Cum s-a lucrat la ancheta internațională despe „Spălătoria” de bani murdari din Rusia

Europa Libera, 20 martie 2017 23:17

61 de jurnaliști din 32 de țări au lucrat în proiectul coordonat de OCCRP

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 4 ore
18:47
Liderii Uniunii Europene au adoptat în unanimitate strategia negocierilor de Brexit cu Marea Britanie, care a declanșat procedura ieșirii din blocul comunitar cu o lună în urmă. O sursă citată de AFP a spus că întreaga procedură a durat numai un minut. Uniunea Europeană a celor 27 a adoptat un „mandatul politic ferm și corect pentru negocierile Brexit”, a spus președintele Consiliului European, Donald Tusk, care lansase în prealabil un îndemn la unitate. Zilele trecute, șefa guvernului britanic, Theresa May, a acuzat liderii europeni că s-ar uni împotriva Londrei, după ce cancelara Germaniei, Angela Merkel, a spus că Marea Britanie și-ar face „iluzii” că va putea negocia cu ușurință cu o Uniune Europeană dezbinată. Lideri europeni spun că negocierile cu Londra asupra unui viitor acord de comerț vor începe numai după ce se reglementează alte chestiuni, inclusiv nota de plată de zeci de miliarde de euro pe care ar trebui să o achite la ieșire Marea Britanie și dreptul Irlandei de Nord să adere la UE dacă se reunește cu Irlanda.
18:47
În Rusia, poliția a reținut zeci de participanți la un protest împotriva președintelui Vladimir Putin convocat de mișcarea Rusia Deschisă a fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, aflat în exil autoimpus. Numai la St. Petersburg au fost reținuți cel puțin 30 de activiști. Zeci de rețineri au avut loc și în Kemerovo, Ijevsk și Gorno-Altaysk. Protestul „Nadoyel” (ne-am săturat de tine) organizat  în peste 30 de orașe a avut scopul lansării unei petiții la adresa lui Putin, care se află la conducerea Rusiei de 17 ani, pentru a i se cere să nu mai candideze la alegerile prezidențiale din 2018. Organizatorii demonstraților nu au obținut acordul autorităților municipale în toate orașele, inclusiv la Moscova. Cu câteva zile mai devreme, Rusia Deschisă a fost declarată organizație indezirabilă de către autoritățile ruse.
18:37
Turcia a blocat portalul Wikipedia.org. Autoritatea turcă pentru informație și tehnologii ale comunicației care a făcut anunțul nu a explicat și motivul. Dar presa turcă relatează că Wikipedia ar fi refuzat să elimine informați despre care autoritățile de la Ankara susțin că ar promova terorismul sau ar denigra Turcia. În zilele următoare, este așteptată și o decizie de judecată care ar oficializa interdicția. Blocarea portalului a avut loc azi dimineață. Nu este prima dată când Turcia blochează accesul la site-uri populare, inclusiv Facebook, Twitter și YouTube.
18:37
Partidul Popular European spune că premierul maghiar Viktor Orban ar fi promis omologilor săi conservatori la o reuniune partinică să se conformeze cererii Comisiei Europene de a schimba legea controversată care afectează libertatea academică din țara sa. „Premierul Orban s-a angajat în fața consiliului Partidului Popular European să respecte și să implementeze cererile Comisiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al popularilor, Siegfried Mureșan. Un purtător de cuvânt al lui Orban a refuzat însă să spună ce anume a promis premierul ungur. Pe 26 aprilie, Comisia Europeană a spus că Ungaria are la dispoziție o lună pentru a modifica o lege nouă, care poate duce la închiderea prestigioasei Universități Central Europene, fondată la Budapesta de filantropul american de origine maghiară  George Soros. În caz contrar, Ungaria ar putea fi penalizată.
Acum 8 ore
15:57
Pridnestrovie: principalii consumatori ai produselor transnistrene sunt țări din UE.
Acum 12 ore
14:07
Administrația de la Tiraspol a semnat un contract cu o companie rusească de audit pentru a controla administrarea finanțelor publice, având în vedere deficitul cronic al bugetului regiunii separatiste, și pentru recomandări legate de o reformă administrativă complexă, anunță un comunicat al executivului de la Tiraspol, citat de agenția de știri Novosti Pridnestrovia. Compania rusească, denumirea căreia nu este menționată, va avea ca obiectiv reformarea și reducerea cheltuielilor pentru aparatul administrativ al regiunii separatiste transnistrene și mărirea transparenței și eficienței acestuia. Șeful adjunct al executivului transnistrean, Alexei Țurkan, spune că această reformă este planificată să aibă loc timp de un an. 
13:57
Coreea de Nord a făcut un nou test balistic, sfidînd avertismentele Statelor Unite și ale altor țări. Oficialități americane și sud-coreeni au spus că lansarea, sâmbătă, a unei rachete dintr-o regiune situată la nord de Fenian pare, însă, să fi eșuat, după cum au eșuat și alte tentative recente. Racheta s-a dezintegrat la câteva minute de la lansare și nu a ieșit din spațiul Corei de Nord, au spus oficiali de la Seoul. Informat despre testul balistic, președintele american, Donald Trump, a scris pe Twitter că Fenianul a manifestat „lipsă de respect față de dorința Chinei și a mult respectatului președinte” chinez. Statele Unite încarcă să convingă China să facă mai mult pentru a descuraja testele nord-coreene și a obține abandonarea programelor balistic și nuclear ale Fenianului. Reacția Chinei la noul test nord-coreean lipsește, deocamdată. Aflat în vizită la Londra, premierul japonez Shinzo Abe a cerut Fenianului să renunțe la „provocări” și a îndemnat comunitatea internațională să fie solidară. Joi, secretarul de sat american Rex Tillerson a spus, la o dezbatere în Consiliul de Securitate ONU, că riscul unui atac nuclear al Fenianului asupra Coreii de Sud și Japoniei este real, iar comunitatea internațională trebuie să treacă la acțiune.
13:57
Inspectoratul național de patrulare a anunțat că circulația în Chișinău este închisă sâmbătă pe mai multe străzi pentru a permite lucrările de curățare și evacuare a arborilor distruși de căderile abundente de zăpadă din 20-21 aprilie. Conducătorilor auto li s-a recomandat să se abțină de la deplasările cu mașinile personale și să meargă cu transportul public, pentru a nu aglomera traficul rutier. Autoritățile municipale au estimat că intemperiile au distrus peste 10 mii de arbori, au doborât sau deteriorat sute de piloni, linii electrice și de comunicații.
13:57
Ministrul moldovean al transportului Iurie Chirinciuc a fost arestat pentru 30 de zile, fiind închis în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Buiucani, la solicitarea procurorilor. Liberalul Chirinciuc a fost reținut joi,  împreună cu directorul general-interimar al Administrației drumurilor, cei doi fiind acuzați că ar fi canalizat prin presiuni și intimidări fonduri de la Banca Europeană de Investiții spre firme apropiate. Chirinciuc este al doilea ministru în funcție din guvernul Filip arestat într-un dosar de corupție. În timpul reținerii, el a sugerat că liberalii ar fi presați de colegii democrați de la guvernare să sprijine introducerea votului uninominal. Alți fruntași liberali au vorbit de „justiție selectivă”.  Liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus că partidului i se aplică o lovitură de cuțit, după ce săptămâna aceasta au fost făcute arestări și la Primăria Chișinăului condusă de nepotul său, liberalul Dorin Chirtoacă. 
13:37
Statele Unite sunt au criticat decizia Moscovei de a declara drept indezirabile organizația Rusia Deschisă a fostului magnat petrolier Mihail Hodorkovski și alte două organizați pro-democrație. Într-o declarație a Departamentului de Stat se spune că Washingtonul este profund contrariat, iar purtătorul de cuvânt Mark Toner a spus: „Respingem noțiunea că acestea și alte organizații internaționale ale societății civile sunt un pericol pentru Rusia.” În  27 aprilie, autoritățile ruse au percheziționat sediul de la Moscova al organizației Rusia Deschisă, cu câteva zile înaintea unui marș împotriva președintelui rus Vladimir  Putin, pe care organizația îl plănuia pentru duminică în numeroase orașe rusești cu sloganul „Nadoyel!” (ne-am săturat de tine). 
13:37
În Franța, campania lui Emmanuel Macron a refuzat să acrediteze posturile rusești RT și Sputnik pe motiv că acestea ar fi publicat informații eronate despre candidatul cu cele mai mari șanse să câștige turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale, din 7 mai. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a spus că refuzul primit de cele două posturi de stat este „revoltător”, reprezentând un act de „discriminare deliberată și deschisă” față de presa rusă. Sputnik și RT au fost crate de Kremlin pentru publicul din străinătate și emit în mai multe limbi, având ambele portaluri online în franceză. Un purtător de cuvânt al lui Macron le-a numit, vineri, „entitate bicefală” care difuzează propagandă rusă de stat și știri false. În februarie, Macron a acuzat Rusia de derulare a unei „campanii de denigrare” împotriva sa cu ajutorul presei de stat. Fost ministru al economiei, candidatul prezidențial centrist este un apărător vocal al Uniunii Europene. 
13:37
Aproximativ 2.000 de protestatari s-au adunat vineri la Skopje pentru a cere alegeri anticipate, la o zi după ce un grup de demonstranți naționaliști au luat cu asalt parlamentul Macedoniei și i-au bătut pe liderii unei coaliții guvernamentale emergente. Protestul de vineri, care s-a desfășurat pașnic, a avut loc în fața misiunii Uniunii Europene. Bruxellesul și-a exprimat sprijinul pentru coaliția social-democraților macedoneni și partidelor etnicilor albanezi. Lideri europeni au spus că refuzul fostului premier conservator Nikola Gruevski să cedeze puterea pașnic reprezintă un impediment în calea integrări europene a Macedoniei.
11:27
Jurnalul săptămânal cu Cristian Saulea.
10:47
Jurnalul săptămânal cu Liuba Staver.
Acum 24 ore
06:07
Ungaria a terminat de ridicat al doilea gard la granița cu Serbia, a anunțat premierul Viktor Orban vineri, adăugând că UE ar trebui să nu mai critice Turcia, de care depinde în mare măsură stăvilirea migranților din Orientul Mijlociu, informează Reuters. „Are lungimea de 155 km și înălțimea de 3 m, fiind capabil să oprească orice masă de oameni”, a spus Orban radioului public. „Turcia este membră NATO și în consecință aliatul nostru, așa că ar trebui să… tratăm cu respectul cuvenit poporul turc și pe președintele lui”, a mai spus Orban. Luna aceasta președintele turc Tayyip Erdogan a câștigat un referendum care-i va mări puterile. În campania ce l-a precedat, el a insultat mereu liderii europeni, mai ales ai Germaniei și Olandei, acuzându-i că sunt naziști.
06:07
Poliția din Suedia a spus că o femeie de 60 de ani a încetat din viață în urma rănilor suferite în cursul atacului de la Stockholm, unde un camion a intrat pe o stradă pietonală la 7 aprilie, omorând patru oameni și rănind 15. Numele celei de-a cincea victime nu a fost dat publicității. Cele patru victime anterioare fuseseră un britanic, o femeie belgiană, o femeie suedeză și o fată suedeză de 11 ani. Atacul a fost pus pe seama uzbekului de 39 de ani Rakhmat Akilo, căruia i se refuzase cererea de azil și care ignorase ordinul de deportare. Poliția nu a făcut publice motivele atacului, care n-a fost revendicat de nici o grupare extremistă.
06:07
În cei trei ani de când moldovenii pot circula fără viză în UE, ceva mai mult de 9000 nu au putut intra în blocul cu 28 de țări membre, ceea ce ar reprezenta 1% din numărul total al călătorilor moldoveni, scrie site-ul de știri Realitatea.md, citând datele agenției însărcinată cu paza frontierei externe UE, FRONTEX. Moldova a fost prima dintre țările „Parteneriatului estic” care a primit regim de vize liberalizat, intrat în vigoare la 28 aprilie 2014. Georgienii au primit acest drept luna aceasta, iar ucrainenii s-ar putea bucura de el începând din iunie. 
06:07
Liderul regiunii separatiste transnistrene,Vadim Krasnoselski, a fost din nou, joi, la Moscova, la mai puțin de o săptămână după precedenta vizită. Vinerea trecută acesta, împreună cu șeful executivului de la Tiraspol, Alexandr Martînov, au avut întrevederi în Duma de stat, administrația prezidențială și în guvernul rus. De data aceasta, Krasnoselski s-a întâlnit la Ministerul rus de externe cu adjunctul ministrului, Grigori Karasin. Instituirea de către Chişinău și Kiev a controlului comun mixt la punctul de trecere Cuciurgan de pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene a fost unul dintre subiectele de bază discutate la Moscova. În plus, Karasin a subliniat, potrivit unui comunicat al externelor ruse, că „situația în jurul Transnistriei nu se îmbunătățește, iar bunele intenții ale părții moldovenești anunțate de președintele Igor Dodon, deocamdată, nu sunt confirmate de pași practici”. Comunicatul mai spune că partea rusă și-a arătat nedumerirea în legătură cu ceea ce a numit „tergiversarea artificială a ședințelor în formatul 5+2”, iar în viitorul apropiat Grigori Karasin va veni la Chişinău și Tiraspol pentru a discuta subiectul.
06:07
Ministerul de externe al Chinei a refuzat vineri să confirme sau infirme declarația secretarului de stat american Rex Tillerson că Beijingul are de gând să impună Coreii de Nord sancțiuni unilaterale dacă va mai face teste nucleare. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Geng Shuang, a reiterat sprijinul Chinei pentru sancțiunile ONU împotriva Fenianului, dar a evitat în mod repetat să dea un răspuns direct la întrebarea dacă China are și alte planuri. „Este o chestiune ipotetică, nu o voi comenta”, a spus Geng, citat de AP. Tillerson spusese joi la Fox News că știe că China discută cu regimul de la Fenian, cerându-i să nu mai facă teste, pentru că în caz contrar Beijingul „va trece la sancțiuni de unul singur”.
06:07
Poliția britanică a spus vineri că a dejucat un „plan terorist activ” în raiduri făcute la Londra și în sud-estul Angliei. O femeie a fost rănită grav cu focuri de armă în operațiune. Poliția a spus că șase suspecți au fost arestați sub acuzații de terorism. Femeia, în vârstă de 20 și ceva de ani, se află în stare gravă, dar stabilă la spital, au mai spus polițiștii. Numele ei nu a fost publicat. Raidurile au avut loc la câteva ore după ce joi după-amiază a fost arestat la Parlamentul din Londra un bărbat purtând câteva cuțite mari în rucsac. Individul s-a aflat în trecut sub supravegherea poliției. Dar polițiștii au spus că raidurile de vineri nu au avut legătură directă cu acel incident.
06:07
Fracțiunea Partidului Democrat, al lui Vlad Plahotniuc, s-a mai întărit cu un membru odată cu anunțul deputatului PLDM, Iurie Chiorescu, că i se alătură. Tot astăzi, însă, tabăra puterii din Parlament s-a împuținat cu un membru, pentru că deputatul liberal Lilian Carp a decis să părăsească majoritatea parlamentară. Carp a spus că reacționează astfel la presupusa manipulare a vieții parlamentare și politice din Moldova de către PD, care ar dori inclusiv „lichidarea” Partidului Liberal al lui Mihai Ghimpu. Fracțiunea PD s-a mândrit nu de mult că a ajuns cea mai mare din parlament după ce mai mulți foști deputați PLDM, care activau ca independenți, i s-au alăturat.
06:07
Germania se opune suspendării negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, în pofida îngrijorărilor europenilor generate de situația drepturilor omului în această țară, a declarat ministrul de externe german Sigmar Gabriel la reuniunea miniștrilor de externe ai UE cu cei din țările candidate. Reuniunea are loc în Malta. Sâmbătă,la Bruxelles are loc și summitul UE dedicate strategiei de negociere în cazul Brexit-ului. Austria, țara europeană cea mai critică față de Ankara, a pledat încă o dată pentru o înghețare oficială a negocierilor de aderare a Turciei, începute în 2005, dar aflate de mai mulți ani într-un punct mort.
06:07
Se împlinesc trei ani când cetățenii moldoveni pot călători fără vize în țările Uniunii Europene. În această perioadă, aproape un million de cetățeni moldoveni, deținători de pașapoarte biometrice, au fost înregistrați la ieșirea din țară prin punctele de trecere a frontierei situate la hotarul cu România și la Aeroportul Internațional Chișinău, informează agenția IPN, citând datele Poliției de Frontieră.
06:07
Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a acuzat Centrul Național Anticorupție că prin „jocuri … murdare și mișelești, încearcă înlăturarea Partidului Liberal de la guvernare.” Într-o conferință de presă, Ghimpu a mai spus că reținerea ministrului transporturilor Iurie Chirinciuc s-a făcut doar pentru manipularea opinie publice.  Chirinciuc a fost reținut joi pentru 72 de ore și este bănuit că împreună cu un oficial de la Administrația drumurilor, și el reținut, ar fi canalizat prin presiuni și intimidări fonduri de la Banca Europeană spre firme apropiate. Șefii acelor firme au fost și ei reținuți în acest dosar. Chirinciuc riscă până la 15 ani închisoare.
06:07
Republica Moldova se plasează pe locul șapte în lume când vine vorba de cota remiterilor în PIB care în 2016 a constituit 21,7%. Potrivit raportului annual al Băncii Mondiale, pe primul loc se află Kirghistanul (34,5%), urmat de Nepal (39,7%) și Liberia (29,6%), relatează Agora.md În termeni absoluți, însă, pe primul loc se situează India (62,7 miliarde de dolari) urmată de China (61 miliarde) și  Filipine (29,9 miliarde).
06:07
În Macedonia, reprezentanții alianței politice care a fost atacată joi seară de protestatari în parlamentul de la Skopje au refuzat o întrevedere cu președintele țării, Gjorge Ivanov, în timp ce șefa diplomației europene Federica Mogherini a deplâns tensiunile politice care paralizează țara de aproape doi ani. Joi seară, deputații alianței formată de partidul social-democrat și formațiuni ale etnicilor albanezi au fost agresați de manifestanții care au pătruns cu forța în Parlament pentru a protesta împotriva alegerii unui albanez în funcția de președinte al legislativului. Liderul social-democraților Zoran Zaev a fost rănit în aceste ciocniri.
06:07
Ucraina a început să confiște bunuri aparținând fostului președinte Viktor Ianukovici, refugiat în Rusia, acuzat că ar fi sustras miliarde de dolari în timpul celor patru ani în care s-a aflat la putere, între 2010 și 2014. Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a anunțat într-un comunicat că banca de stat Oschadbank a început confiscarea unor fonduri în valoarea de 1,4 miliarde de euro, care au aparținut lui Ianukovici și familiei sale. Confiscarea are loc potrivit unei decizii a justiției ucrainene. Elveția și Uniunea Europeană au înghețat de asemenea fondurile aparținând lui Viktor Ianukovici și rudelor sale.
06:07
Papa Francisc a sosit la Cairo într-o vizită de două zile în Egipt, țară unde minoritatea creștină a fost în ultimul timp supusă mai multor atacuri teroriste ale milițiilor grupării teroriste Statul Islamic. 45 de persoane au fost ucise. La sosire, Suveranul Pontif a declarat că aduce un mesaj de „unitate și fraternitate”. Papa Francisc se va întâlni cu președintele Egiptului Abdel Fattah al-Sissi și cu liderii comunităților sunnită și creștină.
06:07
Pentru prima dată în ultimii doi ani, cancelarul Germaniei Angela Merkel va merge în Rusia, unde pe 2 mai se întâlnește cu președintele Vladimir Putin, pentru a discuta, între altele, crizele din Ucraina și Siria. Întrevederea va avea loc la Soci, unde pe 3 mai Putin îl va primi și pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Relațiile dintre Occident și Rusia rămân tensionate ca urmare a anexării abuzive a peninsulei Crimeea de către Rusia în martie 2014 și a sprijinului acordat de Moscova separatiștilor din estul Ucrainei. Germania, pe de altă parte, este alături de Franța, mediatoarea acordurilor de pace de la Minsk privind Ucraina, acorduri fragile de încetare a luptelor care nu au dus încă și la o soluție politică.
06:07
Parlamentul din Muntenegru a ratificat acordul de aderare a țării la NATO cu 46 de voturi pentru și nici unul contra, marcând astfel un pas decisiv al țării spre vest. Ședința a fost boicotată de parlamentarii opoziției, în timp ce sute de simpatizanți ai opoziției au protestat în fața parlamentului, scandând „ hoți” și „trădători”. Guvernul a argumentat că în actuala conjunctură geopolitică, Muntenegru „trebuie să facă alegerea cea mai rațională pentru a-și proteja securitatea”. Mai mult, guvernul a reamintit că aderarea la NATO va aduce țării și beneficii economice, pe lângă stabilitate. Se așteaptă ca Muntenegru să devină membru NATO în iunie, după ce parlamentele din Spania și Olanda aprobă și ele tratatul de aderare.  
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.