IPRE: Reforma justiției a înregistrat progrese, dar și provocări

Radio Moldova, 19 iunie 2024 18:40

Reforma justiției a înregistrat progrese la capitolul independență judiciară prin îmbunătățirea proceselor de evaluare extraordinară pre-vetting și vetting, dar s-a confruntat și cu un șir de provocări, precum demisiile în masă ale judecătorilor, plecarea unor procurori din sistem, rezistența internă la reformă, neuniformitatea practicilor judiciare și întârzierea proceselor de digitalizare. Sunt principalele constatări ale experților Institutului pentru Politici și Reforme Europene, care au monitorizat cum a fost implementată în primii doi ani de la aprobare Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției. În anii monitorizați, 2022 și 2023, au fost realizate jumătate dintre obiectivele punctate. 20 la sută dintre acțiuni încă nu au fost inițiate, ceea ce vorbește despre existența unor provocări, explică unul dintre autorii raportului, co-directorul executiv IPRE, Adrian Ermurachi.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 4 ore
22:20
Rusia dorește ca Republica Moldova să fie slabă și neputincioasă, a declarat președinta Maia Sandu, într-un interviu pentru Nordnews. Potrivit ei, Kremlinul încearcă să-și atingă obiectivul prin reinstaurarea „hoților” la conducerea țării.
Acum 6 ore
22:00
Riscul de incendii crește din cauza caniculei, avertizează ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu. Acesta a făcut un apel către toți cetățenii să fie vigilenți și responsabili. Oficialul îndeamnă oamenii să evite activitățile care pot genera foc deschis în natură și să respecte strict regulile de prevenire a incendiilor.
21:40
Ancheta de la Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) ar trebui realizată de serviciul protecție internă al MAI, a declarat la emisiunea „În Context” de la Moldova 1 fostul ministru de interne Victor Catan. În același timp, avocatul Promo-LEX Vadim Vieru consideră că procedura specială de examinare a azilului nu ar fi prevenit tergiversările din instanță. Totodată, juristul spune că nu există necesitatea de a înăspri legislația din domeniu.
21:30
Ancheta de la Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) ar trebui realizată de serviciul protecție internă al MAI, a declarat la emisiunea „În Context” de la Moldova 1 fostul ministru de interne Victor Catan. În același timp, avocatul Promo-LEX Vadim Vieru consideră că procedura specială de examinare a azilului nu ar fi prevenit tergiversările din instanță. Totodată, juristul spune că nu există necesitatea de a înăspri legislația din domeniu.
21:10
26 de sportivi din Republica Moldova vor participa în acest an la Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Aceștia vor concura la zece probe sportive. Echipa olimpică a fost prezentată astăzi, 15 iulie, în cadrul unui eveniment la care a participat și conducerea țării. Prim-ministrul Dorin Recean a felicitat sportivii și antrenorii, urându-le succes în competiție.
Acum 8 ore
20:10
Adaptarea la schimbările climatice este esențială pentru viitorul agriculturii în Republica Moldova, iar abordările bazate pe știință și cooperarea strânsă între Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), agricultori și comunitatea științifică sunt fundamentale pentru dezvoltarea unor strategii eficiente și sustenabile. Acestea sunt principalele concluzii de la ședința de astăzi, unde s-au discutat provocările cu care se confruntă sectorul agricol, generate de schimbările climatice.
20:10
Aproximativ 1.000 de persoane au participat, la Paris, la un marș organizat de Uniunea Ucrainenilor din Franța, pentru a aduce un omagiu memoriei celor 450 de sportivi ucraineni care au murit în luptă de la începutul invaziei rusești în Ucraina, relatează news.ro.
19:30
De la începutul noului an școlar, în Republica Moldova vor activa mentori care vor oferi asistență cadrelor didactice în munca de zi cu zi și vor ajuta tinerii specialiști să se încadreze în câmpul muncii. În total, în acest an vor fi instruiți 1000 de mentori. Această practică a fost preluată din România, astfel, aceștia vor fi instruiți de către specialiștii din țara vecină.
18:40
Războiul din Ucraina poate fi încheiat dacă regimul de la Kremlin va fi schimbat sau dacă Rusia va fi incapabilă din punct de vedere economic să își continue agresiunea. „Războiul mai durează”, chiar dacă potențialul Federației Ruse este mai mare decât cel ucrainean, a declarat „La 360 de grade” de la Radio Moldova, ambasadorul Ucrainei în țara noastră, Marko Șevcenko. Diplomatul a mai spus că situația de pe front rămâne dificilă, dar controlabilă.
Acum 12 ore
18:00
Armata Națională va primi în această săptămână un lot de tehnică militară din partea Statelor Unite ale Americii (SUA). Este vorba 20 de unități de tehnică HMMWV, anunță Ministerul Apărării. Instituția avertizează că, din cauza caniculei, tehnica militară va fi transportată pe timp de noapte, când temperaturile sunt mai mici, iar traficul rutier - degajat.
17:10
Parlamentul European își deschide mâine sesiunea plenară de la Strasbourg, reunind cei 720 de parlamentari nou-aleși pentru prima dată în cadrul celei de-a 10-a legislaturi. Evenimentul marchează începutul unui mandat de cinci ani, care se anunță a fi cel mai agitat din istorie, scrie Euronews.
16:40
Cetățenii din raioane vor putea obține semnăturile electronice fără a se deplasa la Chișinău. Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică și Agenția Servicii Publice au anunțat că extind metodele de obținere a dispozitivelor de creare a semnăturii electronice. Un proiect pilot este lansat la două centre multifuncționale din Chișinău, iar de astăzi și până pe 28 august va fi extins în toată țara.
16:20
Letonia nu va mai permite autovehiculelor de pasageri înmatriculate în Belarus să intre pe teritoriul său, notează Reuters. Interdicția, care intră în vigoare pe 16 iulie, a fost introdusă în cadrul unui nou pachet de sancțiuni al Uniunii Europene, care „a ajustat în mare măsură sancțiunile impuse Belarusului cu sancțiunile impuse Rusiei”, au transmis autoritățile fiscale din Letonia.
16:00
Fostul președinte Donald Trump a reflectat asupra supraviețuirii tentativei sale de asasinat, spunând într-un nou interviu cu New York Post: „Trebuia să fiu mort”. Fostul lider de la Casa Albă i-a arătat reporterului o vânătaie mare pe antebrațul drept pe care a spus că a primit-o atunci când agenții au încercat s-l protejeze, scrie CNN.
15:50
O pădure de salcâm, pin și stejar din orașul Cahul a fost cuprinsă de flăcări, în această după-amiază. Până la această oră, șase din cele zece hectare de pădure au fost mistuite de flăcări, anunță Inspectoratul General al Poliției. La fața locului au intervenit pompieri și angajați ai întreprinderilor subordonate administrației publice locale. Primarul de Cahul, Nicolae Dandiș, a făcut apel la voluntari să ajute la stingerea incendiului. Potrivit lui, misiunea este îngreunată din cauza reliefului, care nu permite accesul autospecialelor în zonă.
15:40
Temperaturile de foc au pus pe jar medicii de pe ambulanțe, care săptămâna trecută au acordat îngrijiri medicale mai multor persoane care au suferit insolații. Potrivit datelor Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, doar în Chișinău, cel puțin 20 de persoane s-au ales cu insolație săptămâna trecută.
15:30
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a prezentat sistemul care va fi utilizat de viitorii studenți pentru a aplica, exclusiv online, la studii la Universitățile din Republica Moldova. Absolvenții de licee vor putea depune dosarul utilizând doar codul personal. Autoritățile din educație se așteaptă ca în acest an la programele de licență să se înscrie aproximativ 15 mii de studenți.
15:20
Din cauza temperaturilor ridicate, crește pericolul de incendiu pe întreg teritoriul țării. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit Codul galben emis până pe 22 iulie.
14:00
Noul sediu al Substației de Asistență Medicală Urgentă a fost inaugurat astăzi la Orhei. Cei 62 de angajați - medici, felceri, infirmieri și șoferi - vor lucra într-o clădire nouă, construită și echipată conform standardelor europene. Locuitori din municipiul Orhei și 11 comune din regiune vor beneficia de condiții moderne de tratament. Constucția și dotarea clădirii au costat 34 de milioane de lei. Investiția face parte din una mai amplă, în valoare totală de peste 320 milioane de lei, destinață modernizării serviciului de asistență medicală de urgență prespitalicească la nivel național, a precizat președinta Maia Sandu, la evenimentul de inaugurare.
14:00
Vremea caniculară compromite recolta de porumb și cea de floarea soarelui, atenționează fermierii. Ei spun că terenurile agricole au fost afectate nu doar de arșița din ultimele zile, dar și de ploile cu grindină din luna trecută. Printre cele mai afectate sunt raioanele din nordul țării, inclusiv Edineț, Briceni, Ocnița și Fălești.
13:40
Deputații au cerut inițierea unei anchete interne la Inspectoratul General pentru Migrație (IGM), după audierile parlamentare de astăzi privind bărbatul turc împușcat în sectorul Rîșcani al capitalei. Potrivit președintelui Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, angajații IGM nu au aplicat corespunzător legea, deși erau informați de SIS, că victima reprezenta un pericol pentru securitatea națională.
13:40
Republica Moldova ar putea primi un credit de 40 de milioane de dolari din partea Băncii Mondiale pentru a pregăti statul să reacționeze prompt și eficient în cazul dezastrelor naturale sau la consecințele schimbărilor climatice.
Acum 24 ore
12:40
În perioada Jocurilor Olimpice de la Paris, Franța s-ar putea confrunta cu o serie atacuri cibernetice, conform unui raport recent publicat de compania de securitate cibernetică WithSecure. Studiul evidențiază tensiunile geopolitice, în special cu Rusia, ca factori principali care amplifică riscul de activități cibernetice malițioase asupra acestui eveniment global.
12:30
Premierul Estoniei, Kaja Kallas, și-a depus astăzi demisia în fața președintelui țării, pentru a putea ocupa funcția de șef al diplomației europene. Ea va rămâne premier interimar al Estoniei până la confirmarea noului guvern, la începutul lunii august. Fotoliul de prim-ministru al Estoniei ar urma să fie ocupat de ministrul climei, Kristen Michal.
12:20
Premierul Estoniei, Kaja Kallas, și-a depus astăzi demisia în fața președintelui țării, pentru a putea ocupa funcția de șef al diplomației europene. Ea va rămâne premier interimar al Estoniei până la confirmarea noului guvern, la începutul lunii august. Fotoliul de prim-ministru al Estoniei ar urma să fie ocupat de ministrul climei, Kristen Michal.
12:00
Vârstnicii din nordul țării vor putea reveni în băncile universitare. Acest lucru este posibil datorită unui Memorandum de colaborare, care a fost semnat la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți privind extinderea inițiativei programului „Universitatea Vârstei a Treia”.
11:50
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat rețeaua națională de specialiști în protecția și reabilitarea victimelor violenței și victimelor infracțiunilor. Platforma, coordonată de Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței, are scopul de a uni eforturile asistenților sociali pentru a preveni abuzurile asupra copiilor, a declarat ministrul Alexei Buzu.
11:30
Precizările Consiliului Superior al Magistraturii în cazul omorului cetățeanului turc; motivele stagnării comerțului, dar și originea investițiilor străine din Republica Moldova - sunt printre principalele teme abordate de presă.
10:40
Presa internațională comentează circumstanțele și posibilele consecințe ale tentativei de asasinat comise în acest weekend în SUA, asupra candidatului republican la președinție, Donald Trump. Totodată, presa de pe mapamond atrage atenția asupra felului în care temperaturile record înregistrate în această vară, afectează diferite regiuni ale planetei. În atenția presei străine este și finala Campionatului European de fotbal, încheiată ieri cu victoria Spaniei.
10:40
Atacatorul care a încercat să-l asasineze pe Donald Trump a acționat de unul singur, este prima concluzie a FBI, care conduce investigațiile. Anchetatorii încearcă să înțeleagă motivele care l-au determinat pe tânărul de 20 de ani să recurgă la acest gest extrem, scrie Euronews.
10:20
În mediul online sunt oameni reali, cu păreri autentice care pot critica și sunt conturi inexistente, neautentice, create ca să răspândească, să promoveze, să răspândească falsuri. Și toți cei care încearcă să dezinformeze vor ca cetățenii să ia decizii proaste pentru ei. Aceste conturi trebuie ignorate, blocate și raportate, susține președinta Maia Sandu.
10:20
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 14 iulie.
10:20
Un atac aerian israelian a ucis cel puțin 90 de palestinieni și a rănit circa 300, într-o zonă desemnată drept umanitară, deci sigură, din Fâșia Gaza - a declarat ministerul Sănătății din enclavă. După atacul despre care Israelul afirmă că l-a vizat pe șeful militar al mișcării islamiste Hamas, Mohammed Deif, premierul Benjamin Netanyahu a recunoscut că rămâne neclar dacă acesta și un alt comandant terorist au fost uciși.
10:20
Un bărbat înarmat cu o pușcă a fost văzut de un martor pe acoperiș înainte de deschiderea focului la mitingul de campanie susținut de Donald Trump sâmbătă, la Butler, în Pennsylvania, relatează BBC.
10:20
La această etapă nu se poate spune cât de pregătită este Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană până în 2030, însă acest obiectiv poate fi atins dacă va îndeplini toate condițiile până atunci, a declarat comisarul european pentru extindere și vecinătate, Oliver Varhelyi, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.
10:20
La baza tentativei de asasinat asupra fostului președinte al SUA, Donald Trump, se află motivații politice și în următoarele săptămâni se va insista pe acest lucru pentru a victimiza tabăra republicanilor, care va spune că a fost supusă unui atac violent din partea democraților, a declarat pentru redacția noastră de știri politologul român Cristian Pârvulescu. Potrivit acestuia însă această situație nu va schimba raportul de forțe la alegerile din SUA din 5 noiembrie.
10:20
Hamas a decis să oprească negocierile privind încetarea focului în Fâșia Gaza la o zi după ce un atac israelian l-a vizat pe șeful său militar, care „este bine”, au declarat duminică pentru AFP doi înalți oficiali ai mișcării islamiste palestiniene.
10:20
Harbujii și zămoșii s-au copt mai devreme din cauza căldurilor mari și se vând deja la tarabele din piețele din Chișinău. În timp ce unii oameni spun că procură aceste fructe în funcție de aspect, alții se tem de intoxicații. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, le recomandă cetățenilor să nu mănânce pepeni galbeni și galbeni din locurile neautorizate.
10:20
Tot mai multe persoane din sate renunță, în ultimii ani, să crească vaci, iar unul din motive ar fi seceta din 2022, când mulți au decis să-și vândă animalele pentru că nu mai aveau cu ce le hrăni. O altă cauză este prețul modest la lapte oferit de centrele de colectare care face total nerentabilă creșterea bovinelor.
10:20
Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, cercetat penal pentru trădare de patrie, se află în Republica Moldova, și-a angajat un avocat și se prezintă la Procuratură, a declarat președintele Legislativului, Igor Grosu, la Exclusiv TV.
10:20
Un tânăr de 20 de ani a tras asupra fostului președinte american Donald Trump la un miting electoral ce a vut loc sâmbătă în orășelul Butler din statul Pennsylvania. Trump a fost rănit la urechea dreaptă de un glonț, un spectator de la evenimentul electoral a murit, alți doi au fost răniți, iar atacatorul a fost ucis de o echipă de contra-lunetiști a Secret Service.
10:20
Reprezentanții Procuraturii Generale, Serviciului de Informații și Securitate, Consiliului Superior al Magistraturii și Biroului de Migrație și Azil sunt așteptați luni la raport în Parlament în privința omorului din sectorului Rîșcani. Astfel, va avea loc o ședința comună a Comisiei juridică și Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, unde va fi discutată și decizia luată de un judecător în privința victimei.
10:20
Nigel Farage, ideologul ultranaționalist britanic, unul din principalii artizani ai Brexitului și care a fost parlamentar european a fost odată întrebat de ce acceptă — el și grupul lui de eurodeputați — bani / salarii uriașe de la această europă mult-hulită. A răspuns atunci că o face pentru a da o lovitură financiară Europei.
10:20
După tentativa de asasinat asupra rivalului său, Donald Trump, președintele american Joe Biden a făcut apel la unirea ca națiune a americanilor. Oficialul a precizat că motivul incidentului nu este cunoscut deocamdată, dar a ordonat o revizuire a securității la mitingul la care a participat Trump și a fost rănit.
10:20
Începând de luni și până pe 19 iulie, va avea loc sesiunea suplimentară de bacalaureat. Primul examen de limba și literatura română din sesiunea repetată, îl vor susține elevii care studiază într-o altă limbă.
10:20
Spitalul raional Florești va oferi de astăzi, 15 iulie, asistență medicală în caz de accident vascular cerebral (AVC) pentru zeci de mii de locuitori din nordul țării.
10:20
O angajată a Poliției de Frontieră a fost rănită prin împușcare de către colegul său de serviciu. Incidentul a avut loc pe 14 iulie, în cadrul SPF Cahul. Poliția de Frontieră precizează că împușcătura s-a produs accidental, în timpul verificării armei din dotare.
10:20
Instituțiile de învățământ profesional tehnic au început de astăzi, 15 iulie 2024, concursul de admitere. În acest an elevii pot opta pentru unul dintre cele peste 12.000 de locuri bugetare sau cele circa 7000 de locuri cu achitarea taxei de studii, informează Ministerului Educației și Cercetării (MEC).
10:20
În acest weekend, 47 de șoferi au fost depistați conducând sub influența alcoolului, dintre care aproape jumătate prezentau un grad avansat de alcoolemie, a anunțat Inspectoratul Național pentru Securitate Publică (INSP). În total, autoritățile au sancționat aproape patru mii de șoferi pentru diverse abateri în trafic.
Mai mult de 2 zile în urmă
22:00
În mediul online sunt oameni reali, cu păreri autentice care pot critica și sunt conturi inexistente, neautentice, create ca să răspândească, să promoveze, să răspândească falsuri. Și toți cei care încearcă să dezinformeze vor ca cetățenii să ia decizii proaste pentru ei. Aceste conturi trebuie ignorate, blocate și raportate, susține președinta Maia Sandu.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.