Expert, după ce R. Moldova a urcat cu 6 poziții în topul mondial privind egalitatea de gen: „Să nu ne îmbătăm cu apă rece”

Moldova1, 20 iunie 2024 14:30

Republica Moldova a avansat în clasamentul global cu privire la egalitatea de gen datorită politicilor prietenoase familiilor, dezvoltate, în special, în ultimii doi ani. Opinia aparține directoarei executive a Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Natalia Covrig. Experta a declarat pentru Teleradio-Moldova că, în ciuda tendinței, țara noastră mai are „mult de lucru” pentru a atinge un nivel ridicat al egalității de gen în toate domeniile.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 5 minute
12:40
Trei oameni au murit din cauza căldurii în România, unde maximele depășesc 40 de grade celsius la umbră. Numărul solicitărilor la ambulanță au crescut semnificativ în ultimele 48 de ore. Totodată, oamenii rămân fără energie electrică din cauza consumului excesiv al aparatelor de aer condiționat. În unele localități întreruperile de curent au durat și două zile.
Acum 10 minute
12:50
Un om a murit și șase au fost răniți după ce o mașină a intrat pe terasa unei cafenele din Paris ieri seara. Șoferul a fugit de la fața locului, însă ulterior acesta a fost găsit și arestat sub acuzația de „omor involuntar, vătămare corporală involuntară și punerea în pericol a vieții". Pentru moment, autoritățile iau în calcul ipoteza unui accident rutier.
12:50
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un proiect de lege care asigură acces egal pentru femei și bărbați la bunuri și servicii. Această lege aliniază țara noastră la standardele Uniunii Europene în materie de egalitate de gen. Noua legislație elimină discriminarea în privința prețurilor, condițiilor de vânzare și accesului la produse și servicii.
12:30
Marina Gavril, un medic stomatolog din Republica Moldova, a fost găsită fără suflare în cabinetul ei, situat la parterul unui bloc din Brăila. Potrivit unor surse, polițiștii au dat de urma principalului suspect, transmite ProTV România.
Acum 30 minute
13:10
Willem Brouwer este noul membru al Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. O decizie în acest sens a fost votată de 63 de deputați.
13:10
Ursula von der Leyen a promis să ia măsuri pentru consolidarea Europei, dar să lanseze proiecte în domeniul apărării, inclusiv un scut aerian european. Declarația a fost făcută în plenul Parlamentului European, înainte de alegerea noului conducător al Comisiei Europene, scrie Agerpres.
Acum 2 ore
11:20
Actualizare: În urma perchezițiilor din această dimineață la postul vamal Leușeni, patru vameși au fost reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru 72 de ore. Bănuiții ar fi pretins și acceptat diverse sume de bani de la transportatorii de colete și pasageri care operau curse internaționale din și spre țările Uniunii Europene.
11:10
Printre subiectele incluse pe ordinea de zi se regăsește modificarea bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale pentru acest an. De asemenea, urmează să fie ratificat acordul privind oferirea unui grant de 6 milioane de euro oferit de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică în cadrul Proiectului „Locuințe publice III”.
11:10
Echipa de pompieri din R. Moldova, detașată în Grecia, a intervenit cu succes în prima sa misiune de lichidarea a incendiu de pădure în localitatea Epidaurus. Aceștia au intervenit pe o suprafață de cinci hectare și au luptat cu flăcările cot la cot cu colegii lor din Republica Elena.
10:40
Ploile cu vânt puternic și grindina din după-amiaza zilei de miercuri au deteriorat sau au distrus parțial mai multe acoperișuri de locuințe în mai multe raioane din centrul și nordul Republicii Moldova, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. De asemenea, pompierii au intervenit în 23de cazuri de defrișare a copacilor doborâți de vânt.
Acum 4 ore
10:30
Jurnalista Natalia Morari și-a anunțat intenția de a candida la funcția de președinte al R. Moldova. Anunțul a fost făcut de aceasta, în cadrul unui briefing de presă.
10:10
În condițiile în care Ucraina rezistă agresiunii Federației Ruse, procesul de reglementare din stânga Nistrului reprezintă o problemă internă a Republicii Moldova și poate conta pe sprijinul aliaților occidentali, dar nu și pe implicarea directă a NATO, susține comandorul român în rezervă, Sandu-Valentin Mateiu. Analistul politico-militar a mai declarat pentru Moldova 1 că majoritatea statelor europene, membre ale Alianței Nord-Atlantice, sprijină direct Ucraina, iar dacă rezistă ca stat independent și suveran, soluționarea conflictului din Transnistria va fi mai simplă.
10:00
Președintele american Joe Biden a s-a îmbolnăvit de COVID-19, a anunțat în această noapte, 18 iulie, serviciul de presă al Casei Albe. Liderul de la Washington însuși declară că se simte bine, potrivit DW.
10:00
Toate cele 16 drone lansate noaptea și două din cele trei rachete au fost doborâte, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene, citate de BBC.
09:40
În Franța se fac ultimele calcule și se duc negocieri pentru alegerea viitorului președinte al camerei inferioare a Parlamentului, Adunarea Națională. Se mizează pe eventuale alianțe care apoi ar putea duce la relansarea discuțiilor privind viitorul prim-ministru.
09:40
Toate cele 16 drone lansate noaptea și două din cele trei rachete au fost doborâte, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene, citate de BBC.
09:10
În doar un an de la implementarea Programului 373, investițiile stimulate în economia națională sunt de două miliarde de lei, iar obiectivul e ca până la sfârșitul anului să se ajungă la patru miliarde. Vadim Codreanu, director al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), a mai comunicat în emisiunea ÎN CONTEXT că, prin stimularea investițiilor, antreprenorii sunt ajutați cu resurse sustenabile să devină competitivi pe piața Uniunii Europene.
08:50
Ofițerii Centrului Național Anticorupție au descins, în această dimineață, la postul vamal Leușeni, într-un dosar de corupție. Sunt vizați mai mulți angajați vamali care sunt bănuiți de pretindere și acceptare de remunerații ilicite.
Acum 6 ore
08:10
Unele forțe politice de la Chișinău vor contesta noua strategie de apărare folosind știri false precum că NATO ar dori să târască Republica Moldova într-un război sau că aderarea la Uniunea Europeană ar implica automat aderarea la NATO, chiar dacă nu este obligatoriu, avertizează analistul de politică externă Mihai Isac. Expertul a subliniat în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1 importanța menținerii cursului de integrare europeană la alegerile parlamentare din 2025, astfel, Republica Moldova poate evita instalarea unui model georgian.
07:50
Președintele american Joe Biden a s-a îmbolnăvit de COVID-19, a anunțat în această noapte, 18 iulie, serviciul de presă al Casei Albe. Liderul de la Washington însuși declară că se simte bine, potrivit DW.
07:30
Președintele american Joe Biden a s-a îmbolnăvit de COVID-19, a anunțat în această noapte, 18 iulie, serviciul de presă al Casei Albe. Liderul de la Washington însuși declară că se simte bine, potrivit DW.
07:00
Ultimul număr, pe luna iulie, al revistei lunare de studii politice și geopolitice «Le Monde Diplomatique» conține un portret complex al celei care este aproape sigura ca va primi astăzi investitura Parlamentului UE pentru un al doilea mandat de cinci ani in fruntea Comisiei europene: actuala șefă a Comisiei UE din 2019 încoace Ursula von der Leyen.
Acum 24 ore
22:00
Petrocub Hâncești a învins pe Ordabasî Șîmkent cu 1-0 în a doua manșă a primului tur preliminar al Ligii Campionilor. Eroul meciului de pe stadionul Zimbru a fost Teodor Lungu, care a marcat singurul gol.
21:00
Republica Moldova se află sub o presiune în creștere, prinsă între războiul din Ucraina și opoziția Rusiei față de aspirațiile noastre europene. Diplomații moldoveni și străini au explicat concluziile Summitului NATO de la Washington. Ambasadorul Poloniei, Tomasz Kobzdej, a declarat că Rusia nu atacă doar Ucraina, ci și ordinea de securitate internațională.
20:30
Anunțurile anonime prin care locuitorii din stânga Nistrului sunt chemați la un miting pe 20 iulie reprezintă o „diversiune mediatică” și o „operațiune psihologică”, fiind o dovadă că populația nu mai este atât de loială regimului secesionist, susține expertul în politici publice și securitate, Andrei Curăraru. Prezent în platoul emisiunii ÎN CONTEXT, analistul WatchDog a constatat că „o oportunitate mai bună decât acum de soluționare a conflictului transnistrean nu am mai avut-o și trebuie să înțelegem că este în interesul majorității părților implicate”.
20:20
Mult mediatizata ofensivă rusă din regiunea Harkov, care a început la mijlocul lunii mai, încetinește pe zi ce trece. Întrebarea care se pune acum este cât timp poate Rusia să mențină ritmul actual al operațiunilor sale în Ucraina, scrie The Economist.
19:50
Agricultorii sunt nemulțumiți și insistă pe introducerea stării de urgență în sudul țării. În urma vizitei de astăzi a ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea și a secretarului de stat Vasile Șarban în satul Roșu, raionul Cahul, cei doi responsabili au promis că vor fi întocmite acte de constatare. Agricultorii insistă ca zona de sud să fie declarată zona de secetă, pentru a-și putea justifica pierderile în instanță.
18:50
Ploile de astăzi au făcut ravagii în raionul Glodeni. Mai mulți copaci au fost doborâți, deteriorate țevi de gaz și rupte fire electrice.
18:40
Până la începutul noului an școlar a mai rămas o lună și jumătate, iar până atunci, copiii profită de ocazia de a-și petrece vacanța mare la tabără. Două sute de copii cu vârstele între 7-16 ani au venit să se aventureze pe zece zile la tabăra ''Alunelul'' din raionul Ialoveni. Aici, au parte de diverse activități începând de la fotbal și desen până la înot. Un plus foarte mare este faptul că cei mici își fac prieteni noi.
18:00
Ursula von der Leyen are susținerea a 401 din cei 720 de europarlamentari și va fi votată joi la șefia Comisiei Europene. Sprijinul vine din partea coaliției proeuropene în Parlamentul European, formată din Partidului Popular European, Grupul Renew și de Grupul Socialiștilor Europeni. Anunțul a fost făcut de către vicepreședintele Partidului Popular European, vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European, Siegfried Mureșan.
17:40
Milsami Orhei va juca joi seara partida manșei secunde a primului tur preliminar al Ligii Conferinței cu Torpedo Jodino. După victoria convingătoare din tur, scor 4:2, componenții clubului orheian nu renunță la ideea de a repeta performanță din meciul jucat acum o săptămână.
17:30
Boicotarea președinției ungare de către Comisia Europeană este mai degrabă o „palmă simbolică” dată Ungariei pentru a-i arăta că și-a depășit atribuțiile, însă, deocamdată, nu se va merge mai departe. Constatarea aparține jurnalistului Dan Alexe, care realizează corespondențe de la Bruxelles pentru Radio Moldova și Moldova 1. În cadrul emisiunii ÎN CONTEXT, Dan Alexe a precizat că excluderea Ungariei din anumite procese de decizie se poate întâmpla în urma unei proceduri extrem de complicate, pe care în acest moment nimeni nu are dorința să o aplice și nici nu este în interesul Uniunii Europene să sancționeze o țară care deține președinția rotativă.
17:20
Parlamentul European și-a reconfirmat miercuri, printr-o rezoluție, opinia, potrivit căreia UE trebuie să continue să sprijine Kievul atât timp cât va fi nevoie până la victorie, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.
16:10
Bugetul apărării naționale va crește treptat, astfel încât până în 2030 să atingă un procent din Produsul Intern Brut, față de 0,65% cât e acum. În mod prioritar, banii vor fi alocați pentru dezvoltarea Armatei Naționale, inclusiv modernizarea acesteia. Noile măsuri se regăsesc în noua Strategie Națională de Apărare pentru anii 2024-2034, aprobată de Guvern. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a punctat că acest document va determina direcțiile de acțiune ale Republicii Moldova, în cazul unor potențiale amenințări și riscuri la adresa securității țării.
15:40
Șase cetățeni străini au fost găsiți morți într-o cameră de hotel de lux din Bangkok, Thailanda. Potrivit poliției locale, toți au fost otrăviți cu cianură, care a fost plasată în cafea de către una din victime, transmite BBC.
15:40
Seceta și temperaturile ridicate din această vara afectează culturile agricole din țara noastră. Fermierii solicită stare de urgență în agricultură. Prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Vladimir Bolea vor vizita sudul țării pentru a se întâlni cu agricultorii a căror câmpuri sunt afectate.
15:10
Ploile puternice au cauzat inundații majore în Toronto, Canada. Puhoaiele au măturat străzile, iar traficul rutier a fost perturbat. Unele mașini au fost acoperite aproape total de ape. Salvatorii au intervenit pentru a scoate șoferii din autovehicule. De asemenea, zeci de mii de oameni au rămas fără curent electric în tot orașul.
14:00
Președinta Maia Sandu efectuează, în perioada 17-18 iulie, o vizită de lucru în Marea Britanie, iar pe 19 iulie va merge în Irlanda. Conform agendei, Maia Sandu va participa la Summitul Comunității Politice Europene, găzduit de prim-ministrul britanic, Keir Starmer.
13:40
Meteorologii anunță Cod galben de instabilitate atmosferică. Avertizarea este valabilă pentru astăzi, 17 iulie, în intervalul orelor 13:30-24:00.
13:30
Peste 50 milioane de euro vor fi investite în proiectele de eficiență energetică a circa 50 de școli din țară și îmbunătățirea sistemului de alimentare cu energie termică a clădirilor publice. Măsurile sunt prevăzute în Acordul de împrumut dintre R. Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD).
13:20
Peste 50 milioane de euro vor fi investite în proiectele de eficiență energetică a circa 50 de școli din țară și îmbunătățirea sistemului de alimentare cu energie termică a clădirilor publice. Măsurile sunt prevăzute în Acordul de împrumut dintre R. Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD).
12:50
Președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, a declarat într-un interviu pentru canalul de televiziune Black Entertainment Television că ar putea renunța la lupta pentru un nou mandat prezidențiale, dacă i se vor descoperi probleme de sănătate, scrie Unian.
Ieri
12:30
Prețurile la benzină și motorină continuă să scadă, conform noilor prețuri afișate astăzi, 17 iulie, de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
12:30
Potrivit anchetei, femeia originară din Republica Moldova, care a fost găsită moartă într-o baltă de sânge, ar fi fost amenințată de niște localnici, cu care ar fi fost în conflict., transmite Digi2.ro.
11:50
Fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, și-a anunțat candidatura la funcția de președinte al Republicii Moldova. Programul său electoral se va axa, potrivit ei, strict pe problemele concrete ale oamenilor și pe soluțiile pentru acestea.
11:50
Părinții care își transferă copiii dintr-o școală cu mai puțin de 50 de elevi într-o instituție mai mare vor beneficia de o alocație lunară de 1000 de lei, timp de doi ani. Un regulament în acest sens a fost aprobat astăzi de Executiv. Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, proiectul va contribui la o mai bună pregătire pentru viitor a elevilor.
11:10
Tragedie în satul Climăuți din raionul Dondușeni, unde un bărbat de 36 de ani s-a înecat în bazinul artificial din curtea casei sale. Oamenii legii fost sesizați de vecina victimei.
11:10
Guvernul a aprobat modificările legislative ce vor asigura implementarea Programului de stat „Prima Casă Plus”. Astfel, va fi extinsă accesibilitatea programului și oferite condiții mai avantajoase de cumpărare a locuințelor.
10:40
Bugetul de apărare națională va crește treptat, astfel încât până în 2030 să atingă un procent din Produsul Intern Brut. Această măsură se regăsește în Strategia Națională 2024-2034, care urmează să fie aprobată astăzi de Guvern.
10:30
Cabinetul de miniștri a aprobat, la ședința de astăzi, 17 iulie, cererea de demisie a lui Eugeniu Harabara din funcția de secretar general adjunct al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR). Funcția va rămâne vacantă din data de 5 august.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.