Retrospectiva alegerilor prezidențiale din 30 octombrie 2016

Politics, 17 februarie 2017 18:07

Conferința are drept scop analiza modului de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale din 2016. Evenimentul reunește experți naționali și internaționali ce au făcut parte din misiunile de observare a scrutinului, judecători, persoane care au activat în cadrul organelor electorale, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, ai concurenților electorali, instituțiilor mass-media, ai societății civile, precum și parteneri de dezvoltare ai Comisiei Electorale Centrale. Subiectele puse în discuție vizează perfecționarea cadrului legal electoral în contextul scrutinului prezidențial, informarea alegătorilor și campanii de sensibilizare, votarea peste hotare. De asemenea s-a discutat despre transparența finanțării activității grupurilor de inițiativă și a campaniei electorale.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politics

Acum 2 ore
23:36
Cei doi au ajuns în Parlament pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova şi acum cîteva luni au anunţat că părăsesc formaţiunea. În urma alegerilor parlamentare din 2014, PD a obţinut 19 mandate de deputat, în prezent fracţiunea numără 41 de deputaţi.
Acum 6 ore
20:06
Doar că Andrei Năstase n-a vrut să iasă să primească donația (probabil încă nu i se uscaseră pantalonii), astfel că l-a trimis și de această dată pe fratele mai mare, Vasile, să-i șteargă scutecele din fața sediului. După cum o demonstrează și un filmuleț video plasat pe Youtube, Vasile Năstase se pare că este deprins să șteargă „rahatul” din urma fratelui său mai mic. După un schimb de replici cu tinerii, în care s-a prefăcut deranjat (sau poate îi era și lui rușine de ce-a făcut fratele său mai mic n.red) a luat pachetul cu scutece și a dispărut din fața camerei de luat vederi. Nu ne rămâne decât să sperăm că scutecele au ajuns la destinație și că Vasile Năstase nu și-a oprit „otkat” din cadoul pe care i l-a făcut poporul „liderului național”.
19:46
Realitatea.md scrie, cu referire la Poliția de Frontieră, că tânărul a fost reținut la aeroport, în timpul procedurilor de înregistrare la avionul de pe cursa Chișinău – Moscova, joi după-amiază. Acesta a ajuns în vizorul poliției după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, s-a dat în spectacol în localul care aparține mamei sale, Alla Vengher, unde își sărbătorea ziua de naștere.  Din imaginile surprinse de vizitatorii localului se vede cum tânărul a scos un pistol. Înconjurat de câteva fete, acesta a tras mai multe focuri de armă în aer. Poliția a inițiat o cauză penală pentru huliganism, iar dacă va fi găsit vinovat, Igor Vengher riscă până la 7 ani de închisoare.
Acum 8 ore
17:56
Referindu-se la rezultatele cooperării în ultimii doi ani, başcanul a apreciat înalt contribuţia diplomatului german la stabilirea unui dialog eficient între centru şi regiune. Vorbind despre proiectele de legi transmise în Parlamentul RM, Vlah a menţionat că "este îngrijorată de gîndurile unor parlamentari, care consideră că aceste legi nu sînt necesare". Ambasadoarea a subliniat că la baza cooperării cu autonomia mereu a fost dorinţa de a dezvolta Găgăuzia în componența Republicii Moldova.
Acum 12 ore
17:26
Prin proiectul unui grup de deputați democrați se propune de a echivala principiile de accedere la funcțiile de conducere la nivelul autorităților publice locale de nivelul II, astfel încît la funcțiile de președinte și vicepreședinte de raion să poată candida orice persoană, nu doar din rîndul consilierilor. Procedura de alegere a conducerii raionului va rămîne neschimbată, doar la inițiativa a cel puțin 1/3 din consilieri, cu votul majorității celor aleși. Autorii proiectului susțin că prin asemenea prevederi va fi eficientizată capacitatea managerială a autorităților publice locale. „Consilierii nu vor fi limitați în a alege candidații doar din rîndul consilierilor care, de obicei, sînt aleși pe criterii politice, dar va apărea posibilitatea de a alege un manager profesionist care ar aduce o valoare adăugată și eficiență maximă în administrarea treburilor raionului.
16:56
„Se dorește discreditarea și asocierea numelui meu cu mită. Ceea ce se întâmplă este o bătaie de joc. Orice zi în arest este un abuz din partea autorităților. Vom ataca în judecată acțiunile Procuraturii. Solicit publicarea integrală a dosarului”, a adăugat Dorin Chirtoacă. Procurorul de caz, Dumitru Robu, a refuzat să comenteze declarațiile edilului Capitalei. „Nu mă voi expune. Probele din dosar vor fi apreciate de instanța de judecată. Nu suntem în drept pentru a-l (n.r. dosarul) publica”, a conchis acesta. În cadrul ședinței de judecată de astăzi de la Judecătoria Buiucani, judecătorul Victor Rațoi a declarat abținere. Acum, urmează alt judecător să admită sau să respingă abținerea. Tot astăzi, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău urmează să se pronunță în legătură cu recursul avocaților lui Dorin Chirtoacă împotriva hotărârii Judecătoriei Buiucani privind prelungirea mandatului de arest la domiciliu.
16:46
În opinia lui Ceban, suspendarea finanțării este cea mai rapidă cale spre alegeri parlamentare anticipate. Acesta a mai salutat și intenția PPE de a cere și revizuirea Acordului de Asociere cu UE. ”Dacă o inițiază europenii, perfect”, a scris Ceban.  Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, cere Uniunii Europene să oprească toate finanțările pentru țara noastră și chiar revizuirea Acordului de Asociere. Drept motiv invocat pentru demersul său este votarea, cu majoritate absolută, a schimbării sistemului electoral din Moldova.  Anterior, Joseph Daul a fost un aprig susținător al fostului premier Vlad Filat, care a venit în politică prin exploatarea subiectului votului mixt, promisiune uitată după ce a ajuns la putere.
16:26
După întrevedere, prim-miniștrii vor susţine o conferinţă de presă comună şi vor participa la ceremonia de transmitere a microbuzelor donate de Guvernului României.  De asemenea, premierul român va avea o întrevedere cu președintele Parlamentului, Andrian Candu. Întrevederea bilaterală între cei doi premieri va avea loc la ora 10:00 la Reședința de Stat. La ora 10:20, vor fi făcute fotografii de protocol, după care va urma ședința în format extins a delegațiilor Republicii Moldova și României. La ora 11:25, cei doi premieri vor susține o conferinţă de presă, iar la ora 12:00 ei vor participa la ceremonia de transmitere a microbuzelor, donaţie din partea Guvernului României. Evenimentul va avea loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Întrevederea premierului român cu președintele Parlamentului de la Chișinău este programată pentru ora 14:45.
15:56
Oficialul rus nu spune nimic despre reacția autorităților moldovenești cu privire la intenția de a traversa spațiul aerian al statului nostru cu avioane militare, ci se referă doar la nemulțumirea Chișinăului în legătura cu decizia Rusiei de a desfăşura evenimentele de aniversare a operațiunii de menținere a păcii pe Nistru în mod unilateral. Amintim că Ministerul de Externe a sugerat delegației ruse conduse de vicepremierul Dmitri Rogozin să-și anuleze venirea în Republica Moldova pentru a participa la aniversarea a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru. Ministrul de Externe Andrei Galbur i-a înmînat ieri lui Farit Muhametșin o scrisoare cu refuzul Chișinăului ca delegația rusă să traverse spațiul aerian al Republicii Moldova cu avioane militare, care urmau să aterizeze atît în capitală, cît și la Tiraspol.
15:26
Pe de altă parte, numărul posturilor vacante de educatori și învățători este în continuă creștere.  Dacă în 2015 se atesta o insuficiență de 184 de educatori și 71 de învățători, în 2017 aceste cifre au crescut până la  437 și, respectiv, 203.  De asemenea, peste 12% din învățători și educator sunt de vârstă pensionară. Astfel, modificările la Codul Educației prevăd scăderea  cerințelor minime de calificare pentru ocuparea funcțiilor didactice în educația timpurie și în învățământul primar. De asemenea, pregătirea cadrelor în programele de formare profesională tehnică post secundară în baza studiilor gimnaziale se va face pe o durată de 4-5 ani.  Studiile se vor finaliza cu susținerea examenului de bacalaureat pentru elevii cu studii gimnaziale și susținerea obligatorie a examenului de calificare pentru cei  admiși în baza diplomei de bacalaureat.
15:06
După ce și-a amintit cum a guvernat țara și cum i-a adus la sapă de lemn pe cetățenii moldoveni iar după aceasta a avut nesimțirea să mai candideze o dată la aceeași funcție, constată, într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, că "Moldovenilor le place, istoric vorbind, sa fie f... ți". Asta o spune fostul premier pe vremea căruia se dădea pensia în caloși, restanțele la salarii depășeau jumătate de an, iar Moldova-gaz, o companie mai mult decât strategic a fost cedată rușilor, iar acum datoria la gaze din cauza Transnistriei este de aproape 7 miliarde de dolari. Într-adevăr, moldovenilor le place să fie f…ți, dacă după ce unul ca Sturza le-a furat de tot ce-au avut nu-l linșează, dar îl lasă s-o facă cu nerușinare pe „oracolul de Facebook”, în timp ce locul  său e alături de Filat, unul din protejații săi.
14:56
Potrivit proiectului, deși acesta a fost elaborat reieșind din strategia de dezvoltare a instituției, investițiile sunt necesare „de urgență”:  „Acest proiect poartă un caracter de urgenţă, care a survenit pe parcursul anului curent, fapt pentru care resursele financiare necesare nu au putut fi planificate la elaborarea proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2017”, se menționează în proiect. Ministra Ruxanda Glavan a declarat în cadrul ședinței de Guvern că printre lucrări se planifică a schimba lifturile pentru pacienți, dar și alte lucrări. „Este necesar de menţionat, că la data de 27 decembrie 2017 şi sediul spitalului actual împlineşte 40 de ani (27.12.1977). Astfel, în rezultatul evaluării stării tehnice a blocului principal al spitalului s-a constatat necesitatea efectuării lucrărilor de fortificare a bazei tehnico-materiale a instituţiei”, mai scrie în document.
13:56
În această lună, Turcia a dispus arestarea mai multor activişti pentru drepturile omului, inclusiv a preşedintelui Amnesty International din Turcia, Idil Eser, şi a cetăţeanului german Peter Steudtner, pe fondul unor acuzaţii de terorism. "Din păcate, avem motive constante să vorbim cu Turcia despre libertăţile civile şi cele ale presei. Credem că este foarte importantă revizuirea ajutorului financiar UE, în lumina ultimelor evoluţii", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert. Este vorba despre pachetul de asistenţă financiară în valoare de 3 miliarde de euro, promis Turciei de Uniunea Europeană, pentru a găzdui trei milioane de refugiaţi sirieni. Fondurile vor fi alocate sub forma unor proiecte umanitare, până la sfârşitul anului.
13:16
Proiectul vine cu o serie de amendamente la Codul electoral, cerute și de practica alegerilor precedente. Astfel, la cererea diasporei, noile modificări permit transmiterea a până la 5.000 de buletine de vot la secțiile din diaspora, în prezent umărul maxim permis fiind de 3.000, din care cauză mulți cetățeni din diaspora nu au reușit să voteze la alegerile prezidențiale din anul trecut.Proiectul conțin prevederi clare ale modului în care vor fi organizate circumscripțiile uninominale, cum va fi organizat votul pentru cetățenii din regiunea transnistreană și cum vor fi formate circumscripțiile și secțiile de votare în afara țării. Modificările prevăd formarea circumscripțiilor de către o Comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți etc.
13:06
Din poza publicată pe rețelele de socializare Năstase este surprins clar cu pantalonii uzi, stând în fața unui cordon de polițiști. Din comentarii se înțelege că poza a fost făcută după tentativa nereușită de a împiedica manifestația pașnică în favoarea sistemului electoral. Atunci combatanții l-au scos de pe scenă, iar mulțimea l-a huiduit și chiar după cum scria presa „l-a botezat” cu o pancartă de hârtie pe cap. Se pare că aventura l-a afectat grav pe Năstase, astfel încât au avut de suferit și pantalonii. „Năstase s-a pișat de frică după ce a mâncat bătaie de la protestatari”, comentează internauții pe rețelele de socializare.Nu se cunoaște dacă partenera sa de proteste, Maia Sandu, l-a văzut în ipostaza rușinoasă, dar, cel puțin deocamdată nu a comentat nimic pe Facebook.
12:56
Ministerul justiției propune introducerea unui nou articol în legislația penală, care prevede condamnarea cu suspendarea parțială a pedepsei cu închisoarea.  „Execuți jumătate de pedeapsă în penitenciar altă jumăatte o suspendăm pe de acum dacă tu o să te porți bine. Deținutul cînd intră în penitenciar el intră fiind montat că el trebuie să se comporte bine”, a declarat Anatolie Munteanu, viceministrul Justiției. Potrivit amendamentului, cei care vor săvîrși infracțiuni ușoare sau mai puțin grave și care își vor recunoaște vina cu repararea prejudiciului cauzat victimei, vor fi eliberați de răspundere penală.  O altă modificare propusă de ministerul Justiției ține de munca neremunerată. Persoana condamnată la muncă în folosul comunității vor semna un acord în acest sens chiar în instanță. Aceștia urmează să se prezinte la structura de probațiune în termen de cinci zile după pronunțarea sentinței.
12:36
Manifestații pro-sistem mixt au venit din practic toate raioanele țării, fiind văzute pancarte ale manifestanților din Edineț, Comrat, Cahul. Oamenii au manifestat pașnic, au purtat drapele ale Republicii Moldova și au scandat lozinci în favoarea reformelor și a modificării sistemului electoral. Mai mulți vorbitori de la tribune printre care primari, combatanți, reprezentanți ai minorităților etnice au declarat că această reformă este una în măsură să pună bazele unor schimbări profunde în Republica Moldova de combatere a corupției, funcționare a instituțiilor,etc.   În schimb manifestanții aduși de Usatîi și Năstase au avut un comportament agresiv, fiind influențați chiar de lideri ai protestului precum Andrei Năstase care a încercat în câteva rânduri să-i provoace pe polițiști și pe ceilalți protestatari.
Acum 24 ore
11:56
Prim-ministrul a menționat că una dintre problemele incluse în testul de fizică se prezumă a fi formulată greșit, fiind nerezolvabilă, ceea ce a generat scăderi de note, inclusiv în cazul elevilor olimpici la disciplina dată. Totodată, răspunsurile obținute de unii elevi au coincis cu cele din baremul de notare al autorilor, fapt ce denotă posibile fraude. „Urmează să vedem cum au fost pregătite aceste teste de către persoanele responsabile, după care cei vinovați trebuie să răspundă penal, pentru că problema este una foarte gravă. Este inadmisibil ca unii funcționari să creeze probleme care le strică viața unor copii care au învățat și trebuie să susțină examenele de Bacalaureat”, a subliniat Premierul.
11:46
La protestul organizat de cei trei politicieni au fost văzut mai mulți copii. Nu este pentru prima dată când organizatorii recurg la un asemenea gest inuman. Mai grav este că aceștia au adus copii, chiar dacă existau zvonuri despre riscul provocării unor violențe în fața Parlamentului. Aceasta înseamnă că Năstase, Usatîi și Maia Sandu au permis intenționat să vină copiii la protest pentru a fi folosiți ca scut în cazul unor altercații. Este o acțiune nu doar inumană, dar și penală – să iei copiii de la joacă și să-i aduci pe o căldură de peste 30 de grade la o acțiune care riscă să degenereze în violențe. Mai mulți manifestanți sunt agresivi, provoacă poliția și pe manifestanții pașnici care se pronunță pentru modificarea sistemului electoral. Organizatorii nu doar că nu încearcă să-i calmeze, dar chiar îi ațâță.
11:16
Aproape de ora 11.00, în timpul unei manifestații din fața Parlamentului organizată de asociația „Credință Patriei”, Andrei Năstrase a trecut cu forța prin mulțime, a trecut de poliție și s-a îndreptat spre scena amplasată în fața Parlamentului. Veteranii de pe Nistru însă i-au zădărnicit provocarea l-au stopat și l-au condus în afara acțiunii de protest. Gestul lui Năstase i-a enervant pe manifestanții pașnici care l-au huiduit, l-au fluierat și l-au numit „provocator”. Mai mult, un manifestant „l-a botezat” cu o pancartă de hârtie pe cap. Pe pancartă era înscris un mesaj în favoarea votului uninominal. Până la urmă, Andrei Năstase, care nu este la prima încercare de a organiza provocări și care chiar a stimulat altercațiile cu forțele de ordine în ianuarie 2016, a fost protejat de poliție și a scăpat viu și nevătămat de mulțimea înfuriată.
10:56
Proiectul sistemului de vot mixt prevede ca  circumscripțiile uninominale să fie stabilite de o comisie specială a Guvernului. Acestea vor fi aprobate de Executiv cu un an înainte de scrutinul parlamentar și va avea cel mult 65 de mii de alegători. Unii participanți la dezbateri s-au arătat împotriva constituirii peste hotare a acestor subdiviziuni electorale. Documentul face referire şi la alegătorii din regiunea transnistreană.  Proiectul stabileşte că orice candidat va trebui să prezinte un certificat de integritate prin care îşi va declara averea şi veniturile din ultimii doi ani. Documentul mai prevede reducerea pragului pentru blocurile electorale de la 11 până la opt la sută. Pragul pentru partide rămâne neschimbat - de şase procente, ceea ce a trezit criticile unor participanți la dezbateri. Partidele sunt încurajate şi să promoveze mai mult femeile.
10:56
Mihai Ghimpu spune că anchetarea lui Dorin Chirtoacă a început în momentul în care PL a atras atenția aliaților din coaliția de guvernare că Republica Moldova nu merge pe drumul european, pe care a pornit inițial. Potrivit lui Mihai Ghimpu, nu sunt probe care pot demonstra vinovăția primarului, iar plasarea acestuia în arest la domiciliu demonstrează că este un dosar politic. Potrivit lui Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă a fost arestat în baza unei ordonanțe din 2015, iar timp de doi ani nu au fost acumulate probe relevante şi s-a mers pe calea arestări viceprimarului Nistor Grozavu, a șefului Direcției transport Igor Gamreţchi şi a secretarului CMC Valeriu Didenco, care au semnat certificatul de urbanism privind parcările. Apoi l-au arestat pe primar, iar ceilalți au fost eliberați.
10:46
Cu drapele ale Republicii Moldova și pancarte cu mesaje pro-reforme și pro-modificarea sistemului electoral precum „Moldova are nevoie de reforme”, „Vrem sistem electoral mixt”, oamenii le cer deputaților să voteze în lectură finală legea care le va permite să-și aleagă deputații în mod direct, așa cum își dorește majoritatea covârșitoare a cetățenilor, așa cum arată toate sondajele de opinie. ”Trăiască Republica Moldova!”, „Moldova!”, „Noi suntem poporul!” scandează cetățenii, potrivit hotnews.md. În fața oamenilor au ieșit și deputați care susțin modificarea sistemului electoral, menționând că acest proiect nu este atât rodul lor, cât al cetățenilor care s-au săturat de corupția politică. Mai mult, deputatul democrat Sergiu Sârbu le-a promis oamenilor că votul mixt este doar primul pas, Partidul Democrat urmând să promoveze în continuare sistemul uninominal, astfel ca să nu mai existe liste de partid la alegeri.
10:26
Instanţa supremă a decis miercuri, cu şase voturi pentru şi trei împotrivă, că autorităţile americane trebuie să le acorde vize cetăţenilor din Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen care au bunici, veri sau alte rude apropiate în Statele Unite. În schimb, Curtea Supremă a respins o decizie judiciară inferioară care ar fi anulat ordonanţa executivă de suspendare a venirii refugiaţilor în Statele Unite. Practic, ordonanţa preşedintelui Donald Trump de blocare a acceptării refugiaţilor este în vigoare până când situaţia va fi analizată de un tribunal federal din San Francisco, relatează cotidianul The Washington Post şi agenţia Bloomberg. Curtea Supremă de Justiţie va analiza în octombrie argumentele generale pentru instituirea măsurilor antiimigraţie.
10:16
Conform demersului înaintat, noua structură a Cabinetului de miniştri include următoarele Ministere: Ministerul Economiei și Infrastructurii Ministerul Finanțelor Ministerul Justiției Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene Ministerul Afacerilor Interne Ministerul Apărării Ministerul Educației, Culturii și Cercetării Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Prin urmare,Ministerul Economiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și de la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și domeniul construcții de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cu modificarea denumirii în Ministerul Economiei și Infrastructurii.
09:56
„Este primul pas în reformarea administraţiei publice şi nu obosesc să repet că această reformă este fundamentul celorlalte reforme care urmează să fie implementate în Republica Moldova”, a subliniat Pavel Filip. Prin reforma Guvernului unica funcție politică rămâne cea a miniștrilor. Funcția de viceministru este exclusă, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de secretarii de stat, care la necesitate vor asigura și interimatul funcției de ministru.  O modificare operată ține de excluderea enumerării exprese a ministerelor. Premierul va avea dreptul de a modifica lista ministerelor printr-o procedură simplificată.  Anterior, Pavel Filip a anunțat că în noua componență se vor regăsi doar nouă ministere, comparativ cu 16 acum.
09:26
Astfel, după cum arată studiul realizat de IMAS, 72 la sută din moldoveni au auzit despre intenția de modificare a sistemului electoral. În același timp, 59% din ei sunt fermi convinși că reforma este una necesară. Aceasta pe când doar 35% din respondenți s-au exprimat pentru păstrarea actualului sistem de vot.  Reamintim că astăzi, când în Parlament se discută proiectul modificării sistemului electoral, cetățenii au organizat acțiuni masive de susținere a sistemului mixt de vot.
09:26
Cuantumul a fost stabilit de 5600 de lei, în creștere cu 300 de lei față de cel aprobat la finele anului trecut. Modificările au fost făcute în conformitate cu prognoza actualizată a indicatorilor macroeconomici pentru perioada 2018-2020, elaborată în luna februarie curent.  Cuantumul prognozat al salariului mediu pe economie va fi aplicat la determinarea bazei de calcul a indemnizațiilor de asigurări sociale și la reexaminarea anuală a salariilor lunare ale cadrelor didactice.
09:06
08:56
Astfel, Republica Moldova va beneficia de asistenţă tehnică în valoare de 3,2 milioane de dolari SUA pentru a spori investițiile și a promova exporturile. În particular, este prevăzută acordarea serviciilor de consultanţă pe trei domenii majore, acestea constituind şi obiectivele proiectului: îmbunătăţirea mediului de afaceri, consolidarea accesului la piaţă cu accent pe sectorul agroindustrial şi sporirea nivelului de protejare a investiţiilor.  Acordul va intra în vigoare după ratificarea acestuia de către Parlament. Corporaţia Financiară Internaţională face parte din Grupul Băncii Mondiale, fiind instituția care acordă împrumuturi, capital şi asistenţă tehnică în vederea încurajării investiţiilor în sectorul privat în ţările în curs de dezvoltare.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.