Consiliul Europei: R. Moldova a înregistrat progrese în aplicarea sancțiunilor financiare pentru finanțarea terorismului

Radio Chisinau, 11 iunie 2024 17:00

Republica Moldova și-a consolidat cadrul juridic și instituțional pentru contracararea spălării banilor și finanțării terorismului, însă mai trebuie să remedieze anumite lacune, constată un raport al Comitetul MONEYVAL al Consiliului Europei, publicat astăzi.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 8 ore
21:05
Cel puțin zece medalii a cucerit Republica Moldova la Campionatul Mondial de Kettlebell și Para Kettlebell (haltere mici), care s-a desfășurat în orașul Rszesow, Polonia, anunță Ministerul Educației și Cercetării al Republicii.
20:50
Meteorologii atenționează vremea va fi însoțită de instabilitate atmosferică și pentru ziua de mâine, 13 iunie. Potrivit ISH, pe arii extinse vor cădea precipitații însoțite de descărcări electrice, izolat puternice și local cu pericol iminent de grindină. Avertismentul este valabil începând cu seara de azi, 12 iunie, de la 21:00 și până mâine, 13 iunie, aceeași oră.
Acum 12 ore
20:30
Președintele american Joe Biden a aprobat furnizarea unui al doilea sistem antiaerian Patriot pentru Ucraina, informează New York Times care citează surse militare și din administrația SUA.
20:10
Mai mulți deputați comuniști, socialiști, din fostul partid Șor, dar și preoți de la Mitropolia Moldovei au venit cu flori la Ambasada Moscovei la Chișinău, la o recepție de Ziua Națională a Federației Ruse. În curtea reprezentanței diplomatice au intrat mașini de lux, inclusiv cu numere de înmatriculare de la Tiraspol. Totul se întâmplă în plin război sângeros dus de Moscova în Ucraina.
19:55
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a aprobat astăzi, 12 iunie, la ședința Guvernului, un nou Nomenclator al domeniilor și specialităților în învățământul superior, care ar conține peste 30 de specialități noi, necesare pe piața muncii.
19:35
Datele cu privire la dizabilitate vor fi colectate în mod centralizat, în conformitate cu matricea elaborată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu suportul partenerilor de dezvoltare. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern.
19:20
Consiliul Național pentru Abilitare Economică și Egalitate de Gen a fost lansat. Acesta va activa pe platforma Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova și este o platformă de dialog public-privat, transmite IPN.
19:00
Centrul Național al Cinematografiei din Moldova (CNC) a anunțat că ieri, 11 iunie, Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei în persoana Ambasadoarei Daniela Cujbă, a semnat, la Strasbourg, Convenția Consiliului Europei pentru protecția Patrimoniului Audiovizual și Protocolul acesteia.
18:45
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova și Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România, organizeză, pe data de 15 iunie 2024, o serie de manifestări dedicate comemorării celor 135 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu, anunță despre aceasta ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău
18:30
Premierul Dorin Recean a comentat sancțiunile americane impuse împotriva Evgheniei Guțul, bașcana UTA Găgăuzia, pentru complicitate activă cu oligarhul condamnat fugar, Ilan Șor:
18:10
Astăzi, 12 iunie, Statele Unite ale Americii au anunțat sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul, bașcana UTA Găgăuzia, pentru complicitate activă cu oligarhul condamnat fugar, Ilan Șor, și partidul său „Șor”, precum și pentru înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin, potrivit Ambasadei SUA în Republica Moldova.
17:50
Un lot de echipamente pentru asistența medicală destinată militarilor a fost recepționat de către Armata Națională din partea Uniunii Europene prin „Instrumentul European pentru Pace”. Bunurile au fost deja puse în utilizare în subdiviziunile medicale și de geniu în cadrul activităților de instruire, dar și la îndeplinirea misiunilor specifice, transmite Radio Chișinău.
17:35
Ultimele veri cu temperaturi extreme au adus în Grecia incendii devastatoare care, în vara anului 2023, au distrus aproximativ 175.000 de hectare. Acum, încă din debutul verii, valul de caniculă a determinat autotirățile elene să închidă un celebru sit istoric, intens vizitat de turiștii din toată lumea, dim moment ce temperaturile ajung până la 43 de grade Celsius în Grecia.
17:15
16:55
Peste 2 milioane 300 de mii de persoane au fost recenzate timp de două luni în cadrul Recensământului populației Republicii Moldova. În această săptămână a început verificarea informațiilor înregistrate de către recenzori. În același timp, colectarea datelor continuă. Persoanele care nu au fost recenzate se pot înregistra printr-un formular pe site-ul Biroului Național de Statistică sau pot suna la linia verde, la numărul de telefon 0-800-800-24. Informațiile au fost prezentate de către directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, într-un interviu oferit pentru „Radio Chișinău”, realizat de colega noastră Victoria Cernea.
16:35
Bărbatul de 36 de ani care a murit aseară, strivit de o creangă în stânga Nistrului este Arcadie Spoială, originar din Soroca, cunoscut regizor și producător video din Republica Moldova.
16:20
Un consens neobișnuit și neașteptat de rapid pare să se fi format în privința principalelor patru funcții din Uniunea Europeană, la doar câteva zile de la alegerile europarlamentare: Ursula von der Leyen (Germania) ar urma să rămână președintă a Comisiei Europene pentru un nou mandat, portughezul Antonio Costa ar urma să fie președinte al Consiliului European, malteza Roberta Metsola ar rămâne președinta Parlamentului European, iar estona Kaja Kallas – șefă a politicii externe, relatează Politico.
16:05
Ședința Guvernului Republicii Moldova din 12 iunie 2024.
15:50
Astăzi, 12 iunie, șeful Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca, a primit în vizită de lucru pe Bryan Schubert, noul Director al Secției Justiție Penală și Aplicare a Legii (INL) din cadrul Ambasadei SUA la Chișinău. Potrivit Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, scopul acestei vizite a fost prezentarea noului director și consolidarea relațiilor de cooperare bilaterală.
Acum 24 ore
15:35
Conferință de presă susținută de ministrul apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, și șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, în contextul vizitei delegației Comitetului Programului Uniunii Europene „Instrumentul European pentru Pace” EPF.
15:25
Reprezentanții țărilor semnatare ale Convenției Organizației Națiunilor Unite cu privire la schimbările climatice (CONUSC) s-au reunit la Bonn, Germania, pentru a discuta și a identifica măsurile necesare pentru a limita creșterea temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius, conform Acordului de la Paris. În cadrul reuniunii Comitetului subsidiar al CONUSC, participanții au analizat progresele înregistrate în implementarea măsurilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și modalitățile prin care statele părți pot contribui la atingerea obiectivelor stabilite în cadrul Acordului, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.
15:05
Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), lista medicamentelor compensate urmează a fi completată cu un nou preparat destinat persoanelor cu hiperplazie benignă de prostată, începând cu data de 1 iulie 2024.
14:50
Șefa statului le-a mulțumit astăzi, 12 iunie, celor 1.025 de absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în cadrul ceremoniei de depunere a Jurământului, pentru că au ales această carieră responsabilă și i-a felicitat pentru perseverență și disciplină de învățare.
14:30
Noul Cod Vamal oferă o serie de beneficii pentru agenții economici care dețin statutul de operator economic autorizat. Potrivit Serviciului Vamal, este vorba de proceduri mai rapide de vămuire, mai puțină birocrație și mai multă libertate de a face comerț cu țările europene și nu doar.
14:10
Veteranii războiului de pe Nistru îndeamnă populația Rep. Moldova să se implice în contracararea propagandei ruse și cer autorităților de la Chișinău neutralizarea forțelor destabilizatoare ale spionajului rusesc, din structurile statului. Reprezentanții Asociației Veteranilor Războiului din 1992 ”Tiras Tighina ” au lansat astăzi un apel în care cer luarea unor măsuri și în privința celor care propagă dezinformarea pe rețelele sociale în special pe rețeaua TikTok. În cadrul unui interviu la Radio Chișinău, analistul Nicolae Negru dă exemplul Ucrainei care a reușit elimine din sistem elementele rusești infiltrate în instituțiile statului. Rep. Moldova continuă să aibă această problemă, potrivit lui Nicolae Negru, transmite Radio Chișinău.
13:50
Două persoane și-au pierdut viața, mai multe drumuri au fost blocate și zeci de localități au rămas fără curent electric în urma furtunii de aseară care a afectat preponderent raioanele din centrul Rep. Moldova. 92 localități din 8 raioane rămân parțial deconectate de la energia electrică până la această oră din cauza precipitațiilor abundente de ieri și a vântului puternic. În capitală, autoritățile au decretat situație excepțională după ploile de aseară., transmite Radio Chișinău.
13:35
Vineri, 7 iunie 2024, s-a desfășurat la Ateneul Național din Iași gala festivă de încheiere a celei de-a XIV-a ediții a Proiectului Național „Ambasadorii Unirii” (1 septembrie 2023 – 30 iunie 2024), organizat de Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Iași în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Ateneul Național Iași, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași, Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale ale României, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți – Ucraina, Direcția Generală Educație – Cultură Fălești, Republica Moldova, Liceul Teoretic „Ioan Cuza” Chișinău, Filiala Iași a Societății de Științe Istorice din România și Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași.
13:20
13:05
Membrii organelor de conducere ale Băncii Naționale a Moldovei, precum și angajații care au avut atribuții directe de control și care și-au încetat raporturile de muncă ori de serviciu, ar putea beneficia de o indemnizație lunară în proporție de 50% din salariu timp de un an. Noua prevedere se regăsește într-un proiect ce vizează consolidarea cadrului de activitate al BNM, avizat astăzi de către Comisa Economie Buget și Finanțe. Legea urmează a fi supusă dezbaterilor în plenul Parlamentului, transmite Radio Chișinău.
12:45
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de 13 iunie.
12:25
Polițiștii de frontieră din SPF Cuconeștii Noi au descoperit un obiect de luptă, posibil din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
12:10
În urma ploilor abundente și vântului puternic din seara zilei de 11 iunie, 42 de drumuri publice naționale au fost afectate, necesitând intervenția promptă a echipelor de lucrători din cadrul S.A. „Drumuri” pentru a asigura desfășurarea în siguranță a traficului rutier.
11:45
Procuratura municipiului Chișinău anunță că laJudecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a fost pronunțată o sentință într-o cauză penală de învinuire a unui medic anesteziolog-reanimatolog de comiterea infracțiunii de încălcare din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale (art.213 lit.b) din Codul penal).
11:30
Președintele american Joe Biden a aprobat trimiterea unui al doilea sistem Patriot în Ucraina, relatează, citând reprezentanți de rang înalt ai administrației și armatei americane, cotidianul american New York Times, preluat de BBC.
11:15
Pentru a doua oară consecutiv, după prezența record din 2019, România depășește media Uniunii Europene privind la prezența la urne la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, stabilind totodată cea mai ridicată rată de participare la vot din istoria apartenenței la Uniunea Europeană.
10:55
O femeie a fost găsită fără viață sub un copac căzut pe strada Doina și Ion Aldea Teodorovici din Chișinău.
10:40
Potrivit informațiilor colectate din subdiviziunile teritoriale în urma precipitațiilor abundente și vânt puternic, mai multe localități din centrul țării, dar și capitala au fost afectate, transmite un comunicat al IGSU.
10:25
Procurorul General Ion Munteanu a fost prezent astăzi, 12 iunie, la Ședința CSP unde a prezentat spre aprobare adjuncții pe care i-a ales.
10:05
Moneda unică europeană se scumpește astăzi cu șapte bani și are o cotație oficială de 19 lei, transmite MOLDPRES.
09:45
Vântul puternic din noaptea trecută a smuls copaci din rădăcină, a rupt crengi și fire electrice. În capitală și în alte localități din centrul țării serviciile de specialitate intervin pentru a înlătura consecințele intemperiei, transmite IPN.
09:30
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) s-a autosesizat după ce pe un canal de telegram au fost publicate poze cu testele de examen la matematică și limba română (clasa IX) și rezolvarea acestora. Imaginile au apărut în timpul desfășurării probei de examen, fapt care contravine legislației. Ministerul de resort a precizat că mecanismele de securizare a testelor de examen au permis identificarea instituțiilor de învățământ de unde au avut loc scurgerile de informații, transmite MOLDPRES.
09:15
Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 20 iunie 2024, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni, a anunțat Administrația prezidențială.
09:00
Poliția de frontieră din San-Diego (California, SUA) a primit dispoziția de a-i întoarce fără nicio examinare pe toți migranții adulți din Moldova și alte cinci state post-sovietice, în cazul încercării lor de a trece ilegal hotarul Statelor Unite: Georgia, Rusia, Kîrgîzstan, Tadjikistan și Uzbekistan, notează IPN cu referire la New York Post (NYP).
08:40
Summitul aliaților de pe flancul estic al NATO s-a încheiat marți, la Riga, cu o declarație comună adoptată de co-președinții Formatului “București 9” care reconfirmă că Rusia este și va rămâne cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității NATO.
08:25
Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a Inspectoratului General de Poliție, dar și carabinierii au fost mobilizați aseară să intervină în mai multe misiuni după ce în seara zilei de 11 iunie 2024 furtuna și ploile au făcut prejudicii în centrul țării.
08:05
Astăzi, 12 iunie, se împlinesc 83 de ani de la primul val de deportări sovietice din Basarabia și Nordul Bucovinei, scrie Radio Chișinău.
Ieri
21:20
Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova anunță că, începând cu data de 7 iunie curent, cazierul judiciar poate fi obținut de către cetățenii Republicii Moldova în una din cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, prin intermediul Portalului Serviciilor Publice – https://servicii.gov.md. Noua funcționalitate completează șirul de opțiuni digitale dezvoltate de Agenția de Guvernare Electronică și Ministerul Afacerilor Interne.
21:05
Naționala Ucrainei a învins cu 4-0, la pauză 2-0, selecționata Republicii Moldova, în partida disputată în această seară pe stadionul Zimbru din Chișinău. Ultimul meci al ucrainenilor înainte de participarea la EURO 2024 a fost arbitrat de o brigadă din România, care l-a avut la centru pe Andrei Chivulete.
20:45
Peste 2.000 de educatori vor beneficia de formări gratuite în cadrul Programului Național „Investim în profesori”, lansat de Ministerul Educației și Cercetării. Instruirile au început pe data de 10 iunie.
20:25
Ministerul Culturii al Republicii Moldova va finanța, în anul 2024, un număr record de 84 de proiecte culturale, elaborate de organizațiile necomerciale. Lista inițială a câștigătorilor a fost completată ca urmare a identificării unor resurse suplimentare, în sumă de circa două milioane de lei. Astfel, comparativ cu anul 2023, în anul curent bugetul alocat pentru concursul de finanțare a proiectelor culturale aproape că s-a dublat - de la 7,4 milioane de lei la peste 14 milioane.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.