Ion Chirtoacă nu a promovat evaluarea reluată pentru funcția de membru al CSM

Radio Moldova, 24 iunie 2024 18:00

Judecătorul Ion Chirtoacă, candidat pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), nu a promovat evaluarea repetată, anunță Comisia Pre-Vetting. Potrivit sursei, candidatul nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică. Decizia a fost transmisă astăzi candidatului și CSM, instituția responsabilă de organizarea concursului.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 24 ore
22:00
În mediul online sunt oameni reali, cu păreri autentice care pot critica și sunt conturi inexistente, neautentice, create ca să răspândească, să promoveze, să răspândească falsuri. Și toți cei care încearcă să dezinformeze vor ca cetățenii să ia decizii proaste pentru ei. Aceste conturi trebuie ignorate, blocate și raportate, susține președinta Maia Sandu.
20:20
Ucraina ar putea fi nevoită să aștepte încă un an înainte de a lansa o nouă contraofensivă împotriva forțelor ruse, a declarat un oficial NATO pentru The New York Times.
20:00
Misiunea de Sprijin a Națiunilor Unite în Libia a solicitat sâmbătă eliberarea imediată a unui jurnalist reținut la Tripoli acum două zile, adăugând că toți lucrătorii din media ar trebui să fie protejați, scrie Reuters.
19:10
Războiul Federației Ruse cu țările baltice poate începe sub pretextul unei răscoale a polonezilor din Belarus. Aceasta este opinia exprimată de politologul austriac, Gustav Gressel, în emisiunea BILD, care a analizat harta exercițiilor ruso-belaruse „Zapad-2017”. Deși în cuvinte au fost defensive și antiteroriste, în esență forțele armate ale Federației Ruse au exersat atunci atacarea țărilor NATO pe mai multe direcții, notează Unian.net.
19:10
Problema dezinformării în mediul online va fi abordată săptămâna viitoare, la Summit-ul Comunității Politicii Europene, care va fi găzduit de Marea Britanie. Anunțul a fost făcut de către președinta Maia Sandu, în cadrul Moldova Women Forum. Șefa statului a precizat că va aborda acest subiect împreună cu echipa Franței.
18:30
Sesiunea de admitere pentru anul de studii 2024-2025 în școlile profesional-tehnice va începe pe 15 iulie. Admiterea candidaților se va efectua în bază de concurs, prin intermediul modulului e-Admitere din cadrul Sistemului Informațional de Management în Educației în învățământul profesional tehnic.
18:10
Armata germană (Bundeswehr) și aliații din NATO lucrează la un plan de transferuri importante de trupe și echipamente în Europa de Est în cazul unui atac din partea Rusiei, relatează ediția în limba rusă a postului internațional de radio Deutsche Welle.
17:30
Șase țări din Uniunea Europeană nu vor trimite miniștri la reuniunile guvernamentale convocate de președinția ungară a UE în această lună, în semn de protest față de discuțiile lui Viktor Orban cu liderul rus Vladimir Putin, relatează Reuters.
16:10
În perioada 15-19 iulie, va avea loc sesiunea suplimentară în cadrul examenului național de bacalaureat. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la sesiunea suplimentară s-au înscris circa 3288 de elevi, care vor susține probele de examen în 14 Centre de bacalaureat.
15:10
Un bărbat în vârstă de 75 de ani și-a pierdut viața în timpul scăldatului, fiind în stare de ebrietate avansată. Cazul tragic a fost înregistrat în dimineața zilei de 13 iulie, în satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă.
15:00
Ministerul Sănătății al guvernului Hamas a anunțat sâmbătă că cel puțin 71 de palestinieni au fost uciși într-un atac israelian asupra taberei Al-Mawasi pentru persoane strămutate în sudul Fâșiei Gaza, revizuind în creștere un bilanț anterior, relatează AFP.
13:50
La jumătate de an când a fost lansată, creșa pentru copiii angajaților Inspectoratului Național de Securitate Publică își reconfirmă utilitatea și menirea de a asigura echilibrul între viața profesională și cea familială a personalului din sistemul polițienesc. Camera echipată cu tot ce este necesar pentru confortul și necesitățile copiilor dă un plus de siguranță angajaților. Aceștia își pot lăsa picii într-un mediu sigur și prietenos și îi pot supraveghea în timp ce își desfășoară activitatea.
12:50
Vinificatorii moldoveni vor beneficia de circa 8 milioane de lei sub formă de granturi pentru a-și extinde prezența și a-și consolida reputația pe piețele internaționale, informează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. În acest sens, a fost lansat Programul de granturi WESA „Promovarea și Exportul Vinului Moldovei”.
12:00
Arcadie Albul, fostul viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în perioada 1 martie 2022 - 31 decembrie 2023, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de BNM, pe o rețea de socializare. Potrivit instituției, el „a adus o contribuție inestimabilă la reformarea sectorului financiar-bancar din Republica Moldova”.
Ieri
11:30
Informații privind compania aeriană, a fost folosită de Ilan Șor pentru contrabandă cu bani; Cheltuielile lui Șor și Platon pentru promovarea dezinformării în spațiul virtual, precum și detalii despre crima din Capitală - sunt printre principalele teme abordate de presă.
11:20
O lungă serie de expresie fixe, lemnoase, inutile, au intrat în uz după 1989, calchiat în general din alte limbi.
11:10
Populația Republicii Moldova continuă să scadă semnificativ. Conform datelor Biroului Național de Statistică, numărul locuitorilor s-a redus cu 69 de mii anul trecut, astfel încât la începutul acestui an au rămas 2.423.300 de persoane cu reședință obișnuită. Factorii care contribuie la această depopulare sunt multipli: migrația, sporul natural negativ și îmbătrânirea populației, afirmă experții. Toate aceste fenomene au un impact negativ asupra dezvoltării economice a țării. Subiectul a fost discutat astăzi în emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova.
10:30
Sprijinul pe care Alianța Nord-Atlantică a decis să îl acorde Ucrainei la summitul istoric de la Washington reprezintă o garanție suplimentară că Ucraina și Republica Moldova își pot îndeplini calea europeană și transmite un semnal Moscovei că NATO nu va obosi în acest efort, a declarat joi secretarul general adjunct al organizației, Mircea Geoană, într-un interviu acordat la Washington pentru CaleaEuropeană.ro.
10:20
Arcadie Albul, fostul viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în perioada 1 martie 2022 - 31 decembrie 2023, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de BNM, pe o rețea de socializare. Potrivit instituției, el „a adus o contribuție inestimabilă la reformarea sectorului financiar-bancar din Republica Moldova”.
09:30
Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a declarat că Varșovia ia în considerare o propunere din partea Kievului de a doborî rachetele rusești ce se îndreaptă către teritoriul polonez în timp ce se află încă în spațiul aerian ucrainean. Propunerea a fost inclusă într-un acord comun de apărare între cele două țări, semnat în timpul vizitei președintelui Volodymyr Zelensky la Varșovia la începutul acestei săptămâni, scrie BBC.
09:10
Pe data de 13 iulie se împlinesc 29 de ani de când Republica Moldova a devenit membră a Consiliului Europei. În această perioadă au avut loc mai multe evenimente importante. Unul ar fi deținerea de către țara noastră a primei președinții la Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, în anul 2003. În perioada noiembrie 2025 – mai 2026, Republica Moldova va deține pentru a doua oară acest mandat, a declarat la Radio Moldova Reprezentanta Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei. Ambasadoarea Daniela Cujbă.
08:40
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 13 iulie.
12 iulie 2024
21:50
Parlamentul Finlandei a adoptat vineri o lege care acordă grănicerilor puterea de a bloca solicitanții de azil care traversează din Rusia, după ce peste 1.300 de persoane au sosit în țară, forțând Helsinki să închidă frontiera, scrie Reuters.
21:20
Albania cere ajutorul Uniunii Europene pentru a face față incendiilor extinse de vegetație, care afectează țara, notează Euronews. Autoritățile albaneze spun că flăcările s-au extins pe o suprafață de mai mulți kilometri și că incendiile sunt cele mai mari din ultimii ani. Două focare puternice sunt la numai 250 de kilometri de capitala țării. Cea mai complicată situație este însă în zona montană, unde pompierii nu pot interveni în lipsă de echipamente.
20:20
Principalul suspect în cazul omorului unui cetățean turc condamnat penal în alte țări, la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei rămâne în libertate, la două zile de la crima care a șocat întreaga societate. Chiar și așa, Inspectoratul General al Poliției (IGP) dă asigurări că cetățenii nu se află în pericol. Potrivit oamenilor legii, informațiile operative indică că omorul a fost intenționat și țintit, fără a amenința alte vieți.
19:10
Administrația prezidențială din Ucraina a dat publicității acordul de securitate semnat de președinții Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis, în marja summitului NATO de la Washington. „România va continua să sprijine Ucraina, atât timp cât este nevoie pentru ca Ucraina să se impună, menținând nivelul dinamic actual de asistență, inclusiv pachetele de asistență militară convenite între cele două ministere ale apărării”, se arată în documentul citat de G4media.
19:00
Rusia vrea să deturneze parcursul european al Republicii Moldova, iar pentru aceasta promovează prin politicienii pe care-i controlează mesaje pentru toate categoriile de alegători. Declarația a fost făcută de expertul în monitorizare mass-media Alexandru Rusu în cadrul știrilor amiezii de la Moldova 1.
19:00
Examinarea cauzei de extrădare a cetățeanului turc împușcat recent în sectorul Rîșcani din capitală a fost amânată din cauza unor incidente procesuale repetate și acțiuni ale autorităților, a anunțat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) într-un comunicat. CSM a mai precizat că judecătorii nu au prelungit artificial procesul timp de doi ani, așa cum s-a vehiculat în spațiul public.
18:40
Exporturile de bunuri din Republica Moldova nu sunt, de fapt, în scădere, cum arată cifrele, după ce au ajuns la cel mai înalt nivel în 2022, însă s-au diminuat livrările produselor importate, fără a fi prelucrate, adică cele care doar tranzitează țara noastră. Sunt datele prezentate astăzi de expertul economic de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
18:30
Un avion de pasageri, de model Sukhoi Superjet SSJ-100, s-a prăbușit astăzi în regiunea Moscovei, a informat agenția rusă de știri TASS, citând serviciile de urgență.
17:30
38 de cetățeni străini, dați în căutare internațională pentru fraude, evaziune fiscală sau infracțiuni cu violență, se află în prezent pe teritoriul Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Dorin Recean, după o ședință la Guvern cu instituțiile statului, convocate în urma cazului din sectorul Râșcani, când un cetățean turc a fost asasinat în plină zi. Șeful Guvernului susține că aceștia ar profita de vulnerabilitățile și breșele legislative, pentru a rămâne în libertate pe teritoriul țării noastre.
16:50
Din cauza temperaturilor foarte ridicate, pe anumite porțiuni de drumuri apar deteriorări și se ridică plăcile de beton. La moment toate drumurile sunt practicabile și nu există drumuri închise sau blocate. Asta a declarat Elena Dintiu, șefa serviciului comunicare la Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova. În contextul caniculei, ASD vine cu recomandări pentru șoferi.
16:50
Marea majoritate a agricultorilor care au participat la consultările publice organizate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) privind crearea camerelor agricole s-au exprimat pozitiv și au susținut această inițiativă. Iar, propunerile și sugestiile fermierilor asupra proiectului de lege privind crearea camerelor agricole vor contribui la îmbunătățirea proiectului de lege, a declarat secretarul general al MAIA, Sergiu Gherciu, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.
16:30
Exportul de caise a crescut de 4,5 ori într-un singur an, anunță ministrul Economiei, Dumitru Alaiba. Oficialul susține că „succesul” se datorează antreprenorilor, care identifică oportunități în orice criză și se adaptează pentru a face față provocărilor.
16:00
Forțele israeliene s-au retras din unele districte ale orașului Gaza peste noapte, după o ofensivă feroce care a durat o săptămână, lăsând în urmă zeci de morți și distrugând case și drumuri în cea mai mare zonă urbană a enclavei palestiniene, au declarat vineri locuitorii și serviciul de salvare, potrivit Reuters.
15:30
Ucraina îi cere Curții Penale Internaționale să judece Rusia pentru atacul de la spitalul pentru copii Okhmatdyt din Kiev. Procurorul general ucrainean, Andriy Kostin, a menționat că este important să arate că Rusia este un stat criminal, scrie Sky News.
15:30
Un bărbat în vârstă de 45 de ani, angajat al unui SRL, a decedat electrocutat în timp ce încerca să repare un ascensor la spitalul raional Ialoveni. Informația a fost confirmată pentru Teleradio-Moldova, de către ofițera de presă a Inspectoratului General al Poliției, Marian Bețivu.
15:10
Pe caniculă, când temperaturile depășesc 40 de grade, vânzarea de salamuri, produse din carne, lactate și ouă pe marginea drumului, în apropiere de Piața Centrală, continuă. Deși unii cumpărători se tem să achiziționeze aceste alimente de la vânzătorii ambulanți, alții le cumpără fără grijă. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avertizează că cetățenii riscă să se intoxice și recomandă achiziționarea produselor doar din magazine și locuri special amenajate. În condiții de caniculă, produsele alimentare se alterează mai rapid, atenționează ANSA, care precizează că cele mai perisabile produse sunt carnea, lactatele și produsele de patiserie. Vânzătorii spun că vând brânză și carne la prețuri mai mici, pentru ca acestea să nu se strice, iar cumpărătorii afirmă că, înainte de a procura produsele alimentare, le gustă.
15:00
Pe caniculă, când temperaturile depășesc 40 de grade, vânzarea de salamuri, produse din carne, lactate și ouă pe marginea drumului, în apropiere de Piața Centrală, continuă. Deși unii cumpărători se tem să achiziționeze aceste alimente de la vânzătorii ambulanți, alții le cumpără fără grijă. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avertizează că cetățenii riscă să se intoxice și recomandă achiziționarea produselor doar din magazine și locuri special amenajate. În condiții de caniculă, produsele alimentare se alterează mai rapid, atenționează ANSA, care precizează că cele mai perisabile produse sunt carnea, lactatele și produsele de patiserie. Vânzătorii spun că vând brânză și carne la prețuri mai mici, pentru ca acestea să nu se strice, iar cumpărătorii afirmă că, înainte de a procura produsele alimentare, le gustă.
15:00
Autoritățile australiene au anunțat vineri arestarea unui cuplu de origine rusă sub acuzația de spionaj. Potrivit poliției, femeia, care lucra ca tehnician de sisteme informatice pentru armata australiană, încerca să acceseze date militare și să le trimită autorităților ruse, scrie BBC.
14:50
Pe caniculă, când temperaturile depășesc 40 de grade, vânzarea de salamuri, produse din carne, lactate și ouă pe marginea drumului, în apropiere de Piața Centrală, continuă. Deși unii cumpărători se tem să achiziționeze aceste alimente de la vânzătorii ambulanți, alții le cumpără fără grijă. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avertizează că cetățenii riscă să se intoxice și recomandă achiziționarea produselor doar din magazine și locuri special amenajate. În condiții de caniculă, produsele alimentare se alterează mai rapid, atenționează ANSA, care precizează că cele mai perisabile produse sunt carnea, lactatele și produsele de patiserie. Vânzătorii spun că vând brânză și carne la prețuri mai mici, pentru ca acestea să nu se strice, iar cumpărătorii afirmă că, înainte de a procura produsele alimentare, le gustă.
14:10
O femeie a decedat, iar un bărbat a fost rănit, în urma unui accident rutier care s-a produs în această dimineață în comuna Băcioi.
13:20
Aproximativ 60 de persoane sunt date dispărute în centrul Nepalului după ce o alunecare de teren a aruncat două autobuze într-un râu azi dimineață, au transmis autoritățile locale.
13:20
O femeie a decedat, iar un bărbat a fost rănit, în urma unui accident rutier care s-a produs în această dimineață în comuna Băcioi.
13:10
Decretul prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general rămâne în vigoare. Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă, pe 11 iulie, sesizarea deputaților comuniști care au solicitat examinarea constituționalității decretului semnat de președinta Maia Sandu, în septembrie 2023. Decizia este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.
12:50
Oligarhii fugari Ilan Șor și Veaceslav Platon și-au intensificat campaniile de dezinformare pe platformele online. În perioada 1-30 iunie, aceștia au cheltuit peste 55 de mii de euro pentru promovarea dezinformării pe Facebook, arată un studiu realizat de comunitatea Watchdog. Suma cheltuită pentru dezinformare a crescut cu peste 24 de mii de euro comparativ cu lunile aprilie și mai. Scopul acestor campanii sponsorizate rămâne același - discreditarea integrării europene și spălarea imaginii Rusiei.
12:50
Tatarstanul oferă oamenilor peste 1.000 de dolari dacă îi pot convinge pe cei mai apropiați să se înroleze în armata Federației Ruse ca să lupte în Ucraina, au informat un post de televiziune rusesc și alte medii ruse independente.
12:30
De la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina, peste 2.000 de copii ucraineni au suferit în mod direct, ca urmare a ostilităților, raportează Biroul procurorului general de la Kiev.
12:20
Ofițerii CNA și procurorii au descins cu percheziții la un angajat al Spitalului raional Leova, într-un dosar pornit pe fapte de corupție sistemică. Bănuitul ar fi perceput mijloace ilicite de la pacienți, fără a le trece prin casieria instituției, anunță CNA.
11:50
Insolația poate duce până la leșin, iar atunci când observăm pe stradă sau în alte locuri publice persoane care se simt rău, să chemăm imediat ambulanța, susține specialista în promovarea sănătății de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Lilia Plămădeală. Medicul recomandă oamenilor care lucrează în aer liber să evite munca în orele fierbinți și să facă pauze.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.