(VIDEO/DOC) Renato Usatîi, la Președinție: A prezentat proiectul de revizuire a Constituției pentru a garanta că pământul va rămâne în proprietatea exclusivă a cetățenilor Republicii Moldova

Liber TV, 2 octombrie 2024 17:20

Candidatul ”Partidului Nostru” la funcția de președinte, Renato Usatîi, așa cum a anunțat anterior, a elaborat un proiect de modificare a Constituției Republicii Moldova, care să garanteze că pământul va rămâne în proprietatea exclusivă a cetățenilor țării. El a mers astăzi la Președinție pentru a transmite documentul și o scrisoare adresată șefei statului, Maia Sandu. ”În ultima perioadă oficiali ai Uniunii Europene au declarat în spațiul public, că în procesul de negocieri pentru aderarea la UE, Moldova trebuie să accepte liberalizarea pieței funciare, inclusiv vânzarea pământului către străini. Asemenea abordări și perspective pot afecta grav caracterul suveran și independent al statului nostru, sunt total inacceptabile și nicio declarație a politicienilor nu pot garanta inalienabilitatea pământului nostru, care aparține poporului Republicii Moldova. Nu punem la îndoială sinceritatea declarațiilor din ultima perioadă a mai multor deputați despre păstrarea dreptului de proprietate asupra pământului doar pentru cetățenii Republicii Moldova. În acest sens, vă oferim posibilitatea să confirmați declarațiile în fapte, prin inițierea acestui proiect de lege constituțională”, se arată în scrisoare.Totodată, Renato Usatîi precizează că refuzul de a modifica Constituția va fi catalogat drept refuz de a garanta cetățenilor Republicii Moldova dreptul exclusiv de proprietate asupra pământului.Liderul ”Partidului Nostru” a atașat la scrisoare și proiectul de lege, care prevede completarea articolului 9 din Constituție cu un alineat cu următorul cuprins: ”Pământul reprezintă proprietate exclusivă a cetățenilor Republicii Moldova.”În proiect se mai propune completarea articolului 127 cu mențiunea că ”dreptul de proprietate asupra pământului poate fi deținut exclusiv de către cetățenii Republicii Moldova”, iar la articolul 128 se adaugă un punct cu prevederea că ”cetățenii străini și apatrizii nu pot deține, nici într-o formă (posesie, folosință sau dispoziție), dreptul de proprietate asupra terenurilor pe teritoriul Republicii Moldova”.Renato Usatîi a adresat o scrisoare similară și către toți deputații din Parlament, cărora le-a prezentat același proiect de lege constituțională.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Liber TV

Acum 5 minute
09:40
În noaptea zilei de 06 octombrie 2024, pompierii IGSU au intervenit la lichidarea flăcărilor care au cuprins un automobil. Apelul la serviciul 112 a fost recepționat la ora 22:41.Potrivit informațiilor recepționate, focul a afectat un autovehicul pe traseul Ungheni-Chișinău în apropierea satului Hristoforovca. La fața locului au fost îndreptate două echipaje de pompieri și salvatori. În scurt timp, salvatorii au reușit localizarea arderii și lichidarea completă a acesteia la ora 23:21. Nicio persoană nu avut de suferit, iar flăcările au distrus în totalitate automobilul de model OPEL.Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite. Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 35 de situații de risc.
Acum 15 minute
09:50
"Dumnezeu să îl aibă în a sa pază pe ţar!" este una dintre primele urări publice de ziua preşedintelui rus Vladimir Putin, care împlineşte luni 72 de ani.Urarea a venit din partea ideologului rus ultranaţionalist Alexander Dugin pe contul său de pe canalul de mesagerie Telegram, la câteva minute după miezul nopţii. Dugin, în vârstă de 62 de ani, pledează de mult timp pentru unificarea teritoriilor vorbitoare de limbă rusă şi a altor teritorii într-un vast nou imperiu rus, pe care doreşte să îl includă şi Ucraina, unde Rusia poartă un război. Fiica lui Dugin a fost ucisă într-un presupus atentat cu maşină capcană în 2022.„Astăzi, prieteni, este ziua de naştere a liderului nostru naţional”, a scris Ramzan Kadîrov, liderul Republicii Cecene din Rusia, care se autointitulează «soldatul de rând» al lui Putin, într-un mesaj de felicitare pe Telegram, luni la miezul nopţii. „Aceasta este o zi semnificativă pentru întreaga noastră Patrie”.Putin, care a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina în 2022, a câştigat categoric alegerile din martie. Noul său mandat de şase ani, dacă va fi dus la bun sfârşit, îl va face cel mai longeviv lider al Rusiei de peste 200 de ani, când ţarii şi împărătesele conduceau ţara.Victoria a consolidat controlul deja strâns al lui Putin asupra puterii şi, a spus el, a demonstrat că Moscova a avut dreptate să ţină piept Occidentului şi să îşi trimită trupele în Ucraina. Occidentul îl prezintă pe Putin drept un autocrat şi un criminal. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat drept ilegitim votul din martie care a prelungit mandatul fostului spion KGB.Putin prezintă războiul din Ucraina ca parte a unei bătălii vechi de secole cu un Occident în declin care, în opinia sa, a umilit Rusia după Războiul Rece prin invadarea sferei de influenţă a Moscovei.Kievul şi aliaţii săi occidentali califică războiul drept o acaparare imperială de terenuri. Conflictul a dus la moartea a mii de civili, în marea lor majoritate ucraineni. A transformat oraşele în ruine şi a strămutat milioane de persoane.
Acum 30 minute
10:00
Un tânăr a murit, iar altul a ajuns la spital, după ce motocicleta cu care se deplasau s-a lovit violent într-o fântână. Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 01:40, în localitatea Scăieni, din raionul Dondușeni.Potrivit informațiilor preliminare, motociclistul ar fi pierdut controlul ghidonului, motocicleta a derapat și a ajuns într-o fântână de pe acostament. În urma accidentului, un adolescent de 18 ani, pasager pe motocicletă, a decedat. Motociclistul de 21 de ani, cu diverse traumatisme, a fost transportat la spital.Oamenii legii investighează toate circumstanțele producerii accidentului rutier.
Acum 24 ore
13:50
Aproximativ 30 de proiectile au fost lansate din Liban în Israel în noaptea de sâmbătă spre duminică, conform Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), citate de CNN. De cealaltă parte, potrivit The Guardian, presa libaneză informează că cinci atacuri israeliene au lovit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, sudul Beirutului și împrejurimile sale, patru dintre acestea fiind "foarte violente". Mai multe rachete ar fi căzut lângă Aeroportul Internațional din Beirut. Activitatea pe aeroport nu a fost oprită și un avion a aterizat chiar în timpul unui atac.Aproximativ 30 de proiectile au fost lansate din Liban în Israel în noaptea de sâmbătă spre duminică, conform Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF). Unele dintre proiectile au fost interceptate, iar altele au căzut, a declarat IDF într-un comunicat. În jurul orei 00:30, sirenele au sunat în zona Kiryat Shmona din nordul Israelului.Hezbollah a emis două declarații duminică dimineață, afirmând că a țintit cu rachete soldații israelieni din "așezarea Al-Manara" și împrejurimile acesteia din nordul Israelului, în sprijinul poporului palestinian și pentru apărarea Libanului. Într-o a treia declarație, Hezbollah a afirmat că a vizat forțele israeliene din aceeași zonă în timp ce acestea "evacuau soldații răniți și uciși".  BREAKINGIsrael has targeted *FRENCH* Multinational Company TotalEnergies gas station in Beirut.This comes after Emmanuel Macron BANNED military aid to Israel.Netanyahu is a psychopath and has now targeted a major French company… pic.twitter.com/iPRAjNs9vi— Pelham (@Resist_05) October 5, 2024 Cinci atacuri israeliene au lovit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, sudul Beirutului și împrejurimile sale, patru dintre acestea fiind "foarte violente", informează presa libaneză, citată de The Guardian."Avioanele de război ale inamicului israelian au efectuat patru lovituri foarte violente asupra suburbiilor sudice (ale Beirutului) și o lovitură asupra zonei Chweifat", ambulanțele grăbindu-se la fața locului, a declarat Agenția națională de presă libaneză.Mai multe rachete aeriene israeliene au căzut în apropierea aeroportului din Beirut. Câteva atacuri au vizat drumul care duce la Aeroportul internațional Rafic Hariri. De asemenea, a fost lovit zidul aeroportului. Zborurile nu s-au oprit și un avion a aterizat chiar în timpul atacurilor, potrivit Al Jazeera.Localnicii susțin că este cea mai "violentă noapte" de la declanșarea atacurilor israeliene asupra Libanului.
13:40
Moldovenii ar putea să călătorească fără controale la  frontieră în statele europene, prin aderarea la Spațiul Schengen, la fel ca alte țări, care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Declarația aparține candidatului Partidului Nostru, Renato Usatîi și a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu locuitorii din Călărași. „Procedura de acceptare în Spațiul Schengen conține mai puține acțiuni pe care trebuie să le îndeplinim, decât cele pe care suntem obligați să le realizăm în cazul aderării la Uniunea Europeană”, a explicat Renato Usatîi.Totodată el a accentuat că cerințele și condițiile acceptării în Spațiul Schengen țin de securizarea frontierelor țării noastre și nu în acceptarea unor valori străine poporului nostru.Anterior, liderul Partidului Nostru a declarat că aderarea Republicii Moldova la spațiul Schengen este reală și acest lucru poate fi făcut în patru ani.
13:30
Candidatul independent la funcția de președinte, Andrei Năstase, s-a întâlnit cu mai mulți moldoveni din Dublin, Irlanda. Într-o postare pe rețelele sociale, acesta a scris că “a fost o ocazie specială pentru a discuta despre viitorul țării noastre”.Andrei Năstase susține că statul moldovean și toți politicienii care au condus țara ar trebui să își ceară scuze pentru că nu au fost capabili să ofere acestor oameni condiții acasă. Potrivit lui, Guvernele de stânga și de dreapta au eșuat în totalitate, iar cifrele plecărilor masive au atins cote alarmante.În context, Năstase spune că are soluții concrete, analizând și experiența altor țări.“În primul rând, avem nevoie de o economie puternică în Moldova, cu locuri de muncă și salarii mai mari. Acest lucru se poate realiza printr-o industrializare masivă. Avem nevoie de o industrializare a economiei moldovenești, avem nevoie de un buget făcut pentru oameni, în care să fie prevăzute soluții clare, iar banii să fie alocați țintit pentru cei care au nevoie. Așa cum avem nevoie de facilități fiscale pentru investitori”, a scris Andrei Năstase.Pentru a facilita întoarcerea diasporei acasă, Năstase propune implementarea programului „Întoarce-te acasă” – care va oferi facilități pentru cei care doresc să investească.”De exemplu, cetățenii care se întorc și își deschid firme în domeniul serviciilor vor beneficia de zero impozit timp de 3 ani, iar cei care investesc în producție vor avea impozit pe profit zero timp de 5 ani. Acest program este fezabil și realizabil. Întoarcerea diasporei acasă ar aduce beneficii enorme pentru Moldova. Oamenii sunt resursa cea mai importantă a unei țări, iar fără ei nimic nu se poate dezvolta. Putem face Moldova puternică doar dacă vom fi uniți, cei de acasă cu cei plecați”, a conchis Năstase.
11:20
Rușii au lansat noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa în noaptea de sâmbătă spre duminică. Alarma aeriană a ținut peste cinci ore. Toate atacurile au fost neutralizate, au anunțat ucrainenii.Jumătatea de est a Ucrainei s-a aflat sub alertă de raid aerian timp de peste cinci ore în urma loviturilor ruse, a declarat duminică dimineaţa armata ucraineană, Moscova lansând mai multe valuri de lovituri aeriene împotriva capitalei Kiev şi a altor oraşe, relatează Reuters."Inamicul și-a folosit din nou dronele împotriva Kievului peste noapte. Dronele rusești au intrat în capitala Ucrainei în mai multe valuri și din direcții diferite", a explicat, pe Telegram, Serghei Popko, șeful administrației militare din Kiev. "Dronele ruseşti au pătruns în capitala Ucrainei în mai multe valuri şi din direcţii diferite", a mai spus el.Toate dronele au fost distruse şi, conform informaţiilor preliminare, nu au fost raportate pagube sau persoane rănite, a declarat Popko. Alertele de raid aerian pentru capitală şi regiunea sa au fost anunţate de trei ori în cursul nopţii, însumând mai mult de cinci ore, a mai spus el.Forţele aeriene ucrainene au anunţat duminică că Rusia a lansat în cursul nopţii 87 de drone de atac şi patru rachete care au vizat teritoriul ucrainean. Unităţile de apărare aeriană au distrus 56 de drone şi două dintre rachete, au precizat forţele aeriene pe Telegram.Primarul portului Odesa de la Marea Neagră, Ghennadi Truhanov, a declarat pe Telegram că Rusia a vizat oraşul în cursul nopţii, fiind raportate mai multe explozii. Nu au existat informaţii privind pagube sau răniţi, relatează Agerpres.Guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat duminică dimineaţă, pe Telegram, că un civil a murit şi 15 au fost răniţi în atacurile Rusiei asupra regiunii în ultimele 24 de ore.Ambele părţi neagă că au vizat civili în războiul declanşat de invazia Rusiei în Ucraina, lansată în februarie 2022. Cu toate acestea, mii de civili au murit, marea majoritate dintre ei ucraineni.
11:10
Un grav accident rutier a avut loc, cu puțin timp în urmă, pe traseul R6, în apropierea localității Peresecina din raionul Orhei. Conform informațiilor preliminare, șoferița unei Toyota Corolla ar fi pierdut controlul mașinii în momentul în care se apropia de o curbă periculoasă.În rezultat vehiculul a ajuns pe banda opusă, ciocnindu-se violent cu o Toyota Auris, condusă de un bărbat de 59 de ani, care avea și o pasageră de 53 de ani.În urma impactului, femeia de 63 de ani, care conducea Toyota Corolla, a decedat la fața locului, iar pasagera din Toyota Auris a fost transportată de urgență la spital pentru îngrijiri medicale.Șoferul Toyotei Auris a fost testat la alcool, rezultatul fiind negativ.Poliția se află la fața locului pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului.
Ieri
22:00
Curtea Constituțională a României (CCR) a transmis oficial că a invalidat candidatura reprezentantei SOS România, Diana Șoșoacă, la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Șoșoacă nu are nicio cale de atac, decizia CCR este definitivă și s-a luat cu majoritate de 5-2, alti doi judecători fiind absenți. Judecătorii Curţii Constituţionale au dezbătut, sâmbătă, de la ora 17:00, mai multe contestaţii cu privire la candidaturile lui Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Kelemen Hunor, Ludovic Orban şi a Dianei Iovanovici-Şoşoacă, pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Conform surselor G4Media, judecătorii CCR au anulat decizia Biroului Electoral Central privind candidatura Dianei Șoșoacă la președinția României.Aceleași surse au informat că CCR a analizat „atașamentul” Dianei Soșoacă fața de Constituție. Scorul la vot a fost 5-2 pentru respingerea candidaturii, cu mențiunea că doi judecători au lipsit de la ședință.Prima reacție a Dianei Șoșoacă a venit pe facebook. Aceasta se afla într-un live, când a fost informată că nu mai poate candida la președinția României și s-a dezlănțuit:„Este inacceptabil așa ceva, în condițiile în care nici măcar nu am fost citată. S-au încălcat grav toate drepturile procesuale (…)” Șoșoacă i-a acuzat pe evrei „de implicare în procesul Constituțional”.  Ea a ieșit din live pentru a „verifica ce se întâmplă”.Contestațiile la CCR în ceea ce o privește pe Diana Șoșoacă au fost depuse de Mihai Gheorghe Ursa și de Amalia Bellantoni, fostă membră a SOS România. Cei doi au acuzat-o pe Șoșoacă de „ură rasială”, „semnături de susținere false”, „nerespectarea statutului partidelor și încălcarea Constituției”.Totodată, Curtea a amânat pentru data de 5 octombrie 2024, ora 21:00 contestația formulată împotriva înregistrării candidaturii domnului Ludovic Orban la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, contestație formulată de domnul Stan Valerian
21:00
Șefa statului a adresat astăzi un mesaj de felicitare pentru toți profesorii și angajații din domeniul Educației. Maia Sandu le-a dorit profesorilor să intre cu dragoste și răbdare în clasă, pentru că de dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflă și valorile democratice pe care le transmit depinde ce fel de generație creștem. „Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei - viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori! Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil. „Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a mai notat șefa statului.
19:00
Armata israeliană anunţă că "pregăteşte un răspuns" la atacul cu 180 de rachete lansat marţi de Iran. Între timp, bombardamentele din Liban continuă, în special în sudul capitalei. Hashem Safieddine, favorit să preia conducerea Hezbollah, a fost ucis într-un atac israelian joi, în Beirut, potrivit Haaretz.Cotidianul israelian de stânga Haaretz scrie, citând armata israeliană, că riposta va fi "semnificativă". Armata israeliană "se pregăteşte pentru o lovitură importantă în Iran în urma atacului cu rachete lansat săptămâna aceasta de Teheran", notează ziarul citat.După ce a slăbit mişcarea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza într-un război devastator şi sângeros pentru populaţia civilă palestiniană şi care încă nu s-a încheiat, armata israeliană şi-a axat de la jumătatea lunii septembrie operaţiunile pe frontul libanez împotriva miliţiei Hezbollah, pe care a bombardat-o intens, i-a detonat de la distanţă dispozitive de telecomunicaţii în care aparent serviciul israelian Mossad reuşise să implanteze explozivi, i-a decimat conducerea, ucigându-l şi pe liderul ei, Hassan Nasralah, iar luni a lansat şi o ofensivă terestră, transmite AFP, citat de Agerpres.Iranul a lansat marţi seară o salvă de circa 200 de rachete balistice către Israel, majoritatea fiind interceptate de sistemele antiaeriene israeliene şi de cele de pe navele americane de război, dar altele au lovit baze militare israeliene, fără însă a distruge avioane sau infrastructuri esenţiale, potrivit armatei israeliene.Atacul a fost descris de Teheran drept o acţiune de represalii faţă de campania militară israeliană contra grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah şi faţă de uciderea lui Nasrallah, a altor comandanţi ai acestei formaţiuni, precum şi a liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, asasinat la Teheran în iulie.Israelul a promis o ripostă, în timp ce Iranul a ameninţat la rândul său cu noi atacuri în cazul unor represalii israeliene.
18:20
Victoria Furtună, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, acuză autoritățile că ar fi împiedicat o întâlnire electorală la Căușeni. Fostul procuror anticorupție spune că întâlnirea planificată pentru data de 5 octombrie 2024 în orașul Căușeni a fost anulată de autoritățile locale, în mod neașteptat și fără motive clare.Furtună a explicat că pe 4 octombrie 2024, la ora 10:07, Primăria orașului Căușeni a aprobat solicitarea depusă în conformitate cu legea, iar dispoziția a fost transmisă organelor competente. Cu toate acestea, la doar câteva ore distanță, la 15:56, a fost informată că dispoziția a fost retrasă, fără să fie oferite detalii referitoare la motivele acestei decizii.Legea nr. 26 din 22 februarie 2008, care reglementează astfel de întruniri, permite organizarea acestora chiar și fără respectarea unor termeni stricți în cazul întâlnirilor spontane, dacă sunt comunicate în mod adecvat detalii despre locul, data și scopul evenimentului. În acest context, Furtună a subliniat că va continua să lupte pentru dreptul de a se întâlni cu cetățenii, menționând că nu va renunța în fața obstacolelor.“Legea ne dă dreptul să organizăm astfel de întâlniri, iar eu nu voi ceda”, a afirmat Furtună, invitând funcționarii locali să respecte cadrul legal în vigoare.
17:10
Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a avut o întrevedere cu primarul din Lisabona, Carlos Moedas. Într-o postare pe rețelele sociale, edilul a anunțat că au discutat despre proiecte și programe pe care le pot organiza împreună.“Am mulțumit pentru deschiderea de a iniția o colaborare între capitalele noastre. Primăria Chișinău preia cele mai bune practici europene și le implementează cu succes acasă, împreună cu locuitorii”, a scris Ion Ceban.Ulterior, la invitația primarului din Lisabona, Carlos Moedas, Ion Ceban a participat la ceremonia solemnă de aniversare a 114 ani de la înființarea Republicii Portugheze, la care a participat și conducerea de vârf a țării: Președintele Republicii, Marcelo Rebelo de Sousa, premierul, Luis Montenegro, și președintele Parlamentului, José Pedro Aguiar-Branco.
13:20
O tânără de 18 ani, originară din Republica Moldova, a fost omorâtă de un vecin, în Bacău, România. Conform informațiilor preliminare, individul ar fi sunat la ușă și ar fi cerut un foc, iar după ce i s-a refuzat, acesta s-a întors și a înjunghiat tânăra, scrie Realitatea.net.Tânăra din județul Bacău a fost înjunghiată și a decedat la scurt timp la spital, după ce a fost atacată în propria locuință de un bărbat, despre care se spune că ar avea probleme psihice. Tragedia s-a produs sub privirile celor doi frați mai mici ai victimei, gemeni de nouă ani.Tânăra, originară din Republica Moldova, locuia în România de câțiva ani cu mama sa. În ziua crimei, ea se afla acasă doar cu cei doi frați, în timp ce mama și tatăl vitreg erau plecați în sat.Potrivit sursei citate, individul a intrat în locuința familiei fetei și i-a cerut un foc pentru a-și aprinde o țigară. Tânăra a refuzat și inițial a reușit să-l alunge, dar acesta a revenit în scurt timp, a înjunghiat-o și apoi a fugit spre casa lui, situată la cinci kilometri distanță. O vecină, care se afla în apropiere, a auzit zgomote venind din interiorul casei și l-a chemat pe fratele ei să verifice ce se întâmplă. Bărbatul a găsit-o pe tânără într-o baltă de sânge. Fiind transportată la spital, medicii nu i-au mai putut salva viața.Suspectul fusese externat de la spitalul de psihiatrie în urmă cu trei luni. El a fost reținut la scurt timp, iar acum s-au început cercetările pentru a afla cu exactitate ce s-a întâmplat.
13:10
În dimineața zilei de 5 octombrie 2024, la ora 06:15, Inspectoratul de Poliție Cahul a fost alertat cu privire la un accident rutier petrecut în satul Larga Nouă, raionul Cahul.Un microbuz de model Mercedes „Sprinter”, transportând 17 pasageri, a derapat de pe traseu din cauza vizibilității reduse provocate de o ceață densă și s-a răsturnat într-o rigolă. Incidentul s-a produs pe traseul R-34, la km 109+300 m.Șapte pasageri au fost transportați la Spitalul Raional Cahul în stare gravă și medie gravă cu diverse traumatisme. Șoferul microbuzului a fost testat pentru consumul de alcool, rezultatul fiind negativ.
13:00
La întâlnirea cu cetățenii din Anenii Noi, candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a explicat cum oamenii din sate ar putea crește veniturile dacă statul ar garanta achiziționarea centralizată a producției agricole.El a adus exemplul sistemului „Zagotkontora”, care și-a demonstrat anterior eficiența, și a spus că acesta trebuie restabilit pentru a oferi oamenilor posibilitatea de a-și vinde fructele, legumele sau alte produse agricole crescute acasă. „Trebuie să învățăm din practicile bune ale Uniunii Europene, dar să nu uităm ce a funcționat bine în Uniunea Sovietică. Azi oamenii din sate nu sunt implicați în activități productive. Fie muncesc cu ziua pentru liderii din zonă, fie pleacă peste hotare să câștige bani pentru a-i trimite acasă. Liderii mari controlează producția și exportul, dar cei mici, fără resurse, sunt nevoiți să vândă ieftin intermediarilor. Dacă statul ar garanta un preț de piață pentru producție – fie fructe, legume sau carne – oamenii s-ar convinge și, în următorii ani, ar crește volumele de producție dublu sau triplu”, a explicat Renato Usatîi.Totodată, candidatul Partidului Nostru a vorbit despre proiectul magazinelor sociale de stat în fiecare raion, care devine tot mai apreciat de către cetățenii din țară. „Aceste magazine sociale de stat vor garanta prețuri mai mici la produsele de strictă necesitate și vor contribui la scăderea prețurilor în magazinele private datorită unei concurențe reale”, a menționat Renato Usatîi.Proiectul național de asigurare a tuturor gospodăriilor din țară cu apă potabilă și canalizare este o altă inițiativă lansată de liderul Partidului Nostru. Realizarea acesteia, în opinia sa, este posibilă doar prin luarea poverii de pe umerii primăriilor și administrarea directă de către Guvern.
12:40
Compania SRL „GENERAL MEDIA GROUP CORP”, care deține postul de televiziune suspendate PRIME, PublikaTV, precum și posturile de radio PublikaFM și MuzFM, a rămas fără licență. Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, condus de premierul Dorin Recean, a decis să refuze aprobarea prealabilă a investiţiilor de importanţă pentru securitatea statului în domeniul audiovizualului […] The post Autoritățile închid definitiv holdingul media General Media Group, care deținea Publika TV și Prime. Licența acestuia, retrasă first appeared on Liber TV.
12:30
Comisia Electorală Centrală informează că începând cu 7 octombrie 2024, pot fi depuse cereri privind votarea la locul aflării la referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024. Potrivit legislației electorale, alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secției de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Cererile se fac în scris, începând cu 2 săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 14.00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile se aprobă de biroul electoral până la ora 14.00 numai la prezentarea unui certificat medical. Persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei. Dacă, din cauza unei deficiențe fizice, boli sau din alte motive temeinice, alegătorul nu poate semna personal cererea privind votarea la locul aflării, el poate depune personal cererea în formă verbală la sediul secției de votare. În cazul în care cererea nu poate fi depusă personal în formă verbală la sediul secției de votarea, aceasta poate fi depusă telefonic. În ziua alegerilor, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează cel puțin doi membri ai biroului, care se deplasează cu o urnă de vot mobilă şi cu materialele necesare votării la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze.
09:40
Explozia unei maşini în oraşul ocupat Enerhodar l-a ucis pe Andrei Korotkii, „şeful securităţii” la Centrala Nucleară (NPP) Zaporojie, a anunţat Kiev Post , citând informaţii publicate pe contul oficial de telegram de Serviciul de Informaţii Militare al Ucrainei.Potrivit sursei citate, Korotkii, un colaborator al forţelor ruse, a fost implicat în acţiuni represive împotriva ucrainenilor şi a sprijinit ocupaţia rusă. Serviciul de Informaţii Militare a postat un videoclip pe canalul său Telegram cu o maşină care exploda.Kiev Post nu a putut verifica autenticitatea videoclipului.Korotkii a fost acuzat că a facilitat crimele de război şi reprimarea civililor ucraineni şi a personalului centralei nucleare din Enerhodar, de când forţele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare Zaporojie.Se pare că el a jucat un rol cheie în furnizarea de liste de angajaţi cu simpatii pro-ucrainene autorităţilor ruse, ceea ce a condus la acţiuni represive împotriva acestora.În plus, el a fost un susţinător activ al forţelor de ocupaţie ruse, organizând evenimente pro-ruse şi a servit ca membru al partidului Rusia Unită, al lui Vladimir Putin.Conducerea centralei – cea mai mare din Europa, cu şase reactoare nucleare – au condamnat autorităţile ucrainene pentru orchestrarea crimei.Korotkiy a deţinut o poziţie de conducere în administraţia ocupaţiei, conducând aşa-numitul „Consiliu al Deputaţilor” din Enerhodar.Deşi niciun grup nu şi-a revendicat public responsabilitatea, explozia marchează o alta dintr-o serie de atacuri direcţionate împotriva unor figuri cheie din aparatul de ocupaţie rus.Aproape 50 de colaboratori pro-ruşi şi oficiali ai ocupaţiei ruse au fost asasinaţi, cel mai probabil de serviciile speciale ucrainene sau de partizani, în timpul invaziei pe scară largă a trupelor ruse în Ucraina, care a început pe 24 februarie 2022, notează Kiev Post.
Mai mult de 2 zile în urmă
20:00
În cadrul vizitei la Chișinău, premierul României, Marcel Ciolacu, a avut o întâlnire cu Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor. Unul dintre punctele centrale ale agendei a fost evaluarea activităților desfășurate de Biserica Ortodoxă Română în Basarabia, precum și analiza proiectelor comune dintre Mitropolia Basarabiei, prin Patriarhia Română și Guvernul României.Potrivit unui comunicat al Mitropoliei Basarabiei, întâlnirea a oferit prilejul de a discuta despre proiectele aflate în derulare, care vizează construcția și renovarea de lăcașuri de cult, centre sociale și instituții caritabile, toate finanțate de către Guvernul României prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte și prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.În timpul întâlnirii, Părintele Maxim Sturza, Consilier pentru Relații Bisericești, Externe și cu Instituțiile Statului, a prezentat Premierului Ion-Marcel Ciolacu o serie de inițiative de mare însemnătate istorică și simbolică, care urmează să fie realizate în cel mai scurt timp. Aceste proiecte capătă o importanță și mai mare în contextul Centenarului Mitropoliei Basarabiei, care va fi sărbătorit în anul următor, alături de Patriarhia Română.Părintele Mitropolit Petru a mulțumit domnului Prim-ministru în numele întregii comunități ortodoxe românești din Basarabia pentru sprijinul constant acordat.„Mitropolia Basarabiei, prima instituție românească reactivată după obținerea independenței Republicii Moldova, beneficiază de un sprijin neprețuit din partea Guvernului României și a oficialilor de la București”, a subliniat ÎPS Petru.„Grație acestui sprijin, toți clericii Mitropoliei Basarabiei sunt angajați ai Patriarhiei Române, beneficiind de aceleași drepturi salariale ca și clericii din România. De asemenea, alocarea anuală de 2 milioane de euro de către Guvernul României, începând cu anul curent, a facilitat construirea și renovarea de biserici și centre sociale din Basarabia” a mai adăugat Înaltpreasfinția Sa.Marcel Ciolacu a mulțumit, la rândul său, Înaltpreasfințitului Părinte Petru pentru primirea călduroasă și pentru dedicarea Mitropoliei Basarabiei în conservarea moștenirii spirituale și culturale românești în Republica Moldova.„De fiecare dată când vin la Chișinău, mă simt acasă. Suntem frați, avem un trecut și un viitor comun, iar acest lucru nu poate fi negat de nimeni”, a afirmat Premierul, reiterând angajamentul ferm de a sprijini în continuare Mitropolia Basarabiei și Biserica Ortodoxă Română din regiune.Premierul a subliniat, de asemenea, că Biserica Ortodoxă Română din Basarabia joacă un rol esențial în renașterea conștiinței naționale și spirituale a românilor din Republica Moldova, contribuind la restabilirea demnității și identității naționale și spirituale a fiecărui credincios.Vizita s-a încheiat cu o prezentare a sediului administrativ al Mitropoliei Basarabiei din Chișinău, recent renovat cu sprijinul financiar al Guvernului României. De asemenea, Marcel Ciolacu s-a închinat în Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul”, rugându-se în fața sfintelor icoane și a moaștelor sfinților români.
18:50
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, aflat astăzi în vizită oficială la Chișinău, a avut o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.Un subiect important abordat în cursul întrevederii a fost parcursul european al Republicii Moldova.Premierul Marcel Ciolacu a subliniat cu acest prilej că România crede în vocația europeană a Republicii Moldova și va continua să sprijine fără echivoc continuarea acestui drum pe care autoritățile de la Chișinău s-au angajat cu încredere și responsabilitate, reușind să facă față unor crize și provocări hibride, fără precedent, apărute pe fondul războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.”Am avut astăzi prilejul să facem un bilanț al sprijinului consistent pe care România l-a oferit până acum Republicii Moldova și am analizat modul în care putem canaliza mai bine această susținere. Vom face în continuare tot ceea ce ține de noi, prin proiecte concrete și împărtășind din experiența noastră în integrarea europeană, pentru a sprijini acest parcurs pentru Republica Moldova. Miza proiectelor comune de sprijin este de a oferi cetățenilor și comunităților încredere în perspectiva unui viitor mai bun, al democrației, dezvoltării și stabilității”,  a declarat premierul Marcel Ciolacu.Șeful Executivului a remarcat, totodată, aprecierea și respectul de care se bucură Republica Moldova din partea partenerilor din Uniunea Europeană și a felicitat angajamentul ferm european al șefului statului, Maia Sandu, pentru modul exemplar și convingător pentru întreaga Europă în care se implică în implementarea reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană.Din delegația României au făcut parte vicepremierul Marian Neacșu, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu.
18:40
20 de microbuze noi, achiziționate cu ajutorul Guvernului României, vor ajunge în școlile din Republica Moldova. La evenimentul de distribuire a unităților de transport a participat, astăzi, premierul Dorin Recean, alături de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun.Premierul Dorin Recean a mulțumit omologului său român pentru contribuția la îmbunătățirea infrastructurii educaționale, evidențiind necesitatea asigurării accesului la educație de calitate pentru toți copiii din țară.„Acest ajutor esențial face parte dintr-un efort amplu de a asigura accesul fiecărui copil la o educație de calitate în școli dotate cu echipament modern”, a spus șeful Executivului.Prim-ministrul României a subliniat importanța investițiilor în sistemul educațional.„Educația copiilor, transportul lor în siguranță este o prioritate. Mă bucur că Republica Moldova este conectată la problemele copiilor. Toți copiii trebuie să aibă acces egal la educație”, a spus Marcel Ciolacu.Unitățile de transport vor ajunge în școlile din Ungheni, Briceni, Soroca, Florești, Drochia, Ocnița, Căușeni, dar și în alte raioane ale țării.Microbuzele au fost achiziționate din contul asistenței financiare nerambursabile de 100 de milioane de euro, oferită de Guvernul României. Întregul lot cuprinde 69 de unități de transport școlar, dintre care primele 40 au fost distribuite în luna august, curent.
16:30
În ultimii zece ani a scăzut de două ori numărul profesorilor de până la 30 de ani, iar o dată la 5 ani crește cu 4% ponderea profesorilor care au peste 60 de ani. Pe de altă parte, numărul educatorilor a crescut. Dacă acum câțiva ani, unul din trei educatori avea studii superioare, astăzi, 1 din 3 nu are studii superioare. Numărul pedagogilor s-a redus, dar numărul copiilor și mai mult. „Povara educației în Republica Moldova, atât acasă, cât și la școală, este pe umerii femeilor”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, vineri, 4 octombrie, 2024, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”. Potrivit lui Veaceslav Ioniță, dintre ramurile economiei naționale cu cel mai mare număr de salariații, ramura învățământului este cea mai mare ramură din sectorul bugetar care are cei mai mulți salariați și a doua din economia națională. Comerțul cu ridicata are 112 mii de persoane sau 17,8%; învățământul – 91 de mii sau 14,6%; industria prelucrătoare – 82 de mii (13,1%); sănătate și asistență socială – 66 de mii (10,5%); iar administrația publică – 48 de mii (7,7%). În 2023, raioanele cu cea mai mare pondere a lucrătorilor în învățământ au fost Cantemir – 29,8%; Telenești – 29,4%; Nisporeni – 28,6%; Sângerei – 27,5%; Șoldănești – 27%, iar raioanele cu cea mai mică pondere a lucrătorilor în învățământ au fost Orhei – 16,1%; Anenii Noi – 15,6%; Basarabeasca – 13,5%; municipiul Bălți – 10,7%; iar municipiul Chișinău – 9,1%. Media națională a fost de 14,6%. „În raioanele unde profesorii sunt fiecare al treilea cetățean practic nu există activitate economică, nu există locuri de muncă, iar profesorii sunt unicii care lucrează. Acolo unde profesorii sunt mai puțini, acolo oamenii au și alte domenii de muncă”, a spus Veaceslav Ioniță. Repartizând forța de muncă din sistemul de învățământ, expertul a declarat că în anul de studiu 2000/2001 au fost 124,4 mii de angajați, dintre care: 51,9 mii – învățători și profesori; 8,9 mii – educatori; 63,6 mii reprezentau restul angajaților din sistem. În 2010/2011 – 116,6 mii de angajați: 48,7 mii – învățători și profesori; 12 mii – educatori; 55,9 mii – restul angajaților. 2020/2021 – 93,5 mii de angajați: 34,8 mii – învățători și profesori; 12,8 mii – educatori; 46 mii – restul agajaților. 2023/2024 – 91,4 mii de angajați: 33,3 mii – învățători și profesori; 12,6 mii – educatori; 45,5 mii – restul angajaților din sistem. Despre educatorii cu studii superioare din învățământul preșcolar, expertul a specificat faptul că în anul de învățământ 2005/2006 au reprezentat 31,8% din tot sistemul; 2015/2016 – 52,9%; iar în 2023/2024 – 65,4%. „Cândva unul din trei educatori avea studii superioare, astăzi 1 din 3 nu are studii superioare. O situație benefică sistemului educațional preșcolar”, a specificat expertul. Economistul a menționat că în ultimii 25 de ani, numărul salariaților din învățământ a scăzut cu 33 de mii sau cu 26,5%. Cel mai mult a scăzut în instituțiile de învățământ primar și secundar general cu 16400 mii sau cu 38,7%. Din instituțiile de învățământ superior s-a redus cu 1600 mii (30%); din instituțiile de învățământ profesional tehnic – cu 700 (15,9%). Restul angajaților din învățământ a scăzut cu 18100 (28,4%). Pe de altă parte, numărul salariaților în instituțiile de învățământ preșcolar a crescut cu 3700 de persoane sau cu 41,6%. Analistul economic, analizând numărul învățătorilor din instituțiile de învățământ primar şi secundar general, a afirmat că în anul de studiu 2010/2011 a fost de 36,9 mii în învățământul public și de 500 în cel privat. În anul 2015/2016 – 29,1 mii în învățământul public și 500 în cel privat. 2020/2021 – 26,2 mii în învățământul public și 700 în cel privat. 2023/2024 – 25,2 mii în învățământul public și 800 în cel privat „Ponderea celor din învățământul privat a crescut cu 300 de persoane. În sectorul bugetar numărul profesorilor a scăzut cu 11700 de persoane”, a afirmat analistul economic. Vorbind despre numărul de elevi la un învățător în învățământ primar şi secundar general, expertul a declarat că în anul de învățământ 2000/2001 erau 14,9 copii la un învățător; în anul 2005/2006 – 12,7 copii per învățător. În 2010/2011 – în învățământul public-10,6 copii/învățător, în învățământul privat-8 copii/învățător. 2015/2016 – în învățământul public-11,4 copii, în cel privat-8,9 copii. 2020/2021 – în învățământul public-12,5 copii, în cel privat-9,5 copii. 2023/2024 – în învățământul public-12,9 copii, în cel privat-10,9 copii. „Numărul învățătorilor s-a redus, dar numărul copiilor și mai mult. Optimizările care au avut loc în cazul instituțiilor de învățământ au permis că numărul copiilor la un învățător totuși să crească. După toate eforturile depuse în ultimii 15 ani, nu reușim să ajungem la nivelul anilor 2000, când erau 14,9 copii la un învățător”, a declarat expertul. Distribuind cadrele didactice pe sexe şi niveluri de învăţământ, Veaceslav Ioniță a spus că în învățământul primar și secundar general, în 2013 au fost bărbați 15,2%, femei - 84,4%, iar  în 2023 numărul bărbaților angajați în învățământul primar și secundar general a scăzut la 12%, iar cel al femeilor a crescut la 88%. În învățământul profesional tehnic, în 2013 bărbați au fost 37,2%; femei - 62,8%; iar în 2023, numărul bărbaților profesori a scăzut la 31,2%, iar al femeilor a crescut la 68,8%. În învățământul superior, în 2013 erau angajați 45,6% de bărbați, femei - 54,4%; în 2023 numărul bărbaților a scăzut la 43,5%, iar cel al femeilor a crescut la 56,5%. „Povara educației în Republica Moldova, atât acasă, cât și la școală, este pe umerii femeilor. Numărul bărbaților implicați în procesul educațional scade. Se atestă totuși că bărbații sunt mai mulți la treptele înalte de învățământ. Unul din 10 profesori sunt bărbați, restul sunt femei”, a spus Veaceslav Ioniță.Analiza integrală o puteți citi AICI.
16:00
Candidata independentă Natalia Morari denunță cenzură din partea posturilor de televiziune Jurnal TV și Axial TV. Se întâmplă după ce spotul său, filmat pe traseul Leova-Bumbăta, nu a fost acceptat pentru a fi difuzat. “Conform prevederilor electorale, furnizorii de servicii media trebuie să acorde timp de antenă gratuit candidaților. Chiar și așa, unele posturi TV au decis să refuze difuzarea spotului nostru de campanie, invocând diverse pretexte.De exemplu, postul preferat al guvernării – Jurnal TV – ne-a răspuns că spotul nostru, filmat pe drumul Leova-Bumbăta, bine cunoscut pentru schemele în care Spânu nu a ezitat să-și umple buzunarele, nu întrunește condițiile necesare, deoarece ar conține acuzații penale, insinuări și expuneri de neadevăruri. Dar mă întreb, dragă Jurnal TV, v-a mulțumit oare dl Spânu pentru acest devotament? Să sperăm că da, pentru că într-adevăr meritați o răsplată pe măsură pentru că închideți ochii cu atâta grație la schemele lui. Ne-ați expediat tocmai două refuzuri în acest sens.O altă situație, aproape similară, se referă la Axial TV, condus de dna Coloianu, care ne-a făcut onoarea de a ne explica, cu o ironie, că spotul nostru conține subiecte „alunecoase” – subiecte asupra cărora procurorii nu s-au pronunțat. Ei bine, dna Coloianu, vă mulțumim pentru claritate! Acum știm că la Axial TV subiectele alunecoase sunt cele care supără guvernarea. Era mai sincer să ne spuneți direct că vă temeți să-i deranjați pe cei de la putere și întrebări nu mai aveam”, a scris Natalia Morari.În context, Morari a făcut apel către jurnaliști să nu facă jocurile guvernării PAS.“Regret să spun aceste cuvinte, dar noi astăzi presă adevărată în Moldova practic nu mai avem”, a conchis Natalia Morari.
14:30
Maia Sandu a vizitat șantierul de construcție a podului peste râul Bîc și a pasajului peste calea ferată, pe drumul național M1, unde lucrările urmează să fie încheiate în câteva luni. Proiectul, în valoare de 187 milioane lei din Fondul rutier, este unul strategic pentru infrastructura țării și, în special, pentru această zonă industrială din preajma capitalei. În ultimii ani, menționează Maia Sandu, au fost construite sau renovate 57 de poduri rutiere, printre care și podul plutitor Leova-Bumbăta – primul construit peste Prut de la independență, iar într-un viitor apropiat va începe și construcția podului transfrontalier Cosăuți – Yampil, Ucraina.„Avem un plan foarte clar – Moldova să fie conectată la infrastructura europeană, iar în toată țara să avem drumuri naționale și regionale ca în Uniunea Europeană. Astfel, în următorii 4 ani, vom finaliza construcția a patru poduri rutiere peste Prut: Ungheni-Ungheni, Costești-Stânca, Leca-Fălciu, Bărboieni-Răducăneni și vom reabilita 3 000 de km de drumuri naționale și regionale”, a punctat Maia Sandu.De asemenea, Maia Sandu a vizitat Centrul de Sănătate din Criuleni unde a avut discuții bune cu colectivul medical.  În acest an a fost schimbat acoperișul instituției, renovat și dotat cabinetul de radiologie, inclusiv din fonduri europene. Tot aici, a fost deschis Centrul de intervenție timpurie „Lăstărel”, unde copiii cu provocări de dezvoltare primesc ajutor specializat gratuit în condiții moderne. De asemenea, în raionul Criuleni au fost reparate capital oficiile medicilor de familie din Cruglic și Izbiște.„Construim un sistem de sănătate modern – am investit 3 miliarde de lei în renovarea și dotarea spitalelor și am cumpărat 206 ambulanțe în doar 3 ani. Doar în ultimul an, ministerul a investit în spitalele raionale circa 400 de milioane de lei. Un obiectiv al Planului pentru Moldova este repararea tuturor policlinicilor din țară. Vrem să avem o societate sănătoasă și trebuie să continuăm aceste eforturi fără precedent pentru îmbunătățirea sistemul de sănătate”, a declarat Maia Sandu.
14:20
Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Larisa Novac, susține că a devenit victima unor răufăcători. Ea a anunțat că, în această noapte, persoane necunoscute i-au aruncat o cutie cu vopsea neagră în curtea locuinţei din Floreşti.”Pavajul din curte a fost stropit de răufăcători cu vopsea neagră. Uitați-vă ce fac ei – după ce le-am deconspirat schemele de corupție electorală, ei ne amenință familiile, casele. Ei vor să ne sperie intrând noaptea în curțile noastre. Ei atacă ce avem mai sfânt – casa și familia. Oameni buni, haideți să ne apărăm cu toții. Noi nu ne temem de apucăturile lor mafiote”, a scris parlamentara.Larisa Novac spune că poliția a fost sesizată pe acest caz.”Sunt sigură că răufăcătorii vor fi găsiți și pedepsiți.  Haideți să ne mobilizăm și să nu permitem ca banii murdari, cumpărarea de voturi și intimidările să ne oprească din drum. Noi știm unde mergem, iar calea noastră e dreaptă și în interesul tuturor moldovenilor”, a concluzionat deputatul PAS.
14:20
În prezent, contrabanda crește anual cu cel puțin 50%, ceea ce înseamnă pierderi semnificative pentru bugetul de stat. O spune candidatul independent la prezidențiale, Andrei Năstase, care spune că în doar patru luni de mandat ca ministru de interne, a reușit să reduc contrabanda la cel mai jos nivel istoric. A „Acest record a fost recunoscut de România, țara noastră vecină, și de toți partenerii noștri occidentali. În prezent, contrabanda crește anual cu cel puțin 50%, ceea ce înseamnă pierderi semnificative pentru bugetul de stat. Aceste pierderi se traduc în salarii și pensii mai mici, mai puține alocații și sprijin pentru copii și familii. Trebuie să acționăm acum pentru a opri această tendință negativă și pentru a asigura un viitor mai bun pentru toți cetățenii noștri”, a declarat Năstase.
13:30
Rusia nu este nicio garanție pentru Republica Moldova. Rusia va aduce RM în zona izolării, în zona sărăciei, nu va aduce nici securitate, nici dezvoltare. Declarația aparține premierului României, Marcel Ciolacu, după întrevederea cu prim-ministrul Dorin Recean. „Eu nu cred în fratele mai mic, fratele mai mare. Suntem frați și avem un singur obiectiv: integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Avem ca și comparație: 20 de miliarde de euro se investesc din bani europeni în acest an în România. Asta înseamnă integrarea în UE. România beneficiază de un grant 500 de milioane de euro numai pentru împădurire. În acest moment am ajuns în România la un salariu mediu de 1500 de euro, am ajuns la o pensie de 550 de euro. Asta va aduce și în Republica Moldova Uniunea Europeană. Nu putem vorbi despre Republica Moldova decât în interiorul UE. (…) Rusia nu este nicio garanție pentru Republica Moldova. Rusia va aduce RM în zona izolării, în zona sărăciei, nu va aduce nici securitate, nici dezvoltare”, a declarat Marcel Ciolacu.La rândul său, Dorin Recean a evidențiat importanța legăturilor economice cu România, care reprezintă „cea mai mare și stabilă piață pentru exporturile moldovenești” și a subliniat angajamentul ferm al Bucureștiului în atragerea investițiilor străine în Republica Moldova, de la energie și agricultură până la tehnologie. „România ne-a fost alături nu doar la bine, dar și în cele mai dificile momente. La începutul crizei energetice, prima mână de ajutor ne-a fost întinsă de la București, un gest de solidaritate pe care nu o vom uita. România este un susținător fidel al cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat șeful Cabinetului de la Chișinău.
12:40
Primarul General al Capitalei, Ion Ceban, a adresat un mesaj de felicitare cu prilejul Zilei profesionale a lucrătorilor din învățământ, marcată anual la 5 octombrie, exprimându-și recunoștința pentru grija și devotamentul pedagogilor în îndrumarea copiilor noștri. „Vă adresez cele mai sincere felicitări și aprecieri pentru contribuția esențială pe care o aduceți. Într-o lume în continuă schimbare și plină de provocări, rolul dumneavoastră devine tot mai important”, zice edilul.Cu această ocazie, Ion Ceban a reiterat că educația este o prioritate pentru Primăria Chișinău. „Primăria Municipiului Chișinău vă prețuiește munca neobosită și dăruirea față de educație. Ne bucurăm să avem alături profesori pasionați, cărora le mulțumim pentru eforturile continue. Educația rămâne o prioritate pentru noi și lucrăm zilnic la îmbunătățirea condițiilor, având obiectivul de a crea împreună un mediu educațional performant în Chișinău”, a precizat Primarul General.De asemenea, Ion Ceban a subliniat că profesorii sunt adevărați lideri și modele de urmat pentru întreaga noastră comunitate. „Vă mulțumesc pentru munca extraordinară și impactul de neprețuit asupra învățământului din municipiu. Continuați să inspirați și să formați generațiile viitoare de lideri, profesioniști și cetățeni responsabili”, a conchis Ion Ceban.
12:20
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță cercetarea a patru persoane din conducere a două companii, cetățeni ai Moldovei în dosarul care vizează o întreprindere mixtă din Chișinău, a cărei fondator este o companie din Rusia, sancționată internațional.Doi din bănuiți sunt un bărbat și o femeie din conducerea întreprinderii mixte (anterior cu funcție de conducere în așa-zisele „autorități” din stânga Nistrului, care activând la întreprindere făcea naveta la Chișinău); iar alți doi – un bărbat și o femeie – din conducerea unei companii din Moldova, care a solicitat în instanța de judecată declararea insolvabilității în privința întreprinderii mixte.Potrivit procurorilor PCCOCS, insolvabilitatea ar fi fost de fapt creată artificial, în condițiile în care întreprinderea avea capacitate de plată suficientă, ca să poată preveni formarea datoriei de peste 12.000.000 lei față de salariați, în 2022-2024, precum și ca să le poată achita salariile ulterior formării datoriei.La rândul lor, cei doi din conducerea companiei care a solicitat declararea insolvabilității întreprinderii mixte, ar fi făcut-o cu scopul preluării unor active ale întreprinderii, în contextul în care întreprinderea refuzase anterior.Prin urmare, acțiunile intenționate ale celor trei bănuiți le-ar fi cauzat creditorilor întreprinderii mixte pierderi considerabile. Pentru consolidarea probelor pe care le dețin, procurorii au descins miercuri cu percheziții la sediile ambelor companii, automobile și domiciliile bănuiților, de unde au ridicat documente scrise și electronice, pentru cercetare și coroborare cu probele deja deținute.Investigațiile continuă prin prisma infracțiunilor abuz de serviciu și insolvabilitate fictivă, timp în care cele trei persoane beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
11:50
Pensia minimă în Republica Moldova trebuie să fie de cel puțin 5000 de lei. Despre aceasta candidatul ”Partidului Nostru” la funcția de președinte, Renato Usatîi, a discutat cu cetățenii din Glodeni. ”Pensia minimă, inclusiv a persoanelor fără stagiu complet de muncă, dar care au ajuns la vârsta de pensionare, trebuie să fie echivalată salariului minim pe țară. Odată ce crește salariul minim, care în acest an este de 5 mii de lei, trebuie să crească automat și valoarea pensiei minime”, a declarat Usatîi.Candidatul la funcția de șef al statului a precizat că o bătrânețe demnă trebuie asigurată prin creșterea economică și a veniturilor populației. ”În calitate de primar al municipiului Bălți am demonstrat prin fapte reale că știu ce și cum să fac pentru a aduce rapid bani la buget. Le-am spus astăzi oamenilor din Glodeni că, în calitate de președinte al Republicii Moldova voi aduce rapid bani în economia moldovenească și în bugetul de stat, pentru a putea oferi mai mult sprijin tuturor cetățenilor țării”, a adăugat Renato Usatîi.
11:40
În doar cinci ani, Republica Moldova a fost lovită de patru crize majore, iar ultima poate fi cea mai gravă. Declarația a fost făcută de fostul premier, Vlad Filat. Potrivit liderului PLDM, fiecare dintre aceste crize a avut consecințe severe asupra Moldovei, dar criza incompetenței are potențialul de a agrava toate problemele preexistente, afectând grav dezvoltarea țării. „1. Prima criză: În 2020, pandemia de COVID-19 a afectat întreaga omenire. Moldova nu a fost o excepție, economia și societatea noastră fiind profund impactate de restricții și incertitudini.2. A doua criză: Criza energetică, declanșată în 2021, a adus creșteri fără precedent la prețurile gazelor naturale. Acestea au crescut de 7 ori, punând o povară imensă asupra cetățenilor și economiei.3. A treia criză: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei ne-a lovit direct, fiind printre cei mai expuși la consecințe negative. De la fluxuri masive de refugiați până la perturbări economice și riscuri de securitate.4. A patra criză: Criza incompetenței. În plină desfășurare, aceasta este, poate, cea mai gravă. Lipsa de viziune și deciziile greșite a autorităților amplifică problemele economice și sociale, afectând negativ țara pe termen lung. Este o criză internă, care își are originea în lipsa de management eficient și care riscă să aibă cel mai mare impact negativ asupra viitorului nostru”, a scris Vlad Filat.Potrivit liderului PLDM, în primul semestru 2024, deficitul contului curent al balanței de plăți al Republicii Moldova a atins un nivel record de 1,142 miliarde USD, conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Aceasta reprezintă o creștere de 30% față de aceeași perioadă din 2023, când deficitul era de 880 milioane USD, și de peste 5 ori comparativ cu anul 2020, când deficitul a fost de 222 milioane USD.„Cauzele principale ale creșterii deficitului contului curent:1. Scăderea exporturilor: Exporturile de mărfuri moldovenești au scăzut cu 12%, ceea ce a dus la un deficit comercial în creștere de 8%.2. Dinamica nefavorabilă a serviciilor: Deși exporturile de servicii au crescut cu 7,6%, importurile de servicii au crescut și mai mult, cu 13,5%, rezultând într-o scădere netă a surplusului de servicii cu 1,5%.3. Veniturile din transferurile externe: Transferurile de la cetățenii moldoveni din străinătate, o sursă importantă de venit pentru economie, au scăzut cu 6,3%, atingând o valoare de 900 milioane USD.4. Scăderea granturilor: Volumul granturilor internaționale s-a redus cu 14%, cea ce slăbește capacitatea țării de a face față deficitului contului curent”, a mai scris Filat.În concluzie, Filat spune că Moldova se confruntă cu o nevoie urgentă de reforme economice și de sprijin extern pentru a stabiliza finanțele și economia pentru perioada imediat următoare, dar și pe termen lung.
11:40
Pe parcursul ultimei luni, 51 de baraje, care au fost construite ilegal pe cursurile de apă, au fost demolate la insistența autorităților moldovenești. Barajele limitau accesul la apă pentru cetățeni și modificau cursul firesc al râurilor.Ministerul Mediului anunță că Inspectoratul pentru Protecția Mediului și autoritățile locale au intervenit în vederea demolării barajelor ilegale de pe mai multe râuri.Este vorba de nouă baraje demolate pe râul Ciulucul Mare, în localitățile Bilicenii Vechi, Sîngerei și Copăceni; patru baraje de pe râul Ialpugel în Congazcicul de Sus; alte baraje demolate de pe râurile Draghiște, Ciuhur, Ciorna, Ichel ș.a.Autoritățile îndeamnă cetățenii să raporteze ilegalitățile din jurul râurilor și să contribuie la protecția mediului prin sesizări. Informațiile pot fi transmise direct Inspectoratului pentru Protecția Mediului.În Moldova sunt în jur de 3000 de râuri mai mari și mai mici.
11:10
Cel puțin trei candidați la funcția de șef al statului riscă să fie excluși din cursa electorală. Cel puțin asta dă de înțeles șeful Inspectoratului general de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, după deconspirarea schemei ample de corupere a alegătorilor.Șeful IGP a comunicat, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, că materialele cauzei vor fi transmise la Comisia Electorală Centrală (CEC), care, ulterior, urmează să decidă soarta a cel puțin trei candidați înscriși în cursă.„Încălcările care au fost constatate în acest proces, chiar dacă este o cauză penală care se derulează în procesul de urmărire penală, aceste informații vor fi oferite Comisiei Electorale Centrale ca probatoriu. După caz, CEC va avea posibilitatea să excludă candidați. Aceste informații se referă la cel puțin 3 candidați. Toți sunt conectați la Ilan Șor. Datoria noastră este de a asigura procesul de monitorizare în teritoriu pentru a nu fi admise astfel de fenomene. Informația va ajunge la CEC în această săptămână”, a declarat șeful IGP.Cernăuțeanu a mai precizat că cele 15 milioane de dolari care au ajuns doar în luna septembrie în Republica Moldova pentru coruperea mai multor persoane ce urmau să voteze pentru un anumit candidat la prezidențiale și împotriva integrării europene la referendum, sunt bani din cercul unor afiliați ai Federației Ruse, care urmăresc scopul de a perturba democrația în Republica Moldova.
11:00
România a livrat deja Ucrainei sistemul de rachete antiaeriene Patriot care a fost promis cu câteva luni în urmă. În seara zilei de miercuri, 2 octombrie, Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit României pentru transferul sistemului Patriot.„Mulțumesc fiecărei țări care ne ajută cu apărarea aeriană. Mulțumiri speciale României pentru sistemele Patriot. Împreună, putem obține o eficiență și mai mare - putem pune capăt terorii rusești prin distrugerea în comun a Shahed-urilor și a rachetelor", a scris Zelenski.Ulterior, ministerul român al Apărării a confirmat că sistemul Patriot a fost transferat în Ucraina.Amintim că, pe 5 septembrie, președintele Klaus Iohannis a semnat legea privind transferul sistemului de rachete antiaeriene Patriot în Ucraina.România a fost de acord cu transferul unei baterii Patriot (din cele 4 sisteme aflate în dotarea Armatei României), cu condiția de a primi un sistem similar cu cel transferat Ucrainei.De asemenea, până la venirea bateriei Patriot care va înlocui echipamentele donate Ucrainei, este posibil ca aliații să trimită sisteme antiaeriene care să protejeze, temporar, teritoriul României.Decizia de a institui un fel de ”poliție antiaeriană” ar fi una destul de logică, mai ales că la Summitul NATO de la Washington s-a decis ca Alianța să crească numărul de sisteme antiaeriene dislocate în Flancul Estic. Sistemele ar urma să fie trimise, pe bază rotațională, de către statele NATO.Țara noastră a achiziționat și primit 4 sisteme Patriot, urmând ca alte 3 baterii Patriot să fie livrate României în anii următori.Revenind la apărarea antiaeriană a Ucrainei, în total, aliații NATO ai Kievului au promis șapte sisteme de apărare aeriană. Totuși, numărul real al bateriilor Patriot este ținut secret de către Ucraina. Pe 13 septembrie, la reuniunea anuală a Strategiei Europene de la Ialta, Zelenski a declarat că nu poate spune câte sisteme Patriot are Ucraina. El a spus doar că „nu sunt de ajuns, dar realitatea este mai pozitivă decât informațiile oficiale”.Sistemele Patriot au jucat un rol crucial în protejarea cerului ucrainean. Bateriile Patriot sunt capabile să doboare chiar și cele mai avansate rachete balistice, cum ar fi Kinjal.
10:30
Orientul Mijlociu se pregătește pentru răspunsul Israelului la atacul Iranului cu rachete balistice de la începutul acestei săptămâni. Între timp, bombardamentele în Beirut şi în sudul Libanului s-au intensificat, 37 de oameni fiind ucişi și 151 răniţi doar în ultimele 24 de ore, potrivit ministerului libanez al Sănătății. Joi noapte, explozii puternice au fost raportate în apropierea aeroportului internațional din Beirut. Un oficial israelian a declarat pentru CNN că atacurile l-au vizat pe Hashem Safi al-Din, un lider de vârf al Hezbollah, considerat un posibil succesor al lui Hassan Nasrallah.Avioanele israeliene continuă să dărâme clădiri întregi din Beirut. Doar ieri, 37 de oameni au fost ucişi în Liban şi mai bine de 150 au fost răniţi, a anunțat ministerul libanez al Sănătății. De asemenea, o tabără de refugiaţi din Cisiordania a fost lovită de armata israeliană. 18 oameni şi-au pierdut viaţa, iar printre ei se află un alt lider Hamas, Zahi Yaser Abd al-Razeq Oufi.La rândul său, Hezbollah a lansat o sută de proiectile şi a anunţat că 17 soldaţi israelieni au fost ucişi în confruntările din sudul teritoriului libanez. Între timp, Iranul a publicat noi imagini din atacul de marţi, cu momentul în care unele din cele 180 de rachete au fost lansate asupra Israelului. Guvernul lui Netanyahu cântărește încă răspunsul său la atac, ambasadorul Israelului la ONU declarând pentru CNN că represaliile "vor fi în curând".O lovitură israeliană, vineri dimineaţă, în apropierea punctului de trecere Masnaa de la frontiera Libanului cu Siria, a făcut impracticabil un drum folosit de sute de mii de oameni pentru a fugi de bombardamentele israeliene din ultimele zile, a declarat pentru Reuters ministrul libanez al Transporturilor.Ali Hamieh a spus că atacul a avut loc în interiorul teritoriului libanez, în apropiere de punctul de trecere a frontierei, creând un crater lat de 4 metri. Ministrul declarase joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că punctul de trecere este sub autoritatea statului libanez.Potrivit statisticilor guvernului libanez, peste 300 000 de persoane - majoritatea sirieni - au trecut din Liban în Siria în ultimele 10 zile pentru a scăpa de intensificarea bombardamentelor israeliene.
10:20
Candidata independentă, Victoria Furtună, a venit cu o reacție după ce a fost acuzată de afiliere cu Ilan Șor. Fostul procuror anticorupție a întrebat retoric dacă „portavocile guvernării fac diferența în susținerea unui candidat și finanțarea ilegală sau cum o denumesc ei, coruperea alegătorilor”.  „De când susținerea unui candidat a devenit infracțiune? Oamenii nu mai au dreptul la opinie sau statul democratic e doar o inscripție în constituție?  FRICA! Asta vă definește, frica de a pierde fotoliile moi si calde și plicurile transmise lunar. Eu am să mulțumesc în continuare tuturor susținătorilor indiferent de  divizarea creată”, a scris Victoria Furtună pe rețelele sociale.Fostul procuror spune că nu va renunța să cheme oamenii la unitate. „Eu din prima zi mi-am promis să devin un președinte al tuturor și am chemat la unitate. Asta am făcut și voi continua să o fac, iar susținerea a miilor de oameni zilnic mă încurajează și mai tare să-mi urmez intenția. Un lucru este cert ca pe mine oamenii mă susțin, iar cei care au încălcat, încalcă și vor încălca legea sau utilizează numele unei persoane sau utilizează oamenii , să răspundă în fața instanței de judecată așa cum prevede legea”, a conchis Furtună.
3 octombrie 2024
15:40
Ambasada Republicii Moldova în Republica Islamică Iran cu reședința la Baku recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite orice călătorie în Iran, în legătură cu sporirea riscurilor de securitate din regiune. Potrivit sursei citate, moldovenii care se află pe teritoriul Iranului pot părăsi țara pe cale aeriană, sau traversând hotarul terestru cu Republica Turcia sau Republica Armenia, hotarul terestru între Iran și Azerbaidjan fiind în continuare închis.De asemenea, cetățenii Republicii Moldova care se află pe teritoriul Iranului și se confruntă cu o situație dificilă, sunt încurajați să contacteze linia de urgență a Secției Consulare a Ambasadei, la numărul de telefon + 994 50 228 51 35 .La 1 octombrie Iranul a lansat sute de rachete către Israel, iar autoritățile israeliene au anunțat că ar putea răspunde atacului. Anterior, SUA a avertizat că un atac cu rachete din partea Iranului ar putea fi iminent.Acum o săptămână Ministerul Afacerilor Externe a îndemnat și cetățenii Republicii Moldova, care se află în Republica Libaneză și statul Israel să manifeste vigilență în contextul destabilizării situației de securitate în regiunea Orientului Mijlociu și să evite călătoriile în aceste zone.  
14:50
Licitația spațiilor comerciale de la aeroportul din Chișinău este făcută cu dedicație pentru compania franceză „Lagardere” și este proiectul personal al Maiei Sandu. De această părere este fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, care este convinsă că licitația a fost pusă pe pauză acum din considerente electorale, iar după ce va trece campania prezidențială, „Lagardere” urmează să câștige licitația, notează Telegraph.md. „Ceea ce se întâmplă cu aeroportul nostru este un plan de acțiuni al doamnei Sandu și toate prostiile care sunt acolo sunt datorită doamnei Sandu. Ea a început să schimbe proprietarul, ea a dat multe promisiuni. Ea a găsit această companie în Franța și special insistă că anume această companie să câștige licitația. Acum au stopat puțin procesul, pentru că ea (Maia Sandu n.r) este în alegeri prezidențiale. (…) Aeroportul nu este proiectul domnului Spînu, ci proiectul Maiei Sandu. După alegeri o să vedeți ce va fi și ce companie va câștiga licitația”, a declarat Irina Vlah.Amintim că luni, 30 septembrie, administrația aerogării a anunțat repetat prelungirea termenului de depunere a dosarelor de participare la concurs.De asemenea, la începutul lunii septembrie, și a treia licitație pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău a fost prelungită, după ce, la fel, până în data limită de 9 septembrie depus un singur dosar de participare, cel al companiei „Lagardere”.Licitația pentru spațiile comerciale de la aerogară a eșuat de două ori. Prima licitație a fost anunțată în 18 ianuarie, în condițiile în care în concurs s-au înscris doar două companii: Lagardère și LeBridge.La începutul lunii martie, autoritățile au anunțat o nouă licitație, iar pe 25 martie una dintre cele două companii a anunțat că s-a răzgândit și nu va mai participa la licitația repetată. APP a decis să modifice condițiile de participare, pentru a atrage mai multe companii internaționale de renume.Pe 29 martie, administrația Aeroportului Chișinău anunța lansarea celei de-a treia licitații, iar pe 21 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările legislative care extindeau termenul de arendă a spațiilor comerciale, adoptate la inițiativa deputatului Radu Marian. Legea a fost reexaminată și revotată în Parlament.
13:30
Astăzi, 3 octombrie 2024, a fost lansată prima ediție a expoziției de arte plastice „România Mea”, care aduce în prim-plan talentul tinerilor artiști moldoveni. Expoziția reunește lucrările a 20 de tineri artiști plastici din Republica Moldova, având ca scop promovarea creativității și a talentului artistic în rândul generației tinere, notează ziuadeazi.md. Aceasta este găzduită la Consulatul României din Cahul și va fi deschisă publicului până la sfârșitul anului, oferind oportunitatea de a aprecia creativitatea tinerilor artiști.Gabriel Nicola, Consulul General al României la Cahul, a împărtășit entuziasmul său față de lucrările tinerilor artiști și că importanța acestor creații este ca un mijloc de exprimare artistică și culturală. „Sunt încântat să vă prezint astăzi această nouă expoziție, realizată prin intermediul Ambasadei României la Chișinău. Expoziția constă într-un set de 20 de picturi, create în urma unui concurs organizat de Facultatea de Arte Plastice din Chișinău. Elevii de la școala de arte și-au imaginat cum arată România, iar ceea ce este cu adevărat interesant este că, exceptând un tablou, care reprezintă o zonă specifică din Ardeal, toate celelalte lucrări ar putea foarte bine să se regăsească oriunde, fie în România, fie în Republica Moldova. Costumele populare, satele așezate pe dealuri și peisajele par să fie comune ambelor maluri ale Prutului. Cred că fiecare dintre noi ne putem regăsi într-un colț, un sat sau un moment din viața noastră, reflectat în aceste lucrări. Această expoziție demonstrează, încă o dată, cât de apropiate sunt cele două țări. Diferențele dintre ele sunt minime, iar tradițiile și valorile culturale comune ne unesc. Este un proiect care, prin artă, ne reamintește de legăturile profunde care există între România și Republica Moldova”, a declarat Gabriel Nicola.Primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, a vorbit despre importanța acestui proiect cultural, menționând că acesta nu doar că promovează talentul tinerilor artiști, dar și contribuie la îmbogățirea vieții culturale a comunității. „Cahul are o tradiție frumoasă atât în domeniul culturii, cât și al muzicii. Pe lângă lansările de carte, expozițiile de pictură aduc bucurie, iar acest concurs identifică talentele și valorifică ceea ce văd copiii și tinerii din perspectiva lor – ceea ce este mai frumos pentru noi ca popor și ca țară. Sunt sigur că vor exista și ediții viitoare, având în vedere că aceasta este doar prima, pentru că lucrurile frumoase trebuie promovate. Ne dorim să oferim tinerilor o platformă de exprimare și de dezvoltare, astfel încât să își poată valorifica potențialul creativ. Prin astfel de inițiative, contribuim la păstrarea și promovarea valorilor noastre naționale și culturale. Fiecare eveniment cultural de acest fel este o oportunitate de a aduce comunitatea mai aproape, de a crea legături mai puternice între generații și de a încuraja dialogul intercultural. Vom continua să sprijinim astfel de proiecte, fiindcă ele sunt motorul care menține vie identitatea noastră”, a spus primarul.Lucrările expuse reflectă diversitatea și frumusețea peisajului cultural din România, fiind o punte între cele două maluri ale Prutului. Expoziția va fi disponibilă pentru oricine, astfel sunt invitați vizitatorii ca să descopere perspectiva artistică a tinerilor din regiune. Expoziția este organizată de Ambasada României în Republica Moldova și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, cu sprijinul Facultății de Arte Plastice și Design din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. Lucrările expuse reflectă viziunea finaliștilor concursului „România Mea” asupra României și a valorilor comune de pe ambele maluri ale Prutului.sursa: ziuadeazi.md
13:20
„Un vot greșit ne-a lăsat fără resurse esențiale, care ar fi putut îmbunătăți condițiile de viață prin creșterea salariilor și pensiilor”. O spune candidata independentă Victoria Furtună, care a făcut public contul său bancar și a îndemnat oamenii să o susțină. Potrivit fostului procuror anticorupție, „acum avem șansa de a alege un candidat care prioritizează bunăstarea cetățenilor Moldovei, în locul intereselor politice sau ale corporațiilor internaționale”.  „Pentru a realiza acest lucru, am nevoie de sprijinul vostru. Fiecare contribuție poate aduce o schimbare semnificativă. Vă încurajez să mă susțineți prin donații, utilizând informațiile de contact disponibile. Împreună putem construi un viitor mai bun”, a scris Victoria Furtună. În același timp, candidata a avut o întrevedere cu mai mulți locuitori ai orașului Bălți. „Cu profund respect și mulțumiri, mă adresez locuitorilor orașului Bălți, care au venit în număr mare la întâlnire. Vă mulțumesc pentru curajul de a vă expune public nemulțumirile și pentru inteligența de a susține idei clare, care vor schimba în bine viața din această țară. Încă o dată, vă mulțumesc!”, a mai scris Furtună.
13:20
Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat miercuri, 2 octombrie, cu mai mulți locuitori din comuna Bubuieci, satele Bîc și Humulești. Maia Sandu a vorbit despre proiectele realizate în localități prin programul „Satul European”, care „demonstrează beneficiile investițiilor record în infrastructura locală”, informează MOLDPRES.Candidata s-a referit la proiectele realizate în satul Bîc. Acestea vizează construcția și renovarea instituțiilor de învățământ din localitate.„Cu toții vrem să avem sate și orașe moderne, așa cum vedem în UE - aceasta este direcția pe care mergem. Prima grădiniță, care se construiește de la zero în satul Bîc prin programul „Satul European”, unde au fost investite deja 10 milioane de lei, precum și renovarea blocurilor sanitare în liceul și grădinița din Bubuieci cu sprijinul Ministerului Educației, sunt proiecte în desfășurare care demonstrează clar beneficiile investițiilor record în infrastructura locală”, a spus Maia Sandu.Candidata PAS a prezentat câteva din obiectivele Planului pentru Moldova, care au drept scop „îmbunătățirea condițiilor de viață”.„Obiectivele din Planul meu pentru Moldova - alimentația gratuită a tuturor elevilor din clasele 1-9, repararea tuturor policlinicilor din țară, alocarea a 8 miliarde de lei pentru proiecte de infrastructură, repararea a 3 000 km de drum - toate acestea au ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață în Moldova, așa încât oamenii să rămână acasă și diaspora să vrea să revină”, a afirmat Maia Sandu.Maia Sandu candidează pentru cel de-al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova, fiind înaintată și susținută de PAS. În cursa pentru alegerile prezidențiale au fost înscriși 11 candidați electorali. În prezent, aceștia își prezintă programele în cadrul campaniei electorale.Alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional vor avea loc pe 20 octombrie curent.
13:10
Forțele Armate Ruse ar fi lovit orașul ucrainean Vovceansk din regiunea Harkov folosind o bombă extrem de puternică, despre care unii susțin că ar fi temuta armă termobarică ODAB-9000, informează Kyiv Post. Lovitura, surprinsă de camerele video, arată ceea ce pare a fi o explozie devastatoare în centrul orașului, urmată de o coloană uriașă de fum și praf.Se crede că ODAB-9000 este cea mai puternică bombă termobarică a Rusiei, proiectată pentru a genera o undă de șoc masivă, capabilă să provoace distrugeri pe scară largă într-o zonă extinsă. Ucrainenii neagă utilizarea bombei ODAB-9000, care probabil ar afecta semnificativ moralul soldaților de pe front, dar susțin că a fost o versiune mai puțin puternică - ODAB 1500.Colonelul Vitalii Sarantsev, purtător de cuvânt al Grupului Operațional-Tactic Harkov, a infirmat informațiile despre utilizarea unei bombe aviatice ODAB-9000 de către ruși în Vovceansk. El a declarat că astfel de rapoarte fac parte dintr-un război informațional menit să intimideze ucrainenii și să destabilizeze situația din regiune. A video has been posted online that allegedly shows the explosion of a powerful bomb in Vovchansk, Kharkiv region.Some Russian military experts write that this is the first use of the ODAB-9000 vacuum bomb, which is called the “Kuzkin's father” and “father of all bombs” and is… pic.twitter.com/pvttxviKlp— WarTranslated (Dmitri) (@wartranslated) October 2, 2024 Sarantsev a subliniat că utilizarea ODAB-9000 necesită un bombardier strategic, cum ar fi un Tu-160. Cu toate acestea, nu au fost observate mișcări ale unor astfel de aeronave, transmite Ukrainska Pravda.El a presupus că rușii au folosit o muniție mai mică și mai puțin puternică, cel mai probabil  ODAB-1500, explozia acesteia fiind exploatată de propagandiști pentru a crea o "imagine spectaculoasă".Sarantsev a adăugat, de asemenea, că astfel de rapoarte pot face parte dintr-un război informațional menit să demoralizeze personalul forțelor de apărare ale Ucrainei, să intimideze populația locală și să destabilizeze regiunea."Îi îndemn din nou pe reprezentanții presei ucrainene și pe administratorii canalelor de Telegram să respecte igiena informațională, să folosească surse de informații verificate și să se abțină de la răspândirea de mesaje false de la propagandiștii ruși, care nu fac decât să servească intereselor inamicului!", a declarat Sarantsev. Ce este bomba ODAB-9000ODAB-9000 este o bombă termobarică ce produce o explozie masivă și creează o undă de șoc puternică, utilizând oxigenul din atmosferă pentru a intensifica explozia.Bomba ODAB-9000 este considerată una dintre cele mai puternice arme ne-nucleare din arsenalul rusesc și necesită un avion special, de tip bombardier strategic, pentru a fi lansată.
12:30
Candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi, propune ca pedeapsa penală pentru corupție să înceapă de la 15 ani de închisoare. Potrivit lui, aceasta este singura metodă prin care poate fi oprită corupția din Republica Moldova. Totodată, Usatîi spune că o altă metodă eficientă de luptă împotriva corupției mari este anularea imunității deputaților.  „Vom pune capăt procesului rușinos de cumpărare a deputaților, care trec acum cu ușurință dintr-un partid în altul. Vom adopta o lege privind ridicarea de drept a mandatelor de deputat a celor care părăsesc fracțiunea.  Adoptarea legii post-vetting va curăța definitiv sistemul statului de toate elementele corupte, care au furat și au pus în genunchi de-a lungul anilor Republica Moldova”, a declarat Renato Usatîi în cadrul întâlnirilor cu alegătorii.
12:20
Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit tirajul buletinelor de vot pentru secțiile de votare din străinătate pentru referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024.În total, vor fi tipărite 852 200 buletine de vot, dintre care 775 350 în limba română, 76 350 în limba rusă și 500 în limba găgăuză.Conform prevederilor legale, CEC expediază buletinele de vot birourilor electorale ale secțiilor de votare constituite în afara Republicii Moldova pornind de la numărul estimativ de alegători stabilit în baza informației prezentate de Ministerul Afacerilor Externe și a celei acumulate de CEC, dar nu mai mult de 5 000 de buletine de vot la fiecare birou electoral.Buletinele de vot tipărite se vor distribui birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe.
12:10
Candidata independentă Natalia Morari denunță presiuni din partea autorităților în perioada campaniei electorale. Într-o postare pe rețelele sociale, jurnalista a declarat că toate donațiile care intră în contul electoral al său sunt verificate excesiv.  ”Maia Sandu îi crede vinovați pe toți oamenii care îndrăznesc să o susțină pe Natalia Morari. Acești oameni sunt vinovați că își permit să susțină un alt candidat.  Toți oamenii care fac donații în contul Nataliei Morari sunt vinovați. Ei sunt minuțios verificați, li se cer tot felul de acte, explicații și dovezi pentru fiecare leu.  Spînu al Maiei Sandu construiește drumuri cu 4 milioane de euro pentru 1 km - și asta nu îngrijorează organele de anchetă ale Maiei Sandu.  Achizițiile de zeci de miliarde de lei publici fără licitații publice - nu îngrijorează organele de anchetă ale Maiei Sandu. Licitațiile nesfârșite de la Aeroport, anunțate și iar anulate - nu îngrijorează organele de anchetă ale Maiei Sandu”, a scris Natalia Morari. Potrivit candidateo, organele de anchetă ale Maiei Sandu sunt îngrijorate de oamenii care au decis să doneze câteva mii de lei Nataliei Morari, pentru ca să scape de Maia Sandu.   „În acest sens, azi majoritatea cetățenilor Republicii Moldova sunt vinovați. Vina lor e că ei nu o mai vor pe Maia Sandu. Maia Sandu a transformat alegerile prezidențiale din 2024 în alegerea noastră dacă ne vom apăra dreptul la alegeri libere și corecte, sau o vom lăsa să ne fure acest drept. Eu și echipa mea vom merge mai departe cu hotărâre și vom apăra acest drept”, a conchis Morari.Președinția sau stafful electoral al Maiei Sandu nu a comentat deocamdată acuzațiile.
12:00
Guvernul de la București a aprobat miercuri, 2 octombrie, o decizie care prevede acordarea unui suport în valoare de 11,8 milioane de lei românești pentru restaurarea sediului Ministerului Culturii al Republicii Moldova, monument de arhitectură și istorie de importanță națională, transmite MOLDPRES.Imobilul este amplasat în Chișinău, pe str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni 35.„Guvernul a aprobat acordarea unui sprijin de 11,8 milioane de lei pentru restaurarea monumentului de arhitectură și istorie de importanță națională, din municipiul Chișinău, de pe strada Mitropolit Gavril Bănulescu Bodoni. Poate, pentru cei din România informația nu are impact, dar pentru cei din Chișinău, știm foarte bine, acolo este sediul Ministerului Culturii din Republica Moldova. Acesta va fi renovat, așadar, în proporție, din bugetul total, aproape 50% din bani surveniți de la Guvernul României”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Executivului de la București, Mihai Constantin.Asistența financiară este oferită în baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.
11:50
Astăzi, 03 octombrie 2024, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura Anticorupție   au efectuat mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale pornită privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali – săvârșită în proporții mari, dar și pentru spălarea de bani săvîrșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari (art. 1813, art. 243 Cod penal). În cadrul perchezițiilor realizate  au fost ridicate: înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, sume de bani în diferită valută și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală.Conform materialelor, persoanele afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor, au fost instruite să racoleze persoane pentru participarea la scrutinul electoral contra sumelor de bani, urmând să fie anunțați în ajunul alegerilor prin intermediul grupelor din aplicația Telegram privind candidatul ce urmează a fi votat precum și să voteze cu opțiunea ,,Nu” la Referendum.Grupul criminal organizat este format inclusiv din persoane ce se află pe teritoriul Federației Ruse și dirijează activitate într-o formă ierarhică bine organizată formată din:-130 lideri teritoriali care dirijează activitatea grupului, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate (activiști și simpatizanți) de către președinții de sector, după care le transmite organizat în Federația Rusă pentru înregistrare și deschiderea conturilor bancare în banca comercială ,,PromsveazyBank”, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 250 000 ruble = 45 000 lei.​-1927 președinți de  sector care racolează și dirijează activitatea grupului de activiști și simpatizanți din sectorul deservit, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate de către activiști și le transmite liderului teritorial, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 25 600 ruble = 4 600 lei.-peste 50 000 activiști care racolează și dirijează activitatea grupului de simpatizanți din sectorul deservit, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate și le transmite președintelui de sector, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 25 600 ruble = 4 600 lei.​- peste 70 000 simpatizanți aceștia fiind persoanele racolate contra unor sume de bani și instruite să voteze la Referendum cu opțiunea ,,Nu” precum și candidatul care urmează a fi votat. Aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 5000 – 10 000 ruble = 900 – 1800 lei.Organul de urmărire penală va continua să efectueze acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei, în vederea adoptării unei hotărâri în condițiile legii, despre care publicul va fi informat.
10:50
În primul weekend al lunii octombrie Piața Marii Adunări Naționale va găzdui cea de-a XXIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, un eveniment de referință pentru sectorul vitivinicol al țării. Sloganul ediției, „Vinul nostru uimitor de bun”, aduce în prim plan Vinul Moldovei, produsul mândriei naționale, care ne duce faima în întreaga lume. În acest an, un număr record de 99 de vinificatori reuniți sub umbrela brandului de țară și-au anunțat prezența la eveniment, iar formatul sărbătorii a fost reconfigurat pentru a oferi o experiență de degustare mai bună.Ziua 1: Sâmbătă, 5 octombrieFestivitățile vor debuta la ora 11:00 cu ceremonia oficială de deschidere, la care participă oficiali de rang înalt și oaspeții străini. Oamenii Vinului, cei care au contribuit la dezvoltarea sectorului vitivinicol, vor primi premii pentru succesele înregistrate și pentru eforturile depuse pentru promovarea Vinului Moldovei.Pe parcursul zilei, între orele 12:00 și 17:00, vizitatorii vor putea explora „Curtea Țărănească”, unde meșteșugarii locali vor prezenta tehnici tradiționale de olărit, sculptură în lemn, țesutul covoarelor și desen în vin.Între timp, scena principală va găzdui ansambluri folclorice din toată țara, care vor încânta publicul între orele 13:00 și 16:00.Școala Vinului, o atracție deosebită pentru vizitatorii Zilei Naționale a Vinului, va oferi ateliere între orele 14:00 și 18:30. Aici participanții vor învăța secretele degustării corecte, ale asocierii vinului cu diverse preparate, vor afla despre consumul moderat și responsabil. Programul include patru sesiuni tematice dedicate: vinurilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP) vinurilor din soiuri autohtone și de selecție nouă vinurilor spumante divinurilorPrima zi se va încheia cu un concert grandios, cu începere de la ora 18:00. Pe scena principală vor urca Surorile Osoianu, Ansamblul Ștefan Vodă, Gândul Mâței, Pasha Parfeni Band și Vali Boghean Band, iar atmosfera festivă va dura până la ora 22:00.Ziua 2: Duminică, 6 octombrieDuminică, Ziua Națională a Vinului va începe cu ceremonia de înmânare a Premiului „Polobocul de Aur” din partea Camerei de Comerț, o distincție acordată producătorilor și vinificatorilor care au excelat în arta vinificației.Cei care nu au reușit să participe la atelierele din prima zi vor avea din nou ocazia să se alăture Școlii Vinului, între orele 14:00 și 18:30, pentru a descoperi Vinul Moldovei.Pe tot parcursul weekendului, între orele 12:00 și 19:00, vizitatorii sunt invitați să participe la masterclass-urile organizate la Curtea Țărănească. De asemenea, zona de food-court va oferi delicii gastronomice tradiționale care vor completa experiența culinară.Sărbătoarea va culmina cu concerte live susținute de artiști de renume, precum DJ Markus, Cuibul, Tatiana Turtureanu și Zdob și Zdub, care vor menține bucuria și energia specifică evenimentului până la închiderea festivităților.Iar pentru a intra în spiritul sărbătorii, vizitatorii sunt îndemnați să poarte accesorii sau piese vestimentare de culoare roșie pentru a celebra „Vinul nostru uimitor de bun”.Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu sprijinul partenerului strategic USAID Moldova și Fondul American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova (UMAEF – Ukraine-Moldova American Enterprise Fund).  
10:40
O întreprindere din R. Moldova, fondată de o companie rusească inclusă în lista sancțiunilor internaționale, vizată într-un dosar de abuz în serviciu și insolvabilitate fictivă.  Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că desfășoară percheziții în această cauză în care sunt investigate infracțiuni ce au adus prejudicii considerabile mai multor persoane și unor companii. PCCOCS susține că va reveni cu date suplimentare despre descinderi.Mai exact, potrivit Evz.ro, procurorii moldoveni, însoţiţi de mascaţi, au descins miercuri cu percheziţii în cazul trimiterii în insolvabilitate a Uzinei Topaz, conectată la o corporaţie militară din Rusia. Întreprinderea este specializată în producerea pieselor electronice, folosite în industria militară a Rusiei. Sursele EvZ din Procuratură au comunicat că percheziţiile l-au vizat pe omul de afaceri din Chişinău, Mircea Baciu, proprietarul reţelei de magazine de electrocasnice „Bomba”. La fel, procurorii au descins şi la sora omului de afaceri, Olga Baciu. Aceleaşi surse au comunicat că uzina ar fi fost trimisă nejustificat în insolvabilitate, după impunerea sancţiunilor. Procesul de insolvabilitate, contestat de procurori, a fost pornit de Judecătoria Chişinău, în baza cererii depuse la 8 noiembrie anul trecut de către o întreprindere controlată de Mircea Baciu. Iar în procesul de falimentare forţată ar fi cointeresate şi serviciile speciale din Rusia. Într-o anchetă RISE Moldova scrie că Uzina Topaz a fost cumpărată de întreprinderea unitară de stat federală Salyut din Federaţia Rusă. Aceasta era specializată în producţia de motoare pentru avioanele militare şi civile. Salyut făcea parte din Agenţia de Stat Avia şi Cosmică a Federaţiei  Ruse. În anchetă se mai arăta că Salyut a fost lichidată la începutul anului 2019. Activele ei fiind preluate în mare parte de Corporația Unită Producătoare de Motoare (ODK, Объединенная двигателестроительная корпорация) ce face parte din corporația rusă de stat Rostek.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.