Parlamentul a înregistrat un proiect de lege care va reglementa activitatea psihologilor

Radio Chisinau, 10 iulie 2024 14:45

Un proiect de lege care își propune să reglementeze activitatea psihologilor în Republica Moldova, inclusiv psihologilor cu drept de liberă practică, a fost înregistrat în Parlament. Deputata fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, Liliana Grosu, a menționat că reglementarea profesiei de psiholog este dictată de mai multe necesități, una din ele se referă la necesitatea descrierii condițiilor legale pentru exercitarea activității psihologilor din sectorul public și privat, care să fie desfășurată în baza standardelor de calitate. O altă necesitate ține de importanța de a oferi mai multă siguranță și încredere beneficiarilor de asistență psihologică, a mai spus deputata în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 12 ore
21:05
Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracții Disneyland Paris cu ocazia Zilei Naționale a Franței, la 14 iulie, a intrat în Cartea Recordurilor (Guinness World Records), relatează Le Figaro, transmite News.ro.
20:45
Oamenii de știință au făcut o descoperire ADN crucială care ar putea ajuta la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de cancer, scrie News.ro.
20:25
Parlamentul găzduiește o expoziție de desene și eseuri ale unor elevi din țară, menită să promoveze educația incluzivă, să combată discriminarea și să încurajeze persoanele dezavantajate, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
20:00
Armata Națională urmează să recepționeze în această săptămână un lot de tehnică militară din partea Statelor Unite ale Americii care cuprinde 20 de unități de tehnică HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle). Mașinile vor fi utilizate de militarii Armatei Naționale în cadrul antrenamentelor și exercițiilor naționale și internaționale, informează Ministerul Apărării.
19:40
Pentru prima dată în Republica Moldova s-a desfășurat un curs de analiză senzorială a mierii naturale, nivelul 1, destinat somelierilor de miere. Acest eveniment de premieră, organizat săptămâna trecută, este adresat apicultorilor, procesatorilor și exportatorilor de miere de albine, precum și reprezentanților sectorului HoReCa, transmite MOLDPRES.
19:25
La Aeroportul Internațional Chișinău au început lucrările de pavare a terenului adiacent terminalului aerogării. Acestea vor fi desfășurate în câteva etape, transmite MOLDPRES. 
19:05
Peste 2500 de spectatori s-au bucurat de Festivalul de Film TIFF, desfășurat la Chișinău în perioada 28-30 iunie. Proiect satelit al celui mai important eveniment cinematografic din România, TIFF Chișinău a propus publicului proiecții de filme românești în premieră, evenimente speciale și întâlniri cu cineaști și actori de peste Prut, informează MOLDPRES.
18:45
Admiterea la universități, ciclul licență, se va face în anul curent, în premieră, online, prin intermediul platformei eadmitere.gov.md și va începe pe 22 iulie, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, transmite Radio Chișinău.
18:30
Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite, acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
18:05
În prima etapă de înscriere a elevilor în treapta liceală, circa 6 900 de cereri au fost înregistrate pe platforma escoala.chisinau.md. Informațiile au fost prezentate de șeful adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi, la ședința operativă a serviciilor primăriei capitalei, informează MOLDPRES.
Acum 24 ore
17:50
În după amiaza zilei de 15 iulie 2024, pompierii din sudul țării au fost solicitați la lichidarea unui incendiu de pădure. Apelul a fost recepționat la ora 14:52, iar potrivit informațiilor înregistrate focul a cuprins pădurea și iarbă uscată de la periferia municipiului Cahul.
17:35
Turiștii români din Bulgaria care preferă o experiență diferită de vacanța all inclusive riscă o amendă consistentă pentru încălcarea regulilor de pe plajele sălbatice. Fără vreun semn de avertisment, anumite zone sunt protejate iar autorități amendează pe orice aduce acolo cortul sau rulota.
17:15
Ora de Vârf, emisiune de dezbateri cu Corneliu Rusnac și invitatul permanent, comentatorul politic Ion Tăbârță.
17:00
Republica Moldova va împrumuta 40 milioane de dolari de la Banca Mondială pentru îmbunătățirea serviciilor hidrometeorologice și pentru consolidarea instituțiilor în vederea reacțiilor în cazul situațiilor de urgență. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat raportul pentru inițierea negocierilor Acordului de împrumut, se arată într-un comunicat de presă al Legislativului.
16:40
„Federația Tinerilor Basarabeni îndeamnă studenții care învață peste hotare să se reîntoarcă în Rep. Moldova, ținând cont și de parcursul european al Rep. Moldova. Este o nevoie acută de tineri bine pregătiți și dornici să facă treabă”, a declarat președinta Federației Tinerilor Basarabeni din România, Paula Bodlev, în cadrul emisiunii „Oameni și Idei” de la Radio Chișinău. Ea a subliniat rolul tinerilor în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, precizând că doar astfel putem să evoluăm ca și stat:
16:20
Miniștrii afacerilor externe ai Uniunii Europene sunt pregătiți să ignore Ungaria prin organizarea unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe în august, în loc să se deplaseze la Budapesta pentru o reuniune similară organizată de Ungaria premierului Viktor Orbán, relatează Politico Europe.
16:05
Inspectoratul General al Poliției reamintește despre restricțiile pe timp de caniculă pentru unitățile de transport a căror greutate depășește 20 de tone.
15:45
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un cod galben de pericol excepțional de incendiu.
15:30
Aderarea la UE este viitorul nostru, iar unica șansă de dezvoltare este să ne conectăm definitiv la spațiul european, susțin experți în cadrul unei dezbateri IPN la tema „Avantajele și responsabilitățile cetățeanului în consolidarea viitorului european al țării”. În același timp, experții atenționează asupra riscurilor venit din partea Federației Ruse pentru parcursul de aderare europeană a Republicii Moldova, transmite Radio Chișinău.
15:10
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat într-o conferință de presă susținută astăzi, 15 iulie, la București, că statul român ar putea cumpăra „Rețele Electrice de Distribuție Nord”.
14:55
Angajați din cadrul Biroului pentru Migrație și Azil și judecătorii implicați în dosarul cererii de azil a cetățeanului turc, dat în căutare internațională și asasinat la Chișinău, urmează să fie supuși unor anchete interne pentru a afla de ce s-a tărăgănat procesul. Astăzi au avut loc audieri pe acest subiect la Comisia parlamentară pentru securitate națională, apărare și ordine publică, transmite Radio Chișinău.
14:40
Autoritățile ucrainene au anunțat luni că un dezertor care încerca să fugă din Ucraina în Republica Moldova a fost ucis de poliția de frontieră, informează AFP, potrivit Agerpres.
14:20
Exportul de cereale provenite din Republica Moldova pe piața Uniunii Europene a cunoscut o majorare consistentă în ultimii ani.
14:00
Un procent destul de important de oameni din Republica Moldova sunt victime ale propagandei și dezinformării agresive pe care Rusia o duce în țara noastră, spune scriitoarea, criticul de artă și membra Consiliului Audiovizualului, Larisa Turea, în cadrul emisiunii Maluri de Prut, de la Radio Chișinău.
13:45
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat concurs pentru suplinirea, prin transfer temporar, a 10 posturi vacante de judecător la Curtea de Apel Chișinău și a șapte posturi vacante de judecător la Curtea de Apel Bălți, transmite BIZLAW.
13:25
Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană a Republicii Moldova, se află în aceste zile într-o vizită de lucru la Kiev, acolo unde a participat la un eveniment de omagiere a sacrificiului poporului ucrainean.
13:10
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de mâine, 16 iulie.
12:45
Istoria regretatei interprete Mădălina Manole.
12:40
Încasările la impozitul pe venit de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile au crescut cu 32,5% în șase luni ale anului 2024 comparativ cu perioada similară a anului 2023 și constituie 34,5 milioane lei. Datele au fost prezentate astăzi de Serviciul Fiscal de Stat (SFS).
12:30
12:25
Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, urmează să adreseze o cerere prealabilă Președinției Republicii Moldova, după ce șefa statului i-a retras toate distincțiile de stat, în urma dezvăluirilor de colaborare cu serviciile secrete ruse. Instanța de fond a declarat inadmisibilă acțiunea sa împotriva Maiei Sandu, pe motiv că Gorgan nu a respectat procedura prealabilă. Tocmai după ce va primi un răspuns din partea președintei Republicii Moldova, acesta va putea depune o altă cerere.
12:05
Președinta Maia Sandu a fost prezentă azi la Orhei, acolo unde a avut loc inaugurarea sediului Substației de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, care a fost construită și dotată după standarde europene.
12:05
Radio Chișinău anunță concurs de angajare pentru postul vacant de reporter.
11:45
O angajată a Poliției de Frontieră a fost rănită după ce a fost împușcată din întâmplare de către un coleg de-al său. Incidentul s-a produs duminică dimineața, 14 iulie, în jurul orei 08:00, pe teritoriul Sectorului Teritorial al Poliției de Frontieră Cahul.
11:30
În perioada 8-14 iulie 2024, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 757,12 milioane de lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control pentru perioada de referință în mărime de 105,8 %, iar, de la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 19,23 miliarde lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control la 109%.
11:10
Sesiunea suplimentară de bacalaureat începe astăzi, 15 iulie și se va desfășura până pe data de 19 iulie. Circa 3.288 de candidați vor susține probele de examen în 14 Centre de Bacalaureat, instituite în acest sens.
10:50
În această ediție îi ascultăm pe Daryl Hall și John Oates, Metallica, Green Day sau Radiohead.
10:35
Instituțiile de învățământ profesional tehnic au început de astăzi, 15 iulie 2024, concursul de admitere. În anul curent elevii pot opta pentru unul dintre cele peste 12.000 de locuri bugetare sau cele circa 7.000 de locuri cu achitarea taxei de studii, informează Ministerul Educației și Cercetării.
10:20
Noul stat român a apărut în anul 1918 și avea un caracter național – unitar prin integrarea provinciilor care au fost exploatate timp de decenii sau secole de către lacome centre de putere. Se putea realiza o dezvoltare fără să mai existe conducători dornici să-i transforme pe români în alte etnii și dezvoltarea a început să fie una accelerată, din moment ce se răspândeau mijloacele motorizate în fabrici și-n domeniul transporturilor, scrie Historia.ro.
10:20
La 8 iulie 2024, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a pretins să producă un eveniment senzațional, prin intermediul unui anunț de mare importanță politică, care va marca în mod pozitiv soarta de mai departe a democrației moldovenești. Anunțul senzațional s-a referit la faptul că Igor Dodon a decis să nu participe la alegerile din 20 octombrie. Respectiv, candidatul PSRM la alegerile prezidențiale este ex-procurorul general, Alexandr Stoianoglo, decizia fiind adoptată de organele deliberative ale formațiunii. Anunțul a provocat o confuzie, care a ieșit la iveală chiar în aceeași zi, când liderul PSRM s-a văzut nevoit să nege că Alexandr Stoianoglo este candidatul PSRM, insistând că ar fi un candidat independent, susținut de PSRM.
10:20
Spania este campioana Europei pentru a patra oară la rând, după ce s-a impus în fața englezilor cu 2-1. Invicibila Armada s-a dovedit a fi prea puternică pentru Anglia și este câștigătoarea unui turneu pe care l-a dominat de la cap la coadă.
10:20
Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale au preluat controlul asupra satului Urozhaine din estul regiunii ucrainene Donețk, ceea ce, dacă se confirmă, ar fi ultima dintr-o serie de cuceriri de după capturarea orașului strategic Avdiivka în februarie, relatează Reuters.
10:20
Moneda unică europeană începe săptămâna cu o scumpire cu patru bani și are o cotație oficială de 19 lei și 33 de bani, transmite MOLDPRES.
10:20
Trei sfinți basarabeni au fost canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul ultimei ședințe de lucru, anunță Mitropolia Basarabiei.
10:20
Republica Moldova a cucerit medalia de bronz în concursul feminin pe echipe la Campionatul European de tineret la tir cu arcul, care s-a desfășurat la Ploiești, anunță Ministerul Educației și Cercetării.
10:20
Președintele rus, Vladimir Putin, a promulgat o lege care le interzice membrilor parlamentului să părăsească țara fără permisiune – scopul deciziei este reducerea disidenței în rândul elitei țării cu privire la invazia în Ucraina, transmite Europa Liberă.
10:20
Inspectorii de patrulare au raportat 3900 de încălcări ale Regulamentului Circulației Rutiere în zilele de odihnă, 13-14 iulie curent, informează Poliția Republicii Moldova.
10:20
„Este clar că Uniunea Europeană își dorește extinderea. Ușa este deschisă”. Ziarul de Gardă a publicat un interviu cu Oliver Várhelyi, Comisarul european pentru extindere și vecinătate, care s-a aflat în vizită la Chișinău, în contextul în care țara noastră a dat startul celei de-a doua etape a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană – screeningul bilateral, adică evaluarea legislației naționale în vederea racordării la legislația Uniunii Europene.
Ieri
08:25
Fostul președinte american Donald Trump a fost coborât de urgență de pe scenă după ce au izbucnit focuri de armă la un miting politic din Pennsylvania, într-o aparentă tentativă de asasinat, relatează BBC. Atacatorul de sex masculin a fost împușcat, iar alte două persoane au fost grav rănite.
08:05
Fostul președinte american Donald Trump a fost coborât de urgență de pe scenă după ce au izbucnit focuri de armă la un miting politic din Pennsylvania, într-o aparentă tentativă de asasinat, relatează BBC. Atacatorul de sex masculin a fost împușcat, iar alte două persoane au fost grav rănite.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.