Permisele de conducere moldovenești și franceze vor fi recunoscute reciproc

Liber TV, 10 iulie 2024 16:50

Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Franța își vor putea converti permisele de conducere. În acest sens, Executivul a aprobat semnarea unui acord între guvernele celor două state. Potrivit documentului, necesitatea de a susține un test teoretic și/sau practic în procesul de convertire a permiselor va fi exclusă. Astfel, vor fi sprijiniți cetățenii moldoveni aflați în Franța și facilitat traficul rutier între cele două state.  Republica Moldova are semnate deja șase tratate de recunoaștere reciprocă a permiselor de conducere cu Turcia, Lituania, Italia, Albania, Spania, Grecia și o declarație comună de intenție cu Germania, privind transcrierea permiselor de conducere.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Liber TV

Acum 24 ore
16:50
În după amiaza zilei de 15 iulie 2024, pompierii din sudul țării au fost solicitați la lichidarea unui incendiu de pădure. Apelul a fost recepționat la ora 14:52, iar potrivit informațiilor înregistrate focul a cuprins pădurea și iarbă uscată de la periferia municipiului Cahul.Pentru stingerea flăcărilor, la fața locului au fost îndreptate 6 echipe de pompieri și 5 unități de tehnică din cadrul autorităților publice locale.Ajunși, angajații IGSU au stabilit că flăcările au distrus circa 6 hectare de pădure de salcâm, pini și stejar din suprafața totală de 10 hectare. La moment, angajații IGSU continuă să lucreze la fața locului pentru localizarea și lichidarea arderii.Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite. În acest context, IGSU repetat îndeamnă populația să fie foarte prudentă și să respecte cu strictețe regulile antiincendiare, în special pe timp de caniculă, pentru evitarea izbucnirii incendiilor forestiere și de vegetație uscată. Cetățenii sunt îndemnați să nu dea foc vegetației uscate, să nu arunce mucuri de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe în preajma spațiilor forestiere. În timpul odihnei în spații forestiere persoanele sunt îndemnate de salvatori să stingă rugurile și mangalurile la plecare, dar şi să nu lase nesupravegheate sursele de foc deschis. Maturii sunt îndemnați să acorde atenție maximă copiilor și să nu le permită jocul cu focul pentru evitarea producerii incendiilor. În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.https://youtu.be/wKJGtSeGh_A?si=QYgszTshWcnhsKyF 
14:40
Interconexiunea rețelelor de distribuție a curentului electric între România și Republica Moldova, înseamnă ruperea dependenței de curentul produs la Cuciurgan din gazul rusesc. Declarația aparține liderul filialei PSD din Republica Moldova, Iurie Ciocan după ce s-a aflat că RED Nord, compania care distribuie energie electrică în toate localitățile din nordul Republicii Moldova, ar putea fi cumpărată de România.“Interconexiunea rețelelor de distribuție a curentului electric între România și Republica Moldova, înseamnă doar una - ruperea dependenței de curentul produs la Cuciurgan din gazul rusesc.Atenție, să nu cadă cineva pe spate în criza de nervi, să fie clar - ruperea dependenței nu înseamnă refuz de a mai cumpăra curent de la producătorii ruși, înseamnă alternativă, concurență, securitate și corectitudine în afaceri. Așa să ne ajute Dumnezeu”, a declarat liderul PSD din Republica Moldova.Săptămâna trecută, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că autoritățile de la București sunt interesate de procurarea RED Nord. Potrivit șefului Executivului român, acest proces va contribui semnificativ la întărirea sistemului energetic și la reducerea prețurilor.Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, Guvernul este în căutare de investitori strategici pentru cele două întreprinderi și, în acest sens, autoritățile salută interesul părții române pentru acestea.„România este țară membră a Uniunii Europene, are o experiență avansată în implementarea normelor europene în gestionarea sectorului electroenergetic. Noi deja avem o colaborare strânsă cu România și ne propunem să devenim parte a pieței energetice a Uniunii Europene către 2029, înainte de a deveni stat membru al UE, prin cuplarea piețelor de energie din Republica Moldova și România”, a declarat el.
14:20
Primăria Chișinău va solicita din nou autorităților competente deblocarea finanțării către suburbiile Capitalei. Anunțul a fost făcut de Primarul General, Ion Ceban. „Am făcut aceste solicitări de câteva ori, dar fără reacții până acum în folosul locuitorilor. Și în acest an suntem blocați în finanțarea proiectelor în suburbii deoarece Ministerul Finanțelor interpretează legea diferit, în ciuda argumentelor multiple aduse de specialiștii noștri că acest lucru este realizabil”, a subliniat edilul.Potrivit lui Ion Ceban, acest lucru se întâmplă chiar dacă până acum municipalitatea a întreprins multiple acțiuni pentru a deschide finanțarea și întâmpinăm rezistență. „Primăria Chișinău este pregătită și dispune de finanțe pentru a fi repartizate în toate suburbiile, așa cum a fost planificat și discutat cu fiecare Autoritate Publică Locală. Oamenii din suburbii așteaptă proiectele care urmează să înceapă, inclusiv reparația școlilor, grădinițelor, drumurilor de acces, transportului și multe altele. În acest sens, solicităm autorităților centrale să nu tergiverseze aceste procese și în acest an, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți”, a adăugat Primarul General.În cazul în care acest blocaj va continua, Ion Ceban a declarat că Primăria Chișinău este pregătită să acționeze în instanțele de judecată împotriva persoanelor responsabile și a instituțiilor care se opun. „În paralel, vom informa instituțiile internaționale cu privire la blocarea artificială din partea Guvernului în ceea ce privește suburbiile”, a mai precizat edilul.Anul trecut, Cancelaria de Stat a blocat artificial finanțarea municipalității către suburbiile Capitalei.În același timp, municipalitatea a investit aproximativ 700 de milioane de lei în diverse proiecte de infrastructură în suburbii.
11:10
A început esiunea suplimentară de bacalaureat. Prima probă este Limba și literatura română pentru alolingvi. Examenele se vor desfășura până pe 19 iulie și vor fi susținute de 3 288 de candidați în 14 Centre de bacalaureat.Probele de examen au început la ora 10:00. La prima probă, care se desfășoară astăzi, participă 184 de candidați.A doua probă de examen este cea la Limba de instruire. Aceasta va fi susținută mâine de 211 candidați.Miercuri, 989 de elevii vor scrie examenul la Limba străină. Sesiunea va continua joi cu proba la disciplina de profil, la care vor participa 2317 candidați.La disciplina la solicitare, proba de examen care va avea loc la 19 iulie, vor participa 319 candidați.De asemenea Comisia Națională de Examene a aprobat constituirea Comisiilor Republicane de Evaluare.Testele de examen vor fi verificate în perioada 15-23 iulie, iar rezultatele vor fi afișate în Centrele de Bacalaureat la 24 iulie curent. Candidații la examenul de bacalaureat vor avea la dispoziție 48 de ore pentru depunerea contestațiilor – în zilele de 24-25 iulie. Rezultatele finale, după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate pe data de 29 iulie 2024.
10:20
Donald Trump a fost rănit la urechea dreaptă, la un miting de campanie în statul Pennsylvania, nord-estul SUA, unde au fost auzite mai multe focuri de armă. Un participant la miting a fost ucis de împușcături, iar alți doi sunt grav răniți. Atacatorul a fost ucis.Fostul preşedinte Donald Trump a fost coborât de pe scenă de agenţii de securitate în timpul unei incident care a avut loc sâmbătă la un miting în Butler, Pennsylvania. Imaginile îl arată pe Trump făcând o grimasă şi ducându-şi mâna la ureche, înainte de a se feri în momentul în care au izbucnit sunete puternice, aparent împuşcături.Trump spune că a fost lovit de un glonţ care i-a străpuns partea superioară a urechii drepte Într-o postare pe Truth Social, Donald Trump a declarat că a fost lovit de un glonţ „care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte" atunci când un bărbat înarmat a deschis focul la mitingul său din Pennsylvania.„Mi-am dat seama imediat că ceva nu este în regulă în sensul că am auzit un şuierat, împuşcături şi am simţit imediat glonţul sfâşiind pielea", a spus fostul preşedinte pe contul său de Truth Social.„A avut loc o sângerare abundentă, aşa că mi-am dat seama atunci ce se întâmpla", a mai precizat acesta în postare.Două persoane au murit în incidentul în care s-au tras focuri de armă spre fostul preşedinte Donald Trump. Una dintre persoane este trăgătorul şi alta este o persoană din public.Împuşcăturile de la mitingul lui Trump sunt investigate ca o tentativă de asasinat. ABC News raportează că persoana care a deschis focul asupra lui Donald Trump era pe un acoperiş şi a folosit o puşcă de tip AR.FBI a anunțat că numele atacatorului este Thomas Matthew Crooks, potrivit Sky News. Este vorba despre un tânăr în vârstă de 20 de ani. Anchetatorii au mai anunțat că prioritatea oamenilor legii a fost să „identifice motivul atacului” și „dacă a fost implicat altcineva”.FBI-ul a numit atacul armat de la mitingul fostului președinte Donald Trump de sâmbătă seară o tentativă de asasinat.„În această seară, am avut ceea ce numim o tentativă de asasinat împotriva fostului nostru președinte Donald Trump. Este încă o scenă activă a crimei”, a declarat Kevin Rojek, agentul special responsabil de biroul FBI din Pittsburgh, într-o conferință de presă în Butler, Pennsylvania.El a menționat că autoritățile „lucrează intens pentru a identifica persoana care a comis acest act și pentru a afla motivele din spatele acestuia” și a cerut publicului să ofere orice informații care ar putea ajuta la anchetă.FBI-ul a mobilizat agenți de investigație, echipe de răspuns la probe și alte persoane din întreaga țară, a spus Rojek.   
10:20
Comisia Europeană i-a oferit lui Elon Musk să introducă în secret cenzura, promițându-i în schimb să nu amendeze rețeaua de socializare X, a spus însuși antreprenorul pe contul său.Miliardarul a scris acest lucru într-un mesaj, referindu-se la bifa albastră şi nerespectarea obligaţiilor de transparenţă privind reclamele şi garantarea accesului la date de către cercetători.Musk şi-a publicat răspunsul, adresându-se direct vicepreşedintelui Comisiei Europene.„Comisia Europeană i-a oferit lui X un acord secret ilegal: dacă cenzurăm în liniște postările fără să spunem nimănui, nu ne vor amenda”, a scris el.Mai mult, Elon Musk a declarat că va acționa Comisia Europeană în instanță, după ce executivul UE a acuzat platforma de social media X de încălcarea Digital Services Act (DSA). Acuzațiile au venit în legătură cu politica sa privind conturile verificate și cu lacunele în materie de transparență, în concluziile preliminare publicate.,,Așteptăm cu nerăbdare o bătălie foarte publică în instanță”, a declarat Musk, președinte și director tehnic al X. El răspundea la o postare anterioară a comisarului pentru piața internă, Thierry Breton, privind constatările preliminare ale Comisiei cu privire la X.
10:20
Spania şi Anglia se vor înfrunta în finala Campionatului European de fotbal - EURO 2024 duminică, pe Olympiastadion din Berlin.Spania, care a obţinut victorii pe linie la acest turneu final, va încerca să devină prima echipă care cucereşte patru titluri europene.''La Roja'' este singura echipă care a câştigat două titluri consecutive la EURO, având trei titluri în palmaresul său (1964, 2008, 2012) din tot atâtea finale jucate, după ce a învins URSS, Franţa şi Germania.Anglia nu are încă un titlu continental, dar se află la a doua finală consecutivă, după ce a pierdut-o pe cea precedentă, în 2021, chiar la Londra, în faţa Italiei, la loviturile de departajare.Până în finala de la Berlin, Spania a obţinut victorii cu Croaţia (3-0), Italia (1-0) şi Albania (1-0), în grupă, a învins Georgia (4-1) în optimi, Germania (2-1, după prelungiri) în sferturi şi Franţa (2-1) în semifinale.Adolescentul spaniol Lamine Yamal a scris istorie devenind cel mai tânăr jucător care a jucat la EURO, în meciul cu Croaţia (3-0), la 16 ani şi 338 de zile. Apoi a devenit cel mai tânăr marcator într-o semifinală, 24 de zile mai târziu. Yamal împlineşte 17 ani sâmbătă.Francezul Francois Letexier a fost desemnat arbitrul finalei. Letexier va fi asistat de compatrioţii săi Cyril Mugnier şi Mehdi Rahmouni, în timp ce conaţionalii Jerome Brisard şi Willy Delajod vor fi responsabili cu arbitrajul video (VAR).Al patrulea oficial va fi polonezul Szymon Marciniak, iar arbitru asistent de rezervă compatriotul Tomasz Listkiewicz.Suportul VAR va fi asigurat de italianul Massimiliano Irrati.Italia, deţinătoare trofeului, a fost marea dezamăgire a competiţiei, fiind eliminată în optimi de Elveţia, iar Belgia, Croaţia, Serbia, Polonia, Ucraina nu s-au ridicat nici ele la nivelul aşteptat. Revelaţiile au fost debutanta Georgia şi Turcia.
10:20
Preşedintele Klaus Iohannis se declară îngrozit de atacul asupra fostului președinte american Donald Trump, considerând că violenţa şi agresiunea nu sunt atributele niciunei democraţii.”Sunt îngrozit de atacul asupra fostului preşedinte Trump la mitingul său de campanie. Îi doresc însănătoşire rapidă şi completă. Violenţa şi agresiunea nu sunt atributele niciunei democraţii. Noi românii suntem alături de poporul american”, a scris Iohannis pe X.Fostul preşedinte SUA Donald Trump este în siguranţă, au anunţat sâmbătă Secret Service şi campania sa, după ce mai multe focuri de armă au răsunat la un miting din Pennsylvania al candidatului republican la preşedinţie. În timp ce o înregistrare video îl arată pe Trump făcând o grimasă şi ridicând o mână la urechea dreaptă, unde sângerează, autorităţile au anunţat decesul a două persoane, una dintre ele fiind cea care a deschis focul.Alte două persoane din public au fost grav rănite. Preşedintele SUA Joe Biden a discutat cu Donald Trump, după ce acesta a fost rănit la mitingul din Pennsylvania, relatează Reuters, citată de News.ro.FBI a calificat incidentul armat drept ”tentativă de asasinat”.  
10:20
Unicul amfiteatru din sectorul Ciocana al Capitalei și-a deschis larg porțile pentru public, găzduind diferite evenimente cultural-artistice în aer liber.Potrivit lui Ion Ceban, lucrările de construcție a acestuia au fost finalizate, urmând a fi instalat sistemul de irigare și amenajat spațiul verde. „Amfiteatrul din bd. Mircea cel Bătrân 4/3 a fost creat de la zero, iar zona adiacentă a fost amenajată cu două terenuri de joacă și unul de fitness, spațiu unde doritorii pot juca șah, zone de odihnă pentru copii și adulți și a fost instalat mobilier urban. Totodată, au fost instalate camere de supraveghere video și sistemul de iluminat public”, menționează primarul general.De asemenea, au fost reparate și scările care duc către I.P. L.T. „Gaudeamus” și au fost amenajate rampe de acces pentru persoanele cu necesități speciale, fiind astfel create noi căi de acces spre scuarul cu amfiteatru.În preajmă sunt mai multe instituții de învățământ: L.T. „Dacia”, L.T. „Orizont”, L.T. „Gaudeamus”, Aleea Școlarilor de Jos și grădinițe de copii, precum și blocuri de locuit.
10:20
Reacții aprinse după ce premierul român, Marcel Ciolacu, a anunțat că România este pe cale să cumpere compania RED Nord, care distribuie energie electrică în toate localitățile din nord, inclusiv la Bălți.Liderul blocului politic „Victorie” Ilan Șor a criticat acțiunile actualei guvernări, afirmând că "Maia Sandu continuă să vândă țara românilor pe nimic". El consideră că vânzarea companiei energetice va duce la majorarea plăților pentru utilitățile publice pentru locuitorii din nordul Republicii Moldova.„Premierul român Ciolacu orânduiește infrastructura moldovenească ca și cum ar fi a sa și raportează cu bucurie că RED Nord va fi preluată în curând. Acesta nu este primul caz și cu siguranță nu va fi nici ultimul”, a comentat Șor.De asemenea, el este convins că vânzarea RED Nord va duce la reducerea locurilor de muncă pentru cetățenii Moldovei, iar în locul lor "vor lucra românii" pentru salarii mai mari.„Amintiți-vă ce s-a întâmplat după transferul sistemului de transport al gazelor de la MoldovaGaz la compania din România. Doar costul transportului gazelor a crescut de trei ori. Rușine lui Sandu și PAS. (…)  Rușine autorităților cărora nu le pasă de cetățeni, de locuri de muncă! Pe 20 octombrie, mergând la secția de votare, fiecare ar trebui să decidă pentru sine dacă vrea ca Moldova să continue să fie sfâșiată pe bucăți în următorii patru ani”, a spus politicianul.Amintim că Întreprinderea Rețelele Electrice de Distribuție Nord, cu aproape jumătate de milion de consumatori, ar putea fi cumpărată de România în planul major al autorităților de la București de a crea parcuri regionale de stocare a energiei electrice. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, care a precizat că acest proces va contribui semnificativ la întărirea sistemului energetic și la recucerea prețurilor.„Avem o deficiență a zonei de stocare, pentru că acest lucru nu a fost anticipat de anumite guverne. Parcurile de stocare a energiei electrice vor aduce o echilibrare în sistem și o ieftinire majoră a prețului. Avem o interconectare, una dintre cele mai mari din Europa. Este de trei ori mai mare decât în Spania, de exemplu. Dacă ne vom extinde și în zona R. Moldova, lucru pe care îl facem acum, poate cumpărăm din R. Moldova rețeaua de distribuție nord, atunci sistemul se va echilibra semnificativ. Avem cel mai bun mix de energie”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
10:20
Reprezentativa Spaniei a câştigat, duminică, pentru a patra oară Campionatul European de fotbal, învingând în finala Euro 2024, la Berlin, cu scorul de 2-1, selecţionata Angliei. Spaniolii au mai câştigat trofeul în 1964, 2008 şi 2012.Pe Olympiastadion, din Berlin, spaniolul Lamine Yamal a mai stabilit un record odată cu titularizarea în meciul din această seara, devenind cel mai tânăr jucător prezent într-o finală de Campionat Mondial sau European, la numai 17 ani şi o zi.Pe teren, prima repriză a fost una a defensivelor, fără ocazii mari. Prima şansă reală de gol a venit în minutul 45, când Phil Foden a reluat din careu, din unghi, dar Unai Simon s-a aflat pe traiectoria balonului şi a respins.Imediat după pauză, în minutul 47, cei doi puşti din echipa Spaniei au creat faza prin care ibericii au deschis scorul. Lamine Yamal a primit în terenul englezilor, a înaintat şi a pasat perfect pentru Nico Williams, iar acesta a înscris cu stângul, din careu.După numai două minute, Nico i-a trimis lui Dani Olmo, aflat în centrul careului şi jucătorul lui RB Leipzig a şutat puţin pe lângă poarta lui Pickford. Nico Williams a trimis pe lângă poartă în minutul 55 şi englezii păreau că nici nu ieşiseră de la vestiare. Bellingham a şutat la poarta lui Unai Simon în minutul 64, iar Pickford a scos şutul lui Yamal, în minutul 67.Anglia a egalat în minutul 73, prin şutul din afara careului al lui Cole Palmer, din pasa lui Bellingham. Pickford a respins apoi şutul din careu al lui Yamal, în minutul 82, iar spaniolii au trecut din nou la conducere în minutul 87, la golul lui Oyarzabal. Englezii au trecut pe lângă egalare în minutul 90, când Unai Simon a respins la lovitura de cap a lui Declan Rice, faza a continuat şi Dani Olmo a respins de pe linia porţii şutul lui Guehi.Spania s-a impus în cele din urmă cu 2-1 şi ibericii câştigă cel de-al patrulea titlu continental după cele din 1964, 2008 şi 2012. Englezii se află la cea de-a doua finală europeană ratată, după cea din 2021.
10:20
O angajată a Ministerului Afacerilor Interne a fost împușcată de către un coleg de-al său. Incidentul a avut loc ieri dimineață, 14 iulie, în jurul orei 08:00, pe teritoriul Sectorului Teritorial al Poliției de Frontieră Cahul, relatează Pulsmedia.md. Potrivit informațiilor preliminare, unul dintre polițiștii de frontieră în timp ce preda arma din dotare, involuntar ar fi apăsat pe trăgaci și a efectuat o împușcătură.Informația a fost confirmată și de purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi.Astfel, potrivit lui Novițchi, în timpul verificării unei arme de către un subofițer, s-a produs o împușcătură accidentală în afara tubului de control.„Ca rezultat, un fragment de glonț a atins piciorul unei angajate care efectua, la rândul ei, verificarea armei. Angajata a fost imediat examinată de lucrătorii medicali pentru a se asigura că nu prezintă niciun pericol. În prezent, starea ei de sănătate este stabilă. Poliția de Frontieră a demarat o anchetă pentru a clarifica toate circumstanțele situației”, a declarat Novițchi.Ultima a fost transportată la Spitalul raional Cahul pentru a-i fi acordat ajutor medical necesar, iar în prezent aceasta se află în afara oricărui pericol.
10:20
Preşedintele american Joe Biden le-a cerut, duminică, americanilor să "reducă temperatura politică" şi să-şi amintească că sunt vecini, după ce un potenţial asasin l-a rănit pe rivalul republican Donald Trump, relatează Reuters.Împuşcarea lui Trump la un miting în Pennsylvania sâmbătă "ne obligă pe toţi să facem un pas înapoi", a spus Biden. "Din fericire, Trump nu a fost rănit grav", a spus el."Nu putem permite ca această violenţă să devină normală. Retorica politică din această ţară a devenit foarte aprinsă. Este timpul să o temperăm", a spus el. "Cu toţii avem responsabilitatea de a face acest lucru"."În America ne rezolvăm diferendele la urne. Acum aşa facem. La urnele de vot. Nu cu gloanţe", a spus Biden într-un discurs care a durat aproximativ şapte minute şi a fost transmis în direct de principalele reţele de ştiri şi de canalul conservator Fox News.A fost a treia oară când Biden a folosit cadrul formal al Biroului Oval pentru a comenta probleme de importanţă majoră pentru americani de când a preluat puterea în 2021.De această dată, mai sunt mai puţin de patru luni până la alegerile din 5 noiembrie, iar viitorul politic al lui Biden este sub semnul întrebării.Apariţia lui Biden i-a permis să demonstreze puterea mandatului, o imagine simbolică importantă în timp ce se luptă cu unii din propriul Partid Democrat care doresc ca liderul în vârstă de 81 de ani să se retragă din cursa pentru realegere din cauza îngrijorărilor că nu are acuitatea mentală pentru un nou mandat de patru ani.Biden a trecut în revistă câteva dintre multiplele cazuri de violenţă politică din SUA din ultimii ani, inclusiv atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA de către loialiştii lui Trump şi rănirea cu ciocanul a lui Paul Pelosi, soţul fostului preşedinte al Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, în 2022."Violenţa nu a fost niciodată răspunsul", a spus Biden.Patru preşedinţi americani au fost asasinaţi şi mai mulţi au scăpat de tentative de asasinat. Mai mulţi candidaţi la preşedinţie au fost împuşcaţi, unii mortal.Oficialii de la Casa Albă speră că tentativa de asasinare a lui Trump ar putea reduce presiunea asupra lui Biden de a se retrage, determinându-i pe democraţi să se ralieze în jurul său.Biden a bâlbâit câteva cuvinte şi fraze în discursul său, un lucru obişnuit pentru preşedinte, dar care se află în centrul atenţiei după prestaţia sa ezitantă la dezbaterea din 27 iunie.După ce a terminat discursul, Fox News Channel şi alte canale de ştiri conservatoare au subliniat poticnelile sale.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:40
O persoană și-a pierdut viața în timpul scăldatului, fiind în stare de ebrietate avansată. Cazul tragic a fost înregistrat în dimineața zilei de 13 iulie, 2024 în satul Răscăieți, din r-nul Ștefan Vodă. Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 10:02, iar potrivit informațiilor înregistrate un bărbat a intrat în apa râului Nistru și nu a mai ieșit. Acesta se odihnea cu alți cetățeni pe malul râului din data de 12 iulie 2024. La fața locului, pentru efectuarea lucrărilor de căutare subacvatice au intervenit scafandrierii și salvatorii din cadrul Direcția Regionale Căutare Salvare nr.1 din capitală și angajații Unității de Salvatori și Pompieri Ștefan Vodă.Corpul neînsuflețit al bărbatului în vârstă de 75 de ani a fost depistat și extras la suprafață către ora 13:29. Cazul este cercetat de organele de resort.În acest context, IGSU îndeamnă populația să respecte cu strictețe regulile de siguranță la scăldat în perioada estivală, în special în zilele de odihnă.Consumul băuturilor alcoolice este incompatibil cu scăldatul, mai ales în perioda caniculară. Intrarea în apă sub efectul alcoolului se interzice strict, întrucât tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec.Totodată salvatorii amintesc că scăldatul se permite doar în locuri special amenajate cu stații de salvare. Intrarea în apă și înotul pe timp de caniculă trebuie să fie evitat cu scopul prevenirii șocului termic și ca urmare a incidentelor tragice pe apă. Maturii sunt rugați să-și monitorizeze permanent minorii și să nu le permită aflarea de unii singuri pe malurile bazinelor acvatice, precum și intrarea în apă fără supraveghere. Conform datelor IGSU, de la începutul anului, 36 de persoane inclusiv 6 minori și-au pierdut viața în bazinele acvatice din țară.
15:40
Caz ieșit din comun, vineri, 12 iulie în regiunea Toc, lângă terenul de joacă. Doi șoferi circulau cu viteză excesivă pe str. Tineretului, chiar în preajma terenului de joacă.Potrivit Primăriei Sîngera, cineva din persoanele aflate în apropiere a strigat la adresa șoferilor cu referire la viteza excesivă.”Individul de la volan a oprit mașina în mijlocul drumului (doar pentru el, nu există reguli de circulație), a scos un pistol ca să fie clar persoanelor care stăteau în preajma terenului de joacă cât de limitat este dânsul și crezând că toți vor fugi speriați a ieșit din mașina lui. Doar că fără de mare frică, persoanele de la fața locului au înconjurat mașina și au chemat 112 și grupa operativă”, se arată în mesajul Primăriei Sîngera.Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală, iar Primăria orașului Sîngera anunță că va cere să fie atrasă în calitate de terț pe acest dosar și va cere pedeapsa cea mai dură pentru asemenea comportament care întrece orice limită (art. 278 alin.(3) Cod Penal – închisoare de la 3 la 7 ani).
13:40
Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a declarat că Varşovia ia în considerare o propunere din partea Kievului de a doborî rachetele ruseşti care se îndreaptă spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spaţiul aerian ucrainean, relatează BBC. Propunerea a fost inclusă într-un acord comun de apărare între cele două ţări, semnat în timpul vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski la Varşovia, la începutul acestei săptămâni.„În acest stadiu, aceasta este o idee. Ceea ce a spus acordul nostru este că vom explora această idee”, a declarat Sikorski pentru American Enterprise Institute.El a spus că unele rachete ruseşti lansate din zona Sankt Petersburg către ţinte ucrainene din apropierea oraşului de vest Liov, nu departe de graniţa cu Polonia, au traversat Belarus şi au intrat în spaţiul aerian polonez timp de aproximativ 40 de secunde înainte de a se îndrepta către ţintele lor din Ucraina.Sikorski a recunoscut că un timp atât de scurt a dat Poloniei puţin timp să reacţioneze.Cu toate acestea, propunerea ar acoperi, teoretic, orice rachetă care traversează vestul Ucrainei în direcţia Poloniei.„Rachetele ruseşti pătrund în spaţiul nostru aerian. Presupun că din greşeală”, a spus Sikorski.„Dilema noastră este următoarea. Dacă îi doborâm doar când intră în spaţiul nostru aerian, resturile sunt o ameninţare pentru cetăţenii noştri şi pentru proprietăţile noastre. Şi ucrainenii spun: „Te rog, nu ne deranjează, fă-o în spaţiul nostru aerian când există pericol iminent de a trece pe teritoriul polonez. După părerea mea, aceasta este autoapărare, dar explorăm ideea”, adeclarat Sikorski.El a precizat că o rachetă rusă neînarmată a aterizat în apropierea casei sale din Bydgoszcz, la aproximativ 500 km (311 mile) de graniţa cu Belarus, fără să facă rău nimănui, în decembrie 2022.Doi cetăţeni polonezi au fost ucişi din cauza căderii de resturi, când Ucraina a doborât o rachetă rusă în apropierea graniţei cu Polonia, cu o lună mai devreme.La începutul acestei săptămâni, ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat că Varşovia se va consulta cu aliaţii săi NATO şi va solicita acordul lor înainte de a încerca să doboare orice rachete ruseşti.„Dacă ar exista o astfel de decizie, aceasta poate fi doar o decizie aliată. Nu va fi niciodată o decizie individuală”, a declarat Kosiniak-Kamysz postului polonez TVN la un summit NATO de la Washington DC.„O poziţie-cheie este cea a Statelor Unite, care sunt destul de sceptice în această chestiune, aşa că, cu siguranţă, Polonia nu va lua singură o astfel de decizie”, a adăugat el.Marek Swierczynski, un analist în domeniul apărării pentru Polityka Insight, a declarat pentru BBC că ideea s-ar putea dovedi periculoasă pentru Polonia.„Fără sprijin solid al aliaţilor, ceea ce nu există, această propunere este foarte riscantă”, a spus el.„Din punctul de vedere al mijloacelor noastre de apărare aeriană şi al faptului că am putea fi supuşi unui fel de răspuns rusesc”, a explicat analistul.De când Rusia a început invazia pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, Polonia a oferit Ucrainei 44 de pachete de arme şi muniţii, inclusiv peste 250 de tancuri, avioane de luptă MiG-29, elicoptere de luptă, sisteme de artilerie şi sisteme portabile de rachete de apărare aeriană în valoare de peste 4 miliarde de euro.Polonia plănuieşte să ofere asistenţă militară suplimentară Ucrainei în acest an.
11:10
Arcadie Albul, fostul viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în perioada 1 martie 2022 - 31 decembrie 2023, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de BNM, pe o rețea de socializare. Potrivit instituției, el „a adus o contribuție inestimabilă la reformarea sectorului financiar-bancar din Republica Moldova”.„Transferându-și cunoștințele și viziunea europeană dobândite în activitatea sa la instituții internaționale, precum Bank for International Settlements (Basel, Elveția), domnul Arcadie Albul a adus o contribuție inestimabilă la reformarea sectorului financiar-bancar din Republica Moldova. Încă de la numirea sa în funcția de viceguvernator al BNM, a fost recunoscut pentru abordarea sa strategică și pentru eforturile sale necontenite de a dezvolta domeniul plăților în Moldova, fiind un exemplu de devotament și integritate în această funcție de mare responsabilitate.A jucat un rol esențial în crearea plăților instant MIA în Republica Moldova și modernizarea Sistemului Automatizat de Plăți Interne, administrat de BNM. De asemenea, a înființat Direcția FINTECH în cadrul Băncii Naționale, indispensabilă pentru evoluția domeniului plăților. În același timp, a avut un aport considerabil în procesul de pregătire pentru depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro, accelerând astfel integrarea financiară a țării noastre în Uniunea Europeană.Banca Națională a Moldovei își exprimă profunda recunoștință pentru tot ceea ce a realizat domnul Arcadie Albul. Este o pierdere care lasă un gol imens în inimile celor care l-au cunoscut. Banca Națională a Moldovei transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate, fiindu-i alături în această mare durere”, se arată într-un mesaj publicat de BNM.Deocamdată nu se cunoaște care a fost cauza decesului ex-viceguvernatorului BNM.
12 iulie 2024
19:30
Premierul Dorin Recean a convocat azi la Guvern o ședință cu ministra Justiției, ministrul Afacerilor Interne, șeful Inspectoratului General al Poliției, la care am invitat și Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Generală și Consiliul Superior al Magistraturii. Acțiunea vine după omorul cetățeanului turc la terasa unui local din sectorul Rîșcani.„Am constatat că anumiți cetățeni străini, solicitanți de azil, care se află în căutare internațională, utilizează o schemă de corupție și profită de breșele din sistem pentru a rămâne în libertate pe teritoriul Republicii Moldova. Solicitarea de azil de către un cetățean străin nu permite reținerea acestuia sau interdicția de a intra în țară, iar tergiversarea dosarelor ani la rând permite aflarea în libertate a acestor persoane. Azi în Republica Moldova avem 38 de cetățeni străini, căutați pentru fraude bancare, evaziuni fiscale și, în câteva cazuri, infracțiuni cu violență, care profită de situația descrisă mai sus”, a anunțat Recean.Conform datelor Ministerului Afacerilor Interne, în anul 2023, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 24,0 mii infracțiuni, în scădere cu 10,4% comparativ cu anul 2022 și cu 24,3% comparativ cu anul 2019. Rata infracționalității, în anul 2023, a constituit 96 infracțiuni la 10 mii locuitori (la nivelul anului precedent), comparativ cu 120 infracțiuni în anul 2019.
18:20
Președintele Joe Biden, supus unor presiuni tot mai mari pentru a renunţa la candidatura de la alegerile prezidențiale din SUA de pe 5 noiembrie, din cauza vârstei și a stării sale de sănătate, l-a prezentat pe Volodimir Zelenski drept Vladimir Putin la un eveniment NATO de la Washington.Gafă dureroasă comisă de Joe Biden într-un moment în care nu se putea mai prost. Președintele în vârstă de 81 de ani l-a prezentat pe scenă pe Volodimir Zelenski numindu-l "președintele Putin", deși citea de pe prompter, la un eveniment din cadrul summitului NATO de la Washington. Conferința de presă a lui Joe Biden de la finalul summitului NATO a fost întârziată iar cea a lui Zelenski anulată."Doamnelor și domnilor, președinte Putin", a spus el. Momentul a stârrnit imediat reacții de uimire în centrul media de la summitul NATO, relatează BBC. Liderul de la Casa Albă s-a corectat repede, înainte ca Zelenski să ia microfonul.   "Președintele Putin?" a întrebat Biden, corectându-se. "Președintele Zelenski. Sunt atât de concentrat să-l înving pe Putin". Biden a încercat apoi să treacă peste moment cu o glumă."Sunt mai bun decât el (n.r. Putin )", l-a ajutat Zelenski. "Ești cu mult mai bun decât el" a replicat Biden.Biden s-a mai referit în trecut la liderii străini în mod greșit, dar prezentarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski drept președintele rus Vladimir Putin este o greșeală deosebit de dureroasă, comentează BBC.Prestaţia slabă a lui Biden la dezbaterea din 27 iunie împotriva fostului preşedinte Donald Trump a provocat o criză politică la Washington, cu multiple apeluri din partea legiuitorilor şi a personalităţilor influente din cadrul Partidului Democrat care i-au cerut președintelui să se retragă din cursă.
15:50
Blocul politic „Victorie” anunță că susține decizia comuniștilor de a participa la referendum și de a vota „împotriva” integrării europene. Într-un comunicat de presă al blocului, se spune că eoar așa vom putea să opunem rezistență manipulărilor autorităților, potențialelor fărădelegi și fraudării votului în timpul alegerilor.“Suntem convinși că moldovenii împărtășesc necesitatea de a spune un „nu” categoric fărădelegilor și mișmașurilor puterii. Într-adevăr, nicăieri în lume, nici în țările membre ale UE, integrarea europeană nu este inclusă în Constituție.Pe parcursul ultimilor trei ani, regimul Sandu-PAS, nefiind parte a UE, a executat toate ordinile curatorilor europeni. Acest lucru a dus țara la sărăcie totală. Am pierdut economia, sfera socială, toate drepturile noastre constituționale. Acesta este modul în care în Uniunea Europeană este văzută țara noastră — o periferie a României fără rădăcini, fără trecut și, prin urmare, fără viitor. Facem apel la toți cetățenii Moldovei să vină la urne pe 20 octombrie și să voteze împotriva aderării Moldovei la UE”, se arată în comunicatul blocului “Victorie”.Pe data de 20 octombrie 2024, cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova prevede completarea Constituției cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și a ireversibilității parcursului european al țării noastre. De asemenea, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va fi declarată drept obiectiv strategic al țării. 
14:30
O femeie a decedat după ce a fost implicată astăzi dimineață într-un accident rutier care a avut loc în comuna Băcioi.Preliminar, la fața locului polițiștii  au stabilit că un bărbat de 60 de ani la volanul unui Daewoo, efectuând manevra de întoarcerea de pe acostament, nu s-a asigurat, iar  în rezultat s-a ciocnit cu un  Ford, condus regulamentar de un  bărbat de  43 de ani.În urma impactului, conducătorul Daewoo și pasagera acestuia, o  femeie de 54 de ani, au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale. La scurt timp, însă, femeia a decedat. Pe caz a fost inițiat un proces penal  pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.
12:30
Ofițerii CNA și procurorii au descins cu percheziții la un angajat al Spitalului raional Leova într-un dosar pornit pe fapte de corupție sistemică. Bănuitul ar fi perceput mijloace ilicite de la pacienții, fără a le trece prin casieria instituției. Potrivit probelor acumulate, bănuitul, folosindu-se intenționat de situația de serviciu și atribuțiile funcționale, acționând din interes material, ar fi perceput în mod sistematic de la pacienții diferite sume de bani pentru serviciile sale, fără a le înregistra în casieria instituției. Astfel, a fost cauzat un prejudiciu considerabil bugetului IMSP Spitalul raional Leova. De menționat că au fost fixate mai multe cazuri de pretindere și primire a mijloacelor bănești. În cadrul perchezițiilor, desfășurate la domiciliul și biroul bănuitului, au fost ridicate circa 6 500 de euro și 27 000 de lei, proveniența cărora urmează a fi stabilită, dar și registre și purtători de informații. Acțiunile au loc sub conducerea procesuală a procurorilor din cadrul Procuraturii mun. Cahul, iar lucrătorul medical este cercetat în stare de libertate. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.
12:20
Situația de la Aeroportul Internațional Chișinău, apărută în jurul licitațiilor spațiilor comerciale, este rezultatul unei incompetențe și al unor interese financiare. Este declarația președintelui Platformei DA, Dinu Plângău, care susține că în tot acest scandal este vorba, mai degrabă, de o promisiune politică dată investitorilor, transmite Ziua.md.  „Situația de la aeroport este o situație care denotă un interes, fie material, fie o promisiune politică dată cuiva. În toate țările se practică promisiuni politice. Dacă vrei să vină să investească un investitor mare în statul tău trebuie să facilitezi anumite procese administrative, să dai unele garanții, inclusiv politice. Doar că atunci când se întâmplă asemenea lucruri ca la aeroport, aici fie este un interes pecuniar, fie o promisiune politică. Ceea ce este mai grav e că nu este vorba de un interes național. Pe lângă asta, situația denotă și incompetență și frica celor care la o anumită etapă s-au gândit că totul va fi bine, a apărut un scandal, s-au speriat, au dat înapoi, după care s-au răzgândit și au spus să meargă mai departe”, a declarat Dinu Plângă în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.Amintim, în această săptămână guvernarea a aprobat repetat modificări la Legea care stabilește bunurile care nu sunt pasibile privatizării, în listă fiind și Aeroportul Chișinău. Mai exact, amendamentul se referă la extinderea termenului de dare în chirie a spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău pe un termen mai mare de trei ani, aspect declarat drept unul „rezonabil pentru un parteneriat internațional” în cadrul licitației de la aerogară.Atât administrația aeroportului, cât și deputatul PAS, Radu Marian, autorul inițiativei, au declarat anterior că modificare acestei legi este necesară pentru reluarea licitației de la Aeroport, suspendată în data de 21 iunie.Suspendarea a fost anunțată, după ce amendamentul deputatului PAS Radu Marian prin care a fost extins termenul contractului de închiriere a spațiilor comerciale în Aeroportul Chișinău de la 3 la 5 ani, a fost declarat neconstituțional de Curtea Constituțională. Motivul a fost că modificările majorității parlamentare PAS din luna mai au fost făcute în grabă, cu încălcarea normelor legale și fără a fi supus consultărilor.https://youtu.be/FaI0BYh-WeQ?feature=shared
09:00
Alegătorii care vor pretinde, accepta sau primi bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse din tutun, alimentare, sau servicii pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral vor risca pedeapsă contravențională. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de 69 de deputați.  Autorii propun completarea Codului contravențional în vederea sancționării coruperii pasive în perioada campaniei electorale, în ziua precedentă scrutinului electoral sau în ziua alegerilor, iar valoarea amenzilor va fi de la 25 000 la 37 500 de lei.În nota informativă se menționează că nu au fost incluse în categoria de bunuri vizate de sancțiune materialele și obiectele de agitație electorală, achitate din fondul electoral, ce poartă numele și prenumele candidatului, respectiv denumirea partidului politic, semne sau simboluri ale concurenților electorali, precum afișe, pliante, cărți poștale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, cutii de chibrituri, insigne, ecusoane, CD-uri, DVD-uri, suporturi de stocare USB, fanioane, steaguri, cărți, pungi, tricouri, chipiuri, eșarfe, fulare, a căror valoare pentru о unitate nu depășește o sută de lei.„Coruperea electorală reprezintă o amenințare periculoasă pentru corectitudinea și integritatea procesului electoral, care afectează statul de drept și sporește neîncrederea în entitățile statului. Precedentele existente pe parcursul anilor în cadrul scrutinelor electorale au demonstrat faptul că acțiunile de corupere a alegătorilor sunt frecvente în cadrul campaniilor electorale. Deși există mecanisme legale care contribuie la combaterea coruperii, acest fenomen urmează să fie abordat constant în vederea îmbunătățirii cadrului  legal ce ar permite alinierea la cele mai bune standarde în domeniul integrității publice. Analiza statisticilor raportate de organele de drept competente, precum și practica judiciară au scos în evidență faptul că pe lângă sancționarea penală e necesară și sancționarea contravențională, fapt ce va contribui la eficientizarea mecanismului de investigare și documentare a cazurilor de corupere electorală”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.Documentul va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului. După adoptare, modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
11 iulie 2024
18:10
20 de militari moldoveni vor participa la operațiunea Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina (EUFOR ALTHEA). Un PROIECT de hotărâre care prevede acest lucru a fost adoptat Parlament. Inițiativa legislativă a fost susținută de 61 de deputați.Contingentul țării noastre va participa în EUFOR ALTHEA în componența contingentului forțelor militare române și va executa misiuni de sprijin a păcii și de patrulare în zona de operații. Misiunea va începe din 1 octombrie 2024 și va dura 12 luni. De menționat că asigurarea logistică va fi oferită de contingentul României, întrucât, recent, Parlamentul a adoptat amendarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și cel de la București privind cooperarea în domeniul militar. Respectiv, o parte din cheltuieli (instruirea colectivă la predetașare, transport, cazare, hrana, tratament medical etc.) vor fi acoperite de România.EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în  Bosnia și Herțegovina a fost instituită în anul 2004 și are misiunea de menținere a unui mediu sigur și stabil, cooperând pe deplin cu forțele armate și autoritățile civile ale țării.În prezent, în cadrul EUFOR ALTHEA sunt prezente 22 de țări.
16:50
Guvernul lucrează continuu pentru a avansa pe calea europeană, de a crește economia, pentru a spori nivelul de trai al oamenilor, astfel încât aceștia să-și schimbe percepția și să aibă o încredere mai mare în instituțiile statului. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean, la reuniunea Constituenței Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale, care se desfășoară la Chișinău, în perioada 10-12 iulie curent. Prim-ministrul a accentuat că, în condițiile unei situații regionale volatile, autoritățile sunt motivate să lucreze și mai mult la politicile care vor contribui la creșterea economică. „Desigur, este dificil, deoarece există o disonanță între ceea ce este în realitate și percepția oamenilor. Prin politicile noastre, trebuie să rezolvăm problemele cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova și să le sporim încrederea în instituțiile de stat”, a spus Dorin Recean. În această ordine de idei, premierul a remarcat ultimele evoluții în procesul de integrare europeană: „Este un semn politic foarte bun și muncim pentru a ne asigura că toate eforturile de transformare a Republicii Moldova vor fi de lungă durată și nu vor fi reversibile”.Șeful Executivului a apreciat desfășurarea la Chișinău a evenimentului care reunește circa 120 de reprezentanți ai băncilor centrale și ai ministerelor de finanțe din țările membre ale Constituenței FMI și ai Băncii Mondiale. Premierul a menționat că instituțiile financiare internaționale au un rol esențial în promovarea cooperării multilaterale și a globalizării, aceasta fiind cea mai potrivită abordare pentru a facilita avansarea economică a țării. La finalul intervenției sale, premierul a punctat că Republica Moldova dorește să participe activ la procesul de reconstrucție a Ucrainei și a îndemnat partenerii internaționali să sprijine și mai activ statul vecin. La eveniment a participat președinta Maia Sandu, precum și oficiali de rang înalt de la cele două organizații internaționale – Kenji Okamura, directorul general adjunct al FMI și Antonella Bassani, vicepreședinte pentru Europa și Asia Centrală al Grupului Băncii Mondiale. Principalele subiecte abordate au vizat căile de creștere economică viguroasă și de mobilizare a capitalului într-un mediu incert, precum și oportunitățile pentru inovații.  Republica Moldova este parte a Constituenței conduse de Belgia și Regatul Țărilor de Jos, începând cu 12 august 2012, alături de Andora, Armenia, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Georgia, Israel, Luxemburg, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Regatul Țărilor de Jos, România și Ucraina.
16:20
În după amiaza zilei de 11 iulie 2024, pompierii IGSU au intervenit conform nivelului sporit de intervenție în raionul Cantemir, localitatea Șamalia. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 14:11. Potrivit informațiilor înregistrate, vegetația uscată a fost cuprinsă de foc, iar în condiții de caniculă, focul s-a răspândit cu repeziciune spre mai multe case de locuit din preajma.Pentru stingerea arderii au  fost îndreptate 7 autospeciale de intervenție de pompieri din sudul țării. Ajunși, salvatorii au stabilit că flăcările au cuprins 5 case părăsite și vegetația uscată dintre acestea, cu suprafața de circa 6 hectare. La moment, focul a distrus în totalitate 2 case părăsite și 3 au fost parțial afectate. La fața locului a fost creat Statul Major pentru gestionarea situației, fiind stabilite trei sectoare de luptă.Angajații IGSU continuă să lucreze la fața locului pentru localizarea și lichidarea arderii. Totodată, în timpul intervenției pompierii au depistat cadavrul carbonizat al unui bărbat în vârstă de 81 de ani într-o grădină a unei case afectate de flăcări.Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite.În acest context, IGSU repetat îndeamnă populația să fie foarte prudentă și să respecte cu strictețe regulile antiincendiare, în special pe timp de caniculă, pentru evitarea izbucnirii incendiilor de vegetație, care pot provoca pagube materiale semnificative și pot duce la pierderi de vieți omenești. Oamenii sunt rugați să se abțină de la utilizarea focului în preajma lanurilor, spațiilor forestiere, precum și locurilor de agrement cu scopul prevenirii izbucnirii incendiilor pe arii extinse. Totodată,  cetățenii sunt îndemnați să nu dea foc vegetației uscate și gunoiului menajer în vederea curățirii terenurilor agricole și gospodăriilor.Cetățenii sunt rugați să nu arunce mucuri de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, lanuri cu cereale, dar și în preajma spațiilor forestiere. De asemenea, maturii sunt îndemnați să acorde atenție maximă copiilor și să nu le permită jocul cu focul pentru evitarea producerii incendiilor și altor situații excepționale. În situații excepționale oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.
15:20
Astăzi se împlinesc trei ani de când oamenii dezamăgiți realizează că toate reformele promise de PAS au rămas la nivel de slogane, iar „vremurile bune” pentru cetățeni le putem vedea doar în programul lor electoral. Declarația aparține liderului MAN, Ion Ceban. „Salarii, pensii și programe sociale, lupta cu corupția, reforma justiției așa și nu au mai fost realizate nici la final de mandat. Încălcarea legilor, subjugarea tuturor instituțiilor și numirea în funcții a oamenilor comozi tot mai mult determină cetățenii noștri să plece peste hotare”, scrie Ion Ceban.Totodată, atrage atenție liderul MAN, instituțiile de drept, instituțiile statului și mass-media sunt folosite de PAS ca instrument de represiune împotriva oponenților politici.Astfel, economia și agricultura sunt sectoarele grav afectate, iar cetățenii care sunt în domeniu sunt nevoiți să-și vândă afacerile sau să le transfere peste hotare. În toată țara urmărim cum PAS închide și comasează școli, universități și spitale. Întreprinderile de stat sunt duse la faliment, iar oamenii nu-și primesc cu lunile salariile. Concursurile și licitațiile, controalele inopinate sunt realizate cu mari semne de întrebare, fără consultări și prezentarea rapoartelor. „Până astăzi nu este clar pe ce au cheltuit finanțarea oferită de partenerii externi. Din păcate, programele pentru care sunt alocați bani, precum „Satul European”, sunt transformate în instrument de șantaj politic pentru primari”, mai zice Ion Ceban.Or, adaugă acesta, PAS ne arată pe foi că rata inflației a scăzut, dar oamenii trăiesc tot mai rău, rata criminalității scade în rapoartele prezentate de ei, dar de fapt realitatea este alta, exporturile în agricultură cresc, dar agricultorii vând terenurile și nu au cu ce întoarce datoriile, reforma justiției spun că au făcut, dar corupția nu a dispărut, ne lăudăm cu libertatea de exprimare, dar instituțiile media au fost închise în acești trei ani de guvernare. PAS se laudă cu transparență, dar adoptă legi peste noapte, nu publică contractul de achiziționare a gazelor naturale, licitația pe Aeroport și multe altele. PAS se laudă cu vremuri bune, iar tot mai multe familii decid să părăsească Republica Moldova. „Aceste „reforme” promovate de PAS le putem enumera la nesfârșit.Recomandările experților internaționali nu sunt luate în calcul și chiar sunt ignorate de cei de la guvernare. De orice domeniu care s-a apucat această guvernare a făcut doar rău și a distrus în toți acești ani. Și în toate nereușitele lor mereu se dă vina pe circumstanțe și pe alți oameni, încercând să paseze responsabilitatea pe contextul internațional, război, crize și partide din opoziție”, precizează liderul MAN.În concluzie, Ion Ceban, subliniază că Republica Moldova are cea mai incompetentă guvernare de până acum, care nu are capacitatea să gestioneze crizele și se menține la putere prin acțiuni manipulatorii și de șantaj atât pe intern, cât și pe extern. „Cetățenii Republicii Moldova merită mai mult și o alternativă la această guvernare incompetentă”, a conchis Primarul General al Capitalei.
13:20
“Avem astăzi un grup majoritar de deputați anonimi pentru societate care, nu este clar cu ce anume se ocupă în Legislativ, pe lângă asigurarea unui vot de conveier”. Declarația aparține fostei deputate în Parlament, Inga Grigoriu, care se întreabă retoric ce fac deputații neafiliați în Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit ei, analizând expunerile societății cu privire la omorul din sect. Rîscani al mun. Chișinău, dar și faptul cât de nestingherit se plimbă pe străzi executorul acestui act criminal, înțelegem cu toții cât de mult este afectată securitatea cetățenilor din statul nostru și, în consecință, întregul sistem de asigurare a securității naționale. “În acest context, vă reamintesc că la această dată de 11 iulie, în urmă cu trei ani, actuala guvernare a obținut un vot masiv al alegătorilor cu sloganul "pornim vremurile bune", care a dat o speranță societății că ei vor fi altfel și lumea va trăi mai bine. Ce au simțit cetățenii din aceste vremuri? Răspunsul lor derivă din plecarea masivă a acestora în străinătate, cu tot cu familii și afaceri. Dar și din înregistrarea prealabilă slabă la această oră în vederea participării la scrutinul din toamnă a oamenilor noștri din diasporă. Dar și din tristețea din vocea unor autorități publice locale, agricultori, profesori, medici, pensionari. Data de 11 iulie 2021 a însemnat că cetățenii au crezut în promisiunile Maiei Sandu și i-au dat toată puterea. Ce avem azi? Un grup majoritar de deputați anonimi pentru societate care, nu este clar cu ce anume se ocupă în Legislativ, pe lângă asigurarea unui vot de conveier”, a scris Inga Grigoriu pe Facebook. Mai mult, Inga Grigoriu spune că acești deputați, dar și ceilalți din opoziție, extrem de rar își pun în aplicare principala lor atribuție - controlul parlamentar. Or, orice ales al poporului reprezintă atât întreaga societate, cât și o comunitate anume care l-a votat. Potrivit ei, controlul parlamentar presupune interpelări, demersuri, întrebări adresate tuturor instituțiilor naționale, mai ales în cazurile când cetățenii sunt bulversați de apariția scandalurilor și a suspiciunilor privind legalitatea unor decizii. Astfel, deputații pot elucida aceste aspecte și să le pună la dispoziția interesului public. “Vedem bine că grupul politic majoritar din Parlament nu întreprinde mare lucru în apărarea transparenței decizionale, în scoaterea la iveală a celor care se fac vinovați de suspiciuni de acte de corupție. Pentru că, vorba aia: "Главное, в ходе следственных действий не выйти на самих себя…" Dar, nici deputații din opoziție, în afară de declarații politice sau populiste, nu sunt interesați să ajute interesului public. Care dintre ei a demarat o investigație proprie, una calitativă care să servească drept referință credibilă? În acest context, am o întrebare către doamna deputat, Cazacu Victoria, dată afară din majoritatea parlamentară și devenită astfel neafiliat. Cu ce anume se ocupă dnei acum în Legislativ, ce face pentru oameni și cum își justifică salariul primit de la contribuabili? Rămasă fără partid, dânsa ar putea să se pună la dispoziția cetățenilor, să afle adevărul alături de ei. Dacă nu are suficiente cunoștințe și experiență în elaborarea unor demersuri și interpelări, în interacțiunea cu instituțiile statului, poate cere ajutorul societății și experților în acest sens. Poate începe cu organizarea unei întruniri publice cu aceștia sau în cabinetul deputatului”, a mai declarat Grigoriu.
13:10
Astăzi a avut loc ceremonia festivă dedicată detașării unei echipe a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru participare în misiuni de serviciu în cadrul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de vară, Paris 2024. Este pentru prima dată când Republica Moldova este reprezentantă în rândul forțelor de securitate și ordine publică la Jocurile Olimpice.Cei 13 polițiști și carabinieri detașați vor fi recunoscuți printre forțele de securitate participante la Jocurile Olimpice prin emblema țării, pe care o vor purta cu mândrie pe mâna stângă. Acești profesioniști au acumulat experiență în gestionarea numeroaselor acțiuni de asigurare a ordinii publice și securității în cadrul diferitor celule de criză, au contribuit la desfășurarea în siguranță a mii de evenimente publice și, alături de colegii lor, au asigurat securitatea Summitului Comunității Politice Europene, au avut grijă de refugiații războiului din Ucraina și au intervenit în gestionarea situațiilor de criză cu care s-a confruntat Republica Moldova în ultimii ani la frontieră.Reprezentând Republica Moldova, alături de alte 50 de țări, echipa noastră se va alătura omologilor francezi din domeniul securității publice pentru a efectua misiuni de patrulare pe domeniul public, de pază și protecție la obiective și misiuni de descurajare, în colaborare cu echipe internaționale mixte, sub comanda omologilor francezi.Ei vor contribui la securizarea terminalelor și a procesului de transport al pasagerilor la aeroportul „Charles de Gaulle”, în scopul securizării zonelor dens populate, precum și la combaterea criminalității prin monitorizarea comportamentelor sau situațiilor care ar putea constitui un risc în vederea combaterii terorismului sau a oricărei forme de criminalitate. Astfel, participarea lor va contribui la creșterea nivelului de securitate și de descurajare în principalele locuri care urmează să fie vizitate de turiștii din regiune.„Această misiune înseamnă o mare reușită pentru noi toți, pentru că invitația din partea Franței vine să recunoască profesionalismul, capacitatea instituțiilor noastre de  a participa la asigurarea ordinii publice și securității pe continent, nu doar acasă”, a declarat Președinta Republicii Moldova Maia Sandu, exprimându-și încrederea că polițiștii și carabinierii detașați vor împărtăși în această misiune experiența lor și vor învăța din experiența altor state.„Startul participării noastre la misiuni internaționale în Europa arată că Moldova și MAI au pornit pe calea europeană și că integrarea în Uniunea Europeană este cu un pas mai aproape, iar pentru noi acest lucru înseamnă o viață mai bună, în siguranță”, a menționat Ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros.Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Franței în Republica Moldova a mulțumit autorităților moldovenești pentru că au dat curs solicitării Franței de a oferi suport operațional pentru forțele franceze de securitate internă, alături de alți parteneri, accentuând că securitatea și siguranța la Jocurile Olimpice constituie o prioritate absolută pentru autoritățile franceze.
12:30
Două persoane au decedat în urma unui grav accident de circulație în raionul Râșcani. Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat  la ora 08:17. Potrivit informațiilor recepționate, accidentul a avut loc pe traseul M-5 Bălți –Edineț, unde un automobil de model Renault  Kango  s-a tamponat cu un autocar de model Neoplan de pe ruta Chișinău – Kiev.La fața locului au fost îndreptate două echipe de salvatori, solicitați pentru a efectua lucrări de descarcerare a două persoane, care au rămas blocate între fiarele automobilului.Către ora 08:31, angajații IGSU au reușit să deblocheze din fiarele autovehiculului avariat corpul neînsuflețit al unui bărbat în vârstă de 74 de ani, precum și o femeie în stare inconștientă de 69 de ani.Femeia a fost predată de urgență medicilor, ajunși la fața locului, care ulterior au constatat decesul acesteia în ambulanță. Cei 19 pasageri, care se aflau în autocarul de rută nu au avut de suferit.Cauza și circumstanțele producerii accidentului urmează a fi stabilite de organele de resort.
12:20
Astăzi, Uniunea Europeană a predat 40 de vehicule de patrulare și 100 camere video corporale Inspectoratului General al Poliției (IGP) în cadrul unui proiect finanțat de UE și implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în Republica Moldova. Donația, în valoare de 660 000 euro, are drept scop consolidarea capacităților poliției de a răspunde prompt în situații de urgență și de a proteja drepturile persoanelor care trăiesc în comunitățile locale.Camerele video corporale vor spori responsabilitatea poliției, vor proteja drepturile cetățenilor moldoveni, precum și ale refugiaților ucraineni și ale cetățenilor țărilor terțe. Acestea vor contribui la sporirea transparenței interacțiunilor. Automobilele de patrulare vor fi repartizate pe teritoriul țării pentru a consolida capacitățile IGP de a răspunde în timp util la orice situație de urgență. Ceremonia de predare-primire a avut loc la sediul IGP din Chișinău, în prezența Comisarului European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér VÁRHELYI, a Ministrului Afacerilor Interne din Republica Moldova, Adrian EFROS, și a Șefului de programe al OIM Moldova, Damien Fresnel.  „Acest generos suport din partea UE, în valoare de 660 000 euro (aproximativ 13,6 milioane lei), este menit să răspundă nevoilor stindente exprimate de autoritățile naționale în contextul situațiilor de urgență (criza refugiaților, securizarea frontierelor, liniile de solidaritate și criza energetică). Acesta va consolida în continuare capacitățile naționale în conformitate cu acquis-ul UE, și va spori încrederea cetățenilor prin dezvoltarea Poliției Comunitare. Donația de astăzi reflectă angajamentele comune UE-Moldova de a spori protecția celor mai vulnerabili, fie ei moldoveni și/sau refugiați, și de a oferi polițiștilor și polițistelor din Moldova cele mai bune condiții pentru a-și desfășura activitatea într-un mediu solicitant și în continuă schimbare. Suntem convinși că asistența acordată astăzi va contribui la continuarea dezvoltării unei poliții moderne, responsabile și digitale, care aplică legile și este mai aproape de cetățenii săi”, a declarat Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér VÁRHELYI.Ministrul Efros: „Republica Moldova și-a reafirmat rolul crucial de punte între Uniunea Europeană și Ucraina, facilitând evacuarea și tranzitul în siguranță al persoanelor afectate de conflict. Proiectul nostru continuă să acorde prioritate oferirii unor condiții demne de găzduire, asistență medicală de urgență, protecție și rute de tranzit sigure pentru refugiații ucraineni care caută siguranță și stabilitate. Vă mulțumim pentru cooperarea, angajamentul și colaborarea dumneavoastră acordată pentru a ne consolida încrederea, pentru a oferi sprijin persoanelor care fug de teroare, ca să găsească un refugiu sigur în comunitățile noastre locale.”„Republica Moldova a fost o gazdă deosebit de primitoare și receptivă la nevoile umanitare enorme din februarie 2022. Pe măsură ce războiul intră într-o fază prelungită, amploarea nevoilor umanitare rămâne uriașă. Intensificarea măsurilor de gestionare a frontierelor, cu sprijinul financiar generos și continuu al Uniunii Europene, va permite furnizarea de asistență și protecție persoanelor afectate de conflict care traversează frontierele și va asigura garantarea traseelor în condiții de siguranță sunt facilitate prin politici și proceduri bazate pe respectarea drepturilor”, a declarat Damien Fresnel, Șef de Programe OIM Moldova.Donația a fost efectuată în cadrul proiectului finanțat de UE în valoare de 15 000 000 euro „Sprijinirea protecției, tranzitului, întoarcerii voluntare și informate și a reintegrării cetățenilor Parteneriatului Estic și a cetățenilor din țările terțe afectați de conflictul din Ucraina”, ca parte a eforturilor comune ale UE și OIM de a sprijini Ministerul Afacerilor Interne și agențiile sale specializate în asigurarea căilor pentru migrația legală și securitatea frontierelor, precum și în protejarea drepturilor refugiaților în timpul șederii prelungite în Moldova din cauza războiului desfășurat la scară largă pe teritoriul Ucrainei.În Europa, Moldova este printre statele care primesc cei mai mulți refugiați care au părăsit Ucraina din cauza războiului. Peste 1,1 milioane de persoane din Ucraina au intrat pe teritoriul Republicii Moldova începând cu 24 februarie 2022, dintre care aproximativ 120 000 încă locuiesc în țară.
11:40
Reprezentanții Procuraturii Generale, Serviciului de Informații și Securitate, Biroului de Migrație și Azil, dar și cei ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt așteptați luni, 15 iulie, la raport în Parlament, după crima din sectorul Râșcani al Capitalei, unde un membru al unei organizații criminale a fost împușcat mortal.„Nu este primul caz, au mai fost, dar acesta este diferit prin faptul că persoana asasinată era cu antecedente penale. Din păcate, se afla la libertate datorită deciziei unui judecător și acest lucru nu poate rămâne fără să luăm o atitudine”, a spus Carp, în debutul ședinței Legislativului.Deputatul a precizat că luni, la ora 10:00, va avea loc o ședință comună a comisiilor pentru securitate și cea juridică. „Este vorba și de decizia unui judecător. Vor fi audiate câteva instituții. Iar rezultatele acelor audieri propun să le auzim la următoarea ședință plenară”, a adăugat deputatul PAS.La ședința comună a comisiilor vor fi audiați responsabilii de la PG, SIS, Inspectoratul pentru migrație, CSM. „Rog să adresați întrebarea să știm câte cazuri mai avem, să știm câți astfel de vizitatori care tare își doresc azil în Moldova și la ce etapă se află examinarea solicitărilor lor”, a solicitat speakerul Igor Grosu.
10:30
Președintele român Klaus Iohannis a declarat miercuri, la summitul Alianței Nord-Atlantice (NATO), care se desfășoară la Washington, că Rusia rămâne „cel mai mare risc pentru securitatea europeană” și că va fi agreat un sprijin pentru partenerii afectați de război. "Sprijinim Ucraina, sprijinim Republica Moldova, donăm Patriot - pentru că putem şi pentru că considerăm că aşa este corect. România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor de orice fel într-un stat care are forţa, energia şi capacităţile să exporte securitate în întreaga regiune. România a devenit mai sigură, mai puternică şi mai implicată, în special în ultimii 10 ani. Pretenţia noastră e, ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen Patriot, să fim compensaţi rezonabil", a declarat Iohannis. "În CSAT am discutat acum câteva zile in extenso această chestiune şi am dat un mandat ministrului apărării şi se negociază, iar dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb, sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat. Dar cred că vom obţine şi sisteme care vor fi livrate mai repede care să compenseze donarea acestui sistem Patriot", a mai spus președintele României. El a menţionat că România acordă în acest context o importanţă deosebită Republicii Moldova şi că Republica Moldova este reflectată în declaraţia finală a NATO. "Vom agrea un sprijin sporit pentru alți parteneri vulnerabili afectați de războoi. Pentru noi importanța cea mai mare o acordăm R Moldova. În declarația finală, R Moldova e reflectată adecvat. Trebuie sprijinită să contracareze atacurile hibride ale Rusiei", a mai precizat Iohannis.
10:10
A fost identificat un sediu pentru Procuratura Anticorupție (PA). Executivul a aprobat transferul unei clădiri din strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, unde în prezent se află Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB).Potrivit comunicatului emis de PA, identificarea unui sediu potrivit va permite angajarea personalului, va asigura funcționarea optimă a instituției și va permite acesteia să răspundă la cerințele și nevoile sporite în lupta împotriva corupției.Procuratura Anticorupție a transmis deja către Procuratura Generală un plan detaliat privind modalitățile de transfer a personalului, bunurilor, arhivei, dosarelor și altor materiale din actuala locație, clădirea Centrului Național Anticorupție. Un plan similar urmează a fi transmis din partea Ministerului Justiției, ANI și din partea SPCSB până pe data de 12 iulie, 2024.„La 28 iunie 2024, Ministerul Justiției a informat procurorul general că „Guvernul Republicii Moldova a agreat, cu instituțiile corespunzătoare, transferul clădirii din municipiul Chișinău, strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 26 pentru sediul Procuraturii Anticorupție”, scrie în comunicatul Procuraturii Anticorupție.În prezent, instituția are aproape 200 de angajați.Până acum, au fost examinate mai multe opțiuni, clădiri din proprietatea statului, dar fie nu le-au convenit procurorilor, fie actualii rezidenți s-au opus, cum a fost în cazul Academiei de Științe a Moldovei.Acum, Procuratura Anticorupție se află în clădirea Centrului Național Anticorupție (CNA), unde angajații procuraturii ocupă 40 de birouri, cu o suprafață de 950 de metri pătrați.
09:50
Liderii celor 32 de ţări NATO reuniţi la Washington au stabilit principalele direcţii, orientări şi principii ale alianţei în raport cu situaţia actuală de securitate, în care Ucraina joacă un rol central. Potrivit Declaraţiei summitului, NATO sprijină „calea ireversibilă” a Ucrainei de a se alătura alianţei în viitor. O altă nuanţă de remarcat este limbajul mai critic la adresa Chinei decât în declaraţiile summiturilor anterioare. China este văzută ca un „facilitator decisiv” al războiului Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, textul stipulează că nu poate fi exclusă posibilitatea unui atac împotriva suveranităţii şi integrităţii teritoriale a aliaţilor şi de aceea trebuie întărită postura de descurajare. În plus, aliaţii nu exclud ca operaţiunile hibride împotriva lor să poată atinge nivelul unui atac armat, ceea ce, spun ei în declaraţie, „ar putea determina Consiliul Nord-Atlantic să invoce articolul 5 din Tratatul de la Washington”. Nu în ultimul rând, liderii NATO solicită Rusiei să îşi retragă toate forţele din Republica Moldova şi Georgia, staţionate acolo fără acordul acestora, şi promit sprijin Chişinăului.Regiunea Mării Negre este menţionată în declaraţia finală alături de cea a Balcanilor de Vest, aliaţii afirmând că "rămânem puternic angajaţi pentru securitatea şi stabilitatea lor"."Vom continua să dezvoltăm dialogul politic şi cooperarea cu Balcanii de Vest pentru a susţine reformele, pacea regională şi securitatea, şi a contracara influenţele maligne, inclusiv dezinformarea, ameninţările hibride şi cibernetice din partea unor actori statali şi nestatali", menţionează liderii aliaţi în textul adoptat privind această regiune.
10 iulie 2024
19:20
Procuratura Generală oferă detalii despre procesul extrădării cetățeanului turc, omorât astăzi în sectorul Râșcani al capitalei. La data de 26 mai 2022, pe teritoriul Republicii Moldova a fost reținut cetățeanul turc nominalizat, anunțat anterior în căutare internațională de către autoritățile de drept ale Marii Britanii.Acesta a fost plasat în arest în vederea extrădării.Autoritățile britanice îl căutau pentru:- Executarea unei pedepse de 21,5 ani privațiune de libertate pentru comiterea infracțiunilor de deținere de arme de foc și muniții și comiterea altor fapte ilegale;- Tragerea la răspundere penală pentru infracțiuni legate de traficul ilegal de droguri;- Investigarea faptelor de conducere a unei organizații criminale, instigare la traficul ilicit de droguri și contrabandă cu droguri, pregătirea pentru furnizarea unui drog controlat și alte fapte legate de falsificare de acte.Pe parcursul anilor 2022 – 2023, autoritățile competente ale Republicii Moldova au primit în total 4 cereri de extrădare din partea Marii Britanii (Ministerul Justiției - 1 și Procuratura Generală - 3), care în termenii legali și conform prevederilor art.544 Cod de procedură penală, au fost înaintate în instanța de judecată și la moment, se află în examinare.La câteva zile după reținere, bărbatul a depus o cerere de azil către Inspectoratul General pentru Migrație (IGM). Acest fapt, în coroborare cu prevederile legale care nu permit extrădarea persoanelor cărora li s-a acordat dreptul de azil, a dus la imposibilitatea examinării în fond a demersurilor de extrădare, până la luarea unei hotărâri definitive și irevocabile pe cererea adresată Inspectoratului General pentru Migrație.În octombrie 2022, IGM a emis Decizia de respingere a cererii de azil. Această decizie a fost atacată de numit și avocatul lui prin trei acțiuni în contencios administrativ (Judecătoria Chișinău sediul Râșcani). În urma unor multiple peregrinări a cazului de la judecătoria de fond la Curtea de Apel, hotărârea pe fondul cauzei și anume menținerea Deciziei IGM, a fost luată abia peste doi ani, la data de 03.07.2024.Faptul tergiversării îndelungate a examinării cererii de azil, de la depunere până în prezent, a dus la imposibilitatea menținerii în stare de arest a persoanei, și aplicarea unei măsuri preventive alternative, reieșind din faptul, că pe o cerere de extrădare, Codul de procedură penală prevedere posibilitatea menținerii în stare de arest până la 180 de zile.Despre situația creată, Procurorul General a informat și sesizat la 03.04.24 Consiliul Superior al Magistraturii, cu descrierea detaliată a faptelor de tergiversare la examinarea în contencios administrativ. La 31.05.2024, CSM ne-a informat că Inspecția judiciară a respins ca neîntemeiată adresarea Procurorului General. Decizia dată a fost contestată și nu avem în prezent un răspuns final.
16:50
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Franța își vor putea converti permisele de conducere. În acest sens, Executivul a aprobat semnarea unui acord între guvernele celor două state. Potrivit documentului, necesitatea de a susține un test teoretic și/sau practic în procesul de convertire a permiselor va fi exclusă. Astfel, vor fi sprijiniți cetățenii moldoveni aflați în Franța și facilitat traficul rutier între cele două state.  Republica Moldova are semnate deja șase tratate de recunoaștere reciprocă a permiselor de conducere cu Turcia, Lituania, Italia, Albania, Spania, Grecia și o declarație comună de intenție cu Germania, privind transcrierea permiselor de conducere.
16:40
Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere Olivér Várhelyi a avut astăzi o întrevedere cu Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.Oficialii au discutat despre următorii pași în cooperarea UE-Moldova și suportul ce urmează a fi acordat Moldovei.Totodată, Comisarul a felicitat-o pe Președinta Maia Sandu pentru progresele țării în materie de reforme, de la depunerea cererii de aderare la UE.Întrevederea cu Președinta Maia Sandu a avut loc după ce Comisarul Várhelyi a lansat procedura de screening bilateral pentru aderarea Moldovei la UE. Screening-ul bilateral este prima etapă a negocierilor, prin care țara candidată este invitată să prezinte stadiul în care se află pregătirile sale pentru adoptarea și punerea în aplicare a acquis-ului UE, precum și măsurile pe care intenționează să le ia pentru a-și alinia în continuare legislația la cea a UE.
16:40
Noi detalii despre bărbatul care a fost împușcat mortal în plină zi, la terasa Coffee Point, din sectorul Rîșcani al capitalei. Potrivit surselor PulsMedia.MD, acesta s-a dovedit a fi un bărbat de 41 de ani, liderul unei grupări criminale din nordul Londrei, care ar fi evadat dintr-o închisoare din Turcia. Acesta a fost capturat de INI și urma a fi extrădat.Este vorba despre cetățeanul turc, Izzet Eren, în vârstă de 41 de ani, care în 2015 a fost condamnat la 21 de ani de închisoare pentru o infracțiune cu arme de foc, care s-ar fi soldat cu moartea a doi polițiști.Liderul principal al bandei Tottenham Turks își ispășea pedeapsa într-o închisoare  din Londra, când a fost transferat la o închisoare din Turcia în august 2019 și a fugit din arest o lună mai târziu.Eren a fost arestat de londonezi în octombrie 2015, după ce a fost prins cu un pistol încărcat și o mitralieră în nordul Londrei, în timp ce se presupune că se îndrepta să efectueze o împușcătură.S-a încercat să-l scoată pe Eren din duba închisorii în timp ce era transferat de la închisoare la Wood Green Crown Court, două luni mai târziu. Poliția a reușit să împiedice complotul, dar l-a împușcat pe Jermaine Baker, în vârstă de 28 de ani, în acest proces.Potrivit unui raport al poliției londoneze, la momentul morții dlui Baker, Eren a mai comis o infracțiune de trafic de droguri și s-a întors în Regatul Unit încălcând un ordin de deportare.Potrivit presei engleze Eren este căutat și în Turcia pentru crimă. Cetățeanul turc făcea parte dintr-o bandă care avea o dispută de lungă durată cu banda rivală Hackney Turks.În această dispută au avut loc "numeroase împușcături și crime începând din 2009, atât în Londra, cât și în Turcia.Sursele Pulsmedia din cadrul INI au ținut să menționeze că cetățeanul turc a fost reținut de INI și urma să fie extrădat autorităților londoneze. însă astăzi acesta a fost împușcat mortal de un individ mascat care se deplasa cu o trotinetă electrică.Acesta nu a fost extrădat până acum, deoarece a depus cerere de azil. Acum doi ani i-a fost refuzată procedura de azil, dar până la moment nu există o decizie definitivă a instanței de judecată pe acest caz.Mai mult, acesta a fost plasat în arest, cu ulterioara extrădare, dar a fost eliberat din arest în urma deciziei instanței de judecată.
14:20
Primarul General, Ion Ceban, scrie că, astăzi, angajații Primăriei Chișinău s-au pomenit pe holurile instituției cu unii consilieri PAS din CMC, făcând show. „Singura instituție media care a venit la eveniment nu a prezentat în întregime replica viceprimarului Irina Gutnic, deși aceasta a fost vizată direct în declarațiile PAS. Colegii au filmat și finalul, unde Irina Gutnic vine cu clarificări în legătură cu acuzațiile aduse,” precizează edilul.În context, adaugă Ion Ceban, acest show a avut ca scop intimidarea angajaților Primăriei Chișinău și inducerea în eroare a publicului în legătură cu activitatea consilierului PAS în cadrul „Autocomtrans”.Primăria Chișinău este unica instituție publică, unde, spre deosebire de Guvern, Parlament, Președinție și alte instituții publice, presa are acces în clădirea instituției.Vă propunem să vizualizați întregul show făcut de consilierii PAS din CMC.
13:30
Alternativa Clinic, administrată de Fertil Med SRL, fondatorii fiind familia Moșin și avocatul personal al Alei Nemerenco și al Maiei Sandu, este obligată să dețină autorizația pentru prestarea serviciilor de fertilizare in vitro. Acesta este ultimul răspuns oferit de Agenția de Transplant la interpelarea redacției telegraph.mdPotrivit Agenției de Transplant, prestatorii de servicii medicale publici și/sau privați care asigură serviciile de reproducere asistată medical își desfășoară activitatea în baza: a) autorizației sanitare de funcționare, eliberată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică; b) certificatului de acreditare, eliberat de Consiliul National de Evaluare și Acreditare în Sănătate; c) Regulamentului privind aplicarea tehnologiilor asistate medical, aprobat de Consiliul Național pentru Reproducerea Asistată Medical după coordonarea acestuia cu Ministerul Sănătății; d) autorizării activităților de donare, prelevare, control, prelucrare, conservare, stocare, distribuire și utilizare la om a țesuturilor și celulelor reproductive, conform Legii nr.42/2008 privind transplantul de organe, țesuturi și celule umane.Aceste condiții sunt obligatorii începând cu 1 ianuarie 2023, iar Alternativa Clinic, care și-a început activitatea în iulie 2023, nu deține o autorizație prevăzută la art. 18 din Legea Nr. 138 din 15.06.2012 privind sănătatea reproducerii, normă la care a făcut trimitere Agenția de Transplant.Astfel, Agenția de Transplant a contrazis-o pe Ala Nemerenco, ministru al Sănătății, clienta unui fondator al Alternativa Clinic. Potrivit ministrului Sănătății, în prezent nu există instituții medicale care dețin autorizația pentru fertilizarea in vitro. Totuși, ea nu a făcut vreo referire la o normă legală care ar absolvi Alternativa Clinic de obligația de a dețină autorizația obligatorie începând cu 1 ianuarie 2023, și nici nu a precizat că celelalte instituții medicale care prestează servicii de fertilizare in vitro activează în temeiul acreditărilor eliberate anterior de către ANSP, valabile până la expirarea acestora, după care instituțiile medicale respective vor trebui să obțină autorizația specială prin intermediul Agenției de Transplant.Răspunsul Agenției de Transplant la interpelarea telegraph.md este o dovadă oficială a faptului că Alternativa Clinic prestează servicii de fertilizare in vitro în mod clandestin. Mai mult, fără a deține actele necesare, a semnat cu Primăria Chișinău cel puțin un contract de parteneriat, iar pentru anul 2024 are semnat un contract cu CNAM, valoarea căruia este de peste 1,4 milioane de lei.Este de menționat faptul că Agenția de Transplant nu a putut explica dacă Alternativa Clinic a primit vreo derogare de la executarea legii pentru a activa fără autorizația necesară. De asemenea, Agenția de Transplant nu a răspuns la întrebarea dacă a întreprins careva acțiuni în vederea stopării activității ilegale a instituției medicale Alternativa Clinic, respectiv nu sunt întreprinse măsuri de prevenire a infracțiunilor medicale și se admite încălcarea drepturilor pacienților care efectuează fertilizări in vitro la Alternativa Clinic.Subliniem și faptul că, în loc să răspundă punctual la întrebările primite de la redacția telegraph.md, Agenția de Transplant a făcut trimitere la un comunicat de presă care nu există nici pe pagina web a instituției, nici pe pagina de pe rețeaua de socializare Facebook. În acest context, este important de menționat că instituțiile sunt obligate să răspundă la solicitări fără a face trimitere la vreun comunicat de presă sau la altă informație publicată anterior.”Controlul asupra calității activităților de donare, prelevare, control, prelucrare, conservare, stocare, distribuire și utilizare la om a țesuturilor și celulelor reproductive în domeniul reproducerii asistate medical este efectuat de Agenția de Transplant și se menține printr-un sistem de control al calității și de testare a tuturor activităților desfășurate de prestatorii de servicii medicale publici și/sau privați. În scopul garantării calității şi siguranței celulelor şi/sau a țesuturilor reproductive care urmează să fie utilizate pentru tehnologiile de reproducere asistată medical, Agenția de Transplant are dreptul să organizeze inspecții şi să pună în aplicare măsuri de control adecvate privitor la: a) activitățile de donare, prelevare, control, prelucrare, conservare, stocare, transport şi livrare de țesuturi sau celule, incluzând procedurile şi activitățile efectuate în conformitate cu prezenta lege; b) documentele sau registrele care se țin în conformitate cu prezenta lege; c) cazurile de reacții şi efecte adverse grave”, este stabilit în art.18 alin.(2) și (3) din Legea nr.138/2012, însă Alternativa Clinic nu poate fi supusă controlului efectuat de către Agenția de Transplant deoarece nu deține o autorizație valabilă, respectiv instituția medicală nu este un subiect care poate fi inclus în planurile de control periodic sau care poate fi supus controlului inopinat, pe această cale fiind încălcate drepturile pacienților la servicii medicale de înaltă calitate.Potrivit art. 9 alin. (13) din legea menționată mai sus, în domeniul reproducerii asistate medical sunt interzise prestarea serviciilor de reproducere asistată medical în lipsa unei autorizații sanitare de funcționare eliberate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică și în lipsa autorizației eliberate de Ministerul Sănătății la propunerea Agenției de Transplant. În acest sens, potrivit art. 22 din aceeași lege, nerespectarea prevederilor legale atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravențională sau penală, conform legii.Conform art. 214 din Codul penal al Republicii Moldova, practicarea medicinei ca profesie sau a activității farmaceutice de către o persoană care nu are licență sau altă autorizație, dacă aceasta a cauzat din imprudență o vătămare a sănătății, se pedepsește cu amendă în mărime de la 550 la 850 unități convenționale sau cu închisoare de până la 2 ani. Aceleași acțiuni care au cauzat din imprudență decesul victimei se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani.Așa cum a anunțat anterior, redacția telegraph.md va depune și alte demersuri referitoare la activitatea dubioasă a instituției medicale Alternativa Clinic, mai ales după ce au fost acumulate suficiente răspunsuri oficiale care confirmă faptul că această entitate activează fără să dețină toate actele necesare. Clinica se află în prezent sub protecția specială a Alei Nemerenco și a altor instituții controlate de către actuala guvernare, fiind posibil și un trafic de influență, inclusiv cu folosirea numelui președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care și ea este clienta avocatului ce deține 10% din capitalul social al Fertil Med SRL (Alternativa Clinic).
13:30
Noi detalii despre omorul comis astăzi în sectorul Rîșcani al capitalei. Poliția examinează versiunea unei reglări de conturi între grupări sau lichidarea intenționată a acestuia pentru a împiedica unele declarații pe care le-ar fi putut face într-un dosar. Potrivit oamenilor legii, bărbatul de 41 de ani care a fost ucis este de origine turcă și făcea parte dintr-o grupare criminală.  Acesta a fost anunțat pe canalele Interpol de către autoritățile de drept ale Regatului Unit al Marii Britanii, cu scop de arest și extrădare, fiind învinuit de comiterea unor infracțiuni de contrabandă și comercializarea heroinei. Acesta nu a fost extrădat până acum, deoarece a depus cerere de azil. Acum doi ani i-a fost refuzată procedura de azil, dar până la moment nu există o decizie definitivă a instanței de judecată pe acest caz.  Mai mult, acesta a fost plasat în arest, cu ulterioara extrădare, dar a fost eliberat din arest în urma deciziei instanței de judecată. „Îndemnăm la calm cetățenii, la moment toată poliția este mobilizată pentru a reține suspectul. Rugăm șoferii să fie cooperanți și să nu fie deranjați de verificările care se efectuează în capitală și suburbii”, se arată în mesajul Poliției.
12:20
Atac armat în capitală! Un bărbat, care se afla la o terasă în sectorul Rîșcani din capitală, a fost împușcat mortal. Potrivit poliției, un bărbat a efectuat câteva împușcături din mers, pe trotinetă, în direcția altuia. Persoana de origine străină în care s-a tras a decedat. Angajații tuturor subdiviziunilor specializate se află la fața locului.Potrivit surselor Pulsmedia, poliția a fost alertată despre acest caz de către un martor ocular. Acesta a comunicat că un bărbat de aproximativ 35 de ani a fost împușcat mortal la terasa de la Coffe Point de pe strada Kiev din sectorul Rîșcani.Pistolarul avea cagulă pe cap, era îmbrăcat într-un maiou alb, șorți negri și se deplasa cu o trotinetă electrică BOLT. După ce a efectuat împușcăturile acesta s-a deplasat spre strada Alecu Russo.În prezent poliția este în alertă și efectuează măsuri speciale de identificare și reținere a pistolarului.
11:00
Rusia a anunțat marți că a emis un mandat de arestare pe numele opozantei în exil Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi, care a murit în închisoare în februarie, sub acuzația de „participare la un grup extremist”. „Iulia Borisovna (Navalnaia) s-a sustras anchetei preliminare și, prin urmare, a fost pusă pe lista persoanelor căutate”, a anunțat pe Telegram serviciul de presă al tribunalului din Moscova. La începutul lunii mai, Iulia Navalnaia l-a numit pe președintele Vladimir Putin „mincinos, hoț (și) criminal”, înainte de învestirea liderului de la Kremlin pentru un al cincilea mandat. „Țara noastră este condusă de un mincinos, un hoț și un ucigaș. Dar acest lucru se va sfârși cu siguranță”, a declarat Navalnaia. Anterior acestei declarații, Kremlinul o acuzase pe Iulia Navalnaia că și-a pierdut „rădăcinile” rusești. „Această Iulia Navalnaia pe care ați menționat-o este din ce în ce mai mult unul dintre acei oameni care își pierd rădăcinile, își pierd legătura cu patria lor, își pierd înțelegerea patriei lor, nu mai simt pulsul țării lor”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, ca răspuns la o întrebare a unui jurnalist.
10:30
România a transmis Rusiei, marți, un mesaj puternic de susținere a Ucrainei, într-o declarație comună care a fost semnată împreună cu SUA, Germania, Italia și Olanda.  În acest document, care a fost publicat și de Administrația Prezidențială, este anunțat oficial pachetul militar de apărare a Ucrainei, format din cinci sisteme antirachetă Patriot - unul dintre acestea fiind donat de către România, iar alte două de către SUA și Germania.De asemenea, Țările de Jos și ”alți parteneri” nespecificați donează Ucrainei componente care sunt necesare pentru a permite funcționarea unei baterii Patriot suplimentare, în timp ce Italia trimite un sistem SAMP-T suplimentar.”Lucrăm la anunțarea în acest an a altor sisteme strategice de apărare aeriană pentru Ucraina.” - se mai precizează în declarația comună.Recent, Rusia a anunțat că a distrus două sisteme de lansare a apărării antiaeriene Patriot. În replică, Ucraina a afirmat că, de fapt, Moscova a lovit ținte momeală, concepute pentru a-i scăpa pe ucraineni de rachetele inamice costisitoare. Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmațiile niciuneia dintre părți. 
09:20
Spania s-a calificat, marți, în finala EURO 2024, după ce a trecut în semifinale, la Munchen, de Franța, scor 2-1."Cocoșii" au deschis scorul în minutul 9, la prima ocazie de gol, prin Kolo Muani.Ibericii au întors rezultatul în doar câteva minute. Yamal a punctat în minutul 21 și a devenit astfel cel mai tânăr marcator din istorie la un Campionat European.Patru minute mai târziu, Dani Olmo și-a adus echipa în avantaj. În ultimul act al competiției, Spania va întâlni învingătoarea din partida Olanda - Anglia.
9 iulie 2024
22:10
Un copil de 8 ani și tatăl acestuia au decedat acum câteva ore într-un grav accident rutier la Taraclia, produs pe drumul de legătură Copceac-Cairaclia.La fața locului polițiștii au stabilit preliminar că un BMW, condus de un bărbat de 32 de ani care a pierdut controlul mașinii, s-a tamponat într-un copac.În urma impactului, șoferul, dar și un pasager- fiul acestuia cu vârsta de 8 ani, au decedat la fața locului.Pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.
15:30
Sergiu Caraman, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii pleacă în concediu până la sfârşitul lunii august. Solicitarea de odihnă a fost depusă chiar în timpul şedinţei în care a şi fost ales preşedinte al CSM. "-Următoarea cerere am depus-o eu pentru a cordarea concediului de odihnă anual şi înaintez declaraţia de abţinere de la examinarea acestui subiect. -Propunem dacă aţi declarat abţinere, să fie raportorul.-Da, a fost depusă o cerere prin care domnul Caraman, deci, solicită acordarea concediului de odihnă anual, cu durata de 28 de zile calendaristice şi 15 zile lucrătoare, pentru perioada de activitate 2023-2024. Începând cu 10 iulie 2024 până la 28 august 2024 inclusiv. Cu 8 voturi pro, cererea este acceptată "Potrivit regulamentului, Consiliul va fi condus de către un preşedinte interimar până la revenirea lui Sergiu Caraman din concediu.
14:00
Banca Mondială va continua să sprijine financiar, tehnic și cu expertiza necesară realizarea proiectelor pentru sporirea calității vieții în Republica Moldova. Asigurarea a fost dată de vicepreședinta Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Antonella Bassani, la o întrevedere cu prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul primei sale vizite în R.Moldova, de la numirea în această funcție. Premierul Dorin Recean a mulțumit vicepreședintei Băncii Mondiale pentru parteneriatul solid dintre instituția financiară și Republica Moldova, care ajută autoritățile să realizeze agenda de reforme și proiecte cu impact direct asupra tuturor locuitorilor țării. Antonella Bassani a felicitat autoritățile de la Chișinău cu ocazia demarării negocierilor de integrare europeană, menționând că această cale va oferi multiple posibilități și oportunități, iar Banca Mondială va ajuta la valorificarea acestora. „Vă vom oferi întregul nostru suport: financiar, tehnic și de expertiză pentru a vă ajuta în ariile prioritare”, a spus vicepreședinta Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală. Prim-ministrul a specificat că autoritățile sunt axate, în prezent, pe măsuri de menținere a creșterii economice și de sporire a încrederii investitorilor în economia moldovenească. În acest sens, au fost amintite acțiunile pentru asigurarea unui mediu de afaceri prietenos și sigur, cu accent pe reforma justiției.  În context, Antonella Bassani a reliefat rolul Agenției de Garantare Multilaterală a Investițiilor - MIGA, parte din grupul Băncii Mondiale. Instrumentele de garantare a investițiilor vor oferi o siguranță suplimentară investitorilor și vor asigura atragerea proiectelor inovaționale în economie, în contextul proximității agresiunii ruse în Ucraina. De asemenea, s-a discutat despre dezvoltarea pieței de capital din Republica Moldova, ceea ce va spori atractivitatea țării pentru investitorii străini, dar și va contribui la consolidarea rezilienței sistemului financiar. Portofoliul curent de asistență financiară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova constituie 2,55 miliarde de dolari. Lista proiectelor în derulare vizează îmbunătățirea calității educației, a serviciilor de sănătate, creșterea competitivității agriculturii, interconectarea energetică cu România, modernizarea serviciilor guvernamentale, sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, înregistrarea şi evaluarea funciară mai eficientă, accesul la apă și sanitație.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.