Salvatorii continuă campania de prevenire a înecurilor la Școala Securității

Democracy.md, 17 februarie 2017 18:07

Astăzi, la Școala Securității specialiștii au prezentat un master class copiilor din instituțiile de învățământ despre metodele de salvare a celor care s-au prăbușit în apă. Salvatorii le-au vorbit copiilor cum trebuie să-și salveze camarazii care au căzut în iazul sau rîul înghețat și ce nu trebuie să întreprindă. Specialiștii recomandă oamenilor să nu meargă pe gheața bazinelor dacă aceasta este mai subțire de 8 cm. Mai mult, în cazul în care cineva se pomenește sub ea, e bine ca cei care sunt alături să-i întindă vreo haină sau un obiect rigid pentru al salva, fără de a se apropia de el. Salvatorii îndemnă oamenii să meargă la distanța de minim un metru unul de altul, pentru a nu sparge gheața.Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale atenționează oamenii să nu traverseze râurile și lacurile în această perioadă, întrucît temperaturile pozitive topesc gheața.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Acum 12 ore
18:06
În cadrul unei conferințe de presă la IPN, președintele Uniunii Veteranilor de Război din municipiul Chișinău, Vasile Icubov, a făcut publică o declarație prin care Uniunea îl declară pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentantul special al președintelui federației Ruse în Transnistria – „persoana non grata” în Republica Moldova. Uniunea a făcut apel către toți veteranii de război și societatea civilă să vină pe 28 iulie la Aeroportul Internațional Chișinău pentru a nu permite intrarea în țară a vicepremierului rus Dmitri Rogozin. „Fără viză nu poți trece granițele și hotarele Republicii Moldova, dânsul a declarat că poate, noi putem să-i demonstrăm că nu poate să vină acest individ și să scuipe în noi”, a spus Alexandru Cimbriciuc, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Veteranilor de Război, președinte a organizației veteranilor din raionul Soroca.
17:36
Acțiunea a fost întreprins după ce Curtea Constituțională a declarat astăzi neconstituțional decretul semnat de Igor Dodon cu privire la desfășurarea plebiscitului. Astfel, au fost abrogate un șir de decizii ce vizează devizul de cheltuieli, programul calendaristic pentru organizarea referendumului, lista partidelor cu dreptul de a participa la referendum, etc.   „În legătură cu această decizie a Înaltei Curți, CEC consideră necesar a înceta realizarea tuturor acțiunilor planificate în vederea pregătirii desfășurării referendumului și a abroga hotărîrile adoptate în acest sens”, a explicat președintele instituției, Alina Russu.
17:06
Expoziţia este constituită din 32 de imagini din colecţia muzeală, care prezintă construcţia acestui drum de fier din Basarabia, cu o lungime de 304 kilometri, ce lega Benderul de portul dunărean Galaţi. Expoziţia şi-a propus să refacă, prin intermediul fotografiei documentare de epocă, epopeea unui şantier feroviar, lucrările fiind finalizate într-un termen record de numai trei luni. „Am reuşit un proiect care elucidează un eveniment strategic pentru Basarabia de atunci. Iar termenele de executare ar trebui să fie un exemplu pentru autorităţile de astăzi”, a menţionat la ceremonia de lansare a expoziţiei Eugen Sava, directorul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. De asemenea, momentul aniversar a fost marcat printr-o emisiune filatelică – un plic cu marcă fixă „140 de ani de la construcţia liniei de cale ferată Bender (Tighina)-Galaţi”, realizat de Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei”.
16:36
Antreprenorii au fost selectaţi din cei 87 de participanţi la cea de-a doua rundă a concursului de proiecte de afaceri organizat în cadrul programului finanţat de Uniunea Europeană „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și Taraclia” (SARD), implementat de PNUD. Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, antreprenorii selectați vor mai beneficia, timp de un an, de asistență tehnică și consultanță. Cu susţinerea financiară a Uniunii Europene, Igor Jito va crea în satul Musait, raionul Taraclia, o fermă de ciuperci după o tehnologie specială. „Încă nu există o astfel de tehnologie de creştere a ciupercilor în sudul Moldovei, iată de ce suntem bucuroşi că Uniunea Europeană a avut încredere și a investit în ideea noastră de afaceri.
16:06
“Vom continua să utilizăm instrumente inovatoare pentru implicarea migranților, extinderea schemelor de voluntariat la nivel local pentru a aduce serviciile de calitate mai aproape de oameni și pentru a consolida guvernarea locală”, a menționat Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct al PNUD Moldova. La rîndul său, Valentin Guznac, secretar general adjunct al Cancelariei de Stat a R. Moldova, a subliniat că proiectul MiDL a demonstrat deja o colaborare fructuoasă între migranţi şi autorităţile locale. “Prima etapă a proiectului a fost una foarte productivă pentru cele 25 de localități partenere, în particular, și pentru ţară, în general. Ne-am propus ca această experiență să fie extinsă în toate raioanele, pentru a aduce acasă valoarea oamenilor plecați în străinătate”, a menționat  Guznac.
15:36
Documentul reprezintă o actualizare a CBTM 2017-2019, cu extinderea prognozelor şi analizei pentru anul 2020, și a fost elaborat cu respectarea indicatorilor ţintă şi a angajamentelor asumate în Memorandumul cu FMI și față de alți parteneri de dezvoltare.   Potrivit proiectului, obiectivul principal îl reprezintă în continuare implementarea reformelor structurale, consolidarea finanţelor publice şi a stabilităţii financiare, eficientizarea utilizării resurselor bugetare şi redirecţionarea mijloacelor existente către programele de importanţă majoră.   În particular, priorităţile în contextul CBTM 2018-2020 sunt specificate şi derivă din Strategia Naţională de Dezvoltare „Moldova-2020”, Programul de activitate al Guvernului pe anii 2016-2018 şi Acordul de Asociere RM-UE.
15:06
Străinii au nevoie de certificat despre absența bolii, de exemplu, pentru legalizare în Rusia și obținerea patentei de muncă. Acum certificatele medicale sînt eliberate în principal de clinici private autorizate, de aceea nimeni nu poate garanta faptul că migranții nu suferă de boli periculoase sau contagioase. Astfel, medicii propun transferul verificării și eliberării certificatelor în clinici publice, unde controlul e mai riguros.
Acum 24 ore
14:06
Potrivit decizie aprobate, conducătorii întreprinderilor, direcțiilor și regiilor municipale, preturilor de sector vor organiza echipe de intervenție constituie din 10-15 angajați, 2-3 unități de transport care vor fi antrenate la colectarea și evacuarea ramurilor rupte din interiorul cartierelor și de pe terenurile gestionate. În sarcina preturilor de sector se pune ca până pe 1 septembrie să fie lichidate depozitele temporare de resturi vegetale. Astfel, Pretura sectorului Centru este responsabilă de ramurile depozitate în strada Transnistriei, Pretura sectorului Centru de cele depozitate pe Stadionul Republican din strada Tighina, dar și pe terenul pentru competiții motocros din strada Ialoveni. Pretura sectorului Râșcani va evacua crengile depozitate în strada Doina și Șoseaua Balcani. Pretura sectorului Botanica e responsabilă de depozitările de pe stadionul gimnaziului internat nr.
13:06
Potrivit lui, autoritățile din Turcia au început deja procedurile pentru selectarea agentului economic care se va ocupa de reparația președinției. „Nu vom luat nici un bănuț din bugetul de stat. Nu pentru că am nevoie de oficiu, dar pentru că e un simbol important a statului”, a declarat  Dodon.
12:06
Ministerul susține că în perioada mai-iulie 2017 au fost înaintate în total 103 cereri de chemare în judecată, în instanțele judecătorești de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pentru persoanele care nu și-au onorat obligațiile de a activa conform repartizărilor Ministerului Sănătății și pentru care au fost alocate din bugetul de stat sume considerabile pentru instruirea gratuită a acestora. Reamintim că, ieri, în presă a apărut o informație precum că mai mulți absolvenți de la Medicină au fost acționați în judecată de Ministerul Sănătății, care cere de la fiecare absolvent suma de 235 de mii de lei, pe motiv că nu s-au angajat în spitalele în care au fost repartizați de Minister. Despre aceasta a anunțat pe o rețea de socializare unul dintre acești absolvenți, Daniel Moscalenco.
11:06
Obiectivele, cerinţele şi condiţiile parteneriatului public-privat pentru construirea unui complex locativ şi a unei săli de sport pe terenul proprietate publică a statului, cu suprafaţa de 0,47 hectare, au fost aprobate ieri printr-o hotărâre de Guvern. Potrivit proiectului, asigurarea tinerilor şi a familiilor tinere din rândul angajaţilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă cu spaţii locative urmărește îmbunătăţirea condiţiilor de trai, creşterea calităţii vieţii şi a gradului de ocupare a forţei de muncă în cadrul subdiviziunii. În momentul iniţierii procedurii de proiectare a construcţiei, aproximativ 500 de familii ale angajaților Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă nu dispuneau de spaţiu locativ, dintre care 80%  sunt familii nou formate.
10:36
„Începând cu anul viitor, elevii vor putea alege între bacalaureat și un fel de examen opțional, care va oferi posibilitatea de a studia într-o instituție de profil”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei conferințe pe care a susținut-o pe Odnoklassniki, potrivit tv8.md. Igor Dodon a sugerat că, în viitor, limba rusă ar putea obține un alt statut în țara noastră, aceasta fiind în prezent limba de comunicare interetnica. De asemenea, șeful statului a mai declarat că va interzice prin lege mișcările unioniste.
10:06
În context, prim-ministrul Pavel Filip a salutat elaborarea noului program de ţară UNICEF, dând asigurări că Guvernul va face tot ce îi stă în puteri pentru a asigura buna implementare a obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă, se menționează într-un comunicat al Guvernului. Menționăm că reprezentanta UNICEF pentru Republica Moldova, Nune Mangasaryan,  îşi încheie mandatul în ţara noastră. Astfel, în perioada mandatului său numărul de copii din instituțiile rezidențiale s-a redus de cinci ori. În urma  reformei sectorului justiției, numărul copiilor din detenție s-a redus de trei ori, în timp ce numărul copiilor cu necesități speciale și dizabilități care își fac studiile în școlile generale a crescut de patru ori. În prezent, în Republica Moldova sunt în derulare nouă proiecte, finanţate şi implementate de Reprezentanța UNICEF în perioada 2013-2017, în valoare totală de 6,71 milioane de euro.
09:36
Alte trei microbuze urmează să fie transmise instituțiilor de învățământ din subordinea Ministerului Educației, Cercetării și Culturii. Cele mai multe microbuze, opt la număr, urmează să ajungă în raionul Fălești, câte șase microbuze urmează să ajungă în municipiul Soroca și în raionul Rezina, scrie 10tv.md. Pentru transportul copiilor care studiază în Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia sunt destinate patru microbuze. Conform hotărârii Guvernului, microbuzele transmise urmează a fi utilizate exclusiv pentru transportarea elevilor și a cadrelor didactice. Menționăm că acesta este al doilea lot de microbuze donat de România pentru instituțiile de învățământ din R. Moldova. Alte 100 de microbuze școlare au fost donate de Guvernul de la București în anul 2014.
09:06
Printre obiectivele specifice ale Programului se numără: menţinerea sistemului de management al calităţii în asistenţa hemotransfuzională; autoaprovizionarea ţării cu sînge şi produse sanguine; dezvoltarea continuă a donărilor voluntare de sînge/componente sanguine şi sporirea numărului anual de donatori voluntari sistematici. Costul estimativ al Programului este de 562,4 milioane de lei. În Republica Moldova se înregistrează peste 79 de mii de donatori, dintre care 80% – donatori voluntari.
Ieri
18:06
Comisia pentru selectarea directorului Agenției a admis în total trei candidaţi pentru această funcţie, printre care şefa de la “Cadastru”, Angela Matcov, şi fosta membră a Consiliului de administrare al CNPF Aurica Doina. Concursul a fost cîștigat însă de Sergiu Railean. Menționăm că Agenţia Servicii Publice a fost creată de Guvern pe 22 mai curent prin reorganizarea Întreprinderii „Registru” şi transmiterea acestuia a atribuţiilor ÎS “Camera Înregistrării de Stat”, Serviciului actelor civile şi Camerei de Licenţiere.
17:36
Astfel, în perioada derulării lucrărilor de reconstrucție, unitățile de transport din categoriile specificate vor fi redirecționate spre postul vamal ”Tudora”. Totodată, menționăm că, postul vamal Palanca va rămîne funcțional pentru autoturismele cu capacitatea de încărcare ce nu depășește 3,5 tone, precum și pentru microbuzele cu pînă la 22 de locuri, în acest sens fiind amenajat un post vamal temporar. Extinderea și modernizarea punctului de trecere ”Palanca”  este realizată în cadrul proiectului ”Construcția punctului de trecere Palanca pentru organizarea controlului comun pe teritoriul Republicii Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Guvernul Republicii Moldova și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în RM.
17:26
Portalul Agora a dedus acest lucru, bazându-se pe faptul că proiectul adoptat de Parlament avea un număr, iar legea promulgată de Președinte – cu totul altul. Sîrbu a venit însă cu o explicație în acest sens, menționând că numărul proiectului și numărul legii sunt lucruri diferite, care țin de proceduri legislative și de secretariat. „De fapt nu este chiar bombă dar așa, un fîs. Voi ruga președintele Parlamentului să organizeze niște cursuri gratuite jurnaliștilor despre procedurile legislative și de secretariat. Numărul proiectului și numărul legii sunt două lucruri diferite. Și asta ține de secretariat și proceduri. Proiectul are nr. 60. Legea are nr. 154. Este aceeași lege!”, a scris deputatul pe pagina sa de facebook. Între timp, portalul Agora a modificat titlul știrii, eliminând calificativul „BOMBĂ” și faptul că președintele ar fi promulgat o altă lege. De asemenea, a fost introdusă și informația oferită de Sergiu Sîrbu.
17:06
Solicitat telefonic, Dumitru Niculăiță, a confirmat incidentul și a declarat că în ultima perioadă nu au fost înregistrate asemenea incidente, însă în istoria companiei au existat cazuri similare. „Da, este adevărat, la aterizarea pe Aeroport, s-a spart un cauciuc la aeronava care a efectuat cursa Antalya-Chișinău. Acesta a fost înlocuit, iar aeronava urmează să efectueze cursa Chișinău-Roma. Este pentru prima dată cînd ne confruntăm cu așa o situație și urmează să fie cercetate toate circumstanțele în care s-a produs incidentul. Mai mult ca atît, niciunul dintre pasageri nu a fost afectat și nu a avut de suferit din cauza incidentului”, a precizat Niculăiță. Potrivit unor surse ale portalului Today.MD, incidentul ar fi avut loc după ce echipajul nu ar fi schimbat cauciucurile înainte de decolare. Nino Ciobinașvili, purtătorul de cuvînt al Aeroportului, a declarat pentru Today.
16:36
Potrivit Gas Natural Fenosa în Moldova, energia electrică lipseşte parţial sau în totalitate în 56 de localităţi din raioanele Ialoveni, Căușeni, Hâncești, Comrat, Cahul, Cantemir, Vulcănești, Taraclia, Cimișlia și Ceadîr-Lunga, și municipiul Chișinău. Pentru efectuarea lucrărilor operative de reparaţii au fost mobilizate echipele operative ale companiei și antreprenorilor care muncesc în teren. Ofițerul de presă al Serviciul Protecției Civile și Situații Excepționale, Liliana Pușcașu, a declarat pentru IPN că până la această oră nu a intervenit nici o solicitare de intervenție a Serviciului Situații Excepționale și deocamdată nu au fost înregistrate prejudicii. Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță ploi cu descărcări electrice până sâmbătă.
15:36
Activitatea punctelor de trecere va fi sistată pînă la ora 17.00.  Rugăm participanții la traficul transfrontalier, care pleacă sau tranzitează Ucraina prin punctele de trecere nominalizate, să prezinte atitudine conștiincioasă față de situația creată și să aleagă alte puncte de trecere din proximitate: ptf ”Ceadîr-Lunga”, ptf ”Cișmichioi”.
14:56
Acesta a postat originalul documentului, semnat de viceministrul Sănătății Oleg Creciun. „Ministerul Sănătăți a acționat în judecată pe unii colegi de-ai mei, cerînd de la fiecare suma de 235 de mii de lei, pentru că nu s-au angajat în spitalele în care au fost trimiși de Minister. Asta nu e glumă. Ei chiar au făcut-o și cică sînt deja peste 100 de cereri de chemare în judecată. Asta după ce muncești de te rupi 4 ani, fiind răsplătit cu o bursă mizeră, după ce termini rezidențiatul – mai ești dator Ministerului. P.S. Abia aștept și cererea mea de chemare în judecată pentru că nu m-am dus la muncă la Spitalul din Șoldănești”, a scris Moscalenco.
14:06
Printre mesajele propuse spre aprobare sunt "Fumatul reduce fertilitatea", "Renunţaţi la fumat și rămâneţi în viaţă pentru cei dragi" sau "Fumatul blochează arterele", Pe lângă avertismente şi imagini, pachetul de ţigări va conţine şi textul general: "Fumatul ucide. Renunță acum!", dar și mesajul de informare "Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe ce cauzează cancer". Noile prevederi ar urma să intre în vigoare din 1 ianuarie 2018.
13:06
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi, pentru următoarele două săptămîni, prețul plafon de comercializare la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 16,52 lei pentru un litru, față de 16.32 anterior, iar la motorină de 14.20 lei, cu 22 de bani peste nivelul din perioada precedentă, informează Democracy.md. Noile prețuri la benzină și motorină vor intra în vigoare la miezul nopții, cu începere de la 26 iulie operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decît cele stabilite de ANRE. Prețurile afișate astăzi pe pagina electronică a ANRE vor fi valabile 14 zile calendaristice.
12:06
În cadrul consultărilor a fost efectuat un schimb larg de opinii pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda relaţiilor dintre Republica Moldova şi Republica Kîrgîză, în special în ceea ce ţine de perspectivele consolidării contactelor politice şi dezvoltării interacţiunii în domenii de interes reciproc. În contextul aniversării în anul curent a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două state, interlocutorii au realizat o retrospectivă succintă a evoluţiei relaţiilor bilaterale în această perioadă, apreciind caracterul pozitiv şi prietenesc al acestora.  Totodată, oficialii au efectuat un schimb de opinii privind modalităţile de dinamizare a interacţiunii bilaterale în domeniul comercial-economic, subliniind necesitatea lansării activității Comisiei mixte interguvernamentale pentru colaborare comercial-economică.
11:06
Amintim că pe strada Vasile Lupu între strada Belinski și strada Cornului, pe partea carosabilă, direcția spre strada Cornului, au loc lucrari de reparații. De menţionat că troleibuzele de pe linia 4 din Capitală vor avea itinerar modificat până în data de 10 august. Schimbarea traseului are loc, la fel, în legătură cu lucrările la rețele de termoficare de pe strada Vasile Lupu, segmentul dintre străzile Visarion Belinski și Cornului. Potrivit Regiei Transport Electric Chișinău, troleibuzele nu vor mai circula pe străzile Vasile Lupu și Constituției. Acestea se vor deplasa pe străzile Visarion Belinski, Ion Creangă până la Piața Unirii Principatelor.
10:36
Propunerile de sancțiuni împotriva Iranului îi vizează în special pe Gardienii Revoluției, acuzați că susțin terorismul, iar Coreea de Nord este sancționată pentru testele de rachetă ale acesteia.Parlamentarii americani, forțînd mîna președintelui Donald Trump într-un moment în care acesta vrea să o întindă lui Vladimir Putin, vor în primul rînd să aplice represalii Rusiei după o campanie de dezinformare și de piratare atribuită Moscovei în timpul alegerilor prezidențiale americane de anul trecut. Anexarea Crimeii și ingerințele în Ucraina sînt alte motive ale sancțiunilor propuse. "Așa cum au conchis serviciile de informații americane, acest fost agent KGB a încercat să se amestece în alegerile noastre", a declarat parlamentarul republican Ed Royce. "Dacă nu facem nimic, Rusia își va continua agresiunea", a adăugat el. Consensul a fost aproape total în Capitoliu, unde Moscova își poate număra susținătorii pe degetele unei mîini.
10:06
Potrivit denunțătorului, cei trei, acționînd în complicitate, ar fi extorcat și primit 6000 de euro pentru a influența completul de judecători din cadrul Curții de Apel Cahul, în vederea primirii unei decizii favorabile în privința unui inculpat, scopul fiind menținerea pedepsei condiționate. Suspecții au fost reținuți pentru 72 de ore, iar dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă o pedeapsă cu închisoare de pînă la 6 ani sau amendă în mărime de pînă la 4000 de unități convenționale - echivalentul sumei de 200 000 de lei.
09:36
Șeful statului a anunțat că se va consulta mai întîi cu reprezentanții Adunării Populare a Găgăuziei pe marginea acestor proiecte de legi. „Vom veni cu propunerea să nu fie transmise spre promulgare aceste două legi, dar dacă vor fi transmise, vom cere opinia Adunării Populare a Găgăuziei în ceea ce privește promulgarea sau nepromulgarea lor. Cel de-al treilea proiect de lege nu-l vom susține categoric”, a relatat astăzi Dodon, în urma vizitei întreprinse la Comrat. Demnitarul a abordat cu reprezentanții administrației de la Comrat și subiectul referitor la implementarea sistemului mixt de vot la următoarele alegeri parlamentare. El a declarat că va face tot posibilul pentru ca cinci mandate de deputat în următorul legislativ să le revină candidaților din Găgăuzia. „Obligatoriu, în următorul legislativ trebuie să acceadă cinci deputați din partea Găgăuziei”.
09:06
„Sper ca la finalul dezbaterilor să existe un document care să fie adoptat în Parlament. Era necesar un nou proiect de lege pentru că studiile realizate au demonstrat că în ultimii 15 ani, legea actuală a fost amendată de 13 ori, şi acum, dacă am fi propus iar amendamente, erau deja prea multe. În legea actuală există carenţe şi prevederi confuze ce pot fi interpretate. Unele prevederi lipsesc, cum ar fi prevederea asigurării concurenţei loiale, mai ales în mass-media”, a mai spus Nadine Gogu. Unul din autorii proiectului, Ion Bunduchi, expert media, a menţionat că autorii îşi doresc ca, până a ajunge în Parlament, documentul să fie calitativ, mai bun decât actuala lege. „Din cele 34 de articole din lege, în 18 regăsim nişte formulări defectuoase, problematice, care permit a interpreta anumite prevederi. Or, o normă legală care este interpretabilă trebuie şlefuită, ca toată lumea să o înţeleagă cum trebuie”, a mai spus Ion Bunduchi.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.