Curtea Penală Internațională emite mandat de arestare împotriva ex-ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu

Radio Moldova, 25 iunie 2024 15:20

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis marți mandate de arestare împotriva fostului ministru rus al Apărării Serghei Șoigu și împotriva șefului Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, pentru presupuse crime comise de armata rusă împotriva civililor în timpul invaziei în Ucraina, transmite Reuters, citat de G4Media.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 5 minute
14:20
Autoritățile de la Chișinău mai au de lucrat la reforma justiției, la fortificarea pieței muncii, dar și la dezvoltarea economiei. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile primului raport de monitorizare independentă „Evaluarea progresului Republicii Moldova în implementarea recomandărilor Comisiei Europene”, elaborat de societatea civilă. Acesta face o evaluare a dinamicii reformelor implementate de guvernarea de la Chișinău în urma recomandărilor Comisiei Europene privind procesul de aderare.
Acum 30 minute
14:00
Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii din Chișinău au desfășurat astăzi percheziții într-o cauză penală ce îl vizează pe președintele Asociației Obștești „Uniunea Chinologică din Moldova”, Serghei Volîneț. Acesta este suspectat de delapidarea a aproximativ 17 milioane de lei de la participanții la diverse expoziții naționale și internaționale de câini. Volîneț este cercetat în stare de liberatate.
Acum o oră
13:50
Suma agreată de Guvern și de Ministerul Finanțelor pentru alocația lunară a copiilor diplomaților este de 500 de euro și nu 700, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, a precizat ministrul de Externe, Mihai Popșoi la audierile din cadrul comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană. Diplomatul a subliniat că, în pofida eforturilor de a proteja copiii de implicarea în politică, există forțe externe și interne care exploatează această temă sensibilă.
Acum 2 ore
12:30
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a ales firma care va construi primul pod la nivel de autostradă peste râul Prut la Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova). Este vorba de compania Ness Proiect Europe SRL. Potrivit sursei, durata pentru proiectarea și execuția lucrărilor este de 24 de luni din care, 6 luni perioada de proiectare și 18 luni perioada de execuție a lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor va fi de 120 de luni.
Acum 4 ore
12:00
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat trimiterea în judecată a unui sudor din Chișinău, după ce în calculatorul și telefonul acestuia au fost descoperite peste 8.000 de imagini și filmulețe de pornografie infantilă.
11:30
Încorporarea în unitățile militare ale Armatei Naționale este în plină desfășurare, anunță Ministerul Apărării. În perioada 22-26 iulie curent, rândurile Armatei Naționale urmează să fie suplinite cu peste 1400 de soldați.
11:00
Noua Strategie de apărare a Republicii Moldova pornește mașinăria rusă de propagandă și cum Letonia combate dezinformarea? România va continua să coopereze cu Republica Moldova pentru interconectare energetică; Inechitățile de calculare a pensiei, dar și nemulțumirea cauzată de intenția autorităților de a reduce accizele la produsele de tutun încălzit – sunt doar câteva dintre titlurile abordate în presă.
10:30
Energia termică și cea electrică produsă de Termoelectrica se ieftinesc începând cu 1 august. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat marți, 23 iulie, proiectul de hotărâre prin care tariful la energia termică se reduce de la 2.138 de lei pentru o gigacalorie, cât este în prezent, până la 1 824 de lei, fără TVA.
10:30
Pe primele pagini ale publicațiilor internaționale e descrisă evoluția campaniei prezidențiale din SUA, unde vicepreședintele democrat, Kamala Harris, a obținut suficient sprijin pentru a putea fi nominalizată oficial drept candidat la președinție după ce actualul președinte, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursă. Presa europeană ramâne preocupată de evoluția războiului din Ucraina, analizând perspectivele unui nou summit de pace, așteptat să aibă loc la toamna, cu participarea Federației Ruse. Totodată, publicațiile internaționale trag semnale de alarmă în urma noilor condamnări ale jurnaliștilor străini in Rusia.
Acum 6 ore
10:00
Vicepreședintele Kamala Harris a obținut sprijinul necesar din partea delegaților pentru a deveni candidatul prezumtiv al Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din 2024. Aceasta veste vine după ce președintele Joe Biden a anunțat decizia de a-și încheia campania pentru realegere, o decizie care a fost influențată de numeroase presiuni interne și externe, notează ABCNews.
09:30
Miniștrii de externe ai celor 27 de țări din UE reuniți luni 22 iulie la Bruxelles au decis că nu vor merge la Budapesta, așa cum era planificat inițial în luna august, din cauza loialității Ungariei față de Rusia, în timp ce doar 11 țări au trimis persoane de rang înalt la o reuniune privind afacerile interne în capitala Ungariei luni (22 iulie).
09:00
Ucraina va continua să caute modalități de a organiza următoarea conferință de pace cu participarea Rusiei, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell. Acesta a subliniat că discuțiile nu se vor desfășura în condițiile impuse de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
09:00
Energia termică și cea electrică produsă de Termoelectrica urmează să se ieftinească. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va examina astăzi proiectul de hotărâre prin care tariful la energia termică ar urma să se reducă de la 2.138 de lei pentru o gigacalorie, cât este în prezent, până la 1 824 de lei/Gcal, fără TVA.
Acum 24 ore
20:20
Procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea fi finalizat până la sfârșitul anului 2027 sau începutul anului 2028, a declarat „La 360 de grade”, viceprim-ministra pentru integrare Cristina Gherasimov. Data încheierii negocierilor și momentul aderării propriu-zise pot varia între un an și jumătate și doi ani, perioada necesară pentru ca statele membre să ratifice tratatul de aderare.
19:50
Retragerea liderului de la Casa Albă, Joe Biden, din cursa pentru alegerile prezidențiale din SUA nu ar afecta relațiile bilaterale dintre țara noastră și Washington. Opinia aparține fostului ambasador al R. Moldova în SUA, Nicolae Țîu. Potrivit diplomatului, pe parcursul lungul anilor, SUA a sprijinit țara noastră în mai multe sectoare, dezvoltându-se relații politice și economice puternice.
19:10
România va continua să colaboreze cu Ucraina și cu Republica Moldova pentru a îmbunătăți și spori interconectarea în sectorul energetic, a subliniat ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu, în timpul declarațiilor susținute înainte de reuniunea miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană, desfășurată la Bruxelles.
18:00
Capitolul Justiției va fi analizat la cea de-a doua sesiune de screening bilateral, care se va desfășura în a doua jumătate a lunii septembrie curent. Declarația a fost făcută de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Potrivit ei, R. Moldova a început sesiunea de screening bilateral cu clusterul ce ține de valorile fundamentale.
17:40
Armata israeliană a confirmat moartea a doi bărbați care au fost luați ostatici de Hamas pe 7 octombrie 2023. „Astăzi, IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) a informat familiile celor doi ostatici, Alex Dancyg și Yagev Buchshtab, că aceștia nu mai sunt în viață”, se arată într-un comunicat al Forțelor de Apărare ale Israelului pe rețeaua X (fostă Twitter).
16:40
În primele ore ale dimineții de luni, peste 2500 de candidați au depus dosarele de admitere la studii de licență prin intermediul platformei eadmitere.gov.md, anunță Ministerul Educației și Cercetării.
15:50
Consiliul Uniunii Europene a anunțat, luni, că a prelungit cu încă șase luni sancțiunile impuse Federației Ruse, până la 31 ianuarie 2025. Prima decizie de a sancționa Kremlinul a fost luată în 2014, atunci când președintele Vladimir Putin a ordonat anexarea ilegală a Crimeei. Sancțiunile au fost extinse considerabil din februarie 2022 ca răspuns la agresiunea militară neprovocată, nejustificată și ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.
15:30
Companiile sau organizațiile pot realiza în perioada electorală sondaje de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor doar dacă dețin o autorizație din partea autorității electorale. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, cererile de a efectua sondaje pot fi depuse la CEC până la 10 octombrie, iar cele pentru autorizarea exit-poll-urilor până la data 13 octombrie 2024.
15:10
Ucraina a primit încă un sistem de apărare antiaeriană Patriot din partea Germaniei. Anunțul a fost făcut de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a declarat că astfel, Ucraina își consolidează apărarea aeriană împotriva atacurilor rusești. În total, Ucraina dispune în prezent de cel puțin patru sisteme Patriot.
14:30
Peste două mii de apicultori și agricultori s-au înregistrat în sistemul BeeProtect, fapt care a contribuit la reducerea cazurilor de otrăvire a albinelor. Astfel, au fost efectuate mai mult de 1200 de stropiri cu pesticide a culturilor agricole. Datorită acestei platforme, pot fi vizualizate pe o rază de 7 kilometri stupinele amplasate și terenurile agricole pe care sunt planificate lucrări de tratare.
Ieri
14:20
Peste două mii de apicultori și agricultori s-au înregistrat în sistemul BeeProtect, fapt care a contribuit la reducerea cazurilor de otrăvire a albinelor. Astfel, au fost efectuate mai mult de 1200 de stropiri cu pesticide a culturilor agricole. Datorită acestei platforme, pot fi vizualizate pe o rază de 7 kilometri stupinele amplasate și terenurile agricole pe care sunt planificate lucrări de tratare.
14:00
Zeci de cereri de acreditare pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 au fost respinse din cauza suspiciunilor de intervenție străină, susținută de Rusia și Belarus, informează Politico pe 21 iulie, citând autoritățile franceze.
13:10
PCCOCS vine cu detalii în cazul perchezițiilor din 19 iulie în România și R.Moldova într-un dosar penal pornit pentru răpirea unui bărbat din București. Potrivit sursei, în acest dosar sunt vizați și trei moldoveni din Chișinău și Leova.
12:50
Știrea retragerii lui Joe Biden a sosit în ajunul întâlnirii de azi, marți 23 iulie, a miniștrilor de externe ai UE, care discută la Bruxelles felul în care vor continua să susțină Ucraina, unele națiuni cerând o nouă rundă de sancțiuni ca răspuns la atacul Rusiei împotriva infrastructurii energetice ucrainene, relatează corespondentul Teleradio Moldova, Dan Alexe.
11:50
Eșecul dosarelor răsunătoare de corupție în rândul judecătorilor; Motivul Chișinăului de a semna declarația propusă de Tiraspol privind conflictul transnistrean, precum și previziunile privind rata de promovare la universități pentru acest an - sunt printre principalele teme abordate de presă.
11:40
Armata israeliană a ordonat luni evacuarea unei părți a unei zone din Fâșia Gaza pe care a desemnat-o zonă umanitară. Aceasta a declarat că intenționează să înceapă o operațiune împotriva militanților Hamas care s-au infiltrat în zonă și au folosit-o pentru a lansa rachete spre Israel. Zona include partea de est a zonei umanitare Muwasi, care se află în sudul Fâșiei Gaza, scrie AP.
11:20
Fetița de un an, care a avut de suferit în urma accidentului din seara zilei de 21 iulie a fost transportată în stare gravă la Institutul Mamei și Copilului din capitală. Informația a fost confirmată pentru Compania Teleradio Moldova de către purtătorul de cuvânt al instituției, Maxim Cazacu.
11:00
Publicațiile internaționale comentează pe larg decizia candidatului din partea partidului democrat, actualul președinte american, Joe Biden, de a se retrage din cursa prezidențială, cu 4 luni înainte de alegeri. Ziarele de pe mapamond analizează totodată posibilitatea încheierii războiului dus de Rusia în Ucraina, într-un viitor apropiat. Iar presa franceză descrie ultimele măsuri de securitate, luate în preajma Jocurilor Olimpice, care urmează să înceapă vineri la Paris.
10:30
Publicațiile internaționale comentează pe larg decizia candidatului din partea partidului democrat, actualul președinte american, Joe Biden, de a se retrage din cursa prezidențială, cu 4 luni înainte de alegeri. Ziarele de pe mapamond analizează totodată posibilitatea încheierii războiului dus de Rusia în Ucraina, într-un viitor apropiat. Presa străină relatează în același timp că astăzi, miniștrii de externe ai Uniunii Europene se întâlnesc la Bruxelles, pentru prima dată după turneul premierului maghiar Viktor Orban, în timpul căruia a pledat pentru soluții de încheiere a războiului ruso-ucrainean. Iar presa franceză descrie ultimele măsuri de securitate, luate în preajma Jocurilor Olimpice, care urmează să înceapă vineri la Paris.
09:40
Un bărbat de 55 de ani s-a înecat în râul Nistru. Tragedia a avut loc în seara zilei de duminică, 21 iulie, în localitatea Saharna din Rezina.
09:00
Un bărbat de 34 de ani a decedat, iar o fetiță de un an a fost transportată la spital în urma unui grav accident care a avut loc pe traseul R6 Chișinău-Orhei-Bălți. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, tragedia a avut loc în seara zilei de 21 iulie, în jurul orei 21:50.
08:50
Astăzi începe admiterea la toate instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. Candidații la studii de licență vor depune dosarele pe platforma eadmitere.gov.md în două tururi: 22 - 31 iulie (sesiunea de bază) și 10 - 14 august (sesiunea suplimentară). Cei care doresc să facă studii de masterat sau doctorat vor depune dosarele fizic la universități.
08:50
Peste 5 000 de locuri în universități va finanța statul în viitorul an academic. Cel mai costisitor contract de studii, de 55 000 de lei, este la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testimințeanu”.
08:50
După retragerea sa din cursa prezidențială, actualul lider de la Casa Albă, Joe Biden, și-a exprimat susținerea pentru vicepreședinta sa, Kamala Harris, care ar putea candida din partea democraților la scrutinul din noiembrie. În câteva ore de la decizia lui Biden, zeci de democrați au făcut declarații publice în sprijinul lui Harris.
08:40
Republica Moldova va beneficia de un grant de 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor în localitățile din sudul țării. Avizul consultativ pentru inițierea negocierilor și semnarea unui acord de grant cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost aprobat de Comisia politică externă și integrare europeană.
08:30
Marți 23 iulie, încep în Parlamentul European, la Bruxelles, primele discuții si negocieri intre eurodeputați pentru împărțirea funcțiilor și pozițiilor deputaților în diferitele comitete si comisii parlamentare.
07:50
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa îi este recunoscătoare președintelui american Joe Biden „pentru sprijinul său neclintit” pentru lupta sa pentru libertate. Liderul de la Kiev a declarat acest lucru pe contul său de X în noaptea de luni, 22 iulie, notează DW.
07:40
Mai mulți membri ai Partidului Democrat din SUA au început să sprijine rapid candidatura vicepreședintei Kamala Harris la alegerile prezidențiale împotriva lui Donald Trump, după plecarea bruscă din cursă a președintelui Joe Biden. În același timp, unii membri puternici ai partidului, inclusiv fostul președinte al Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi, au rămas tăcuți, scrie Reuters.
00:10
Convenția Democrată din august va trebui să rescrie cu totul regulile campaniei pentru alegerea președintelui în noiembrie, iar cele mai mari șanse de a fi nominalizată în calitate de candidat al democraților o are Kamala Harris. De această părere este ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru.
21 iulie 2024
23:00
După declarația lui Biden, democrații au început să publice laude și recunoștință pentru președinte, iar republicanii au început să ceară ca acesta să-și părăsească imediat postul. Printre cei care au cerut demisia președintelui s-a numărat și președintele Camerei, Mike Johnson, transmite CNN.
22:20
Vicepreședintele SUA Kamala Harris este prima persoană care îl înlocuiește pe Joe Biden - atât la Casa Albă, cât și în cursa din 2024 împotriva lui Donald Trump. Deși ascensiunea ei este remarcabilă, ea a petrecut ani la rând în umbra lui Biden, transmite Deutsche Welle.
22:10
Moldovenii care și-au planificat vacanțele cu zboruri de peste Prut ar trebui să fie pregătiți pentru posibile întârzieri și inconveniențe în această perioadă estivală. Conform Asociației Aeroporturilor din România, 7 din 10 zboruri nu respectă graficul de timp, ceea ce înseamnă că există riscul ca avioanele să decoleze sau să aterizeze cu întârziere. În cele mai bune cazuri, perioada de așteptare este de jumătate de oră. Motivul ar fi aglomerația din perioada estivală, dar și lipsa de personal.
21:40
Președintele american Joe Biden a anunțat că se retrage din cursa prezidențială.
21:10
Președintele american Joe Biden a anunțat că se retrage din cursa prezidențială.
20:50
Papa Francisc a salutat duminică puterea unificatoare a sportului, înaintea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris, reiterându-și apelul pentru un armistițiu mondial în timpul acestui eveniment, informează AFP.
20:20
Arheologii au găsit oase de mamut la grădinița din satul Climăuții de Jos, raionul Șoldănești. Timp de trei săptămâni, au participat la săpături studenți și profesori de peste hotare, din Marea Britanie și Franța. Pe lângă oasele de mamut, arheologii au găsit și piese din silex. Specialiștii urmează să le analizeze în laborator.
19:30
Începând de luni, 22 iulie, universitățile din țară își deschid larg ușile pentru a demara procesul de admitere. În premieră, în acest an, viitorii studenți vor putea depune cererile online, datorită unei platforme lansate de Ministerul Educației.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.