de patrulare, reacționare și intervenție ale Poliției la apelurile cetățenilor, oferindu-le servicii de calitate înaltă. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/10/video-igp-final.mp4 The post Poliţia Capitalei a fost dotată cu 37 de automobile, tehnică de calcul şi echipament appeared first on Moldova 24.
19:08
În perioada 9 – 13 octombrie curent, Inspectoratul Național de Patrulare a desfășurat pe întreg teritoriul țării „Săptămâna siguranței rutiere”, care a avut scopul de a preveni principalele cauze generatoare de accidente, precum şi să conștientizeze participanții la traficul rutier cu privire la importanța respectării RCR. Astfel, pe parcursul măsurilor întreprinse în traficului rutier, inspectorii de patrulare au depistat 1 671 de încălcări, atât din partea șoferilor, cât și a pietonilor. Din numărul total de încălcări documentate, cele mai multe au fost comise de șoferi, limita de viteză fiind încălcată de 980 de conducători auto. Aceștia sunt urmați de 246 de șoferi care au încălcat regulile de oprire și neacordare de prioritate a pietonilor, și altor participanți la trafic, iar alții 226 de șoferii nu au respectat indicatoarele de semnalizare rutieră. Nici pietonii nu au putut respecta regulile de circulație, fiind sancționați contravențional în jur de 120 de cetățeni. În urma măsurilor întreprinse de INP în perioada 9 – 13 octombrie 2017, avem o scădere a accidentelor rutiere, persoanelor decedate și traumatizate comparativ cu anul trecut. Astfel, au avut loc 27 de accidente cu 9 mai puțin decât anul precedent în aceiași perioadă. În consecință și pe linia persoane decedate, și traumatizate s-a înregistrat o scădere majoră, 2 persoane decedate și 26 traumatizate, fără implicarea copiilor în accidente rutiere, față de anul trecut cu 8 persoane decedate și 45 traumatizate, dintre care 3 minori. The post Peste 1 600 de contravenții depistate de INP. Au fost amendați și șoferii, și pietonii appeared first on Moldova 24.
18:34
Partidul Acțiune și Solidaritate a dat curs invitației insistente a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr de a face bloc comun pentru alegerile parlamentare. Deși este anume ceea ce-și dorea Andrei Năstase, acesta abia spre seară a venit cu o reacție. Iar răspunsul politicianului, plasat pe Facebook, îi trădează frustrările. Aproape tot mesajul este o odă propriului partid și meritelor atribuite sie. Abia spre final, Năstase bagă în seamă răspunsul celor de la PAS, dar nu scapă ocazia să se poziționeze în față. ”Oferta noastră către PAS datează cu 11 octombrie 2016. A fost reiterată în câteva rânduri pe parcursul anului ce s-a scurs de atunci, fiind orientată spre eficientizarea eforturilor comune, maximizarea rezultatelor în alegeri, realizate prin unitatea, reciprocitatea și paritatea celor două partide”, scrie liderul Platformei DA. Năstase abordează, ca printre altele, principalul mesaj din răspunsul PAS – că listele electorale vor fi formate în baza unei evaluări făcute de societatea civilă ”pentru a se asigura că pe listă vor fi incluşi cei mai potriviţi şi integri candidaţi” și își tradează frustrările și umilința din precedenta campanie, când a fost lăsat în umbra Maiei Sandu. ”Decizia cu privire la modul de participare sau neparticipare la următoarele alegeri parlamentare nu mai poate fi bazată pe sondaje, amânată aidoma celei cu privire la participarea cu un candidat comun în prezidențialele din 2016 și trebuie să fie parte a unui efort și agendă comune de lungă durată, nu ocazională, cuprinzând următoarele cicluri parlamentar, local și prezidențial”, scrie Năstase. Năstase nu poate uita nici de cel mai recent sondaj realizat de ”societatea civilă”, mai ales că a fost deja ”coborât” sub pragul electoral de către partenerii Maiei Sandu, care l-au creditat cu 1% rating. Este vorba despre aceeași societate civilă care, potrivit unui adjunct al lui Năstase, Alexandru Slusari, ar fi trucat sondajele din toamna anului trecut și nu l-a lăsat pe Andrei Năstase să devină candidat unic al opoziției la alegerile prezidențiale. sursa: timpul.md The post Mesajul lui Năstase privind blocul comun cu Maia Sandu, plin de frustrări și laude aduse propriului partid appeared first on Moldova 24.
Acum 24 ore
15:07
Jurnalistul Nicolae Negru este de părere că Partidul „Acțiune și Solidaritate” a luat o decizie pripită, anunțând că va face bloc comun cu Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”. Potrivit lui Negru, PAS nu doar că va fi nevoit să tragă în spate PPDA, care în sondaje nu este cotat foarte bine, dar și va avea de suferit de pe urma reputației pătate a unor membri din partidul condus de Andrei Năstase. „Acum depinde foarte mult cum vor împărți locurile pe listă. În PPDA sunt persoane care au fost în politică și au o reputație pătată. Asta trebuie să-și asume PAS. De asemenea, PAS, care este un partid proeuropean, face o alianță cu o formațiune care a vorbit despre necesitatea „punerii batistei pe țambal” în ceea ce privește integrarea europeană”, mai scrie jurnalistul Nicolae Negru. De asemenea, Negru recunoaște că această decizie va afecta și electoratul PAS, care nu va fi tentat să voteze pentru o listă din care fac parte membri ai PPDA. „Mă gândesc că cei din PAS ar putea să regrete această decizie. Nu în ultimul rând, această decizie va crea un anumit disconfort pentru unii simpatizați ai partidului condus de Maia Sandu”, a subliniat Negru. Reamintim că astăzi, PAS a anunțat că la următoarele alegeri parlamentare, formațiunea condusă de Maia Sandu va merge la alegeri alături de Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”. The post Negru, despre alianța dintre Maia Sandu și Andrei Năstase: În PPDA sunt persoane care au fost în politică și au o reputație pătată. Asta trebuie să-și asume PAS appeared first on Moldova 24.
13:09
O şoferiţă de 40 de ani, riscă să se aleagă cu un dosar penal, după ce a fost prinsă beată la volan. Incidentul a avut loc în seara zilei de ieri, pe strada Milescu Spătaru din sectorul Ciocana al Capitalei, informează Publika.md. Femeia a ajuns pe mâna polițiștilor, după ce a lovit ușor un alt automobil. Potrivit sursei, șoferița se afla în mașină împreună cu băiețelul ei minor. Femeia era în stare avansată de ebrietate, s-a dat în spectacol, a agresat agenţii de circulaţie și a rupt oglinda retrovizoare a mașinii de poliție. Șoferița a refuzat să treacă alcooltestul, urmând să se aleagă cu dosar penal. The post O femeie din Chișinău a urcat beată criță la volan. În mașină era și copilul ei minor appeared first on Moldova 24.
12:49
Ofițerii de investigații a IP Botanica din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău în colaborare cu ofiţerii de investigaţii ai Poliţiei Capitalei au reţinut doi indivizi, ambii în vîrstă de 23 de ani, originari din raionul Străşeni fiind bănuiţi de tâlhărie. Incidentul a avut loc la data de 29 septembrie, cînd bănuţii au intrat într-un apartament din sectorul Botanica al capitalei, avînd asupra lor pistol şi cuţit. Cei doi au amenințat și au lovit victima, după care au furat mai multe bunuri, printre care un lanţişor de aur şi bani, cauzîndu-i un prejudiciu de peste 20 000 lei. Ambii au plecat ulterior într-o direcţie necunoscută. Suspecţii au fost reţinuţi şi arestaţi pe un termen de 30 de zile, iar pe cazul dat a fost pornită o cauză penală pentru tâlhărie. Potrivit legislaţiei penale în vigoare, ei riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de la 8 la 10 ani. Poliţiştii urmează să ridice bunurile sustrase, precum şi banii, după care vor fi returnate proprietarului. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/10/video-.mp4 The post Au dat buzna cu pistolul și cu un cuțit într-un apartament de la Botanica. Doi indivizi, reținuți (VIDEO) appeared first on Moldova 24.
10:07
Poliţiştii sectorului Ciocana ai Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău au reţinut un minor de 17 ani, originar din raionul Teleneşti, pentru că ar fi comis un şir de jafuri pe teritoriul capitalei, deposedând mai multe persoane de bijuteriile din aur. Pe parcursul lunii septembrie, la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Ciocana s-au adresat patru persoane după ajutor, comunicând că, ar fi fost jefuite. Bănuitul sustrăgea lănţişoarele din aur în mod deschis de la gâtul victimelor apoi fugea într-o direcţie necunoscută. Ulterior bijuteriile sustrase erau vîndute la lombarduri. Conform acestei scheme, individul ar fi adus pagube materiale celor patru victime în sumă de peste 18 000 lei. Bunurile sustrase, urmează a fi ridicate şi returnate victimelor. De asemeni minorul mai este implicat în alte două cazuri similare în sectoarele Botanica şi Râşcani din capitală. În cadrul audierilor bănuitul şi-ar fi recunoscut acţiunile criminale, fiind cercetat în stare de libertate pentru jaf. Pentru asemenea infracţiuni, legislaţia în vigoare prevede pedeapsa cu privare de libertate pentru un termen de până la 7 ani. Totodată, poliţiştii urmează să verifice şi legalitatea achiziţionării bijuteriilor de către lombardurile unde au fost predate bunurile sustrase. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/10/video-18.mp4 The post Un minor din Telenești, reținut! Jefuia persoane de bijuteriile din aur (VIDEO) appeared first on Moldova 24.
10:07
Cel puţin şapte persoane au fost rănite în urma unei explozii produse duminică seara la o platformă petrolieră din statul american Louisiana, a anunţat poliţia, potrivit site-ului postului ABC News. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Poliţie din oraşul Kenner a anunţat că au fost trimise bărci de salvare la platforma petrolieră din zona lacului Pontchartrain, informează Mediafax. Oficialul a precizat că o parte din victime au suferit răni grave, adăugând că până în acest moment au fost confirmate şapte persoane rănite, însă numărul ar putea să crească. Cinci dintre răniţi au fost transportaţi la un centru medical cu "arsuri şi răni cauzate de explozie" şi sunt în stare critică, a declarat Mike Guillot, directorul Serviciilor Medicale de Urgenţă East Jefferson. Alte două persoane sunt în stare stabilă la Spitalul East Jefferson. Nu a fost consemnat niciun deces în acest caz. Platforma era folosită pentru transferul petrolului, a declarat David Tibbets, şeful Departamentului de pompieri din East Bank, care a precizat că pompierii încearcă să oprească scurgerea petrolului şi să stingă incendiul cauzat de explozie. "Autorităţile de la faţa locului au relatat că substanţele chimice de curăţare au luat foc pe suprafaţa platformei petroliere", a transmis administraţia oraşului Kenner pe pagina sa de Facebook. The post VIDEO // Explozie puternică la o platformă petrolieră din Louisiana. Cel puţin şapte răniți appeared first on Moldova 24.
09:34
Uraganul Ophelia, format în Oceanul Atlantic, va lovi astăzi coasta de Vest a Irlandei. Autoritățile au emis o alertă de vânt puternic, cod roşu pentru regiunile Wexford, Mayo, Galway, Kerry, Clare, Limerick, Cork şi Waterford şi cod portocaliu pentru restul ţării. Furtuna se va manifesta prin vânt intens ce va depăşi 80 km/h, iar pe alocuri, în special pe coasta de Vest, rafalele pot atinge peste 130 km/h. De asemenea, sunt aşteptate valuri puternice, posibile inundaţii, întreruperi în furnizarea energiei electrice şi pagube materiale, precum şi perturbări ale circulaţiei rutiere, feroviare, aeriene şi navale şi ale serviciului de telefonie mobilă, notează Mediafax. Autoritățile de la Dublin au ordonat închiderea tuturor unităților de învățământ, înainte ca uraganul Ophelia se îndrepte spre teritoriul țării. Uraganul Ophelia, cel mai important înregistrat până acum în estul Oceanului Atlantic, urmează să se transforme în furtună „post-tropicală”. Acesta se va menține puternic pe măsură ce se apropie de Irlanda și de Marea Britanie, arată cea mai recentă prognoză a Centrul național pentru uragane al Statelor Unite (NHC), citată de Agerpres.ro. Ophelia a ajuns sâmbătă la categoria 3 (din 5), înainte de trecerea peste arhipelagul portughez Azore. Șapte din cele nouă insule din arhipelag fuseseră plasate în „alertă roșie”, însă uraganul nu a cauzat daune majore acestor insule. The post Uraganul Ophelia va lovi Irlanda în câteva ore. A fost emis cod roșu pentru mai multe regiuni appeared first on Moldova 24.
08:37
The post LIVE // Ședința Primăriei Chișinău appeared first on Moldova 24.
Ieri
13:34
Premierul Pavel Filip a dispus crearea celulei de criză pentru elucidarea circumstanțelor accidentului aviatic în Coasta de Fildeş, din care fac parte reprezentanţi ai MAEIE şi ai Autorităţii Aeronautice Civile. Conform raportului, avionul Antonov se pregătea de aterizare când s-a prăbușit la 500 de metri de aeroportul din Abidjan, în Coasta de Fildeș. Piloții aveau experiență de peste 20 de mii de ore de zbor, iar aeronava a fost reparată la Kiev, în 2005, iar în februarie 2017, specialiștii de la Antonov au verificat aeronava la Chișinău. Aeronava se afla în procedură de aterizare pe aeroportul din Abidjan, neajungând la pistă circa 500 de metri. În acel moment era furtună și descărcări electrice. Piloții aveau o experiență impunătoare, de peste 20 de mii de ore de zbor. De asemenea cunoaștem, din raportul prezentat, că aeronava era în stare de navigabilitate bună. Ultima verificare majoră a fost realizată în 2017, conform standardelor impuse de constructori”, a declarat Pavel Filip. Printre persoanele decedate se numără: comandantul echipajului - Litovka Evgheni, pilotul secund - Șicanov Alexandru, inginerul de bord - Pavel Besedin și un alt membru al echipajului - Dmitrii Melniciuc. Premierul a dispus repatrierea cetățenilor moldoveni decedați, dar și deplasarea de urgență în Abidjan a unui grup de experți pentru elucidarea circumstanțelor tragediei, care urmează să ajungă luni în Coasta de Fildeș. Am dispus asigurarea tuturor acțiunilor necesare pentru deplasarea de urgență în Abidjan și sper că echipa de experți deja mâine va fi la locul accidentului. Amintim că avionul Cargo s-a prăbuşit sâmbătă, la ora 08.24, în Oceanul Atlantic. Patru moldoveni au murit, iar alte şase persoane au fost rănite. În total, la bordul aeronavei se aflau 10 persoane: șase moldoveni și patru francezi. Avionul cargo transporta echipamente militare ale armatei franceze. Aeronava prăbușită aparține companiei moldovenești Valan International Air Cargo. The post DETALII despre tragedia aviatică în care au decedat patru moldoveni (VIDEO) appeared first on Moldova 24.
12:09
Strategia „batistei pe ţambal”, un moratoriu încheiat în timpul protestelor în privinţa promovării vectorului pro-Occidental al Moldovei cu partidele pro-ruse de către PDA şi PAS, noile mize politice ale lui Joseph Daul şi PPE pe scena politică de la Chişinău, a fost preluată şi de deputaţii popular europeni, se arată într-o amplă investigație de la timpul.md. Spre marea satisfacţie a Moscovei, aceştia lobbează în Parlamentul European suspendarea sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru reformele de la Chişinău, prevăzute de Acordul de Asociere RM-UE. Maia Sandu, noua miză a PPE pe scena politică de la Chişinău dă asigurări că nu va face alianţă în viitorul parlament cu PD, chiar şi în cazul în care în noul legislativ se vor regăsi doar PAS (cu sau fără PPDA), PD şi PSRM-ul lui Dodon. Asta în condițiile în care sondajele arătă în mod cert că niciuna dintre aceste entităţi politice nu va putea forma o majoritate parlamentară fără a fi luate în calcul coaliţii de guvernare. ”Asta ar putea însemna fie că ea s-a resemnat sub umbrela PPE cu încă 4 ani de opoziţie, fie se are în vedere un eventual scenariu de a da mâna cu omul dirijat şi finanţat de Kremlin, preşedintele Igor Dodon, după precedentul Roşca-Voronin, aflat deja în palmaresul PPE”, se menționează în investigație, citează democracy.md. Până acum toate mizele PPE în Moldova s-au soldat cu eşecuri totale. Toţi liderii politici sprijiniţi de popularii europeni la Chişinău au ajuns fie la puşcărie, fie în morga politică. Asta ne duce la gândul că PPE fie analizează aventurist şi superficial strategia sa politică la Est de Prut, fie unii din conducerea popularilor europeni iau decizii fiind conduşi de interese ascunse şi nu de principiile politicii democratice europene în interesul cetăţeanului, adoptată declarativ de PPE. Este inexplicabil cum şi de ce PPE a reuşit performanţa să o dea de atâtea ori în bară în Moldova şi cu toate acestea să continuie să legitimeze personaje compromise, după exemplele de mai sus: Iurie Roşca, Vlad Filat, Ilan Shor, Veaceslav Platon, Renato Usatîi, Ana Ursachi etc. The post Strategia „batistei pe ţambal”, preluată și de deputaţii popular europeni. Lobbează suspendarea finanțării din partea UE appeared first on Moldova 24.
11:48
Prim-ministrul Pavel Filip a convocat astăzi, începând cu ora 11.00, celula de criză pentru elucidarea circumstanțelor accidentului aviatic în Coasta de Fildeș. După şedinţă Prim-ministrul va face declaraţii de presă. Amintim că, un avion cargo al companiei moldovenești Valan s-a prăbuşit sâmbătă în Oceanul Atlantic, imediat după decolarea de pe aeroportul din Abidjan, situat în Coasta de Fildeş. În urma accidentului aviatic, patru moldoveni au murit. La bordul aeronavei se aflau 10 persoane, printre care șase cetățeni ai RM și patru cetățeni ai Republicii Franceze. Deocamdată, Ministerul de Externe nu a făcut publice numele persoanelor decedate. Avionul cargo transporta echipamente militare ale armatei franceze. Aeronava era utilizată de armata franceză în cadrul Operaţiunii antiteroriste „Barkhane”, efectuată în zona Sahel, au declarat surse oficiale sub protecţia anonimatului. Armata franceză are o bază militară în oraşul Abidjan, scria Mediafax. The post LIVE după celula de criză // Premierul face declarații privind accidentul aviatic în care au murit patru moldoveni appeared first on Moldova 24.
11:08
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene confirmă decesul celor patru moldoveni, după accidentul aviatic de ieri produs în Coasta de Fildeș. Deocamdată Ministerul nu a comunicat identitatea victimelor, urmând ca autoritățile ivorene și franceze să transmită aceste informații. „Conform datelor obținute de la autoritățile ivoriene, patru cetățeni ai Republicii Moldova au decedat în urma accidentului, iar ceilalți doi au fost preluați de către armata franceză pentru acordarea îngrjirilor medicale. Ministerul menține legătura cu autoritățile ivoriene și franceze pentru a stabili identitățile moldovenilor implicați în accident și va întreprinde toate acțiunile necesare ce se impun în asemenea situații”, se spune în comunicatul instituției. Aeronava prăbușită efectua zboruri pentru armata franceză și avea la bordul său zece persoane, dintre care şase cetățeni ai Republicii Moldova și patru cetățeni ai Republicii Franceze. Conform informațiilor preliminare, obținute prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la Paris, accidentul aviatic a survenit în dimineața zilei de sâmbătă, aproximativ la ora 8:45, după o tentativă eșuată de aterizare a aeronavei pe aeroportul de la Abidjan, cauzată de ploi torențiale. Pentru elucidarea circumstanțelor accidentului aviatic în Coasta de Fildeș, prim-ministrul Pavel Filip convoacă astăzi, 15 octombrie, începând cu ora 11.00, celula de criză. După şedinţă Prim-ministrul va face declaraţii de presă. The post Ministerul de Externe confirmă: În accidentul aviatic din Africa au murit patru moldoveni appeared first on Moldova 24.
Mai mult de 2 zile în urmă
16:15
Chișinăuienii sărbătoresc astăzi Acoperământul Maicii Domnului. De hramul orașului, în centrul Capitalei vor avea loc manifestații cultural-artistice, iar seara vor urca pe scenă: Orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici", dirijor Dumitru Cârciumaru, maestrul Mihai Munteanu, Mariana Bulicanu, Ana Cernicova, Dara, Tania Cergă, Lilian Severin, Cristina Scarlat, Dumitru Mâțu, Andrei Glavan; Orchestra municipală condusă de frații Advahov, Zinaida Julea, Mihai Ciobanu, Igor Rusu, Igor Cuciuc, Mihai Ciobanu, Nica Dudca; Stela Botez, Eva Timuș, Diana Brescan, Iuliana Beregoi, Angelina Corjan, Ricu Vodă, Radu Dolgan și Lidia Botezatu, Surorile Osoianu etc. Invitatul special al sărbătorii este Ștefan Bănică. Concertul va fi încununat de un spectacol de artificii. Programul sărbătorii „Hramul oraşului Chişinău - 2017": 11.00 Inaugurarea oficială a sărbătorii „Hramul oraşului Chişinău", în scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului"; 12.00 Program cultural-artistic pe platourilor amenajate de preturile de sector, de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt; 18.00 Concert extraordinar dedicat Hramului oraşului Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Primăria municipiului anunță că în acest an la festivităţile dedicate Hramului oraşului Chişinău vor participa delegații străine din 5 ţări: România, Ucraina, Polonia, Armenia și Lituania. The post LIVE // Inaugurarea Hramului orașului Chișinău appeared first on Moldova 24.
16:15
De-a lungul anilor, una din cele mai mari familii politice din Europa, Partidul Popular European, s-a aliat și a susținut diverse formațiuni politice din Moldova. Uneori însă, fie din necunoștință de cauză, fie din intenții conștiente, PPE a ales să susțină personaje certate cu legea din Moldova. Desprea aceasta scrie ziarul Timpul într-o analiză, care enumeră favoriții PPE din Moldova. „Penalilor” din Moldova le este dedicat un capitol întreg unde sunt menționate personaje din anturajul „raiderului nr. 1 din CSI”, Veaceslav Platon, dar și fostului premier Vlad Filat, condamnat pentru abuz de putere și corupție. „Reţinerea peste câteva luni la Kiev de către SBU a raiderului Veaceslav Platon a radicalizat şi mai mult poziţia PPE. Grupul s-a poziţionat în calitate de avocat al lui Vlad Filat şi al întregii galerii de penali imlicaţi în „jaful secolului” şi Laundromatul Rusesc, desfăşurat prin MoldIndConBankul de la Chişinău. PPE a început să-i victimizeze pe rând pe toţi, de la Vlad Filat şi până la asistentul raiderului Platon, Mihail Gofman, punând presiune pe guvernarea de la Chişinău ca aceştia să fie scoşi de sub urmărire penală, fapt contrar tocmai principiilor democratice europene, de separare a puterilor în stat. Amintim că Veaceslav Platon, cel pe care s-au apucat să-l sprijine aventurist parlamentarii PPE, este nimeni altul decât raiderul care a spălat prin Moldova între 2012 şi 2014, sub acoperirea fostului şef de departament din cadrul CNA Mihail Gofman şi a altor complici, peste 20 de miliarde de dolari de la Moscova sub protecţia serviciilor speciale ruseşti”, scrie Timpul. Printre favoriții PPE la Chișinău menționați în articol este și așa-numita „avocată a diavolului”, Ana Ursachi. Aceasta s-a făcut cunoscută pe scena politică de la Chișinău nu doar prin afilierea sa la Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”, controlat și finanțat de mafiotul fugar Victor Țopa, dar și pentru faptul că apărat în instanță pe liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, fugit la Moscova și figurant al unui dosar penal. La fel, Ursachi l-a reprezentat în instanță pe raiderul Veaceslav Platon, învinuit de implicare în schema de spălare a banilor cunoscută drept „Laundromat”. Printre clienții Anei Ursachi se numără și extremistul Grigore Petrenco, liderul organizației „Antifa”, judecat pentru huliganism și atac asupra oamenilor legii. „Fapt curios, majoritatea din cei care au beneficiat ultimii ani de susţinerea familiei politice a popularilor europeni au probleme grave cu legea. Unul din oaspeţii frecvenţi la deputaţii PPE este avocata controversată de la Chişinău Ana Ursachi. Aceasta este învinuită într-un dosar de omor, tăinuit anterior şi fixat de jurispudenţa CEDO. Atunci când a văzut că taina i-a fost descoperită, Ursachi a fugit peste hotare. Scutul său de protecţie devine acelaşi ca şi în cazul lui Roşca, Filat, Platon şi Usatîi, Partidul Popular European”, se mai menționează în analiza realizată de Timpul. sursa: today.md The post Investigație: PPE a încercat să facă presiuni pentru scoaterea de sub urmărire penală a figuranților din dosarele BEM și laundromatul rusesc appeared first on Moldova 24.
16:15
Bilanțul inundațiilor produse de o puternică depresiune tropicală în centrul și nordul Vietnamului a ajuns la 60 de morți și 31 de răniți. Alți 37 de oameni sunt în continuare dispăruți, conform unui anunț făcut sâmbătă de autoritățile vietnameze, transmite DPA. Unsprezece dintre victimele din provincia Hoa Binh au murit joi dimineața, în timp ce dormeau, după ce casele lor au fost înghițite de o alunecare de teren, conform Comitetului național vietnamez pentru prevenirea dezastrelor naturale. Alte șapte persoane sunt date dispărute în acest incident, citează Agerpres.ro. Autoritățile au descoperit vineri și cadavrul unui reporter al Agenției de presă vietnameze care a fost luat de viitură de pe un pod în timp ce transmitea despre inundații. Deocamdată nu au fost găsiți doi grăniceri dați dispăruți după ce mașina lor a fost luată de ape marți noaptea, în timp ce soldații aveau misiunea de a verifica măsurile anti-inundații în câteva puncte din provincia Thanh Hoa. Inundațiile care s-au produs în această săptămână în Vietnam, începând de luni, sunt cele mai grave din ultimii ani, a declarat ministrul agriculturii Nguyen Xuan Cuong, citat de televiziunea de stat din Vietnam. Aproximativ 330 de case au fost distruse complet de ploile puternice și de alunecările de teren în această săptămână, iar alte aproximativ 34.000 de locuințe au fost avariate de ape. Peste 17.500 de oameni au fost evacuați. Localnicii au suferit și importante pierderi în gospodării. Conform autorităților, aproximativ 6.000 de porci, vaci și bivoli au murit, precum și peste 200.000 de păsări de curte. Peste 22.000 de hectare cultivate cu orez au fost devastate de viituri. Inundațiile au afectat și șapte dintre cele 77 de provincii din Thailanda, vecinul Vietnamului de la vest, a informat joi Departamentul pentru prevenirea dezastrelor din Thailanda. Peste 480.000 de hectare de teren au fost afectate din Thailanda, a menționat sursa citată. The post Bilanțul inundațiilor din Vietnam a ajuns la 60 de morți appeared first on Moldova 24.
16:15
Invitat la emisiunea „În PROfunzime” de la PROTV de vineri seara, fostul președintele al României Traian Băsescu i-a reproșat moderatoarei Lorena Bogza că îi atribuie declarații pe care el nu le-a făcut. Lorena Bogza: Dvs. aţi afirmat într-un interviu că sunteţi sceptic în ceea ce priveşte o coaliţie cu PD şi Vlad Plahotniuc, care este toxic ca şi Igor Dodon. Cum Maia Sandu şi Andrei Năstase ar trebui să facă o coaliţie cu PD că după ce s-a coabitat PL şi PD am văzut cum PL a fost descalificat? Traian Băsescu: Nu am spus că Sandu şi Năstase trebuie să coabiteze cu PD. Nu spun că trebuie să facă alianţă cu Plahotniuc. Dvs. aţi făcut un soi de insinuare. Lorena Bogza: Nu v-aţi referit atunci la PD? Traian Băsescu: Nu. Dar dacă vreţi să îmi spuneţi că în celelalte partide, partidul lui Leancă, partidul M. Sandu nu vor fi corupţi…M. Sandu a fost în trei guverne, Guvernul Filat, Leancă, Gaburici. Ea a fost parte a construcţiei şi aceste guvernări au adus şi acordul de vize şi acordul de asociere la UE. Nu trebuie să spui că nu faci alianţă decât cu partide curate ca lacrima. Ştiţi vreun partid curat ca lacrima?! The post Băsescu i-a reproșat moderatoarei Lorena Bogza că-i atribuie declarații pe care nu le-a făcut appeared first on Moldova 24.
16:15
Un avion s-a prăbuşit sâmbătă în Oceanul Atlantic, imediat după decolarea de pe aeroportul din Abidjan, situat în Coasta de Fildeş, afirmă surse citate de BBC News şi de cotidianul Le Figaro. Cel puţin patru persoane au murit, iar alte şase au fost rănite, afirmă surse din cadrul serviciilor de intervenţie. La bordul avionului cargo, de tip Antonov, se aflau zece persoane. Conform unor surse oficiale din Coasta de Fildeş citate de 20Minutes.fr, de BFMTV şi de BBC News, cele patru victime sunt cetăţeni moldoveni, alţi doi moldoveni şi patru francezi au fost răniţi. Două dintre persoanele rănite sunt în stare gravă. Bilanţul a fost confirmat de administraţia Aeroportului Felix Houphouet Boigny din Abidjan. Avionul cargo s-a prăbuşit în Golful Guineea, situat în Oceanul Atlantic, imediat după decolarea de pe Aeroportul internaţional Félix Houphouet Boigny din Abidjan. Accidentul aerian a avut loc în condiţii de ploaie torenţială. Avionul cargo transporta echipamente militare ale armatei franceze. Aeronava era utilizată de armata franceză în cadrul Operaţiunii antiteroriste "Barkhane", efectuată în zona Sahel, au declarat surse oficiale sub protecţia anonimatului. Armata franceză are o bază militară în oraşul Abidjan. sursa: mediafax.ro The post ULTIMA ORĂ // Un avion cargo s-a PRĂBUŞIT în Oceanul Atlantic: Patru moldoveni au murit, alți doi – răniți (VIDEO) appeared first on Moldova 24.
13 octombrie 2017
19:01
În această după amiază salvatorii au intervenit pentru a salva un bărbat căzut de la înălțimea de 6 metri pe acoperișul unui anexe de pe strada D. Cantemir nr.6 din capitală. Persoana efectua lucrări pe un șantier de construcție. După ce acesta și-a pierdut echilibru s-a pomenit imobilizat pe suprafața acoperișului de lîngă clădirea unde efectua lucrări. La fața locului au intervenit trei echipaje de salvatori și pompieri pentru a ajuta persoana. Bărbatului în vîrstă de 61 de ani i-a fost acordat primul ajutor calificat de către salvatori, iar ulterior acesta a primit îngrijiri medicale fiind preluat de echipajul 903. Toate circumstanțele acestui caz urmează a fi stabilite. The post Incident pe un șantier de pe strada Cantemir // Un muncitor a căzut de la înălțime. Au intervenit trei echipe de salvatori (FOTO) appeared first on Moldova 24.
18:45
Comisia națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente a stabilit că în țară vor fi organizate 46 de circumscripții. Membrii acesteia au accentuat aparte că acestea vor fi create doar pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău. Dintre cele 46 de mandate de deputat din circumscripții, două vor fi rezervate pentru autonomia găgăuză, informează politics.md. Cele cinci mandate rămase vor fi rezervate pentru diasporă și regiunea transnistreană. Cele mai aprinse discuții au fost anume cu privire la modul de creare a acestor circumscripții. Cei mai mulți membri ai comisiei au fost de acord ca Transnistriei să-i fie rezervat un mandat în parlament, dar care să fie atribuit numai după ce va fi recăpătat controlul constituțional asupra teritoriului din stânga Nistrului. Scheme diferite au fost propuse, însă, pentru circumscripțiile care vor fi create în afara țării. Vorbitorii nu au ajuns la o înțelegere în acest sens, iar o soluție urmează să fie găsită la următoarele ședință. Amintim că, potrivit noii legi electorale, la alegerile parlamentare viitoare, 51 de deputați urmează să fie aleși în circumscripții uninominale, iar 50 – pe liste de partid. The post În țară vor fi organizate 46 de circumscripții. Cinci mandate rămase – pentru diasporă și regiunea transnistreană appeared first on Moldova 24.
18:00
Ziarul Timpul a publică o retrospectivă a relațiilor dintre Partidul Popular European (unul din cele mai mari în Europa) cu formațiunile politice din Moldova, care de-a lungul anilor au beneficiat de suportul PPE. Concluzia la care ajung jurnaliștii este că experiența PPE în Moldova este marcată prin eșecuri sonore, principalele fiind PPCD-ul condus de Iurie Roșca, PLDM-ul condus de Vlad Filat, în detenție acum pentru fapte de corupție, dar și reprezentanții actualelor partide de opoziție. „Vă exprimăm solidaritatea şi încrederea noastră în tot ceea ce faceţi pe plan politic. PPCD este unul din partidele cele mai experimentate din Moldova, un promotor al democraţiei şi al luptei pentru drepturile omului în această regiune a continentului. Deviza Congresului PPCD: „Republica Moldova — o ţară de succes” este formulată excelent. Voi aţi făcut progrese mari şi ştim că lucraţi eficient în interesul ţării voastre, pentru a-i asigura un viitor sigur şi pentru ca ambiţiile ei europene să devină realitate”, aceasta declara liderul PPE, Joseph Daul despre PPCD și Iurie Roșca cu puțin timp înainte ca Roșcă să se alăture echipei lui Vladimir Voronin, devenind vicepremier. Jurnaliștii descriu și experiența următorului favorit al PPE în Moldova – Partidul Liberal Democrat din Moldova. Deși atât presa, cât și organizațiile internaționale erau la curent cu schemele în care era implicat fostul premier Vlad Filat, alături de Ilan Shor și raiderul Veaceslav Platon, PPE continua să susțină PLDM. „La 1 decembrie 2014, acelaşi Joseph Daul îl felicita pe Vlad Filat şi PLDM pentru rezultatul de la alegerile parlamentare, încurajând liberal-democraţii să-şi asume rolul principal într-o nouă alianţă pro-europeană de guvernare. „Povestea de succes” din Moldova continua pentru PPE şi după „furtul miliardului”, notează Timpul. Istoria continuă cu partidele de opoziție de la Chișinău, care în 2016 lasă la o parte ambițiile politice personale și organizează împreună proteste anti-guvernamentale de amploare. Iar PPE nu ezită să le ia partea în acest caz. „Se întâmpla în perioada când Chişinăul era zguduit de aşa-numitele „proteste comune ale opoziţiei”, finanţate şi sprijinite logistic de Moscova. Farmecul acestor proteste este că la ele şi-au dat mâna politicienii care au devenit noile mize ale PPE la Chişinău, Maia Sandu, care împreună cu alţi descendenţi din PLDM a fondat Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Platforma DA a lui Andrei Năstase, finul de cununie al oligarhului Victor Ţopa, fost partener de afaceri al lui Vlad Plahotniuc şi partidele pro-ruse, finanţate de la Moscova, Partidul Nostru, al lui Renato Usatîi şi Partidul Socialiştilor, al lui Igor Dodon. Aceste proteste şi lucrul intens al propagandei pro-ruse au încurajat dispoziţiile eurosceptice din societatea moldovenească, au crescut raitingul lui Dodon şi în ultimă instanţă au dus la alegerea acestuia prin vot direct în calitate de preşedinte al Republicii Moldova, alegeri care au constituit una din revendicările protestelor comune”, scrie Timpul. Jurnaliștii de la Timpul notează că poziția PPE a fost radicalizată și mai mult după reținerea în Ucraina a raiderului Veaceslav Platon. ”Grupul s-a poziţionat în calitate de avocat al lui Vlad Filat şi al întregii galerii de penali implicaţi în „jaful secolului” şi Laundromatul Rusesc, desfăşurat prin MoldIndConBankul de la Chişinău. PPE a început să-i victimizeze pe rând pe toţi, de la Vlad Filat şi până la asistentul raiderului Platon, Mihail Gofman, punând presiune pe guvernarea de la Chişinău ca aceştia să fie scoşi de sub urmărire penală, fapt contrar tocmai principiilor democratice europene, de separare a puterilor în stat”. Publicația mai scrie că în urma unui lobby agresiv lansat de fundaţia oligarhului kazah Mukhtar Ablyazov, Open Dialog, generos finanţată de acesta din miliardele furate din Kazahstan, Ucraina şi Rusia, deputaţii PPE acceptă delegaţii succesive de la Chişinău la Strasbourg şi Bruxelles, aceste vizite fiind folosite de propaganda pro-rusă de la Chişinău în cadrul războiului hibrid dus de Kremlin împotriva Moldovei, pentru a o readuce pe orbita sa de influenţă. ”Fundaţia lui Ablyazov duce rând pe rând în lobby trip-uri la PPE politicieni, propagandişti şi avocaţi de presă ai politicienilor pro-ruşi, cum ar fi Renato Usatîi, dar şi acoliţii săi, desprinşi din aripa comuniştilor radicali, aşa-numiţii „talibani” de la Chişinău, Grigore Petrenko, Aleksandr Petkov şi Alexei Tulbure”, notează Timpul. Jurnaliștii constată că după ce doi exponenţi ai PPE în Moldova, Iurie Roşca şi Vlad Filat, împreună cu partidele lor, PPCD şi PLDM, efectiv dispar de pe scena politică de la Chişinău, grupul popularilor europeni devine un loc de refugiu nu doar pentru pro-ruşii deveniţi renegaţi la Chişinău şi cei implicaţi în „jaful secolului”, dar şi pentru tot felul de penali din Republica Moldova. sursa: politics.md The post Retrospectiva relațiilor PPE cu formațiunile politice din RM: A fost un fiasco appeared first on Moldova 24.
16:00
Operațiunea „Pietonul”, care a avut loc ieri în țară, a golit portofelele cu câteva sute de lei. Agenții de patrulare au sancționat contravențional în jur de 120 persoane care traversau strada neregulamentar. Pietonii au achitat amenzi de la 150 pînă la 300 lei, cu excepția persoanelor în etate care s-au ales doar cu o avertizare și pliante informative. Inspectorii au fost prezenți pe sectoarele de drum, unde au avut loc cele mai multe accidente rutiere cu implicarea pietonilor. Potrivit datelor statistice ale INP, timp de 9 luni ale anului curent pe drumurile naționale au avut loc 633 de acidente rutiere cu implicarea pietonilor, 72 de persoane au decedat iar 564 au fost traumatizate. Din cifra totală 254 de accidente rutiere s-au produs din vina pietonilor care nu traversau regulamentar, soldate cu 37 persoane decedate și 210 traumatizate. The post Atenție pe unde traversați strada! Peste 100 de pietoni au plătit amenzi appeared first on Moldova 24.
13:30
Președintele Parlamentului Andrian Candu și Prim-ministrul Pavel Filip au prezidat astăzi ședința comună Guvern - Parlament, organizată cu scopul de a sincroniza agendele și prioritățile celor două instituții în perioada următoare. ”Obiectivul nostru este să verificăm impactul normelor aprobate, precum și executarea Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare, precum și a Planului legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Comisiile permanente au elaborat un plan de audieri și la următoarea ședință a Biroului permanent vom aproba documentul. Controlul parlamentar este prioritatea noastră la această etapă pentru că este important să ne asigurăm că legile adoptate funcționează în interesul oamenilor”, a menționat președintele Parlamentului. Totodată, Andrian Candu a cerut respectarea termenelor de aprobare a legilor luând în calcul procedura de examinare în Parlament. De asemenea, el a menționat că transmiterea unui proiect în Parlament nu înseamnă că lucrul ministerului s-a terminat. ”Este nevoie să se lucreze în colaborare cu comisiile permanente și să fie urmărit parcursul legii până la publicare”, a spus președintele Parlamentului. Premierul Pavel Filip a menționat că astfel de reuniuni contribuie la accelerarea adoptării măsurilor de modernizare a Republicii Moldova, în contextul acordurilor și angajamentelor asumate pe plan extern. „Este foarte bine atunci când ne coordonăm acţiunile. Pornind de la această practică, am reuşit să realizăm mai multe obiective pe care le avem în faţa noastră, fie că vorbim de anul 2016, fie că vorbim de prima jumătate a anului 2017. Îmi pare bine că am reuşit să elaborăm atunci un plan de acţiuni unitar, unul foarte bun, care ne ajută să urmărim realizarea acţiunilor”, a declarat Pavel Filip. În context, șeful Executivului a precizat că pentru primul semestru al anului curent, rata de realizare constituie de 67 %. Din cele 109 de acţiuni incluse în planul unitar au fost realizate 58. Totodată, Pavel Filip a specificat că luna viitoare va fi inițiată actualizarea Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE până în anul 2019, subliniind că este important să fie menținut ritmul în ceea ce privește punerea în aplicare a prevederilor Acordului. Prim-ministrul s-a referit şi la acţiunile prevăzute pentru obţinerea asistenţei macrofinanciare din partea UE, menţionând că din cele 10 condiţii pentru a primi prima tranşă din această asistenţă, în valoare de 30 milioane de euro, 4 sunt realizate, 4 în proces de realizare la Parlament şi încă două sunt realizate de Guvern nemijlocit. Astfel că nu sunt restanţe şi se reuşeşte cu realizarea în termen a tuturor condiţionalităţilor. Membrii Cabinetului de miniștri şi Președinții comisiilor parlamentare au discutat, de asemenea, despre progresul și anumite dificultăți în realizarea Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare în a doua jumătate a anului 2017, precum și a Planului legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere RM–UE pentru 2017. De asemenea, a fost analizată realizarea angajamentelor faţă de Fondul Monetar Internaţional şi trasate prioritățile pentru perioada următoare în agenda comună Guvern – Parlament. The post Ședință comună Guvern-Parlament: Obiectivul nostru este să verificăm impactul normelor aprobate appeared first on Moldova 24.
12:15
La data de 14 octombrie curent, în Piața Marii Adunări Naționale din Capitală vor fi organizate şi desfăşurate manifestări cultural-artistice dedicate sărbătorii „Hramul Orașului”. Astfel, în perioada 13 octotombrie, ora 23:00 pînă la data de 15.10.2017, ora 06:00 va fi sistată circulația rutieră în PMAN, în perimetrul străzilor Ismail - M. Viteazul. Pe toată durata desfășurării evenimentului, ofițerii de patrulare vor asigura securitatea publică şi personală a cetăţenilor și oaspeților prezenți la sărbătoare, și siguranţa traficului rutier. De asemenea, aceștia vor dirija fluxul participanţilor la trafic şi vor redirecţiona deplasarea transportului pe parcursul desfăşurării manifestaţiilor pentru a nu admite crearea ambuteiajelor şi periclitarea circulaţiei rutiere. INP solicită cetățenilor să nu urce la volan dacă au consumat băuturi alcoolice, să se conformeze indicațiilor polițiștii de patrulare care vor dirija circulația rutieră, să păstreze ordinea și curățenia în locurile publice și să traverseze strada doar în locurile permise. The post Restricții de circulație de Hramul orașului Chișinău appeared first on Moldova 24.
11:45
Un bărbat de 41 de ani, domiciliat în raionul Glodeni, este suspectat de chemarea intenţionat falsă a serviciilor specializate. Astfel, în dimineața zilei de 12 octombrie curent, bărbatul a alertat poliția din Glodeni, precum că i-a fost sustras automobilul parcat în preajma casei sale. Acesta a declarat poliției că în seara zilei de 11 octombrie curent, a parcat automobilul în fața gospodăriei sale, lăsând cheile în automobil, iar spre dimineață a observat că automobilul lipsește. Ulterior, în urma investigațiilor efectuate, forțele de ordine au depistat automobilul, la marginea satului Movileni, raionul Glodeni. Ulterior, a fost solicitat, ajutorul angajaţilor Sectorului poliţiei de frontieră “Valea Rusului”, care au implicat câinele de serviciu. Astfel, patrupedul, luând urma de la locul depistării automobilului, a mers până la gospodăria proprietarului automobilului. În urma documentării cazului, s-a stabilit faptul că, proprietarul împreună cu vecinul său de 17 ani, în seara zilei de 11 octombrie 2017, au plecat la viile din apropierea satului Viişoara, raionul Glodeni, de unde au sustras struguri. În timp ce aceştia culegeau strugurii, au fost observați de doi locuitori a satului Viişoara, care păzeau viile personale, iar la observaţiile acestora, aceștia au urcat în automobil, deplasându-se spre domiciliu. Ajungând la marginea satului Movileni, conştientizând faptul că automobilul său a fost văzut la locul furtului de struguri, a hotărât să declare că mașina a fost furată de persoane necunoscute, abandonând-o. În urma percheziției efectuate în automobil și remorcă, au fost depistate urme de struguri, iar ulterior, s-a stabilit că suspecții au aruncat strugurii sustrași. Fiind audiat de poliție, bărbatul a recunoscut că a înscenat răpirea automobilului, cât şi faptul sustragerii strugurilor. Pe acest caz a fost inițiată o cauză contravențională, în baza art. 342 Cod Contravențional al RM. Conform legislației, persoanele culpabile de ”Chemarea intenţionat falsă a serviciilor specializate”, se sancţionează cu amendă de la 1000 la 2500 de lei. Actualmente, pe faptul furtului de struguri este pornită o cauză penală. The post Un bărbat din Glodeni a pus la cale un scenariu „ca-n filme”. A anunțat poliția că i-a fost „furată” mașina. Acum are două dosare appeared first on Moldova 24.
11:15
The post LIVE // Ședința Comisiei Electorale Centrale appeared first on Moldova 24.
10:30
La ora 09.00, Parlamentul și Guvernul s-au convocat în ședință comună, prezidată de Speakerul Andrian Candu și Prim-ministrul Pavel Filip. Urmează declarații pentru presă. The post LIVE // Declarații după ședința comună Guvern-Parlament appeared first on Moldova 24.
08:45
În această săptămână, angajații Serviciului Fiscal de Stat verifică centrele comerciale din țară. Operațiunea a luat start luni, fiind efectuate circa 70 de controale în cinci centre comerciale. În cadrul operațiunii s-au înregistrat următoarele abateri: lipsa MCC – 6 cazuri (suma amenzilor aplicate - 42 000 lei; neutilizarea MCC – 23 cazuri (amenzi - 115 000 lei); existenţa unei sume de mijloace băneşti excedente – 13 cazuri (amenzi aplicate – 65 000 lei); neprezentarea la prima cerere de documente necesare SFS în timpul controlului – 9 cazuri (amenzi - 45 000 lei). În acest context, SFS lansează un apel către persoanele care comercializează diverse produse să se conformeze legislației în vigoare și să activeze în conformitate cu cerințele acesteia. Persoanele care nu se vor conforma prevederilor legislației, riscă amendă (pentru încălcări admise la disciplina de casă (art.254), Codul fiscal stabilește sancțiuni de la 5000 până la 7000 lei; pentru comercializarea mărfurilor în lipsa documentelor de proveniență a acestora (art.253 (1), Codul fiscal stabilește sancțiuni de 5000 lei; pentru desfășurarea activității ilicite de întreprinzător, Codul contravențional prevede amendă de până la 4500 lei). Pe parcursul primei jumătăți a anului curent, inspectorii fiscali au desfășurat 2572 controale operative, pe teritoriul municipiului Chișinău, în rezultatul abaterilor constate fiind aplicate sancțiuni în valoare de peste 6,5 milioane lei. Printre ilegalități se numără: neutilizarea mașinii de casă și control, desfășurarea activității ilicite de întreprinzător și comercializarea mărfurilor în lipsa documentelor de proveniență a acestora. The post Fiscul s-a luat de centrele comerciale din țară. Inspectorii au depistat abateri appeared first on Moldova 24.
12 octombrie 2017
18:15
Parlamentul a examinat în ședința plenară de astăzi proiecte legislative înaintate de opoziția parlamentară. Anterior, Biroul permanent a inclus pe ordinea de zi a ședințelor Parlamentului proiecte ale fracțiunilor aflate în opoziție. Astfel, în plenul Legislativului au fost examinate și dezbătute proiecte pentru modificarea și completarea Legii cu privire la pensiile de asigurări sociale de stat, Legii cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație, Legii cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice, Codului contravențional, Legii comunicațiilor electronice. La fel, au fost examinate proiecte de modificare și completare a legislației economico-financiare, precum Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale, Legea cu privire la patenta de întreprinzător, Codul fiscal etc. sursa: parlament.md The post Parlamentul a examinat în ședința de astăzi proiecte legislative înaintate de opoziție appeared first on Moldova 24.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.