Salvatorii continuă campania de prevenire a înecurilor la Școala Securității

Democracy.md, 17 februarie 2017 18:07

Astăzi, la Școala Securității specialiștii au prezentat un master class copiilor din instituțiile de învățământ despre metodele de salvare a celor care s-au prăbușit în apă. Salvatorii le-au vorbit copiilor cum trebuie să-și salveze camarazii care au căzut în iazul sau rîul înghețat și ce nu trebuie să întreprindă. Specialiștii recomandă oamenilor să nu meargă pe gheața bazinelor dacă aceasta este mai subțire de 8 cm. Mai mult, în cazul în care cineva se pomenește sub ea, e bine ca cei care sunt alături să-i întindă vreo haină sau un obiect rigid pentru al salva, fără de a se apropia de el. Salvatorii îndemnă oamenii să meargă la distanța de minim un metru unul de altul, pentru a nu sparge gheața.Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale atenționează oamenii să nu traverseze râurile și lacurile în această perioadă, întrucît temperaturile pozitive topesc gheața.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Acum 30 minute
17:07
Meșterița populară Eugenia Moldovanu, din Republica Moldova, va participa la expoziția-târg cu lucrările sale fabricate din fibre vegetale. „Am îngerași confecționați din paie, cu mărțișor din ațe, omuleți îmbrăcați în port popular, clopoței, ilustrații cu fibre vegetale, cu flori”, a spus Eugenia Moldovanu. Programul expoziției este unul variat, iar meșterii populari care își expun lucrările sunt din diferite zone etnografice ale României și din Republica Moldova. „Pe toată durata desfăşurării evenimentului vor avea loc demonstraţii practice ale meşterilor populari, ateliere de inițiere a copiilor în tehnica confecționării mărțișorului tradițional și momente artistice susținute de grupuri de elevi”, spune Eugenia Moldovanu. „Mărţişor – simbol şi tradiţie” se află la adoua ediție.
Acum o oră
16:37
Pentru ziua de 20 februarie, la moment, de către Serviciul dispeceratul central sunt deschise 35 fişe de lucru pentru lichidarea avarierilor la reţelele de apă, produse pe mai multe străzi din capitală. În scopul executării unor lucrări de remediere a avarierilor la reţele, pe câteva străzi sunt prevăzute deconectări de apă (vezi rubrica Deconectări pe site-ul întreprinderii – www.acc.md). Totodată, anunţăm, că sunt înregistrate 45 de situaţii de avariere la reţelele de canalizare, pentru care, de asemenea, sunt prevăzute un şir de lucrări care vor fi efectuate pe parcursul zilei curente. Echipele de intervenţie depun eforturile necesare pentru ca toate avarierile sau disfuncţionalităţile apărute în sistemul de alimentare cu apă şi de canalizare să fie remediate în timp util, iar consumatorii să poată beneficia de serviciile întreprinderii la parametrii optimi.
Acum 2 ore
16:07
Astfel, la data de 19 februarie, în timpul desfășurării misiunii de supraveghere și control a graniței, polițiștii de frontieră au oprit, la intrarea în satul Zviozdocica, pentru verificări un bărbat care nu-și justifica prezența în zonă. În cadrul cercetărilor s-a stabilit că este vorba despre un moldovean de 40 de ani, locuitor al orașului Căușeni. Comportamentul bărbatului, dar și evitarea discuției cu privire la scopul aflării în proximitatea frontierei, a dat de bănuit membrilor patrulei, fapt ce a condiționat suplimentarea verificărilor. În rezultat, s-a aflat că moldoveanul avea probleme cu legea, acesta era căutat de Inspectoratul de Poliție „Căușeni” pentru săvârșirea infracțiunii conform art.175 Cod Penal al R.Moldova - Acţiuni perverse.
15:58
Menționăm că, la moment în mai multe localități din țară persistă ceață și cad precipitații sub formă de lapoviță. Inspectoratul Național de Patrulare atenționează participanții la traficul rutier, că anume în această perioadă cu precipitații se formează pe carosabil polei și vizibilitatea scade, astfel, riscul de producere a accidentelor rutiere este sporit. Pentru a evita aceste întâmplări, INP recomandă: – Adaptați permanent viteza la condițiile de drum; – Folosiți corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare și dezaburire, pentru a vedea și a putea fi văzuți în trafic; – Păstrați în mers o distanță suficientă pentru a putea opri în condiții de siguranță atunci când condițiile de deplasare sunt nefavorabile. Pietonii sunt îndemnați să traverseze numai pe la trecerile semnalizate și nu prin fața sau spatele autovehiculelor oprite.
Acum 4 ore
15:07
În cadrul manifestării, Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, Comandant Suprem al Forțelor Armate, a adresat un mesaj tuturor militarilor și veteranilor Forţelor Armate ale Republicii Moldova. „Stimaţi militari! Dragi apărători ai Patriei noastre!  În preajma zilei de 23 februarie, care a fost zi de sărbătoare pentru taţii şi buneii noştri – care cîndva au purtat uniformă militară, ţin să Vă felicit şi să Vă mulţumesc din toată inima. Zi de zi aţi stat de veghe, apărînd pacea pe meleagurile noastre, iar muți dintre voi continuă să se afle şi astăzi în rîndurile Armatei Naţionale. Republica Moldova este un stat neutru şi paşnic. Noi nu avem nevoie de pămînturi străine. Noi nu dorim să participăm la blocuri militare străine. Dar, pentru a păstra pacea şi neutralitatea, noi trebuie să avem o armată puternică, care va putea, în orice clipă, să se ridice întru apărarea graniţelor noastre.
14:37
Președintele Parlamentului a menționat că Acordul cu FMI înseamnă nu doar finanțare, dar în primul rând suport în implementarea reformelor asumate. Andrian Candu a anunțat că autoritățile au elaborat o agendă de reforme, discutată la o şedinţă comună Guvern – Parlament. Potrivit lui, cele două instituţii îşi vor coordona în continuare acţiunile pentru implementarea cu succes a reformelor. Anii 2017-2018 urmează să devină ani ai abordărilor moderne, ai dezvoltării și construcției instituționale, a subliniat Andrian Candu. Președintele Parlamentului a prezentat acțiunile întreprinse pentru modernizarea cadrului legal în sectorul energetic, transparentizarea procedurilor de procurare a surselor energetice, precum și măsurile adoptate pentru consolidarea rolului și creșterea independenței Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), conform cerințelor internaţionale.
14:07
În acest sens, șeful Executivului a salutat prezenţa echipei „ECFIN”  la Chişinău, care coincide cu vizita Misiunii FMI, calificând-o drept una extrem de importantă, comunică Democracy.MD. Cu această ocazie, premierul a exprimat gratitudine pentru decizia Comisiei Europene din 13 ianuarie 2017 de a propune asistență macrofinanciară ţării noastre în valoare de 100 de milioane euro, pentru perioada 2017-2018.   Pavel Filip a spus că decizia respectivă este foarte importantă pentru Republica Moldova şi a exprimat determinarea fermă a Guvernului de a continua dialogul cu Directoratul General „ECFIN”  din cadrul Comisiei Europene pentru a asigura alocarea la timp a asistenţei macrofinanciare. În acelaşi timp, Pavel Filip a catalogat condițiile ce urmează a fi impuse de Uniunea Europeană și organismele financiare internaţionale drept un instrument de suport pentru Guvern, deoarece agenda de reforme este ambițioasă și deseori nepopulistă.
13:37
La ora 12:31 minute, o echipă de salvatori din cadrul Detașamentului căutare-salvare numărul 1 a efectuat lucrări de extragere, lucrări care au durat aproximativ 45 minute. Animalul a fost salvat și lăsat în grija angajaților de la întreprinderea respectivă.
Acum 6 ore
13:07
Astfel, aproape 2.000 de persoane s-au adunat, duminică seară, în Piața Victoriei și au protestat în ploaie pentru a 20-a zi la rând împotriva Guvernului Grindeanu. Din cauza numărului mare de protestatari, circulația pe Bulevardul Kiseleff a fost oprită. Manifestanții au avut steaguri, pancarte cu mesaje împotriva PSD și a Guvernului și poartă banderole cu mesajul „#REZIST”. La ora 21:00, protestatarii au aprins luminile telefoanelor şi au cântat imnul. În paralel, circă 100 de persoane au protestat în fața Palatului Cotroceni, pentru a 15-a zi la rând, împotriva președintelui Klaus Iohannis. Proteste au fost şi în ţară. În Cluj, circa 3.000 de persoane au ieşit în stradă, pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de Guvernul lui Sorin Grindeanu, în timp ce în Timişoara au protestat circa 1.000 de oameni.
12:37
12:07
Modul în care merge preşedintele Federaţiei Ruse a determinat, iniţial, specialiştii să creadă că Putin ar fi suferit în trecut de poliomelită sau chiar ar fi avut un atac cerebral. Însă, se pare că Vladimir Putin nu ar fi avut de suferit de pe urma acestor afecţiuni. O echipă de neurologi olandezi din cadrul Universităţii din Nijmegen au realizat un studiu prin care demonstrează că antrenamentul pe care l-a efectuat Putin pentru a deveni agent KGB ar fi determinat apariţia comportamentului bizar pe care acesta îl are în timpul mersului. Mai exact, cercetătorii spun că Vladimir Putin îşi ţine braţul drept nemişcat, deoarece aşa a fost antrenat de ofiţerii KGB, pentru a fi pregătit întodeauna să folosească arma pe care o avea la îndemână. În plus, analizând comportamentul preşedintelui rus, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că acesta se află într-o formă fizică de invidiat, dat fiind faptul că are 64 de ani.
11:37
La eveniment au participat reprezentanți ai Parlamentului Republicii Moldova, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, profesori universitari, medici, experți naționali și internaționali în domeniul imunizării, precum și parteneri de dezvoltare. Președinta Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti, s-a arătat convinsă, invocând statisticile naționale și internaționale, de efectele  benefice ale unui proces național bine organizat  de imunizări. În opinia politicianului, aceasta ar fi o investiție și o intervenție publică   cu randament maxim, cu un impact  social și economic vizibil asupra familiilor, comunității şi populației. „În Republica Moldova procesul de imunizări a fost întotdeauna  recunoscut ca o prioritate pentru sănătatea publică, fapt, care privit printr-o retrospectivă mai îndelungată, a  adus rezultate vizibile.
Acum 8 ore
11:07
Oficialii au examinat un şir de subiecte ce ţin de stadiul actual şi perspectivele relaţiilor moldo-israeliene, inclusiv în contextul pregătirii vizitei Ministrului Andrei Galbur în Statul Israel preconizată pentru începutul lunii martie curent.
10:37
Prima persoană care a fost adusă la spital este o femei în vîrstă de 65 de ani din or. Fălești. Cel mai probabil persoana a solicitat ambulanța după ce a inhalat gazele toxice emanate de la o sobă din locuință. La moment starea femei este stabilă. Toate circumstanțele urmează să fie elucidate.  Un alt caz în care a avut de suferit un bărbat în vârstă de 37 de ani a avut loc ieri în orașul Cahul. Persoana a fost internată în spital după ce s-ar fi  intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la o sobă. Incendiu în locuință nu a avut loc. Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale atenționează oamenii să fie prudenți la exploatarea sobelor. Să aerisească bine locuințele și să stingă focul din sobe pe noapte. În caz de situații de risc persoanele sunt îndemnate să sune de urgență la serviciul 901.
10:07
Şeful diplomaţiei moldoveneşti s-a referit la priorităţile agendei de cooperare Republica Moldova-NATO în cadrul Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP), subliniind determinarea autorităţilor moldoveneşti de a continua procesul de reformare şi modernizare a sectorului de securitate şi apărare naţională în conformitate cu noile evoluţii şi cerinţe ale mediului actual de securitate, fiind urmărit scopul consolidării securităţii şi a cetăţenilor Republicii Moldova, cu respectarea principiului de neutralitate a ţării.  În context, ministrul a reiterat determinarea pentru deschiderea Oficiului de Legătură NATO la Chişinău, o reprezentanţă în cadrul căreia vor activa experţi civili din statele partenere de dezvoltare ale Republicii Moldova şi care va facilita cooperarea pe linie bilaterală, inclusiv  implementarea proiectelor cu sprijinul Alianţei.
09:37
Tematica instruirilor s-a bazat pe Strategia de dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020, regionalizarea subdiviziunilor IGP, reorganizarea piramidei funcțiilor în vederea creșterii progresive a ponderii subofițerilor, aspecte actuale și de perspectivă a formării profesionale a angajaților. Regionalizarea este un concept nou, menționat în Raportul de analiză funcțională al Ministerului Afacerilor Interne, propus de experți ai Uniunii Europene pentru a optimiza resursele poliției și eficientiza activitatea instituției. Tematica seminarilor a vizat o diversitate de subiecte de actualitate, printre care: proceduri moderne de recrutare în cadrul Poliției, schimbarea formelor şi metodelor de instruire, etc.
Acum 12 ore
09:07
În cadrul efectuării acțiunilor de urmărire penală, angajații Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice al Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura pentru combaterea criminalității organizate şi Cauze speciale precum şi  ofițerii din cadrul Direcției specializate SIS s-a stabilit că pe parcursul anului 2016 până în prezent, suspecții, aflându-se în raza municipiului Chişinău şi alte locuri, utilizau fraudulos numerele companiilor de telecomunicații din Republica Moldova, Moldtelecom SA, Moldcell SA şi Orange Moldova SA.   De asemenea, utilizau mijloace tehnice speciale pentru generarea traficului voce în rețeaua de telefonie mobilă sub formă de servere, antene şi echipamente GSM, rețele şi servicii de telecomunicaţii ale altor operatori şi rețeaua internet.
Ieri
12:17
12:07
Plahotniuc spune că cele mai importante evenimente politice ale anului 2016 sunt formarea coaliţiei majoritare şi stabilizarea ţării, alegerea preşedintelui de către cetăţeni și semnarea acordului cu FMI. Printre aspectele pozitive, el punctează revenirea la stabilitate politică. „Am reuşit să formăm un guvern stabil, a cărui eficienţă s-a văzut în rezultatele obţinute în planul reformelor convenite cu partenerii de dezvoltare, în special prin îndeplinirea într-un timp record a angajamentelor care au dus la aprobarea Acordului cu FMI. Voi aminti, însă, că anul trecut a început cu tensiuni şi isterie politică, cu manipulări, iar efectul acestora s-a văzut în alegerile de la sfârşitul anului, când politica falsă şi populismul opoziţiei de dreapta l-a făcut preşedinte al ţării pe candidatul de stânga. Inclusiv din această perspectivă, cred că anul 2016 ne-a învăţat nişte lecţii politice foarte importante.
Mai mult de 2 zile în urmă
19:37
Până acum, data limită era 31 martie. Schimbarea termenului de prezentare a declarației a fost făcută prin modificări la Codul Fiscal, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017, transmite IPN. Dreptul de a prezenta declarația o au toți contribuabilii. Dreptul se transformă în obligație în cazul în care persoana a obținut venit impozabil din mai multe surse. De exemplu, de la două locuri de muncă sau din alte surse, iar venitul cumulativ depășește 29.640 de lei pe an. Declarația va fi prezentată și în cazul în care contribuabilul va direcționa un 2% din impozitul pe venit calculat anual la buget către un cult religios sau o asociație obștească. Declarație se depune și atunci când contribuabilul solicită să i se restituie impozitul pe venit achitat în plus.
19:07
De asemenea, au fost expuse acțiunile care urmează a fi întreprinse de către biroul vamal în vederea asigurării implementării conceptului de vămuire electronică a exportului la posturile vamale interne, măsură care va permite fluidizarea traficului în punctele de trecere, evitarea eventualelor aglomerări, precum și eliminarea potențialelor riscuri aferente operațiunilor de export. În intervențiile sale, Vitalie Vrabie a solicitat respectarea strictă a prevederilor legale și a procedurilor de lucru instituite în exercitarea atribuțiilor de serviciu, menționând că conducerea Serviciului Vamal nu va admite ilegalități sau abuzuri. ”Vama poate performa doar în condițiile unui efectiv profesionist și integru. Vom continua să promovăm aceste criterii obligatorii pentru toți angajații, astfel încât pe lângă sporirea eficienței sistemului vamal, să asigurăm și avansările în carieră doar în baza principiului meritocrației.
18:37
Astfel, în jurul orei 18.40, patrula staționară, dotată cu complexul mobil de supraveghere a frontierei de stat, a observat la marginea satului Pererîta, două persoane, una dintre care a rămas pe poziția de observare, iar cea de-a doua a înaintat, pe jos, spre râul Prut. Persoana avea în spate un colet voluminos, care ajunsă pe malul Prutului a transmis peste râu obiectul altor doi inși din România. Polițiștii de frontieră au monitorizat acțiunile persoanei în cauză și în momentul când împreună cu partenerul care ducea observația, au dispărut în curtea unei case, au intervenit pentru reținerea acestora. Din cercetările primare s-a aflat că este vorba despre doi locuitori ai satului Pererîta, tatăl de 43 de ani și fiul de 15 ani. Ambii au recunoscut că au transportat țigări peste frontiera de stat, cu scop de a obține un profit.
18:07
Astăzi, la Școala Securității specialiștii au prezentat un master class copiilor din instituțiile de învățământ despre metodele de salvare a celor care s-au prăbușit în apă. Salvatorii le-au vorbit copiilor cum trebuie să-și salveze camarazii care au căzut în iazul sau rîul înghețat și ce nu trebuie să întreprindă. Specialiștii recomandă oamenilor să nu meargă pe gheața bazinelor dacă aceasta este mai subțire de 8 cm. Mai mult, în cazul în care cineva se pomenește sub ea, e bine ca cei care sunt alături să-i întindă vreo haină sau un obiect rigid pentru al salva, fără de a se apropia de el. Salvatorii îndemnă oamenii să meargă la distanța de minim un metru unul de altul, pentru a nu sparge gheața.Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale atenționează oamenii să nu traverseze râurile și lacurile în această perioadă, întrucît temperaturile pozitive topesc gheața.
17:37
Ambasadorul SUA și-a exprimat convingerea că, și pe viitor, sprijinul adus de Guvernul american va aduce rezultate fructuoase, iar țara sa va sprijini în continuare eforturile ministerului de resort pentru reformarea justiției din Republica Moldova. James Pettit s-a interesat despre etapele luării deciziilor la crearea sau ajustarea cadrului normativ și transparența procesului decizional. Ministrul Justiției a accentuat că „provocările pe parcursul reformei sunt numeroase dar deschiderea noastră către toți partenerii naționali și internaționali, societatea civilă, denotă dorința de a produce schimbări calitative în beneficiul cetățeanului". Vladimir Cebotari a oferit detalii despre e-justice, PIGD, modificările la Codul Civil, numirea judecătorilor și concursul de alegere a procurorului general.
17:07
Caracteristic pentru infecția rotavirală este incidența crescută în perioada rece. Pe parcursul ultimelor săptămâni, au fost declarate cazuri multiple de îmbolnăvire printre copiii din mai multe instituții preșcolare (cum ar fi, grădiniţele nr. 5, nr. 96, nr. 184 şi din or. Durlești – grădiniţa nr. 2 etc.). Simptomele de infecție cu rotavirus sunt similare cu cele ale intoxicatiilor alimentare, fiind adesea însoțite de simptome catarale. Este foarte important de ştiut că un anumit pericol în răspândirea infecției îl prezintă purtătorii și bolnavii cu forme atipice ale bolii.
16:37
De asemenea, discuţiile s-au axat şi pe priorităţile agendei europene a Republicii Moldova pentru anul 2017, inclusiv, viitorul Summit al Parteneriatului Estic, pregătirile către reuniunea Consiliului de Asociere Republica Moldova–Uniunea Europeană, consolidarea eforturilor de informare şi comunicare pe dimensiunea integrării europene cu societatea civilă. Reprezentanţii societăţii civile au mulţumit pentru organizarea reuniunii respective, exprimându-şi speranţa că această platformă de comunicare ar putea căpăta un caracter permanent. Societatea civilă manifestă un interes sporit faţă de prevederile Acordului de Asociere, precum şi modul în care autorităţile naţionale implementează angajamentele asumate.
16:07
În debutul ședinței, viceprim-ministrul și președintele Consiliului, Gheorghe Brega, a menționat că există o rezistență dură din partea producătorilor și comercianților de articole din tutun. „Nu trebuie să cedăm. Doar prin voință politică și cu suportul societății civile vom reuși”, a subliniat vicepremierul. Reprezentanții Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Educației au prezentat rapoarte cu referire la implementarea prevederilor Legii nr. 278/2007 privind controlul tutunului. În context, președintele Consiliului a solicitat Ministerului Sănătății să definitiveze procesul de modificare a Regulamentelor sanitare privind produsele de tutun și produsele conexe în conformitatea cu prevederile Directivei 2014/40/UE.
15:37
Vladimir Cebotari și Siri Fjørtoft au convenit că instituțiile pe care le conduc vor crea un model organizațional pentru penitenciarele din Moldova, începând cu cele de la Rusca și Goian. Vor fi identificate clar necesitățile, resursele umane, vor fi proiectate optimizarea proceselor și eficientizată activitatea, cu reducerea birocrației. Mai multe eforturi vor fi transferate spre securitatea comunicativă și pregătirea inculpaților pentru revenirea în comunitate. De asemenea, oficialii au discutat despre situația femeilor care dau naștere copiilor după gratii și procesul de eliberare condiționată a deținuților, inclusiv eforturile probațiunii în această direcție. În cadrul întâlnirii fost decisă și continuarea proiectului de succes, desfășurat în septembrie 2016, la Penitenciarul nr.17 din Rezina, unde persoanele condamnate la detenție pe viață au jucat alături de actori profesioniști în spectacolul „Hamlet. Proces".
15:07
Imediat la faţa locului s-a deplasat grupa operativă în componenţa experţilor criminalişti, ofiţerilor de investigaţii şi de urmărire penală. În cadrul cercetărilor demarate au stabilit că pe parcursul nopţii au fost deteriorate parbrizele laterale la 8 autoturisme de modelele BMW, Lexus, Audi, Honda, Renault şi Toyota, dintre care patru automobile, din interior au fost sustrase bunuri materiale în valoare de circa 20 000 lei. Astfel a fost constituit un grup de lucru, privind stabilirea tuturor circumstanţelor şi identificarea făptaşilor. Respectiv în urma activităţilor desfăşurate, pe parcursul a 24 de ore, poliţiştii sectorului Centru au identificat şi reţinut doi suspecţi, care s-au dovedit a fi originari din Chişinău şi raionul Cantemir, cu vârstele de 17 şi respectiv 20 ani. Este de menţionat că cel de 20 ani, anterior a fost condamnat pentru infracţiuni de furt.
14:37
Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie va opera modificări în reţeaua transportului public, iar unităţile de transport care au activat pe ruta menționată vor fi antrenate la transportarea călătorilor pe alte rute municipale.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.