Tradițiile românești transmise copiilor

TVR Moldova, 10 iulie 2024 17:10

Tatiana Miron, fondatoarea grupului de copii „Ciuboțica”, din Londra ne-a vorbit despre cât de important e să transmitem mai departe jocurile copilăriei de altădată și cât de repede sunt dispuși să le accepte copiii de azi.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 4 ore
02:00
Temperaturile ridicate sunt periculoase nu doar pentru oameni ci şi pentru animale. Canicula poate provoca afecţiuni grave şi animalele au nevoie de ajutorul nostru pentru a trece peste această perioadă dificilă.
Acum 8 ore
23:10
Donald Trump a anunţat luni că-l alege pe senatorul de Ohio, J.D. Vance, pentru a-i fi vicepreşedinte în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie, transmit agenţiile internaţionale de ştiri, scrie Agerpres.ro
22:50
Prim-ministrul Dorin Recean a participat, astăzi, la evenimentul de prezentare a echipei olimpice care va reprezenta Republica Moldova la Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Aceasta este compusă din 26 de sportivi, care vor concura la 10 probe sportive.
22:30
Serviciul de ambulanţă Orhei are un sediu nou şi modern. Angajații vor avea condiții optime de lucru într-o clădire ce corespunde standardelor europene în domeniu. Investiția se ridică la 34 milioane de lei.
22:10
Echipei Olimpice a Republicii Moldova i s-a adăugat un nou membru. Luptătorul Maxim Saculțan a obținut dreptul de a reprezenta țara la competiţia mondială din Franța.
21:50
Ministerul rus al Apărării a raportat că trupele sale au ocupat satul Urojainoie din regiunea Donețk aflat aproape de regiunea Zaporojie.
21:30
Activitatea psihologilor din Republica Moldova va fi mai bine reglementată. Ei nu vor putea profesa dacă nu primesc un atestat de liberă practică de la Colegiul Naţional al Psihologilor. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament.
Acum 12 ore
21:10
În Republica Moldova a fost lansată reţeaua naţională de specialişti în protecţia victimelor violenţei şi reabilitării celor care au avut de suferit în urma infracţiunilor. Sunt în total peste 60 de angajaţi din structuri teritoriale şi agenţii. În cadrul unui eveniment, organizat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, aceştia au primit echipamente IT performante care le vor uşura munca. Doar săptămâna trecută, în sistemul de asistenţă socială au fost înregistrate 130 de cazuri de violenţă.
21:00
„Din punct de vedere juridic, dacă acest referendum va pica, repercursiuni juridice nu vor fi, dar efectele politice și posibilitatea de a crea pentru Federația Rusă linii de atac la nivel propagandistic - vor fi. În plus va exista o enormă lovitură de imagine a țării noastre în raport cu partenerii noștri europeni, care sunt deschiși ca să devenim parte a familiei europene. De aceea este foarte important ca acest referendum să treacă, ” a declarat președintele LOC, Alexandru Bujorean în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.
20:50
Circulaţia pe podul de pe strada Mihai Viteazul din Chişinău, unde au loc lucrări de reparaţie, rămâne parţial deschisă. Anunţul a fost făcut de şeful Direcţiei Mobilitate Urbană, Vitalie Mihalache.
20:30
Emoţii pentru absolvenţii care vor să prindă un loc bun la un centru de excelenţă sau la un colegiu din Republica Moldova. Alături de părinţi, copiii au venit să îşi depună dosarele de admitere, uneori aşezându-se la rând chiar şi de la ora 4 dimineaţa. În acest an, elevii pot opta pentru cele peste 12 mii de locuri bugetate sau pentru cele circa 7 mii de locuri cu taxă de studii, în cele peste 80 de instituţii de învățământ profesional tehnic din Republica Modova
20:10
Încă o şansă pentru absolvenţii de liceu care vor să obţină o diplomă de Bacalaureat. Astăzi a început sesiunea suplimentară a examenului naţional, iar primii care şi-au testat din nou cunoştinţele au fost elevii alolingvi. Unora, însă, proba de limba şi literatura română le-a dat bătăi de cap şi de această dată.
19:50
Temperaturile ridicate sunt periculoase nu doar pentru oameni ci şi pentru animale. Canicula poate provoca afecţiuni grave şi animalele au nevoie de ajutorul nostru pentru a trece peste această perioadă dificilă.
19:30
După mai multe zile cu temperaturi extreme, meteorologii din Republica Moldova anunţă că, la mijlocul săptămânii, va ploua. Până atunci însă, va trebui să ţinem piept unor maxime de peste 40 de grade. Codul roşu de caniculă a afectat starea de sănătate a oamenilor, dar a fost şi cauza unor incendii de vegetaţie. Tot astăzi, Seviciul Hidrometeorologic a emis cod galben de incendiu pe întreg teritoriul ţării.
19:10
În mai puțin de două săptămâni încep Jocurile Olimpice de la Paris, unde vor concura și 25 de sportivi din Republica Moldova. Astăzi, reprezentanţii noştri urmează să-și primească echipamentele olimpice. Cum arată acestea, ne spune colegul meu, Adrian Său.
18:50
Republica Moldova salută interesul României de a prelua controlul distribuitorului de energie electrică RED Nord.
18:30
Asasinul care, săptămâna trecută, a împușcat mortal un cetățean turc, la o terasă din sectorul Rîşcani al municipiului Chișinău, este de negăsit şi autorităţile iau în calcul că ar fi părăsit deja Republica Moldova. Astăzi, repezentanţii instituţiilor de drept au fost chemaţi la raport, iar preşedintele Comisiei parlamentare, Lilian Carp, susţine că Biroul Migraţie şi Azil nu ar fi intervenit la timp.
18:10
În premieră, în anul curent, admiterea la universități (studii superioare de licență) se va desfășura prin intermediul platformei unice eadmitere.gov.md. Platforma oferă posibilitatea de a depune dosarele online și va fi funcțională din data de 22 iulie, când începe procesul de admitere online la universități. Candidații vor putea selecta cel mult 3 universități și câte cel mult 3 specialități din cadrul fiecărei instituții.
17:50
Dr. Beatrice Mahler, de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a transmis câteva reguli pentru un somn bun pe timpul temperaturilor excesive de care avem parte. Grija pentru copii și vârstnici, care sunt mult mai fragili, însoțește avertismentele medicilor.
17:40
În Aeroportul Internațional Chișinău, un cetățean israelian, în vârstă de 46 de ani, a fost depistat cu bagajul ticsit cu țigări, pe care intenționa să le transporte ilicit spre Israel, informează Serviciul Vamal al R. Moldova.
17:20
Republica Moldova a cucerit medalia de bronz în concursul feminin pe echipe la Campionatul European de tineret la tir cu arcul, care s-a desfășurat la Ploiești, România.
17:10
Pentru prima dată în 2024, în Republica Moldova, a fost instituită funcția de specialist în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor. Acest lucru a fost posibil datorită reformei în domeniul asistenței sociale RESTART, care face posibilă implementarea politicilor în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, dar și reabilitării victimelor la nivel local.
16:50
Serviciul Fiscal de Stat informează că încasările la impozitul pe venit de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile au crescut cu 32,5% în primele 6 luni ale anului 2024 și constituie 34,5 milioane lei, comparativ cu perioada similară a anului 2023.
16:40
Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite, acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
Acum 24 ore
16:20
Peste 2500 de spectatori s-au bucurat de Festivalul de Film TIFF, desfășurat la Chișinău în perioada 28-30 iunie. Proiect satelit al celui mai important eveniment cinematografic din România, TIFF Chișinău a propus publicului proiecții de filme românești în premieră, evenimente speciale și întâlniri cu cineaști și actori de peste Prut.
16:10
Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a audiat astăzi conducerea mai multor instituții de stat privind circumstanțele omorului cetățeanului turc din data de 10 iulie. La finalul audierilor, care au avut loc cu ușile închise, președintele comisiei de resort, Lilian Carp, a menționat că dosarul cetățeanului turc a fost tărăgănat, chiar dacă anterior, SIS a informat Inspectoratul General pentru Migrație că persoana este anunțată în căutare internațională, comunică moldpres.
15:50
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat astăzi Cod galben de pericol de incendiu. Acesta va fi valabil în perioada 16-22 iulie, pe întreg teritoriul ţării.
15:40
Turiștii români din Bulgaria care preferă o experiență diferită de vacanța all inclusive riscă o amendă consistentă pentru încălcarea regulilor de pe plajele sălbatice. Fără vreun semn de avertisment, anumite zone sunt protejate iar autorități amendează pe orice aduce acolo cortul sau rulota.
15:30
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat într-o conferință de presă susținută astăzi, 15 iulie, la București, că statul român ar putea cumpăra furnizorul de energie electrică „Rețele Electrice de Distribuție Nord” din Republica Moldova.
15:20
Începând de astăzi demarează lucrările de pavare a terenului adiacent terminalului Aeroportului Internațional Chișinău (AIC).
15:10
Prin Aeroportul Internațional Chișinău un cetățean străin de 41 de ani a încercat să iasă din Republica Moldova cu 39 450 de euro, fără ai declara.
15:00
Pe 14 iulie, 'patru soldaţi au evadat din unitatea lor de antrenament pentru a încerca să treacă pe jos frontiera cu Republica Moldova', a anunţat Biroul de Anchetă al statului ucrainean într-un comunicat, transmite Agerpres.
14:50
Pe 14 iulie, 'patru soldaţi au evadat din unitatea lor de antrenament pentru a încerca să treacă pe jos frontiera cu Republica Moldova', a anunţat Biroul de Anchetă al statului ucrainean într-un comunicat, transmite Agerpres.
14:40
Din ce în ce mai exasperat de obstrucționarea de către Viktor Orbán a politicii externe a UE, Bruxelles ul ia în considerare o măsură fără precedent de a boicota summitul afacerilor externe al Ungariei de luna viitoare, anunță Politico.
14:20
Prințesa de Wales, Kate, a fost ovaționată în picioare pe Centre Court, unde a urmărit duminică finala de simplu masculin de la Wimbledon dintre Carlos Alcaraz și Novak Djokovic împreună cu Prințesa Charlotte și cu sora ei, Pippa.
14:10
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat concurs pentru suplinirea, prin transfer temporar, a 10 posturi vacante de judecător la Curtea de Apel Chișinău și a șapte posturi vacante de judecător la Curtea de Apel Bălți.
13:50
Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și Agenția Servicii Publice (ASP) extind metodele de obținere a dispozitivelor de creare a semnăturii electronice. Astfel, nu va mai fi necesară deplasarea la Chișinău, obținerea serviciului de semnătura electronica fiind posibilă la cel mai apropiat Centru multifuncțional al ASP.
13:40
Incertitudine. Acesta este cuvântul potrivit pentru situaţia de pe scena politică franceză. A trecut o săptămână de la turul al doilea al alegerilor parlamentare, iar blocurile politice nu au reuşit să se înţeleagă pentru a forma o majoritate solidă care să dea un guvern cu largă susţinere. Iar principalele alianţe politice par a fi pe poziţii ireconciliabile.
13:40
„Al treilea an consecutiv, Ucraina marchează Ziua Statalității sale pe fundalul unui război devastator, pornit de un regim care vrea să le răpească generațiilor de azi și de mâine libertatea de a-și decide soarta. De 873 de zile ucrainenii își apără patria cu arma în mână”, a transmis viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, într-o postare pe Facebook.
13:20
Republica Moldova va beneficia de suport financiar acordat de Banca Mondială pentru îmbunătățirea serviciilor hidrometeorologice și pentru consolidarea instituțiilor în vederea reacțiilor în cazul situațiilor de urgență.
13:10
Președintele Maia Sandu a participat, astăzi, la inaugurarea sediului Substației de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească Orhei. „Europa e deja aici” - acest lucru l-am auzit de la medicii care au participat la inaugurarea sediului Substației de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească Orhei.
12:50
Exportul de cereale provenite din Republica Moldova pe piața Uniunii Europene a cunoscut o creștere spectaculoasă în ultimii ani.
12:40
Conferință de presă susținută de ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun, privind admiterea din anul curent la universități, care se va face, în premieră, online, prin intermediul platformei eadmitere.gov.md
12:30
O angajată a Poliției de Frontieră a fost rănită după ce a fost împușcată din întâmplare de către un coleg de-al său. Incidentul s-a produs duminică dimineața, 14 iulie, în jurul orei 08:00, pe teritoriul Sectorului Teritorial al Poliției de Frontieră Cahul.
12:30
Un proiect de lege ce vizează politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025 a fost aprobat de Guvernul de la Chişinău. Documentul conține un set de măsuri menite să asigure sustenabilitatea sectoarelor economice, sociale și investiționale. Modificările vor contribui la creșterea veniturilor bugetare, stimularea investițiilor, crearea locurilor de muncă, reducerea poverii fiscale pentru cetățeni și îmbunătățirea mediului de afaceri.
12:20
Mijlocaşul spaniol Rodri a fost desemnat cel mai bun jucător al Campionatului European de fotbal – EURO 2024, încheiat cu victoria selecţionatei ţării sale, care a învins cu 2-1 Anglia în finala disputată duminică seara la Berlin, informează agenţia DPA.
12:10
Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a prezentat efectivului MAI noul Secretar de stat, Mariana Lucrețeanu.
12:10
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de mâine, 16 iulie.
12:00
Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, urmează să adreseze o cerere prealabilă Președinției Republicii Moldova, după ce șefa statului i-a retras toate distincțiile de stat, în urma dezvăluirilor de colaborare cu serviciile secrete ruse. Instanța de fond a declarat inadmisibilă acțiunea sa împotriva Maiei Sandu, pe motiv că Gorgan nu a respectat procedura prealabilă. Tocmai după ce va primi un răspuns din partea președintei Republicii Moldova, acesta va putea depune o altă cerere.
11:50
Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Vest, în colaborare cu Direcția regională Sud, sub conducerea Procuraturii Ungheni, au destructurat o rețea de migrație ilegală.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.