MALURI DE PRUT | Galina Vieru, artista care a deschis casele văruite și iile bunicilor în inimile europenilor: Aș vrea să fim cunoscuți ca țara care a pictat un miliard de tablouri, sau a scris un miliard de piese bune… (Audio)

Radio Chisinau, 22 iunie 2024 10:35

”Pictura este poezia care mai degrabă se vede decât se simte, iar poezia este pictura care se simte, mai degrabă care se vede..” spunea Leonardo da Vinci. Artista basarabeană Galina Vieru, care a dus casele văruite și iile bunicilor în inimile europenilor, combină memorabil cele două arte-surori. Este cunoscută pe ambele maluri ale Prutului, mai ales pentru nuanța de albastru din creațiile sale, cunoscut ca ”albastru de Galina Vieru”.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 5 minute
16:55
O companie din România, care activează în domeniul colectării și neutralizării deșeurilor medicale și chimice, își extinde activitatea în Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat astăzi vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, transmite MOLDPRES. 
16:45
Aflată în vizită de lucru la Dublin, Maia Sandu a discutat cu președintele Irlandei, Michael D. Higgins, și cu premierul irlandez, Simon Harris, despre relațiile tot mai strânse între țările noastre, despre comunitatea cetățenilor Republicii Moldova care contribuie la economiile ambelor țări și despre pașii fermi pe care Republica Moldova îi face spre calitatea de membru al Uniunii Europene, transmite Președinția.
Acum 10 minute
16:40
Aflată în vizită de lucru la Dublin, Maia Sandu a discutat cu președintele Irlandei, Michael D. Higgins, și cu premierul irlandez, Simon Harris, despre relațiile tot mai strânse între țările noastre, despre comunitatea cetățenilor Republicii Moldova care contribuie la economiile ambelor țări și despre pașii fermi pe care Republica Moldova îi face spre calitatea de membru al Uniunii Europene, transmite Președinția.
Acum 15 minute
16:35
Aflată în vizită de lucru la Dublin, Maia Sandu a discutat cu președintele Irlandei, Michael D. Higgins, și cu premierul irlandez, Simon Harris, despre relațiile tot mai strânse între țările noastre, despre comunitatea cetățenilor Republicii Moldova care contribuie la economiile ambelor țări și despre pașii fermi pe care Republica Moldova îi face spre calitatea de membru al Uniunii Europene, transmite Președinția.
Acum 30 minute
17:10
Un număr de 26 de persoane au beneficiat anul trecut de subvenții pentru inițierea unei afaceri. În urma realizării proiectelor au fost create 39 de locuri de muncă în domenii precum: antreprenoriat, contabilitate, industria alimentară și agricultură, transmite MOLDPRES.
16:20
Comisia Electorală Centrală a inițiat consultări publice a proiectului de hotărâre „Pentru aprobarea Instrucțiunii privind procedura de vot prin corespondență la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024”, anunță Comisia Electorală Centrală.
Acum o oră
17:30
Până la momentul actual, sistemele informatice ale Aeroportului Internațional Chișinău activează fără perturbări. Precizarea a fost făcută de administrația aerogării în contextul îngrijorărilor referitor la întreruperile serviciilor Microsoft în întreaga lume, transmite MOLDPRES.
16:00
În ședința de azi, Consiliul Audiovizualului a sancționat, cu 20 000 de lei și 5 avertizări publice, cinci distribuitori de servicii media pentru nerespectarea ofertelor de servicii media, a proporției de posturi TV în limba română, celor libere la retransmisiune sau a prevederilor ce țin de lista „must carry”, se arată într-un comunicat al Consiliului Audiovizualului.
Acum 2 ore
15:40
Polițiștii de frontieră au identificat în ultimele zile mai multe permise de conducere cu semne rezonabile de falsificare, în cadrul controalelor efectuate la punctele de trecere a frontierei Sculeni și Leușeni.
15:25
Infrastructura digitală a Universității de Stat din Moldova a fost modernizată ca să asigure conexiune mai bună la resursele informaționale a universităților europene, dar și la rețelele interne de comunicații. Centrul de date al instituției a fost dotat cu echipamente performante achiziționate cu sprijinul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială, transmite MEC.
15:05
Shoko Miyata, căpitanul în vârstă de 19 ani al echipei feminine de gimnastică artistică a Japoniei, s-a retras din lotul pentru Jocurile de la Paris după ce a încălcat codul de conduită al echipei, fumând, a declarat vineri Asociația Japoneză de Gimnastică (JGA), potrivit Reuters.
Acum 4 ore
14:40
Polițiștii de la Botanica au fost sesizați cu privire la comiterea unui nou caz de escrocherie prin metoda implicării rudei în accidentul rutier. Victima ar fi fost sunată de o persoană necunoscută care i-ar fi comunicat că o rudă a fost implicată în accident și a solicitat 15 000 de euro pentru a o scăpa de răspunderea penală.
14:20
Creditul este un instrument util de finanțare atunci când nu dispuneți de suficienți bani, ca să achiziționați bunul sau serviciul de care aveți nevoie sau pe care vi-l doriți. Fie că e vorba de publicitate, fie că descoperiți alte și alte produse, care vă pot face viața mai bună, sunteți provocați aproape la fiecare pas să procurați ceva nou. Opțiunea de a lua un credit devine tot mai tentantă, mai ales, când este însoțită de mesaje precum: ”Credit doar cu buletinul”, ”Aprobarea creditului în doar 2 minute” sau ”Obține rapid un credit online”. Aceasta vă determină și mai mult să nu amânați decizia pentru o nouă achiziție în credit. Cu toate acestea, ar fi bine să nu vă grăbiți cu decizia și să acordați timp suficient, ca să analizați în detaliu ce implică luarea unui credit pentru dumneavoastră.
14:00
Festivalul „Te Salut, Chișinău!” începe vineri, la ora 19.00, pe strada pietonală Eugen Doga din capitală. Pe scenă vor urca „Orchestra Fraților Advahov”, împreună cu Zinaida Julea, Nicolae Gribincea cu „Plăieșii”, Maria Iliuț cu „Crenguță de Iederăˮ. Va fi organizată o zonă de food court, un târg al meșterilor populari, vor fi vernisate mai multe expoziții, transmite IPN.
13:45
Asociația Forța Fermierilor cere să fie declarată Stare de Urgență în Agricultură la nivel de țară, din cauza situației foarte dificile în acest sector. Specialiștii deja constată o situație foarte gravă în sudul R. Moldova, unde recolta de porumb și floarea-soarelui este compromisă în proporție de 70-80 la sută din cauza secetei, transmite Radio Chișinău.
13:30
Pompierii IGSU au intervenit la lichidarea flăcărilor care au cuprins un transformator în clădirea “Arena Chișinău”, strada Calea Orheiului 130, din municipiul Chișinău.
13:10
Pe ambele maluri ale Nistrului vor fi create și dezvoltate șase micro-clustere economice, datorită sprijinului oferit de Suedia și Marea Britanie, prin intermediul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade).
12:55
Securitatea pe continentul european, migrația, fortificarea sectorului energetic și pericolul în adresa democrației, au fost subiectele abordate în cadrul celei de-a patra ediții a Sumitului Comunității Politice Europene, a spus președinta Maia Sandu, la finalul reuniunii de aseară. Securitatea Rep. Moldova este esențială pentru securitatea continentului european, au subliniat liderii europeni în cadrul unui grup de lucru moderat de Maia Sandu, alături de președintele Franței, Emanuel Macron, transmite Radio Chișinău.
Acum 6 ore
12:40
Fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, care a anunțat că va candida „independent” la alegerile prezidențiale din această toamnă, ar fi bătut palma cu membrii grupării criminale „ȘOR”. Mai exact, miercuri, 17 iulie, Vlah s-a întâlnit în mun. Soroca cu mai mulți reprezentanți ai grupării criminale din raioanele de Nord pentru a coordona acțiunile în cadrul campaniei electorale. Imaginile de la întâlnire au fost publicate pe canalul de Telegram „Scînteia Adevărului”.
12:35
Un fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) va fi judecat pentru încasarea ilegală a salariului de la Agenția Servicii Publice (ASP). Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală privind săvârșirea abuzului de serviciu, informează MOLDPRES.
12:15
Zborurile companiilor WizzAir și Eurowings sunt afectate în prezent de defecțiunea majoră a serviciilor informatice, iar dimineață au fost afectate cele ale companiilor Ryanair și Turkish Airlines, a confirmat pentru HotNews.ro un reprezentant al Aeroportului Otopeni.
12:00
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru perioada 20.07.2024-22.07.2024.
11:40
Un număr de 109 de contribuabili din domeniul transportului în regim de taxi au fost supuși controalelor fiscale în prima jumătate a anului curent. În consecință, au fost calculate suplimentar la bugetul public național impozite și taxe în sumă totală de 14,6 milioane lei, majorare de întârziere de 8,8 milioane lei și sancțiuni fiscale de 5,4 milioane lei, transmite MOLDPRES.
11:25
Acum câteva ore, o femeie de 34 de ani a fost stopată de polițiștii de patrulare, în orașul Bucovăț, în timp ce conducea neuniform un Renault, transmite un comunicat al Poliției Republicii Moldova.
11:05
Peste 200 de specialiști din diverse sfere ce țin de integrarea europeană - din instituții publice, mass-media și societatea civilă - s-au reunit în cadrul Conferinței internaționale „Următorii pași în procesul de aderare la UE”, organizată de Biroul pentru Integrare Europeană.
Acum 8 ore
10:50
Ursula von der Leyen, realeasă joi la conducerea Comisiei Europene (CE), nu este singura femeie în sferele înalte ale Uniunii Europene (UE), al cărei corp conducător s-a feminizat, iar după un prim tur de orizont patru femei și un bărbat se află sau urmează să se afle în curând în posturi-cheie în Europa Celor 27, arată o analiză AFP, citată de News.ro.
10:35
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a 18 judecători.
10:20
La sfârșitul aceste săptămâni, dolarul american se ieftinește cu un ban și are o cotație oficială de 17 lei și 70 de bani, transmite MOLDPRES.
09:55
„Fotografia în care Maia Sandu apare alături de mari lideri europeni prezenți la Summitul Comunității Politice Europene este una istorică și vorbește despre rolul și locul pe care Republica Moldova și-l recapătă ca parte naturală în familia de state europene”, consideră expertul Andrei Curăraru. El a subliniat că R. Moldova obține o mare fereastră de oportunitate.
09:40
Asociația Forța Fermierilor a transmis autorităților o scrisoare în care solicită declararea Stării de Urgență în Agricultură, venind cu mai multe propuneri care, în opinia asociației, ar trebui realizate.
09:05
Președintele Klaus Iohannis, prezent joi la cea de a patra reuniune a Comunității Politice Europene, desfășurată în Marea Britanie, a pledat pentru cooperarea în domeniul energiei și pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei, a informat joi Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Acum 12 ore
08:45
Sheriff Tiraspol a învins în această seară echipa Zira (Azerbaidjan) în meciul retur din turul 1 preliminar al Ligii Europei.
08:40
Curtea Constituțională a pronunțat Hotărârea privind interpretarea unor dispoziții constituționale și controlul de constituționalitate a articolelor 15 alin. (2) și 24 alin. (1) din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.
08:20
Cultura porumbului a fost afectată de secetă în proporție de 70-100%, iar cea de floarea soarelui - în proporție de 60-80%. Constatarea a fost făcută de cercetătorii științifici de la Centrul Național de Cercetare și Producere a Materialului Semincer și Institutul de Pedologie, Agrochimie și Protecție a Solului „Nicolae Dimo”, care au vizitat 8 terenuri acoperite de respectivele culturi, din Taraclia, Cahul și Cantemir, transmite IPN.
08:05
Sondajele sociologice arată o ușoară depășire numerică a adepților integrării europene printre cetățenii Republicii Moldova asupra susținătorilor aderării la Uniunea Eurasiatică cuplați împreună cu cei nedeterminați. Situația în această privință se va limpezi sau, invers, se va complica în urma referendumului din 20 octombrie curent, când cetățenii Republicii Moldova își vor oficializa atașamentul față de UE. Însă oricare va fi rezultatul referendumului din toamna acestui an, dezbaterea publică și lupta ideologică pentru mințile oamenilor privind alegerea de civilizație pentru societatea moldovenească va continua încă mult timp.
Acum 24 ore
21:50
Poliția a fost sesizată despre faptul că, în această seară, doi copii au fost electrocutați în timp ce se jucau în parcul de la intersecția străzii Sarmisegetusa cu bd. Cuza Vodă din sectorul Botanica al capitalei.
21:05
Pe măsură ce populația globală îmbătrânește, tot mai multe persoane se confruntă cu un declin cognitiv îngrijorător, personal sau al celor dragi. În fiecare an, se înregistrează peste 10 milioane de cazuri noi de demență la nivel mondial, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), transmite News.ro.
20:35
Deputații au aprobat, în cea de-a doua lectură, proiectul de lege privind modificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul curent, pentru a-l ajusta la indicatorii macroeconomici revizuiți, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
20:05
Meta se pregătește să lanseze o nouă versiune a modelului lingvistic Llama, însă, aceasta nu va fi oferită și utilizatorilor din Uniunea Europeană, relatează News.ro.
19:30
Aleșii poporului au ratificat astăzi Convenția Consiliului Europei pentru protecția patrimoniului audiovizual, comunică MOLDPRES.
19:15
Președinta Maia Sandu a participat astăzi la summitul Comunității Politice Europene, care s-a desfășurat în Marea Britanie, la care s-au discutat subiecte precum războiul Rusiei împotriva Ucrainei, securitatea energetică, migrația și apărarea democrației. De asemenea, ea a participat la lucrările Grupului de lucru privind reziliența Rep. Moldova, alături de cei mai importanți lideri europeni, transmite Radio Chișinău.
19:15
 Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de modificare a  unor acte normative, menit să îmbunătățească funcționarea zonelor economice libere din Republica Moldova.
19:00
18:55
Deputații au examinat în prima lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi, proiectul de lege care prevede asigurarea integrității bunurilor sistemelor centralizate de irigare și desecare.
18:35
Autoritățile locale vor putea lua decizii privind înființarea și edificarea monumentelor de for public la nivel local, pe terenurile pe care le dețin în proprietate. Proiectul de modificare a Legii monumentelor de for public a fost susținut în cea de-a doua lectură de 61 de deputați, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
18:20
Guvernul a aprobat, astăzi, modificările legislative ce vor asigura implementarea Programului de stat „Prima Casă Plus”. Astfel, va fi extinsă accesibilitatea programului și oferite condiții mai avantajoase de cumpărare a locuințelor, informează Guvernul.
18:00
Sporirea mobilității prin sisteme de transport eficiente, durabile și sigure reprezintă unul dintre obiectivele Strategiei Naționale de Dezvoltare Moldova Europeană 2030. Având în vedere că, de multe ori, construcția, reabilitarea, modernizarea și extinderea drumurilor publice depășesc hotarele terenurilor aflate în proprietatea statului, pentru a accelera desfășurarea lucrărilor, acestea vor fi declarate de utilitate publică, informează Guvernul.
17:45
Infrastructura Agenției Naționale pentru Sănătate Publică va fi modernizată, iar laboratoarele vor fi dotate cu echipament modern pentru a eficientiza răspunsul autorităților în caz de pandemii. Parlamentul a ratificat un acord de grant dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
17:25
Vicepremierul Vladimir Bolea împreună cu prim-ministrul Dorin Recean, însoțiți de reprezentanții instituțiilor de cercetare, au mers miercuri, 17 iulie curent, într-o vizită în sudul țării, în raioanele Cahul și Cantemir, pentru a evalua starea culturilor de porumb și floarea-soarelui, întrucât sunt cel mai afectate de secetă, transmite Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
17:10
Președinta Maia Sandu a participat astăzi la summitul Comunității Politice Europene, care s-a desfășurat în Marea Britanie, la care s-au discutat subiecte precum războiul Rusiei împotriva Ucrainei, securitatea energetică, migrația și apărarea democrației. De asemenea, ea a participat la lucrările Grupului de lucru privind reziliența Rep. Moldova, alături de cei mai importanți lideri europeni, transmite Radio Chișinău.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.