Retrospectiva alegerilor prezidențiale din 30 octombrie 2016

Politics, 17 februarie 2017 18:07

Conferința are drept scop analiza modului de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale din 2016. Evenimentul reunește experți naționali și internaționali ce au făcut parte din misiunile de observare a scrutinului, judecători, persoane care au activat în cadrul organelor electorale, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, ai concurenților electorali, instituțiilor mass-media, ai societății civile, precum și parteneri de dezvoltare ai Comisiei Electorale Centrale. Subiectele puse în discuție vizează perfecționarea cadrului legal electoral în contextul scrutinului prezidențial, informarea alegătorilor și campanii de sensibilizare, votarea peste hotare. De asemenea s-a discutat despre transparența finanțării activității grupurilor de inițiativă și a campaniei electorale.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politics

Acum 24 ore
19:06
„Ambasada Rusiei în Marea Britanie le recomandă cetățenilor ruși să evite călătoriile în țară, mai ales să viziteze metropole, dacă aceste călătorii nu sunt neapărat necesare”, precizează un comunicat al Agenției ruse de turism. Decizia „este justificată de faptul că guvernul Marii Britanii a crescut nivelul de amenințare teroristă în țară la nivelul maxim”, adaugă comunicatul. Premierul britanic Theresa May a anunțat marți seară că nivelul de alertă teroristă a fost ridicat de la grav la critic, cel mai înalt, ceea ce înseamnă că un atac este considerat ca fiind iminent. Poliția a plasat în arest opt persoane în cadrul anchetei privind atacul sinucigaș comis de Salman Abedi, născut în 1994 la Manchester din părinți libieni. Atentatul a fost revendicat de Statul Islamic, care a anunțat și alte atacuri.
18:46
„Coaliția majoritară este pe deplin funcțională în continuare,  iar Guvernul are toată susținerea politică pentru a continua implementarea reformelor și a programului de guvernare asumat”, se arată într-un comunicat al PDM.  Democrații menționează că au luat act de decizia PL, dar va fi analizată mai profund la ședința de săptămâna viitoare a formațiunii. „Partidul Democrat din Moldova a luat act de decizia anunțată de Partidul Liberal de a se retrage din coaliția majoritară. Urmează ca această decizie să fie analizată în cadrul ședinței săptămânale a PDM, care va avea loc marți, 30 mai, când vom reveni și cu comentarii detaliate pe marginea acestui subiect”. Totodată, PDM comentează declarațiile PL ca fiind emotive și menționează că dosarele de corupție nu ar trebui să fie un motiv pentru decizii politice.
18:36
Funcţionarul este bănuit că ar fi perceput taxe de protecţie de la agenţi economici, specializaţi în comercializarea produselor petroliere, pentru a nu efectua controale planificate şi inopinate, dar şi pentru alte servicii. Potrivit informaţiilor deţinute, acesta susţinea că banii sunt pentru sine şi şefii săi. Pentru a nu sancţiona companiile, în cadrul controalelor, taxele erau de până la 500 de euro, iar pentru neefectuarea verificărilor, sumele erau de câteva ori mai mari. Astfel, denunţătorul, care este şi şeful inspectorului, a declarat că bănuitul ar fi încercat să-l corupă cu 220 000 de lei – sumă care urma să fie achitată trimestrial, în rate, a câte 55 000 de lei. Potrivit planului propus de inspector, 50 la sută i-ar fi revenit lui pentru mediere, iar alte 50 la sută urmau să fie împărţite între şeful direcţiei şi directorul Agenţiei.
18:06
Pe internet au apărut imagini video cu acest incident, dar și momentul în care Grigorciuc i-a spus, în mod obraznic, procurorului, că ar fi făcut-o neintenționat. Totuși, mimica feței și tonalitatea vocii lui Grigoricuc, după cum se vede și se aude din filmuțel, trădează mai mult șiretenie și batjocură decât regrete. De menționat că și anterior, membrii din grupul lui Grigore Petrenco au dat dovada de comportament agresiv în sala de judecată, venind la ședințe în stare de ebrietate și încălcând ordinea publică prin strigăte şi înjurii în adresa procurorului şi judecătorilor, dar și cu tot felul de provocări în adresa oamenilor legii. Zilele trecute, pe 23 mai, unul din membrii lui Petrenco, Serghei Ivanciuc, s-a prezentat la ședința de judecată în stare de ebrietate și nici măcar nu a ascuns acest lucru.
18:06
Majoritatea raidurilor aeriene împotriva SI, de-a lungul bazinului Eufratului din Siria, au fost întreprinse de coaliţia internaţională condusă de SUA, avioane ruse şi siriene. Avioane militare irakiene au efectuat, de asemenea, cel puţin un raid aerian în estul Siriei. Bilanţul prezent al persoanelor ucise în ultimele două zile în oraşul al-Mayadin a ajuns la 50, conform OSDO. Localnicii au remarcat mai multe aeronave deasupra oraşului în jurul orei locale 7:25, înainte ca acesta să lanseze două rachete ce a lovit două clădiri, una dintre aceste fiind un bloc de patru nivele ce găzduia familii siriene şi marocane ale militanţilor SI. Coaliţia internaţională condusă de SUA a anunţat că încearcă să evite vătămări ale civililor în raidurile aeriene. Rusia şi Siria au negat, de asemenea, că ar fi vizat civili în cadrul atacurilor.
17:46
Ghimpu a anunțat decizia PL după ședința extraordinară a Cosiliului Republican al PL. De menționat că primarul mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, reținut ieri de CNA, a fost pus sub învinuire, iar procurorii vor cere astăzi, de la ora 17:40, arestarea preventivă a acestuia, anunță Centrul Național Anticorupție, citat de agora.md.
17:36
De asemenea, va rămâne în funcţia de ministru şi Monica Babuc, actuala ministră a Culturii, care în noul Guvern ar urma să conducă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Potrivit surselor, la conducerea Ministerului Sănătate şi Protecţie Socială, ce va rezulta din comasarea actualului Minister al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi actualului Minister al Sănătăţii, urmează să se ia o decizie privind una din două candidaturi: Mircea Buga, consilierul Primului ministru, şi Aliona Serbulenco, actualul viceministru al Sănătăţii. Noul ministru al Sănătăţii şi Protecţiei Sociale va avea şi statut de vicepremier. La Ministerul Apărării ar urma să vină în funcţia de ministru generalul Victor Gaiciuc, care a mai condus acest minister şi anterior, iar acum conduce o companie de asigurări.
17:06
În acest sens, decretul președintelui Igor Dodon privind numirea lui Radu Țurcanu în funcția de președinte al Judecătoriei Chișinău, a fost publicat în ediția din 26 mai a Monitorului Oficial. La aceeași dată este publicat și decretul prezidențial de numire a lui Ghenadie Pavliuc în funcția de vicepreședinte al aceleiași judecătorii, pe un termen de patru ani, precum și decizia Curții Constituționale de numire a lui Tudor Panțîru în funcția de președinte al instanței constituționale, pe un termen de trei ani.
16:36
Documentul, care va fi discutat luna viitoare de diplomați, arată că „acordul de retragere ar trebui să protejeze drepturile cetățenilor din UE27, ale cetățenilor britanici și ale familiilor lor care, la date intrării în vigoare a acordului de retragere, se bucurau de drepturi legate de libera circulație, conform legislației Uniunii”. Se prevăd și alte detalii despre drepturile care vor fi asigurate. UE cere ca drepturile europenilor și ale familiilor lor în Regatul Unit să fie menținute până în ziua Brexit din martie 2019, iar la acestea să se adauge orice drepturi vor fi dobândite ulterior. Reciproc, se oferă aceleași drepturi britanicilor. Printre altele, celor care se stabilesc în străinătate în martie 2019 ar urma să li se garanteze dreptul legal de reședință timp de cinci ani, până în 2024, când ar putea dobândi dreptul de reședință pe viață.
16:06
După cum relatează portalul Hotnews.md, în document se menționează că Guvernul Federației Ruse a încercat să exercite influență în Europa și Eurasia, inclusiv în fostele state ale Uniunii Sovietice, oferind resurse partidelor politice, grupurilor de reflecție și grupurilor societății civile care se confruntă cu neîncredere în instituțiile și actorii democrați, promovează xenofobia și ideile neliberale și, altfel, subminând unitatea europeană. Guvernul Federației Ruse s-a angajat, de asemenea, în practici bine documentate de corupție ca mijloc de subminare și cumpărare a influenței în țările europene și asiatice.   În contextual dat s-a propus inițierea unui fond menit să diminueze influența Rusie. Bugetul propus pentru anii 2018-2019 constituie va constitui 250 milioane de dolari, iar Moldova este eligibilă să aplice la acesta.
16:06
Prezent la evenimentul de la Centrul Topografic, comandantul Comandamentului Forţe Terestre, colonelul Mihail Bucliş, a felicitat efectivul unităţii şi a apreciat contribuţia topografilor militari la optimizarea sistemului topografic naţional. În cadrul ceremoniei, militarii şi angajaţii civili ai unităţii au fost decoraţi cu distincţii ale Armatei Naţionale şi diplome. Centrul Topografic Militar a fost format la 28 mai 1992. Misiunea unităţii este de a de a contribui la dezvoltarea şi dotarea Armatei Naţionale cu date şi produse topografo-geodezice de calitate înaltă. La Mărculeşti, comandantul Forţelor Aeriene, colonelul Vadim Cemîrtan, a menţionat, în cadrul festivităţii, aportul personalului militar şi civil al Bazei „Decebal” la dezvoltarea Forţelor Aeriene şi apărarea spaţiului aerian. Baza de Aviaţie „Decebal” a fost creată, prin decretul preşedintelui Republicii Moldova, la 28 mai 1992.
15:36
În condițiile reținerii primarului Dorin Chirtoacă pentru 72 de ore și a cercetării viceprimarului Nistor Grozavu în arest la domiciliu, IPN i-a întrebat pe mai mulți consilieri municipali, din diferite fracțiuni, cine trebuie să-și asume responsabilitatea pentru administrarea treburilor în oraș. Președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, a declarat că în lipsa primarului și a viceprimarului nu se va întâmpla nimic, în condițiile în care Dorin Chirtoacă în ultimii ani a cam lipsit de la muncă. În opinia sa, chiar și în lipsa primarului, mai prost lucrurile în oraș nu au cum să meargă decât cum au mers până acum. Alesul local a mai spus că urmează a fi examinat cadrul legal pentru a se decide acțiunile de mai departe ale fracțiunii.
15:16
Cu această ocazie edilul a transmis prin intermediul avocaţilor un mesaj de felicitare tinerilor familii, menţionând:  “Astăzi, în Orhei peste 30 de familii tinere au primit alocaţia pentru nou-născuţi în valoare de 7 mii sau 10 mii lei. Cu acest prilej, vă transmit cele mai sincere felicitări şi vă mulţumesc din suflet pentru faptul că aduceți pe lume noi generații de cetățeni ai țării noastre. Astăzi, Orheiul cu siguranţă este lider la capitolul implementării programelor sociale. Sunt mândru să conduc aşa echipă, sunt mândru de oraşul nostru Orhei şi de dumneavoastră, dragi mămici de mici orheieni! Am menţionat cu mai multe ocazii că, noi suntem o familie, iar Orheiul este casa noastră! Vom continua să susţinem tinerele familii! Copii sunt viitorul nostru!”.
15:06
Magistraţii Judecătoriei Buiucani au prelungit astăzi arestul funcţionarului. Ministrul este învinuit de corupere pasivă, abuz de serviciu și extragerea ilegală a resurselor minerale. Precizăm că ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a fost reţinut la 27 aprilie, într-un dosar de corupţie în care figurează şi şeful Administraţiei de Stat a Drumurilor, Veaceslav Teleman. Funcţionarii  ar fi creat impedimente la construcţia unei porţiuni de drum din centura Chişinăului.
14:36
Andrian Candu a menționat că Moldova are nevoie de expertiză și de o bună comunicare cu proprii cetățeni și în afara țării pentru a informa despre reformele complexe care se produc în țară. De asemenea, președintele Parlamentului a comunicat despre reforma fiscală, cea a guvernului și proiectele care urmează să susțină dezvoltarea agriculturii de performanță și a domeniului IT. Profesorul Jaim Gil Aluja a menționat că și Spania a trecut prin perioade extrem de dificile, iar principala provocare a fost crearea pentru țară a unei imagini adecvate realității. El a menționat că urmează să fie lansate cercetări comune moldo-spaniole. Potrivit lui, este important ca Moldova să devină expert într-un anumit domeniu specific. Pentru aceasta urmează să fie elaborate proiecte și cercetări științifice cu suportul Academiei Regale de Economie și Finanțe din Barcelona.
14:06
În discursul său, viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a salutat inițiativa mediului academic de a organiza așa un eveniment de anvergură care vine cu noi modele pentru dezvoltarea  mediului economic, mediului de afaceri, care să corespundă așteptărilor Europei moderne. Făcând o trecere în revista a rezultatelor obținute de țara noastră în ultima perioadă în domeniul economic, financiar, bancar și noile oportunități create pentru un mediu de afaceri atractiv și favorabil  pentru stabilizarea macroeconomică, vicepremierul a menționat că Republica Moldova își propune să treacă de la o ecomimie bazată pe consum și remitențe la o economie bazată pe exporturi și producere.
14:06
„Eu sunt solidar cu colegii mei, funcționari publici, cu colegii mei care reprezintă instituțiile statului și îi sugerez același lucru președintelui Dodon. Să se îngrijească de cetățenii Republicii Moldova, să aibă grijă de cum sunt tratați ei atunci când merg în Federația Rusă și nu să reprezinte doar interesele altui stat, să se gândească și la propriii cetățeni, așa cum o facem noi și noi vom fi solidari cu acești oameni până când nu vom primi explicații și răspunsurile respective din Federația Rusă”, a declarat Filip. Prim-ministrul s-a referit și la faptul că Guvernul de la Chișinău n-a primit nici până acum răspunsuri la notele expediate autorităților ruse cu privire la frauda în cadrul căreia prin Moldova au fost spălați peste 20 miliarde de dolari.
13:36
Potrivit Serviciului de presă al Parlamentului, delegația parlamentară este condusă de Dumitru Diacov, șeful interimar al delegației Parlamentului la AP OTAN, membrul Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Din componența delegației mai face parte Artur Resetnicov, membru al delegației, membru al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică. Pe parcursul Sesiunii, parlamentarii moldoveni vor participa la reuniunile Comitetelor AP OTAN, și anume a Comitetului politic, Comitetului pentru securitate și apărare, precum și a Comitetului pentru dimensiunea civilă a securității. În cadrul acestor reuniuni vor fi discutate proiectele rapoartelor comitetelor, prezentate de raportorii generali și raportorii speciali ai comitetelor în cauză.
13:06
În cadrul întrevederii părțile au discutat detaliat pe marginea mai multor chestiuni legate de reglementarea transnistreană. S-a menționat că la moment, o atenţie sporită este acordată soluționării problemelor din pachetul „8+2”, care necesită o realizare cât mai operativă, în contextul măsurilor de sporire a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului. Igor Dodon a reconfirmat faptul că dialogul continuă la nivel de conducere a ţării şi la nivelul partenerilor noştri externi, în scopul elaborării unei viziuni comune asupra statutului special al Transnistriei. În mod special, președintele a subliniat că va sprijini toate eforturile menite să contribuie la realizarea acordurilor anterioare, precum și paşii concreţi care se întreprind pentru convocarea unei noi întruniri în formatul „5+2”.
12:36
Noua lege reglementează domeniul integrităţii în sectorul public la nivel politic, instituţional şi profesional, responsabilităţile entităţilor publice, ale autorităţilor anticorupţie şi ale altor autorităţi competente pentru cultivarea, consolidarea şi controlul integrităţii în sectorul public. La fel, sunt prevăzute domeniile importante pentru cultivarea integrităţii în sectorul privat în procesul de interacţiune cu sectorul public şi pentru sancţionarea lipsei de integritate în sectoarele public şi privat. Scopul acesteia constă în cultivarea integrităţii publice şi a climatului de toleranţă zero la corupţie în cadrul autorităților publice din Republica Moldova. Aceasta se va efectua prin creşterea încrederii societăţii în faptul că entităţile şi agenţii publici îşi îndeplinesc misiunea în conformitate cu interesul public, inclusiv în procesul de interacţiune cu sectorul privat.
12:16
Premierul Filip a menționat continuarea parcursului european drept una din priorități și a dat asigurări că după ce în 2016 Republica Moldova s-a stabilizat, în 2017 va crește. „Ne-am asumat chiar de la preluarea mandatului vectorul european pentru Moldova, iar toate acțiunile noastre au fost gândite și realizate pornind de la ideea apropierii țării noastre de Uniunea Europeană. În acest sens, progresele sunt clare. E de remarcat și faptul că ceea ce am promis ca asumare anuală am și făcut. Acest Guvern își ține promisiunile: 2016 a fost anul stabilizării, 2017 e anul creșterii și investițiilor”, a declarat el. Totodată, Pavel Filip a remarcat și faptul că Guvernul a reușit să încheie un acord cu Fondul Monetar Internațional, în pofida unor prognoze. „Un succes important al Moldovei în plan extern a fost semnarea unui program cu Fondul Monetar Internațional în luna noiembrie a anului trecut.
12:06
„Programul este deschis studenților-masteranzi care își fac studiile în instituțiile de învățămînt din afara Republicii Moldova. Stagiul de practică se efectuează pe bază de voluntariat, iar programul de lucru va fi de minim 20 de ore pe săptămână, pe o perioada de 2 luni. Selectarea candidaților se va desfășura în perioada 1-15 iunie 2017”, susține inițiatorul proiectului, Cristina Buga, consilierul Președintelui Republicii Moldova pentru relații cu diaspora. Dosarele celor interesați de acest proiect trebuie să conțină scrisoare de motivație, scrisoare de recomandare din partea unui profesor, Curriculum vitae, copie a pașaportului și pot fi transmise pe emailul c.buga@prm.md. Stagiarii selecționați vor fi implicați direct în activitatea instituției prezidențiale și vor acorda asistență organizatorică și informațională consilierilor Președintelui Republicii Moldova.
11:36
Oficialii au abordat prioritar aspectele privind agenda integrării europene şi domeniile de cooperare sectorială în vederea implementării Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, în baza expertizei și bunelor experiențe lituaniene. În context, a fost exprimat interesul pentru reluarea activităţii Comisiei mixte moldo-lituaniene pentru integrare europeană, co-prezidată la nivel de miniştri de externe. De asemenea, viceministrul Daniela Morari a informat despre recentele evoluţii în dialogul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, aşteptările de la Summit-ul Parteneriatului Estic din noiembrie curent de la Bruxelles şi viziunea țării noastre privind perspectivele de dezvoltare ale Parteneriatului Estic.
11:16
În acest context, Pavel Filip a amintit situația cu care se confrunta Republica Moldova în momentul în care actualul Guvern și-a asumat mandatul. În pofida „previziunilor” unora, Guvernul și Republica Moldova au reușit. „Îmi amintesc cum se spunea atunci că nu avem nici o șansă să stabilizăm țara, să deblocăm fondurile europene, să încheiem acordul cu FMI. La toate aceste previziuni sumbre noi am răspuns prin rezultate și  am reușit, Moldova a reușit să iasă din această criză cumplită și să se stabilizeze, iar acest lucru se datorează și unora dintre dvs., cei prezenți în această sală”, a declarat premierul. Totodată, el a arătat că criza cu care se confrunta țara era cauzată și de unii politicieni care aveau drept scop destabilizarea țării.
11:06
Potrivit unui comunicat al CNA, în urma audierilor s-a constat că edilul i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME Parkleitsysteme GmbH, fără avizul Consiliului municipal. Totodată, contrar legislaţiei în vigoare, primarul municipiului Chişinău a avizat pozitiv certificatele de urbanism pentru proiectarea lucrărilor, în conformitate cu contractul de parteneriat public-privat dintre Primăria municipiului Chişinău şi nerezidenta EME Parkleitsysteme GmbH. La rândul său, această companie ar fi devenit câştigătoare în urma unor acţiuni concertate dintre responsabili din Primăria capitalei, agenţi economici şi omul de afaceri care gestiona din umbră EME Parkleitsysteme GmbH.
Ieri
10:36
De asemenea, Igor Dodon se va întâlni cu conducerea Congresului Mondial al Familiilor, care se desfășoară în aceste zile la Budapesta. Tradițional, Igor Dodon se va întâlni cu diaspora moldovenească din Ungaria. Întîlnirea va avea loc astăzi, la ora 18.00, la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Budapesta.
10:06
„Am spus și o să repet de fiecare dată, veteranii, prin sacrificiul lor au stat la temelia independenței și merită o atitudine aparte. Vă mulțumesc personal și în numele Guvernului Republicii Moldova pentru devotamentul și spiritul de sacrificiu de care ați dat dovadă. Independența statului nostru este stropită cu sângele vostru și este de datoria noastră să realizăm visul pentru care ați luptat și care ne unește, cel de a construi o Moldovă unde toți oamenii trăiesc în bunăstare”, a declarat Pavel Filip. Totodată, prim-ministrul a vorbit despre acțiunile întreprinse de Executiv pentru asigurarea unui dialog permanent între autorităţi şi veterani. În acest scop, în 2016 a fost aprobat Planul de acțiuni „Memorie. Onoare. Respect”.
09:36
Sute de oameni au umplut Piața St. Ann din centrul orașului Manchester, depunând flori și alte obiecte în semn de omagiu față de victimele atentatului, împreună cu mesaje precum „Suntem uniți” și „Vă iubim”. Guvernul a anunțat că în toate instituțiile sale din centrul Londrei va fi păstrat un minut de reculegere, încurajând alte organizații să urmeze acest exemplu. Minutul de tăcere a fost organizat „în memoria acelora care și-au pierdut viața și a tuturor celor afectați de atacul de la Manchester”.
09:06
În acest sens, Biroul permanent al Parlamentului a aprobat instituirea distincțiilor „Medalia Democrației”, „Diploma de Onoare a Parlamentului Republicii Moldova” și „Diploma Parlamentului Republicii Moldova”, gradele I, II și III. Potrivit Serviciului de presă al Legislativului, distincțiile vor fi conferite de către președintele Parlamentului atât cetățenilor Republicii Moldova, instituțiilor, organizațiilor, colectivelor de creație și unităților militare, cât și cetățenilor străini, instituțiilor, organizațiilor și colectivelor de creație din străinătate. „Medalia Democrației” va fi acordată pentru contribuție în promovarea reformelor, apărarea drepturilor și libertăților constituționale ale cetățenilor, promovarea tradițiilor parlamentarismului, pentru merite deosebite în domeniul profesional de activitate, precum și pentru devotament în misiunile speciale de asigurare a securității țării.
25 mai 2017
19:06
O propunere în acest sens a venit din partea fostului președinte al Comisiei speciale pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și cele de învățământ, socialistul Radu Mudreac. Deputatul a menționat că au trecut deja două luni de la audierea raportului comisiei parlamentare, însă până acum nu se cunoaște care sunt acțiunile Procuraturii, inclusiv ca urmare a abaterilor depistate de membrii comisiei.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.