Maia Sandu a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare la UE. „Republica Moldova a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene"

TVR Moldova, 21 iunie 2024 12:30

Astăzi s-a întrunit Comisia Națională pentru Integrare Europeană (CNIE), prezidată de Președinta Maia Sandu. Membrii Comisiei au discutat despre poziția generala de negociere a Republicii Moldova în cadrul primei Conferințe interguvernamentale Moldova - UE, care va avea loc pe 25 iunie la Luxemburg. Poziția de negocieri urmează să fie aprobată astăzi de Guvern.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 8 ore
23:10
Își continuă parcursul în cadrul turneelor continentale și FC Milsami. În partida de ieri, jucată la Orhei, nu s-a marcat niciun gol, dar rezultatul de 4 la 2 din prima manșă a fost suficient pentru a accede în runda secundă din Liga Conferinței.
22:50
Sheriff Tiraspol s-a calificat dramatic în runda secundă a preliminariilor din Liga Europei. Vicecampioana Republicii Moldova a întors scorul în partida cu gruparea azeră Zira și a smuls victoria la seria de lovituri de departajare.
22:30
Primii sportivii din Republica Moldova au ajuns deja în Satul Olimpic de la Paris. Arcașul Dan Olaru le-a prezentat urmăritorilor săi locuinţa unde va sta, cadourile primite în capitala Franței și nu a ezitat să vorbească despre unele lucruri care nu i-au prea plăcut.
Acum 12 ore
22:10
TVR MOLDOVA va fi gazda transmisiunilor de la Jocurile Olimpice de la Paris. 26 de sportivi din Republica Moldova vor lupta pentru a atinge culmile gloriei, și Truda lor poate fi văzută la postul nostru de televiziune. Transmisiunile de pe scena olimpică vor incepe de pe 25 iulie. TVR MOLDOVA a pregătit și "Studioul Olimpic", o emisiune în care se va face sinteza zilei.
21:50
Un eveniment pentru promovarea limbii și culturii române a fost organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Cursurile Internaționale de Vară "România – Limbă și civilizație" oferă o oportunitate de a învăța mai multe despre România într-un mod interactiv.
21:30
Un Centru de Date a fost inaugurat la Universitatea de Stat din Moldova. Datorită echipamentului performant, studenţii şi oamenii de ştiinţă vor putea realiza calcule complexe pentru cercetări şi vor fi introduse noi programe moderne de master. Centrul a fost creat cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale şi din resursele universităţii. Cu sprijinul Băncii Mondiale, au fost modernizate şi două aule.
21:10
Tânărul de 21 de ani, care a omorât cu sânge rece o fetiţă de şapte ani, din satul Recea, a fost condamnat la 23 de închisoare cu executare. Decizia a fost luată, astăzi, de magistrații Judecătoria Râșcani.
20:50
Fiecare copil trebuie să se simtă în siguranţă - în familie, la şcoală sau în locurile publice. Autorităţile responsabile le reamintesc minorilor care trec prin situaţii dificile, violenţă fizică sau psihologică, să nu ezite şi să ceară ajutor gratuit la Telefonul copilului. În acest scop, la Chişinău a fost lansată campania națională pentru prevenirea abuzurilor împotriva copiilor.
20:30
Lista metodelor e înșălăciune este lungă și, în ciuda tuturor avertismentelor, se găsesc destui naivi care să cadă în plasa escrocilor. Un nou caz cunoscut ca Metoda Accidentul a fost descoperit recent de politie. Doi suspecti au fost reţinuți după ce au primit 15 mii de euro de la o persoană care ar fi vrut să-si scape o rudă de consecințele penale ale unui accident rutier. Pentru a preveni astfel de fapte, Ministerul de Interne a lansat o campanie de informare.
20:30
„Eu sunt sigur că dacă era Igor Dodon președinte, Republica Moldova era implicată în război, deoarece atunci când noi am evitat să fim parte a conflictului, el ar fi pus la dispoziție atât regiunea transnistreană ca să poată fi atacată de acolo Ucraina, cât și spațiul aerian al nostru, Aeroport ș.a.m.d.,” a declarat deputatul PAS Vasile Grădinaru, prezent la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.
20:10
Cinci persoane din Chişinău şi Basarabeasca au fost reținute pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari după ce ar fi luat o jumătate de milion de lei de la o femeie de 68 de ani.
19:50
Acordul privind terecerea terenului fostului Stadion Republican din Chişinău în proprietatea Guvernului Statelor Unite ale Americii a fost votat în prima lectură de majoritatea parlamentară de la Chişinău. SUA urmează să plătească 18 milioane de euro pentru terenul pe care urmează să-şi construiască un nou sediu al Ambasadei. Acordul a fost, însă, motiv de ceartă în Parlament între PAS şi partidele de opoziţie.
19:50
2,28 milioane de lei din Fondul de Intervenție al Guvernului vor fi alocate Consiliului orășenesc Bucovăț, raionul Strășeni, pentru lichidarea consecințelor alunecărilor de teren din luna aprilie 2023. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidată de prim-ministrul Dorin Recean.
19:30
Apărarea democraţiei şi lupta împotriva atacurilor hibride din partea Rusiei - au fost printre subiectele discutate de Maia Sandu cu liderii europeni la Summitul Comunităţii Politice Europene din Marea Britanie. Şeful diplomaţiei Uniunii Europe, Josep Borell, a venit cu un mesaj de susţinere pentru preşedintele Maia Sandu şi cetăţenii Republicii Moldova.
19:10
Republica Moldova a adoptat măsuri mai stricte privind procedurile de acordare a azilului politic pentru cetățenii străini care sunt subiecți ai cererilor de extrădare. Deputații au aprobat modificări esențiale ale legii, stabilind că solicitările de azil ale celor care prezintă un risc pentru securitatea națională vor fi tratate în regim de urgență. Proiectul a fost votat exclusiv de majoritatea parlamentară, opoziția boicotând ședința.
18:50
O pană cibernetică, fără precedent la nivel mondial, a afectat în această dimineaţă mai multe servicii publice. Au fost afectate servere ale companiilor aeriene, căilor ferate, radiodifuzori, bănci şi instituții bursiere. Un program popular al Microsoft a cazut provocând haos pe aeroporturi. Guvernul britanic sustine că nu ar fi fost un atac cibernetic. În Republica Moldova, nu au fost înregistrate mari perturbări. Autoritățile îndeamnă pasagerii care au programate curse aeriene, să verifice statutul zborului şi să se prezinte cu trei ore înainte la aerogară.
18:30
Tragedie într-un parc din sectorul Botanica din Chişinău. Doi copii, de şase şi 11 ani, au fost electrocutaţi în timp ce se jucau. Fata de 11 ani nu a mai putut fi salvată. Celălalt minor se află în stare gravă, dar stabilă. Specialiştii Laboratorului Criminalistic au făcut cercetări la faţa locului. În urma acestui caz s-a autosesizat Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică.
18:10
În ședința de azi, Consiliul Audiovizualului a sancționat, cu 20 000 de lei și 5 avertizări publice, cinci distribuitori de servicii media pentru nerespectarea ofertelor de servicii media, a proporției de posturi TV în limba română, celor libere la retransmisiune sau a prevederilor ce țin de lista „must carry”.
17:50
Shoko Miyata, vedeta echipei de gimnastică artistică a Japoniei, a fost exclusă din lotul pentru Jocurile Olimpice de la Paris. În vârstă de 19 ani, Shoko a încălcat codul de conduită: a consumat alcool și a fumat.
17:50
Un tribunal rus l-a condamnat vineri pe jurnalistul american Evan Gershkovich la 16 ani de închisoare pentru spionaj, la finalul unui proces rapid desfăşurat cu uşile închise, transmite AFP, scrie Agerpres.ro
17:40
O companie din România, care activează în domeniul colectării și neutralizării deșeurilor medicale și chimice, își extinde activitatea în Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat astăzi vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, transmite MOLDPRES.
17:40
Premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu Nina Maria Fite, însărcinat cu afaceri ad-interim al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. Discuțiile s-au axat pe parteneriatul bilateral consecvent la toate nivelurile și agenda de colaborare vastă cu SUA.
17:30
La data de 19 iulie 2024 polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Serviciul de Investigații Criminale au pus în executare șase mandate de percheziție domiciliară, două în județul Galați și patru pe teritoriul Moldovei, la adresele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie calificată și lipsire de libertate în mod ilegal.
Acum 24 ore
17:20
Urmează o rețetă ce are la bază o legumă care poate fi gătită în diferite forme. Iar una din reţetele cele mai apreciate se numeşte - ironic - „limba soacrei”. Cu siguranţă, v-ați dat seama că vorbim despre vânătă. Colega noastră Betty Turculeț a pregătit o salată de vinete coapte, cu usturoi, ceapă și verdeață proaspătă. Cu siguranță, ați gustat măcar o dată această bunătate. Să vedem rețeta!...
17:10
IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că de la începutul săptămânii, 97 persoane cu urgențe generate de agenții fizici, chimici și de mediu au solicitat intervenția ambulanței.
16:50
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată în ultima perioadă o tendință de descreștere a cotațiilor Platts la produsele petroliere pe bursele internaționale.
16:40
Tabăra de scriere creativă „Leonard Tuchilatu” organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în calitate de partener tradițional, în colaborare cu Atelierul de scriere creativă „Vlad Ioviţă”, Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu” din Chișină și Revista ” Timpul din România” are loc, anul acesta, în perioada 24 – 31 iulie 2024, la Vadul lui Vodă . La eveniment vor participa 11 scriitori din Republica Moldova și România, cursurile fiind moderate de Șerban Axinte (România) Dumitru Crudu (R. Moldova) și Nicolae Corlat (România).
16:20
Sezonul acesta a fost unul plin de interacțiune și culoare pentru colegul nostru Anatol Fornea, caricaturist și realizator al emisiunii „Dialoguri Colorate". A avut invitați pe măsură, dar și a aflat lucruri curioase despre unii oameni de creație. Invitatul ediției de mâine este un scriitor care impresionează atât prin felul în care arată, dar și prin cărțile pe care le-a scris. Să vedem despre cine este vorba.
16:10
Aflată în vizită de lucru la Dublin, șefa statului a discutat cu președintele Irlandei, Michael D. Higgins, și cu premierul irlandez, Simon Harris, despre relațiile tot mai strânse între țările noastre, despre comunitatea moldovenilor care contribuie la economiile ambelor țări și despre pașii fermi pe care Moldova îi face spre calitatea de membru al Uniunii Europene.
15:50
Marin Ganciu, un nume de referință în muzica populară românească, este în egală măsură un cântăreț de excepție și un instrumentist virtuoz. Admiratorii îl recunosc de la primele acorduri, fiind cuceriți de vocea sa inconfundabilă și de măiestria cu care mânuiește cobza, instrument ce a devenit un simbol al stilului său. Artistul Marin Ganciu este invitatul noului episod „Istorii cu tâlc”. Urmăriţi o discuţie despre părinți, pedagogi, de ce a renunțat la televizor, internet și cum reușește să-i facă pe copiii din Ansamblul „Crăițele” să îndrăgească folclorul - duminică, 21 iulie, ora 22.00, la TVR MOLDOVA. Să vedem câteva secvențe.
15:40
Creditul este un instrument util de finanțare atunci când nu dispuneți de suficienți bani, ca să achiziționați bunul sau serviciul de care aveți nevoie sau pe care vi-l doriți. Fie că e vorba de publicitate, fie că descoperiți alte și alte produse, care vă pot face viața mai bună, sunteți provocați aproape la fiecare pas să procurați ceva nou. Opțiunea de a lua un credit devine tot mai tentantă, mai ales, când este însoțită de mesaje precum: ,,Credit doar cu buletinul”, ,,Aprobarea creditului în doar 2 minute” sau ,,Obține rapid un credit online”. Aceasta vă determină și mai mult să nu amânați decizia pentru o nouă achiziție în credit. Cu toate acestea, ar fi bine să nu vă grăbiți cu decizia și să acordați timp suficient, ca să analizați în detaliu ce implică luarea unui credit pentru dumneavoastră.
15:20
Polițiștii de frontieră au identificat în ultimele zile mai multe permise de conducere cu semne rezonabile de falsificare, în cadrul controalelor efectuate la punctele de trecere a frontierei Sculeni și Leușeni.
15:10
Ședința Comisiei Electorale Centrale din 19 iulie 2024
15:00
Trei curse ale companiilor Wizz Air și Aeroitalia au fost anulate vineri pe aeroportul Otopeni, din cauza penei informatice a sistemului Microsoft, scrie G4Media.ro
14:50
Campionatul European de Fotbal s-a încheiat, urmează un alt mare eveniment sportiv al anului - Jocurile Olimpice de la Paris. În ultima perioadă, sportivii noștri calificați la Olimpiadă au avut un program foarte solicitant. Colegul nostru Alexandru Leahu a ieșit la un antrenament cu arcașul Dan Olaru. Astăzi, o parte din sportivii noștri deja pleacă la Paris, pentru că vinerea viitoare, pe 26 iulie, vor începe Jocurile Olimpice. Le dorim campionilor noștri mult succes și să aducă acasă cât mai multe medalii!...
14:40
Începem dimineaţa cu un moment frumos, pentru că astăzi, în echipa „TeleMATINAL” este o zi specială. Pentru că-l avem alături şi ne oferă zilnic atâtea emoţii frumoase, noi îi spunem un sincer şi călduros „La mulţi ani!” colegului nostru talentat, Anatol Fornea. Şi pe bună dreptate, este o zi de sărbătoare nu doar pentru tine, Anatol, ci și pentru noi toţi cei care avem bucuria de a te cunoaște. Dar aşa cum lucrurile şi oamenii frumoşi nu pot fi lăsaţi în umbră, ne propunem să-l cunoaşteţi mai bine şi voi pe dragul nostru coleg, Anatol… şi să-i lăsaţi un mesaj de felicitare, pentru a-i face ziua şi mai frumoasă!
14:20
În anul 2025, examenele de absolvire a gimnaziului se vor desfășura în centre raionale de examene după modelul celor de bacalaureat. Lucrările scrise de elevi vor fi evaluate în mod centralizat și nu la nivel de raion, așa cum se practica anterior. Măsura face parte dintr-o serie de acțiuni propuse de Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) după analiza rezultatelor examenelor de absolvire a gimnaziului din sesiunea curentă.
14:10
Astăzi, 19 iulie, se împlinesc 105 ani de la nașterea artistului plastic și portretistul Glebus Sainciuc .Cu acest prilej, am făcut legătura cu fiul său, artistul Lică Sainciuc.
14:10
Mai multe personalități din România și Republica Moldova au fost premiate, recent, la Bucureşti, în cadrul Galei „Valori contemporane” 2024. Printre cei nominalizaţi au fost persoane care au adus, în ultimii 20 de ani, contribuții importante culturii, educației, sportului, spiritualității, carității și, în general, României în lume.
13:50
Pompierii IGSU au intervenit la lichidarea flăcărilor care au cuprins un transformator în clădirea “Arena Chișinău”, strada Calea Orheiului 130, din municipiul Chișinău.
13:40
Fostul rector al Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinic, este candidatul Partidului Social Democrat European la alegerile prezidențiale.
13:20
Dragoș Musteață, organizatorul „Gladiator Challenge Moldova”, ne-a spus care sunt criteriile de selecție și ce surprize pregătesc pentru ediția din octombrie.
13:10
Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene vor trebui să prezinte fiecare câte doi candidaţi - o femeie şi un bărbat - pentru posturile de comisari europeni, a anunţat Ursula von der Leyen, proaspăt realeasă joi de Parlamentul European la conducerea executivului UE, informează APA.
12:50
Alex Buretz este designer grafic, ilustrator, caricaturist și activist civic. Prin intermediul caricaturii, acesta își propune să atragă atenția asupra viciilor și problemelor din societate, și să contribuie la schimbarea de atitudine.
12:40
Recrutare sau închisoare. Modelul suedez de chemare în armata a tinerilor ar putea fi extins în Europa. Adolescenții suedezi riscă închisoarea dacă refuză să fie testați pentru o eventala recrutare în Armata. În prezent, Germania, Țările de Jos sau Marea Britanie studiază modelul suedez, notează Politico. Marinela Mititelu are detalii.
12:10
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a unei tinere din Anenii Noi, pentru înlesnirea practicării prostituției în Belgia, în 2021, de către două fete din Moldova.
12:00
Microsoft semnalează vineri o pană de serviciu majoră a serviciilor Microsoft 365, care afectează întreprinderi şi utilizatori din întreaga lume, transmite News.ro.
11:50
Microsoft semnalează vineri o pană de serviciu majoră a serviciilor Microsoft 365, care afectează întreprinderi şi utilizatori din întreaga lume, transmite News.ro.
11:40
Analize economice cu Veaceslav Ioniță - 19 iulie 2024. Subiectul „Admiterea 2024 în Universitățile din Republica Moldova”
11:20
Apa îmbuteliată din România este printre cele mai scumpe din Europa, astfel că plătim mai mult decât în Grecia, Spania sau Italia.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.