Haosul de pe şosele faţă cu amenzile noi

Europa Libera, 21 martie 2017 05:17

Constat doar că indivizii debusolaţi, vitezomani, grobieni nu mai dispar de pe şoselele patriei.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 2 ore
11:17
Oficialități afgane au spus că ministrul apărării și comandantul armatei și-au dat demisia în urma atacului Talibanilor asupra unei baze militare, soldat săptămâna trecută cu peste 100 de morți din rândul soldaților și angajaților. Președintele Ashraf Ghani a acceptat demisia ministrului Abdullah Habibi și a șefului statului major, Qadam Shah Shahim. În atacul de vineri 10 indivizi înarmați și atentatori sinucigași cu bombe, purtând uniforme ale armatei, au intrat în cazarma unui corp de armată în provincia Balkh, din nordul țării. Tot astăzi ministrul american al apărării, Jim Mattis a ajuns la Kabul, unde urmează să discute cu oficiali afgani și militari americani.
11:17
Municipalitatea orașului american New Orleans a început să demoleze luni dimineață primul din patru monumente ale Confederației – statele din sud care au luptat împotriva Uniunii nordice în războiul de secesiune - considerate de mulți drept simboluri ale rasismului. Primul memorial vizat de lucrători a fost al albilor care au încercat să răstoarne administrația bi-rasială a orașului după războiul din secolul XIX. Urmau la rând trei alte statui, ale generalilor sudiști Robert E. Lee și P.G.T. Beauregard și a președintelui american Jefferson Davis. Oficialitățile locale au spus că au primit amenințări anonime cu moartea după ce au anunțat planul îndepărtării monumentelor. „Sunt căi mai bune de folosire a terenului pe care se află aceste monumente, și căi mai bune de a ne prezenta așa cum suntem”, a insistat însă primarul din New Orleans, Mitch Landrieu, într-un interviu acordat duminică AP.
11:17
Autoritățile moldovene au spus că luni dimineață erau în continuare desprinse de la rețeaua de curent electric în urma viscolului de săptămâna trecută 85 de localități, mai ales din sudul țării, a informat în pagina electronică ziarul „Adevărul”. Potrivit aceleiași surse, continuă lucrările de reparaţie a staţiilor electrice din satele Goteşti, raionul Cantemir, şi Chircani, raionul Cahul, care asigură cu energie electrică majoritatea localităţilor din sectorul Sud. Într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei, oficialii îndeamnă populaţia din localităţile afectate de calamităţi să manifeste răbdare şi înţelegere a acestei situaţii şi asigură că satele şi oraşele respective vor fi reconectate la energia electrică în cel mai scurt timp. Tot astăzi primăria capitalei a publicat o primă estimare a pagubelor provocate de calamitatea din 20-21 aprilie. Primarul Dorin Chirtoacă a spus că ar fi vorba de „50-70 de milioane de lei”.
Acum 4 ore
09:17
Mii de tineri evrei din Israel și diasporă vor participa astăzi la Auschwitz (Oswiecim) și Birkenau (Brezinka) în Polonia, la marșul anual în memoria celor 6 milioane de evrei uciși de naziști în Holocaustul din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Auschwitz și Birkenau au făcut parte din cel mai mare lagăr de concentrare nazist. Ziua anuală a comemorării Holocaustului, Yom Hashoah este marcată în Israel cu un minut de reculegere în care sirenele sună în toată țara. Ministrul de externe al Germaniei, Sigmar Gabriel, urma să viziteze astăzi memorialul victimelor Holocaustului de la Ierusalim, Yad Vashem. În Israel mai trăiesc potrivit DPA cam 160.000 de supraviețuitori ai Holocaustului.
09:17
Fostul președinte american Barack Obama va avea astăzi prima apariție publică de când a părăsit Casa Albă în locul unde și-a început cariera politică, notează AP. Obama va ține luni un discurs la Universitatea din Chicago, unde ar urma să fie înființată biblioteca lui prezidențială. Studenți din întreaga zonă metropolitană sunt așteptați să participe la evenimentul anunțat ca o manifestare de „încurajare și sprijinire a următoarei generații de lideri”. Obama și-a rostit discursul prezidențial de rămas bun tot la Chicago, în ianuarie. Discursul de astăzi are loc în timp ce președintele Donald Trump se pregătește să marcheze 100 de zile de la învestitură.
09:17
Președintele chinez Xi Jinping a făcut apel la „reținere” în abordarea chestiunii nord-coreene într-o convorbire telefonică cu președintele Statelor Unite, Donald Trump. Televiziunea de stat chineză CCTV l-a citat pe Xi cu declarația că Beijing-ul se opune ferm programului de înarmare nucleară al Coreii de Nord, care violează rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU și speră că „toate părțile vor da dovadă de reținere și vor evita escaladarea situației”. Administrația Trump avertizase că ia în considerare toate opțiunile, inclusiv o lovitură militară, pentru a împiedica Coreea de Nord să dezvolte o rachetă balistică capabilă să atingă partea continentală a Statelor Unite.
08:47
Opoziția din Venezuela a anunțat pentru astăzi un mare protest de stradă împotriva guvernării socialiste a președintelui Nicolas Maduro, pe care îl acuză de tendințe dictatoriale. Sâmbătă zeci de mii de oameni au participat la Caracas la un marș al tăcerii în memoria celor uciși în recentele proteste antiguvernamentale cu accente violente. 21 de oameni au murit în asemenea incidente în Venezuela în aprilie, dintre care 12 au fost uciși după ciocniri și jafuri petrecute joia trecută. Guvernarea a pus decesele pe seama unor grupări criminale, dar opoziția dă vina pe președintele Maduro. Deși este una din țările cele mai bogate în petrol din lume, Venezuela se confruntă cu cea mai gravă criză economică din istoria ei, cu lipsuri grave de alimente și medicamente și o inflație exprimată în trei cifre.
08:47
Un palestinian a înjunghiat și a rănit ușor patru oameni la Tel Aviv înainte să fie arestat, duminică, într-un nou incident din valul de atacuri de mică anvergură efectuate de palestinieni în ultimul an și jumătate. Purtătorul de cuvânt al poliției israeliene, Micky Rosenfeld, citat de AP, a numit incidentul „atac terorist”, spunând că suspectul de 18 ani este interogat de polițiști. Atacul a avut loc pe o stradă din apropierea falezei orașului. Din septembrie 2015, palestinienii au ucis 42 de israelieni, doi americani și un turist britanic în atacuri cu cuțite, arme de foc și mașini intrate în pietoni. În aceeași perioadă, forțele israeliene au omorât aproape 244 de palestinieni, majoritatea considerați agresori de autoritățile israeliene. Ceilalți au murit în ciocniri cu trupele israeliene.
08:47
Ministrul de externe al Germaniei, Sigmar Gabriel, vizitează astăzi Israelul pe fondul tensiunilor provocate de unele politici ale guvernării conservatoare israeliene față de palestinieni. Potrivit DPA, Berlinul continuă să sprijine soluția celor două state în rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu și a criticat o lege adoptată de Israel în februarie, care legaliza așezările evreiești din teritoriile palestiniene ocupate. Cu ocazia unei vizite făcute la Berlin luna trecută, președintele palestinian Mahmoud Abbas și-a exprimat speranța că Germania și-ar putea asuma un rol de mediator în Orientul Mijlociu. Ministrul de externe german a vizitat ieri Iordania, iar astăzi va merge la Ierusalim pentru convorbiri cu liderii israelieni, ca și pentru o depunere de flori la memorialul victimelor Holocaustului, Yad Vashem.
08:47
Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a spus că a trecut pericolul de inundație pe râul Bâc, care străbate capitala. Duminică el a spus că cele mai mari stăvilare formate de copacii căzuți au fost înlăturate, capacitatea de evacuare a apei a crescut, iar râul curge în albia obișnuită. Tot ieri Grădina Botanică din Chișinău a anunțat că își închide porțile pentru curățenie, după ce viscolul și ninsorile din 20-21 aprilie i-au distrus cam 80% din arborii și arbuștii decorativi. În capitală au continuat și duminică acțiunile de înlăturare a crengilor și trunchiurilor copacilor prăbușiți, la operațiuni participând peste 1500 de angajați ai instituțiilor municipale.
08:47
A doua zi la rând, mii de moldoveni se pregătesc să viziteze cimitirele de Paștele Blajinilor, în ciuda obstacolelor provocate de vremea grea de la sfârșitul săptămânii trecute, mai ales în centrul și sudul țării. Autoritățile au anunțat că au mobilizat pentru supravegherea circulației 2300 de polițiști. Poliția a recomandat conducătorilor auto să respecte limita de viteză, să evite depășirile riscante, să se respecte reciproc în trafic și să nu urce la volan dacă au consumat băuturi alcoolice. Poliția a atras atenția de asemenea că pe unele drumuri există riscul formării de polei. Înaintea sărbătorii, Mitropolia Moldovei a recomandat credincioșilor să nu se deplaseze la cimitir dacă accesul este dificil, ci mai bine să participe la slujbe la biserică. Iar primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a atras atenția că în cimitire există în continuare pericolul căderii de crengi și de arbori.
08:47
Primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, de duminică, a fost câștigat de candidatul centrist Emmanuel Macron, cu 23,7% din voturi, urmat de șefa extremei drepte, Marine Le Pen, cu 21,5%. Cei doi se vor confrunta în al doilea tur de scrutin, la 7 mai. „Vreau să devin peste 15 zile președintele vostru, președintele tuturor francezilor, al patrioților, în fața amenințării naționaliste”, a spus Macron după aflarea primelor estimări ale rezultateleor. Sondajele de opinie dinaintea alegerilor sugerează că Macron o va învinge pe Le Pen în turul al doilea. Politicienii francezi de dreapta și de stânga au îndemnat de îndată alegătorii să-l voteze în turul al doilea pe Macron. Moneda unică euro s-a apreciat cu 2% față de dolar, întrucât Macron este un promotor al integrării europene. La Paris și în alte orașe au avut loc în cursul nopții demonstrații ale suporterilor organizațiilor anti-fasciste și anarhiste, care s-au ciocnit cu forțele de ordine și au scandat „Nici Macron, nici Le Pen”!
Acum 12 ore
02:17
Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
Acum 24 ore
18:37
Ministrul Mediului Valeriu Munteanu a spus că a trecut pericolul de inundație pe râul Bâc, care străbate capitala. Duminică el a spus că cele mai mari stăvilare formate de copacii căzuți au fost înlăturate, capacitatea de evacuare a apei a crescut, iar râul curge în albia obișnuită. Tot astăzi Grădina Botanică din Chișinău a anunțat că își închide porțile pentru curățenie, după ce viscolul și ninsorile din 20-21 aprilie i-au distrus cam 80% din arborii și arbuștii decorativi. În capitală au continuat și duminică acțiunile de înlăturare a crengilor și trunchiurilor copacilor prăbușiți, la operațiuni participând peste 1500 de angajați ai instituțiilor municipale. 
18:27
Un palestinian a înjunghiat și a rănit ușor patru oameni la Tel Aviv înainte să fie arestat, duminică, într-un nou incident din valul de atacuri de mică anvergură efectuate de palestinieni în ultimul an și jumătate. Purtătorul de cuvânt al poliției israeliene, Micky Rosenfeld, citat de AP, a numit incidentul „atac terorist”, spunând că suspectul de 18 ani este interogat de polițiști. Atacul a avut loc pe o stradă din apropierea falezei orașului. Din septembrie 2015, palestinienii au ucis 42 de israelieni, doi americani și un turist britanic în atacuri cu cuțite, arme de foc și mașini intrate în pietoni. În aceeași perioadă, forțele israeliene au omorât aproape 244 de palestinieni, majoritatea considerați agresori de autoritățile israeliene. Ceilalți au murit în ciocniri cu trupele israeliene. 
15:57
Poliția din Maldive spune că investighează înjunghierea mortală a unui cunoscut blogger și activist pe rețele sociale. Yameen Rasheed a fost găsit rănit grav într-o locuință din capital Male duminică dimineață și a murit la spital. Motivul crimei nu este cunoscut. Rasheed promova drepturile omului și libertatea cuvântului, discutând pe internet chestiuni politice și sociale ca sistemul de sănătate, drepturile muncitorilor străini și activitatea poliției. Era prieten cu jurnalistul Ahmed Rilwan, dispărut în 2014 după ce fusese răpit, aflându-se în fruntea campaniei de căutare. Partidul Democratic din Maldive a cerut anchetarea morții lui Rasheed cu sprijin din străinătate, spunând că poliția țării insulare nu are nici capacitatea, nici imparțialitatea necesară stabilirii adevărului. 
15:57
Fostul președinte iranian Mahmoud Ahmadinejad a spus că nu va sprijini nici un alt candidat la alegerile de luna viitoare, după ce el și un aliat de-al lui au primit interdicție de participare, a informat AFP. „Anunțăm că nu am sprijinit și nu vom sprijini nici un candidat la viitoarele alegeri”, a spus Ahmadinejad într-o scrisoare semnată de el și de Hamid Baghaie, fostul său adjunct. Ambilor le-a interzis să participe la alegeri Consiliul Gardienilor, structură conservatoare care aprobă candidații la alegerile publice. Ahmadinejad a promovat în timpul președinției sale politici anti-americane, anti-israeliene și a sprijinit ambițiile nucleare ale țării sale, reglementate între timp prin acordul cu puterile globale din 2015. 
15:57
Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a spus că un angajat de-al său a fost ucis după ce mașina de patrulare a dat peste o mină de teren în zona controlată de rebeli în estul Ucrainei. A fost prima pierdere de acest fel suferită de Misiunea Specială de Monitorizare (SMM) de la începutul conflictului ucrainean în urmă cu peste trei ani. Un alt membru al patrulei OSCE a fost rănit în incidentul petrecut duminică lângă satul Prișib din regiunea Luhansk. Un oficial OSCE a spus că explozia a fost puternică, penetrând blindajul vehiculului în care se aflau observatorii. OSCE nu a spus imediat care este naționalitatea victimelor exploziei, dar a promis că „cei vinovați vor fi trași la răspundere”. Separatiștii pro-ruși au spus într-o declarație că vehiculul SMM ar fi deviat de la drumul principal, intrând pe un traseu nesigur. 
15:27
În insula spaniolă Gran Canaria din Oceanul Atlantic echipele pazei de coastă lucrau astăzi la curățarea portului Las Palmas de o pată de petrol cu lungimea de trei kilometri și lățimea de 500 km apărută în urma lovirii unui ferry-boat cu 140 de pasageri de un dig, sâmbătă. În incident au fost rănite 13 persoane, iar impactul a dus la ruperea unor țevi de combustibil sub linia de plutire a navei. Potrivit agenției France Presse echipele de salvare au reușit sâmbătă să colecteze cam jumătate din cei 60.000 de litri de motorină ajunși în ocean. Președintele guvernului din Insulele Canare, Fernando Clavijo, a spus într-un tweet că „experții nu cred că există vreun risc pentru mediul înconjurător”. Plajele din Las Palmas și Telde, cele mai apropiate de locul incidentului, au fost închise duminică ca măsură de precauție. 
13:07
Coreea de Nord a reținut recent un cetățean american, au anunțat duminică oficialități de la Fenian. Ambasada suedeză, care reprezintă interesele Washingtonului în Coreea de Nord, a spus că are cunoștință de reținerea unui cetățean americano-coreean, dar nu a dat alte detalii. Agenția de presă sud-coreeană Yonhap, citând surse nenumite, a spus că americano-coreeanul a fost arestat vineri la aeroportul din Fenian în timp ce încerca să plece din țară. Aceeași sursă a mai spus că bărbatul în vârstă de aproape 60 de ani, numit doar Kim, fusese implicat în programe umanitare și de asistență în Coreea de Nord și fusese profesor la o universitate din China. Associated Press scrie că în prezent în Coreea de Nord comunistă sunt deținuți cel puțin doi cetățeni americani. 
13:07
Un portavion american care se îndreaptă spre peninsula coreeană a început duminică exerciții comune cu nave militare japoneze în Marea Filipinelor. Două distrugătoare japoneze s-au alăturat portavionului USS Carl Vinson și altor două nave de război americane care își continuă călătoria spre nord, în Oceanul Pacific, a spus într-o declarație marina militară americană. Portavionul Vinson își anulase o vizită în Australia ca să se îndrepte spre nord într-o demonstrație de forță la adresa Coreii de Nord, după un nou test balistic eșuat al Fenianului și noi amenințări ale regimului comunist la adresa Coreii de Sud, Japoniei și Statelor Unite. 
13:07
Un atac israelian asupra unei tabere a forțelor pro-guvernamentale siriene în apropierea Înălțimilor Golan s-a soldat cu moartea a trei luptători, a informat o oficialitate. Atacul a avut ca țintă tabăra Forțelor Naționale de Apărare de la Quneitra, pe versantul sirian al Înălțimilor Golan, a spus Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Agenția oficială de știri siriană SANA a spus că Israelul a lovit pozițiile armatei siriene, „provocând pagube”. Armata israeliană a refuzat să comenteze atacul. Incidentul a venit la două zile după ce armata israeliană a spus că a lovit „rampe de lansare” din Siria ca răspuns la „căderile de obuze” în perimetrul controlat de israelieni în zona Înălțimilor Golan.   
13:07
Francezii au început să voteze în condiții de securitate sporită la primul tur al alegerilor prezidențiale. Peste 60.000 de secții de votare s-au deschis la 8 dimineață, ora locală, și se vor închide diseară la 8. Alegerile de astăzi, unele din cele mai imprevizibile din istoria modernă a Franței, au loc după ce joi seară un polițist a fost ucis la Paris într-un atac revendicat de Statul Islamic, astfel că tema securității a dobândit dintr-o dată o importanță și mai mare la vot. Sondajele de opinie dau șansele cele mai mari de a ajunge în turul al doilea, care ar avea loc la 7 mai, centristului Emmanuel Macron și reprezentantei extremei-drepte Marine Le Pen. Agențiile de presă scriu că o victorie a naționalistei Le Pen ar duce la adâncirea sentimentelor izolaționiste în democrațiile occidentale, după victoria lui Donald Trump în Statele Unite și decizia ieșirii Marii Britanii din UE. 
13:07
Vremea în R. Moldova se va încălzi în săptămâna viitoare, dar la început va fi capricioasă. În prima jumătate a săptămânii sunt încă posibile înghețuri slabe, de cel mult minus două grade. Luni sunt posibile ploi în nordul și centrul țării, iar temperaturile maxime vor urca peste zi până la 12 grade în sud. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, vremea va fi mai frumoasă începând de miercuri, cu cer parțial noros și maxime peste zi de peste 20 de grade. 
13:07
Aproape 250 de localități din 12 raioane moldovene continuau să fie desprinse de la rețeaua de curent electric duminică dimineață, în ciuda eforturilor de înlăturare a urmărilor calamității naturale din ultimele zile. Potrivit site-ului Realitatea.md, cele mai multe localități lipsite de curent electric se aflau în raioanele din sud: Cantemir, Leova și în autonomia găgăuză. În capitala R. Moldova au continuat și duminică acțiunile de înlăturare a crengilor și trunchiurilor copacilor prăbușiți, la operațiuni participând peste 1500 de angajați ai instituțiilor municipale. Sâmbătă, primarul Dorin Chirtoacă spunea că urmările dezastrului vor fi vizibile cel puțin un an de zile. 
13:07
2300 de polițiști supraveghează circulația rutieră în R.Moldova duminică, în zi de sărbătoare, pe fondul riscurilor suplimentare provocate de vremea neprielnică din ultimele zile. Poliția a recomandat conducătorilor auto să respecte limita de viteză, să evite depășirile riscante, să se respecte reciproc în trafic și să nu urce la volan dacă au consumat băuturi alcoolice. Poliția a atras atenția de asemenea că pe unele drumuri există riscul formării de polei. Între timp, ministerul transporturilor a informat că au fost deblocate toate traseele din sudul țării, unde calamitatea a avut efecte chiar mai mari decât în alte regiuni. Înaintea sărbătorii de azi, Mitropolia Moldovei a recomandat credincioșilor să nu se deplaseze la cimitir, mai ales în alte localități decât cea de domiciliu, dacă accesul este îngreunat de zăpezile și viscolul din zilele trecute, ci mai bine să participe la slujbe la biserică.  
12:47
O oficialitate a poliției din Kenya a spus că romanciera italiană Kuki Gallman, cunoscută pentru implicarea ei în acțiunile pentru protejarea faunei africane, a fost împușcată în stomac la ferma ei după ce păstorii locali au invadat-o ca să-și pască animalele, în condiții de secetă. Ezekiel Chepkowny a spus duminică că Kuki Gallman „patrula” ferma când a fost atacată. Șoferul ei a supraviețuit și el atacului și a dus-o la un aeroport, de unde a fost transportată la un spital din Nairobi. Șeful unei asociații de fermieri, Richard Constant, a spus că autorii atacului ar fi păstorii din comunitatea Pokot, care au mai invadat ferma de câteva ori. 
Ieri
03:58
A doua parte a convorbirii dintre Vasile Botnaru și părintele Anatol Goncear, parohul Bisericii Sfinții Trei Ierarhi din Chișinău. (VIDEO)
02:07
La Tiraspol au avut loc vineri noi aplicații militare ale Grupului operativ de trupe ruse (GOTR) dislocat în regiunea transnistreană. Divizia antitero din componența GOTR a exersat un scenariu în care un grup de teroriști ar fi încercat să intre pe teritoriul bazei militare pentru a plasa explozibil. Un comunicat al Districtului vestic al armatei ruse, citat de presa transnsitreană, anunță că „astfel de exerciții au loc cu regularitate pentru a exclude posibilitatea unor atacuri teroriste împotriva militarilor ruși în locurile de dislocare a GORT în Transnistria și împotriva obiectivelor protejate”. Unul dintre obiectivele strategice aflate sub controlul GOTR în regiunea transnistreană este și depozitul de muniții și armament de la Colbasna unde ar fi depozitate în jur de 20 mii tone de muniții. 
22 aprilie 2017
18:58
...în dorința lor de a purta un dialog în problematica transnistreană.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.