Biatloniștii moldoveni au început noul sezon competițional, care este unul decisiv în vederea calificării la Olimpiada din 2026

Radio Moldova, 30 noiembrie 2024 18:30

Pentru a obține calificarea la Olimpiadă la finalul acestui sezon, adică cu un an înaintea marelui eveniment, echipa națională a Republicii Moldova trebuie să se claseze cel puțin pe locul 20 în clasamentul pe națiuni. În acest caz, țara noastră va avea patru biatloniști calificați la Jocurile Olimpice din 2025 de la Milano și Cortina D'Ampezzo.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum o oră
15:50
Noul Parlament al României, desemnat în urma alegerilor din 1 decembrie, se convoacă în ședință vineri, 20 decembrie. Un decret în acest sens a fost semnat, miercuri, de președintele român Klaus Iohannis, notează hotnews.ro.
Acum 2 ore
15:30
Republica Moldova se confruntă cu riscuri majore în sectorul energetic, generate de incertitudinile privind livrările de gaze naturale și energie electrică, începând cu 1 ianuarie 2025. Expirarea contractului de tranzit al gazelor dintre Rusia și Ucraina, bombardamentele asupra infrastructurii energetice ucrainene și lipsa unor acorduri ferme pentru transportul gazelor complică suplimentar situația. Autoritățile de la Chișinău au anunțat un set de măsuri pentru a gestiona aceste provocări, dar experții avertizează că este nevoie de o strategie mai amplă.
Acum 4 ore
14:40
În ultimele zile, se atestă o cerere sporită de energie electrică, necesarul fiind suplinit de pe bursa română OPCOM, unde prețurile sunt mai mari în comparație cu luna trecută, precizează Societatea pe Acțiuni (SA) „Energocom”. În acest context, întreprinderea îndeamnă consumatorii să utilizeze rațional resursele energetice.
14:30
Lansarea celor mai recente apariții editoriale din colecția „Memoriile Basarabiei” a întrunit istorici, editori, dar și studenți interesați de autorii mai puțin cunoscuți. Sunt cărți necesare ce scot din negura uitării evenimente care au contribuit la crearea memoriei colective a Basarabiei.
13:40
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a răspuns criticilor lansate de sindicatele din domeniul medical, care solicită majorări salariale pentru lucrătorii din sistemul de sănătate. Nemerenco a precizat că o astfel de majorare „ar însemna reducerea unor servicii medicale acordate populației, ceea ce este imposibil de realizat în contextul bugetului pentru 2025, aprobat în prima lectură. Totodată, ministra a făcut apel către sindicatele din domeniu „să înceteze să facă politică” și să susțină inițiativele guvernamentale de care beneficiază populația.
13:30
În ultimele zile se atestă o cerere sporită de energie electrică, necesarul fiind suplinit de pe bursa română OPCOM, unde prețurile sunt mai mari în comparație cu luna trecută, precizează SA Energocom. În acest context, consumatorii sunt îndemnați să utilizeze rațional resursele energetice.
Acum 6 ore
12:40
Așa-zisul soviet suprem din regiunea transnistreană a aprobat „ordinul” liderului autoproclamat Vadim Krasnoseliski privind instituirea unei stări de urgență în economie pentru o perioadă de 30 de zile. Decizia este motivată de riscul reducerii sau chiar al încetării livrărilor de gaze naturale către regiune începând cu 1 ianuarie 2025.
11:50
Tot mai mulți moldoveni preferă să investească în imobile, decât să închirieze spațiu locativ. Expertul imobiliar Victor Cernomorcenco a precizat la „Buna Dimineața” de la Moldova 1 că cererea mare de pe piață se datorează programelor de creditare tot mai accesibile, revenirii diasporei acasă, inclusiv și emigrării a cetățenilor din raioane în capitală. Potrivit acestuia, în 2024, peste 80% din tranzacțiile imobiliare au fost efectuate în municipiul Chișinău și suburbii.
11:40
Mai mulți cetățeni și-au exprimat nemulțumirea pe rețelele de socializare în legătură cu sumele primite drept compensație pentru energie în această iarnă. Oamenii reclamă faptul că aceste compensații sunt insuficiente pentru a acoperi facturile mari la gaz și electricitate, mai ales în cazul familiilor cu venituri mici sau cu membri vulnerabili. În replică, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a explicat că modelul de compensație este bazat pe tariful din luna noiembrie, care ar fi mai mic decât cel achitat anul trecut.
11:20
Prim-ministrul Dorin Recean va merge joi, 12 decembrie, în Parlament, pentru a cere stare de urgență în sectorul energetic, pentru o perioadă de 60 de zile. Decizia vine după ce astăzi Comisia pentru Situații Excepționale a prezentat un raport privind necesitatea instituirii stării de urgență, în contextul riscului sistării tranzitului de gaze către regiunea transnistreană de către concernul rus „Gazprom”, din 1 ianuarie 2025.
11:10
La Centrul de Instruire al Brigăzii de infanterie motorizată „Moldova” din Bălți se desfășoară miercuri, 11 decembrie, instruiri cu trageri de luptă din armamentul de infanterie din dotare.
11:00
La Centrul de Instruire al Brigăzii de infanterie motorizată „Moldova” din Bălți se desfășoară miercuri, 11 decembrie, instruiri cu trageri de luptă din armamentul de infanterie din dotare.
11:00
Prim-ministrul Dorin Recean va merge joi, 12 decembrie, în Parlament, pentru a cere stare de urgență în sectorul energetic, pentru o perioadă de 60 de zile. Decizia vine după ce astăzi Comisia pentru Situații Excepționale a prezentat un raport privind necesitatea instituirii stării de urgență, în contextul riscului sistării tranzitului de gaze către regiunea transnistreană de către concernul rus „Gazprom”, din 1 ianuarie 2025.
10:50
Presa internațională relatează despre noile măsuri pe care le ia occidentul pentru a sprijini Ucraina înaintea unor posibilie negocieri de pace cu Rusia, dar și pentru a combate ingerințele Moscovei în treburile interne ale statelor vecine.
Acum 8 ore
10:30
Presa internațională relatează despre noile măsuri pe care le ia occidentul pentru a sprijini Ucraina înaintea unor posibilie negocieri de pace cu Rusia, dar și pentru a combate ingerințele Moscovei în treburile interne ale statelor vecine.
10:30
Guvernul Republicii Moldova a aprobat în ședința de astăzi, 11 decembrie, un Regulament și un Plan de acțiuni pentru gestionarea situațiilor excepționale în sectorul electroenergetic. Documentele au fost elaborate și consulate public încă în luna august, când riscul declanșării crizei energetice în contextul expirării contractului de tranzitare a gazelor rusești prin Ucraina părea mic. Acestea descriu mai multe scenarii de criză, estimează probabilitatea și impactul lor și măsurile de intervenție, principalul scop fiind asigurarea continuității aprovizionării cu resurse energetice și protejarea consumatorilor casnici, întreprinderilor și instituțiilor care prestează servicii sociale esențiale, cum ar fi grădinițele, spitalele, instituțiile de învățământ și administrațiile publice.
10:10
Președintele oficiului teritorial Dondușeni al fostului Partid „Șor”, declarat neconstituțional, va ajunge pe banca acuzaților pentru complicitate la finanțare ilegală a formațiunii politice din partea unui grup criminal organizat.
10:00
La Chișinău, propaganda rusă a susținut constant ideea că neutralitatea, consacrată în Constituție, garantează securitatea statului. Cu toate acestea, exemplul Finlandei și al Suediei, care, simțind amenințarea în creștere din partea Rusiei, au renunțat la neutralitate și au cerut aderarea la NATO, contrazice acest argument. În Republica Moldova, acest narativ rusesc rămâne încă influent, aspect vizibil și în discuțiile cu cetățenii.
09:50
Republica Moldova a demonstrat cel mai mare entuziasm pentru Uniunea Europeană, o dorință ireversibilă de a avansa spre Europa și un guvern puternic, ceea ce face ca planul său promițător să nu fie pus la îndoială. Această constatare îi aparține corespondentului Moldova 1 și Radio Moldova, Dan Alexe, și a fost făcută de la Bruxelles, după ce Comisia Europeană a aprobat planul de creștere economică al țării noastre, în valoare de 1,8 miliarde de euro.
09:50
Guvernul Republicii Moldova urmează să aprobe în ședința de astăzi, 11 decembrie, un Regulament și un Plan de acțiuni pentru gestionarea situațiilor excepționale în sectorul electroenergetic. Documentele au fost elaborate și consulate public încă în luna august, când riscul declanșării crizei energetice în contextul expirării contractului de tranzitare a gazelor rusești prin Ucraina părea mic. Acestea descriu mai multe scenarii de criză, estimează probabilitatea și impactul lor și măsurile de intervenție, principalul scop fiind asigurarea continuității aprovizionării cu resurse energetice și protejarea consumatorilor casnici, întreprinderilor și instituțiilor care prestează servicii sociale esențiale, cum ar fi grădinițele, spitalele, instituțiile de învățământ și administrațiile publice.
09:30
Presa națională relatează despre primele rezultate ale vizitei președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la Bruxelles. În atenția publicațiilor e noul sprijin promis de Uniunea Europeană, atât pentru parcursul de refome, cât și pentru depășirea dificultăților legate de aprovizionarea Republicii Moldova cu gaz natural și curent electric.
09:10
Comitetul Parlamentar de Asociere RM-UE a adoptat o declarație comună și recomandări pentru întărirea relației dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. În declarația comună, parlamentarii au solicitat deschiderea unui birou permanent al Parlamentului European în Republica Moldova la Chișinău și creșterea personalului delegației Uniunii Europene la Chișinău. Anunțul a fost făcut de către eurodeputatul Siegfried Mureșan.
08:50
Odată cu fuga lui Bashar al-Assad, toate țările europene au început să pună sub semnul întrebării cererile de azil din partea refugiaților sirieni. Unii politicieni și-au exprimat chiar dorința de a-i vedea pe exilați să se întoarcă în masă în țara lor de origine. Din 2011, aproape 6,6 milioane de sirieni au fost forțați să-și părăsească țara pentru a scăpa de războiul civil. Dintre aceștia, aproximativ un milion și-au găsit refugiu într-o țară din Uniunea Europeană. Dar, într-un context de avans puternic al partidelor de extrema-dreaptă la ultimele alegeri de pe continent, nu a fost nevoie de 48 de ore pentru ca guvernele german, austriac, suedez, danez, norvegian și elvețian să decidă suspendarea cererilor de azil din partea cetățenilor sirieni.
08:50
Curtea de Apel București dezbate, miercuri, cererea prin care o asociație solicită suspendarea documentelor desecretizate de CSAT, depuse de SRI, SIE, MAI și STS cu privire la nereguli în campania electorală derulată de Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, notează Agerpres.
Acum 12 ore
08:10
Sistemul self check-in, controlul facial, extinderea parcării aeroportului și a terminalului sunt principalele obiective de modernizare a Aeroportului Internațional Chișinău. Subiectele au fost discutate în cadrul unei întrevederi cu ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, secretarul de stat în domeniul transporturilor, Mircea Păscăluță, și reprezentanții Aeroportului.
08:00
Administrația președintelui american Joe Biden analizează posibilitatea înăspririi sancțiunilor împotriva exporturilor de petrol din Rusia, potrivit agenției Bloomberg, citată de DW. Măsura are scopul de a intensifica presiunea asupra Kremlinului, în contextul pregătirilor pentru posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă.
08:00
În următoarele zile, vom avea parte de vreme posomorâtă, cu temperaturi negative în nordul țării. Potrivit meteorologilor, izolat, vor cădea precipitații în fază mixtă, iar în timpul nopții și dimineața, pe arii restrânse în nord, există șanse pentru formarea poleiului și ghețușului.
07:30
Poliția sud-coreeană a efectuat miercuri o percheziție la biroul președintelui Yoon Suk Yeol, în cadrul unei investigații extinse privind tentativa eșuată a liderului de a impune legea marțială. Potrivit agenției Yonhap, investigația vizează atât pe Yoon, cât și pe oficiali de rang înalt din poliție și armată, ceea ce a generat o criză constituțională în țară. Un oficial al Serviciului de Securitate Prezidențial a confirmat percheziția pentru Reuters, iar agenția Yonhap a raportat că mandatul de percheziție îl desemnează pe Yoon ca subiect al investigației. Președintele nu se afla la birou în timpul percheziției și nu a mai apărut în public de la scuzele publice de sâmbătă.
Acum 24 ore
00:00
În următoarele zile, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării vor discuta cu cei ai Ministerului Finanțelor pentru a identifica soluții în vederea majorării salariilor cadrelor didactice, a declarat astăzi ministrul de resort, Dan Perciun, la o conferință de presă. El susține că o creștere de 35 la sută a lefurilor, așa cum o cer sindicatele din domeniu, este nerealistă, iar majorările actuale de 9% sunt peste rata inflației. De asemenea, Dan Perciun spune că autoritățile și-au asumat un angajament politic pentru ca, până în 2030, salariul din educație să fie egal cu cel mediu pe economie.
10 decembrie 2024
23:50
Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a condamnat astăzi la patru ani de închisoare angajatul unei companii de construcție, desemnat de Ministerul Educației să supravegheze lucrările de reconstrucție a unei instituții educaționale.
23:30
Partidele proeuropene - PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul parlamentar al minorităților naționale - au anunțat, marți seara, la finalul primei runde de consultări politice, angajamentul pentru un program de guvernare comun și susținerea unui posibil candidat comun pentru alegerile prezidențiale, transmite Agerpres.
22:50
Moratoriul la plata datoriilor restante în agricultură ar putea fi extins până pe 31 octombrie, anului viitor. Măsura este inclusă într-un proiect de lege care urmează să fie avizat de Guvern și examinat de Parlament. Astăzi, au fost organizate consultări pe marginea acestui subiect la care au participat deputați, reprezentanți ai băncilor comerciale și fermieri.
22:30
Partidele pro-europene - PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul parlamentar al minorităților naționale - au anunțat, marți seara, la finalul primei runde de consultări politice, angajamentul pentru un program de guvernare comun și susținerea unui posibil candidat comun pentru alegerile prezidențiale, transmite Agerpres.
22:30
Președinta Maia Sandu a fost onorată cu Premiul European „Richard Coudenhove-Kalergi”, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Bruxelles. Premiul este acordat liderilor și personalităților care promovează unitatea europeană, democrația și valorile comune pe continentul nostru. Distincția este inspirată de viziunea fondatorului Uniunii paneuropene, diplomatul și filozoful Richard von Coudenhove-Kalergi. Printre laureații premiului se numără Angela Merkel, Jean-Claude Juncker, Klaus Iohannis și Donald Tusk.
21:50
În toamna anului 2002, celebra echipă din sudul Spaniei a mai fost găzduită de Zimbru Chișinău în primul tur al Cupei UEFA. Doi dintre jucătorii „galben-verzilor” din acea perioadă - Daniel Bălașa și Viorel Frunză - își amintesc cu plăcere de meciul jucat pe fostul stadion Republican în data de 19 septembrie 2002.
21:40
Noul premier responsabil cu tranziția în Siria, Mohammad al-Bashir, a promis marți "stabilitate" și "calm" poporului sirian epuizat de peste 13 ani de război, într-un interviu acordat canalului Al Jazeera, relatează AFP.
21:10
Moratoriu la plata datoriilor restante în agricultură ar putea fi extins până pe 31 octombrie anului viitor. Măsura este inclusă într-un proiect de lege care urmează să fie avizat de Guvern și examinat de Parlament. Astăzi, au fost organizate consultări pe marginea acestui subiect la care au participat deputați, reprezentanți ai băncilor comerciale și fermieri.
20:30
Cei mai fideli cititori au fost premiați astăzi la o gală în cadrul programului național Lectura Central ajuns la a șaptea ediție. Au fost oferite premii în cadrul mai multor concursuri, printre care „Cel mai original proiect de promovare a lecturii", „Cel mai original club de lectură" și, în premieră, „Cel mai reușit program de implicare a bibliotecilor în promovarea valorilor europene".
20:20
Securitatea regională, amenințările hibride-inclusiv interferența în alegeri și corupția electorală, precum și protejarea democrațiilor din regiune, au fost subiectele discutate de președinta Republicii Maia Sandu, la întrevederea cu Secretarul General al NATO, Mark Rutte, la Cartierul General al NATO, cu sediul la Bruxelles.
19:30
Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a condamnat astăzi la patru ani de închisoare angajatul unei companii de construcție, desemnat de Ministerul Educației să supravegheze lucrările de reconstrucție a unei instituții educaționale.
19:00
Încălcarea dreptului la educație pentru elevii celor opt școli cu predare a limbii române în grafia latină din regiunea transnistreană a devenit o normă după ani de abuz din partea administrației autoproclamate din stânga Nistrului. Problema a apărut încă în 2004, când aceasta a evacuat școlile obligând profesorii să renunțe la utilizarea alfabetului latin. Una dintre aceste instituții este și Liceul „Ștefan cel Mare„ din Grigoriopol, cu sediul la Doroțcaia, care este singura care se află pe teritoriul controlat de către autoritățile constituționale.
18:40
Drepturile omului în Republica Moldova trebuie să devină o prioritate, iar pentru a le proteja, este necesar să se adopte două măsuri: revizuirea constantă a legislației pentru a o alinia la standardele europene și promovarea educației juridice, de la elevi până la adulți. Opinia îi aparține directorului de program „Drepturile Omului” de la CRJM, Daniel Goinic. Expertul susține că în Republica Moldova, la capitolul drepturilor omului, există mai multe carențe, iar cel mai frecvent sunt încălcate drepturile persoanelor din grupurile vulnerabile.
18:20
Situația drepturilor omului în regiunea transnistreană și în zona de securitate rămâne alarmantă și îngrijorătoare, iar premise ca lucrurile să se schimbe nu există. Impunitatea, adică amânarea tragerii la răspundere a celor care violează drepturile omului și lipsa avocaților, care să apere victimele perpetuează regresul situației. Sunt câteva dintre concluziile experților exprimate la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova, în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului.
18:10
Comisia Europeană a aprobat, iar Parlamentul European urmează să adopte la începutul anului viitor un plan de creștere economică pentru Republica Moldova în valoare de 1,8 miliarde de euro. Anunțul a fost făcut, marți, de către europarlamentarul Siegfried Mureșan după Reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere (CPA) RM-UE, la Bruxelles.
18:10
Cel puțin trei persoane au fost ucise și 14 rănite într-un atac cu rachete rusești care a distrus marți o clinică privată în orașul ucrainean Zaporojie, a declarat guvernatorul regional.
18:10
Uniunea Europeană va debursa ultima tranșă de 50 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru acest an destinată Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de administrația prezidențială după întrevederea președintei Maia Sandu cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
18:00
Autoritățile Regatului Țărilor de Jos au instituit, din 9 decembrie curent, un regim de control sporit la toate punctele de trecere a frontierei naționale, valabil pentru o perioadă de șase luni. Decizia, adoptată de Guvernul neerlandez, vizează prevenirea migrației ilegale și combaterea traficului de persoane. În legătură cu aceasta, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova le recomandă cetățenilor să se informeze despre noile condiții de traversare a frontierei.
18:00
Până acum, doar o treime din numărul total de 150 de farmacii promis de autorități au fost deschise în cadrul proiectului „Farmacie în satul tău”. Birocrația și dificultățile în identificarea unui sediu adecvat ar fi principalele cauze ale ritmului lent de deschidere a acestor farmacii.
17:50
În următoarele zile, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării vor discuta cu cei ai Ministerului Finanțelor pentru a identifica soluții în vederea majorării salariilor cadrelor didactice, a declarat astăzi ministrul de resort, Dan Perciun, la o conferință de presă. El susține că o creștere de 35 la sută a lefurilor, așa cum o cer sindicatele din domeniu, este nerealistă, iar majorările actuale de 9% sunt peste rata inflației. De asemenea, Dan Perciun spune că autoritățile și-au asumat un angajament politic pentru ca, până în 2030, salariul din educație să fie egal cu cel mediu pe economie.
17:30
Comisia Europeană a aprobat, iar Parlamentul European urmează să adopte la începutul anului viitor un plan de creștere economică pentru Republica Moldova în valoare de 1,8 miliarde de euro. Anunțul a fost făcut, marți, de către europarlamentarul Siegfried Mureșan după Reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere (CPA) RM-UE, la Bruxelles.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.