Datele finale ale recensământului din 2014 vor fi publicate la 31 martie

Evzmd.md, 17 februarie 2017 17:57

Despre aceasta a reiterat directorul general al Biroului Național de Statistică, Vitalie Valcov, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat raportul de activitate al instituției, transmite IPN.   Vitalie Valcov a menționat că în anul 2016 a fost reluată activitatea de prelucrare a datelor recensământului, iar până în luna octombrie au fost introduse 4,2 milioane de chestionare. „Acum se lucrează intens pentru finalizarea bazei de date pentru a prezenta până pe 31 martie datele finale privind Recensământul populației și locuințelor din anul 2014”, a spus Vitalie Valcov.   Directorul BNS a mai menționat că instituția se confruntă cu acces insuficient la datele administrative pentru utilizarea acestora în scopuri statistice, fapt ce afectează calitatea, acoperirea și reprezentativitatea datelor statistice. O problemă menționată este și flexibilitatea redusă a sistemului de management a resurselor umane și creșterea fluctuației cadrelor în cadrul Biroului Național de Statistică. Ponderea tinerilor angajați la BNS rămâne mică – 17%.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 6 ore
20:26
  In prim planul acestor schimbari se afla situatiile sentimentale, financiare, profesionale si familiale, iar pe planul secund sunt cele medicale si spirituale. Sunt lucruri exacte in procent de 100% dar si lucruri probabile care pot avea si alte forme pentru unii nativi, tinand cont si de imprejurarile in care sunt. Iata care sunt zodiile ce vor debuta in urmatoarea perioada cu mari schimbari in viata nativilor. 1. Gemeni Asa cum zodia ta este reprezentata dublu exact asa vor deveni si veniturile tale financiare. Se vor face mari schimbari pe plan profesional, ceea ce va determina si planul financiar sa creasca de un milion de ori mai tare ca pana acum. Din fericire, nici planul familial nu se lasa mai prejos, dat fiind faptul ca pentru o perioada in familia ta de va asterne linistea si pacea, fapt ce o sa iti aduca foarte multa liniste in suflet. 2. Fecioara Planul tau sentimental va izbucni in armonie si liniste. Pentru nativii aflati intr-o relatie se anunta ca toate certurile si neintelegerile din cuplu vor disparea cu siguranta si se va lasa linistea, in sfarsit. insa pentru nativii singuri se anunta schimbari mari spre bine, astfel incat vor cunoaste o persoana de care se vor indragosti foarte tare. Iar pentru toti nativii este bine de stiut faptul ca datorita sporului profesional planul financiar va incepe sa formeze o mica avere, potrivit kfetele.ro.  
Acum 8 ore
19:26
O comisie de evaluare a Ministerului Educației a constatat itemi care prezentau limbaj impropriu sau care nu aveau toate variantele de răspuns. După examinarea itemilor la fizică, comisia a constatat că punctele 7 și 9 din testele pentru profilul real și punctul 8 la profilul umanist au fost formulați greșit. Motivul ar fi traducerea eronată din rusă în română, a comunicat Lilia Pogolșa, joi, în cadrul audierilor din Parlament.   „Ministerul Educației urmează să ia o decizie ce se va întâmpla cu aceste teste. Ar putea fi reevaluate, însă doar la acești itemi. Ne pare rău că s-au produs erori considerabile la BAC. Ministerul va întreprinde măsuri pentru a nu se repeta acest lucru”, a spus Lilia Pogolșa.   Valeriu Ghilețchi, liderul Grupului Parlamentar Popular European, crede că e nevoie de reevaluat întreg sistemul educațional. În replică, viceministrul educației a spus că pe parcursul ultimilor ani are loc introducerea planurilor de învățământ de alternativă, iar începând cu 1 septembrie acestea vor fi pilotate în 16 instituții de învățământ.   Întrebată cum ar arăta organizarea perfectă a examenelor de BAC, Lilia Pogolșa a spus că „perfect ar fi ca absolvenții să fie mulțumiți de note în funcție de cunoștințe și parcursul ulterior pe care îl au”. Lilia Pogolșa a mai spus că ar trebui elaborat un regulament care ar viza activitatea evaluatorilor, condițiile de evaluare etc.   Vlad Batrâncea, deputat al Partidului Socialiștilor, și-a exprimat îngrijorarea față de numărul mare de absolvenți care au picat BAC-ul în ultimii 3 ani. El spune că examenele ar trebui adaptate condițiilor Republicii Moldova, în caz contrar universitățile, dar și țara vor rămâne fără tineri.   Democrata Elena Gudumac a menționat că examenul de BAC la fizică reprezintă „culmea atitudinii iresponsabile a celor ce au pregătit testele”. Aceste persoane ar trebui să-și dea demisia imediat. Parlamentara a solicitat reevaluarea testelor în regim de urgență la disciplina fizică.   În sesiunea de BAC 2017 au participat 18,7 mii de candidați. În perioada 12-24 iulie se desfășoară sesiunea suplimentară, la care s-au înscris peste 4 mii de candidați.
18:41
Dodon nu a ieșit să stea de vorbă cu aceștia, deși se declară constant „președintele tuturor”, în schimb a promulgat Legea privind trecerea la un sistem mixt de vot, la numai 4 ore după ce această fusese votată în Parlament. Dodon a fost păzit de trupe de poliție și carabinieri, dar și de bărbați în civil care i-au împiedicat pe oameni să se strângă în fața Reședinței de stat. 
18:26
18:11
''Este o rușine faptul că majoritatea parlamentului moldovean a ales astăzi pentru cetățenii săi autoritarismul în dauna democrației, corupția în dauna transparenței, haosul în dauna statului de drept. Este cu adevărat regretabil că 74 de membri ai parlamentului au optat să consolideze dictatura Partidului Democrat și a socialiștilor cu liderul lor Plahotniuc în loc să apere interesele propriului popor'', a declarat președintele PPE, Joseph Daul. „Comisia de la Veneția a făcut recomandarea clară de a nu se introduce un nou sistem electoral. Ca de obicei, Partidul Democrat a ignorat în mare măsură recomandările Comisiei de la Veneția și temerile Uniunii Europene cu privire la schimbarea sistemului electoral. Mai mult, cele mai mari îngrijorări referitoare la noua lege electorală din (Republica) Moldova nu au fost tratate și riscurile pe care ea le implică nu au fost depășite'', mai menționează declarația liderului PPE. Dată fiind situația gravă și ignorarea completă a recomandărilor Comisiei de la Veneția de către PDM și socialiști, Partidul Popular European cere Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere UE-Republica Moldova. Partidul Popular European este cel mai mare partid politic paneuropean, incluzând 79 de partide din 41 de țări. Din PPE fac parte în prezent președinții Comisiei Europene (Jean-Claude Juncker), Consiliului European (Donald Tusk) și Parlamentului European (Antonio Tajani), șapte șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană și șapte din afara UE, 13 comisari europeni și cel mai numeros grup politic din Parlamentul European. Parlamentul Republicii Moldova a votat joi, în lectură finală, proiectul de lege cu privire la schimbarea sistemului electoral, fiind astfel adoptat sistemul de vot mixt, după ce la ședința sa din 5 mai forul legislativ de la Chișinău a votat în prima lectură comasarea proiectelor cu privire la sistemul uninominal, propus de PDM, și mixt, propus de PSRM, a transmis Unimedia. Noua lege prevede ca 51 de deputați să fie aleși în baza circumscripțiilor electorale uninominale, iar ceilalți 50 de deputați — în baza listelor de partid. Președintele parlamentului Andrian Candu declarase că proiectul va fi supus votului în a doua lectură doar după ce va fi avizat de Comisia de la Veneția. Ulterior, Comisia de la Veneția a publicat avizul privind proiectul de lege care se referă la modificarea sistemului de vot actual în sistem mixt. Organul consultativ nu a recomandat ca în condițiile actuale Republica Moldova să modifice sistemul electoral.
18:11
Astfel, prima colecție de imagini Street View în mediu fără gravitație poate fi accesată la adresa https://goo.gl/ynuzS9. Aceasta va fi prima colecție Street View cu adnotări, o funcționalitate disponibilă până acum doar în muzeele de pe Google Art & Culture. Potrivit sursei citate, pe măsură ce te plimbi prin modulele ISS pe Google Maps poți vedea note care explică aspecte, precum: zona unde astronauții fac antrenamente fizice, ce tip de alimente mănâncă sau unde se desfășoară experimentele științifice. În acest sens, oamenii pot vizita la 360 de grade 15 module din ISS și două vehicule andocabile, respectiv SpaceX Dragon și Orbital Cygnus. Proiectul a fost dezvoltat cu ajutorul NASA și Agenția Spațială Europeană, utilizând camere de fotografiat DSRL și alte echipamente deja existente la bord. Fotografiile Street View de pe ISS au fost realizate de astronautul francez Thomas Pesquet de la Agenția Spațială Europeană, iar pentru a vizualiza imaginile Street View de pe ISS din Google Maps trebuie căutat Johnson Space Center din Texas, iar de acolo va apărea o opțiune de a 'vizita' virtual Stația Spațială Internațională, precizează compania. În 2017, Street View sărbătorește 10 ani de existență și este disponibil în 84 de țări, precum și în zone din Arctica și Antarctica. În prezent, există peste un miliard de utilizatori activi de Google Maps, în fiecare lună Compania Google a fost fondată în 1998 de către Larry Page și Sergey Brin. La nivel global, compania are peste 50.000 de angajați și oferă o gamă largă de produse și platforme populare, precum Search, Maps, Ads, Gmail, Android, Chrome și YouTube. În octombrie 2015, Alphabet a devenit compania-mamă a Google.
18:11
„Oficiul pentru controlul bunurilor din străinătate din cadrul Trezoreriei SUA a calculat o penalizare de două milioane de dolari americani împotriva ExxonMobil”, se precizează în declarația publică a instituției amintite, preluată de Tass. Violarea regimului de sancțiuni a intervenit „pe aproximativ 14 mai 2014, precum și pe 23 mai 2014, a mai precizat Trezoreria SUA. La acea vreme, directorii executivi ai subsidiarelor ExxonMobil negociau la acea vreme cu mai mulți oficiali ruși intrați pe „lista neagră” a sancțiunilor SUA. Mai precis, acești directori au semnat cu președintele Rosneft, Igor Sechin, opt acorduri legate de proiecte de gaz și petrol în Rusia. 
18:11
Scopul şi obiectivul major al noului cadru de reglementare este de a consolida rolul bibliotecii în societate drept un serviciu public. Proiectul a fost elaborat de Ministerul Culturii ca urmare a monitorizării procesului de implementare a Legii cu privire la biblioteci din 1994, fiind luată în considerare şi experienţa de aplicare formată în Norvegia, Republica Cehă, Danemarca, Suedia, Rusia şi România, transmite IPN.   Legea prezintă o abordare nouă în raport cu serviciile de bibliotecă. În comparaţie cu legea în vigoare, documentul operează cu un concept nou – servicii de bibliotecă de bază, care urmează să fie acordate gratuit utilizatorilor bibliotecii.   Un element de noutate este formarea profesională şi formarea continuă a personalului de specialitate din biblioteci. Legea reglementează în mod expres obligația bibliotecilor de a asigura accesul fizic şi de a organiza servicii speciale pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. Totodată, apare obligația de a planifica în bugetul bibliotecii sume necesare şi destinate pentru achiziții de documente de bibliotecă în limbile minorităților din cadrul comunității pe care biblioteca respectivă o deservește.   Potrivit Ministerului Culturii, bugetul mediu anual al unei biblioteci publice teritoriale este de 60-70 de mii lei, inclusiv cu plata salarială. Având în vedere că intrarea în vigoare a proiectului va avea loc în termen de 18 luni după publicarea acestuia, se consideră că autoritățile centrale şi locale vor avea timp să elaboreze şi să aprobe bugetele respective conform tuturor procedurilor legale, nefiind necesare cheltuieli suplimentare neplanificate.
17:56
Acest lucru se întâmplă înainte ca Rogozin să ajungă la Tiraspol, la finele lunii iulie, pentru a marca 25 de ani de la desfășurarea trupelor de pace la Nistru.„Autoritățile din Republica Moldova sunt nevoite să refuze acordarea dreptului de a traversa spațiului său aerian și de a ateriza a avioanelor Forțelor Aeriene Militare a Rusiei în aeroporturile din Chișinău și Tiraspol în legătură cu lipsa condițiilor necesare în acest sens, fapt despre care partea rusă a fost anunțată anterior de nenumărate ori'', se menționează în scrisoarea MAEIE de la Chișinău, citată de Karadeniz Press. Autoritățile de la Chișinău își exprimă totodată regretul în legătură cu lipsa unui plan comun de manifestări cu ocazia aniversării a 25 de ani de la desfășurarea operațiunii de menținere a păcii pe Nistru și consideră inoportună desfășurarea unor asemenea evenimente în mod unilateral. Dodon îi așteaptă pe ruși ca sarea-n bucate Totuși, Dmitri Rogozin a declarat că nu va renunța să viziteze Republica Moldova la finele lunii iulie, invocând invitația pe care i-a făcut-o în acest sens președintele Igor Dodon. „Nu am înțeles: cine și ce nu mi-a permis. Voi ateriza și mă voi întâlni cu președintele Moldovei și conducerea Transnistriei... Sunt invitat în Chișinău de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. (...) Ce ține de mijlocul de transport, vom anunța în modul stabilit partea-gazdă, dar nu pe cei care mereu fac declarații provocatoare'', a scris Rogozin pe pagina sa de Facebook, în replică la refuzul Chișinăului de a acorda un ''coridor verde'' pentru delegația Federației Ruse. La rândul său, într-un comentariu pe Twitter, Igor Dodon a scris că Rogozin este așteptat ''cu drag''. „Dmitrii Olegovici, vă primim cu drag. Vă așteptăm...”, a scris Dodon.  Dmitri Rogozin a luptat cu arma în mână de partea separatiștilor transnistreni în războiul de pe Nistru din 1992, fapt pe care Dodon îl ignoră, deși se consideră un președinte patriot.    
17:41
Specialiștii știu deja că un program îndelungat de lucru crește riscul de accident vascular cerebral (AVC), însă asocierea dintre munca prelungită și ritmul cardiac neregulat — cunoscut și sub numele de "fibrilație atrială" — nu era cunoscută până la acest studiu. Un studiu realizat pe un eșantion de peste 85.500 de cetățeni britanici și scandinavi — femei și bărbați — a descoperit o legătură între programul de muncă îndelungat și riscul de apariție a unei afecțiuni a inimii care cauzează un ritm cardiac neregulat, adeseori neobișnuit de ridicat. În comparație cu persoanele care au un program de lucru normal, ce constă între 35 și 40 de ore lucrate în fiecare săptămână, angajații care muncesc peste 55 de ore pe săptămână se confruntă cu un risc cu 40% mai mare de a dezvolta fibrilație atrială în următorii 10 ani. La fiecare grup de 1.000 de persoane incluse în studiu, medicii au constatat un număr suplimentar de 5,2 cazuri de fibrilație atrială în rândul persoanelor cu orare de muncă aglomerate, pe parcursul duratei de monitorizare de 10 ani. Fibrilația atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac. Această maladie, ce afectează aproximativ 1 milion de persoane în Marea Britanie, poate să provoace AVC, insuficiență cardiacă și demență. Mika Kivimaki, profesor la University College London, coordonatorul principal al studiului, a spus: "Aceste descoperiri arată că programul de lucru îndelungat este asociat cu un risc sporit de fibrilație atrială, cea mai cunoscută formă de aritmie cardiacă". "Acesta ar putea fi unul dintre mecanismele care explică riscul ridicat de AVC, observat anterior, în rândul persoanelor care petrec multe ore la locul de muncă". "Se știe că fibrilația atrială contribuie la apariția AVC-ului, dar și la apariția altor efecte medicale adverse, precum insuficiența cardiacă și demența asociată AVC-ului". Profesorul Kivimaki și colegii lui care au realizat această meta-analiză la IPD-Work Consortium au studiat datele provenind de la 85.494 de bărbați și femei din Marea Britanie, Danemarca, Suedia și Finlanda, care au participat la cel puțin unul dintr-o serie de opt studii realizate în aceste țări între 1991 și 2004. Programul de lucru a fost clasificat în mai multe categorii: sub 35 de ore, 35-40 de ore (program standard), 41-48 de ore, 49-54 de ore și peste 55 de ore pe săptămână. Niciunul dintre participanți nu suferea de fibrilație atrială la începutul studiilor. Pe parcursul celor 10 ani de monitorizare au apărut 1.061 de cazuri noi de fibrilație atrială — o incidență de 12,4 la 1.000 de persoane. În rândul celor 4.484 de persoane care lucrau peste 55 de ore săptămânal, incidența acestei afecțiuni a fost de 17,6 la 1.000 de persoane. Studiul a fost publicat în European Heart Journal.
Acum 12 ore
17:26
După ce dimineață nu mai puțin de 74 de parlamentari de la putere și din opoziție au avizat pozitiv proiectul de lege respectiv în cea de-a doua lectură, a venit rândul președintelui prorus Igor Dodon să „desăvârșească” această acțiune prin promulgare. „Câteva clipe în urmă am promulgat Legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt. Felicit toți cetățenii Republicii Moldova cu această ocazie. Consider că începe o nouă filă în istoria modernă a Republicii Moldova.Vom munci în continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anunțate. Moldova are viitor!”, a scris Dodon pe pagina de Facebook, cel care în trecut bloca orice inițiativă venită din Parlament.   Întrebat de jurnaliști când ar putea fi promulgat documentul, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că este de părerea că documentul ar putea fi semnat de președinte abia peste câteva zile, deoarece redactarea documentului durează ceva timp de obicei. Nu și de data aceasta, promulgarea fiind cea mai rapidă de la instalarea lui Dodon în fruntea țării. 
16:11
Frank Chen, Director al Centrului internațional de business, a menționat în cadrul unei întrevederi cu ministrul Economiei Octavian Calmâc că Dynavolt este unul dintre primii producători de electronice inovatoare și flexibile, și dispune de un sistem de management al bateriei foarte eficient și control independent al fiecărei serii de baterii, care vizează aplicații comerciale și industriale de la 30kW până la instalații multi-megawatt. Octavian Calmâc a menționat că acest proiect va stimula dezvoltarea tehnologiilor emergente, crearea unui sistem durabil, precum și dezvoltarea cooperării bilaterale reciproc avantajoase și crearea noilor locuri de muncă. Dynavolt este un producător și dezvoltator listat la bursă cu trei divizii principale: Baterii avansate (cu mai multe și diverse tehnologii), Vehicule electrice (producție și leasing) și Energie nouă și regenerabilă, modele de implementare a proiectelor EPC / BOT, dezvoltarea energiilor regenerabile și a proiectelor de stocare a energiei electrice, distribuția și vânzarea energiei electrice. Dynavolt își extinde rețeaua de vânzări în peste 90 de țări și regiuni.   Anatol Moraru  
15:56
„Felicit toți cetățenii Republicii Moldova cu această ocazie. Consider că începe o nouă filă în istoria modernă a țării”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. Totodată, șeful statului menționează că, alături de echipa sa, va munci în continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anunțate. „Moldova are viitor!”, a declarat Igor Dodon.
15:41
„Având în vedere situația creată și ignorarea completă de către PD și PSRM a recomandărilor Comisiei de la Veneția, precum și a celor venite din partea Uniunii Europene, PPE cere Comisiei Europene să stopeze toate finanțările pentru Republica Moldova, precum și revizuirea Acordului de Asociere RM-UE”, a declarat astăzi liderul PPE, Joseph Daul.   El a mai adăugat că ce s-a întâmplat astăzi în Parlamentul de la Chișinău nu are nicio legătură cu democrația și întărirea statului de drept, ci mai degrabă cu consolidarea puterii în mâinilor anumitor politicieni. „Este rușinos că Parlamentul Republicii Moldova a ales astăzi pentru cetățenii săi autoritarismul în locul democrației, corupția în locul transparenței și haosul în locul statului de drept. Este extrem de regretabil faptul că 74 de membri ai Parlamentului au ales să consolideze autocrația Partidului Democrat și cel Socialist în frunte cu liderul acestora Plahotniuc, în loc de a apăra interesele cetățenilor”, a completat Daul. De altfel, UE a declarat în premieră, prin oficialii săi, că ajutoarele financiare, în speță acele 100 de milioane de euro drept asistență macrofinanciară, vor fi condiționate și politic. Puterea de la Chișinău a decis să ignore aceste avertismente și a luat decizia schimbării sistemului de vot, fapt ce va atrage urmări din partea Bruxellesului. 
15:26
Această instituție, de pe lângă Consiliul Europei, a văzut ca inoportună schimbarea acestui sistem de vot în R. Moldova, dar parlamentarii PD și cei ai PSRM, sprijiniți de fracțiunea PPEM din Parlament, au considerat că voința poporului trebuie să fie suverană, invocând sute de mii de semnături strânse în acest sens de la populație. Pe această listă a votului de astăzi se regăsesc aproape toți deputații PD, PSRM și PPEM   –Marian Lupu –Dumitru Diacov – Sergiu Sîrbu – Vladimir Andronachi – Raisa Apolschii –Elena Bacalu – Ion Balan – Galina Balmoş – Alexandr Bannicov –Valentina Buliga –Andrian Candu – Demian Caraseni – Sergiu Chiseliov – Corneliu Dudnic –Nicolai Dudoglo – Boris Golovin – Anatolie Gorilă – Elena Gudumac – Vladimir Hotineanu – Violeta Ivanov – Nicolae Juravschi – Lidia Lupu – Corneliu Mihalache – Victor Mîndru – Eugeniu Nichiforciuc –Corneliu Padnevici – Nae-Simion Pleşca – Petru Porcescu – Marcel Răducan – Artur Reşetnicov – Valentina Rotaru – Oleg Sîrbu – Sergiu Stati – Petru Ştirbate – Valentina Stratan – Constantin Ţuţu – Vladimir Vitiuc – Igor Vremea – Anatolie Zagorodnîi – Zinaida Greceanîi – Vasile Bolea – Vlad Batrîncea – Oleg Cuciuc – Alla Dolinţă – Corneliu Furculiţă – Vladimir Golovatiuc – Sergiu Groza – Elena Hrenova – Anatolie Labuneţ – Adrian Lebedinschi –Oleg Lipskii – Ghenadi Mitriuc – Radu Mudreac – Alexandr Nesterovschi – Grigore Novac – Vladimir Odnostalco – Marina Radvan – Oleg Savva – Eduard Smirnov – Bogdan Ţîrdea – Vladimir Ţurcan –Angel Agache – Eugen Bodarev – Eugen Carpov – Iurie Chiorescu – Ştefan Creangă – Valeriu Ghileţchi – Aliona Goța – Octavian Grama – Simion Grişciuc – Iurie Leancă – Gheorghe Mocanu – Nicolae Olaru – Mihaela Spatari
14:26
Aceasta reteta este perfecta pentru cei care doresc sa slabeasca fara sa tina dieta. Pentru preparare, aveti nevoie de: – miere   – usturoi   – otet de mere   Asadar, amestecati 16 catei de usturoi ma­runt tocati, un li­tru otet de mere de calitate buna (preparat in casa sau bio) cu 500 g miere. Puneti ingredientele intr-un borcan inchis er­metic si lasati-le la macerat trei zile. Timp de o luna, luati din preparat o lin­gura dimineata si o lingura seara, ina­inte de mese, potrivit kfetele.ro.
14:11
Valoarea nominală a unui tichet de masă pentru o zi lucrătoare va constitui 45 de lei, suma fiind deductibilă, adică nu se impozitează. Valoarea tichetului de masă se va indexa anual, proporțional cu rata inflației stabilită pe țară pentru lunile ianuarie-decembrie din anul precedent. Angajatorul urmează să distribuie salariaților tichete de masă la sfârșitul fiecărei luni, reieșind din numărul zilelor lucrătoare din luna următoare. Totodată, salariatul urmează să utilizeze un număr de tichete cel mult egal cu numărul zilelor efectiv lucrate. Este interzisă convertirea valorii tichetelor de masă în bani. Dar se permite să adaugi bani ca să achiți o cumpărătură.
13:26
O temperatură mai mare ajută bebeluşii să găsească mai uşur mamelonul şi poate explica de ce, după câteva ore de la naştere, nou-născuţii sunt capabili să se frănească, notează Live Science. În cadrul acestui studiu, cercetătorii au examinat 41 de femei care au născut în perioada ianuarie - februarie 2015. Femeile incluse în studiu nu au avut probleme în timpul sarcinii sau la naştere şi au fost gravide cu un singur copil, potrivit descopera.ro. La spitalul din Italia unde a avut loc studiul, practica standard după ce o femeie naşte este ca bebeluşul să fie plasat imediat la sânul mamei şi să fie lăsat acolo timp de 15 minute. Rezultatele au arătat că înainte ca mamele să nască, temperatura mameloanelor era puţin mai ridicată decât temperatura din jur (cu 0,2 grade Celsius). După naştere, temperatura mameloanelor a crescut relativ la temperatura din jur, cu o medie de 0,5 grade Celsius. Mai mult decât atât, cercetătorii au găsit că temperatura buzelor bebeluşilor era cu 1,2 grade Celsius mai mică decât fruntea în prima zi, iar această diferenţă sa păstra la circa un grad Celsius în a doua zi. Acest lucru înseamnă că diferenţa dintre buzele bebeluşilor şi mameloane era de 1,7 grade. Întrucât a existat o creştere în temperatură a mameloanelor şi o scădere în temperatură a buzelor nou-născuţilor, cercetătorii indică prezenţa unui mecanism care duce la creşterea diferenţei de temperatură între cele două, care are rolul de „detector termic”. Alte studii au mai arătat că bebeluşii se ghidează şi după miros, arătând că nou-născuţii răspund la mirosuri eliberate în mod natural, iar o temperatură mai ridicată ajută de asemenea la intensificarea mirosului. Este nevoie de alte studii care să includă şi alte variabile, cum ar fi potenţiala influenţă a medicaţiei asupra temperaturii mameloanelor, nivelul hormonal sau stările emoţionale ale mamelor.
13:11
Potrivit informaţiilor transmise miercuri de biroul său, McCain este în prezent în faza de refacere, după ce vineri a suferit o intervenţie chirurgicală pentru eliminarea un cheag de sange aflat deasupra ochiului stang. Doctorii senatorului McCain au declarat că acesta se recuperează din operaţie "uimitor de bine" şi că starea sănătăţii sale este excelentă. Potrivit biroului său, opţiunile de tratament includ o combinaţie de chimioterapie şi radiaţii, scrie romaniatv.net. Familia senatorului a fost şocată la auzul veştilor date de medici. Fiica acestuia, Meghan a scris într-o postare pe Twitter faptul că "vestea despre boala tatălui meu a afectat toţi membrii familiei". Cunoscut pentru independenţa sa politică, McCain este unul dintre cei mai populari parlamentari americani printre colegii săi şi în mass-media de peste Ocean.    
12:56
El mai spune că, în cazul său, se urmărește discreditarea sa și se comit abuzuri și presiuni asupra unor terți pentru a i se găsi ceva anume de natură penală. Chirtoacă susține că este o calomnie acuzațiile de luare de mită care i se aduc, susținând că nu sunt probe în această direcție. Edilul a menționat că toată această incertitudine și plasarea sa în arest la domiciliu a întârziat proiecte pe bani europeni menite să dezvolte Chișinăul, așa cum ar fi semnarea unu proiect de 10 milioane de euro cu Banca de Investiții pentru reabilitarea mai multor blocuri.   Chirtoacă spune că se urmărește împiedicării sale de a-și exercita funcția sau în a candida la parlamentare și președinție pentru că o eventuală condamnare l-ar lipsi de un asemenea drept. „Adevărații hoți se găsesc la parlament, la președinție, în structurile de conducere ale statului Republica Moldova care ne prostesc prin tot felul de inițiative, concerte”, a declarat el. Chirtoacă este cercetat, în arest la domiciliu, în dosarul parcărilor cu plată, după ce fostul șef al Direcției Trasport Igor Gambrețchi şi viceprimarul Capitalei Nistor Grozavu, au fost eliberați din arest și își exercitată în continuare funcții la Primărie.  
12:56
Accesul către Președinție este restricționat de un cordon format din cinci rânduri de carabinieri. Protestatarii au blocat str. 31 august, circulația rutieră fiind redirecționată pe străzile adiacente. Dmitri Ciubaşenco, vicepreședintele PPPN, a cerut șefului statului să nu promulge legea prin care este modificat sistemul electoral. Potrivit lui Ciubaşenco, astfel Igor Dodon va demonstra că nu este subordonat liderului PDM Vlad Plahotniuc. Protestatarii cer prezenta președintelui în faţa mulțimii. /12.28/ Coloana de protestatari se îndreaptă către Președinție. Acțiunii de protest organizate de partidele extra-parlamentare s-au alăturat și deputații fracțiunii Partidului Comuniștilor, care au părăsit sala de ședințe a Parlamentului după votul pentru introducerea sistemului electoral mixt. Parlamentara Inna Şupac a declarat în faţa mulțimii că deputații comuniști nu au putut participa la uzurparea puterii în stat, au cerut ca proiectul să fie scos din ordinea de zi, dar nu au avut susținere. /11.50/ Susținătorii votului mixt și-au încheiat acțiunea și au plecat din fața Parlamentului. Cei care se declară împotriva modificării sistemului electoral continuă să manifesteze. Potrivit liderei PAS, Maia Sandu, cei 74 de deputați care au votat modificarea Codului Electoral vor rămâne în istorie ca „cei care au votat dictatura în Republica Moldova”. /11.36/ Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne, în asigurarea ordinii publice sunt antrenate suficiente forțe. MAI îndeamnă oamenii să respecte ordinea publică, să se abțină de la acțiuni ilegale și să nu poarte la manifestație arme, obiecte explozive, substanțe interzise sau alte obiecte ce pot pune în pericol viața sau sănătatea oamenilor. /11.22/ Altercații între protestatari. Manifestanții din cele două tabere s-au stropit cu apă. Forțele de ordine au intervenit pentru a nu admite tensionarea situației. Din clădirea Parlamentului, pe fereastră, au fost aruncate două pancarte pe care scria: „Nu votului mixt”. Numărul cordoanelor de polițiști se mărește, sunt deja cinci la număr. Lidera PAS Maia Sandu a declarat că acțiunea de protest va continua pe tot parcursul zilei. Ca un semnal de alarmă. „Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este o ilegalitate. O să rămânem aici atât timp cât va fi nevoie pentru a ne apăra democrația. Vom merge pe toate căile legale”, a declarat Maia Sandu. /11.00/ Protestatarii care sunt împotriva votului mixt înconjoară clădirea Parlamentului. Apelul a venit din partea liderului PPDA. Andrei Năstase a încercat să ajungă în Parlament, dar a fost împiedicat de către forțele de ordine. /10.46/ Modificarea sistemului electoral a fost votată cu 74 de voturi. Mai mulți deputați au părăsit sala de ședințe. /10.38/ Liderul PPDA Andrei Năstase a declarat că vor fi organizate proteste masive dacă Parlamentul va vota modificarea Codului Electoral. Prim-vicepreședintele Partidului Unității Naționale Ana Guțu a declarat că participă la acțiunea de protest împotriva modificării sistemului electoral deoarece o astfel de modificare nu va permite partidului pe care îl reprezintă să acceadă în Parlament la viitoarele alegeri parlamentare. /10.24/ Liberalul Ion Apostol a declarat într-un briefing de presă că astăzi la Parlament va avea loc „ultimul act al siluirii democrației din Moldova”, act ce se va consuma în câteva ore. „Astfel, în pofida mesajelor partenerilor externi, azi va fi schimbat sistemul de vot cu un singur scop: asigurarea perpetuării la guvernare a tandemului PDM-PSRM, care conduce azi Republica Moldova. Partidul Liberal a fost primul care s-a opus acestei inițiative, fiind convins că riscurile pe care le comportă pentru procesul democrat de alegeri sunt incomensurabile”, a declarat Ion Apostol. Potrivit liberalului, probabil actualul sistem electoral nu este cel mai bun, dar nici clasa politică nu a excelat întotdeauna, dezamăgind deseori cetățenii, însă această formulă imperfectă asigură cel puțin o reprezentativitate cinstită a voturilor exprimate. Proiectul de lege care va fi votat azi în lectură finală prezintă, după cum s-a exprimat și Comisia de la Veneția, riscul că deputații să fie influențați de interese de afaceri, a mai spus Ion Apostol. „Acum Parlamentul este asemănător unui bâlci în care totul se vinde și se cumpără, iar după următoarele alegeri tranzacțiile cu deputați vor deveni la fel de captivante ca și transferurile unor fotbaliști”, a mai spus deputatul liberal. /10.19/ Lidera Partidului Acțiune şi Solidaritate (PAS) Maia Sandu şi liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) Andrei Năstase își exprimă nemulțumirea față de faptul că celor care se declară împotriva tentativei de modificare a sistemului electoral li se permite să protesteze doar aproape de stradă, pe când susținătorilor li s-a permis să manifesteze chiar la ușa Parlamentului. /10.12/ La acțiunea Asociației „Credință Patriei” a luat cuvântul deputatul Partidului Democrat (PDM) Sergiu Sârbu. Acesta a declarat a astăzi, 20 iulie, va fi votat în Parlament în lectură finală proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral. „Este o zi importantă pentru toți. Actuala guvernare, la propunerea dumneavoastră, votează astăzi modificarea sistemului electoral, prin introducerea sistemului de vot mixt. Eu sunt sigură că votul de astăzi este votul dumneavoastră”, a declarat democrata Valentina Buliga. /10.04/ Cu câteva minute înainte de şedinţa Parlamentului, tensiunile între cele două tabere cresc. Asociația „Credință Patriei” a lansat acțiunea de susținere a votului mixt, iar tabăra partidelor extraparlamentare scandează: „Trădătorii”. /09.45/ Două tabere manifestează în faţa Parlamentului, în momentele în care deputații s-au adunat pentru ședința plenară. Asociația „Credință Patriei” a venit în fața clădirii legislativului pentru a susține modificarea sistemului electoral. Pe de altă parte, mai multe partide extraparlamentare protestează împotriva acestei inițiative. Cele două tabere sunt despărțite de două cordoane de polițiști, transmite IPN. Tabăra partidelor extraparlamentare acuză tabăra adversă de trădare, iar pe deputații majorității parlamentare –  de promovarea intereselor liderului democrat Vlad Plahotniuc, care ar urmări scopuri personale prin modificarea sistemului electoral. „Sistemul mixt nu face decât să permită Partidului Democrat să se mențină la putere. Pentru asta și-au tras un nou partid politic, Partidul Socialiștilor. Ei ne vor îngenunchiați. Plahotniuc şi Dodon vor ca noi să trăim în continuare în mizerie, sărăcie, să ne întoarcă la regimul sovietic, mafiotic și oligarh”, a declarat liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Partidul Democrat a anunțat că modificările în lectură finală la Codul Electoral – prin care actualul sistem de vot, proporțional, pe liste de partid, urmează să fie  schimbat în unul mixt – vor fi votate până la sfârșitul sesiunii curente.    
Acum 24 ore
12:26
Noua structură a Cabinetului de miniştri include următoarele Ministere:  Ministerul Economiei și Infrastructurii Ministerul Finanțelor Ministerul Justiției Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene Ministerul Afacerilor Interne Ministerul Apărării Ministerul Educației, Culturii și Cercetării Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului  Lista ministerelor indicate rezultă din schimbarea denumirii și preluarea unor domenii de activitate după cum urmează:  Ministerul Economiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și de la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și domeniul construcției de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cu modificarea denumirii în Ministerul Economiei și Infrastructurii.  Ministerul Culturii va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Educației, de la Ministerul Tineretului și Sportului și domeniul de cercetare de la Academia de Științe a Moldovei, cu modificarea denumirii în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.  Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Sănătății, cu modificarea denumirii în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.  Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și de la Ministerul Mediului, cu modificarea denumirii în Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.  După aprobarea de către Parlament a Listei ministerelor, Guvernul urmează  în termen de 3 luni să întreprindă măsurile necesare în vederea reorganizării structurii organelor centrale de specialitate ale administrației publice, să prezinte Parlamentului propuneri privind aducerea legislației în vigoare în concordanță cu noua structură a organelor centrale de specialitate ale administrației publice şi să asigure ajustarea cadrului său normativ.  Amintim că la data de 20 ianuarie 2016, Parlamentul a acordat Guvernului vot de încredere pentru realizarea Programului său de activitate. La capitolul VII „Buna Guvernare”, Guvernul și-a asumat în calitate de obiectiv primar realizarea reformei administrației publice centrale, inclusiv prin optimizarea numărului de ministere și al autorităților publice și a costurilor administrative.
11:56
Potrivit rechizitoriului, în luna ianuarie 2017, inculpaţii, care acţionau în complicitate, i-au oferit unui inspector superior al Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului (APC) taxe de protecţie pentru a ignorara plîngerile consumatorilor, precum şi pentru „controale superficiale” la cele 22 de staţii PECO pe care aceştia le reprezentau. În total, pentru aceste servicii, inculpaţii i-au oferit angajatului APC 220 000 lei pentru o perioadă de un an, stabilind achitarea sumei în rate, a cîte 55 000 de lei trimestrial. Aceştia au fost reţinuţi acum două luni, de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă de la 6 până la 12 ani închisoare cu amendă de pînă la 8000 unităţi convenţionale. Urmărirea penală în privinţa inspectorului APC şi unui alt petrolist, care intermediase tranzacţia ilegală şi care la fel au fost reţinuţi în acest caz, urmează în scurt timp să fie finalizată şi transmisă spre examinare instanţei de judecată. În cadrul cauzelor penale nominalizate procurorii anticorupţie au documentat atît acţiunile persoanelor care desfăşoară activitatea de antreprenoriat, care au corupt persoanele publice, a persoanelor intermediare, care au asigurat legătura şi transmiterea banilor între persoana care oferă banii şi persoana publică, cît şi acţiunile funcţionarului care a primit recompensă ilegală pentru neîndeplinirea corespunzătoare a atribuţiilor de serviciu.  
11:56
Un studiu publicat în Nature arată că ionii de sodiu limitează gustul amar al cafelei şi îi îmbunătăţesc aroma. Aşadar, data viitoare când bei o cafea şi este prea amară, adaugă-i un praf de sare, cât ai pune sare pe vârful unui cuţit, nu mai mult.  Nu este prima oară când experţii laudă proprietăţile sării.
11:26
Astfel, nouă structura a guvernului va cuprinde următoarele ministere: Ministerul Economiei și Infrastructurii Ministerul Afacerilor Interne Ministerul Apărării Ministerul Educației, Culturii și Cercetării Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Ministerul Finanțelor Ministerul Justiției Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene   Ministerele ar urma să fie reorganizate în trei luni, după aprobarea Parlamentului, și de asemenea să fixeze cadrul juridic de funcționare a acestora. Măsura a fost luată după ce PL a părăsit guvernarea, PD comasând practic ministerele deținute de liberali.
11:26
„Astăzi, 20 iulie 2017, de ziua Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, sărbătorim Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene și onorăm contribuția tuturor militarilor și civililor care și-au pus destinele în slujba Aripilor Românești. De la înființarea, în 1893, a primei aerostații a armatei noastre și până în prezent, la intrarea în dotare a avionului de luptă F-16, Forțele Aeriene au parcurs un drum lung al evoluției, marcat de pasiune, de vocația pionieratului, dar și de sacrificii. Cele două Războaie Mondiale au reprezentat probe de foc pentru Forțele Aeriene Române, care au îndeplinit sarcina apărării spațiului aerian românesc și a obiectivelor terestre și navale, civile și militare”, afirmă Iohannis, în mesajul transmis. Totodată, șeful statului arată că participarea militarilor Forțelor Aeriene la misiuni complexe, sub egida NATO, ONU, OSCE și a Uniunii Europene, dovedește profesionalism și patriotism.   ''Exemplul de devotament și cutezanță al acestor oameni minunați reprezintă un reper pentru noi și generațiile care vor veni. Tot astăzi îi cinstim pe toți deschizătorii de drumuri care, prin efortul lor creator, au contribuit la dezvoltarea aviației și a științei aeronautice românești și mondiale — personalități remarcabile, precum Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă, Elie Carafoli și Hermann Oberth. Îi sărbătorim, de asemenea, pe cei din aviația civilă de transport și din cea utilitară, dar și pe împătimiții aviației sportive, care prin activitatea lor contribuie la dezvoltarea economiei și la promovarea sportului românesc”, spune președintele Iohannis.  
10:56
La Chișinău, Tudose va fi asșteptat de omologul său de peste Prut, Pavel Filip, cu care va avea o întrevedere bilaterală, după care discuţiile vor continua în cadrul delegaţiilor oficiale din cele două ţări. După întrevedere, prim-miniștrii Pavel Filip şi Mihai Tudose vor susţine o conferinţă de presă comună şi vor participa la ceremonia de transmitere a microbuzelor, donate de Guvernului României. De asemenea, premierul român va avea o întrevedere cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Programul vizitei de lucru a Prim-ministrului României, Mihai Tudose, în Republica Moldova include:   ora 10.00 – întrevederea bilaterală a Premierului Pavel Filip şi Prim-ministrului României, Mihai Tudose (Reşedinţa de Stat, str. Nicolae Iorga, nr. 23)   Notă: Direcția comunicare și protocol a Guvernului va realiza imagini protocolare pe care le va pune la dispoziţia instituţiilor mass-media   ora 10.20 - Fotografie de protocol comună a celor doi Prim-miniştri, urmată de ședința în format extins a delegațiilor Republicii Moldova și României   Notă: Reprezentanţii mass-media vor avea posibilitate să ia imagini protocolare de la şedinţă   ora 11.25 – Prim-ministrul Pavel Filip şi Prim-ministrul României, Mihai Tudose, vor susţine o conferinţă de presă   ora 12.00 - Ceremonia de transmitere a microbuzelor, donaţie din partea Guvernului României (Piaţa Marii Adunări Naţionale)   ora 14.45 - Întrevederea Premierului Mihai Tudose şi a Preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu    
10:56
Pentru acest proiect de lege au votat nu mai puțin de 74 de deputați, în timp ce deputații comuniști au părăsit sala de ședințe în semn de protest.
10:56
  În prezent, cadrele didactice pentru specialitățile pedagogice sunt pregătite doar în instituțiile de învățământ superior. Admiterea la aceste specialități în baza studiilor  gimnaziale nu se mai face. Pe de altă parte, numărul posturilor vacante de educatori și învățători este în continuă creștere. Dacă în 2015 se atesta o insuficiență de 184 de educatori și 71 de învățători, în 2017 aceste cifre au crescut până la  437 și, respectiv, 203. De asemenea, peste 12% din învățători și educator sunt de vârstă pensionară. Astfel, modificările la Codul Educației prevăd scăderea  cerințelor minime de calificare pentru ocuparea funcțiilor didactice în educația timpurie și în învățământul primar. De asemenea, pregătirea cadrelor în programele de formare profesională tehnică post secundară în baza studiilor gimnaziale se va face pe o durată de 4-5 ani.  Studiile se vor finaliza cu susținerea examenului de bacalaureat pentru elevii cu studii gimnaziale și susținerea obligatorie a examenului de calificare pentru cei  admiși în baza diplomei de bacalaureat. Proiectul de lege mai prevede crearea unei noi funcții  în cadrul personalului didactic auxiliar și anume, cea de asistent al educatorului.
10:41
  Leu Leul este cea mai norocoasa zodie in general, dar mai ales in luna august a acestui an. Astrele aduc circumstante favorabile, iar banii pot fi facuti foarte usor. Asadar, iti vei putea dovedi creativitatea sau utilitatea in anumite medii profesionale sau sociale si vei avea un succes rasunator. Norocul va face parte din viata ta sub diferite forme si cam pe toate planurile. Inclusiv la capitolul dragoste lucrurile se indreapta si ai putea fi ceruta in casatorie ori, daca nu ai o relatie stabila, vei intalni barbatul perfect. Gemeni Va fi o luna de succes pentru tine. Vei avea posibilitatea sa incepi noi proiecte, sa castigi mai multi bani sau sa faci investitii profitabile. Initiativele indraznete te vor ajuta sa iesi din evidenta si sa atragi persoanele potrivite de partea ta. Practic, chiar daca nu depui prea mult efort, norocul iti iese in cale. Vei avea noroc si sa intalnesti exact persoana pe care o cauti de atata vreme. Astrele iti favorizeaza aceasta intalnire care poate rezulta intr-o relatie fericita pentru toata viata. Sagetator Te poti considera fericita zodiacului in luna august. Niciodata parca nu ti-a mers intr-atat de bine. Sansele ti se ivesc la tot pasul si dai piept cu norocul. Succesul iti este asigurat: castigi bani din tot felul de afaceri si proiecte, ai noroc in foarte multe situatii si atragi persoanele potrivite de partea ta. Dorinta de afirmare este puternica, iar din acest motiv reusesti sa faci o impresie foarte buna oriunde te-ai duce. Sunt sanse uriase sa castigi bani fie la loto, fie sa te procopsesti cu o mostenire, potrivit ele.ro.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.