Datele finale ale recensământului din 2014 vor fi publicate la 31 martie

Evzmd.md, 17 februarie 2017 17:57

Despre aceasta a reiterat directorul general al Biroului Național de Statistică, Vitalie Valcov, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat raportul de activitate al instituției, transmite IPN.   Vitalie Valcov a menționat că în anul 2016 a fost reluată activitatea de prelucrare a datelor recensământului, iar până în luna octombrie au fost introduse 4,2 milioane de chestionare. „Acum se lucrează intens pentru finalizarea bazei de date pentru a prezenta până pe 31 martie datele finale privind Recensământul populației și locuințelor din anul 2014”, a spus Vitalie Valcov.   Directorul BNS a mai menționat că instituția se confruntă cu acces insuficient la datele administrative pentru utilizarea acestora în scopuri statistice, fapt ce afectează calitatea, acoperirea și reprezentativitatea datelor statistice. O problemă menționată este și flexibilitatea redusă a sistemului de management a resurselor umane și creșterea fluctuației cadrelor în cadrul Biroului Național de Statistică. Ponderea tinerilor angajați la BNS rămâne mică – 17%.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum o oră
20:57
Că e vorba de destin sau de mâna Celui de Sus, nu se știe.  Filmulețul începe cu secvența în care un posesor de automobil face plinul. Din altă parte însă apare un tânăr și fură portofelul doamnei de pe bancheta din față a mașinii. Încercând să dispară de la locul faptei, hoțul urcă pe motoretă, dar se descurcă cu greu și se ciocnește de un gard.   
20:57
Potrivit sondajului, doar 23% din populație susține actualul sistem de vot, adică sistemul votului proporțional. Iată care au fost opțiunile respondenților:  -Menţinerea sistemului proporţional actual de vot - 23%; -Modificarea sistemului proporţional actual de vot prin introducerea listelor deschise - 12%; -Modificarea sistemului actual prin introducerea votului uninominal - 32%; -Modificarea sistemului actual prin introducerea unui sistem mixt de vot - 21%; -NȘ/NR - 12%. Sondajul a fost realizat în perioada 12 februarie – 02 martie pe un eșantion de 1. 203 respondenți.  Studiul a fost realizat la comanda Asociaţiei Promo-LEX în cadrul programului „Democraţie, Transparenţă și Responsabilitate”, fiind susţinut financiar de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).  
20:57
Potrivit unui comunicat, Zinaida Greceanîi s-a pronunţă în mod consecvent pentru integrarea euroasiatică a Moldovei. „Acest deziderat a fost reconfirmat la Congresul al XVI-lea a formațiunii, care a avut loc recent şi la care au participat reprezentanţi ai 14 partide din diferite ţări ale lumii, inclusiv din 6 state membre ale Comunităţii Statelor Independente”. „În prezent, Adunarea Interparlamentară a CSI a devenit un organism interstatal influent. Prioritare rămân a fi astfel de direcţii precum contribuţia la perfecţionarea legislaţiilor naţionale, asigurarea juridică a măsurilor de combatere a pericolelor pentru securitate, contribuţia la dezvoltarea democraţiei şi parlamentarismului, sprijinul interacţiunii în sfera umanitară, consolidarea relaţiilor de colaborare”, a menţionat conducătorul fracţiunii socialiştilor. Amintim că Parlamentul Republicii Moldova nu a delegat oficiali deputați care să participe la Adunarea Parlamentară a CSI. Fracțiunea Parlamentară a PSRM a fost prezentă la această adunare din cont propriu. Decizia de a nu participa la Adunarea Parlamentară a fost luată după ce mia mulți oficiali moldoveni au fost hărțuiți politic la intrarea în Federaţia Rusă, cât și în tranzit.  
Acum 2 ore
19:57
Din secvența video se vede cum aceștea se pregătesc pentru fotografia protocală. Brusc, președintele libanez cade cu fața în jos. Postul TV, care transmitea evenimentul, a schimbat imediat planul, revenind la Aoun când acesta deja zâmbea alături de colegi. Peste câteva ore, el a ținut un discurs din partea țării pe care o reprezintă. Martorii spun că Aoun s-a împiedicat de covor.    LSA întrunește 21 de state, plus Organizația eliberării Palestinei, staff-ul aflându-se în Cairo.   
19:57
Amintim că Iurie Bolboceanu a fost reținut la data de 17 martie și este învinuit de spionaj și trădare de patrie. Bolboceanu a fost prins în flagrant în timp ce era la o întâlnire cu ofițerul care activa în Moldova sub acoperire diplomatică. Fostul demnitar a fost racolat, acum câțiva ani, de serviciile străine secrete și periodic transmitea informații cu caracter secret. Despre acest lucru au anunțat reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate.    
Acum 4 ore
19:42
Ea a declarat că la Chișinău se mimează pro-europenismul și că, de fapt, acest lucru este un beneficiu pentru Rusia. „Această guvernare profund coruptă și nepopulară încalcă principiile democratice și schimbă toate regulile pentru a se menține la putere cu orice preț. Astfel, au creat un fals oponent politic, pe care l-au ajutat să câștige Președinția și pe care îl folosesc acum drept sperietoare doar pentru a-și păstra puterea. Pentru a continua să controleze țara cu doar 4% de sprijin popular, guvernarea actuală încearcă să adopte un nou sistem electoral care i-ar permite să falsifice mai ușor următoarele alegeri. Este important să batem alarma (...) Este adevărat că Moldova a dus mereu povara grea a transformărilor geopolitice și că Rusia dorește să ne țină în frâu. Dar, să fim obiectivi, o guvernare coruptă, detestată de oameni, care se autointitulează proeuropeană este, de fapt, un cadou pentru Kremlin”, a declarat Maia Sandu.   Ea a mai spus că actualii politicieni de la putere mizează și exploatează clivajul din rândul societății pe criterii etnice pentru a distrage atenția de corupția la nivel înalt și sărăcie. 
19:27
Liberalii anunță că vor depune o sesizare la CC privind declararea decretului emis de Dodon „privind declanșarea referendumului republican consultativ asupra unor probleme de interes național” ca fiind neconstituțional, imediat ce va fi publicat în Monitorul Oficial.   Miercuri seara, în cadrul unei conferințe de presă prilejuite de 100 de zile de mandat, Dodon a anunțat că va organiza un referendum pe 24 septembrie 2017. În cadrul acestuia vor fi nu mai puțin de 4 întrebări prin care Dodon vrea să-și aroge puterea absolută și apoi să declanșeze alegeri anticipate, în condițiile în care sondajele arată că PSRM este cel mai bine cotat partid. Dodon, împreună cu forțele anti-europene și pro-rusești din PSRM, ar putea deține puterea absolută. 
19:12
Administrația instituției a recunoscut că acest incident a avut loc și că educatoarea a fost deja demisă din funcție, chiar dacă lovitura i-a fost aplicată copilului „pentru a-i salva viața”.   „Chiar dacă fetița s-a fript sau s-a înecat puțin, unde se admite să ridici mâna cu atâta forță și să îi faci mai mult rău decât bine? În video fetița mea parcă se îneacă ușor la care primește o lovitură destul de dură în zona lombară de la care încă mai tare se îneacă, după care este bruscată de mână (având riscul de cel puțin o luxație a brațului) și respectiv este într-un fel scuturată și se țipă la ea”, a scris Lilia Iacub. Administrația instituției a declarat că, cităm, „cazul a fost unul spontan. Educatoarea a fost deja demisă. Noi recunoaștem, reacția a fost una dură, prin lovitura în spate, dar a fost un gest spontan mai mult ca o reacția la a-i salva viața. Copilul s-a înecat cu ceai. Respectiv, prima reacție a educatoarei a fost să o lovească în spate”, a anunțat Cristina, administrator al Grădiniței Elitex.   Mama spune spune că vede gestul educatoarei prea brutal, că nu e cel mai potrivit mod de a salva un copil de la înec și presupune că dascălul nu este la prima abatere de acest gen. De cealaltă parte, administrația grădiniței susține că educatoarea, care a fost concediată între timp, a acționat într-un moment de panică și afirmă că a fost doar un incident singular. Sursa susține că fetița i-a povestit că educatoarea obișnuia să mai și lovească copiii de la creșă.  „Am început a discuta cu ea, pentru că vorbește destul de bine. La început, a zis ca o bat la fundișor, parcă nu am crezut-o. În altă zi, a început să spună că este lovită peste guriță și peste nas. Când o întrebam cine o bate, ne zicea ca educatoarea cea nouă. Luni, pe 27 martie, eram la biroul directoarei. Am insistat să văd filmările din săptămâna trecută (noi, părinții, nu avem acces la aceste filmări), cu greu au acceptat. Cu părere de rău, multe secvențe lipseau și tind să cred că s-au șters special pentru că micuții erau agresați. La un moment, am dat de o secvența din ultima zi de frecventare a grădiniței, unde fetița mea este într-un fel agresată fizic”, a scris mama fetei pe Facebook.  
18:57
Pungile colectoare vor fi repartizate Centrelor de Sănătate din țară şi vor fi eliberate pacienților în baza rețetei prescrise de medicul de familie sau a specialistului, iar bolnavii spitalizați la Institutul Oncologic vor lua pungile de la farmacia instituției, conform unui comunicat al Ministerului Sănătății. Fiecare pacient va primi câte 20 de dispozitive, care vor ajunge pentru un interval de trei luni. Pungile nu sunt de unică folosință, respectiv, vor putea fi reutilizate. Până în prezent, costul pungilor colectoare nu era acoperit din fondurile asigurărilor medicale. Pacienții erau nevoiți să le cumpere sau să le solicite de la organizațiile de caritate. Un dispozitiv de unică folosință costă în prezent între 40 şi 60 de lei și este schimbat de cel puțin două ori în zi. Ca urmare, o persoană trebuia să plătească până acum pentru pungi intestinale peste 2.000 de lei, lunar. Asociația persoanelor stomizate a solicitat Ministerului Sănătății, în repetate rânduri, în ultimii opt ani, să soluționeze problema. La cererea Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, anul trecut au fost operate modificări la  „Normele metodologice de aplicare a Programului Unic al Asigurărilor Obligatorii  de Asistență Medicală”. Datorită acestei măsuri, CNAM a putut să aloce anul acesta opt milioane de lei pentru achiziționarea pungilor colectoare.   Pungile sunt utilizate permanent sau temporar pentru evacuarea conținutului intestinal. În prezent, peste 1.000 de persoane necesită  aceste dispozitive.  
18:42
Fanii lui Einstein s-au strâns într-un cartier de cercetări în dimineața zilei de ieri. În încercarea de a bate recordul, au venit participanți nu doar din Toronto, dar și din alte orașe ale Canadei și SUA. N-au lipsit nici reprezentanții Guiness Book, care au fixat noul record mondial.  În cadrul evenimentului, a fost lansată și o inițiativă online, numită „Noul Einstein”. Cel care va prezenta un proiect, capabil să aducă scimbări în bine pe Pământ, va beneficia de un premiu de 10 mii dolari.  “Trăim într-o lume, în care oamenii nu-și împărtășesc opiniile, se tem să o facă. Le oferim șansa să-și utilizeze imaginația, să o spună și altora și să facă lumea mai bună”, a declarat Remy Kleinmann, președintele proiectului „Patrimoniul lui Einstein“, tot el și autorul inițiativei menționate. AICI găsește video: https://www.thestar.com/news/gta/2017/03/28/world-record-set-in-toronto-for-largest-crowd-dressed-as-einstein.html
18:42
Potrivit unui comunicat al PL, sesizarea va fi depusă la CCM imediat ce va fi publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Amintim că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat un decret privind organizarea unui referendum consultativ pe patru subiecte, care se va desfășura la 24 septembrie 2017.  
18:12
Mai mult, Saakashvili oferă exemplul Ucrainei, unde atât voturile alegătorilor, cât și fotoliile aleșilor, au fost cumpărate. „Noi încercăm acum să ne debarasăm de acest sistem electoral, care este ideal pentru oliharhi și corupți, deoarece fotoliile de deputați se vând. Mai mult, voturile sunt cumpărate. Acești oameni, deși nu-i cunoaște nimeni, pompează bani pentru a obține fotoliul. La noi s-a cumpărat votul cu 100 de hrivne, adică 4 dolari”, spune fostul președinte. Așa că, sistemul de vot uninominal nu va face decât să omoare democrația, spune sursa. „Acest business este atât de primitiv... Votul uninominal oferă șansa oligarhilor să privatizeze întreaga țară. Să omoare democrația, prin punerea tuturor în buzunar. Implementarea votului uninominal va fi catastrofal pentru Moldova, iar Ucraina poate servi drept exemplu în acest sens”, adaugă noul prezentator TV.    
Acum 6 ore
17:42
Din filmuleț se vede clar ce face bătrânul: blochează autocarul, oprit din cauza lui. Ulterior, a devenit clar că nervii au apărut după ce protagonistul a aflat că Putney Hill este închis și el are de mers pe jos o stație întreagă.  Potrivit unui martor, inițial, trecătorii l-au susținut pe bărbat, aplaudându-l, dar după 20 de minute le-a trecut dorul de amuzament. Șoferul autocarului a chemat poliția, aceasta reușind să-l convingă pe bărbat să treacă ușor pe bulevard. Nervosul n-a fost reținut, dar a trebuit, totuși, să dea din picioare până la stația de care avea nevoie.  Vezi VIDEO aici: http://metro.co.uk/video/man-holds-bus-20-minutes-bus-stop-shut-1437635/?ito=vjs-link
16:57
Conferința a întrunit peste 70 de producători de cireșe din toate zonele țării. Discuțiile au vizat perspectivele și provocările pe care le are sectorul, dar și acțiunile ce pot fi întreprinse pentru a extinde exportul de cireșe atât pe piețele tradiționale, cum ar fi piața Rusiei, cât și pe piețele Uniunii Europene sau a Emiratelor Arabe Unite. De asemenea, producătorii de cireșe au fost informați de către Lynn Long, expert din SUA în producerea cireșelor, despre soiurile noi și tehnologiile moderne de producere a cireșelor pentru export.  Viceministrul agriculturii și industriei alimentare, Vasile Luca, a relevat, în debutul conferinței, că producerea cireșelor în Republica Moldova are potențial de dezvoltare, deoarece cireșele sunt solicitate pe piețele internaționale. Sectorul de producere a cireșelor înregistrează în ultimii ani o continuă creștere, oferind producătorilor agricoli mai multe oportunități, se arată într-un Comunicat de presă al USAID. Potrivit „Moldova-Fruct”, sectorul de producere a cireșelor din Moldova se confruntă cu mai multe probleme care afectează competitivitatea produsului pe piețele externe, cum ar fi soiuri neomogene, lipsa echipamentului post-recoltare, cum ar fi  pre-răcire, sortare și ambalare, ambalaje neomogene și promovarea insuficientă. Cynthia Steen, directoarea proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), a menționat că, pentru a crește performanța sectorului de producere a cireșelor, producătorii agricoli trebuie să se orienteze spre cerințele specifice ale piețelor țintă, să opteze pentru soiuri noi și să investească în infrastructura post-recoltare. În acest context, Cynthia Steen a accentuat că în următorii cinci ani proiectul USAID APM va oferi suport agricultorilor pentru a deveni competitivi pe piețele de export. În anul 2015, în Republica Moldova erau înregistrate circa 4000 de hectare de livezi de cireșe. Existența pieței de desfacere pentru cireșele moldovenești generează investiții din partea producătorilor locali în plantarea noilor livezi. Astfel, în anul 2013 au fost efectuate investiții în plantarea de noi livezi de circa trei milioane de dolari SUA, iar în 2016, valoarea investițiilor a depășit suma de 4,9 milioane USD. În perioada anilor 2013-2016 suprafața livezilor noi de cireșe s-a extins cu circa 890 de hectare. Totodată, a crescut volumul exporturilor de cireșe de la 1700 tone în 2010 până la cca 5.500 de tone în anul 2015.  
16:57
În acest an,  atletul moldovean a mai câștigat aurul la turneul „Ix Mile” pe distanța de 15 km, iar la maratonul de la Roma s-a clasat pe locul 11 printre circa 12 mii de participanți. Roman Prodius a reprezentat Moldova la două ediții ale Jocurilor Olimpice. La Londra nu a ajuns la finiș, iar la Rio a ajuns al 105-lea.
16:57
Tusk a publicat şi o fotografie cu momentul în care a primit scrisoarea semnată de premierul britanic Theresa May. Theresa May a declarat, miercuri, că Marea Britanie va fi un partener implicat al Uniunii Europene. „Ieșirea din UE nu înseamnă că renunțăm la valorile europne. Vom continua să fim parteneri de încredere și prieteni apropiați”, a spus premierul britanic. "Istoria ne priveşte", titrează ziarul conservator The Times, care descrie procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană drept cea mai gravă răsturnare politică după cel de-al Doilea Război Mondial. "Negociatorii din fiecare tabără trebuie să-şi pună deoparte viziunile pe termen scurt şi să se gândească la generaţiile viitoare care îi vor judeca", adaugă cotidianul. "Un toast pentru cei care au visat la acest moment", scrie în editorialul său Daily Telegraph, care a pledat pentru Brexit şi care insistă de asemenea pe dimensiunea "istorică" a acestui "vis devenit realitate". Una din vocile critice la adresa Uniunii Europene, ziarul The Daily Mail proclamă "Libertate", felicitând-o pe şefa guvernului Theresa May pentru că a rezistat contraofensivei "establishment-ului politic şi judiciar eurofil" după referendumul din 23 iunie 2016, la care 52% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE. Tabloidul nu uită să menţioneze şi dificultăţile care vor veni, în timp ce se deschide o perioadă de doi ani de negocieri complexe cu Bruxellesul. "Începe partea grea", scrie el.        
16:42
Potrivit comandantului contingentului, maiorul Constantin Cîşleanu, ofiţerii şi subofiţerii moldoveni au concurat alături de militari din Austria, Italia, Portugalia, Slovenia, SUA şi Ungaria la următoarele probe: aruncarea grenadei de mână la precizie, trageri de luptă din armament de infanterie, trecerea pistei cu obstacole şi evacuarea răniţilor, împingerea autocamionului pe o distanţă de 100 de metri, relevă Serviciul de presă al Ministerului Apărării.  Competiţia a cuprins, de asemenea, un marş forţat, în cadrul căruia participanţii au parcurs distanţa de 6 km cu echipamentul din dotare, purtând în spate rucsacuri de campanie cu greutatea de 10 kg.  Contingentul KFOR-VI a plecat în Kosovo în decembrie 2016. Cei 40 de militari profesionişti, dintre care şapte genişti şi un pluton de 33 de infanterişti, execută misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare, dar şi misiuni de geniu.  Militarii moldoveni sunt dislocaţi în baza multinaţională Camp Vilaggio Italia, din localitatea Pech, şi activează în cadrul Grupării de Forțe Multinaționale MNBG-W (Multinational Battle Group — West), alături de contingente din Italia, Slovenia şi Austria.    
16:12
Un tânăr din Gambia salvat marţi din Marea Mediterană a povestit că a plecat din Libia la bordul unei ambarcaţiuni care s-a scufundat şi în care se aflau alţi 146 de pasageri, toţi daţi dispăruţi, a anunţat miercuri Înaltul comisariat al ONU pentru refugiaţi (HCR), citat de AFP. Plecat duminică sau luni din Sabrata (nord-vest), adolescentul a fost salvat de o navă militară spaniolă care face parte din operaţiunea anti-traficanţi Sophia şi internat în cursul nopţii la Lampedusa, insula italiană cea mai apropiată de coastele africane, scrie hotnews.ro.  
15:57
Urzica se întâlnește în întreaga țară din câmpie până la munte. Deja a apărut, iar acum, primăvara e cel mai bine să-i culegi vlăstarele, pentru că, în scopuri terapeutice, se folosesc vârfurile și frunzele tinere. Planta conține substanțe de natură proteică, având un mare număr de aminoacizi, substanțe de natură glucidică, amine, steroli, cetone printre care metilheptenona și acetofenona, ulei volatil, sitosteroli, acid formic și acetic, polivitamina A, vitaminele C, B12, și K, acid pantotenic, clorofilă, protoporfirină, beta caroten, să- ruri de calciu, magneziu, fier, siliciu, fosfați.   1. Astenia de primăvară Astenia de primăvară este, potrivit nutriționistului Corina Zugravu, doar o carență neglijată de vitamine și minerale. Din fericire, ne putem reface stocul de nutrienți cu o plimbare la piață. „Nu mai suntem în preistorie să fim extrem de slăbiți la ieșirea din iarnă, dar tot ne lipsesc anumiți nutrienți. Spre exemplu fier, pe care îl găsim în frunzele verzi autohtone precum spanacul, ștevia, măcrișul, ceapa verde. Ar mai fi și urzicile, care au marea calitate de a fi sălbatice-cresc în pădure, așa că nu au îngrășăminte”. Chiar și cei mai pretențioși la mâncare pot găsi o metodă de a le găti: borșuri acre cu ștevie sau măcriș, piure de spanac și ciulama de urzici cu usturoi. „Pentru mai multă sațietate putem adăuga un ou lângă sau un copan de pui”, mai arată nutriționistul Corina Zugravu. 2. Hipertensiunea Cura de primăvară cu suc de urzică ajută la reglarea tensiunii arteriale, precum şi la protecţia vaselor de sânge împotriva ateroscleozei. Sucul se obţine destul de simplu: spălaţi foarte bine urzicile, lăsaţi-le la scurs şi apoi, uscate, daţi-le prin maşina de tocat carne. Strecuraţi apoi rezultatul printr-un tifon curat şi foarte fin. Sucul obţinut astfel se păstrează în sticle mici, la frigider, potrivit doctorulzilei.ro. 3. Alergii Polenul florilor şi arbuştilor declanşează inevitabilele alergii de primăvară. Acestea debutează în martie cu simptome precum ochi iritaţi, strănut, congestia căilor nazale şi inflamaţii. Pentru unii alergia sezonieră se termină adesea prin crize de astm. Pentru fiecare simptom al alergiilor există şi tratamente naturiste la îndemâna oricui. Astfel, ceaiul fierbinte de urzică ușu rează respirația, în timp ce acela de cimbru reduce congestia mucoaselor respiratorii. În plus, puteți prepara cataplasme din frunze proaspete de cimbru amestecate cu apă, iar pasta obţinută se aplică pe pielea inflamată. 4. Adenomul de prostată Într-un studiu publicat în „Journal of Herbal Pharmacotherapy”, care a durat șase luni și a implicat mai mult de 600 de subiecți cu adenom de prostată, 81% dintre subiecții care au consumat un preparat din urzică și-au ameliorat simptomele. În plus, testele pe animale au arătat că urzica poate stopa dezvoltarea cancerului de prostată. În cazul adenomului de prostată sunt recomandate tincturi de urzică (1 linguriţă de 4 ori pe zi) şi sucul de rădăcină şi frunze de urzică (1 pahar/zi) timp de 1-2 luni. Modul de preparare a tincturii este simplu: spălaţi bine rădăcinile cu o perie, şi tăiaţi-le mărunt după ce s-au uscat foarte bine. Puneţi-le într-o sticlă de sticlă şi adăugaţi peste ţuică preparată în casă, alcool alimentar sau votcă. Lăsaţi la macerat, la loc călduros, timp de două săptămâni. Filtraţi printr-un tifon şi apoi păstraţi în frigider, în sticluţe mici de culoare închisă. Tinctura poate fi preparată şi din frunze proaspăt culese. Adăugaţi peste frunzele spălate şi tăiate mărunt alcool alimentar şi lăsaţi la macerat două săptămâni. 5. Afecţiunile reumatice Urzica are efecte antiinflamatorii articulare notabile. Se administrează infuzie combinată de urzică (macerat la rece amestecat cu infuzie obiş- nuită de urzică): o cană de 3 ori/zi, înainte de masă, timp de o lună Infuzia: se foloseşte o linguriţă cu vârf de urzică uscată la 1/4 litru de apă. Nu se fierbe, ci doar se opăreşte. Tocăniță de urzici cu usturoi Ingrediente: un bol cu urzici, o ceapă, trei roșii în suc propriu, patru căței de usturoi, trei linguri de ulei, sare și piper. Mod de preparare: urzicile se curăță, se spală în mai multe ape și se pun la fiert cu apă și sare, pentru 4-5 minute. Se scot apoi într-o strecurătoare. Ceapa se toacă mărunt, roșiile se taie cuburi și se pun împreună la călit, până când ceapa devine translucidă. Se adaugă jumătate de cană de apă și urzicile. La final, se adaugă usturoiul pisat, sare și piper, după gust.
Acum 8 ore
15:42
Revendicarea profesorilor rămâne aceeași: majorarea lefurilor cu 50% de la 1 ianuarie anul curent. Acțiunea va începe în scuarul Academiei de Științe, de unde manifestanții vor porni in marș, pe bulevardul Ștefan cel Mare, spre clădirea Guvernului. Decizia a fost luată la plenara Federației Sindicale a Educației şi Științei din 29 martie. „Am hotărât toţi împreună să ieșim la proteste. Activitatea noastră de mai departe depinde de noi. Acțiunea din 5 aprilie trebuie să fie foarte masivă pentru a avea succes. Dacă o să fim mai puțin de 10 mii, va fi un marș neînsemnat şi nu ne vor auzi cei de la conducere”, a declarat Mihai Paladi, liderul organizației teritoriale Strășeni a Federației Sindicale a Educației şi Științei. Președintele organizației sindicale din Chișinău, Maria Sârbu, a spus că, dacă autoritățile nu dau curs solicitărilor de a crește lefurile pedagogilor, va fi sistat procesul de studii. „Vrem un trai decent şi un salariu mai bun. Suntem supărați pe guvernare, le-am dat răgaz două luni şi au venit cu o majorare de 100 de lei”, a spus Maria Sârbu. Liderul Federației Sindicale a Educației şi Științei, Dumitru Ivanov, a comunicat că pentru 3 aprilie au fost convenite discuții cu reprezentanții guvernării, dar acest lucru nu înseamnă că profesorii renunță la acțiunile de protest. „Profesorii dacă vor să lipsească de la ore, decizia le aparține. Sistarea procesului de studiu este o acțiune extremă pe care ne obligă Guvernul să o aplicăm”, a declarat Ivanov. Cadrele didactice au desfășurat până acum mai multe acțiuni de protest. Recent, Guvernul a decis să majoreze de la 1 mai salariile angajaților instituțiilor de învățământ preuniversitar, superior și postuniversitar, dar profesorii nu sunt mulțumiți de creșterea anunțată. În prezent un tânăr specialist are un salariu de 1900 de lei, iar cei cu experiență – până la 4000 de lei.
15:42
Sugestia vine de la europarlamentarul Siegfried Mureșan, citat de IPN. Într-o declarație pe care o semnează, Siegfried Mureșan precizează că Uniunea Europeană a susținut întotdeauna Republica Moldova. Inclusiv prin alocarea a 746 de milioane de euro, bani care vin în șapte ani de la semnarea Acordului de Asociere. În 2014 au fost anulate vizele, pentru ca cetățenii moldoveni să poată merge oriunde în Europa. De asemenea, a UE ajutat producătorii de legume și fructe atunci când Federația Rusă a impus embargo pentru produsele moldovenești. „Uniunea Europeană sprijină, cu bani și prin expertiza specialiștilor săi, lupta împotriva corupției și a oligarhilor care au capturat Republica Moldova în ultimii 27 de ani. Federația Rusă ce face în tot acest timp? A impus embargo pentru produsele moldovenești lăsând economia Republicii Moldova fără una dintre principalele sale surse, jupoaie an de an Republica Moldova de aproape 380 de milioane de euro pentru gazul rusesc”, a adăugat deputatul european. Siegfried Mureșan mai spune că președintele Igor Dodon are obligația, după 100 de zile de mandat, să iasă în fața moldovenilor și să le explice care este adevăratul motiv pentru care vrea să întoarcă Republica Moldova din drumul ei spre democrația și bunăstarea Europei și să o îndrepte spre o alianță săracă de state supuse intereselor Moscovei.
15:12
Se spune ca pierderea sau ruperea verighetei nu este o simpla paguba, ci un avertisment de rau augur, un semn ca mariajul se poate destrama sau ca sotul ar putea muri in viitorul apropiat. Potrivit traditiei, dupa ce preotul a sfintit verigheta si ti-a pus-o pe deget, nu trebuie sa o mai dai jos niciodata, pentru ca ea iti protejeaza dragostea si casnicia. Totusi, daca ai probleme in casnicie se spune ca este bine sa te folosesti de verigheta pentru a face ritualuri de dragoste si sanatate. In momentele de cumpana din casnicie, arunca verigheta intr-o ulcica noua de lut plina cu apa si urmareste cu atentie cat de mult se tulbura apa. Daca suprafata apei se increteste usor, dar reusesti sa vezi clar verigheta pe fundul oalei, inseamna ca relatia voastra are un viitor si veti depasi neintelegerile din prezent.   Mai mult, pe ele.ro.
14:42
De altfel, proiectul de lege de modificarea a Constituției pe acest subiect, inițiat de PD, a primit astăzi aviz pozitiv în Comisia juridică și ar urma să fie votat în primă lectură, joi, în Parlament. „Iniţiativa de anulare a imunităţii parlamentare a deputaților a fost aprobată, astăzi, în prima lectură de membrii Comisiei juridice, numiri și imunități. De menționat este că parlamentarii vor avea în continuare imunitate pe ceea ce înseamnă declarații politice, opinii sau vot politic. De asemenea, parlamentarii au aprobat amendamentele asupra proiectului privind Agenția de recuperare a bunurilor infracționale. Conform noilor modificări aduse de proiectul de lege, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale va fi o subdiviziune autonomă specializată în cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). PD are majoritate în parlament, iar PSRM nu și-a exprimat deocamdată un punct de vedere pe acest subiect.
14:42
Până în acest moment, la CEC nu a ajuns decretul președintelui pentru desfășurarea referendumului republican consultativ, semnat la 28 martie. Iar așa cum în decret nu este stabilită expres data intrării în vigoare, acesta va căpăta putere juridică din data publicării în Monitorul Oficial. Ulterior, CEC va putea să lanseze procedurile de organizare și desfășurare a referendumului. CEC va aproba devizul de cheltuieli și îl remite Guvernului pentru identificarea resurselor financiare. Cât ține de data de 24 septembrie, anunțată de șeful statului pentru desfășurarea referendumului, CEC precizează că legislația electorală prevede stabilirea datei referendumului cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua desfășurării lui. Prin urmare, CEC are la dispoziție timp suficient pentru aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a referendumului. Președintele Igor Dodon a semnat marți seara, 28 martie, la întrevederea în format lărgit cu mass-media un decret privind desfășurarea unui referendum consultativ republican. La referendum cetățenii urmează să răspundă la patru întrebări. Prima întrebare se referă la abrogarea legii care pune pe umerii cetățenilor miliardul sustras din sistemul bancar. A doua întrebare ține de acordarea președintelui a împuternicirilor de dizolvare a Parlamentului în alte condiții decât cele prevăzute în prezent și ca urmare declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. A treia întrebare ține de reducerea numărului deputaților de la 101 la 71, iar a patra se referă la studiera în școli a Istoriei Moldovei.
14:27
Printre aceștia se numărădeputatul Angel Agache, președintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, consilierul municipal, Ghenadie Dumanschi, fostul șef de la Agenția Turismului, Nicolae Platon și Dorin Mândreanu fost membru al CNP și cel care care a înregistrat inițial formațiunea. „Actuala conducere nu respectă prevederile programului de activitate, încalcă și statutul. Sper ca măcar colegii de fracțiune să susțină acele principii pentru care am veniot noi în politică pentru că sunt niște promisiuni făcute electoratului și re4spectiv mâine, poimâine vom fi întrebați: ați promis votul uninominal, ați promis deputați fără imunitate”, a declarat Angel Agache pentru deschide.md.   Plecarea acestora coincide cu plecarea conducerii PLDM la Congresul Partidului Popular European (PPE – cea mai mare familie politică europeană) ce se desfășoară în aceste zile în Malta. 
14:27
Chiar dacă a câștigat primul set în duelul cu echipa Universității de Stat din Moldova, Dinamo-MAI nu a reușit să-și menține avantajul. USM a învins în seturile următoare, scor final 18-25, 25-22, 25-19, 25-15. „Din păcate, suntem într-o perioadă foarte dificilă. Am pierdut trei meciuri la rând. Sper băieții să-și revină”, a declarat la conferința de presă antrenorul Dinamo-MAI, Valentin Pereu. Sâmbătă, USM Chișinău, care ocupă locul doi, va întâlni liderul Dinamo Tiraspol, în timp ce Dinamo-MAI va juca cu Speranța Găgăuzia.
14:27
Aceștia au disecat pe domenii „realizările” prezidențiale cu care Dodon s-a lăudat, marți seară, în cadrul unui briefing de presă. Aceștia au acuzat lipsa de transparență în finanțarea partidului și a surselor financiare pe care Dodon le-a folosit în vizitele sale în afara țării, în special pe cele în calitate privată. Dodon a fost acuzat de faptul că își face o simplă campanie de imagine prin vizitele sale la Moscova, acolo unde nu rezolvă nicio problemă concretă, în schimb își face poze pe care le prezentă la Chișinău.   PAS a condamnat acțiunile lui Dodon de încercare de a impune așa-numita „Istorie a Moldovei”, separată de cea a românilor și că acest demers este unul politizat și populist, pentru a distrage atenția de problemele reale precum corupția, șomajul și sărăcia. În ceea ce privește educația, PAS atrage atenția asupra lipsei de informare privind sistem de educației, în special în ceea ce privește Bacalaureatul. În plan politic, aceștia au acuzat PSRM și PD de conlucrare pe proiectul votului uninominal. Dodon a fost acuzat de asemenea de campanie electorală pentru PSRM, în cazul referendumului pe care l-a anunțat marți seară.  sursă video: privesc.eu
14:12
Pe de altă parte, numărul celor care au prezentat declarația în format electronic a crescut de la aproximativ 29.000 la aproape 35.000. În acest an, termenul de depunere a declarațiilor pentru persoane fizice este extins până la data de 30 aprilie. Până în prezent, la categoria „Persoane fizice” au depus declarația cu privire la impozitul pe venit (Forma CET 15) – 78685, potrivit Serviciului Fiscal de Stat.   Anatol Moraru
14:12
Ulterior, BNM a blocat două pachete de acțiuni de la două cele mai mari bănci, însă instituțiile financiare continuă să fie amenințate de interesele din partea politicului. Este opinia lui Victor Ursu exprimată în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”.  Cele trei mai mari bănci Moldova-Agroindbank, Moldindconbank și Victoriabank, care dețin peste 60% din totalul activelor pe sistemul bancar sunt în continuare sub supravegherea specială, iar BNM susține că activitatea băncilor nu este afectată. Or, la una din bănci, Victoriabank ponderea creditelor dubioase este de 25% din total. Este lesne de înțeles că se acționează arbitrar în condițiile în care la celelalte două bănci Moldindconbank  și Agroindbank, BNM a blocat pachete semnificative de acțiuni cu argumentul că acționarii acționează concertat. La cea dintâi este vorba de 60% iar la MAIB de 40%, acțiuni care ar fi deținute indirect de omul de afaceri, Veaceslav Platon. În cazul falimentului vreunei bănci din Republica Moldova există un fond de garantare a depozitelor persoanelor fizice. În prezent fondul are 339,1 milioane de lei, banii sunt suficienți pentru a acoperi 57 de mii de depozite în valoare de 6000 de lei. Pentru comparație, în UE fondul de garantare a la depozitelor este de 100 mii de euro, notează expertul. În prezent soldul  total al depozitelor în lei la termen este 18,3 miliarde de lei (+16,5%), iar cele în valută străină se cifrează la echivalentul a 15,7 (-5%) miliarde de lei.   Anatol Moraru
Acum 12 ore
13:27
Cinci angajați ai spitalului Santa Cruz de Bocagrande din orașul Bolivar, Columbia, au fost surprinși (sau chiar ei s-au filmat) dansând în jurul unui pacient cum l-a făcut maică-sa, aflat pe masa de operație fără cunoștință.  Filmulețul a fost publicat de Daily Mail pe 28 martie. Când imaginile au devenit virale și le-au văzut și șefii spitalului, cei cinci „dansatori” care se distrau în jurul pacientului au fost concediați imediat.     Potrivit publicației, pacientul aflat pe masa de operație urma să suporte o intervenție chirurgicală. Medicii au fost concediați pentru încălcarea eticii medicale și a procedurilor. Conducerea clinicii și-a cerut oficial scuze pentru cele întâmplate.    
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.