Scriitorul Spiridon Vanghelie a încetat din viață

TVR Moldova, 21 iunie 2024 15:50

Scriitorul Spiridon Vanghelie a încetat din viață la numai câteva zile după ce a împlinit vârsta de 92 de ani.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 5 minute
17:50
Fondul de carte al Bibliotecii Ştiinţifice Medicale (BȘM) a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu” a fost completat cu 89 de manuale de profil medical. Donația a fost oferită de Biblioteca Centrală „Valeriu Bologa” a Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, România, și are o valoare de circa 12 500 de lei, informează MOLDPRES.
17:40
VIZITĂM CASA RURALĂ A FAMILIEI BOIERU, DIN SATUL VĂLENITurismul rural s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Oamenii noștri au înțeles că pot primi turiștii și îi pot încadra în diferite activități pe lângă casă. Familia Boieru, din Văleni, Cahul a amenajat în curte o casă rurală. Ce pot vedea vizitatorii aici, aflăm dintr-un reportaj realizat de colegul nostru Ion Railean.
Acum 30 minute
18:10
Actrița Diana Decuseară ne-a povestit despre subiectul spectacolului Linia Solară și rolul pe care-l interpretează.
17:20
Scriitorul și jurnalistul VITALIE VOVC ne-a spus cât de greu este să screi într-o epocă a digitalizării, dar ne-a oferit și detalii despre evenimentul care va avea loc mâine, la Ambasada Republicii Moldova la Paris, prezentarea volumului „Mesaje pentru burta de rechin”.
Acum o oră
17:10
Hidrologul și expertul de mediu Valeriu Cazac ne-a spus ce măsuri pot fi luate, pentru a îmbunătăți eficiența utilizării apei în agricultură .
16:50
Artiștii sunt oameni care nu doar creează frumosul, dar și gândesc atipic. Pianistului Marcel Lazăr îi place să facă lucruri frumoase acasă și să promoveze muzica clasică. Joi, 18 iulie, și vineri, 19 iulie, începând cu ora 20, muzicianul ne invită la un concert în aer liber. Bine ar fi să ne delectăm cu muzică de calitate, mai ales că evenimentul va avea loc la sfârșit de săptămână.
Acum 2 ore
16:40
În conformitate cu Programul Calendaristic pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional, aprobat de CEC la data de 16 iulie curent, perioada electorală începe pe 1 august 2024 .
16:30
Vremea caniculară se menține în toată R. Moldova și în perioada următoare. Autoritățile în continuare recomandă cetățenilor să fie atenți și ca societate să ne mobilizăm să avem grijă în special de persoanele vulnerabile: copii, vârstnici, persoane cardiace, persoane care nu au posibilitatea să aibă grijă de sine stătător.
16:20
Jurnalistul Ion Terguță ne-a vorbit despre cum a schimbat social media relația dintre jurnaliști și public.
16:10
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă, printr-un comunicat de presă, că salută implementarea, începând cu data de 15 iulie, a deciziei Regatului Thailandei de a include România, alături de alte state, pe lista statelor ai căror cetăţeni pot călători în această ţară fără a avea obligaţia obţinerii vizei de intrare pentru o durată de până la 60 de zile.
15:50
În continuare, trecem la ... mișcare. Vorbim despre triatlon, care este o probă ce include câteva sporturi: înot, ciclism și alergare, practicate succesiv și fără întrerupere. De exemplu, la triatlon pe distanță lungă, sportivul trebuie să înoate 3800 metri, după care să pedaleze 180 de kilometri, ulterior, să alerge un maraton, iar dacă îi ajung forțe, să treacă și linia de finiș. În țara noastră, asemenea sportivi sunt foarte puțini, deoarece este o probă dificilă, care necesită multe sacrificii. Colegul nostru Alexandru Leahu a cunoscut un triatlonist cu un caracter de fier. Cum se antrenează și ce sacrificii face, de dragul sportului, trisatlonistul Andrei Vrabii, aflăm din următorul reportaj.
Acum 4 ore
15:40
La sfârșitul săptămânii trecute, animalele au fost aduse de la Grădina Zoologică din Lutsk, Ucraina. În primele zile, urșii au trecut printr-o perioadă de adaptare, fiind supravegheați de specialiștii veterinari de la Grădina Zoologică din Chişinău.
15:20
Un bărbat de 36 de ani, din satul Climăuți, raionul Dondușeni, a murit în piscina improvizată în curtea casei sale.
15:10
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda țării noastre un grant în valoare de 6 milioane de euro pentru asigurarea standardelor de eficiență energetică pentru locuințele sociale care urmează a fi construite sau renovate. Comisia economie, buget și finanțe va propune plenului Parlamentului ratificarea unui ACORD care prevede acest lucru.
14:50
Vânzările de produse și servicii comerciale prin comerțul electronic au crescut cu 15,2% comparativ cu anul precedent, atingând o valoare estimată de 358,6 milioane de euro în 2023. Comercializarea de bunuri reprezintă 63,9% din valoarea totală a pieței comerțului electronic. Există un interes crescut pentru achizițiile de pe platformele de comerț electronic străine, moldovenii cheltuind 344,1 milioane de euro în 2023 pentru diferite bunuri și servicii. Sunt datele dintr-un raport privind piața comerțului electronic din Republica Moldova, realizat de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova), transmite IPN.
14:40
Una dintre cele mai importante rute de cale ferată din Germania se închide până la sfârșitul anului, pentru reabilitare. Este vorba despre un traseu care pornește chiar din apropierea aeroportului principal de la Frankfurt, printre cele mai importante și mai aglomerate din Europa.
14:20
Jurnalista Natalia Morari, considerată agent al serviciilor speciale ruse, se pregătește activ pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Pentru a se spăla de colaborarea cu Moscova, jurnalista a decis s-o utilizeze pe una din apropiatele regretatului opozant rus, Alexei Navalnîi, Maria Gaidar.
14:10
Agenții economici din Republica Moldova vor putea să participe mai activ în procesul schimburilor comerciale cu țările din zona euro-mediteraneeană. CONVENȚIA regională cu privire la regulile de origine preferențiale pan-euro-mediteraneene a fost modificată, iar documentul va fi propus plenului Parlamentului pentru ratificare. Proiectul de lege a fost examinat de membrii Comisiei economie, buget și finanțe și ai Comisiei politică externă și integrare europeană.
14:10
Parlamentului European a adoptat o rezoluție, cosemnată de eurodeputatul Siegfried Mureșan, privind necesitatea sprijinului continuu al Uniunii Europene pentru Ucraina. De asemenea, europarlamentarul a solicitat în textul rezoluției alocarea de sprijin financiar și tehnic adecvat Republicii Moldova și Ucrainei în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
14:00
Bună, sunt Andrian Mardare, sunt atlet și voi participa la Jocurile Olimpice de la Paris. Urmăriți-mă la TVR MOLDOVA.
13:50
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis, astăzi, 17 iulie, Cod Galben de ploi cu descărcări electrice.
Acum 6 ore
13:40
Programul de stat „Prima Casă Plus” va putea fi accesat și de către persoanele care nu au statut de angajat în Republica Moldova. Totodată, a fost majorată valoarea maximă a locuințelor ce pot fi achiziționate. Guvernul a aprobat, astăzi, modificările legislative ce vor asigura implementarea Programului de stat „Prima Casă Plus”, transmite IPN.
13:20
Un grup farmaceutic german, cunoscut pentru portofoliul său impresionant în oncologie, hematologie, urologie și alte domenii, și-a exprimat interesul de a intra pe piața farmaceutică a Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de conducerea Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, comunică MOLDPRES.
13:10
Primul spectacol susținut de „Filarmonica de comedie” a început marți, 16 iulie a.c., la Ialoveni, în cadrul unui turneu care se va desfășura în mai multe raioane din Republica Moldova și la Chișinău, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM).
12:50
Companiile din domeniul energetic vor putea dezvolta soluții inovatoare cu privire la producția, distribuția sau consumul de energie. Proiectul Legii privind spațiile de testare inovativă în materie de reglementare în domeniul energiei a fost votat în prima lectură. Sandboxurile, mediu sigur pentru inovare, unde pot fi testate noi tehnologii, modele de afaceri sau abordări ale producției, distribuției și consumului de energie, fără a fi supuse setului complet de reglementări tradiţionale. Părțile interesate pot explora potențialul soluțiilor noi, gestionând în același timp riscurile în mod eficient.
12:40
Mâine, 18 iulie, Marea Britanie va găzdui cea de-a patra reuniune a Comunității Politice Europene (CPE), reunind aproximativ 50 de lideri din Europa. Potrivit unui comunicat anterior al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, Summit-ul va avea loc în apropiere de orașul Oxford, la Palatul Blenheim - locul de naștere al lui Winston Churchill, cel care a jucat un rol central în lupta împotriva agresiunii și tiraniei din Europa.
12:40
Guvernul a aprobat astăzi Strategia Apărării Naționale pentru anii 2024-2034. Bugetul pentru Apărare al Republicii Moldova va crește treptat, urmând ca până în 2030 să ajungă la un procent din Produsul Intern Brut. Documentul mai definește Federația Rusă ca principală amenințare în adresa Republicii Moldova – ambiția Rusiei de a crea un coridor militar terestru până la hotarele țării noastre, războiul hibrid dus de Kremlin, dar și forțele militare ruse care staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.
12:20
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de mâine, 18 iulie.
12:10
Pentru fiecare elev care va fi transferat dintr-o școală cu mai puțin de 50 de copii într-o instituție publică de învățământ mai mare părinții vor primi o alocație lunară de 1000 de lei, timp de doi ani. Alocațiile nu se acordă pe perioada lunilor iunie-august. Executivul a aprobat astăzi un regulament în acest sens, transmite IPN.
11:50
Mâine, 18 iulie, Marea Britanie va găzdui cea de-a patra reuniune a Comunității Politice Europene (CPE), reunind aproximativ 50 de lideri din Europa. Potrivit unui comunicat anterior al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, Summit-ul va avea loc în apropiere de orașul Oxford, la Palatul Blenheim - locul de naștere al lui Winston Churchill, cel care a jucat un rol central în lupta împotriva agresiunii și tiraniei din Europa.
Acum 8 ore
11:40
Motivele pentru care economisim bani sunt diverse: creăm rezerve pentru situații neprevăzute, pentru achiziția unor bunuri scumpe, realizarea unor evenimente importante din viață, pregătim un sprijin financiar pentru perioada de pensionare etc. Indiferent care este scopul acestor economii, este important să le gestionăm corect – să alegem un mod sigur și avantajos pentru a le păstra sau investi. Păstrarea banilor ”la saltea” nu este o soluție bună, pentru că nu aduce niciun câștig, mai mult decât atât - poate aduce pierderi din cauza inflației.
11:20
Cabinetul de miniștri a aprobat, la ședința de astăzi, 17 iulie, cererea de demisie a lui Eugeniu Harabara din funcția de secretar general adjunct al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR). Funcția va rămâne vacantă din data de 5 august.
11:10
Charles Michel, președintele Consiliului European, i-a dat o replică dură premierului ungar Viktor Orban, care îi ceruse printr-o scrisoare să înceteze sprijinul pentru Ucraina. ”Nu pot accepta afirmația dumneavoastră că am condus o politică pro-război, este exact opusul. Rusia este agresorul, iar Ucraina este victima”, i-a scris Charles Michel lui Orban într-o scrisoare consultată de G4Media.
10:50
„Săptămâna trecută, alături de o lume întreagă, am rămas profund marcată de atacul Rusiei asupra celui mai mare spital pentru copii din Kyiv, Ohmatdit. Racheta rusească a distrus complet secția de terapie intensivă, în total fiind avariate 24 de departamente, dintre care zece secții de chirurgie și cinci secții de oncologie”, a scris vicepremierul pentru integrare europeană, Scristina Gherasimov, într-o postare pe Facebook.
10:40
Alegerile şi referendumul din 20 octombrie, în discuţii la Punctul pe Azi. Maia Sandu se va clasa pe primul loc la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Asta arată cel mai recent sondaj publicat de Institutul Republican Internațional. Potrivit cercetării, șefa statului va obține 34% din sufragii. Cu 18% din voturi, urmează Igor Dodon, cercetat în trei dosare penale, care a anunțat că nu va candida.
10:20
Producătorii din Republica Moldova au exportat 133 mii tone de mere din recolta sezonului 2023-2024. Acestea au ajuns în peste de 30 de țări ale lumii. Volumul exporturilor a crescut comparativ cu sezonul 2022 - 2023, atunci când au fost înregistrate 124 mii tone vândute pe piețele externe. Exporturile către UE practic s-au dublat, ajungând la 22 de mii de tone, destinația principală fiind România, cu o cotă de 90%. Cifrele au fost prezentate astăzi de Asociația „Moldova Fruct”, care a marcat finalizarea sezonului de export al merelor, transmite MOLDPRES.
10:10
Are loc ședința Guvernului Republicii Moldova din 17 iulie 2024.
09:50
Anunțurile prin care locuitorii din stânga Nistrului sunt chemați la miting pe 20 iulie reprezintă o „diversiune mediatică” și o „operațiune psihologică”. Expertul WatchDog Andrei Curăraru a declarat la Moldova 1 că la mijloc ar sta mai multe motive.
Acum 12 ore
09:40
Comisia Europeană a aprobat includerea produsului românesc ”Sardeluța marinată” pe lista Specialităților Tradiționale Garantate (STG).
09:20
Moneda unică europeană se ieftinește astăzi cu șase bani și costă 19 lei și 30 de bani, transmite MOLDPRES.
09:10
Are loc ședința Comisiei juridice, numiri și imunități din 17 iulie 2024.
08:50
De la începutul anului 2022, aproximativ 650 de mii de persoane au părăsit Rusia și nu s-au întors încă în țara lor, susține publicația The Bell, inclusă de Kremlin în registrul „agenților străini”, scrie G4Media.ro
08:40
Rusia şi Ucraina urmează să facă miercuri schimb de 90 de prizonieri de război, în cadrul unui acord facilitat de Emiratele Arabe Unite, potrivit Reuters, citată de News.ro.
08:30
„Prin fortificarea acestor relații contribuim firește la crearea unui climat favorabil procesului de negocieri. De altfel, nu avem absolut nicio problemă bilaterală, problemă în sensul care ar putea afecta într-un fel procesul nostru de aderare la UE,” a declarat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Poșoi, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.
08:20
În ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat pentru șapte persoane străine.
08:10
Donald Trump a anunţat marţi că va ţine un miting de campanie sâmbătă în statul Michigan, la exact o săptămână după tentativa de asasinat împotriva sa, relatează AFP, scrie Agerpres.ro
07:50
„Prin fortificarea acestor relații contribuim firește la crearea unui climat favorabil procesului de negocieri. De altfel, nu avem absolut nicio problemă bilaterală, problemă în sensul care ar putea afecta într-un fel procesul nostru de aderare la UE,” a declarat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Poșoi, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.
07:40
Potrivit Serviciul Hidrometeorologic de Stat, canicula nu cedează nici astăzi. Însă, apar condiții de instabilitate în nordul și centrul Republicii Moldova.
Acum 24 ore
23:10
Parlamentul European, rezultat în urma alegerilor din 9 iunie și-a ales astăzi noua conducere. România va avea doi vicepreședinți ai acestui for legislativ.
22:50
Percheziții în sudul Republicii Moldova. Polițiștii au ridicat mai multe arme și muniții de la mai multe adrese din raioanele Cahul, Vulcănești și Taraclia.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.