Un copil rătăcit a fost găsit de polițiști la intrarea în Chișinău // VIDEO

Moldova24, 11 ianuarie 2017 19:42

Copilul a fost zărit de un echipaj al Inspectoratului Național de Patrulare care patrula la intrarea în municipiul Chișinău, la intersecția dintre șoseaua Balcani și Calea Ieșilor. Incidentul a avut loc astăzi, în jurul orei 15.00. Minorul se deplasa singur prin nămeți. Luat la întrebări de polițiști, acesta le-a spus că s-a rătăcit. Ofițerii de patrulare au condus copilul acasă, iar părinții au rămas surprinși de cele întâmplate.   Inspectoratul Național de Patrulare recomandă părinților să se asigure că copiii lor cunosc informația utilă precum: numele părinților, numărul de telefon al acestora, adresa de domiciliu, în cazul în care s-au rătăcit. The post Un copil rătăcit a fost găsit de polițiști la intrarea în Chișinău // VIDEO appeared first on Moldova 24.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova24

Acum 24 ore
11:57
Ion Ceban, purtătorul de cuvânt al președintelui Igor Dodon anunță pe facebooc că la data de 24 ianuarie Igor Dodon va organiza un dialog cu mass-media. Potrivit acestuia presa urmează să expedieze din timp întrebările pentru președinte la o adresă de e-mail. Amintim că ieri, președintele Dodon s-a întors din prima sa vizită oficială în calitatea sa de șef de stat pe care a efectuat-o în afara țării - Rusia. Anterior acesta a vizitat teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului aflat temporar sub controlul ilegal al separatiștilor, unde a discutat cu așa-zisul președinte al autoproclamatei rmn.   The post PRESEDINTELE DODON cheamă presa la o discuție pe înserate appeared first on Moldova 24.
11:42
  În dimineața zilei de astăzi, în jurul orei 04.00, un taximetrist a solicitat ajutorul Poliţiei Capitalei, după ce a fost jefuit de doi pasageri. La apelul bărbatului a intervenit imediat un echipaj mobil al Batalionului Reacţionare Operativă din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău. Potrivit victimei, suspecţii au coborât pe strada A. Marinescu şi au încercat să fugă în direcţii necunoscute, după ce au furat din automobil portmoneul cu bani şi un registrator video. În scurt tim, cei doi pasageri au fost reţinuţi și escortaţi la Inspectorat pentru audieri. Ei s-au dovedit a fi doi tineri cu vârstele de 23 ani şi respectiv 24 ani, domiciliaţi în Chişinău. În cadrul procesului de documentare poliştii au stabilit că în momentul urmăririi suspecţii au aruncat video registratorul într-un tomberon,  iar portmoneul l-au aruncat în ograda unei case de locuit. Ulterior grupa operativă venită la faţa locului au recuperat bunurile furate. În acest context a fost iniţiată o cauză penală pentru furt, iar bănuiţii riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 6 000 lei la 20 000 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de pînă la 4 ani. De asemenea sunt desfăşurate acţiuni speciale de investigaţii, privind complicitatea acestora în alte cazuri de furturi comise în Capitală. The post Doi tineri au jefuit un taximetrist dar au fost prinși la scurt timp de poliție appeared first on Moldova 24.
Ieri
17:58
Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, o serie de hotărâri privind majorarea plăţilor sociale pentru angajaţii din sfera educaţiei. Astfel, indemnizațiile unice acordate cadrelor didactice în primii trei ani de activitate se majorează cu 50% și vor constitui, pentru absolvenții instituţiilor de învăţământ superior 45 de mii de lei, iar pentru absolvenții învățământului mediu de specialitate 36 de mii de lei. De majorare vor beneficia 1.299 de tineri specialişti. Totodată, au fost majorate şi indemnizaţiile unice acordate tinerilor specialişti pentru compensarea cheltuielilor de închiriere a spaţiului locativ şi a consumul de energie tehnică şi electrică. În acest scop, în Bugetul de stat pentru anul 2017 au fost prevăzute 22,8 milioane lei. O altă măsură pentru susţinerea tinerilor să activeze în sfera educaţională prevede că salariul lunar al cadrelor didactice din instituţiile de învăţământ general public, în primii trei ani de activitate, se va stabili având baza de calcul 75 % din norma didactică pentru salariul de funcție. Pentru aceasta în anul curent vor fi alocaţi peste 18,3 milioane lei. De asemenea, Executivul a aprobat o serie de modificări la Regulamentul privind organizarea Concursului republican „Pedagogul anului”, care are ca scop stimularea performanţei profesionale obţinute de profesori pe parcursul anului. Conform modificărilor, pentru premiul I se vor acorda 50 de mii de lei, pentru premiul II – 25 de mii de lei, în timp ce cei clasaţi pe a treia poziţie va primi 15 mii de lei. O altă hotărâre aprobată de Guvern prevede indexarea burselor de studii cu 5%. În cadrul şedinţei, Premierul Pavel Filip a dispus întocmirea de către Ministerul Educaţiei și Cancelaria de Stat a unui plan cu termeni concreți de lichidare a restanțelor, privind elaborarea actelor normative pentru punerea în aplicare a Codului Educației. Totodată, noua metodologie de salarizare a cadrelor didactice pe bază de performanțe urmează să fie prezentată pentru discuţii publice în maxim o lună de zile. „Reamintesc, că a fost creat Grupul de lucru intersectorial cu participarea sindicatelor, inclusiv a celor din educație, care are drept sarcină să vină cu o propunere de reformă calitativă a sistemului de salarizare în sectorul bugetar. Ne propunem ca acest Grup de lucru să elaboreze un nou proiect de lege cu privire la salarizarea funcționarilor publici și a bugetarilor, care să fie bazat pe meritocrație și performanțe”, a subliniat Prim-ministrul Pavel Filip. The post Guvernul a aprobat mai multe decizii privind susţinerea angajaţilor din sfera educaţiei appeared first on Moldova 24.
15:28
Trei cutremure, cu magnitudinea cuprinsă între 5,3 şi 5,7 grade pe scara Richter, au avut loc în centrul Italiei în decurs de o oră, notează Mediafax. Sesimele s-au produs între oraşele Aquila şi Rieti, în apropiere de Amatrice. Primul cutremur, cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richer, a avut loc miercuri dimineaţa în centrul Italiei, la 7 kilometri vest nord-vest Amatrice. Cutremurul s-a produs în jurul orei locale 10.25 şi a avut epicentrul la o adâncime de 10 de kilometri, potrivit USGS. Potrivit postului RT, cutremurul s-a simţit în regiunile Lazio, Abruzzo şi Marche. La ora 11.14, a avut loc cel de-al doilea cutremur puternic, cu magnitudinea de 5.7, la o adâncime de 10 kilometri, urmat de alte trei seisme cu magnitudinea de peste 4 grade, potrivit USGS. La ora locală 11.25 a avut loc un alt cutremur, cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter, la cinci kilometri vest-sud-vest de Amatrice. The post Trei cutremure au avut loc în centrul Italiei în decurs de o oră appeared first on Moldova 24.
13:27
Premierul Pavel Filip a declarat pentru The Associated Press că implementarea Acordului de Asociere RM-UE rămâne prioritatea strategică a Guvernului și a ţării. Totodată, Prim-ministrul Pavel Filip a calificat declaraţiile făcute de Preşedintele Igor Dodon la Moscova drept retorică politică. Potrivit lui Filip, Constituția Republicii Moldova nu permite președintelui să ia astfel de decizii. „Dimpotrivă, vom accelera punerea în aplicare a angajamentelor asumate. Acordul de Asociere (cu UE) face parte din programul nostru de guvernare, este unul dintre pilonii strategici ai țării... și vom face reforme și vom spori bunăstarea cetățenilor", a declarat Pavel Filip. Amintim că Igor Dodon a declarat, în cadrul conferinței comune cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, că va cere anularea Acordului de Asociere cu UE dacă la următoarele alegeri parlamentare din 2018 PSRM va obţine majoritatea. Dodon a afirmat că acordul respectiv nu a adus beneficii Republicii Moldova. The post Premierul Filip, despre declaraţiile lui Igor Dodon privind anularea Acordului de Asociere cu UE: Retorică politică appeared first on Moldova 24.
12:27
Ofiţerii de investigare a fraudelor economice din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău au contracarat acţiunile ilegale unui bărbat în vârstă de 43 ani, locuitor al oraşului Orhei, care intenţiona să comercializeze ilicit băuturi alcoolice de lux în lipsa actelor de provenienţă, de calitate, precum şi fără mărci de acciz. Poliţiştii au descins percheziţii autorizate la domiciliul acestuia, unde au fost găsite mai multe cutii cu băuturi alcoolice tari în asortiment. Bărbatul n-a putut demonstra sau prezenta vreun act de provenienţă a băuturilor, care au fost estimate în sumă totală de 36 000 lei. Respectiv au fost iniţiate investigaţii speciale în vederea identificării persoanelor complice în acest caz, stabilirea provenienţei băuturilor alcoolice, precum şi căile de transportare ilegală. Bărbatul a fost sancţionat cu amendă în mărime de 3 000 lei, iar cele 50 de sticle cu alcool au fost ridicate şi depozitate până la decizia instanţei de judecată. Totodată poliţiştii vor sesiza instituţiile abilitate, pentru a fi demarată o expertiză specializată asupra băuturilor alcoolice. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/01/Untitled2.mp4 The post Băuturi aloolice de lux, scoase din circuit ilegal în Orhei appeared first on Moldova 24.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:12
Aflat în vizită oficială la Moscova, președintele RM, Igor Dodon a declarat că va solicita anularea Acordului de Asociere cu UE pe motiv că nu a adus beneficii Republicii Moldova. Afirmația a fost făcută în cadrul conferinței de presă, susținută împreună cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. În cadrul conferinței de bilanț de la Moscova, șeful statului a declarat că va cere anularea Acordului de Asociere cu UE dacă la următoarele alegeri parlamentare PSRM va obţine majoritatea. Igor Dodon este de părerea că din cauza acordului respectiv, țara noastră a pierdut piața rusă. "Am declarat de multe ori că sunt împotriva semnării acestui Acord de Asociere cu UE. Cred că acest Acord nu a adus niciun beneficiu pentru Moldova. Am pierdut piaţa rusă, dar totodată, volumul de export pe piaţa europeană a scăzut. Nu am obţinut nimic. După următoarele alegeri parlamentare, PSRM va câştiga majoritatea în Parlament şi voi anula acest Acord", a declarat Dodon.    The post Balabol 2 // Dodon îl minte pe Putin că ar putea anula Acordul de Asociere cu UE appeared first on Moldova 24.
16:27
Locuitorii capitalei, care au utilizat în perioada sărbătorilor de iarnă brazi vii, pot să-i depoziteze separat în preajma platformelor pentru colectarea deșeurilor menajere. Brazii uscați vor fi transportați separat de către serviciile municipale la Grădina Dendrologică pentru a fi reciclați, iar rumegușul va fi utilizat în calitate de îngrășământ sau ca element de decor pe teritoriul Parcului Dendrariu. The post Nu aruncați brazii la nimereală! Vor fi reciclați appeared first on Moldova 24.
15:12
The post VIDEO de la întrevederea lui Igor Dodon cu Vladimir Putin appeared first on Moldova 24.
13:12
Anchetatorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, împreună cu Poliţia, efectuează percheziţii la sediile a 36 de agenţi economici. Acţiunile au loc în cadrul unui dosar de evaziune fiscală în proporţii deosebit de mari, informează Publika.md. Potrivit procurorilor, agenţiile de turism foloseau o schemă frauduloasă prin care vindeau bilete la un preţ dublu decât cel real prin intermediul firmelor off-shor. În acest mod, s-au eschivat de la plata impozitelor şi taxelor, iar prejudiciul adus statului se ridică la trei milioane de lei. Diferenţa dintre costul real şi transferurile efectuate pe conturile firmelor off-shore era extrasă de persoanele cu funcţii de răspundere din cadrul agențiilor şi folosită în scopuri personale. Ancheta durează de aproape un an. Vinovații riscă până la şase ani de pușcărie. The post PERCHEZIȚII la mai multe agenţii de turism appeared first on Moldova 24.
12:58
Un bărbat dat în căutare de poliție, cu vârsta de 47 de ani, domiciliat în orașul Drochia, a fost identificat și reținut în municipiul Chișinău de ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de personae a Inspectoratului Național de Investigații. Bărbatul este suspectat de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 165 al. 2 ”Trafic de ființe umane”. Suspectul racola tinere din familii social-vulnerabile din nordul țării, în scop de exploatare sexuală pe teritoriul Rusiei. Astfel, în luna noiembrie 2016 pe numele bărbatului a fost eliberat un mandat de arest pe un termen de 30 de zile de Curtea de apel a municipiului Bălți. Acesta, nu s-a prezentat la ședințele de judecată, iar prin urmare, a fost dat în căutare de forțele de ordine. Actualmente, suspectul se află în arestul poliției. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă privațiune de libertate de până la 15 ani. The post Un bărbat anunțat în căutare, reținut. Este suspectat de trafic de persoane appeared first on Moldova 24.
12:42
Bărbatul din magini este căutat de poliţiştii sectorului Râşcani din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău, pentru că ar fi sustras produse alimentare dintr-un market, fără să le achite la casier. Potrivit administraţiei magazinului, individul a sustras o sticlă de coniac, cafea şi alte produse alimentare în sumă de 1 780 lei. Bărbatul a fost surprins de camerele de supraveghere cum trece neobservat pe lângă casier şi iese grăbit din magazin, fără să achite banii pentru produse. Astfel a fost dispusă iniţierea unei cauze penale pentru furt, în cadrul căreia sunt acumulate informaţiile utile la identificarea şi reţinerea lui. Respectiv persoanele care l-au recunoscut, sunt rugate să comunice datele la numărul de contact 0 796 00 502. Conform legislaţiei penale în vigoare făptaşul riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de pînă la 6 000 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore sau închisoare de pînă la 2 ani. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/01/xxx2.mp4 The post Filmat în magazinul N1 cum fură produse. Poliția îl caută // VIDEO appeared first on Moldova 24.
12:12
Soția președintelui Adunării Populare de la Comrat, Dmitrii Constantinov, a fost reținută pe Aeroportul Internațional Chișinău. Informația a fost confirmată pentru Today.MD de către Vasile Stoinov, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Maria Constantinov a fost reținută de procurori, luni seara, pe Aeroportul Internațioal Chișinău fiind implicată în cadrul unui dosar privind coruperea alegătorilor din regiune la alegerile din toamna lui 2016. Solicitat telefonic, Vasile Stoinov, procuror din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, a declarat pentru Today.MD că reținerea acesteia a fost necesară după ce de mai multe ori nu s-a prezentat la audieri. ”A fost reținută într-un dosar penal în baza aticolului 181 alin 1 cu privire la coruperea alegătorilor care a fost pornit în luna decembrie 2016. Reținerea a avut loc în baza faptului că doamna Constantinov nu s-a prezentat la audieri și a fost dată în căutare. Astă noapte a fost reținută pe Aeroport în timp ce se întorcea în țară, acum așteptăm avocatul acesteia să se prezinte, ea fiind reținută pentru 72 de ore”, a declarat Stoinov. Este de menționat că magistrații Curții Supreme de Juștiție l-au exclus pe Dmitrii Constantinov din cursa electorală pentru Adunarea Populară a regiunii găgăuze, după ce rezultatele au fost contestate de contracandidatul său Vitalie Dragoi. The post Soția președintelui Adunării Populare de la Comrat, reținută pe Aeroport appeared first on Moldova 24.
11:57
Un nou val de ger se va abate peste Republica Moldova. Meteorologii anunță că mercurul din termometre va coborî în această săptămână până la -17 grade Celsius. Cel mai frig va fi în zilele de vineri, sâmbătă și duminică când se vor înregistra între -12-17 grade pe timpul nopții. Ziua vor fi 0-5 grade. foto: moldova24.info The post Se apropie un nou val de ger! Vor fi iarăși -17 grade appeared first on Moldova 24.
10:12
Un bărbat în vârstă de 33 ani, originar din raionul Criuleni, a fost stopat şi documentat de către ofiţerii de investigarea fraudelor economice ai sectorului Buiucani din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău, în timp ce transporta ilegal 580 kg de carne de pui secţionat la o piaţă comercială din Capitală. La solicitarea poliţiştilor de a prezenta actele de origine sau facturile fiscale, bărbatul n-a putut oferi nici o explicaţie în acest context. Respectiv autocamionul cu carne a fost escortat la Inspectorat, iar bărbatul a fost audiat şi documentat conform procedurii. Acesta s-a dovedit a fi fondatorul şi administratorul unei întreprinderi, specializată în domeniul comercializării produselor din carne. Ulterior poliţiştii au constatat că, valoarea cantităţii de carne ridicată este de aproximativ 20 000 lei, fiind depozitată până la decizia instanţei de judecată. Totodată în privinţa lui a fost întocmit un proces-verbal cu aplicarea amenzii în mărime de 10 000 lei. De asemenea vor fi sesizate şi alte instituţii abilitate în domeniu ale statului, pentru luare de atitudine în acest caz. The post Jumătate de tonă de carne de pui transportată ilicit în Capitală appeared first on Moldova 24.
16 ianuarie 2017
21:29
Titlul acestui articol este cu siguranță unul zeflemitor și tras de urechi, la fel ca și acțiunile cinice ale celor de la Jurnal TV, acțiuni atât de evidente de manipulare încât puteau fi prezise cu ușurință înainte ca măcar să înceapă. Un singur lucru ar mai putea fi adăugat la starea distribuită pe facebook de jurnalistul Gabriel Călin, la data de (sic) 12 ianuarie, adică la scurt timp de la revenirea lui Val Butnaru din Frankfurt: Contul cel mai umflat de bani va fi cel din Frankfurt, Komertz Bank și a fost creat anume pentru comoditatea lui Victor Țopa, care de acolo dirijează activitatea DA și Jurnal TV. Apropos, în Moscova s-a procedat la fel pentru Renato Usatîi. Să vedeți cum anume de pe aceste două conturi deschise pentru cei aflați în căutare vor veni cei mai mulți bani. Sau de pe ele vor fi transferate ulterior pe celelalte conturi, ca să se creeze impresia că nu doi interlopi finanțează ci chiar lumea donează. MAI JOS, COMUNICATUL JTV: În urma numeroaselor solicitări venite din partea telespectatorilor Jurnal TV, vă informăm că a fost deschis un cont bancar cu destinaţia expresă „Pentru un sediu al televiziunii poporului”. Cont MDL: ICS JURNAL DE CHISINAU ICS IBAN  MD 58MO2224ASV36681107100  MOBBMD22 C/F 1006600030435 Cont EURO: IBAN: MD81MO2224ASV36683557100 ICS JURNAL DE CHISINAU PLUS SRL ВС „MOBIASBANCA - Groupe Societe Generale” S.A. Moldova, Chişinău, Bd. Ştefan cel Mare si Sfânt, 81A BIC: MOBBMD22XXX Societe Generale, Paris France BIC: SOGEFRPPXXX Commerzbank, Frankfurt am Main, Germany BIC: COBADEFFXXX Raiffeisen Bank International AG, Vienna, Austria BIC: RZBAATWWXXX Cont USD: IBAN: MD72MO2224ASV36681797100 ICS JURNAL DE CHISINAU PLUS SRL ВС „MOBIASBANCĂ - Groupe Societe Generale” S.A. Moldova, Chişinău, Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 81A BIC: MOBBMD22XXX Societe Generale, New York, USA BIC: SOGEUS33XXX The Bank of New York Mellon, New York, USA BIC: IRVTUS3NXXX Cont RUB: IBAN: MD58MO2224ASV42034537100 ICS JURNAL DE CHISINAU PLUS SRL ВС „MOBIASBANCA - Groupe Societe Generale” S A., Chişinău, Moldova, Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 81A Номер счета/Nr.contului: 30111810000000022143 ROSBANK. Москва. Россия BIC: 044525256 Корр. счет 30101810000000000256 в ОПЕРУ Московского ГТУ Банка России ИНН: 7730060164 The post VANGA TRĂIEȘTE! Vezi ce a fost prezis JTV-ului! appeared first on Moldova 24.
21:29
Un bărbat de 59 de ani, locuitor al satului Grozești, raionul Nisporeni a fost amendat pentru încălcarea regimului de frontieră. Bărbatul a fost observat pe un câmp din preajma traseului Bărboieni-Grozești cu o armă de vânătoare în spate. Polițiștii de frontieră au constatat că acesta nu avea documente de identitate sau alte acte pentru armă, fiind condus la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Frăsinești. Pentru aflarea în zona de frontieră, fără un document de identitate și avizul Poliției de Frontieră, persoana s-a ales cu o amendă de 10 u.c., arma a fost ridicată și transmisă Inspectoratului de Poliție Nisporeni. The post Un ”vânător”, amendat pentru încălcarea regimului de frontieră appeared first on Moldova 24.
17:12
Prim-ministrul Pavel Filip a transmis condoleanţe Preşedintelui Republicii Kârgâze, Almazbek Atambaev, şi Premierului kârgâz, Sooronbai Jăănbekov, în legătură cu tragicul accident aviatic produs în dimineaţa zilei de astăzi. În mesajul său, Premierul spune că a primit cu adâncă durere vestea tragică privind prăbușirea avionul turcesc în regiunea aeroportului „Manas”, care a cauzat moartea a câtorva zeci de cetăţeni. Totodată, Pavel Filip şi-a exprimat compasiunea pentru familiile şi rudele celor care au avut de suferit, subliniind că autorităţile de la Chişinău sunt alături de poporul kârgâz în aceste momente grele. „Exprim compasiune profundă apropiaţilor persoanelor care au avut de suferit de urma tragicului accident şi le doresc recuperare rapidă celor răniţi”, se mai spune în mesajul semnat de Premier. Amintim că cel puţin 37 de persoane au decedat, în urma prăbuşirii unui avion de transport marfă peste mai multe case dintr-un sat aflat în apropiere de capitala Kîrgîzstanului. Aeronava s-a prăbuşit când încerca să aterizeze în condiţii de vizibilitate redusă în jurul orei locale 7.30. The post Premierul a transmis condoleanţe conducerii Republicii Kârgâze în legătură cu accidentul aviatic appeared first on Moldova 24.
17:12
Patru tentative de scoatere din țară a țigaretelor nedeclarate au fost prevenite de vameși în ultimele 72 de ore, fiind reținute per total 28 300 de țigarete tăinute de la controlul vamal. În primul caz, înregistrat la postul vamal Sculeni, la data de 13 ianuarie curent, au fost descoperite 7 400 de țigarete marca ”Ritm”, cu timbre de acciz ale Republicii Moldova. Produsele de tutungerie erau disimulate în rezervorul unui Volkswagen Passat, la volanul căruia se afla un locuitor al orașului Ungheni, în vârstă de 22 de ani. În cel de-al doilea caz, depistat de vameșii de la Leușeni, țigaretele erau transportate de către un conațional, în vârstă de 37 de ani. 4 700 de țigarete marca ”Winston” au fost găsite de patrupeda Serviciului Vamal Mary sub capota și în portbagajul autoturismului condus de către acesta. Celelalte două tentative de trecere ilegală a țigaretelor peste frontiera vamală au fost consemnate ieri de vameșii de la Aeroport, care au reținut 16 200 de țigarete ”Marlboro”. Bunurile au fost depistate în bagajele a doi moldoveni, pasageri ai cursei Chișinău-Londra. În toate cazurile, produsele de tutungerie au fost ridicate în vederea confiscării, iar contravenienții riscă amenzi în cuantum de 3 000 de lei fiecare. The post Peste 28 000 de țigarete nedeclarate, reținute de vameși appeared first on Moldova 24.
16:58
Pe parcursul ultimelor 24 de ore, șase persoane s-au adresat la spital după ce au folosit sobele de încălzit defecte din propriile locuințe. Primul caz în care au avut de suferit trei persoane, inclusiv un copil, s-a produs în localitatea Crihana Veche din raionul Cahul. Un bărbat în vîrstă de 22 de ani, o femeie de 21 de ani și un copil de doar 8 luni au ajuns la spital în seara zilei de duminică după ce s-au simțit rău. Cel mai probabil, s-ar fi intoxicat de la o sobă defectă. Toate circumstanțele urmează a fi elucidate. Un alt caz, în care au avut de suferit alți trei oameni, a avut loc în această dimineață în orașul Ungheni. Două femei în vîrstă de 50 de ani și 23 de ani, dar și un bărbat în vîrstă de 25 de ani s-au intoxicat cu monoxid de carbon după ce au lăsat focul peste noapte în sobă. La moment starea acestora este stabilă, iar organele de resort vor stabili toate circumstanțele acestui caz. Serviciul Situații Excepționale atenționează persoanele să respecte regulile de utilizare a sobelor. Pompierii recomandă ca acestea să fie stinse pe noapte, iar încăperile să fie aerisite. The post Șase persoane, printre care un bebeluș, internate după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon appeared first on Moldova 24.
15:58
Guvernul nu va da curs demersului Preşedintelui Igor Dodon privind revocarea Ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea. „Prim-ministrul Pavel Filip a primit, astăzi, demersul prezidenţial privind propunerea de revocare a Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, domnul Mihai Gribincea. Şeful Executivului nu va da curs acestei solicitări”, se spune într-un comunicat al Guvernului. Amintim că astăzi, președintele RM, Igor Dodon a solicitat Guvernului să fie inițiată procedura de rechemare a Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea după ce ultimul ar fi făcut declarații asupra legalității retragerii cetățeniei fostului președinte român Traian Băsescu. The post Reacţia premierului privind revocarea Ambasadorului RM la Bucureşti appeared first on Moldova 24.
14:42
Fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal a anunțat că inițiază procedura de suspendare din funcție a președintelui R. Moldova, Igor Dodon, deocamdată proiectul fiind semnat doar de membrii fracțiunii PL. Potrivit liberalului, Mihai Ghimpu, există mai multe temei de declanșare a acestei proceduri, una din ele și cea mai gravă a avut loc la Tighina, cînd Igor Dodon l-a felicitat pe așa-zisul președinte al Transnistriei. „Igor Dodon a încălcat Constituția atunci când l-a felicitat pe așa-zisul președinte al Transnistriei. Prin acest mesaj de felicitare dânsul a demonstrat că reprezintă interesele altui stat decât R. Moldova. Noi nu vom admite în calitate de șef al statului un președinte care promovează interesele Federației Ruse. Atunci când a depus jurământul el a jurat pentru integritatea R. Moldova. Până acum nimeni nu a felicitat și nu a recunoscut un președinte autoproclamat în stânga Nistrului, nici măcar Federația Rusă. Din acest motiv inițiem procedura de demitere a șefului statului. Avem nevoie de 34 de semnături sub această inițiativă legislativă, pentru ca să o putem înregistra la secretariatul parlamentului”, a declarat Mihai Ghimpu în cadrul conferinței de presă. Pentru ca Igor Dodon să fie demis din funcție, PL trebuie să obțină semnăturile a 34 de deputați, ca ulterior proiectul să fie înregistrat la secretariatul Parlamentului. „Dacă va fi numărul necesar de voturi pentru suspendarea președintelui, atunci va fi organizat un referendum de demitere a șefului statului. Dar nu vreau să vorbesc acum decât de primul pas, adică colectarea a 34 de semnături”, a specificat Ghimpu. Întrebat dacă a discutat despre această inițiativă cu colegii din majoritatea parlamentară, Mihai Ghimpu a spus că PL este o fracțiune independentă și are dreptul la orice inițiativă legislativă. „Sper că vom avea susținere, cu toate că am unele dubii. Unii dintre colegi pot să spună că a trecut puțin timp de la învestirea în funcție, că unele declarații au fost făcute înainte de a deveni oficial președinte. Să fie clar. Noi nu avem de gând să luăm decizii în dependență de faptul că vom fi susținuți sau nu de colegii de alianță”, a adăugat Mihai Ghimpu. La scurt timp, purtătorul de cuvânt al președinției, Ion Ceban a comentat pe Facebook inițiativa liberalilor. „...președintele Igor Dodon este oricînd gata să se prezinte pentru judecata politică în fața cetățenilor. Președintele Igor Dodon este gata să-și expună în mod repetat ideile și intențiile sale privind prezentul și viitorul Republicii Moldova. Noi sîntem siguri, că majoritatea absolută a cetățenilor țării vor susține poziția președintelui Igor Dodon și cetățenii, o dată în plus, vor da o lecție politică aspră actualei guvernări și tuturor exponenților acesteia, inclusiv lui Ghimpu”, a scris Ceban. La rândul său, Partidul Democrat a declarat că PL ar trebui să prezinte, mai întâi, argumentele care stau la baza acestei inițiative. „Așteptăm, mai întâi, ca Partidul Liberal să prezinte în cadrul coaliției, în detaliu, argumentele care stau la baza acestei inițiative. Dacă exista elemente care induc riscul unei posibile încălcări ale legii fundamentale, PDM ar putea semna un demers către Curtea Constituțională, așa cum prevede legea în astfel de situații, prin care să cerem opinia în ceea ce privește o eventuală încălcare a Constituției. În funcție de răspunsul Curții Constituționale, vom decide acțiunile de mai departe împreună cu colegii de Coaliție”, se spune în comunicatul PD. Potrivit Constituției, președintele republicii poate fi suspendat printr-o solicitarea a o treime din deputații Parlamentului, care este expediată Curții Constituționale, iar Curtea decide dacă sunt temeiuri pentru suspendarea acestuia sau nu. Dacă răspunsul Curții este afirmativ, atunci președintele este suspendat cu 67 de voturi. The post Liberalii „vor capul” președintelui RM: Cer suspendarea din funcție a lui Igor Dodon appeared first on Moldova 24.
14:12
Liderii organizației teritoriale din Orhei a Partidului „Demnitate și Adevăr” au anunțat că părăsesc formațiunea. Aceștia au adus acuzații grave în adresa liderului DA, Andrei Năstase, dar și a membrului aceluiași partid, Chiril Moțpan. Președintele Organizației Teritoriale raionale din Orhei, Ion Levința a declarat într-o conferință de presă, că cei doi, în loc să se ocupe de construcția și consolidarea partidului, se plimbă peste hotare cerșind bani de la diasporă și de la cetățenii din țară sub pretextul consolidării bazei financiare a partidului. „Domnilor, banii strânși în Piața Marii Adunări Naționale, în procesul acțiunilor de protest, precum și în perioada de colectare a semnăturilor pentru inițierea referendumului republican constituțional ce, s-au terminat? Cine, domnilor, din colectori au văzut vreun bănuț de la voi? Care flămânzi, prin frig, noroi, au colectat de la cetățeni iscălituri în susținerea referendumului sperând într-un viitor mai bun. Nimeni. Orheienii n-au primit nici un bănuț. Însă s-au strâns donații de milioane de lei care le-au însușit, cine? Liderii Platformei”, a declarat Levința. Levința mai declară că nu este de înțeles nici inițiativa liderului DA de a colecta 15 mii de lei lunar de la fiecare organizație teritorială raională de partid. Potrivit lui, este nimic altceva decât o escrocherie. „La ultimul Consiliu Național fără ca să se consulte cu consilierii, domnul Năstase cu conducerea, cu Biroul Politic a decis să se strângă pe viitor câte 15 mii din teritoriu, de la fiecare organizație teritorială, bani ca să aibă pentru eventuale alegeri. Să se adune o sumă ca să aibă pentru cheltuială. Prin cotizații de la fiecare organizație teritorială, de la fiecare membru să se adune așa sume. Cu toate că de la întemeierea partidului, ceea ce am cerut noi să se strângă cotizații, până în prezent, mecanismul de strângere a cotizațiilor nu este și nu s-a strâns niciun bănuț. Oheienii, desigur au respins această inițiativă de escrochiere de bani”, a declarat Ion Levința. „Totodată în ultimul moment, domnul Năstase, fără a se consulta cu organele de conducere a organizațiilor teritoriale și cele la nivel central ale partidului a decis să mai inițieze colectare semnăturilor pentru un referendum cu întrebarea anulării Legii miliardului furat pusă pe umerii poporului, știind din start că nu se va încununa cu succes, dar având drept scop să-și ridice ratingul personal, imaginea partidului și manipulând cu cetățenii nevoiași și amărâți să mai strângă de la ei bani”, a adăugat el. Un alt membru, care și-a anunțat plecarea din rândurile celor de la PPDA, a declarat că Andrei Năstase i-ar fi numit mincinoși atunci când l-au întrebat despre banii colectați. „Întrebările care au fost puse nu doar de noi, dar și de alți membri de partid, ieri, domnului Năstase despre unde sunt banii și dacă acești bani au fost colectați. Prima dată el a spus că noi suntem mincinoși, că sunt aberații. După care a recunoscut că ceva bani au fost, ori că 60 mii euro, ori că 50 mii euro. Nu putea da un răspuns. După asta a spus, da, s-au furat banii, dar, înțelegeți, așa este poporul moldovenesc, el fură. Dumnealui a recunoscut că au fost bani colectați în PMAN. Și a socotit pe urmă că trebuie să răspundă că poporul moldovenesc este vinovat de aceasta. Nu dumnealui că așa a gestionat banii”. Președintele Organizației Teritoriale raionale din Orhei a mai adăugat că în partid s-a instaurat dictatura, statutul partidului fiind încălcat de însuși liderul formațiunii, Andrei Năstase. „Au fost adunări, oamenii sunt foarte nemulțumiți de atitudinea și comportamentul josnic al liderului partidului, cu expresii vulgare, nereținut totalmente... Noi, grupul de inițiativă a Organizației Teritoriale Orhei, părăsim partidul politic Platforma Demnitate și Adevăr, fiindcă conducerea acestei formațiuni nu ne mai reprezintă. Nu avem încredere în domnul Năstase și apropiații lui ce doresc numai bani și putere”, a mai spus Levința. The post Probleme la partidul lui Andrei Năstase! Oamenii nu înțeleg pe ce s-au cheltuit banii adunați în PMAN și încep a părăsi formațiunea appeared first on Moldova 24.
13:12
Mai multe grădinițe private din Chișinău au fost supuse unui control inopinat. În perioada 10 – 13 ianuarie curent, o comisie formată din specialiştii Centrului de Sănătate Publică municipiul Chişinău (CSP), a întreprins razii la zece instituţii private de învăţământ preşcolar după ce părinții au depus petiții în acest sens. Specialiștii au constatat mai multe abateri şi nereguli: organizarea alimentaţiei copiilor, în primele zile ale anului curent, cu mari devieri de la meniul-model coordonat în modul stabilit, neexecutarea normelor naturale la produsele alimentare de bază pentru un copil în zi: valoarea energetică a bucatelor calculate este sub norma impusă, iar cantitatea de proteine, lipide și grăsimi este insuficientă, cantitatea de fructe şi legume – destul de limitată, necoordonarea meniurilor cu Serviciul de Supraveghere de Stat, lipsa probelor diurne, folosirea produselor lactate fără prelucrare termică, nerealizarea triajului bucatelor gata. De asemenea, au fost stabilite cazuri de recepționare a produselor alimentare (lactate) în lipsa actelor de confirmare a calităţii și inofensivităţii acestora, încălcări în procesul de igienizare a vaselor și a suprafețelor de contact, confirmate prin rezultatele investigaților de laborator, încălcarea recepturii de preparare a bucatelor, prepararea bucatelor în lipsa condițiilor necesare. Totodată, în timpul evaluării, într-o grădiniţă, a fost constatat faptul că furnizorul produselor alimentare este unul dintre cei implicaţi în scandalul licitaţiilor publice trucate, care este introdus în lista neagră (Erudio). Inexplicabil este şi faptul că administratorul grădiniţei respective este în acelaşi timp administrator şi la o grădiniţă de stat. În rezultat au fost perfectate două procese-verbale de contravenţie administrativă pe numele persoanelor cu funcţie de răspundere: grădiniţele „Erudio” şi „De la doi – împreună cu noi”, pentru nerespectarea meniurilor, lipsa probelor diurne, concentraţia ceaiului oferit copiilor nu corespunde normelor sanitare prestabilite, necoordonarea meniurilor cu Serviciul de Supraveghere de Stat). Toate instituţiile private de învăţământ preşcolar, care au înregistrat nereguli, au primit prescripţii sanitare cu termen de executare foarte restrâns, după care vor urma controale repetate, privins executarea prescripţiilor. De menționat că Centrul de Sănătate Publică municipiul Chişinău autorizează sanitar 10 instituţii private de învăţământ preşcolar (Erudio, Alba ca Zăpada, Vlăstar fraged, Abeceluş, Grădina secretă, De la doi – împreună cu noi, Quo vadis, Cheiţa cunoştinţelor, ABC, Elitex). CSP atenţionează părinţii să informeze Centrul de Sănătate Publică municipiul Chişinău în cazul în care au depistat nereguli la alte grădiniţe decât cele indicate. The post Controale la grădiniţele private din Chișinău! Și aici au fost depistate nereguli appeared first on Moldova 24.
12:58
Oamenii legii cere ajutor pentru stabilirea identității individului din imagini. Acesta este căutat pentru că ar fi sustras în mod deschis dintr-un magazin de bijuterii, situat pe bulevardul Ştefan cel Mare, un inel, o brăţară şi un lănţişor din aur în valoare totală de 10 200 lei. Potrivit vânzătoarei, suspectul ar fi solicitat să se uite la mai mule bijuterii sub pretextul procurării unui inel, după care le-a luat în mână şi a fugit de la locul infracţiunii. Individul era îmbrăcat în blugi albaştri, geacă de culoare neagră, căciulă de iarnă, înălţimea aproximativ 175 cm şi ar avea o vârstă de 25 ani – 30 ani. Persoanele care l-au recunoscut sunt rugate să comunice informaţiile la numerele de contact 0 797 90 308 sau 0 793 33 225. Făptaşul riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 5 ani până la 7 ani. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/01/video7.mp4 The post Căutat! Ar fi jefuit vânzătoarea unui magazin de bijuterii // VIDEO appeared first on Moldova 24.
12:12
Un microbuz care venea din Germania și se îndrepta spre Republica Moldova a fost lovit, în localitatea Livezile, de un tren care mergea la Bistrița-Bârgăului. În ciuda impactului puternic, niciuna dintre cele 7 persoane din microbuz nu a fost rănită, scrie bistriteanul.ro. Accidentul s-a produs în seara zilei de duminică la o trecere la nivel cu calea ferată din Livezile. Se pare că șoferul unui microbuz care venea din Germania și se îndrepta spre Republica Moldova nu s-a asigurat corespunzător și a fost luat în plin de un tren care venea de la Bistrița și se îndrepta spre Bistrița-Bârgăului, notează sursa. Cei 7 pasageri ai microbuzului au scăpat ca prin urechile acului, refuzând toți transportul la spital, asta deși la fața locului au fost mai multe echipaje din cadrul SMURD ISU. Mai mult, la nici jumătate de oră de la producerea accidentului, moldovenii s-au îmbarcat într-un alt microbuz și au continuat drumul spre casă. „În localitatea Livezile, un microbuz condus de un tânăr de 25 de ani din Republica Moldova, nu a oprit la trecerea la nivel cu calea ferată, fiind colizionat de trenul care circula pe relația Bistrița-Bistrița-Bârgăului. În urma accidentului, au rezultat avarii la microbuz, însă nu și la tren. De asemenea, în urma accidentului nu a rezultat nicio victimă”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean. Un conducător auto care circula în fața microbuzului a confirmat faptul că șoferul care a cauzat accidentul nu s-a asigurat corespunzător atunci când a trecut calea ferată și nu a mai apucat să vadă trenul și să-l evite. Tânărul șofer a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ. The post Un microbuz cu moldoveni, care veneau din Germania, a fost lovit de tren în România // VIDEO appeared first on Moldova 24.
11:12
Președintele Republicii Moldova a solicitat Guvernului să fie inițiată procedura de rechemare a Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea.Anunțul a fost făcut pe Facebook de către purtătorul de cuvânt al Președinției, Ion Ceban. Decizia vine ca urmare a declarațiilor făcute de Mihai Gribincea în cadrul unei emisiuni televizate asupra legalității acțiunilor șefului statului în raport cu retragerea cetățeniei fostului președinte român Traian Băsescu. ”Avem niște relații politice, dar și la nivel de societate, foarte intense, care nu cred că pot fi influențate foarte mult de acest decret. Cu atât mai mult că, după cum ați menționat și dumneavoastră, unul dintre parlamentarii din Republica Moldova a sesizat Curtea Constituțională cu privire la acest decret de retragere a cetățeniei. Nu vreau să anticipez rezultatul, dar experții în domeniu spun că șansele ca acest decret sa fie considerat anticonstituțional sunt foarte mari”, a declarat ambasadorul Mihai Gribincea la Digi24. Conform Președinției RM, declarațiile diplomatului contravin intereselor naționale a RM. „Reiterăm faptul că nici un reprezentant al misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova nu are competențe de a-și exprima părerea referitor la legalitatea actelor emise de Președinte în acest sens, luînd în considerare faptul că acordarea și retragerea cetățeniei este competența exclusivă a Președintelui Republicii Moldova. Pe viitor, invităm toți reprezentanții corpului diplomatic al RM să reprezinte în exclusivitate interesele Republicii Moldova și să acționeze în conformitate cu prevederile Constituției și legislația țării”, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al președinției, Ion Ceban. The post DOC // Dodon a cerut inițierea procedurilor de rechemare a ambasadorului RM la București appeared first on Moldova 24.
10:58
Conferință de presă organizată de Partidul Liberal cu tema „Inițierea procedurii de suspendare din funcție a Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, pentru încălcarea Constituției”. The post LIVE // Fracțiunea PL susține o conferință de presă appeared first on Moldova 24.
10:27
Grave încălcări au fost depistate la o întreprindere de prelucrare şi afumare a peştelui în asortiment de către ofiţerii de investigare a fraudelor economice din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău de comun cu angajaţii Direcţiei Municipale Siguranţa Alimentelor. În rezultatul acţiunilor specializate în domeniu poliţiştii au constatat nereguli în activitate, precum şi condiţii antisanitare de prelucrare a peştelui. Astfel a fost depistată o tonă de peşte în proces de preparare şi produs finit în condiţii insalubre, păstrat în vase interzise în industria alimentară, fiind estimată valoarea totală în sumă de aproximativ 100 000 lei. Ulterior specialiştii în siguranţa alimentelor au aplicat restricţii, privind comercializarea ulterioară a peştelui, şi au colectat mostre pentru a fi expediate la Centrul Republican de Diagnostică Veterinară. De asemenea au fost ridicate registre, agende, bonuri de consum de plată și livrare, înscrisuri de ciornă ce reflectau activitatea frauduloasă a întreprinderii. Potrivit informaţiilor acumulate, întreprinderea livra peşte la cele mai renumite supermarketuri şi magazine din Capitală. În prezent sunt acumulate toate materialele și probele necesare în vederea atragerii la răspundere a factorilor de decizie conform legislației în vigoare. În dependenţă de rezultatele expertizelor numite şi investigaţiilor demarate de către specialiştii în siguranţa alimentelor, agentul economic riscă să-i fie retrasă licenţa de activitate. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/01/video6.mp4 The post Peşte preparat în condiţii insalubre şi livrat în supermarketurile din Capitală // VIDEO appeared first on Moldova 24.
10:12
Șeful statului întreprinde, astăzi, o vizită în Rusia. Igor Dodon va avea o întrevedere cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, cu vice-preşedintele Guvernului FR, Dmitri Rogozin, cu ministrul Afacerilor Externe al FR, Serghei Lavrov. „Astăzi, începe prima vizită oficială în străinătate, care, după cum am promis anterior, va avea loc la Moscova. Este prima vizită oficială a Preşedintelui Republicii Moldova în Federaţia Rusă, din ultimii 9 ani. Din componența delegației oficiale fac parte: conducătorul grupului interparlamentar de prietenie Moldova-Rusia, deputatul Parlamentului RM, Zinaida Greceanîi; Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah; ex-prim-ministrul Republicii Moldova; ex-ambasadorul Moldovei în Rusia, consilierul Preşedintelui pe probleme de politică externă, deputatul Parlamentului RM, Andrei Neguţa; ex-ministrul Reintegrării, consilierul Preşedintelui pe probleme de reintegrare, Vasile Şova; consilierul Preşedintelui pe probleme politice şi purtătorul de cuvînt al Preşedintelui, Ion Ceban. Vizita va avea o agendă destul de consistenta. Pe lîngă întrevederea principală cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, sînt planificate mai multe activităţi şi întrevederi. Printre acestea se numără întrevederile cu preşedintele Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienco, cu vice-preşedintele Guvernului FR, Dmitri Rogozin, cu ministrul Afacerilor Externe al FR, Serghei Lavrov, cu preşedintele Colegiului Comisiei Economice Euroasiatice, Tigran Sarkisyan, cu Sanctitatea Sa, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril. În cadrul vizitei, vom depune o coroană de flori la Mormîntul Ostaşului Necunoscut, vom avea întîlniri cu studenţii şi profesorii de la MGIMO (Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova ), precum şi cu compatrioţii aflaţi la muncă în Rusia. De asemenea, am convenit să mă întîlnesc cu bunii mei prieteni – preşedintele Consiliului de Administrare al companiei „Gazaprom”, Aleksei Miller, cu ex-ministrul Economiei al Rusiei, preşedintele Consiliului de Administrare al „Sberbank”-ului, Gherman Gref, şi cu ex-campionul mondial la şah, Anatoli Karpov”, a scris Dodon pe Facebook. The post Igor Dodon, în vizită la Moscova appeared first on Moldova 24.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.