Moldova pierde un nou dosar la CtEDO: Țara, obligată să achite 6500 euro unui fost deținut. Ce drepturi i s-au încălcat

UNIMEDIA, 11 iunie 2024 17:00

Republica Moldova pierde un nou dosar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Potrivit Promo-Lex, țara noastră a fost condamnată pentru insuficiența asistenței medicale psihiatrice acordate unui fost deținut, fiind obligată să achite bărbatului 6.500 de euro.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de UNIMEDIA

Acum 8 ore
22:20
Abia intrat în funcție cu puteri depline, noul Procuror General cere Parlamentului să ofere mai multe garanții conducătorului instituției de urmărire penală. Se pare că Ion Munteanu nu vrea să repete soarta predecesorului său, Alexandr Stoianoglo, care după un denunț al unui deputat PAS a fost suspendat din funcție, apoi demis. „Printr-o simplă pornire de urmărire penală, apare temei pentru suspendarea din funcție a Procurorului General. Nu este acceptabil ca stabilitatea funcției de Procuror General să depindă de 5 membri CSP, care nu neapărat sunt procurori”, a declarat Ion Munteanu la inprofunzime de la protv.
22:00
Statele Unite ale Americii au anunțat astăzi sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul, bașcana Găgăuziei „pentru complicitate activă cu oligarhul condamnat fugar, Ilan Șor, și partidul său „Șor”, precum și pentru înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin”, se arată într-un comunicat emis de Ambasada SUA la Chișinău.
22:00
Emmanuel Macron şi-a exprimat miercuri dorinţa de a-i atrage pe cei care spun ”nu extremelor” în jurul blocului central, lansând un apel la ”adunare” (”rassemblement” în franceză), cu 18 zile înaintea alegerilor legislative anticipate, pe care le prezintă drept o ”bătălie a valorilor”, relatează AFP, citat de news.ro.
21:50
Statele Unite al Americii au anunțat astăzi sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul, bașcana Găgăuziei „pentru complicitate activă cu oligarhul condamnat fugar, Ilan Șor, și partidul său „Șor”, precum și pentru înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin”, se arată într-un comunicat emis de Ambasada SUA la Chișinău.
21:40
Comisia Pre-Vetting a finalizat evaluarea reluată în privința judecătorului Sergiu Osoianu, candidat pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul candidaților judecători. Potrivit Comisiei, candidatul „nu a promovat evaluarea reluată, întrucât nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică”.
21:10
Institutul Mamei și Copilului anunță despre trecerea în neființă a Angelei Mazuru, medic anesteziolog reanimatolog pediatru în Secția Reanimare și terapie intensivă chirurgicală și transmite condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celoc care au avut privilegiul să o cunoască.
Acum 12 ore
20:30
Noile sancţiuni ale SUA împotriva Rusiei opresc tranzacţionarea în dolari şi euro pe principala sa piaţă financiară, au declarat miercuri grupul Moscow Exchange, bursa şi banca centrală, transmite CNBC, citat de news.ro.
20:30
Vara a sosit, iar asta înseamnă că sezonul nunților este în plină desfășurare. Cuplurile sunt în căutare activă a verighetelor. Reportera stagiară UNIMEDIA Xenia Gorbatiuc a făcut turul magazinelor de bijuterii din Chișinău, a discutat cu administratorii și a aflat ce fel de inele aleg tinerii acum și spre ce sume se orientează cei mai mulți dintre ei. La fel, reportera noastră a aflat chiar de la miri și mirese ce părere au despre prețurile la bijuterii.
20:10
Președinta Maia Sandu a lăsat un mesaj pe rețelel de socializare privind primul val de deportări, care a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. „Regimul sovietic a scos mii de familii din casele lor, le-a urcat în trenuri marfare și le-a trimis departe de casă. Primari, preoți, învățători, fruntași agricoli - cei mai buni oameni din comunitățile noastre - au fost numiți „dușmani de clasă” și au fost deportați”, a scris Maia Sandu.
19:50
În prima zi din runda de audieri din iunie, Comisia Vetting a desfășurat interviuri publice pentru trei candidați la funcția de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), un candidat la funcția de membru al Colegiului Disciplinar al CSM și doi avocați care candidează pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.
19:30
În timp ce interesul pentru agricultura ecologică crește în Europa, fermierii din Moldova rămân reticenți să se angajeze în această nișă. Cu toate că suprafața dedicată acestui tip de agricultură a crescut constant, ajungând la aproximativ 29 de mii de hectare în 2020, acest lucru reprezintă mai puțin de 2% din totalul terenurilor agricole din țară.
19:00
Peste 150 de muncitori muncesc neîncetat pentru a înlătura consecințele furtunii, care a lovit puternic și municipiul Orhei. Lucrările de refacere a infrastructurii afectate au început după miezul nopții, iar primele rezultate sunt deja vizibile. De pe străzile principale din oraș au fost înlăturate ramurile, care au blocat trecerea pietonilor și șoferilor. A fost evacuată apa de pe carosabil, iar mai multe terenuri de joacă au fost curățate de noroi.
19:00
O gafă s-a strecurat pe site-ul Comisiei de evaluare a procurorilor. În lista candidații la funcția de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor, în dreptul numelui unuia dintre subiecții evaluării, în loc de Procuratura Anticorupție a fost scris „Procuratura Corupție”.
18:30
Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, se arată indignat de faptul că deși Moldova a fost lovită de ploi puternice cu vânt, iar două persoane au decedat în urma acestor intemperii, autoritățile nu se grăbesc să convoace Comisia pentru Situații Excepționale.
18:10
Un trib amazonian îndepărtat, aflat la o săptămână distanță de drum față de prima zonă urbană, a primit acces la internet de mare viteză în urmă cu câteva luni, iar de-atunci viața comunității s-a schimbat, scrie digi24.ro.
18:00
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a publicat o hartă a țării ca mesaj de felicitare de Ziua Națională a Rusiei, pe canalul său Telegram, relatează Libertatea.ro, cu referire la agenția rusă de presă de stat TASS.
17:40
Guvernul a aprobat regulamentul cu privire la procedura de examinare medicală a deținuților grav bolnavi, pentru aplicarea eliberării de la executarea pedepsei sau pentru înlocuirea, revocarea arestului preventiv. Documentul va garanta respectarea drepturilor și libertăților omului în instituțiile penitenciare.
17:20
Una dintre cele mai iubite cântărețe și compozitoare din Franța, Françoise Hardy, a murit la vârsta de 80 de ani, scrie digi 24.ro. „Mama a plecat”, se arată în mesajul scris pe rețelele sociale de fiul ei, Thomas Dutronc, care este muzician.
16:50
Spaniolii de la km77 au testat electricul BMW iX2. Cum s-a descurcat automobilul vezi mai jos.
16:40
Președintele fondator al Platformei DA, Andrei Năstase a făcut un apel public la responsabilitate în care susține că este gata să iasă din nou în stradă și să lupte pentru o Moldovă independentă. „Cer public Maiei Sandu și PAS să nu se joace cu viitorul european al Moldovei, să se uite ce s-a întâmplat zilele trecute la votul din Europa și să înțeleagă că asta li se poate întâmpla și lor în alegerile prezidențiale și parlamentare, dar și mai grav, la votul pentru referendum”, a menționat Andrei Năstase în cadrul unei conferințe de presă
16:30
Papa Francisc şi premierul indian Narendra Modi sunt invitaţi la un summit G7, care are loc începând de joi şi până sâmbătă în Puglia, în Italia, pe agenda căruia se află tensiunile geopolitice şi războaiele din Ucraina şi Fâşia Gaza, relatează News.ro, cu referire la AFP.
16:10
Prietenii și colegii lui Arcadie Spoială, strivit de un copac pe malul Nistrului, ieri noapte, sunt șocați de vestea tragică despre moartea regizorului. Aceștia se arată extrem de îndurerați de cele întâmplate și exprimă condoleanțe familiei.
Acum 24 ore
15:40
Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău a declarat Situație de forță majoră în capitală, ca urmare a intemperiei de ieri. Anunțul a fost făcut de primarul general, Ion Ceban.
15:30
Conform unor surse, bărbatul de 36 de ani care a murit, fiind strivit de o creangă, în stânga Nistrului, este regizorul Arcadie Spoială.
15:20
Conform unor surse, bărbatul de 36 de ani care a murit, fiind strivit de o creangă, în stânga Nistrului, este regizorul Arcadie Spoială.
15:00
Țânțarul tigru, responsabil de răspândirea febrei dengue, care poate fi fatală, a ajuns și în România și se răspândește cu rapiditate în toată Europa, scrie Protv.ro.
14:30
Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat, în ședința de astăzi, candidatura procurorului Alexandru Machedon, propusă de Ion Munteanu pentru funcția de adjunct interimar al șefului Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
14:10
Un consens neobișnuit și neașteptat de rapid pare să se fi format în privința principalelor patru funcții din Uniunea Europeană, la doar câteva zile de la alegerile europarlamentare: Ursula von der Leyen (Germania) ar urma să rămână președintă a Comisiei Europene pentru un nou mandat, portughezul Antonio Costa ar urma să fie președinte al Consiliului European, malteza Roberta Metsola ar rămâne președinta Parlamentului European, iar estona Kaja Kallas – șefă a politicii externe, relatează Politico, citat de digi24.ro.
14:00
Peste 200 de salvatori, pompieri, polițiști și carabinieri au ieșit în teritoriu, după intemperiile de ieri, pentru a debloca trasee, dar și pentru a ajuta persoanele aflate în dificultate, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Aceștia au îndepărtat, de pe părțile carosabile, peste 100 de arbori, iar specialiștii au intervenit în 10 cazuri de ridicare a firelor electrice de la sol, care riscau să afecteze populația.
14:00
Fostul polițist Gheorghe Cotorobai, acuzat de răpirea și omorul Anei-Maria, tânăra însărcinată în vârstă de 19 ani din raionul Orhei a fost adus în aceste clipe în fața magistraților.
13:40
Un șarpe a pătruns în interiorul unei farmacii de pe stada Odesa din Tiraspol. Cazul a avut loc ieri seara.
13:20
Polițiștii de frontieră din SPF Cuconeștii Noi au descoperit un obiect de luptă, posibil din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Până la sosirea echipelor specializate și pe parcursul cercetărilor, perimetrul a fost securizat de către polițiștii de frontieră, iar persoanele din zona adiacentă au fost evacuate.
13:20
Situația în rețelele electrice continuă să fie complicată, anunță Premier Energy. Astfel, potrivit furnizorului, la ora 12:00, circa 85 de localități din raioanele Orhei, Criuleni, Strășeni, Telenești, Călărași, Nisporeni, Ialoveni, Hâncești, de asemenea, izolat în suburbia mun. Chișinău continuau să fie afectate parțial sau total de lipsa energie electrică.
13:10
Celine Dion este hotărâtă să revină pe scenă în pofida bolii neurologice rare de care suferă şi a spus că va face acest lucru chiar dacă va trebui „să se târască”, a declarat artista canadiană într-un nou interviu, care a fost difuzat marţi seară, informează Agerpres, cu referire la AFP.
13:10
A început sezonul grătarelor și a ieșirilor la iarbă verde, însă pe lângă bucuria de a găti în aer liber, este important să conștientizăm riscurile asociate procesului de ardere. Potrivit specialiștilor, carnea preparată pe grătar poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre. Aceasta conține substanțe cancerigene care se formează în timpul procesului de gătire la temperaturi ridicate și în contact cu fumul, fapt ce crește riscul de îmbolnăvire cu cancer, scrie locals.md
13:00
Ministrul Educației se arată nemulțumit de incidente din cadrul examenelor de clasa a 9-a. „Asemenea experiențe nu sunt străine sistemului nostru, instituțiile unde a fost admis și documentat accesul cu telefoanele mobile la examene, urmează a fi identificate și persoanele responsabile pentru neglijență sau implicare în fraudarea examenelor vor fi trase la răspundere”, a menționat Dan Perciun.
12:40
Un accident grav a avut loc în orașul Durlești, aproape de miezul nopții. Potrivit informațiilor oferite de oamenii legii, în urma impactului o mașină s-a răsturnat, iar 2 persoane au fost transportate de urgență la spital.
12:30
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat noile prețuri la carburanți pentru mâine, 13 iunie. Astfel, prețul motorinei scade cu 1 ban, iar cel al benzină cu 6 bani.
12:30
24 de invitați ai unei nunți zgomotoase de azeri au fost reținuți la Moscova, marți, 11 iunie, după ce au tras focuri de armă în aer, în cartierul rezidențial Izmailovski și pe terasamentul Kremlinului, relatează postul MSK1 și portalul Bloknot, citate de Libertatea.ro.
12:30
Președinta „Platformei Moldova”, Irina Vlah, declară că alegerile prezidențiale din toamna ce vine deja „nu întrunesc condițiile necesare pentru a fi considerate libere și corecte”. În acest context, Irina Vlah a venit cu un apel public către ambasadori, prin care le solicită „suportul pentru ca în Republica Moldova democraţia să triumfe din nou în detrimentul dictaturii promovate de regimul Maiei Sandu, iar scrutinele din toamna anului curent pot fi un prim pas spre revenirea țării pe o cale de dezvoltare normală”.
12:10
Membrii Consiliului Superior al Procurorilor s-au întrunit în ședință, astăzi. CSP și-a exprimat acordul privind candidaturile pentru funcțiile de adjuncți ai Procurorului General, dar și a examinat ordinele lui Munteanu privind interimatul funcțiilor de adjunct al șefului PCCOCS, adjunct-șef al Procuraturii municipiului Chișinău și cea de șef al Oficiului reprezentare a învinuirii în instanța de judecată.
12:10
Mariana Bargan, soția lui Ion Bargan, proprietarul rețelei Bestseller, face dezvăluiri dure din spatele căsniciei, care a ajuns la final, iar separarea încă se întinde cu scandaluri, amenințări, interdicții și lacrimi din partea ambilor, pe rețelele de socializare. Cei doi foști soți au mers la Monolog la Dorin Galben și au povestit fiecare partea sa de adevăr. În timp ce Mariana denunță că a trăit cu un abuzator timp de 7 ani, timp în care a fost umilită, numită, îmbrâncită și chiar luată e gât, Ion afirmă că fosta nevastă aruncă „cu murdărie doar pentru popularitate”. Așa sau altfel, poliția i-a impus acestuia o interdicție de a se apropia de copii pentru trei luni de zile.
12:10
„O banală licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport s-a transformat într-un serial politic fără sfârșit, într-un fel de Santa Barbara, cu anchete penale și învinuir”. Opinia aparține președintelui Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc. Politicianul susține că istoria licitațiilor eșuate au produs o lovitură dură de imagine „pentru guvernare și pentru noi toți în ansamblu”.
11:50
O persoană decedată a fost depistată, cu puțin timp în urmă, pe str. Doina și Ion Aldea Teodorovici din capitală, de un angajat al Întreprinderii municipale „Spații Verzi”. Victima a fost strivită de un copac, căzut în urma intemperiilor.
11:40
Încă o victimă a intemperiilor de ieri. Un bărbat de 36 de ani a murit, fiind strivit de o creangă, în stânga Nistrului, anunță așa zisul minister de interne de la Tiraspol.
11:40
Poliția a identificat victima strivită de o creangă în sectorul Buiucani al capitalei. Aceasta s-a dovedit a fi o minoră de 12 ani, domiciliată în capitală.
11:20
5G în acțiune: Moldcell introduce conectivitate fără limite Cricova Global Wine & Champagne Enterprises!, bastion al vinificației naționale
11:20
Procurorii cer încă 30 de zile de arest pentru fostul polițist, Gheorghe Cotorobai, acuzat de răpirea și omorul Anei-Maria, tânăra însărcinată în vârstă de 19 ani din raionul Orhei.
11:10
O femeie decedată a fost depistată, cu puțin timp în urmă, pe str. Doina și Ion Aldea Teodorovici din capitală, de un angajat al Întreprinderii municipale „Spații Verzi”. Victima a fost strivită de un copac, căzut în urma intemperiilor.
11:00
Palatul hașemit a avut parte de o mare sărbătoare, pe 9 iunie, atunci când familia regală hașemită a aniversat Jubileul de Argint al Regelui Abdullah al II-lea. La eveniment, prințesele Iman și Salma au fost eclipsate de cumnata lor saudită, Rajwa, scrie ok.magazine.ro.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.