Tinerii antreprenori vor beneficia de instruire şi finanţare din partea statului

Moldova24, 11 ianuarie 2017 19:42

Tinerii antreprenori vor putea beneficia şi în 2017 de instruire şi finanţare din partea statului pentru implementarea ideilor de afaceri. Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, extinderea Programul naţional de abilitare economică a tinerilor (PNAET) pentru încă un an. Pentru anul 2017 este prevăzută alocarea a peste 20 milioane de lei, resurse care vor permite cofinanţarea a aproximativ 170 de afaceri dezvoltate de tineri. Totodată, a fost modificată şi limita de vârstă pentru potenţialii beneficiari ai programului, de la 30 la 35 de ani. Programul naţional de abilitare economică a tinerilor a reuşit să se afirme ca un model eficient de susţinere a implicării tinerilor în dezvoltarea noilor afaceri în Republica Moldova. Au fost organizate cursuri de instruire antreprenorială pentru 4103 persoane şi finanţate 1663 de idei de afaceri, în sumă totală de peste 477 milioane de lei, dintre care 189 milioane de lei au fost oferite sub formă de grant. Datorită investiţiilor făcute, au fost create peste 2413 de noi locuri de muncă. Programul naţional de abilitare economică a tinerilor este implementat de Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. The post Tinerii antreprenori vor beneficia de instruire şi finanţare din partea statului appeared first on Moldova 24.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova24

Acum 6 ore
20:42
Primăria municipiului Chişinău anunţă despre reluarea lucrărilor de reconstrucție a bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt. La moment se execută lucrări de pavare a trotuarelor, montare a bordurilor și a rețelelor pentru iluminatul stradal. În perioada 13-27 martie, curent, pe tronsonul cuprins între străzile Ciuflea și Armenească au fost realizate lucrări de placare cu pavaj a trotuarelor pe o suprafață de 4450 metri pătrați. De asemenea, au fost montate circa 800 metri liniari de bordură. Actualmente în perimetrul străzilor Armenească și A. Pușkin continuă lucrările de montare în subteran a rețelelor pentru iluminatul stradal. Până acum, au fost schimbaţi 221 de piloni pentru iluminatul stradal, incluşi în programul de reabilitare şi modernizare a bulevardului central al capitalei. Următoarea etapă de lucrări pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt va consta în continuarea lucrărilor la rețelele electrice, placarea cu pavaj a trotuarelor pe ambele sensuri și ridicarea bordurilor. Lucrările care se desfăşoară în prezent pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt fac parte din cadrul primei etape a Programului de reabilitare şi modernizare a infrastructurii rutiere în zona centrală a capitalei şi sunt finanţate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii şi Fondul Special de Energie Verde al BERD. The post Au fost reluate lucrările de reconstrucție a bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt din Capitală appeared first on Moldova 24.
Acum 8 ore
19:27
The post LIVE // Igor Dodon prezintă raportul de activitate a 100 de zile de la învestire appeared first on Moldova 24.
Acum 12 ore
16:42
Fostul director al Apă-Canal Chișinău, Constantin Becciev, vrea să fie restabilit în funcție pentru a avea posibilitatea de a influenta procesul de numire a câștigătorului tenderului pentru lucrările de reabilitare a stației de epurare, finanțat de BERD. Surse, care au solicitat anonimatul, au declarat pentru Today.MD că fostul director al Apă-Canal Chișinău, Constantin Becciev, întreprinde măsuri repetate de a reveni în funcție pentru a putea să influențeze procesul de selectare a câștigătorului tenderului pentru lucrările de reabilitare a stației de epurare a apelor Chișinău în favoarea consorțiului de companii din Turcia, Alke Insaat Sanayi ve Ticaret AS și Gunsayil Insaat. Lucrările de reabilitare a stației de epurare a apelor cu un buget de zeci de milioane de euro, urmează să fie finanțate de BERD. În acest sens, în 2016 instituția a anunțat un tender internațional. Propunerile de tender au fost recepționate de către Apă-Canal Chișinău în noiembrie 2016. Câștigătorul tenderului urmează să fie numit în aprilie 2017. Amintim că fostul șef de la Apă-Canal Chişinău, Constantin Becciev, a fost demis în septembrie 2016 după ce au fost descoperite cheltuieli nejustificate și alte nereguli în activitatea financiară a întreprinderii, admise în perioada în care Becciev era la conducere. În baza acestor fapte, ulterior, Procuratura Anticorupție a inițiat o cauză penală pe numele lui Becciev, învinuindu-l de abuz în serviciu. Potrivit procurorilor, el favoriza firmele administrate de fiica sa, de la care cumpăra bunuri la prețuri majorate. Constantin Becciev a atacat în instanță decizia prin care a fost destituit din funcție. La 20 februarie curent, Judecătoria Râșcani a emis o decizie prin care a constatat că Constantin Becciev a fost demis ilegal. Prin hotărârea instanței, Becciev a fost restabilit în funcție, iar Apă-Canal Chișinău urmează să-i achite un prejudiciu moral în valoare de circa 34 de mii de lei. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel de către Consiliul de Administrare al Apă-Canal. The post Becciev vrea înapoi la Apă-Canal. Are de „rezolvat” un tender BERD appeared first on Moldova 24.
14:12
Trei tineri cu vârstele cuprinse între 17 ani şi 19 ani, originari din raioanele Ialoveni, Hînceşti şi Teleneşti, au fost reţinuţi fiind bănuiţi de comiterea jafurilor stradale în serie pe teritoriul Capitalei. Până în prezent la Inspectoratul de Poliţie a sectorului Botanica s-au adresat cinci femei, care au declarat că au fost jefuite de bunuri materiale în timp ce se deplasau pe stradă. Infracţiunile de jaf au fost săvârşite pe parcursul lunii martie curent, victimele fiind deposedate doar de genţi, în care se aflau mijloace financiare, telefoane mobile şi alte bunuri de preţ. Sumele pagubelor pricinuite ar fi de aproximativ 5 000 lei. Victimele erau atacate violent prin surprindere pe timp de seară, în stradă sau în scara blocului de locuit, atunci când nu erau însoţite de alte persoane. Imediat după atac indivizii dispăreau în direcţii necunoscute. Actualmente au fost iniţiate cauze penale pentru jaf în cadrul cărora sunt cercetaţi bănuiţii. Aceştia au fost reţinuţi pe un termen de 72 de ore şi riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de a 5 ani până la 7 ani. În urma percheziţiilor corporale au fost depistate câteva telefoane mobile ale victimelor, iar o geantă sustrasă a fost depistată într-un parc, aruncată imediat după jaf. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/03/video14.mp4 The post REȚINUȚI! Trei tineri sunt bănuiți că jefuiau femei în stradă (VIDEO) appeared first on Moldova 24.
Acum 24 ore
12:57
Un automobil de model „Opel”, dat în căutare, a fost depistat în trafic pe o stradă din orașul Edineţ. Mașina a fost stopată de un echipaj de patrulare în jurul orei 22.00. Inspectorii de patrulare au mai constatat că șoferul, în vârstă de 36 de ani, locuitor al orașului Edineț, timp de 6 ani a săvârșit diferite infracțiuni, precum huliganism, alarmă falsă, având și mai multe amenzi neachitate. Ulterior, pentru cele 7 ilegalități comise, executorul judecătoresc a inițiat procedura de sechestru pe bunuri. Angajații Inspectoratului Național de Patrulare au înregistrat cazul și conform legislației au dus automobilul la parcarea specială. The post Un automobil „Opel” dat în căutare, depistat la Edineț appeared first on Moldova 24.
12:12
Șeful Secţiei administrare construcţii locative, filiala ÎS Căile Ferate, a fost reţinut de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA într-un dosar de delapidare a averii străine şi fals în acte publice. Potrivit datelor preliminare ale anchetei, funcţionarul ar fi încercat să intre în posesia unui apartament de 300 000 de lei, ce aparţinea întreprinderii, falsificând mai multe acte. Pentru a obţine imobilul, situat pe strada Negreştei 12 din Chişinău, bănuitul ar fi prezentat Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale a Consiliului municipal Chişinău mai multe documente, inclusiv un bon de repartiţie, eliberat pe numele său - acte care s-au dovedit a fi false. În prezent, funcţionarul este reţinut pentru 72 de ore şi se află în custodia CNA. Pe numele lui, a fost iniţiată o urmărire penală în temeiul art. 191 şi 361 Cod penal - delapidarea averii străine şi fals în acte publice. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă o pedeapsă de la8 la 15 ani de închisoare. The post Şef de secţie de la Căile Ferate, REȚINUT. A încercat să pună mâna pe un apartament al CFM appeared first on Moldova 24.
11:42
Un moldovean a încercat să-și ajute un prieten, prin a-i transporta un scuter din Franța în R.Moldova, însă procura, ce-i oferea această posibilitate, s-a adeverit a fi falsificată. Procura falsă a fost depistată de către polițiștii de frontieră la punctul de trecere ”Leușeni”. Moldoveanul, de 43 de ani, transporta scuterul de model Peugeot cu un microbuz. În timpul verificării documentelor, polițiștii de frontieră au avut bănuieli vizavi de procura, eliberată de autoritățile franceze, ce îl împuternicea pe șofer să transporte scuterul. La cercetările adiționale a fost constatată contrafacerea acesteia, fiind identificați mai mulți indici de falsifcare. Șoferul a relatat polițiștilor de frontieră că scuterul aparține unui prieten, care l-a rugat să-l transporte din Franța în R. Moldova, neștiind de falsificarea împuternicirii notariale. În prezent, procura a fost ridicată și urmează să fie supusă expertizei, iar mijlocul de transport - reținut pe teritoriul punctului de trecere până la finalizarea cercetărilor. Pe faptul dat a fost deschisă o cauză penală, prevăzută de art. 361, al. 1 Cod Penal, ce prevede o sacțiune cu închisoare de până la 2 ani. The post Scuter din Franța cu procură falsificată, reținut la frontieră appeared first on Moldova 24.
10:42
Ciclonul Debbie a adus, marți, în nord-estul Australiei ploi torențiale și rafale puternice de vânt. Peste 30.000 de locuitori au fost evacuați. Ciclonul, clasificat la categoria 4 pe o scară de 5, cu rafale de vânt de până la 270 kilometri pe oră, a lovit continentul în jurul prânzului (02:00 GMT), în zona statului Queensland, notează Agerpres. În larg, arhipelagul insulelor Whitsundays a fost primul lovit de ciclon. O persoană aflată în locuința sa de pe Insula Hamilton a declarat presei că zgomotul este asurzitor. "E ca și cum trec mai multe trenuri de marfă", a spus bărbatul pe numele său Charlie pentru Australian Broadcasting Corporation. Chris O'Brien, de la serviciile de pompieri din Queensland, a declarat că a primit informații cu privire la primele daune provocate de ciclon. "Suntem informați că din loc în loc acoperișurile încep să fie luate pe sus, inclusiv la unele dintre clădirile noastre din Whitsundays", a spus acesta. Autoritățile s-au temut inițial că ciclonul Debbie va atinge zona de coastă în zori, în timpul mareei înalte, fapt ce ar fi prezentat un risc foarte ridicat de inundații, însă ritmul de înaintare al furtunii a încetinit peste noapte. Autoritățile au anunțat locuitorii să se pregătească pentru cea mai puternică furtună de la ciclonul Yasi, din 2011, care a distrus mai multe locuințe și culturi din nordul Queensland. 3.500 de persoane au fost evacuate din orașele Home Hill și Proserpina, la o sută de kilometri sud de orașul turistic Townsville. Aproximativ 2.000 de alte persoane care trăiesc în zona centrală a Bowen au fost, de asemenea, evacuate, mai arată sursa citată. Circa 25.000 de locuitori din zonele joase din Mackay, spre sud, au fost avertizați să se adăpostească la înălțime de teama valurilor care ar putea depăși doi metri înălțime.   The post Ciclonul Debbie a lovit coasta Australiei. Peste 30 de mii de oameni au fost evacuați appeared first on Moldova 24.
Ieri
17:27
Liderul opoziţiei din Rusia, Aleksei Navalnîi, a fost condamnat la 15 zile de închisoare pentru opunere de rezistenţă faţă de poliţie. De asemenea, Navalnîi a primit o amendă de 20.000 de ruble (350 de dolari). Aleksei Navalnîi a fost reţinut duminică, în timpul unui protest anticorupţie pe care l-a organizat la Moscova. „Nu-mi recunosc vina. Mereu îndeplinesc cerințele polițiștilor”, a declarat Navalnîi. În timpul manifestațiilor din 26 martie, au fost reținute peste 500 de persoane. De menționat că, Navalnîi intenționează să candideze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale de anul viitor. The post Opozantul Kremlinului, Aleksei Navalnîi, condamnat la 15 zile de închisoare appeared first on Moldova 24.
16:12
Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a trimis în judecată cauza penală de învinuire a ofiţerului de urmărire penală din cadrul Serviciului Vamal Chişinău, reţinut pentru trafic de influenţă cu suma de 40 000 de euro. Inculpatul a fost reţinut acum trei luni, pe o cauza penală în care mai sunt vizaţi un poliţist al Direcţiei investigarea fraudelor a Inspectoratului General de Poliţie şi şeful unei secţii din cadrul Direcției investigarea fraudelor al IGP. Potrivit Procuraturii Anticorupţie, aceştia ar fi estorcat de la un agent economic 50 000 de euro, pe care l-a asigurat că pot interveni pe lîngă procuror în vederea muşamalizării cazului de contrabandă, de care, chipurile, declarantul ar fi fost bănuit. Ofiţerului de urmărire penală din cadrul Serviciului Vamal Chişinău a fost reţinut în momentul în care i-a fost transmisă suma de 40 000 de euro sub controlul procurorilor. Bănuitul a încercat să scape de urmărire, însă după mai multe ore de căutări, a fost localizat şi reţinut. Banii au fost depistaţi într-un automobil părăsit, care se afla lîngă scara blocului de locuit al ofițerului, unde acesta i-a aruncat, după ce a înțeles că e filat. Totodată, procurorii au efectuat o serie de acţiuni de urmărire penală pentru a-l reţine şi pe şeful unei secţii din cadrul DIF al INI al IGP, care este organizatorul acestei infracţiuni. Acesta însă se eschivează de la organul de urmărire penală, fiind anunţat în urmărire internaţională, pe numele lui fiind deja emis mandat de arest pentru 30 zile în contumacie. Dacă va fi recunoscut vinovat, inculpatul riscă amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale sau închisoare de la 3 la 7 ani. The post Ofiţerul Serviciului Vamal, prins în decembrie cu o mită de 40 000 de lei, a fost trimis în judecată appeared first on Moldova 24.
15:42
Activitatea miniștrilor, deputaților, a directorilor și a șefilor de agenții guvernamentale, membri ai Partidului Democrat, va fi verificată, a anunțat astăzi liderul PD, Vlad Plahotniuc. La fel, vor fi evaluați și miniștrii, parlamentarii, șefii de agenții guvernamentale care nu sunt membri ai formațiunii, dar sunt delegați în aceste funcții de PD. „La ședința de astăzi am decis să începem să pregătim un proces amplu de evaluare a activității fiecărui ministru și deputat care a fost propus în funcție de PD. Evaluarea va fi una complexă, atât pe criterii de profesionalism, cât și pe rezultatele care reies din instrumentele sociologice care le avem la dispoziție. Partidul Democrat își propune să dezvolte un nou model și eficient de a face politică. Cine din colegii noștri propuși în funcție nu vor putea să-și dovedească eficiența în fața oamenilor prin ceea ce face, desigur că va pleca din funcție și va fi înlocuit de alte persoane care vor face față acestui obiectiv. Funcțiile de conducere nu sunt pentru PR, nici pentru business nici pentru alte lucruri, ele sunt pentru a organiza eficient activitatea acestor instituții”, a menționat Plahotniuc în cadrul unui briefing de presă, notează Today.MD. După ședința de astăzi a fost prezentat și un prim draft al unui cod de integritate politică care urmează a fi propus spre adoptare la următorul consiliu național al partidului. „Suntem în proces de consultare pentru acest cod și cu oameni din afara Partidului Democrat, cu specialișți din societatea civilă și cu diverși experți. Desigur că vorbim de acea societate civilă care nu este antrenată sau nu este angajată unor partide de opoziție. Vrem să avem un cod de integritate al membrilor PD, un cod cât se poate de bun, nu unul doar care să arate frumos și să rămână scris pe hârtie. Acest cod trebuie să aibă criterii de aplicabilitate cât mai clare și desigur să fie respectat odată ce noi îl vom adopta la forumul partidului”, a adăugat liderul PD. În cadrul aceluiași briefing, Vlad Plahotniuc a vorbit și despre votul uninominal, menționând faptul că Partidul Democrat a lansat inițiativa votului uninominal ca urmare a rezultatelor mai multor sondaje sociologice. Ultimul sondaj, potrivit lui Plahotniuc, a fost finalizat săptămâna trecută, însă nu a fost publicat „pentru că nu acesta a fost scopul”. Democratul a anunțat că un nou sondaj va fi efectuat în curând de o companie sociologică internațională. „Aș vrea să vă anunț că PD a decis să contracteze o companie sociologică internațională de renume care să desfășoare în următoarea perioadă un studiu foarte complex în RM privind opinia cetățenilor în legătură cu modul în care ar trebui să fie reformată clasa politică, dar și în ceea ce privește sistemul de vot. Vor fi culese inclusiv opinii legate de inițiativa deja depusă pe tema uninominalului, în așa fel încît opiniile oamenilor să poată fi utilizate inclusiv la îmbunătățirea acestei inițiative”, a conchis democratul. The post PD își ia la ochi miniștrii, deputații și nu doar. Toți vor fi verificați și evaluați appeared first on Moldova 24.
14:57
Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la reuniunea șefilor de Guverne ale statelor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM, desfășurată în premietă la Kiev, Ucraina. În cadrul summit-lui, Premierul Pavel Filip a menţionat că organizaţia GUAM oferă o oportunitate de interacțiune și de facilitare a dialogului la nivel înalt dintre Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova. Totodată, Pavel Filip a remarcat că este importantă aprofundarea cooperării multilaterale în vederea consolidării democrației, dezvoltării economice și asigurării securității în regiune. „Am discutat despre posibilitățile de intensificare a colaborării în cadrul organizației și am accentuat importanța acțiunilor comune pentru depășirea riscurilor cu care ne confruntăm”, a declarat în cadrul conferinţei de presă comune Prim-ministrul Pavel Filip. De asemenea, oficialii s-au referit la reglementarea conflictelor existente pe teritoriul ţărilor membre GUAM. În context, Pavel Filip a subliniat că aceste diferende trebuie să fie soluționate pe calea dialogului politic și diplomatic, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale statelor și a normelor de drept internațional. În cadrul summit-ului, Prim-ministrul Republicii Moldova și omologii săi din statele membre GUAM au semnat două protocoale privind acțiunile de creare a Zonei de liber schimb și privind facilitarea procedurilor vamale între cele patru state. „Am accentuat importanța impulsionării schimburilor comerciale între statele noastre. Sunt convins că documentele semnate astăzi vor asigura dezvoltarea în continuare a oportunităților de colaborare în sfera social-economică, a transporturilor, științifico-tehnologică și cea umanitară”, a subliniat Premierul Pavel Filip. Părțile au avut de asemenea un schimb de opinii privind parteneriatul Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM cu Statele Unite ale Americii și Japonia, precum și privind colaborarea cu alte organizații regionale, cum ar fi grupul de state Vișegrad. Forumul consultativ GUAM, din care fac parte patru state: Georgia, Ucraina, Azerbaidjan şi Republica Moldova, a fost creat în octombrie 1997. Ulterior, organizația a fost oficial instituționalizată la summit-ul de la Kiev, din 23 mai 2006. Organizația pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM promovează dezvoltarea cooperării între cele patru state pentru întărirea stabilităţii şi securităţii în Europa. The post Premierul Filip, la Kiev: Suntem interesați să dezvoltăm cooperarea în cadrul GUAM appeared first on Moldova 24.
13:57
Conform datelor statistice ale Inspectoratului Național de Patrulare, zilnic, circa 18 conducători auto, care nu poartă centura de siguranță, sunt depistați în trafic. Conform Codului Contravențional al RM „încălcarea regulilor de folosire a centurii de siguranță”, se sancționează cu o amendă de la 450 la 600 de lei cu aplicarea a 3 puncte de penalizare. Inspectoratul Național de Patrulare precizează: Cuplează centura de siguranță pentru a te asigura că toate șansele de protecție și supraviețuire în cazul unui accident rutier sunt ale tale! The post Statistică // Zilnic, circa 18 șoferi din Moldova nu poartă centură de siguranță appeared first on Moldova 24.
13:57
Un medic obstetrician-ginecolog de la Centrul Perinatal din mun. Bălţi a fost condamnat la închisoare, cu executare, pentru neglijenţă la acordarea asistenţei medicale, soldată cu decesul unei paciente şi a unui nou-născut. Potrivit Procuraturii municipiului Bălţi, la finele anului 2012, asistând la naşterea unui nou-născut, medicul a permis externarea prematură a mamei copilului fără a-i examina starea sănătăţii. Din cauza agravării stării sănătăţii femeii, cauzată de infecţie, aceasta a fost internată în spital după o săptămână de la naştere, suferind o intervenţie chirurgicală în urma căreia a decedat. Într-un alt episod, medicul nu a diagnosticat corect starea unei paciente care trebuia să nască, iar din motive că nu a finisat naşterea prin cezariană, copilul s-a născut mort. Inculpatul nu şi-a recunoscut vinovăţia în comiterea infracţiunii incriminate. În baza probelor administrate, medicul a fost condamnat la 2 ani de detenţie şi privat de dreptul de a ocupa funcţii în domeniul medicinii timp de 4 ani. Prin aceeaşi sentinţă s-a dispus încasarea din contul inculpatului în beneficiul succesorilor părţilor vătămate a unei sume de 339 mii lei drept prejudiciu moral şi material cauzat prin infracţiune. Sentinţa este cu drept de atac în instanţa superioară de judecată The post Medic obstetrician din Bălţi, condamnat la închisoare pentru malpraxis appeared first on Moldova 24.
12:42
Poliţia Capitalei a desfăşurat un şir de reţineri cu suportul angajaţilor BPDS “Fulger” din cadrul IGP, fiind destructurate două grupări criminale specializate în comercializarea drogurilor şi trafic de fiinţe umane, o speluncă deconspirată într-un subsol al unui bloc de locuit, precum şi au documentat un caz de păstrare ilegală a muniţiilor. Conform datelor acumulate şi investigate de către ofiţerii de investigaţii ai sectorului Botanica, trei indivizi cu vârstele de 19 ani şi 25 ani, originari din Ialoveni şi Chişinău, au încercat să pună în circulaţie ilegală droguri de tip vegetal, precum şi pastile cu efect psihotrop. În cadrul achiziţiilor de control, aceştia au fost încătuşaţi. Asupra lor au fost depistate pacheţele cu substanţe narcotice, bani marcaţi transmişi anterior sub controlul poliţiştilor, un pistol de calibrul 9 mm şi muniţii. Ei au fost reţinuţi pe un termen de 72 de ore şi riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 3 ani până la 7 ani. Iar ofiţerii de investigaţii ai sectorului Buiucani au reţinut în flagrant delict trei indivizi cu vârstele de 37 ani şi 42 ani, anterior judecaţi, consumând droguri prin injectare într-un subsol al unui bloc de locuit. Intervenţia poliţiştilor a fost una forţată, întrucât aceştia s-au baricadat şi nu se conformau cerinţelor legale. De la faţa locului s-au ridicat aparate artizanale de consum şi preparare a drogurilor, seringi de unică folosinţă, precum şi alte probe delicte ce ar demonstra activităţile criminale a bănuiţilor. O grupare criminală a fost demascată şi destructurată de către poliţiştii sectorului Botanica, specializată în traficul de fiinţe umane, a cărei membri s-au dovedit a fi doi bărbaţi. Reţinerea acestora a avut loc la punctul vamal Cahul, când indivizii intenţionau să părăsească teritoriul ţării cu scopul de a transporta o domnişoară de 23 ani în Istanbul, Turcia. Victima urma să se prostitueze contra plată. Aceştia s-au dovedit a fi locuitori din Ceadîr-Lunga şi Comrat, cu vârstele de 24 ani şi respectiv 31 ani, având rolurile bine determinate de a identifica potenţialele victime şi de a le racola în acest sens. Ei au fost reţinuţi pe un termen de 72 de ore şi riscă o pedeapsă cu închisoare de la 7 ani până la 15 ani. Un alt bărbat, în vârstă de 49 ani, domiciliat în comuna Budeşti, riscă să fe cercetat penal pentru păstrarea ilegală a muniţiilor, după ce poliţiştii sectorului Ciocana au depistat în gospodăria lui mai multe cartuşe de luptă, a căror provenienţă nu a putut-o demonstra. Acestea au fost sigilate şi transportate la Centru tehnic-criminalistic şi expertize judiciare al IGP. Bărbatul riscă o amendă în mărime de la 13 000 lei la 19 000 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de pînă la 3 ani. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/03/xxx1.mp4 The post Descinderi! Poliția a ridicat droguri, bani marcați și muniții (VIDEO) appeared first on Moldova 24.
12:12
Ciclonul Debbie se îndreaptă către Australia. Potrivit meteorologilor, este cea mai puternică furtună care mătură statul Queensland în ultimii șase ani. Peste 3.500 de oameni au fost evacuați ca măsură de precauție. Ciclonul tropical urmează să atingă uscatul marți dimineață, furtuna fiind însoțită de rafale de vânt cu viteze de până la 240 de kilometri pe oră. Totodată, meteorologii se așteaptă ca furtuna, care momentan este la categoria trei, să ajungă la categoria patru, ceea ce ar însemna că va fi cel mai puternic din regiune după Yasi, în 2011, relatează BBC News și The Guardian. Premierul din Queensland a declarat luni dimineaţă că alţi 2.000 de oameni vor fi evacuaţi, după ce 3.500 au părăsit deja zona vizată de ciclon. Au existat, însă, și oameni care au refuzat să părăsească locuințele, citează Libertatea. Voluntari din serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă, precum şi militari, dar și polițiști sunt pregătiți să intervină în regiune. Serviciile de alimentare cu energie electrică se așteaptă la o perioadă dificilă, fiind anunțate pene de curent în urma furtunii. Totodată, autoritățile din Queensland au închis 102 școli și 81 de centre de îngrijire timpurie. The post Vine Debbi peste Australia! Localnicii se pregătesc de cel mai puternic ciclon din ultimii șase ani appeared first on Moldova 24.
11:42
Interdicția adoptată de SUA și Marea Britanie privind anumite dispozitive electronice în bagajul de mână al pasagerilor zborurilor din unele țări din Africa de Nord și Orientul Mijlociu a fost determinată parțial de descoperirea unui plan, nedezvăluit, în care materiale explozive au fost ascunse într-un iPad fals, potrivit unei surse de securitate britanice, a relatat duminică The Observer. Interdicția Marii Britanii privind tabletele, laptopurile, consolele de jocuri și alte dispozitive mai mari decât un telefon mobil a intrat în vigoare sâmbătă. Măsura se aplică zborurilor dinspre șase țări — Egipt, Iordania, Liban, Arabia Saudită, Tunisia și Turcia. Sunt afectați șase operatori aerieni britanici — British Airways, EasyJet, Jet2, Monarch, Thomas Cook și Thomson — și șase companii străine. Anterior, SUA au adoptat o măsură similară, care vizează zborurile de pe 10 aeroporturi din opt țări — Iordania, Egipt, Turcia, Arabia Saudită, Maroc, Qatar, Kuweit și Emiratele Arabe Unite. Sursa de securitate citată a spus că ambele interdicții sunt rezultatul unei combinații de factori, și nu a unui anumit incident. Potrivit sursei, unul dintre factori a fost descoperirea unui plan de a doborî un avion prin explozibili ascunși într-un iPad fals care părea extrem de autentic. Alte detalii în legătură cu acest plan, cum ar fi data, țara implicată sau gruparea din spatele său, rămân secrete. Descoperirea acestui plan a confirmat temerile agențiilor de informații că grupările teroriste au găsit un nou mijloc de a introduce explozibili în bagajele de mână din cabina de pasageri, după încercări eșuate de a folosi dispozitive explozive ascunse în pantofi sau în lenjeria intimă. O explozie în cabina de pasageri (unde teroristul poate poziționa dispozitivul explozibil lângă o ușă sau un hublou) poate avea un impact mult mai mare decât una în cală (unde teroristul nu are niciun control asupra poziției explozibilului, care se poate afla în mijlocul bagajelor, departe de marginea avionului), dat fiind faptul că pasagerii și echipajul ar fi trași afară prin orice gaură produsă astfel. sursa: agerpres.ro The post SUA și Marea Britanie au interzis laptopurile în avion după ce au descoperit un explozibil într-un iPad appeared first on Moldova 24.
11:12
The post LIVE // Briefing organizat de Partidul Democrat după ședința de lucru appeared first on Moldova 24.
10:57
Ciclonul Debbie se îndreaptă către Australia. Potrivit meteorologilor, este cea mai puternică furtună care mătură statul Queensland în ultimii șase ani. Peste 3.500 de oameni au fost evacuați ca măsură de precauție. Ciclonul tropical urmează să atingă uscatul marți dimineață, furtuna fiind însoțită de rafale de vânt cu viteze de până la 240 de kilometri pe oră. Totodată, meteorologii se așteaptă ca furtuna, care momentan este la categoria trei, să ajungă la categoria patru, ceea ce ar însemna că va fi cel mai puternic din regiune după Yasi, în 2011, relatează BBC News și The Guardian. Premierul din Queensland a declarat luni dimineaţă că alţi 2.000 de oameni vor fi evacuaţi, după ce 3.500 au părăsit deja zona vizată de ciclon. Au existat, însă, și oameni care au refuzat să părăsească locuințele. Voluntari din serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă, precum şi militari, dar și polițiști sunt pregătiți să intervină în regiune. Serviciile de alimentare cu energie electrică se așteaptă la o perioadă dificilă, fiind anunțate pene de curent în urma furtunii, citează Libertatea. Totodată, autoritățile din Queensland au închis 102 școli și 81 de centre de îngrijire timpurie. The post Vine Debbie peste Australia! Localnicii se pregătesc de cel mai puternic ciclon din ultimii șase ani appeared first on Moldova 24.
10:42
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de vânt. Avertizarea este valabilă doar astăzi, pe întreg teritoriul țării. „Astăzi în mijlocul zilei se prevăd intensificări ale vîntului nord-vestic în rafale de 15-20 m/s”, potrivit SHS. În acest context, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI atenționează oamenii să nu aprindă vegetația uscată, întrucât în condiții de vânt focul se poate răspândi cu repeziciune pe spații extinse. Mai mult, arderea gunoiului menajer și a stufului din apropierea bazinelor acvatice intensifică intervențiile pompierilor, iar echipajele se luptă ore în șir pentru localizarea focarelor. Pentru zilele următoare, sinopticienii prognozează vreme frumoasă, cu maxime de până la +18 grade. Spre sfârșitul săptămânii, în orele nocturne, mercurul din termometre va coborî până la 0 -2 grade Celsius. Mai jos, tabloul meteo pentru următoarele 7 zile: The post Avertizare METEO pentru astăzi! Vântul va bate cu putere appeared first on Moldova 24.
08:42
The post LIVE // Ședința săptămânală a serviciilor primăriei Chișinău appeared first on Moldova 24.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:42
Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a dispus închiderea sezonului de termoficare 2016 - 2017 pentru toate tipurile de consumatori din municipiul Chişinău. Astfel, în legătură cu stabilirea temperaturii de afară de +8˚C pe parcursul a 3 zile consecutiv, începând cu data de 27 martie 2017 se declară oprit agentul termic pentru consumatorii casnici, cât și pentru instituțiile din sfera educației și cele medicale. Potrivit dispoziției primarului general, consumatorii din municipiul Chișinău vor fi asigurați în continuare cu apă caldă. The post Se închide căldura pentru toți consumatorii din capitală appeared first on Moldova 24.
16:42
Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale în comun cu ofiţerii de investigaţie din cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova au deconspirat activitatea unui grup criminal, specializat în infracţiuni de contrabandă a mijloacelor băneşti în proporţii deosebit de mari. Din gruparea criminală fac parte cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Ucrainei şi ai Republicii Moldova. Aceştia, sunt învinuiţi de faptul că în perioada lunilor decembrie 2016 - martie 2017, au înfiinţat o grupare criminală organizată, care prin sistemul bancar al Republicii Moldova, au lichefiat suma de aproximativ 300 000 dolari americani, după care în mod ilegal, prin tăinuirea şi nedeclararea lor în documentele vamale au trecut mijloacele financiare menţionate peste frontiera vamală a Republicii Moldova, punctul final de destinaţie fiind Federaţia Rusă. În cadrul cauzei penale au fost dispuse, autorizate şi interceptate convorbiri telefonice ale figuranţilor, ridicări a documentelor de la instituţiile bancare. Membrii grupării au identificat şi au atras în activitatea de lichefiere a mijloacelor financiare, mai mulţi cetăţeni străini din Ucraina şi Federaţia Rusă, care contra unor recompense băneşti, acceptau expedierea pe numele lor a transferurilor băneşti din diferite ţări prin intermediul sistemului de plăţi şi transferuri electronice Western Union şi MoneyGram. Banii erau recepţionaţi la diferite bănci din mun. Chişinău, constituind valută străină - dolari SUA şi Euro. Fiecare „curier”, după cum erau numiţi, activa doar o perioadă de două săptămâni, pentru ce erau remuneraţi cu câte 200 dolari fiecare. Ulterior, banii recepţionaţi de către „curieri” erau transmişi unui membru al grupării criminale, care îi supraveghea. La fel, acesta avea în sarcină cazarea lor, asigurarea cu produse alimentare şi alte cheltuieli curente. După acumularea unei anumite sume de bani, prin înţelegere prealabilă cu însoţitorii de tren, care în prealabil erau identificaţi de un alt membru al grupării criminale, pentru o recompensă bănească, treceau banii, prin tăinuire şi nedeclarare, peste frontiera vamală a Republici Moldova. S-a constatat în cadrul urmăririi penale că, suma trecută era cuprinsă între 15000 şi 60000 dolari sau euro. La sosirea trenului pe teritoriul Federaţiei Ruse, banii erau recepţionaţi de un alt membru al grupării respective. S-a constatat cu certitudine faptul că organizatorul grupării şi schemei de lichefiere a banilor sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse, care, conform datelor obţinute, au implementat schema respectivă în mai multe ţări din spaţiul CSI şi nu numai. Referitor la provenienţa banilor, care erau transferaţi şi lichefiaţi prin sistemul bancar al Republicii Moldova, menţionăm, că în prezent se întreprind acţiuni de urmărire penală în vederea identificării acestei surse. Astfel, la data de 22 martie 2017 au fost efectuate percheziţii, în rezultatul cărora au fost depistate şi ridicate de la însoţitorul de tren, suma de 10 000 dolari şi 10 000 Euro în momentul în care acesta deja trecuse controlul vamal. Respectiv suma de 6110 dolari şi 2595 euro a fost ridicată de la supraveghetorul care recepţiona bani de la „curieri”. La această etapă, au fost reţinute 4 persoane, care au statut de învinuit. În privinţa acestora, procurorii au expediat judecătorului de instrucţie demersuri privind aplicarea măsurii sub formă de arest preventiv. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă pedeapsa cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 5000 la 10000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice. The post Dolari și euro cărați cu trenul din Moldova în Federația Rusă. Schema unei grupări appeared first on Moldova 24.
15:57
Ion Ceban, Purtătorul de cuvânt al Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a pus pe fugă și la propriu și la figurat pe Andrei Năstase. Andrei Năstase, Liderul DA, partid în spatele căruia se află interlopii Țopa, a venit astăzi cu mai mulți susținători în fața sediului Președinției, unde a susținut o conferință de presă prin care i-a cerut președintelui Dodon (fost partener de proteste), să intervină în problema anulării datoriei create după furtul Miliardului de către un alt partener al finanțatorilor lui Năstase (Filat a recunoscut că este bun prieten și Partener cu Victor Țopa, vezi emisiunea ALB NEGRU) și oamenii din anturajul acestuia. Deși Ion Ceban a ieșit din Președinție și a încercat să răspundă la întrebările puse de platformiști în fața sediului, Andrei Năstase și simpatizanții săi au fugit fără să vrea să discute, evitând o confruntare directă, or cererea lui Năstase este oarecum lipsită de sens atâta timp cât președintele Dodon a încercat de mai multe ori să adune în jurul său forțele de opoziție pentru a găsi soluții și a anula proiectul de lege care a transformat furtul operat de prietenii și partenerii lui Țopa în datorie de stat. Mai mult ca atât, Igor Dodon a înregistrat tentative reale de anulare a acelui Proiect de Lege în calitatea sa de șef al Statului, tentative soldate deocamdată cu eșec. Cert este că Andrei Năstase nu a dorit să audă aceste argumente, or scopul lui a fost doar apariția la telvizor în calitatea sa de lider al protestatarilor, calitate tot mai mult pusă la îndoială în ultima vreme, din cauza unor scandaluri mediatice provocate de luptele interne din partidul pe care îl conduce. Mai mult ca atât acesta și-a grăbit pasul împreună cu oamenii care îl însoțeau în momentul în care Ceban a încercat să discute cu el. La scurt timp după asta Ceban a distribuit o stare pe Facebook prin care îl întreabă pe Andrei de ce a plecat: ION CEBAN: Prima data…am fugit după vreo 70 de oameni în frunte cu Năstase.(în curînd video) Așa ceva n-am mai văzut. Vine un ditamai de vreo 70-80 de oameni în frunte cu Andrei Nastase la resedință. Protest al Platformei DA. Au zis ca au întrebări la președinție. Au început să le pună. Au adus o halteră (cum au zis ei ghiră), un proiect de decret de anunțare a referendumului pe anularea miliardului pe 28 mai (nihilism juridic, dar despre asta mai tîrziu). Am ieșit și am stat 70 la sută din conferința lor de presă împreună cu ei. Jurnaliștii nu prea au avut întrebări. Însă au avut cei din platformă, zic dacă ați venit la noi și aveți întrebări dați-mi voie să răspund. Au strîns tribuna, au luat microfonul și au început a pleca. Zic ok, să le răspund jurnaliștilor. Am început, între timp vreo 7 persoane, îmi tot șuierau la ureche. Zic veniți cu mine alături să vă vadă la ochi oamenii, au fugit. M-am pornit după Năstase, l-am luat de braț, zic Andrei, hai să vorbim….ăsta s-a mobilizat, și-a mobilizat oamenii și a luat-o la pas repede. Așa am alergat eu din urma lui Năstase și platforma DA care au venit cu întrebări și protest la președinție. Am alergat să le răspund. Asta am adaugat mai tirziu. Haltera ceea era de 16 kg, exact atît cît mi s-a părut că a adăugat Andrei în perioada de iarnă, de opoziție. L-am rugat să stea alături, să facem o poză pentru comparație cu situația din campania electorală. A refuzat. *** În cîteva minute voi distribui ce am spus presei și care este poziția președinției. Andrei Nastase de ce ai fugit? A urmat video-ul promis: ION CEBAN: Andrei Nastase vino inapoi. Nu-ți fac nimic. N-am avut nicio intenție rea. Am vrut să răpund doar la întrebările voastre. *** Andrei vino. Poti să vii fara tribuna și fără microfon. The post CUM A FUGIT NASTASE DE CEBAN (VIDEO) appeared first on Moldova 24.
14:12
O persoană și-a pierdut viața în incendiul gigant care a izbucnit în noaptea de miercuri spre joi la un depozit de arme și muniție din estul rebel al Ucrainei, și care a declanșat explozii în serie, au anunțat vineri autoritățile ucrainene. Kievul a ordonat închiderea spațiului aerian pe o rază de 40 de km în jurul zonei incendiului, la Balakleia, în apropiere de Harkov. Printre principalele piste amintite de anchetatori figurează cea a unui dispozitiv exploziv lansat cu ajutorul unei drone asupra depozitului, a precizat un vice-ministru pentru infrastructură, Iuri Lavreniuc, citează hotnews.ro. "Corpul unei femei născute în 1951, a fost găsit sub dărâmăturile unei case distruse" în urma exploziilor, a declarat șeful Serviciului pentru Situații de Urgență. Incendiul a izbucnit în noaptea de miercuri spre joi, în depozitul de arme din Balakleia, unde sunt adăpostite peste 138.000 de tone de muniție și obuze, în principal de artilerie. Circumstantele incendiului nu sunt clare deocamdată. Parchetul militar a deschis o anchetă pentru sabotaj și "neglijență". Mii de oameni au fost evacuați din localitatea Balakleia. The post Ucraina // O persoană a murit în incendiul de la depozitul de arme din Balakleia (VIDEO) appeared first on Moldova 24.
13:12
Ofițerii Inspectoratului Național de Patrulare, împreună cu angajații Inspectoratului Fiscal de Stat și cei de la ANTA au derulat o acțiune de verificare a legalității activității de transportare a persoanelor în regim de taxi în municipiul Chișinău. Acțiunea a durat două ore. Pe lângă buletin, permis, certificat de înmatriculare, asigurarea auto obligatorie, șoferii de taxi au trebuit să mai prezinte certificate de competență profesională pentru transportarea pasagerilor, asigurarea de bagaje și călători, buletinul metrologic pentru casa de marcat și să aibă la vedere ecusonul cu numele, fotografia și tarifele practicate. De asemenea, au fost verificați dacă folosesc casa de marcat și dau bon clienților. În cadrul acțiunii au fost verificate peste 50 de automobile în regim de taxi, iar ofițerii de patrulare, specialiștii IFS și ANTA au constatat 29 de abateri contravenționale. Amenzile au fost aplicate conducătorilor de taxi pentru nepurtarea centurii de siguranță în timpul deplasării, pentru folosirea telefonului mobil în timpul deplasării, pentru lipsa certificatului de competență profesională, pentru că nu dispuneau de licența de activitate în regim de taxi și nu dețineau foia de parcurs. Totodată, au fost ridicate 6 plăcuțe de înmatriculare de către angajații INP. Conform datelor ANTA, de la 1 martie până pe 23 martie, au fost întocmite 456 procese-verbale cu privire la contravenţie și au fost întocmite 65 procese-verbale de reţinere a plăcuţelor cu numerele de înmatriculare şi a certificatelor de înmatriculare. Iar de la 1 ianuarie până acum au fost întocmite 1205 procese-verbale cu privire la contravenţie şi au fost ridicate 230 de plăcuţe. The post Taximetriștii, din nou la control. Unii s-au ales cu amenzi appeared first on Moldova 24.
12:12
Conferință de presă organizată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale cu genericul „Deconspirarea unui grup criminal specializat în comiterea infracțiunilor de contrabandă cu mijloace bănești în proporții deosebit de mari” The post LIVE // Conferință PCCOCS , despre anihilarea unui grup criminal appeared first on Moldova 24.
11:27
The post LIVE // Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 24 martie appeared first on Moldova 24.
11:27
Bilanţul atacului terorist de la Londra a ajuns la cinci morţi, incluzându-l pe atacator. Ultima persoană care a decedat este un bărbat în vârstă de 75 de ani care era internat în spital în stare gravă, relatează agenţia de ştiri Reuters. Trei alte persoane au fost ucise de atacator în cursul atentatului - agentul de poliţie Keith Palmer, în vârstă de 48 de ani, Kurt Cochran, un turist în vârstă de 54 de ani din SUA, şi Aysha Frade, o profesoară de 43 de ani din Spania. Alte cel puţin 30 de persoane au fost rănite în atacul revendicat de reţeaua teroristă Stat Islamic, inclusiv doi cetăţeni români. Khalid Masood, autorul atacului, a fost împuşcat mortal de forţele de ordine după ce a lovit intenţionat cu un vehicul zeci de persoane pe Podul Westminster din Londra, iar apoi l-a înjunghiat mortal pe agentul de poliţie Keith Palmer. Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat joi atacul care a avut loc miercuri în apropierea clădirii Parlamentului britanic din Londra, potrivit agenţiei de ştiri Amaq, citează Mediafax. The post Khalid Masood este autorul atacului de la Westminster. Bilanţul morților a ajuns la cinci appeared first on Moldova 24.
10:57
Un echipaj mobil 902 al Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău a reţinut doi indivizi la intersecţia străzilor M. Manole şi Uzinelor. Cei doi aveau asupra lor o geantă şi un televizor de model “JVC”. La apariţia poliţiştilor, aceştia au încercat să fugă în direcţii diferite însă au fost imobilizaţi şi escortaţi la Inspectorat pentru documentare. Suspecţii s-au dovedit a fi cu vârstele de 27 ani şi respectiv 33 ani, anterior judecaţi pentru diverse infracţiuni. Bărbații au declarat că au furat bunurile materiale dintr-o locuinţă din strada Otovasca, care aparţine unui bărbat în vârstă de 63 ani. În acest context ei sunt cercetaţi penal pentru furt şi riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 13 000 lei până la 27 000 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de pînă la 4 ani. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/03/video12.mp4 The post Prinși după ce au prădat o locuință de pe strada Otovasca appeared first on Moldova 24.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.