SUA și China au avut discuții „informale” pe teme nucleare, prima dată în ultimii 5 ani. Beijingul a promis că nu va folosi arma atomică dacă va ataca Taiwanul

Radio Chisinau, 21 iunie 2024 15:40

Statele Unite și China au reluat în luna martie a acestui an discuțiile „informale”, la nivel de experți, pe teme nucleare, pentru prima dată în ultimii 5 ani. Reprezentanții chinezi au declarat părții americane că Beijingul nu va recurge la „amenințări nucleare” în cazul Taiwanului, au declarat în exclusivitate pentru Reuters doi delegați ai SUA prezenți la discuții.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 12 ore
22:45
Interviu cu violonista, interpreta și profesoara Oxana Mardare.
21:05
Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a avut o întrevedere cu Daniela Gasparikova, reprezentanta de țară a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, transmite Biroul pentru Integrare Europeană. 
20:35
Serialul „Dune: Profeția" („Dune: Prophecy”) va avea șase episoade care vor fi disponibile din luna noiembrie pe platforma de streaming Max.
20:05
Prețurile la carburanți sunt în scădere în ultimele zile. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a explicat motivele ieftinirii, precizând că tendința este determinată de descreșterea cotațiilor Platts la produsele petroliere pe bursele internaționale și de aprecierea leului moldovenesc, transmite MOLDPRES. 
19:35
SSR, grupul public elvețian de radiodifuziune, a anunțat vineri, că Geneva și Basel sunt cele două orașe încă în cursă pentru a găzdui a 69-a ediție a show-ului TV Eurovision. Zurich și Berna, care, de asemenea, au depus oferte, nu au fost selectate, relatează News.ro.
19:15
IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că de la începutul săptămânii, 97 persoane cu urgențe generate de agenții fizici, chimici și de mediu au solicitat intervenția ambulanței.
18:55
Un tribunal rus l-a condamnat vineri pe jurnalistul american Evan Gershkovich la 16 ani de închisoare pentru spionaj, la finalul unui proces rapid desfășurat cu ușile închise, transmite AFP, scrie Agerpres.
18:40
Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu Nina Maria Fite, însărcinat cu afaceri al SUA în Republica Moldova 19 iulie 2024, Chișinău – Premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu Nina Maria Fite, însărcinat cu afaceri ad-interim al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, transmite Guvernul.
18:25
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu intenționează să introducă starea de urgență în agricultură, după cum solicită Asociația "Forța Fermierilor", informează Infotag.
Acum 24 ore
18:05
Comisia Electorală Centrală a stabilit perioada de înregistrare a blocurilor electorale care vor propune candidați la prezidențiale și care vor participa la referendumul privind integrarea europeană.
17:45
Republica Moldova va beneficia de un grant de peste 7 milioane de euro din partea Comisiei Europene, pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, după ce țara noastră a aderat anul trecut la Mecanismul pentru Interconectarea Europei - cel mai important instrument al UE pentru sprijinirea proiectelor de infrastructură transeuropeană.
17:30
Până la momentul actual, sistemele informatice ale Aeroportului Internațional Chișinău activează fără perturbări. Precizarea a fost făcută de administrația aerogării în contextul îngrijorărilor referitor la întreruperile serviciilor Microsoft în întreaga lume, transmite MOLDPRES.
17:10
Un număr de 26 de persoane au beneficiat anul trecut de subvenții pentru inițierea unei afaceri. În urma realizării proiectelor au fost create 39 de locuri de muncă în domenii precum: antreprenoriat, contabilitate, industria alimentară și agricultură, transmite MOLDPRES.
16:55
O companie din România, care activează în domeniul colectării și neutralizării deșeurilor medicale și chimice, își extinde activitatea în Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat astăzi vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, transmite MOLDPRES. 
16:45
Aflată în vizită de lucru la Dublin, Maia Sandu a discutat cu președintele Irlandei, Michael D. Higgins, și cu premierul irlandez, Simon Harris, despre relațiile tot mai strânse între țările noastre, despre comunitatea cetățenilor Republicii Moldova care contribuie la economiile ambelor țări și despre pașii fermi pe care Republica Moldova îi face spre calitatea de membru al Uniunii Europene, transmite Președinția.
16:40
Aflată în vizită de lucru la Dublin, Maia Sandu a discutat cu președintele Irlandei, Michael D. Higgins, și cu premierul irlandez, Simon Harris, despre relațiile tot mai strânse între țările noastre, despre comunitatea cetățenilor Republicii Moldova care contribuie la economiile ambelor țări și despre pașii fermi pe care Republica Moldova îi face spre calitatea de membru al Uniunii Europene, transmite Președinția.
16:35
Aflată în vizită de lucru la Dublin, Maia Sandu a discutat cu președintele Irlandei, Michael D. Higgins, și cu premierul irlandez, Simon Harris, despre relațiile tot mai strânse între țările noastre, despre comunitatea cetățenilor Republicii Moldova care contribuie la economiile ambelor țări și despre pașii fermi pe care Republica Moldova îi face spre calitatea de membru al Uniunii Europene, transmite Președinția.
16:20
Comisia Electorală Centrală a inițiat consultări publice a proiectului de hotărâre „Pentru aprobarea Instrucțiunii privind procedura de vot prin corespondență la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024”, anunță Comisia Electorală Centrală.
16:00
În ședința de azi, Consiliul Audiovizualului a sancționat, cu 20 000 de lei și 5 avertizări publice, cinci distribuitori de servicii media pentru nerespectarea ofertelor de servicii media, a proporției de posturi TV în limba română, celor libere la retransmisiune sau a prevederilor ce țin de lista „must carry”, se arată într-un comunicat al Consiliului Audiovizualului.
15:40
Polițiștii de frontieră au identificat în ultimele zile mai multe permise de conducere cu semne rezonabile de falsificare, în cadrul controalelor efectuate la punctele de trecere a frontierei Sculeni și Leușeni.
15:25
Infrastructura digitală a Universității de Stat din Moldova a fost modernizată ca să asigure conexiune mai bună la resursele informaționale a universităților europene, dar și la rețelele interne de comunicații. Centrul de date al instituției a fost dotat cu echipamente performante achiziționate cu sprijinul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială, transmite MEC.
15:05
Shoko Miyata, căpitanul în vârstă de 19 ani al echipei feminine de gimnastică artistică a Japoniei, s-a retras din lotul pentru Jocurile de la Paris după ce a încălcat codul de conduită al echipei, fumând, a declarat vineri Asociația Japoneză de Gimnastică (JGA), potrivit Reuters.
14:40
Polițiștii de la Botanica au fost sesizați cu privire la comiterea unui nou caz de escrocherie prin metoda implicării rudei în accidentul rutier. Victima ar fi fost sunată de o persoană necunoscută care i-ar fi comunicat că o rudă a fost implicată în accident și a solicitat 15 000 de euro pentru a o scăpa de răspunderea penală.
14:20
Creditul este un instrument util de finanțare atunci când nu dispuneți de suficienți bani, ca să achiziționați bunul sau serviciul de care aveți nevoie sau pe care vi-l doriți. Fie că e vorba de publicitate, fie că descoperiți alte și alte produse, care vă pot face viața mai bună, sunteți provocați aproape la fiecare pas să procurați ceva nou. Opțiunea de a lua un credit devine tot mai tentantă, mai ales, când este însoțită de mesaje precum: ”Credit doar cu buletinul”, ”Aprobarea creditului în doar 2 minute” sau ”Obține rapid un credit online”. Aceasta vă determină și mai mult să nu amânați decizia pentru o nouă achiziție în credit. Cu toate acestea, ar fi bine să nu vă grăbiți cu decizia și să acordați timp suficient, ca să analizați în detaliu ce implică luarea unui credit pentru dumneavoastră.
14:00
Festivalul „Te Salut, Chișinău!” începe vineri, la ora 19.00, pe strada pietonală Eugen Doga din capitală. Pe scenă vor urca „Orchestra Fraților Advahov”, împreună cu Zinaida Julea, Nicolae Gribincea cu „Plăieșii”, Maria Iliuț cu „Crenguță de Iederăˮ. Va fi organizată o zonă de food court, un târg al meșterilor populari, vor fi vernisate mai multe expoziții, transmite IPN.
13:45
Asociația Forța Fermierilor cere să fie declarată Stare de Urgență în Agricultură la nivel de țară, din cauza situației foarte dificile în acest sector. Specialiștii deja constată o situație foarte gravă în sudul R. Moldova, unde recolta de porumb și floarea-soarelui este compromisă în proporție de 70-80 la sută din cauza secetei, transmite Radio Chișinău.
13:30
Pompierii IGSU au intervenit la lichidarea flăcărilor care au cuprins un transformator în clădirea “Arena Chișinău”, strada Calea Orheiului 130, din municipiul Chișinău.
13:10
Pe ambele maluri ale Nistrului vor fi create și dezvoltate șase micro-clustere economice, datorită sprijinului oferit de Suedia și Marea Britanie, prin intermediul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade).
12:55
Securitatea pe continentul european, migrația, fortificarea sectorului energetic și pericolul în adresa democrației, au fost subiectele abordate în cadrul celei de-a patra ediții a Sumitului Comunității Politice Europene, a spus președinta Maia Sandu, la finalul reuniunii de aseară. Securitatea Rep. Moldova este esențială pentru securitatea continentului european, au subliniat liderii europeni în cadrul unui grup de lucru moderat de Maia Sandu, alături de președintele Franței, Emanuel Macron, transmite Radio Chișinău.
12:40
Fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, care a anunțat că va candida „independent” la alegerile prezidențiale din această toamnă, ar fi bătut palma cu membrii grupării criminale „ȘOR”. Mai exact, miercuri, 17 iulie, Vlah s-a întâlnit în mun. Soroca cu mai mulți reprezentanți ai grupării criminale din raioanele de Nord pentru a coordona acțiunile în cadrul campaniei electorale. Imaginile de la întâlnire au fost publicate pe canalul de Telegram „Scînteia Adevărului”.
12:35
Un fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) va fi judecat pentru încasarea ilegală a salariului de la Agenția Servicii Publice (ASP). Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală privind săvârșirea abuzului de serviciu, informează MOLDPRES.
12:15
Zborurile companiilor WizzAir și Eurowings sunt afectate în prezent de defecțiunea majoră a serviciilor informatice, iar dimineață au fost afectate cele ale companiilor Ryanair și Turkish Airlines, a confirmat pentru HotNews.ro un reprezentant al Aeroportului Otopeni.
12:00
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru perioada 20.07.2024-22.07.2024.
11:40
Un număr de 109 de contribuabili din domeniul transportului în regim de taxi au fost supuși controalelor fiscale în prima jumătate a anului curent. În consecință, au fost calculate suplimentar la bugetul public național impozite și taxe în sumă totală de 14,6 milioane lei, majorare de întârziere de 8,8 milioane lei și sancțiuni fiscale de 5,4 milioane lei, transmite MOLDPRES.
11:25
Acum câteva ore, o femeie de 34 de ani a fost stopată de polițiștii de patrulare, în orașul Bucovăț, în timp ce conducea neuniform un Renault, transmite un comunicat al Poliției Republicii Moldova.
11:05
Peste 200 de specialiști din diverse sfere ce țin de integrarea europeană - din instituții publice, mass-media și societatea civilă - s-au reunit în cadrul Conferinței internaționale „Următorii pași în procesul de aderare la UE”, organizată de Biroul pentru Integrare Europeană.
10:50
Ursula von der Leyen, realeasă joi la conducerea Comisiei Europene (CE), nu este singura femeie în sferele înalte ale Uniunii Europene (UE), al cărei corp conducător s-a feminizat, iar după un prim tur de orizont patru femei și un bărbat se află sau urmează să se afle în curând în posturi-cheie în Europa Celor 27, arată o analiză AFP, citată de News.ro.
10:35
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a 18 judecători.
10:20
La sfârșitul aceste săptămâni, dolarul american se ieftinește cu un ban și are o cotație oficială de 17 lei și 70 de bani, transmite MOLDPRES.
09:55
„Fotografia în care Maia Sandu apare alături de mari lideri europeni prezenți la Summitul Comunității Politice Europene este una istorică și vorbește despre rolul și locul pe care Republica Moldova și-l recapătă ca parte naturală în familia de state europene”, consideră expertul Andrei Curăraru. El a subliniat că R. Moldova obține o mare fereastră de oportunitate.
09:40
Asociația Forța Fermierilor a transmis autorităților o scrisoare în care solicită declararea Stării de Urgență în Agricultură, venind cu mai multe propuneri care, în opinia asociației, ar trebui realizate.
09:05
Președintele Klaus Iohannis, prezent joi la cea de a patra reuniune a Comunității Politice Europene, desfășurată în Marea Britanie, a pledat pentru cooperarea în domeniul energiei și pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei, a informat joi Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
08:45
Sheriff Tiraspol a învins în această seară echipa Zira (Azerbaidjan) în meciul retur din turul 1 preliminar al Ligii Europei.
08:40
Curtea Constituțională a pronunțat Hotărârea privind interpretarea unor dispoziții constituționale și controlul de constituționalitate a articolelor 15 alin. (2) și 24 alin. (1) din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.
08:20
Cultura porumbului a fost afectată de secetă în proporție de 70-100%, iar cea de floarea soarelui - în proporție de 60-80%. Constatarea a fost făcută de cercetătorii științifici de la Centrul Național de Cercetare și Producere a Materialului Semincer și Institutul de Pedologie, Agrochimie și Protecție a Solului „Nicolae Dimo”, care au vizitat 8 terenuri acoperite de respectivele culturi, din Taraclia, Cahul și Cantemir, transmite IPN.
08:05
Sondajele sociologice arată o ușoară depășire numerică a adepților integrării europene printre cetățenii Republicii Moldova asupra susținătorilor aderării la Uniunea Eurasiatică cuplați împreună cu cei nedeterminați. Situația în această privință se va limpezi sau, invers, se va complica în urma referendumului din 20 octombrie curent, când cetățenii Republicii Moldova își vor oficializa atașamentul față de UE. Însă oricare va fi rezultatul referendumului din toamna acestui an, dezbaterea publică și lupta ideologică pentru mințile oamenilor privind alegerea de civilizație pentru societatea moldovenească va continua încă mult timp.
Ieri
21:50
Poliția a fost sesizată despre faptul că, în această seară, doi copii au fost electrocutați în timp ce se jucau în parcul de la intersecția străzii Sarmisegetusa cu bd. Cuza Vodă din sectorul Botanica al capitalei.
21:05
Pe măsură ce populația globală îmbătrânește, tot mai multe persoane se confruntă cu un declin cognitiv îngrijorător, personal sau al celor dragi. În fiecare an, se înregistrează peste 10 milioane de cazuri noi de demență la nivel mondial, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), transmite News.ro.
20:35
Deputații au aprobat, în cea de-a doua lectură, proiectul de lege privind modificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul curent, pentru a-l ajusta la indicatorii macroeconomici revizuiți, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
20:05
Meta se pregătește să lanseze o nouă versiune a modelului lingvistic Llama, însă, aceasta nu va fi oferită și utilizatorilor din Uniunea Europeană, relatează News.ro.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.