În 13 instituții de învățământ vor fi reevaluate integral examenele de absolvire a gimnaziului

Radio Moldova, 21 iunie 2024 20:00

În 13 instituții de învățământ din raioanele Cahul, Rezina și Dubăsari urmează să fie reevaluate integral toate examenele scrise de absolvenții de claselor a IX-a. Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că în aceste raioane s-au constatat diferențe mari între punctajele acordate, de la 5 la 15 puncte în plus la elevii din anumite instituții de învățământ.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 15 minute
13:40
Deputații au cerut inițierea unei anchete interne la Inspectoratul General pentru Migrație (IGM), după audierile parlamentare de astăzi privind bărbatul turc împușcat în sectorul Rîșcani al capitalei. Potrivit președintelui Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, angajații IGM nu au aplicat corespunzător legea, deși erau informați de SIS, că victima reprezenta un pericol pentru securitatea națională.
13:40
Republica Moldova ar putea primi un credit de 40 de milioane de dolari din partea Băncii Mondiale pentru a pregăti statul să reacționeze prompt și eficient în cazul dezastrelor naturale sau la consecințele schimbărilor climatice.
Acum 2 ore
12:40
În perioada Jocurilor Olimpice de la Paris, Franța s-ar putea confrunta cu o serie atacuri cibernetice, conform unui raport recent publicat de compania de securitate cibernetică WithSecure. Studiul evidențiază tensiunile geopolitice, în special cu Rusia, ca factori principali care amplifică riscul de activități cibernetice malițioase asupra acestui eveniment global.
12:30
Premierul Estoniei, Kaja Kallas, și-a depus astăzi demisia în fața președintelui țării, pentru a putea ocupa funcția de șef al diplomației europene. Ea va rămâne premier interimar al Estoniei până la confirmarea noului guvern, la începutul lunii august. Fotoliul de prim-ministru al Estoniei ar urma să fie ocupat de ministrul climei, Kristen Michal.
12:20
Premierul Estoniei, Kaja Kallas, și-a depus astăzi demisia în fața președintelui țării, pentru a putea ocupa funcția de șef al diplomației europene. Ea va rămâne premier interimar al Estoniei până la confirmarea noului guvern, la începutul lunii august. Fotoliul de prim-ministru al Estoniei ar urma să fie ocupat de ministrul climei, Kristen Michal.
12:00
Vârstnicii din nordul țării vor putea reveni în băncile universitare. Acest lucru este posibil datorită unui Memorandum de colaborare, care a fost semnat la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți privind extinderea inițiativei programului „Universitatea Vârstei a Treia”.
Acum 4 ore
11:50
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat rețeaua națională de specialiști în protecția și reabilitarea victimelor violenței și victimelor infracțiunilor. Platforma, coordonată de Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței, are scopul de a uni eforturile asistenților sociali pentru a preveni abuzurile asupra copiilor, a declarat ministrul Alexei Buzu.
11:30
Precizările Consiliului Superior al Magistraturii în cazul omorului cetățeanului turc; motivele stagnării comerțului, dar și originea investițiilor străine din Republica Moldova - sunt printre principalele teme abordate de presă.
10:40
Presa internațională comentează circumstanțele și posibilele consecințe ale tentativei de asasinat comise în acest weekend în SUA, asupra candidatului republican la președinție, Donald Trump. Totodată, presa de pe mapamond atrage atenția asupra felului în care temperaturile record înregistrate în această vară, afectează diferite regiuni ale planetei. În atenția presei străine este și finala Campionatului European de fotbal, încheiată ieri cu victoria Spaniei.
10:40
Atacatorul care a încercat să-l asasineze pe Donald Trump a acționat de unul singur, este prima concluzie a FBI, care conduce investigațiile. Anchetatorii încearcă să înțeleagă motivele care l-au determinat pe tânărul de 20 de ani să recurgă la acest gest extrem, scrie Euronews.
10:20
În mediul online sunt oameni reali, cu păreri autentice care pot critica și sunt conturi inexistente, neautentice, create ca să răspândească, să promoveze, să răspândească falsuri. Și toți cei care încearcă să dezinformeze vor ca cetățenii să ia decizii proaste pentru ei. Aceste conturi trebuie ignorate, blocate și raportate, susține președinta Maia Sandu.
10:20
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 14 iulie.
10:20
Un atac aerian israelian a ucis cel puțin 90 de palestinieni și a rănit circa 300, într-o zonă desemnată drept umanitară, deci sigură, din Fâșia Gaza - a declarat ministerul Sănătății din enclavă. După atacul despre care Israelul afirmă că l-a vizat pe șeful militar al mișcării islamiste Hamas, Mohammed Deif, premierul Benjamin Netanyahu a recunoscut că rămâne neclar dacă acesta și un alt comandant terorist au fost uciși.
10:20
Un bărbat înarmat cu o pușcă a fost văzut de un martor pe acoperiș înainte de deschiderea focului la mitingul de campanie susținut de Donald Trump sâmbătă, la Butler, în Pennsylvania, relatează BBC.
10:20
La această etapă nu se poate spune cât de pregătită este Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană până în 2030, însă acest obiectiv poate fi atins dacă va îndeplini toate condițiile până atunci, a declarat comisarul european pentru extindere și vecinătate, Oliver Varhelyi, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.
10:20
La baza tentativei de asasinat asupra fostului președinte al SUA, Donald Trump, se află motivații politice și în următoarele săptămâni se va insista pe acest lucru pentru a victimiza tabăra republicanilor, care va spune că a fost supusă unui atac violent din partea democraților, a declarat pentru redacția noastră de știri politologul român Cristian Pârvulescu. Potrivit acestuia însă această situație nu va schimba raportul de forțe la alegerile din SUA din 5 noiembrie.
10:20
Hamas a decis să oprească negocierile privind încetarea focului în Fâșia Gaza la o zi după ce un atac israelian l-a vizat pe șeful său militar, care „este bine”, au declarat duminică pentru AFP doi înalți oficiali ai mișcării islamiste palestiniene.
10:20
Harbujii și zămoșii s-au copt mai devreme din cauza căldurilor mari și se vând deja la tarabele din piețele din Chișinău. În timp ce unii oameni spun că procură aceste fructe în funcție de aspect, alții se tem de intoxicații. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, le recomandă cetățenilor să nu mănânce pepeni galbeni și galbeni din locurile neautorizate.
10:20
Tot mai multe persoane din sate renunță, în ultimii ani, să crească vaci, iar unul din motive ar fi seceta din 2022, când mulți au decis să-și vândă animalele pentru că nu mai aveau cu ce le hrăni. O altă cauză este prețul modest la lapte oferit de centrele de colectare care face total nerentabilă creșterea bovinelor.
10:20
Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, cercetat penal pentru trădare de patrie, se află în Republica Moldova, și-a angajat un avocat și se prezintă la Procuratură, a declarat președintele Legislativului, Igor Grosu, la Exclusiv TV.
10:20
Un tânăr de 20 de ani a tras asupra fostului președinte american Donald Trump la un miting electoral ce a vut loc sâmbătă în orășelul Butler din statul Pennsylvania. Trump a fost rănit la urechea dreaptă de un glonț, un spectator de la evenimentul electoral a murit, alți doi au fost răniți, iar atacatorul a fost ucis de o echipă de contra-lunetiști a Secret Service.
10:20
Reprezentanții Procuraturii Generale, Serviciului de Informații și Securitate, Consiliului Superior al Magistraturii și Biroului de Migrație și Azil sunt așteptați luni la raport în Parlament în privința omorului din sectorului Rîșcani. Astfel, va avea loc o ședința comună a Comisiei juridică și Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, unde va fi discutată și decizia luată de un judecător în privința victimei.
10:20
Nigel Farage, ideologul ultranaționalist britanic, unul din principalii artizani ai Brexitului și care a fost parlamentar european a fost odată întrebat de ce acceptă — el și grupul lui de eurodeputați — bani / salarii uriașe de la această europă mult-hulită. A răspuns atunci că o face pentru a da o lovitură financiară Europei.
10:20
După tentativa de asasinat asupra rivalului său, Donald Trump, președintele american Joe Biden a făcut apel la unirea ca națiune a americanilor. Oficialul a precizat că motivul incidentului nu este cunoscut deocamdată, dar a ordonat o revizuire a securității la mitingul la care a participat Trump și a fost rănit.
10:20
Începând de luni și până pe 19 iulie, va avea loc sesiunea suplimentară de bacalaureat. Primul examen de limba și literatura română din sesiunea repetată, îl vor susține elevii care studiază într-o altă limbă.
10:20
Spitalul raional Florești va oferi de astăzi, 15 iulie, asistență medicală în caz de accident vascular cerebral (AVC) pentru zeci de mii de locuitori din nordul țării.
10:20
O angajată a Poliției de Frontieră a fost rănită prin împușcare de către colegul său de serviciu. Incidentul a avut loc pe 14 iulie, în cadrul SPF Cahul. Poliția de Frontieră precizează că împușcătura s-a produs accidental, în timpul verificării armei din dotare.
10:20
Instituțiile de învățământ profesional tehnic au început de astăzi, 15 iulie 2024, concursul de admitere. În acest an elevii pot opta pentru unul dintre cele peste 12.000 de locuri bugetare sau cele circa 7000 de locuri cu achitarea taxei de studii, informează Ministerului Educației și Cercetării (MEC).
10:20
În acest weekend, 47 de șoferi au fost depistați conducând sub influența alcoolului, dintre care aproape jumătate prezentau un grad avansat de alcoolemie, a anunțat Inspectoratul Național pentru Securitate Publică (INSP). În total, autoritățile au sancționat aproape patru mii de șoferi pentru diverse abateri în trafic.
Ieri
22:00
În mediul online sunt oameni reali, cu păreri autentice care pot critica și sunt conturi inexistente, neautentice, create ca să răspândească, să promoveze, să răspândească falsuri. Și toți cei care încearcă să dezinformeze vor ca cetățenii să ia decizii proaste pentru ei. Aceste conturi trebuie ignorate, blocate și raportate, susține președinta Maia Sandu.
20:20
Ucraina ar putea fi nevoită să aștepte încă un an înainte de a lansa o nouă contraofensivă împotriva forțelor ruse, a declarat un oficial NATO pentru The New York Times.
20:00
Misiunea de Sprijin a Națiunilor Unite în Libia a solicitat sâmbătă eliberarea imediată a unui jurnalist reținut la Tripoli acum două zile, adăugând că toți lucrătorii din media ar trebui să fie protejați, scrie Reuters.
19:10
Războiul Federației Ruse cu țările baltice poate începe sub pretextul unei răscoale a polonezilor din Belarus. Aceasta este opinia exprimată de politologul austriac, Gustav Gressel, în emisiunea BILD, care a analizat harta exercițiilor ruso-belaruse „Zapad-2017”. Deși în cuvinte au fost defensive și antiteroriste, în esență forțele armate ale Federației Ruse au exersat atunci atacarea țărilor NATO pe mai multe direcții, notează Unian.net.
19:10
Problema dezinformării în mediul online va fi abordată săptămâna viitoare, la Summit-ul Comunității Politicii Europene, care va fi găzduit de Marea Britanie. Anunțul a fost făcut de către președinta Maia Sandu, în cadrul Moldova Women Forum. Șefa statului a precizat că va aborda acest subiect împreună cu echipa Franței.
18:30
Sesiunea de admitere pentru anul de studii 2024-2025 în școlile profesional-tehnice va începe pe 15 iulie. Admiterea candidaților se va efectua în bază de concurs, prin intermediul modulului e-Admitere din cadrul Sistemului Informațional de Management în Educației în învățământul profesional tehnic.
18:10
Armata germană (Bundeswehr) și aliații din NATO lucrează la un plan de transferuri importante de trupe și echipamente în Europa de Est în cazul unui atac din partea Rusiei, relatează ediția în limba rusă a postului internațional de radio Deutsche Welle.
17:30
Șase țări din Uniunea Europeană nu vor trimite miniștri la reuniunile guvernamentale convocate de președinția ungară a UE în această lună, în semn de protest față de discuțiile lui Viktor Orban cu liderul rus Vladimir Putin, relatează Reuters.
16:10
În perioada 15-19 iulie, va avea loc sesiunea suplimentară în cadrul examenului național de bacalaureat. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la sesiunea suplimentară s-au înscris circa 3288 de elevi, care vor susține probele de examen în 14 Centre de bacalaureat.
15:10
Un bărbat în vârstă de 75 de ani și-a pierdut viața în timpul scăldatului, fiind în stare de ebrietate avansată. Cazul tragic a fost înregistrat în dimineața zilei de 13 iulie, în satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă.
15:00
Ministerul Sănătății al guvernului Hamas a anunțat sâmbătă că cel puțin 71 de palestinieni au fost uciși într-un atac israelian asupra taberei Al-Mawasi pentru persoane strămutate în sudul Fâșiei Gaza, revizuind în creștere un bilanț anterior, relatează AFP.
Mai mult de 2 zile în urmă
13:50
La jumătate de an când a fost lansată, creșa pentru copiii angajaților Inspectoratului Național de Securitate Publică își reconfirmă utilitatea și menirea de a asigura echilibrul între viața profesională și cea familială a personalului din sistemul polițienesc. Camera echipată cu tot ce este necesar pentru confortul și necesitățile copiilor dă un plus de siguranță angajaților. Aceștia își pot lăsa picii într-un mediu sigur și prietenos și îi pot supraveghea în timp ce își desfășoară activitatea.
12:50
Vinificatorii moldoveni vor beneficia de circa 8 milioane de lei sub formă de granturi pentru a-și extinde prezența și a-și consolida reputația pe piețele internaționale, informează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. În acest sens, a fost lansat Programul de granturi WESA „Promovarea și Exportul Vinului Moldovei”.
12:00
Arcadie Albul, fostul viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în perioada 1 martie 2022 - 31 decembrie 2023, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de BNM, pe o rețea de socializare. Potrivit instituției, el „a adus o contribuție inestimabilă la reformarea sectorului financiar-bancar din Republica Moldova”.
11:30
Informații privind compania aeriană, a fost folosită de Ilan Șor pentru contrabandă cu bani; Cheltuielile lui Șor și Platon pentru promovarea dezinformării în spațiul virtual, precum și detalii despre crima din Capitală - sunt printre principalele teme abordate de presă.
11:20
O lungă serie de expresie fixe, lemnoase, inutile, au intrat în uz după 1989, calchiat în general din alte limbi.
11:10
Populația Republicii Moldova continuă să scadă semnificativ. Conform datelor Biroului Național de Statistică, numărul locuitorilor s-a redus cu 69 de mii anul trecut, astfel încât la începutul acestui an au rămas 2.423.300 de persoane cu reședință obișnuită. Factorii care contribuie la această depopulare sunt multipli: migrația, sporul natural negativ și îmbătrânirea populației, afirmă experții. Toate aceste fenomene au un impact negativ asupra dezvoltării economice a țării. Subiectul a fost discutat astăzi în emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova.
10:30
Sprijinul pe care Alianța Nord-Atlantică a decis să îl acorde Ucrainei la summitul istoric de la Washington reprezintă o garanție suplimentară că Ucraina și Republica Moldova își pot îndeplini calea europeană și transmite un semnal Moscovei că NATO nu va obosi în acest efort, a declarat joi secretarul general adjunct al organizației, Mircea Geoană, într-un interviu acordat la Washington pentru CaleaEuropeană.ro.
10:20
Arcadie Albul, fostul viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în perioada 1 martie 2022 - 31 decembrie 2023, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de BNM, pe o rețea de socializare. Potrivit instituției, el „a adus o contribuție inestimabilă la reformarea sectorului financiar-bancar din Republica Moldova”.
09:30
Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a declarat că Varșovia ia în considerare o propunere din partea Kievului de a doborî rachetele rusești ce se îndreaptă către teritoriul polonez în timp ce se află încă în spațiul aerian ucrainean. Propunerea a fost inclusă într-un acord comun de apărare între cele două țări, semnat în timpul vizitei președintelui Volodymyr Zelensky la Varșovia la începutul acestei săptămâni, scrie BBC.
09:10
Pe data de 13 iulie se împlinesc 29 de ani de când Republica Moldova a devenit membră a Consiliului Europei. În această perioadă au avut loc mai multe evenimente importante. Unul ar fi deținerea de către țara noastră a primei președinții la Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, în anul 2003. În perioada noiembrie 2025 – mai 2026, Republica Moldova va deține pentru a doua oară acest mandat, a declarat la Radio Moldova Reprezentanta Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei. Ambasadoarea Daniela Cujbă.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.