Intervențiile salvatorilor în Chișinău (FOTO)

Moldova24, 21 aprilie 2017 14:27

Echipele de salvatori din Chisinau activeaza primordiar pentru ridicarea arborilor si crengilor de pe strazile oraselor. Sînt ajutați de carabinieri, polițisti și ostași ai Armatei Naționale. În mun. Chișinău a fost creată aparte, o celulă de criză, la nivel de municipiu, responsabilă pentru redirecționarea forțelor necesare și luarea deciziilor pentru lichidarea consecințelor ninsorii. În paralel, celula de criză republicană activează în continuare la nivel de republică, cu membri din toate ministerele si instituțiile competente, pentru gestionarea situației în raioanele de sud și centru, afectate de ninsori. Doar în Chișinău, activează zeci de forțe ale SPC SE cu unități de tehnică grea, fiind implicate și detașamentele căutare-salvare numărul 1 și 2. Și polițiștii au intervenit la dezăpezirea străzilor, automobilelor, curţilor blocurilor de locuit, precum şi la înlăturarea copacilor, crengilor doborâte pe carosabil. Până în prezent pe teritoriul Capitalei au fost înregistrate 12 accidente rutiere soldate cu pagube materiale şi 3 accidente rutiere soldate cu 3 persoane uşor traumate. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/04/video-18.mp4 Inspectoratul Național de Patrulare atenţionează că circulaţia pe drumurile de la ieşire şi intrare în toate raioanele din ţară este interzisă. De asemenea, în ţară sunt blocate 33 trasee naţionale şi 183 de localităţi, iar pe dumurile naţionale este interzisă deplasarea transportului de mare tonaj. Din cauza nerespectării de către conducătorii auto a cerințelor Regulamentului circulației rutiere (deplasarea cu cauciucuri de vară, neajustarea vitezei de deplasare, nerespectarea și neajustarea distanței între vehicule) au fost înregistrare 166 de derapări și accidente rutiere, soldate cu 2 persoane traumate și 2 accidente cu implicarea unităților de transportare a călătorilor din raioanele Sîngerei și Șoldănești. De asemenea, ca rezultat al condițiilor climaterice nefavorabile au fost înregistrate 13 cazuri de traumatizare a cetățenilor. The post Intervențiile salvatorilor în Chișinău (FOTO) appeared first on Moldova 24.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova24

Acum 6 ore
20:41
Un microbuz înmatriculat în Republica Moldova a fost implicat, sâmbătă seara, într-un accident rutier produs în România. Accidentul a avut loc în jurul orei 22:30, între localitățile Coplean și Catcau. Un autoturism Seat care circula pe direcția Baia-Mare – Dej s-ar fi angajat în depășirea unui autotren fără ca să se asigure, intrând în coliziune cu microbuzul în care se aflau patru moldoveni, potrivit dejeanul.ro. În urma impactului extrem de violent, două persoane din microbuz, un bărbat de 40 de ani și fiica lui de doar 10 ani, au fost rănite. La fel, au avut de suferit șoferul autoturismului, un tânăr de 19 ani din Capalna și pasagerul de 22 de ani. Microbuzul cu moldoveni se deplasa spre Franța. Poliția urmează să stabilească circumstanțele producerii accidentului. The post Un microbuz din R. Moldova implicat într-un accident în România // VIDEO appeared first on Moldova 24.
19:26
Fostul șef al Departamentului Instituțiilor Penitenciare și Viceministru al Afacerilor Interne, Veaceslav Ceban a fost reținut de ofițerii și procurorii anticorupție. Funcționarului i se incriminează că ar fi trebuit să primească prin intermediul finului de cununie zeci de mii de euro mită pentru a soluționa favorabil un dosar. Potrivit datelor preliminare ale anchetei, un angajat al Serviciului Vamal, tot el finul de cununie al fostului viceministru, ar fi extorcat și primit 60 000 de euro sub pretextul că ar avea influență, prin intermediul nașului, asupra unor procurori, în vederea emiterii unei decizii de scoatere de sub urmărire penală şi clasare a procesului penal, în care denunţătorul este învinuit de fabricarea și punerea în circulație a multiplelor carduri bancare. Dat fiind faptul că denunțătorul nu dispunea de suma respectivă, întelegerea a ajuns până la vânzarea apartamentului pentru a face rost de bani. Vameșul ar fi găsit și un cumpărător pentru acel imobil, care, însă, nu a putut fi vândut din motiv că era înregistrat pe o terță persoană. Ulterior, dând asigurări că problema procesului penal poate fi soluționată prin intermediul nașului de cununie, vameșul a prezentat drept argument pasaje din discuția cu acesta pe Viber. În ultimă instanță, s-a convenit că banii vor fi transmiși în două rate câte 45 000 de euro și 15 000 de euro, respectiv, pănă la data de 24 iunie curent. Urmare a măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, atât angajatul vamal, cât și fostul viceministru au fost recunoscuți în calitate de bănuiți și reținuți pentru 72 de ore. La moment se întreprind acțiuni de urmărire penală în vederea administrării probelor utile și pertinente pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cauzei. Un dosar penal a fost pornit pe acest caz în temeiul art. 326 alin. 3. Cod penal al Republicii Moldova. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă până la 7 ani de închisoare. The post CNA: Fostul șef al DIP și Viceministru al Afacerilor Interne, Veaceslav Ceban, reținut. DETALII despre dosar appeared first on Moldova 24.
Acum 12 ore
12:26
Usatîi și Năstase sunt de acord cu modificarea sistemului electoral, dar… Partidul Demnitate și Adevăr și formațiunea lui Renato Usatîi, Partidul Nostru ar fi de acord cu introducerea sistemului mixt de vot, dar consideră că acum nu este momentul pentru aceasta. Despre acest lucru au declarat reprezentanți celor două formațiuni – Alexandru Slusari și Dumitru Ciubașenco în timpul unei dezbateri la Bălți organizată de Asociația Prmo-Lex. Ciubașenco, cel care anterior a candidat pe listele electorale ale PLDM la funcția de deputat, formațiune care a organizat și colectare de semnături în favoarea sistemului electoral mixt, a declarat că formațiunea pe care reprezintă acum nu se opune modificării, doar că acum nu este timpul potrivit. „Nu am spus că suntem împotriva modificării sistemului electoral. Chiar și Comisia de la Veneția nu este împotrivă, doar spune că nu se recomandă în momentul actual. Noi suntem gata să examinăm posibilitatea modificării sistemului electoral, dar nu în condițiile actuale”, a declarat Ciubașenco. Și Alexandru Slusari, reprezentantul PPDA, formațiune creată din Platforma Demnitate și Adevăr, ai cărei lideri cereau în PMAN modificarea sistemului electoral, susține că deși în prezent partidul său organizează proteste anti-modificarea sistemului electoral, în realitate nu s-ar opune unui asemenea proiect. Condițiile invocate de Slusari sunt ca PPDA să fie la guvernare și să fie organizat un referendum în privința acestui subiect. Și Ciubașenco a sugerat că împreună cu PPDA la guvernare și alte formațiuni precum PAS și PCRM ar fi de acord să promoveze un proiect de modificare a sistemului electoral. În replică, ministrul Justiției Vladimir Cebotari a menționat că de fapt formațiunile politice nu sunt atât împotriva proiectului de modificare a sistemului electoral, cât sunt deranjate de cine este autorul inițiativei. O bună parte a societății dorește o schimbare a modului în care sunt aleși deputații, dar discuțiile trebuie continuate, a concluzionat reprezentantul Promo-Lex, Nicolae Panfil. „O mare parte a societății este de acord că schimbări trebuie făcute. Căutați vă rog compromisul în interiorul clasei politice”, a declarat Panfil, chemând la continuarea dezbaterilor. The post Partidele lui Usatîi și Năstase vor schimbarea sistemului electoral dar au condiții appeared first on Moldova 24.
Ieri
21:26
Trei persoane au fost electrocutate în urma furtunii care a avut loc în seara zilei de ieri. Potrivit Red Union Fenosa, două persoane au decedat, iar alta a fost traumatizată, dar se află în afara pericolului. Primul caz s-a produs în seara zilei de vineri, 23 iunie, în jurul orei 21.00 în satul Volontiri din raionul Ştefan Vodă, în timp ce o minoră de 12 ani se deplasa în timpul furtunii spre casă pe drumul din localitate. Un conductor electric, care a fost rupt de vânt se afla la sol într-o băltoacă şi în momentul când fetiţa a intrat în raza de acţiune a tensiunii, ea a fost electrocutată mortal. Eforturile de a o resuscita s-au soldat cu eșec. Cel de-al doilea caz, cu implicarea a doi minori s-a produs astăzi, 24 iunie, la aproximativ ora 16.00, în satul Sărata Galbenă din raionul Hânceşti. În timp ce se jucau pe o stradă din centrul localităţii, doi băieţei au nimerit sub tensiune dat fiind faptul, că nu departe se afla la sol un conductor rupt de vânt. În rezultatul electrocutării, unul din ei, de aproximativ 9 ani, a decedat pe loc, iar altul a primit arsuri grave la mâini şi la picioare si este internat la spital, fiind în afara pericolului. Circumstanţele producerii acestor cazuri grave de electrocutare sunt investigate. Ce trebuie să cunoașteți în cazuri similare: - ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă accidental de pe piloni şi copaci; - nu lăsați fără supraveghere copiii, interziceţi-le ieşirea din casă sau deplasarea pe timp de ploaie, verificați atent dacă locul unde se află ei este sigur din punct de vedere al securităţii electrice; - ţineți legate animalele domestice şi cele de companie pentru a evita contactul lor cu firele electrice căzute avariat la sol; - despre absenţa tensiunii sau orice incident comunicaţi întreprinderii şi nu interveniţi de sine stătător în instalaţiile electrice, deoarece există pericolul de electrocutare. The post Trei cazuri de electrocutare în urma furtunii. O fată de 12 ani și un băiat de 9 ani au murit appeared first on Moldova 24.
18:56
Un tânăr de 24 de ani, angajat al Departamentului Instituţii Penitenciare, a ajuns în stare critică la spital după ce a suferit un atac de cord în timp ce participa la o întrecere organizată de instituţie. Incidentul a avut loc în această dimineaţă în parcul Valea Morilor din Capitală, informează Publika.md. Tânărul a căzut la pământ la doar câţiva metri de la linia de start. Echipa de medici, care se afla la faţa locului şi monitoriza desfăşurarea cursei, a încercat preţ de câteva minute să îl resusciteze. Încercările însă nu s-au soldat cu succes. În ajutor a venit încă o ambulanţă, care a transportat tânărul la spital. Tânărul a fost internat în secţia de reanimare la Institutul de Medicină Urgentă. În prezent, starea acestuia este critică. Potrivit reprezentanţilor Departamentului Instituţii Penitenciare, tânărul nu suferea de vreo maladie cardiacă şi nici nu se afla în evidenţele medicului. The post VIDEO // Un angajat DIP a suferit un atac de cord în timpul unei curse de alergare. Se află în stare critică appeared first on Moldova 24.
16:41
Duminică, 25 iunie 2017, între orele 8.00 - 12.15, va fi suspendat traficul rutier pe străzile V. Belinski şi G. Alexandrescu, din sectorul Buiucani, în legătură cu desfăşurarea competiţiilor sportive „Triathlon Triumph". Transportul public va fi organizat după cum urmează: Troleibuze: Ruta nr. 3 - itinerarul rutei se modifică după cum urmează: de pe str. Ion Creangă pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni. A. Mateevici şi în continuare pe traseul stabilit. Retur - de pe str. Bucureşti pe str. A. Şciusev, str. Mihai Viteazul, str. Columna, str. H. Coandă, str. Ion Creangă şi în continuare pe traseul stabilit. Ruta nr. 4 - itinerarul rutei se prescurtează până la Universitatea de Medicină şi Farmacie după cum urmează: de pe str. Bucureşti pe str. A. Şciusev, bd. Ştefan cel mare şi Sfânt şi în continuare pe traseul stabilit. Microbuze: Rutele nr. 124, nr. 129 şi nr. 185 - itinerarul rutelor se modifică după cum urmează: de pe str. Vasile Lupu pe str. Ştefan Neaga, str. Ion Creangă şi în continuare pe traseul stabilit; Retur - pe acelaşi traseu. Ruta nr. 138 - itinerarul rutei se prescurtează până la str. Eugen Coca. Conducătorii auto care traversează zona sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară. The post Strada Belinski şi Alexandrescu din Capitală, închise duminică pentru transport appeared first on Moldova 24.
16:11
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizarea cod galben de vreme caniculară și pericol excepțional de incendiu. Avertizarea este valabilă de pe 25 iunie până pe 1 iulie. În intervalul menționat, pe o mare parte a teritoriului temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33°C și mai mult. În sudul țării, mercurul va urca până la +37 de grade. În aceasta perioadă va crește riscul excepțional de incendiere a fâșiilor forestiere și culturilor agricole. The post AVERTIZARE METEO // Cod galben de caniculă! Vor fi +37°C appeared first on Moldova 24.
15:41
La 200 de metri de râul Nistru, polițiștii de frontieră au descoperit 3500 de plante de cânepă. Plantația creștea pe o parcelă de aproximativ 100 metri pătrați și se întindea la marginea unui lan de florea soarelui. În data de 23 iunie curent, ofițerii de investigații și echipe mobile din cadrul Direcției regionale NORD au intrat în posesia unei informații precum că pe teritoriul deservit de către Sectorul Poliției de Frontieră ”Soroca”, respectiv în apropierea satului Vasilcău, cresc plante asemănătoare cânepei, cu înălțimi de până la 150 cm. Deplasându-se la fața locului, polițiștii de frontieră au depistat 3500 plante verzi de cânepă, cu faza diferită de vegetație. La fel, a fost stabilit că plantele nu au fost special cultivate sau îngrijite, acestea urmează să fie nimicite prin ardere. Până la data de 31 august curent, polițiștii de frontieră desfăşoară operaţiunea Mac-2017, care are ca scop combaterea traficului ilicit de droguri de origine vegetală, depistarea şi nimicirea plantelor cu conţinut narcotic, precum şi identificarea persoanelor care le cultivă ilegal în zona de frontieră. The post Plantații de cânepă depistate într-un lan de floarea soarelui la frontiera cu Ucraina appeared first on Moldova 24.
15:26
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor împreună cu inspectorii ANTA și INP a efectuat, astăzi, controale la Gara de Nord din Capitală. Verificările au început de la ora 7.30. Potrivit MTID, în mai puțin de o oră, taximetriștii care activează ilegal în zona respectivă s-au ales cu procese verbale de contravenție. În total, au fost emise 8 procese verbale, majoritatea fiind întocmite pentru lipsa certificatului de competență profesională a conducătorului auto. The post Razii la Gara de Nord // Taximetriștii din zonă s-au ales cu amenzi appeared first on Moldova 24.
14:26
Un bărbat a murit, după ce s-a împușcat în cap din greşeală. Tragedia s-a produs ieri în sectorul Ciocana din Chişinău. Potrivit martorilor, tânărul a vrut să-şi procure un pistol, dar mai întâi a mers la un tir pentru a-l proba, notează prime.md. Bărbatul a încărcat arma şi a tras din ea spre ţintă, după care a mers să vadă rezultatul. Reprezentantul tirului l-a atenţionat pe bărbat să mânuiască atent pistolul, pentru că mai are câteva gloanţe. Cumpărătorul a vrut să se convingă de acest lucru şi s-a împuşcat din întâmplare. Poliţia urmează să stabilească toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.  The post Tragedie la Ciocana // Un bărbat s-a împuşcat în cap din greşeală appeared first on Moldova 24.
14:11
O alunecare de teren produsă, sâmbătă, în provincia Sinchuan, din sud-vestul Chinei, ar fi afectat grav un sat montan, iar 141 de persoane au fost date dispărute în urma dezastrului natural, raportează agenţia de presă de stat a Chinei, citată de BBC News online. Aproximativ 40 de case au fost distruse în satul Xinmo din districtul Maoxian, după ce o alunecare de teren a lovit localitatea. Operaţiunile de salvare sunt în curs de desfăşurare, încercându-se să se localizeze oamenii daţi dispăruţi. În imaginile făcute publice de martori se pot observa buldozerele care au intervenit în încercarea de a găsi supravieţuitori. Până acum au fost salvate trei persoane, inclusiv bebeluş de trei luni, potrivit informaţiilor disponibile, citează Mediafax.ro. Autorităţile din Maoxian au declarat că se confruntă cu ”o catastrofă ecologică de primă clasă.” The post Alunecare de teren masivă în China: Peste 140 de persoane date dispărute // VIDEO appeared first on Moldova 24.
14:11
Polițiștii de frontieră din punctul de trecere Giurgiulești - Galați (rutier) au deconspirat un șir de nereguli la un ansamblu de vehicule, condus de un cetățean român. Pe sensul de ieșire din Republica Moldova s-a prezentat pentru formalitățile de control un MAN cu semiremorcă, de model SHMITZ, ambele înmatriculate în Galați, România. În timpul verificării documentelor puse la dispoziție, polițiștii de frontieră au depistat că asigurările auto de tip Cartea Verde, eliberate de autoritățile române, prezintă suspecții clare de falsificare. Șoferul, cetățean român de 41 de ani, a declarat că nu știe despre falsul depistat, deoarece actele au fost perfectate de compania în care activează de 4 ani. În baza celor depistate, mijloacele de transport au fost supuse unui control suplimentar, în rezultat polițiștii de frontieră au descoperit că plăcuțele de înmatriculare, dar și certificatul semiremorcii nu aparține celei aflate în punctul de trecere. Mai mult, în baza de date semiremorca a fost luată la evidența autorităților române cu inspecția tehnică valabilă până la data de 7 martie 2008. Actele falsificate au fost ridicate și transmise spre expertiză, iar semiremorca reținută pe teritoriul PTF Giurgiulești, până la elucidarea circumstanțelor cazului. The post Vehicule depistate cu acte falsificate și nereguli tehnice appeared first on Moldova 24.
13:41
Un atentator sinucigaș s-a aruncat în aer aproape de Marea Moschee din Mecca, în timp ce poliția a dejucat un complot care viza cel mai sfânt loc al Islamului, la sfârșitul lunii postului Ramadan, au declarat sâmbătă forțele de securitate din Arabia Saudită, citate de AP. Ministerul de Interne saudit a declarat că a lansat un raid în orașul Jiddah, precum și două zone din Mecca, inclusiv cartierul Ajyad Al-Masafi, situat în apropiere de Marea Moschee. Acolo, polițiștii s-a angajat într-un schimb de focuri cu un atentator sinucigaș, care pentru a nu fi prins s-a detonat și a provocat prăbușirea clădirii. În urma exploziei, 11 persoane au fost rănite dintre care șase civili și cinci membri ai forțelor de securitate. The post Un kamikaze s-a aruncat în aer în apropiere de Moscheea din Mecca appeared first on Moldova 24.
13:26
Potrivit Poliției RM, în perioada 1-19 iunie curent, au fost înregistrate 13 cazuri de înec, dintre care 4 cazuri în rândurile copiilor. Înecul poate fi evitat, iar acest lucru depinde de comportamentul și responsabilitatea fiecăruia din noi. Câteva recomandări care vă pot ajuta să evitați un eventual înec: - supravegheați-vă în permanență copiii, atunci când intrați în apă sau când vă aflați în apropierea apei; - nu vă scăldați pe timp de noapte sau după ce ați consumat băuturi alcoolice; - nu vă scăldați, urcându-vă pe diferite obiecte; - în cazul în care nu știți să înotați, evitați să vă scăldaţi singur şi nu intraţi în apă mai sus de brâu; - apelați la ajutor atunci când sunteți în pericol sau când sunteți martor al unui caz de înec; - scăldați-vă doar în bazinele acvatice amenajate corespunzător. The post Statistică // 13 persoane s-au înecat în iunie // Recomandările Poliției appeared first on Moldova 24.
13:11
Pe parcursul zilei de vineri, 23 iunie curent, ofițerii Inspectoratului Național de Patrulare au organizat acțiuni pe drumurile naționale pentru depistarea și sancționarea conducătorilor auto care nu respectă Regulamentul Circulației Rutier. Astfel, au fost verificate 406 automobile și au fost aplicate nu mai puțin de 30 de sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, mai mult de jumătate au fost pentru nerespectarea regimului de viteză. Totodată, 24 de conducători au primit citații de prezentare la CUMC. The post Mai mulți șoferi, trași pe dreapta și sancționați appeared first on Moldova 24.
12:56
Pompierii militari din Prahova au intervenit, sâmbătă, pe autostrada A3, Bucureşti – Ploieşti, unde o cisternă, încărcată cu zeci de tone motorină şi benzină, s-a răsturnat, existând scurgeri de combustibil. Autostrada a fost închisă pe sensul de mers către Bucureşti. Cisterna era încărcată cu 22 de tone de motorină şi 10 tone de benzină, transmite Mediafax. ”Sunt scurgeri de combustibil. Nu există pericol de explozie. Răcim cu spumă. Este o intervenţie de durată. Trebuie repusă pe roţi. Transporta motorină şi benzină”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae. ”Cisterna, încărcată cu benzină şi motorină s-a răsturnat la kilometrul 56, în afara părţii carosabile. Este închis sensul de mers către Bucureşti”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Prahova, Raluca Brezeanu. Reprezentanţii ISU Prahova au afirmat că şoferul cisternei a fost rănit şi a fost transportat la spital. foto: protv.ro The post Alertă pe o autostradă din România: O cisternă încărcată cu motorină şi benzină s-a răsturnat appeared first on Moldova 24.
12:41
Un total de 800 de apartamente, din cinci blocuri-turn de locuințe din nordul Londrei, vor fi "evacuate imediat" pentru a permite realizarea de "lucrări urgente" privind securitatea la incendiu, a anunțat vineri seara municipalitatea din Camden, citată de AFP. Evacuarea "are loc imediat. Nu putem fi siguri că oamenii sunt în siguranță", a declarat Georgia Gould, șefa municipalității, la nouă zile după incendiul care a distrus turnul Grenfell și s-a soldat cu 79 de morți. "Incendiul din Grenfell a schimbat totul, iar noi nu ne putem permite să ne asumăm riscul", a adăugat aceasta. "Tot ceea ce contează este ca oamenii să fie în siguranță, în timp ce noi efectuăm aceste lucrări urgente", a mai spus Gould. Evacuarea anunțată urmează unei serii de teste în aceste imobile privind securitatea la incendiu, realizate la solicitarea municipalității locale și considerate nesatisfăcătoare, în special în ceea ce privește izolația exterioară. Lucrările ar urma să dureze "între două și patru săptămâni", timp în care locatarii vor fi mutați în alte spații. Șefa guvernului de la Londra, Theresa May, a declarat joi dimineața, în fața parlamentului, că "guvernul a ordonat examinarea izolațiilor tuturor imobilelor" de locuințe sociale administrate de autoritățile publice din țară. Aproximativ 600 de imobile din Anglia ar avea o izolație similară celei folosite la Grenfell Tower, blocul de apartamente din vestul Londrei care a ars în noaptea de 13 spre 14 iunie, incident soldat cu cel puțin 79 de morți, a indicat joi o purtătoare de cuvânt a guvernului britanic, citată de AFP. sursa: agerpres.ro / foto: mediafax.ro The post Cinci blocuri-turn de locuințe din Londra, „evacuate imediat” pentru „lucrări urgente” privind securitatea la incendiu appeared first on Moldova 24.
12:11
Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de vineri, Regulamentul cu privire la studiile străinilor în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova. În vederea eficientizării procedurii de înmatriculare, a fost redus numărul documentelor care urmează a fi prezentate Ministerului Educației. De asemenea, Regulamentul stabilește condițiile de admitere în învăţământul superior din Republica Moldova pentru ciclurile de licenţă, master şi doctorat și reglementează procedura de realizare a transferului studenţilor străini, atât de la instituţii de învăţământ din străinătate, cât şi în interiorul ţării. Cetățenii altor state vor putea opta pentru programe de studii în limba română sau limbile de circulaţie internaţională autorizate, admiterea fiind condiţionată de promovarea unui test de cunoştinţe de limbă. Potrivit Regulamentului, instituţiile de învăţământ care prestează servicii educaţionale străinilor vor fi responsabile pentru organizarea calitativă a procesului de instruire, autenticitatea şi veridicitatea actelor din dosarele străinilor prezentate Ministerului Educației, familiarizarea persoanelor admise la studii cu legislaţia care vizează regimul străinilor în Republica Moldova și prezentarea anuală a rapoartelor statistice privind numărul de străini înmatriculaţi. În prezent, 4369 de străini din 52 de state ale lumii sunt înmatriculați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova. foto: usmf.md The post Instruirea străinilor în instituţiile de învăţământ din Moldova se va face în baza unui nou Regulament appeared first on Moldova 24.
11:41
Trei șoferi au fost stopați astăzi dimineaţă, în jurul orei 05.00, de către ofiţerii de investigare a fraudelor economice ai sectorul Centru din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău. Bărbații, domiciliaţi în Leova, Chişinău şi Soroca, cu vârstele cuprinse între 30 ani şi 38 ani, transportau în microbuze peste două tone de carne de porc în condiţii antisanitare. La cerinţele legale de a prezenta actele de provenienţă sau altele ce demonstrează calitatea cărnii, bărbații au declarat că nu le au. În aceste condiții, marfa a fost ridicată și depozitată până la stabilirea tuturor circumstanţelor şi adoptării deciziei instanţei judecătoreşti. În acest context vor fi sesizate serviciile abilitate din domeniul alimentaţiei publice şi protejării drepturilor consumatorilor pentru luare de atitudine, iar poliţiştii vor aplica amenzi în mărime a câte 3 000 lei în privinţa celor trei bărbaţi. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/06/video-26.mp4 The post Peste 2 tone de carne de porc urmau să fie vândute ilegal la Piaţa Centrală // VIDEO appeared first on Moldova 24.
11:11
Potrivit datelor operative ale Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI, în urma ploii cu vînt de ieri, 23 iunie, au fost înregistrate mai multe consecințe în unele raioane ale țării. În municipiul Chișinău, un arbore a căzut peste o femeie de 87 de ani, care ulterior a fost transportată la spital. Mai mulți copaci au fost defrișați și lichidați de pe străzile Șciusev și Pușkin din capitală, operațiuni efectuate de către salvatori și angajați ai APL. Ploaia cu vînt a deteriorat mai multe acoperișuri. Astfel, în Chișinău, a fost deteriorat acoperișul unui bloc de locuit cu cinci etaje de pe strada Ialoveni nr. 96, dar și acoperișurile a trei case de locuit de pe strada Timuș nr.5. Aceeași situație a fost înregistrată și în orașul Durlești, fiind smuls acoperișul unei case pe str. Livezilor nr. 2. O altă casă a rămas fără acoperiș pe str. Miorița nr. 118 din orașul Cricova. În raionul Hîncești, a fost deteriorat acoperișul casei de cultură din localitatea Bobeica. În raionul Ungheni, cu acoperișuri deteriorate au rămas mai multe instituții de învățămînt din satele Teșcureni, Bușila, Buciumeni, și al casei de cultură din Negurenii Vechi. Mai multe case de locuit au rămas cu acoperișuri deteriorate în satul Bumbăta și Alexeevca, din același raion, dar și al unui bloc de locuit cu cinci nivele chiar din orașul Ungheni, strada Burebista nr. 43. În satul Beșalma, UTA Găgăuzia, foi de ardezii au fost smulse de pe acoperișurile a 33 case de locuit. În plus, tot în urma ploii cu vînt din după-amiaza zilei de ieri, 23 iunie, zeci de localități din 15 raioane au rămas parțial deconectate de la energia electrică. Echipele specializate Gas Natural Fenosa sunt antrenate în teren, pentru reconectarea consumatorilor. Comisiile locale pentru situații excepționale urmează să estimeze pagubele din localitățile afectate. Referitor la consecințele ploilor cu grindină din data de 22 iunie curent, au fost raportate mai multe date. Astfel, mai multe hectare de viță de vie și culturi agricole din 6 localități ale raionului Cahul și anume satul Lucești, satul Bucuria, satul Larga Nouă, satul Moscovei, satul Badicul Moldovenesc și satul Baurci Moldoveni. De asemenea, au fost semnalate două segmente de drumuri locale deteriorate de ploi, unul de 4 km în Baurci Moldoveni și altul de 3 km în Badicul Moldovenesc. Precipitațiile abundente au înnămolit curțile în zeci de gospodării din satul Baurci Moldoveni, dar și 12 fîntîni cu apă potabilă. Specialiștii Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale lucrează în teren, în componența comisiilor pentru situații excepționale, pentru a evalua pagubele și prejudiciile provocate de ploi și grindină. Pompierii monitorizează în continure situația, iar cetățenii sînt îndemnați în orice situație de risc să solicite ajutor la numărul pompierilor și salvatorilor 901. The post Consecințele furtunii și ploilor: acoperișuri stricate, copaci doborâți, culturi bătute de grindină și curți inundate appeared first on Moldova 24.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:56
Cabinetul de Miniștri a aprobat astăzi numirea în funcție a doi Ambasadori şi a unui membru al Autorităţii Naţionale de Integritate. La propunerea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Emil Druc a fost numit în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Franceză, iar Aureliu Ciocoi - în funcţie de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. De asemenea, Oleg Efrim a fost numit în funcţie de membru al Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate, pe un termen de cinci ani. The post Guvernul a numit în funcţie doi ambasadori şi un membru al Consiliului de Integritate ANI appeared first on Moldova 24.
17:41
Cauza penală în privinţa a patru persoane, acuzate de escrocherie cu cauzarea daunelor în proporţii deosebit de mari intereselor publice şi anume magazinului „UNIC”, a ajuns pe masa magistraţilor. Potrivit actului de învinuire, în intervalul anilor 2013 – 2016, învinuiţii au obţinut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 290 de metri pătraţi din incinta Magazinul Universal Central „UNIC”, în baza unei încheieri de judecată false. În urma demersurilor organelor de drept, s-a constatat că asemenea hotărâre de judecată nu a fost emisă de vreo instanţă, iar judecătorul care ar fi semnat pretinsa hotărâre ar fi demisionat din sistem cu mult timp înainte. Astfel, magazinului „UNIC”, care era în administrarea Statului, i-a fost cauzat un prejudiciu patrimonial de aproximativ 3 milioane de lei. Pe parcursul urmăririi penale prejudiciul cauzat în rezultatul înstrăinării 290 metri pătraţi a fost înlăturat prin declararea nulă a tranzacţiilor de înstrăinare a bunului imobil nominalizat. Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au efectuat în vara anului trecut 18 percheziţii în birourile de serviciu, domiciliile şi automobilele învinuiţilor. În urma acţiunilor de urmărire penală, au fost ridicate acte care confirmă obţinerea dreptului de proprietate asupra suprafeţei menţionate şi alte probe materiale ce demonstrează implicarea în săvârşirea faptei incriminate, inclusiv, acte oficiale contrafăcute din numele notarilor şi judecătorilor. Procuratura a finalizat urmărirea penală şi a expediat cauza penală în judecată, iar dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de comiterea falsului în acte şi escrocheriei în proporţii deosebit de mari, învinuiţii riscă până la 15 ani închisoare. Învinuiţii au vârstele de 38, 39, 40 şi 72 ani, trei dintre care sunt rude de gradul I şi II. The post Dosarul „UNIC”, trimis în judecată. Patru persoane, acuzate de escrocherie appeared first on Moldova 24.
17:26
În comunele Grătieşti şi Bubuieci a fost descoperite două plantaţii de cânepă. Potrivit poliţiştilor sectoarelor Râşcani şi Ciocana, plantele ar fi fost cultivate şi bine îngrijite până în prezent. În comuna Grătieşti au fost depistate şi ridicate plante de cânepă, cultivate în grădina casei, ce aparţine unui individ de 41 ani. Iar la Bubuieci plantele au fost cultivate pe un lot de pământ care aparţine unui locuitor de 37 ani. Conform legislaţiei penale în vigoare, persoanele predispuse sau implicate în asemenea activităţi ilegale, riscă amendă în mărime de la 19 000 lei la 25 000 lei sau închisoare de pînă la 2 ani. Poliţia Capitalei continua acţiunile planificate în cadrul operațiunii MAC-2017, iar cetăţenii sunt atenţionaţi să respecte legislaţia şi să informeze serviciul 902, atunci când au depistat plantaţii de cânepă. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/06/video-24.mp4 The post Plantaţii de cânepă depistate şi nimicite în comunele Bubuieci şi Grătieşti appeared first on Moldova 24.
16:57
Furtuna din această după-amiază a smuls acoperișuri și a doborât mai mulți copaci în Capitală, unii au căzut pe partea carosabilă blocând traficul rutier. În special, pe str. Gheorghe Asachi, pe str. A. Puşkin, pe şos. Hânceşti şi şos. Munceşti copacii au căzut pe partea carosabilă sau au afectat reţeaua de contact a Regiei Transport Electric. În rezultat, circulaţia transportului, inclusiv a troleibuzelor, pe anumite porţiuni de drum a fost sistată, anunță Primăria mun. Chișinău. Echipele de intervenţie din cadrul ÎM „Asociaţia de Gospodărire a Spaţiilor Verzi" şi ai ÎM „Regia Transport Electric Chişinău" au intervenit deja în teren, pentru a asigura înlăturarea consecinţelor furtunii şi deblocarea străzilor. La moment, şi angajaţii Regiei „Exdrupo" acţionează pentru a curăţa străzile şi reţelele pluviale afectate de ploaie şi evacuează nămolul şi deşeurile aduse de vânt şi ape. O femeie ar fi fost accidentată după ce o creangă a căzut peste ea, potrivit Publika. Vedeți imagini cu intemperia de astăzi: foto: Doina Danieleanu foto: Natalia Bostan (Facebook) foto: Eugenia Pogor (Facebook) foto: deschide.md foto: Primaria Chișinău Cetăţenii care vor să sesizeze autorităţile în privinţa pagubelor produse de ploaie, sunt îndemnaţi să o facă la următorul număr de telefon: „022-22-22-67" - Dispeceratul Central Municipal. Menționăm că Primăria Chișinău și serviciile municipale mai continuă să lichideze consecințele ninsorii din aprilie. Într-un comunicat, emis ieri, Primăria anunța că lucrările vor fi încheiate până la sfârșitul lunii curente. The post Furtuna din această după-amiază a provocat noi pagube (FOTO/VIDEO) appeared first on Moldova 24.
15:44
Incendiul clădirii de apartamente Grenfell Tower din Londra a pornit de la congelatorul unui frigider, iar panourile izolatoare au picat testul de siguranţă, conform poliţiei londoneze, citate de BBC News. Flăcările s-au extins rapid asupra unei clădiri de 24 de etaje, în ceea ce ar putea fi considerat cel mai mare incendiu din Marea Britanie de la cel de-al Doilea Război Mondial şi până acum, citează Mediafax.ro. Panourile de izolare uşor inflamabile ale blocului ar fi putut avea o influenţă majoră asupra răspândirii rapide a incendiului. Cel puţin 70 de persoane au fost date dispărute şi se presupune că acestea ar fi decedat în urma incendiului ce a distrus 150 de apartamente. Poliţia Metropolitană ia în considerare deschiderea unui dosar pentru ucidere din culpă. The post Londra // Incendiul de la Grenfell Tower a fost provocat de congelatorul unui frigider appeared first on Moldova 24.
14:56
Pe pagina de Facebook „Republica Moldova” a fost postat un material video în care au fost montate mai multe secvențe din cadrul emisiunii „Ora de Ras” de la Jurnal TV. Administratorii paginii se arată revoltați de limbajul vulgar și cuvintele murdare făcute în adresa mai multor persoane. Ei spun că este inacceptabil ca un post de televiziune să difuzeze astfel de emisiuni și că ar fi fost bine dacă în Moldova ar exista ONG-uri de media „cu adevărat independente” care să interzică limbajul necenzurat de la Jurnal TV. „Atenție, limbaj necenzurat! Limbajul vulgar și necenzurat promovat de o televiziune înseamnă oare dreptul la libera exprimare, sau totuși ar trebui să existe limite ale bunului simț? Considerăm că orice televiziune are menirea în primul rând să EDUCE telespectatorii, nu să promoveze prostia, limbajul de bulevard și incitarea la ură și violență. Păcat că în Republica Moldova nu există ONG-uri de media cu adevărat independente. Dacă am fi avut, atunci acestea condamnau demult și cereau trustului media Jurnal TV să renunțe la limbajul necenzurat”. The post Limbaj scârbos la Jurnal TV! Realizatorii emisiunii „Ora de ras”, criticați pentru ofensele și cuvintele licențioase appeared first on Moldova 24.
14:11
Specialiștii IT vor beneficia de proceduri simplificate de obținere a dreptului de ședere pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul înaintat de președintele Parlamentului Andrian Candu a fost votat astăzi în lectură finală. Specialiștii IT vor putea activa fără permis de ședere temporar. Modificarea legii privind regimul străinilor este parte a pachetului pentru sporirea competitivității industriei IT și vine să creeze un mediu atractiv anume pentru dezvoltarea IT. Proiectul prevede un șir de facilități de aflare pe teritoriul țării a persoanelor cu funcție de conducere, investitorilor și specialiștilor de înaltă calificare din parcurile pentru tehnologia informației. În Republica Moldova, sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor în revine o cotă de circa 8% din PIB însă industia tehnologiei informației are o cotă infimă de circa 0,82% din PIB astfel obiectivul inițiativei este de a valorifica potențialul Republicii Moldova în domeniul IT prin atragerea investițiilor în acest domeniu, precum și a forței de muncă înalt calificate. The post Facilități pentru specialiștii IT! Proiectul a fost votat de Parlament în lectură finală appeared first on Moldova 24.
12:56
The post LIVE // Ședința Guvernului din 23 iunie 2017 appeared first on Moldova 24.
12:11
Centrul de Cooperare Polițienească Internațională (INTERPOL) al IGP anunță despre reținerea unui cetățean austriac, WELSER Helmuth Leopold, anunțat în căutare internațională din data de 19 aprilie 2017. El este învinuit de comiterea infracțiunilor prevăzute de art.125, 146, 147, 148, Cod penal al Austriei (escrocherie, înșelăciune ș.a.). Bărbatul a fost reținut de angajații Inspectoratului de Poliție Bălți, la data de 21 iunie curent. Centrul de Cooperare Polițienească Internațională menționează că a anunțat autoritățile să transmită actele necesare pentru ca cetățeanul să fie extrădat în Austria. The post Un austriac, dat în căutare internațională, reținut de polițiștii din Bălți appeared first on Moldova 24.
11:56
Inspectoratul Național de Patrulare recomandă conducătorilor auto ca, în zilele caniculare, să își planifice pe cât posibil deplasările cu autovehiculul în afara intervalului orar 10.00 - 18.00. Pentru a evita situațiile neplăcute și periculoase, INP recomandă șoferilor: - în cazul în care autovehiculul a staționat la soare, înainte de plecarea la drum, porniți instalația de climatizare; - să protejeze de razele soarelui copiii și persoanele de vârsta a treia aflați printre pasageri; - la drum lung, se recomandă opririle dese în vederea repausului şi hidratării conducătorului de autovehicul, iar staționarea autovehiculul să fie efectuată în zone umbrite; - șoferii să adapteze viteza autovehiculelor la condițiile meteo-rutiere şi să păstreze o distanță suficientă față de autovehiculul care circulă înainte, întrucât temperaturile mari înregistrate la nivelul părții carosabile sunt factor determinant în scăderea aderenței pneurilor și implicit în creșterea spațiului de frânare. Menționăm că, pentru săptămâna viitoare meteorologii prognozează maxime de până la +35 de grade. The post Sfaturi pentru șoferi de la INP în timpul caniculei appeared first on Moldova 24.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.