EU will grant the Republic of Moldova another 100 million euros

Moldova1, 10 iulie 2024 20:20

The European Union offers another 100 million euros to the Republic of Moldova. The amount will be allocated next week, 35 million euros representing financial support, and macro-financial assistance is worth 72.5 million euros. This was announced by the European Commissioner for Neighborhood and Enlargement, Olivér Várhelyi, during a joint briefing with Prime Minister Dorin Recean.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum o oră
06:20
Donald Trump, la două zile după o tentativă de asasinat, a fost desemnat candidat republican la președinția SUA în cadrul convenției partidului care a început luni, 15 iulie, la Milwaukee, Wisconsin. Trump va trebui să își accepte oficial nominalizarea la 18 iulie, notează DW.
Acum 6 ore
01:30
Procedura specială de examinare a azilului nu ar fi prevenit tergiversările din instanță, legislația în domeniu a fost modificată, motiv pentru care nu există temei de a fi înăsprită. Opinia aparține directorului de program de la Asociația Promo-LEX, Vadim Vieru, și a fost exprimată în emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1, după audierile privind incidentul în care un cetățean turc a fost asasinat. Avocatul a explicat necesitatea implementării legislației existente, deoarece cererile de azil pot fi examinate în procedură rapidă, iar în cazul cetățeanului turc au fost mai multe ședințe de judecată fără o soluție finală.
Acum 12 ore
22:30
Menținerea păcii în Republica Moldova este cea mai mare provocare din ultimii ani, afirmă președinta Maia Sandu. În contextul anunțului oficial de a candida pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale din toamnă, șefa statului subliniază că integrarea europeană și menținerea păcii vor fi prioritățile sale de bază dacă va fi realeasă.
21:50
Extrădarea cetățeanului turc din Republica Moldova nu are legătură directă cu cazul profesorilor turci care au fost deportați anterior, iar legislația privind azilul a fost modificată și Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei monitorizează atent implementarea hotărârilor Curții Europene. Opinia aparține directorului de program de la Asociația Promo-LEX, Vadim Vieru, și a fost exprimată în emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1, după audierile privind incidentul în care un bărbat turc a fost împușcat mortal. El a subliniat necesitatea implementării legislației existente, deoarece cererile de azil pot fi examinate în procedură rapidă, și în cazul cetățeanului turc au existat mai multe ședințe de judecată, dar nu a existat o soluție finală.
21:40
Ancheta de la Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) ar trebui realizată de serviciul protecție internă al MAI, a declarat la emisiunea „În Context” de la Moldova 1 fostul ministru de interne Victor Catan. În același timp, avocatul Promo-LEX Vadim Vieru consideră că procedura specială de examinare a azilului nu ar fi prevenit tergiversările din instanță. Totodată, juristul spune că nu există necesitatea de a înăspri legislația din domeniu.
21:30
Ancheta de la Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) ar trebui realizată de serviciul protecție internă al MAI, a declarat la emisiunea „În Context” de la Moldova 1 fostul ministru de interne Victor Catan. În același timp, avocatul Promo-LEX Vadim Vieru consideră că procedura specială de examinare a azilului nu ar fi prevenit tergiversările din instanță. Totodată, juristul spune că nu există necesitatea de a înăspri legislația din domeniu.
21:10
26 de sportivi din Republica Moldova vor participa în acest an la Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Aceștia vor concura la zece probe sportive. Echipa olimpică a fost prezentată astăzi, 15 iulie, în cadrul unui eveniment la care a participat și conducerea țării. Prim-ministrul Dorin Recean a felicitat sportivii și antrenorii, urându-le succes în competiție.
21:00
A trăit în abuz și violență constantă. A ales să rabde, de dragul familiei și a copilului, dar și de teama că nu va fi înțeleasă și ajutată. A răbdat, însă, până în momentul în care a ajuns la spital, după ce concubinul a atacat-o cu un mâner de ciocan. Este realitatea cruntă în care a trăit Maria, eroina reportajului nostru, și cea care completează statistica femeilor victime ale violenței în familie.
20:10
Republica Moldova va putea importa gaze naturale din Ucraina, în condițiile în care la sfârșitul anului expiră actualul acordul privind tranzitul gazelor de la concernul rus Gazprom prin țara vecină. Declarația a fost făcută de ambasadorul ucrainean în țara noastră, Marko Șevcenko, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Potrivit diplomatului, „întrebarea este la ce preț și ce cantități”.
19:10
Deputații au cerut inițierea unei anchete interne la Inspectoratul General pentru Migrație (IGM), după audierile parlamentare de astăzi privind incidentul din sectorul Râșcani al capitalei, acolo unde bărbatul turc a fost împușcat mortal. Potrivit președintelui Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, angajații IGM nu au aplicat corespunzător legea, deși erau informați de SIS că victima prezenta un pericol pentru securitatea națională.
19:00
Victimele violenței și a infracțiunilor vor beneficia de protecție și asistență din partea unor specialiști calificați, care fac parte dintr-o rețea națională, lansată astăzi de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Acești specialiști vor avea sarcina să identifice cazurile de violență și infracțiuni, care nu se raportează și vor avea mandatul de a fi portavocea celor care au suferit în urma infracțiunilor sau a violenței.
18:30
Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a comentat pentru prima dată acuzațiile care îi sunt aduse în spațiul public, inclusiv speculațiile conform cărora desemnarea sa la funcția de președinte al țării ar fi orchestrată de Kremlin. Într-un interviu acordat publicației „Tribuna”, Stoianoglo a declarat că se aștepta la astfel de reacții și a subliniat că aceste declarații reprezintă doar începutul provocărilor. El a precizat că decizia de a intra în cursa pentru prezidențiale nu îi aparține, ci a fost luată după ce a fost nominalizat de mai mulți politicieni ca potențial candidat unic.
Acum 24 ore
18:00
Armata Națională va primi în această săptămână un lot de tehnică militară din partea Statelor Unite ale Americii (SUA). Este vorba 20 de unități de tehnică HMMWV, anunță Ministerul Apărării. Instituția avertizează că, din cauza caniculei, tehnica militară va fi transportată pe timp de noapte, când temperaturile sunt mai mici, iar traficul rutier - degajat.
18:00
Lotul olimpic al Republicii Moldova s-a mărit cu 10 zile înainte de startul Olimpiadei de la Paris. Luptătorul Maxim Saculțan, cunoscut și ca interpretul de muzică hip-hop Magnat, a obținut calificarea la Jocurile Olimpice pe ultima sută de metri. Confirmarea a venit de la Federația Internațională de Lupte.
17:10
Parlamentul European își deschide mâine sesiunea plenară de la Strasbourg, reunind cei 720 de parlamentari nou-aleși pentru prima dată în cadrul celei de-a 10-a legislaturi. Evenimentul marchează începutul unui mandat de cinci ani, care se anunță a fi cel mai agitat din istorie, scrie Euronews.
17:00
Implementăm un program de sprijin pentru integrarea profesională, cu scopul de a motiva cadrele didactice pentru dezvoltare profesională, de a atrage tinerii și de a-i menține în sistemul educațional, afirmă Viorica Andrițchi, director al Centrului de Formare Continuă și Leadership. Profesorul universitar a mai declarat pentru Moldova 1 că, în acest sens, au fost realizate studii pentru a identifica nevoile cadrelor didactice, pe baza cărora a fost elaborat un program în care vor fi ghidate profesional de mentori.
16:40
Cetățenii din raioane vor putea obține semnăturile electronice fără a se deplasa la Chișinău. Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică și Agenția Servicii Publice au anunțat că extind metodele de obținere a dispozitivelor de creare a semnăturii electronice. Un proiect pilot este lansat la două centre multifuncționale din Chișinău, iar de astăzi și până pe 28 august va fi extins în toată țara.
16:00
Fostul președinte Donald Trump a reflectat asupra supraviețuirii tentativei sale de asasinat, spunând într-un nou interviu cu New York Post: „Trebuia să fiu mort”. Fostul lider de la Casa Albă i-a arătat reporterului o vânătaie mare pe antebrațul drept pe care a spus că a primit-o atunci când agenții au încercat s-l protejeze, scrie CNN.
15:50
O pădure de salcâm, pini și stejar din orașul Cahul a fost cuprinsă de flăcări, în această după-amiază. Până la această oră, șase din cele zece hectare de pădure au fost mistuite de flăcări, anunță Inspectoratul General al Poliției. La fața locului au intervenit pompieri și angajați ai întreprinderilor subordonate administrației publice locale. Primarul de Cahul, Nicolae Dandiș, a făcut apel la voluntari să ajute la stingerea incendiului. Potrivit lui, misiunea este îngreunată din cauza reliefului, care nu permite accesul autospecialelor în zonă.
15:30
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a prezentat sistemul care va fi utilizat de viitorii studenți pentru a aplica, exclusiv online, la studii la Universitățile din Republica Moldova. Absolvenții de licee vor putea depune dosarul utilizând doar codul personal. Autoritățile din educație se așteaptă ca în acest an la programele de licență să se înscrie aproximativ 15 mii de studenți.
15:20
Din cauza temperaturilor ridicate, crește pericolul de incendiu pe întreg teritoriul țării. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit Codul galben emis până pe 22 iulie.
14:50
Serviciile hidrometeorologice din țara noastră vor fi îmbunătățite, iar instituțiile responsabile de intervenție în situații de urgență vor fi consolidate cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat astăzi inițierea negocierilor pentru un acord de împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
13:50
Serviciile hidrometeorologice din țara noastră vor fi îmbunătățite, iar instituțiile responsabile de intervenție în situații de urgență vor fi consolidate cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat astăzi inițierea negocierilor pentru un acord de împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
13:40
Deputații au cerut inițierea unei anchete interne la Inspectoratul General pentru Migrație (IGM), după audierile parlamentare de astăzi privind bărbatul turc împușcat în sectorul Rîșcani al capitalei. Potrivit președintelui Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, angajații IGM nu au aplicat corespunzător legea, deși erau informați de SIS, că victima reprezenta un pericol pentru securitatea națională.
13:10
Republica Moldova face un pas semnificativ în lupta împotriva cancerului prin implementarea Registrului Național de Cancer. Directorul Institutului Oncologic, Ruslan Baltaga, a subliniat în cadrul emisiunii „Bună dimineața” de la Moldova 1 că noul registru va contribui la reducerea timpului de așteptare pentru investigații și tratamente, prin transparența și eficiența procesului de gestionare a datelor.
13:10
Un bărbat de 29 de ani a fost reținut de polițiștii de frontieră pentru organizarea migrației ilegale a cetățenilor Ucrainei. Pentru serviciul prestat, acesta ar fi încasat câte opt mii de dolari de la fiecare solicitant.
12:50
De la începutul noului an școlar, în Republica Moldova vor activa mentori care vor oferi asistență cadrelor didactice în munca de zi cu zi și vor ajuta tinerii specialiști să se încadreze în câmpul muncii. În total, în acest an vor fi instruiți 1000 de mentori. Această practică a fost preluată din România, astfel, aceștia vor fi instruiți de către specialiștii din țara vecină.
12:40
Temperaturile de foc au pus pe jar medicii de pe ambulanțe, care săptămâna trecută au acordat îngrijiri medicale mai multor persoane care au suferit insolații. Potrivit datelor Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, doar în Chișinău, cel puțin 20 de persoane s-au ales cu insolație săptămâna trecută.
12:20
Un tânăr de 23 de a ani din raionul Ungheni a fost reținut după ce ar fi răpit, în plină zi, un autoturism parcat la o intersecție din orașul Ungheni, anunță Poliția Republicii Moldova. Oamenii legii au fost sesizați de proprietarul mașinii.
11:30
Un cetățean străin a fost depistat la Aeroportul Internațional Chișinău încercând să părăsească Republica Moldova cu o sumă mare de valută nedeclarată. Mai exact este vorba de 39.950 euro, iar bărbatul în vârstă de 41 de ani, era pasager al cursei „Chișinău - Tel-Aviv”.
11:20
Un cetățean străin a fost depistat la Aeroportul Internațional Chișinău încercând să părăsească Republica Moldova cu o sumă mare de valută nedeclarată. Mai exact este vorba de 39.950 euro, iar bărbatul în vârstă de 41 de ani, era pasager al cursei „Chișinău - Tel-Aviv”.
11:20
Un militar a fost împușcat mortal de un ofițer al Serviciului de Stat al Ucrainei, în timp ce încerca să părăsească țara ilegal, împreună cu trei camarazi. Cazul a avut loc pe 14 iulie, confirmă autoritățile ucrainene.
10:20
Un moldovean de 46 de ani este documentat de vameși după ce a încercat să intre în țară cu marfă nedeclarată în valoare de circa 260 000 de lei. Cazul a fost înregistrat la Postul vamal Leușeni.
10:20
Tentativa de asasinare a lui Donald Trump de sâmbătă, care a fost rănit după ce a fost împușcat în timpul unui miting de campanie, face parte dintr-o istorie a violenței politice în America. Potrivit AFP, au existat mai multe cazuri de violență politică care vizează președinții americani, foștii președinți și candidații majori la președinția partidului, însă aceasta este prima tentativă de asasinat de la cea a fostului președinte republican Ronald Reagan în 1981.
10:20
Ore numărate au rămas până la cel mai important meci al anului în fotbalul european. Spania și Anglia vor juca în această seară la Berlin în finala EURO 2024. Partida promite să fie una istorică, indiferent de rezultat. Spania poate cuceri a patra oară trofeul, ceea ce va reprezenta un record absolut, în timp ce Anglia va încerca să cucerescă primul său trofeu la competiția continentală.
10:20
Anual, pe 14 iulie, Franța celebrează Ziua Națională. Prin această zi se celebrează 2 evenimente ce au marcat istoria modernă a acestui stat, și anume Sărbătoarea Federației și începutul Revoluției Franceze prin căderea Bastiliei. În centrul acestei sărbători se află celebra paradă militară. Însă, în acest an, Jocurile Olimpice și cele Paralimpice 2024 au dat peste cap festivitățile de Ziua Națională. Militarii au defilat pe Avenue Foch, și nu pe traseul tradițional de pe Champs Elysees. La paradă a fost prezent și președintele Emmanuel Macron, care a felicitat poporul francez cu Ziua Națională.
10:20
La baza tentativei de asasinat asupra fostului președinte al SUA, Donald Trump, se află motivații politice și în următoarele săptămâni se va insista pe acest lucru pentru a victimiza tabăra republicanilor, care va spune că a fost supusă unui atac violent din partea democraților, a declarat pentru redacția noastră de știri politologul român Cristian Pârvulescu. Potrivit acestuia însă această situație nu va schimba raportul de forțe la alegerile din SUA din 5 noiembrie.
10:20
Irlanda pregătește primii pași către elaborarea unui acord de securitate cu Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Ucraina a semnat recent acorduri de securitate cu Polonia, Luxemburg și România, pe baza unui angajament făcut de G7 în iulie 2023. Biroul prezidențial lucrează acum la acorduri cu Cehia, Slovenia și Irlanda, a spus Zelenski pe Telegram.
10:20
Hamas a decis să oprească negocierile privind încetarea focului în Fâșia Gaza la o zi după ce un atac israelian l-a vizat pe șeful său militar, care "este bine", au declarat duminică pentru AFP doi înalți oficiali ai mișcării islamiste palestiniene.
10:20
Armata Națională are un număr insuficient de specialiști, fapt ce îi pune în dificultate capacitățile operaționale. În acest context, pe lângă Academia Militară „Alexandru Cel Bun" din Chișinău a fost creat Colegiul Militar, care va oferi programe de formare profesională post-secundară în domeniul militar la specialitățile infanterie și artilerie. Aici își vor face studiile fete și băieți care au absolvit ciclul gimnazial. Pe parcursul studiilor, elevii vor fi asigurați cu echipament, cazare, hrană și bursă oferită de stat. Admiterea la colegiu începe la 15 iulie, la bătaie fiind puse 60 de locuri bugetare.
10:20
Forțele navale ale Chinei și ale Rusiei au început duminică un exercițiu comun într-un port militar din sudul Chinei, a raportat agenția oficială de știri Xinhua, la câteva zile după ce aliații NATO au numit Beijingul „un factor decisiv” al războiului din Ucraina. Ministerul chinez al Apărării a declarat că forțele din ambele părți au patrulat recent în vestul și nordul Oceanului Pacific și că operațiunea nu are nimic de-a face cu situațiile internaționale și regionale, potrivit AP.
10:20
Canicula din ultimele zile le dă bătăi de cap viețuitoarelor de la Grădina Zoologică din Capitală. În fiecare zi animalele și păsările primesc apa necesară, hrana, iar volierele sunt curățate mai des decât de obicei. În timp ce unele specii s-au obișnuit cu această căldură, altele necesită o abordare mai specială.
10:20
Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, când un presupus atacator a lovit o stație de autobuz din centrul Israelului duminică, au declarat autoritățile israeliene. Suspectul, despre care poliția a spus că este un rezident al Ierusalimului de Est, a fost împușcat și „neutralizat” de forțele de securitate la fața locului, notează Reuters.
10:20
Un tânăr de 20 de ani a tras asupra fostului președinte american Donald Trump la un miting electoral ce a vut loc sâmbătă în orășelul Butler din statul Pennsylvania. Trump a fost rănit la urechea dreaptă de un glonț, un spectator de la evenimentul electoral a murit, alți doi au fost răniți, iar atacatorul a fost ucis de o echipă de contra-lunetiști a Secret Service.
10:20
În timpul Războiului de Reîntregire, a fost rănit grav și aproape să-și piardă mâna stângă, dar o minune dumnezeiască l-a vindecat. Atunci, în tranșee, i-a făcut o promisiune lui Dumnezeu, și, în 1917, s-a stabilit în Basarabia, la Mănăstirea Hârbovăț din Călărași. Peste ani, pentru că era român ortodox, a fost trimis în Siberia, unde a rămas devotat credinței și bisericii. Este vorba despre preotul Iraclie Flocea, recunoscut de contemporani ca duhovnic iscusit și vorbitor de limbi străine. Este unul din cei trei cuvioși din Basarabia care a fost aprobat pentru canonizare de Patriarhia Română. O întâmplare minunată de acum câțiva ani, a confirmat faptul că Părintele Iraclie a avut o viață sfântă.
10:20
Organizatorii Turului ciclist al Franței au dispus, duminică, întărirea măsurilor de protecție pentru "limitarea riscurilor sanitare" în fața recrudescenței cazurilor de Covid-19, care au afectat mai mulți rutieri în ultimele zile, informează AFP.
10:20
În pofida temperaturilor caniculare, în piața Centrală din Chișinău a fost forfotă mare. Echipați cu pălării și ochelari de soare, cumpărătorii au venit să-și facă plinul cu legume și fructe de sezon. Și dacă aceștia au făcut o tură rapidă prin piață după produsele necesare, pentru a evita îmbulzeala și năduful, vânzătorii s-au resemnat și sunt gata să suporte zăpușeala, numai să vândă marfa și să-și câștige banii. Așa că s-au dotat cu prosoape umede, cu apă rece sau chiar cu frunze de varză pe cap.
10:20
Comisia parlamentară pentru securitate națională va audia luni autoritățile responsabile referitor la omorul din sectorul Râșcani al capitalei. La audieri sunt așteptați reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Procuraturii Generale, dar și ai Serviciului Informații și Securitate. Ședința va începe la ora 9:00.
10:20
Carlos Alcaraz a cucerit al doilea titlu consecutiv la Wimbledon. În finală, tenismanul spaniol l-a întâlnit, ca și anul trecut, pe sârbul Novak Djokovic, iar de această dată l-a învins fără drept de apel, scor 6-2, 6-2, 7-6.
10:20
Echipa națională de fotbal a Spaniei este noua campioană europeană. „La Furia Roja” a învins în marea finală cu scorul de 2:1 echipa Angliei.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.