Salvatorii continuă campania de prevenire a înecurilor la Școala Securității

Democracy.md, 17 februarie 2017 18:07

Astăzi, la Școala Securității specialiștii au prezentat un master class copiilor din instituțiile de învățământ despre metodele de salvare a celor care s-au prăbușit în apă. Salvatorii le-au vorbit copiilor cum trebuie să-și salveze camarazii care au căzut în iazul sau rîul înghețat și ce nu trebuie să întreprindă. Specialiștii recomandă oamenilor să nu meargă pe gheața bazinelor dacă aceasta este mai subțire de 8 cm. Mai mult, în cazul în care cineva se pomenește sub ea, e bine ca cei care sunt alături să-i întindă vreo haină sau un obiect rigid pentru al salva, fără de a se apropia de el. Salvatorii îndemnă oamenii să meargă la distanța de minim un metru unul de altul, pentru a nu sparge gheața.Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale atenționează oamenii să nu traverseze râurile și lacurile în această perioadă, întrucît temperaturile pozitive topesc gheața.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Acum 12 ore
20:06
Dialogul dintre cei doi oficiali s-a axat pe aspecte privind cooperarea dintre Republica Moldova şi Republica Lituania, fiind exprimat interesul reciproc pentru consolidarea pe mai departe a dialogului politic bilateral la diferite nivele.  Interlocutorii s-au referit, de asemenea, la calendarul evenimentelor bilaterale pentru acest an, în contextul aniversării a 25 de ani de relaţii diplomatice bilaterale, la 10 iulie curent. Consultările politice moldo-lituaniene, la nivel de viceminiştri de externe, se vor desfășura pe parcursul zilei de astăzi şi vizează cooperarea bilaterală, cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale, ultimele evoluţii în dosarul transnistrean, summit-ul Parteneriatului Estic.
19:06
Din primele informații, bărbatul era de muncă în noaptea de miercuri spre joi, 24 spre 25 mai, iar în dimineața de miercuri a fost găsit fără suflare de către un coleg, scrie replicaonline.ro. Dragoș Buzdugan se afla la demisol, spânzurat de o bară. Cadrele medicale ajunse la fața locului nu au mai putut face nimic pentru el, constatându-i decesul. Bărbatul nu a lăsat bilet de adio, în schimb a trimis niște mesaje către membrii familiei, precizând că viața este foarte grea și nu mai poate da piept cu problemele. Oamenii legii au declanșat o anchetă.
18:36
De asemenea, Igor Dodon se va întîlni cu conducerea Congresului Mondial al Familiilor, care se desfășoară în aceste zile la Budapesta. Tradițional, Igor Dodon se va întîlni cu diaspora moldovenească din Ungaria. Întîlnirea va avea loc vineri, la ora 18.00, la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Budapesta. (1024, Ady Endre u.
18:26
„În cadrul celei de-a patra Reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere RM-UE, după prezentarea succeselor reformei în sectorul justiției și lupta cu fenomenul corupției, am avut un dialog constructiv cu europarlamentara Rebecca Harms. I-am prezentat viziunea mea referitor la unele dosare răsunătoare într-o manieră calmă, diplomată, profesionist, și am asigurat-o că justiția trebuie să fie echitabilă, cu respectarea procedurilor și altor procese iminente, dar fără ingerințe din exterior”, a scris Cebotari pe pagina sa de facebook.   Reamintim că totul a pornit de la postarea ONG-istei Lyudmyla Kozlovska, care a scris pe profilul său de facebook informația despre Cebotari. Ulterior, instituțiile de presă controlate de mafiotul fugar, Victor Țopa, dar și cele finanțate anterior de Vlad Filat au preluat rapid aceste informații și le-au tirajat activ.
18:06
Finala va fi condusă de o brigadă de arbitri din Turcia, în frunte cu Alper Ulusoy. El va fi ajutat de Serkan Olguncan și Ceyhun Sesiguzel. „Va fi un spectacol fotbalistic, cu siguranță, pentru întreg fotbalul moldovenesc. Finala Cupei este o sărbătoare”, a declarat la conferința de presă atacantul echipei Sheriff, Radu Gînsari. „Tot campionatul am mers bine și la sfârșit l-am ratat. Vom face tot posibilul să ne revanșăm în Cupă”, a spus căpitanul celor de la Zaria, Alexandru Onica. Finala Cupei Moldovei va începe de la ora 20.00. Anul trecut, Zaria a dispus în ultimul act de Milsami, cu 1-0.
Acum 24 ore
17:26
Potrivit materialelor procesului penal, fostul deputat, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, având scopul dobândirii mijloacelor băneşti, sustrase prin fraudă din sistemul bancar al RM, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în următoarele circumstanţe: În perioada 2012-2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein 440 000 de dolari. Analizând traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante, sustrase în perioada 2012-2014 de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor off-shoruri.
17:06
Verificările vameșilor s-au soldat cu amenințări din partea unuia dintre cetățenii supuși controlului, acesta refuzând să se conformeze cerințelor legale ale colaboratorilor vamali. Cazul a fost consemnat în noaptea zilei de astăzi, în cadrul verificării bagajelor pasagerilor sosiți din Sankt Petersburg, Federația Rusă. Acționând în baza analizei de risc, angajații vamali au redirecționat bagajul unui conațional pe Coridorul Roșu. Controlul conținutului acestuia a relevat prezența a 16 ceasuri și 38 de carcase, fapt ce i-a determinat pe vameși să extindă verificările asupra altor bagaje în vederea identificării celorlalte părți componente. Suspiciunile vameșilor au fost justificate în rezultul controlului fizic efectuat asupra unui alt pasager, de cetățenie rusă, în geanta căruia au fost găsite alte 10 ceasuri și 39 de mecanisme.
16:36
În cadrul campaniei, autoritățile din domeniul sănătății publice și poliția vor efectua vizite în localurile publice. De asemenea, vor fi organizate  mai multe acțiuni de promovare a modului de viață sănătos,  inclusiv flashmob-ul „Tinerii împotriva fumatului” .  Totodată, mai mulți specialiști din domeniul sănătății publice vor fi premiați pentru rezultatele obținute în domeniul controlului tutunului. Programul campaniei poate fi vizualizat AICI Menționăm că, interzicerea fumatului în locurile publice a contribuit la îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Astfel, Centrul Național de Sănătate Publică a raportat faptul că numărul bolnavilor cronici, care au solicitat asistență medicală în cadrul spitalelor republicane, a scăzut cu aproximativ 10 la sută după aplicarea interdicției, de la 8515 de bolnavi în decursul lunilor iunie-decembrie 2015 la 7692 de bolnavi în aceiași perioadă din 2016.
16:06
Social-democrații și-au adjudecat structurile de conducere la ASF, șefi a AEP a revenit ALDE, iar liberalii au cules două funcții, la BNR și ANRE, scrie evz.ro. Numirile au fost validate, ieri, în plenul comun al Parlamentului, prinvotsecret. CornelConstantinescu este noul vicepreședinte al ASF. Deși a avut mereu sprijinul PSD, Liviu Dragnea i-a cedat lui Călin Popescu Tăriceanu vicepreședinția instituției, șefia revenind PSD. Gestul lui Dragnea ar putea fi și o revanșă față de liderul ALDE, după revocarea lui Mișu Negrițoiu, un apropiat al lui Tăriceanu. Surse parlamentare au confirmat, pentru EVZ, că președintele Comisiei de buget-finanțe a Camerei Deputaților, Leonardo Badea, va fi propus de PSD la șefia ASF. Între timp, interimatul va fi asigurat de vicepreședintele Cornel Constantinescu. El va trebui să gestioneze piața RCA, din cauza căreia Parlamentul l-a revocat pe precedesorul său, Mișu Negrițoiu.
15:36
Proiectul are drept scop să ofere părinților posibilitatea de a marca împreună cu copiii ziua de 1 iunie, declarată oficial în Republica Moldova ca Ziua ocrotirii copilului, în conformitate cu practica internațională. Propunerea de modificare a graficului de muncă se conformează prevederilor Codului muncii, potrivit căruia, Guvernul este în drept să transfere zilele de repaus ( de lucru) în alte zile.
15:06
Șeful statului a exprimat, din partea sa și a cetățenilor Republica Moldova, sincere condoleanțe și solidaritate poporului englez și familiilor îndoliate. Totodată, șeful statului a condamnat vehement tragicul atac terorist din Manchester care a vizat, în special, copiii și tinerii, și în urma căruia 22 persoane şi-au pierdut viaţa iar alte 59 au fost rănite. În acest context, Igor Dodon și-a exprimat regretul că pericolul terorismului în lumea modernă devine tot mai evident. „Amploarea, pe care a luat-o această ciumă a secolului XXI, devine una globală. Teroarea cuprinde noi oraşe, răpind vieţi nevinovate ale unor oameni paşnici. În această situaţie, toate statele lumii trebuie să-şi consolideze eforturile în combaterea acestui pericol mondial”, a menționat șeful statului.
14:36
În urma investigațiilor efectuate de ofițerii Direcției Combaterea Crimei Organizate a  Inspectoratului Național de Investigații în comun cu angajații Direcției Generale Urmărire Penală și ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate și Cauze Speciale s-a stabilit că în noaptea de 26 martie curent, suspecții au pătruns pe teritoriul unei întreprinderi din satul Bulboci, raionul Soroca. Aceștia, au deteriorat lacătul de la depozit, sustrăgând 160 de saci cu seminţe de floarea soarelui, erbicide și chimicale destinate pentru protecția culturilor agricole. Astfel, căuzându-i victimei o pagubă materială în sumă de 601 583 lei.
14:06
Vizita are drept obiectiv dezvoltarea şi consolidarea parteneriatului dintre Republica Moldova şi Consiliul Europei, lansarea oficială a Planului de acţiuni al Consiliului Europei pentru ţara noastră pe perioada  2017–2020, cât şi stabilirea priorităţilor viitoare de cooperare cu Republica Moldova.  Evenimentul de lansare a Planului de acţiuni va fi deschis de către secretarul general al CoE Thorbjorn Jagland şi viceprim-ministrul, ministrul de externe Andrei Galbur, urmat de o conferinţă de presă comună.
13:36
Sergiu Mocanu afirmă că Dorin Chirtoacă ar fi comis mai multe fărădelegi, iar pentru ca acesta să nu fie arestat, Vlad Plahotniuc îl va determina să plece de la Primărie ca ulterior să o preia el. „Când îl vede pe Tănase în funcţia de primar interimar poate să se gândească (Plahotniuc) şi la alegeri locale din Chişinău deja. Iar la alegeri locale, Alexandru Tănase, român, unionist, cu carismă, cu vorbe bine puse, poate să le încânte pe aceleaşi profesoare de limbă română şi alte câteva băbuţe care s-au încântat de Dorin Chirtoacă să-l voteze pe Tănase” declară Mocanu.
13:06
Consumatorii vizați sunt îndemnați să-și asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic pe perioada întreruperii furnizării apei, transmite Democracy.MD. SA „Apă-Canal Chișinău” menționează că între orele 09.00 și 18.00 vor fi efectuate lucrări de înlăturare a scurgerii la apeductul magistral cu D-300 mm din orașul Vadul lui Vodă, Parcul Nistrean. Ca urmare vor fi afectați de lipsa apei potabile consumatorii din Vadul lui Vodă, Parcul Nistrean. Furnizorul planifică lucrări de rebranșare a apeductului din strada Așhabad, 18, între orele 09.00 și 14.00. În acest interval de timp, nu vor avea apă la robinet consumatorii din strada Așhabad, 8-24 și 31-49. Tot vineri, începând cu ora 11.00 și până la 18.00, va fi sistată apa pe bulevardul Dacia, 32-38 , inclusiv cu fracții.
12:46
În proiect se regăsește o noțiune nou: Prezidiul Guvernului – organul de lucru al Guvernului, format din prim-ministru, prim-viceprim-ministru și viceprim-miniștri. În total vor fi trei vicepremieri: viceprim-ministrul pentru muncă, sănătate, protecție socială, viceprim-ministrul pe probleme de reintegrare și viceprim-ministrul pentru integrare europeană. O altă structură nouă este Corpul de control al prim-ministrului. E o structură fără personalitate juridică, organizată în cadrul Cancelariei de Stat, care se subordonează direct premierului. Corpul de control al prim-ministrului va fi condus de un șef, numit în funcție și eliberat din funcție de primul ministru.
12:06
Andrian Candu a scris în Cartea de Condoleanțe la Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la Chișinău și a exprimat solidaritatea Republicii Moldova în condamnarea fermă a terorismului și extremismului. „Nu au scuză asemenea atentate, mai ales că sunt atacați oameni nevinovați”, a spus președintele Parlamentului.
11:57
Igor Dodon a răspuns declarației făcute de Renato Usatîi, potrivit căreia președintele încearcă să aranjeze ca Vlad Plahotniuc a fost primit la Moscova. Șeful statului a spus că niciodată nu a fost avocatul îngerilor, nici a diavolilor și că pe parcursul ultimilor ani s-a adresat cu o asemenea rugăminte doar o dată. S-a întâmplat în cazul lui Renato Usatîi, iar Dodon foarte regretă că a făcut acest lucru.  - Pe parcursul carierei mele politice din ultimii cinci ani s-a întâmplat doar o dată ca eu să mă adresez la prietenii noștri din administrația președintelui pentru a organiza o întâlnire cu un politician din Moldova, a declarat Dodon. Aceasta s-a întâmplat în martie 2015, când am rugat să fie primit Renato Usatîi, pe care nimeni nu vroia să-l primească, nici să-i răspundă la apeluri. Acum regret acest lucru. În rest, nu au mai fost cazuri în care să rugăm să se întâlnească cu cineva și nu o vom mai face. Nu e treaba noastră.
11:36
Menționăm că, potrivit  art. 41 al Codului educației nr. 152 din  17.07.2014, elevii din învățământul primar sunt asiguraţi cu manuale şcolare în mod gratuit.  De asemenea, elevii claselor V-IX urmează să primească manuale fără a achitat taxa de închiriere, ca urmare a Hotărârii Curții Constituționale nr. 7 din 16 februarie 2017. În context, Ministerul Educației elaborează un proiect de modificare a Codului educației, în care vor fi înaintate inclusiv amendamente la prevederile ce vizează asigurarea cu manuale școlare a elevilor de la treapta gimnazială. În același timp, urmează să fie identificate surse financiare suplimentare și să fie evaluat mecanismul de gestionare a asigurării cu manuale școlare.
11:06
Documentul vine să faciliteze angajarea cetățenilor altor state, astfel sporind atractivitatea investițională a țării noastre și contribuind la îmbunătăţirea mediului de afaceri. În acest scop au fost revizuite și optimizate procedurile şi termenele de acordare a dreptului de muncă şi de şedere pentru străini, inclusiv a permiselor. Totodată, a fost simplificată lista de documente necesară pentru obținerea actelor menționate, urmând să fie fortificate și capacităţile instituţionale ale Ghişeului Unic de documentare a străinilor din cadrul Biroului Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne. Proiectul de lege reglementează modul de acordare şi de prelungire a dreptului de şedere provizorie a investitorilor străini, a permiselor de ședere provizorie în scop de muncă pentru persoanele cu funcţii de conducere, pentru lucrătorii înalt calificați, precum și pentru muncitorii detaşaţi.
10:36
Astfel, 15 mii de fete, cu vârsta de 10 ani, vor fi imunizate cu vaccinurile oferite de GAVI.  În perioada 2019-2025,  țara noastră va cumpăra preparatele la prețuri reduse,  prin intermediul UNICEF. Ieri, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a avut o întrevedere bilaterală cu directorul Regional al Biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Regiunea Europeană, Dr. Zsuzsanna JAKAB. Oficialii au discutat despre cooperarea dintre Ministerul Sănătății și OMS, în perioada 2018-2019. Un acord  în acest scop este definitivat și va fi semnat în luna septembrie 2017. Documentul va reglementa  domeniile prioritare de colaborare pentru următorii doi ani și volumul asistenței tehnice și financiare acordate de OMS. Totodată, Dr. Zsuzsanna JAKAB a precizat că OMS va susține în continuare reformele implementate de Ministerul Sănătății.
10:06
Astfel, în urma investigațiilor efectuate în cadrul cauzei penale inițiate de către angajații CCTP al INI, s-a constatat, că în perioada 2009 – 2016 cetățeanul american, aflându-se cu domiciliul în mun.Chișinău și urmărind scopul îndemnării și determinării la prostituție cu atragerea de foloase de pe urma prestării serviciilor sexuale contra plată, a plasat anunțuri pe diverse site-uri de publicitate. Condamnatul a identificat circa 20 de persoane de gen feminin care au manifestat interes pentru practicarea prostituției și prestarea serviciilor sexuale prin intermediul videochat-urilor. Acesta le oferea spațiu locativ dotat cu tehnică specialiazată în transmiterea on-line a serviciilor sexuale pentru care le promitea remunerări de 50 % din venitul obținut din activitatea infracțională.
09:46
Moderatorul i-a amintit lui Năstase de “celebrul” discurs al lui Valeriu Pașa de la protestele din 2015, când protestatarii și liderii DA cereau guvernării să schimbe sistemul electoral cu unul uninominal pentru a da dreptul cetățenilor să-și aleagă propriul deputat pe circumscripție, dar și să poată să-l demită dacă nu-și face treaba. „În 2015 dacă ați știut că votul uninominal nu este ok, de ce l-ați cerut în Piața Marii Adunări Naționale, la proteste, schimbarea sistemului electoral, votul uninominal ? Și au votat oamenii pentru asta”, l-a întrebat moderatoarea emisiunii Alb & Negru, Elena Robu, pe Andrei Năstase. „Dacă îmi demonstrați că la mitingurile Platformei DA există o rezoluție, dacă îmi aduceți o rezoluție în care noi am fi militat pentru votul uninominal, eu vreți să mă las de politică ? Mă las de politică”, a răspuns Andrei Năstase.
09:36
Menţionăm că începând cu anul 2012, drepturile asupra terenului în cauză au fost adjudecate, prin intermediul unor procese judiciare, de Asociația Obștească Clubul Sportiv "Phoenix". Ulterior, drepturile litigioase au fost preluate de către SRL „Garant-Rapid", şi, respectiv, de o persoană fizică. Într-un final, după 5 ani de procese judiciare, în diferite instanţe, Primăria a menţinut dreptul de proprietate asupra terenului din Parcul „Valea Trandafirilor".
09:07
Acordul prevede alocarea unei finanțări nerambursabile în valoare de 4,8 milioane de dolari SUA pentru dezvoltarea agriculturii conservative în Republica Moldova, în particular pentru procurarea utilajelor și a echipamentelor agricole. Proiectul va fi gestionat de către actuala Unitate de Implementare și Administrare a Proiectului Creșterii Producției Alimentare – 2KR, perioada de implementare fiind de doi ani din data intrării în vigoare a Acordului.  Agricultura conservativă este o prioritate a țării noastre, prevăzută în Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală pentru anii 2014-2020. Aceasta presupune dezvoltarea unei agriculturi durabile, adaptată la schimbările climaterice, prin aplicarea practicilor care protejează și ameliorează fertilitatea solului.
Ieri
20:06
Astfel, apelurile de urgență din raioanele Cahul, Taraclia, Cantemir și Leova vor fi preluate și gestionate dintr-un singur loc, ceea ce va spori viteza de reacție și va asigura conlucrarea eficientă între Serviciile 903, 902 și 901, în situațiile de urgență. Lucrătorii medicali ai Serviciului 903 din cadrul dispeceratului comun vor avea sarcina de a prelua solicitările de urgență și de a le transmite echipelor de asistență medicală urgentă, iar în caz de necesitate, vor menține o conlucrare strânsă cu Serviciile 901 și 902. Un dispecerat comun al Serviciilor de intervenție mai există la UTA Găgăuzia și în zona de nord a republicii. În viitorul apropiat, se preconizează implementarea unui dispecerat comun în zona centrală a țării.
19:36
În cadrul ședinței au fost examinate și demersurile candidaților care solicită susținerea probelor în sesiunea suplimentară sau condiții speciale pentru a participa la examenul de bacalaureat. De asemenea, a fost examinată lista candidaților care au solicitat nota 10 din oficiu la proba de examen la limba străină în baza certificatelor cu recunoaştere internaţională. La sesiunea 2017 a examenului de bacalaureat, ce se va desfășura în perioada 2-20 iunie, sunt admiși circa 19 500 de candidați. Probele vor avea loc în 93 de centre de bacalaureat. Față de anul trecut, Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat nu a fost modificată.
19:06
În acest context, prioritatea PDM este să nu permit realizarea nici uneia din inițiativele lui Dodon care este îndreptată împotriva țării, iată de ce informațiile privind o colaborare dintre democrați și socialiști sunt simple zvonuri. De această părere este liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care a vorbit despre aceste subiecte într-un interviu pentru site-ul stiripesurse.ro. Potrivit acestuia, dacă președintele va face greșeli grave care ar pune în pericol stabilitatea țării, „Președintele Dodon și-ar dori mult acum un război cu guvernarea, unul cât mai puternic, care să ducă la destabilizare și la căderea guvernului. De aceea a și lansat diferite provocări, de aceea îi provoacă și pe liderii UE să întoarcă spatele Moldovei.
19:06
Formațiunea urmează să fie înregistrată, astfel, oficial, la Tribunalul București, scrie libertatea.ro. „Am demisionat din ALDE”, a spus Cîmpeanu, pentru Libertatea. El și-a depus demisia din partid  marți, după o discuție cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Un semnal în acest sens a fost dat chiar de către Daniel Constantin, pe pagina de Facebook. El a postat o fotografie în care apare alături de câțiva colaboratori, inclusiv fostul ministru al Educației, Sorin Câmpeanu. În postare, Constantin a scris: „Un nou început. Altfel”. Recent, mai mulți colaboratori ai lui Daniel Constantin din filialele ALDE ale Capitalei și-au anunțat demisia din partid. Miercuri, Letiția Stoian, co-președinte ALDE Sector 4, a anunțat că Organizația demisionează în bloc și va rămâne alături de Daniel Constantin în noul proiect politic.
18:36
Forul meseriilor/profesiilor și Târgul locurilor de muncă pentru Tineret este destinat absolvenților liceelor și gimnaziilor, tinerilor care își caută primul job, șomerilor, precum și persoanelor angajate care doresc să-și schimbe locul de muncă. La eveniment tinerii au posibilitatea de a se familiariza cu instituțiile de învățământ, cu posibilitățile de însușire a unei profesii, meserii, specialități, de a cunoaşte angajatori din diferite domenii de activitate. De asemenea, Forumul contribuie la schimbul de informații privind cererea pe piața muncii și oferta instituțiilor de învățământ precum și incluziunii pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.