40 de ani de la fondarea Facultății de Arte Plastice, Decorative și Design

TVR Moldova, 30 mai 2024 15:10

O expoziție de artă contemporană a fost organizată, pentru a marca cei 40 de ani de activitate a Facultății de Arte Plastice, Decorative și Design de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 2 ore
21:10
R. Moldova nu trebuie să dea argumente vocilor din Parlamentul European care sunt împotriva extinderii UE că nu-și îndeplinește temele pentru acasă în procesul de aderare la UE. De această părere este expertul WatchDog, Andrei Curăraru.
20:40
Inovaţiile în materie de energie regenerabilă au fost prezentate astăzi, în centrul Chişinăului, la festivalul Sun Dă-i Fest. Baterii şi panouri solare, biciclete, generatoare de energie sau găleţi pentru compostarea deşeurilor, au fost doar câteva dintre soluţiile ecologice care prind viaţa în Republica Moldova.
20:30
După alegerile de săptămâna trecută, Partidul Popular European de centru-dreapta rămâne cel mai mare grup europarlamentar cu aproximativ 190 de locuri. Partenerii săi social-democraţi din fosta, şi cel mai probabil din viitoarea mare coaliţie din Parlamentul European, au obţinut locul doi la alegeri având acum 136 de mandate. Celălalt grup politic din fosta coaliţie e reprezentat de liberalii de la Renew care şi-au păstrat locul trei cu 80 de locuri în legislativ. Calculele arată că în general, partidele de centru și-au menținut pozițiile. Formaţiunile de centru-dreapta, centru-stânga, cele liberale și ecologiste îşi păstrează o majoritate de peste 450 din cele 720 de locuri. Însă preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care va candida pentru un nou mandat din partea Partidului Popular European, a semnalat că pentru o Europă puternică e nevoie de o majoritate de centru stabilă capabilă să atragă şi europarlamentari din afara tradiţionalei coaliţii.
Acum 4 ore
20:10
Zeci de oameni şi-au petrecut ziua în Parcul "Alinelul" din Chişinău, unde au avut loc evenimente deosebite, toate dedicate refugiaţilor. În preajma Zilei Mondială a Refugiatului, mai multe organizaţii şi-au propus să le ofere o oază de bucurie celor care au fost nevoiţi să fugă din ţările în care s-au născut. De cele mai multe ori cauza principală a fost războiul.
19:40
La Summitul pentru Pace din Elveţia a participsat şi președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a transmis un puternic mesaj de unitate. Şefa statului a vorbit despre sprijinul oferit de Republica Moldova Ucrainei chiar din primele zile ale războiului declanşat de Rusia în ţara vecină, dar şi despre stoicismul ostaşilor ucraineni.
19:10
Activitatea Colegiului de disciplină şi etică din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor este pusă pe pauză, în lipsă de inspectori. Din acest motiv, cele peste 300 de plângeri şi cereri pe numele procurorilor nu pot fi încă examinate. Multe sunt restanţe de anul trecut. Potrivit preşedintelui Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, colegiul ar putea fi funcţional în două săptămâni.
18:40
Comunitatea LGBT din Republica Moldova a organizat un marş al solidarităţii. Participanţii au mers prin centrul Chişinăului, pentru a-şi arăta solidaritatea cu minorităţile sexuale. În cele aproximativ două ore, cât a durat evenimentul, sute de carabinieri şi poliţişti au asigurat ordinea publică. Potrivit oamenilor legii, nu au fost înregistrate incidente majore.
Acum 6 ore
18:10
Declaraţia finală de la summitul din Elveţia privind pacea în Ucraina a fost aprobată doar de 80 din cele 93 de state participante, potrivit unei liste publicate duminică de gazdele elveţiene, citată de dpa, potrivit Agerpres.
18:10
Când ne gândim la o vacanță minunată, una din primele imagini care ne vin în minte este un litoral cu apă cristalină și nisip fin. Grecia se mândrește cu plaje de vis, unde apa limpede și peisajul natural uimitor oferă priveliști de neuitat.
17:40
V-ați gândit vreodată să cautați un loc deosebit, ba chiar ciudat, cum ar fi un hotel amplasat în copac, sau un hotel subacvatic? Ei bine, acestea sunt doar câteva dintre cele mai neobișnuite oferte de cazare, iar jurnaliștii „TeleMatinal” s-au documentat şi au făcut un top al celor mai bizare hotele din lume.
17:10
Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită în acest an, la Roma, printr-o suită de evenimente organizate de Ambasada României în Republica Italiană, alături de preşedinţia Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor a Parlamentului Italiei, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti, Muzeul Civilizaţiilor din Roma şi Accademia di Romania in Roma.
17:00
România a susţinut de la început formula de pace a preşedintelui Volodimir Zelenski, iar "aşa-zisa formulă de pace" a Rusiei este necredibilă, a declarat duminică, pentru Agerpres, ministrul român al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, după ce a participat la Summitul Global pentru Pace dedicat Ucrainei, desfăşurat în Elveţia, relatează Agerpres.
16:40
Vacanța de vară este întotdeauna plină de amintiri și momente frumoase.
Acum 8 ore
16:20
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere în Elveția cu omologul său din Georgia, Salome Zurabișvili. Maia Sandu a menționat că R. Moldova este alături de Georgia care luptă pentru un viitor mai luminos și democratic.
16:10
Poluarea a fost provocată de coliziunea dintre două nave, într-un terminal aflat la aproximativ 10 km de staţiune, relatează tvrinfo.ro.
15:40
Valeriu Cușnir, chirurg oftalmolog ne-a spus care sunt simptomele principale ale cataractei și cum poate fi diagnosticată cataracta, ce investigații sunt necesare.
15:10
De la începutul invaziei ruse în Ucraina până în prezent 1428 cetăţeni din Ucraina, dintre care 978 femei şi 450 bărbaţi, au reușit să își găsească un loc de muncă în R. Moldova.
14:40
Lutierul Nicolae Dron, din Gura Galbenei, raionul Cimișlia, știe cel mai bine cum să transforme o bucată de lemn într-o cobză care arată și sună bine. Atelierul său e un adevărat laborator de creație, iar unele cobze au căpătat o mare valoare, datorită artiștilor care cântă la ele. Colegul nostru Anatol Fornea a fost și el pe acolo.
Acum 12 ore
14:10
România e pe cale să stabilească un nou record mondial. A fost organizată cea mai numeroasă paradă pe motociclete din istoria lumii. Peste 3.700 de motocicliști și-au dat întâlnire în Argeș pentru a doborî recordul care până acum le aparținea americanilor, cu aproximativ 200 de participanţi mai puţin, relatează tvrinfo.ro.
14:00
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu vicepreședinta SUA, Kamala Harris, în cadrului Summitului pentru pace din Elveţia
13:40
Mereu fugim după mode și tendințe, dar oricum apreciem obiectele care ne amintesc de tradiții și valori. Colegii noștri au ajuns la Ignăței, Rezina, și au stat de vorbă cu Lucia Leonte, o meșteriță pricepută, care, de când a ieșit la pensie, are mai mult timp pentru a face ceea ce-i place și îi aduce multă bucurie.
13:10
Șeful diplomației Republicii Moldova Mihai Popșoi a participat la Forumul de Securitate a Mării Negre, ce s-a desfășurat în orașul Odesa, Ucraina.
12:20
Festivalul „Moldova Pride”, ce a ajuns la cea de-a 23-a ediție și se desfășoară în această săptămână, a culminat astăzi cu Marșul Solidarității.
12:10
Într-o nouă ediție „La Pas prin Țară”, colegul nostru călător Ion Railean a vizitat conacul lui „Alexandru Marghiloman” din Buzău. A ajuns în saloanele pentru invitați și a văzut cum trăia o familie de nobili, acum 100 de ani. Cine nu a reușit să urmărească emisiunea duminică, o puteți privi astăzi, cu începere de la ora la 13:30, pe TVR Moldova.
11:40
Anual, în a treia duminică a lunii iunie, este marcată Ziua Lucrătorului Medical și a Farmacistului. Este o zi a recunoștinței, aprecierii și a respectului profund pentru toți profesioniștii din domeniul medical și farmaceutic.
11:10
Business trainerul Alina Andriuță ne-a spus care sunt domeniile cele mai atractive pentru a iniția un business, care să aducă femeilor Și Bani, dar Și Plăcerea muncii.
11:00
Sportivii români au cucerit opt medalii, trei de aur, patru de argint şi una de bronz, sâmbătă, în prima zi a Campionatelor Europene de haltere pentru juniori U15 şi U17 de la Salonic (Grecia), relatează Agerpres.
10:40
În zilele de luni și marți, accesul persoanelor în anumite locuri publice din Chișinău va fi limitat temporar. Măsura este luată de poliție, în contextul vizitei oficiale în Republica Moldova a președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella, transmite IPN.
10:40
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 71 469 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de ieșire din Republica Moldova – 35 844 traversări persoane.
10:10
Președinta Maia Sandu participă la Summitul pentru pace în Ucraina, găzduit de Elveția. Maia Sandu a ținut un discurs, în cadrul căreia a reconfirmat angajamentul ferm al R. Moldova pentru pace.
09:40
Un concert nu este finalul unui drum pentru un artist, ci întreaga cale este importantă, consideră Ștefan Isac, coregraf și lector universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Invitat la ISTORII CU TÂLC, el a povestit despre oamenii care l-au inspirat și modelat, despre dragostea pentru folclor și despre valoarea și importanța unității în cultură și familie. Emisiunea va fi difuzată duminică, 16 iunie 2024, ora 22:00, la TVR Moldova.
Acum 24 ore
09:10
Ploile contenesc, iar vremea devine confortabilă și caldă.
Ieri
21:10
Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford, a acordat un interviu în exclusivitate jurnalistului TVR MOLDOVA, Constantin Uzdriș, în care a vorbit despre accelerarea drumului către UE, necesar în contextul insecurității regionale. La fel si despre miza încheierii războiului, pace durabilă în Europa, cât și alte subiecte de interes public.
20:40
Marşul Familiei, organizat de Partidul Socialiştilor, în centrul Chişinăului, s-a transformat în unul al homofobiei. La evenimentul, anunţat ca unul de susţinere pentru familia tradiţională, au participat zeci de persoane, printre care preoţi, copii şi fruntaşi ai PSRM.
20:10
Cele mai ingenioase invenţii şi obiecte hand-made au putut fi admirate la cel mai mare festival tehnologic din Republica Moldova - Maker Faire, desfăşurat la Chişinău. Expoziţia a adunat mulţi curioşi, iar roboţii şi dronele au fost parte din program.
19:40
Acum 135 de ani, în data de 15 iunie 1889, la doar 39 de ani, se stingea geniul culturii româneşti, Mihai Eminescu. Ne-a lăsat moştenire un adevărat tezaur cultural, iar operele sale sunt mai actuale ca niciodată. Pentru a-i aduce un omagiu, mai mulţi scriitori şi oameni de artă au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor şi la monumentul de lângă sediul Uniunii Scriitorilor.
19:10
Ploile abundente şi grindina care au căzut în ultimele zile au provocat pagube imense la Soroca. Culturile agricole, de pe o suprafaţă totală de 700 de hectare, au avut grav de suferit. Comisia locală pentru Situații Excepționale evaluează acum pagubele. Fermierii își fac grijă că, dacă ploile nu vor conteni, va întârzia recoltarea cerealelor de prima grupă, precum grâul și orzul.
18:40
În data de 25 iunie, Uniunea Europeană începe negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova. Ambasadorii celor 27 de ţări membre ale UE au decis, vineri, de comun acord, deschiderea negocierilor, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene. După acest anunţ istoric, persoanele din fârful Uniunii Europene au venit cu mesaje prin care su salutat decizia şi au subliniat că sunt alături de Republica Moldova.
18:10
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că nu va fi permisă participarea delegaţiilor Rusiei şi Belarusului la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, care se va desfăşura în România, între 29 iunie şi 3 iulie. „Decizia părţii române se bazează pe poziţia cunoscută şi consecventă a României în raport cu Federaţia Rusă, în contextul războiului de agresiune în curs împotriva Ucrainei”, afirmă purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, scrie G4Media.ro
17:40
Adrian Fodea, președintele Clubului de motocicliști „Dacii Liberi” ne-a vorbit despre surprizele noii ediții. Evenimentul va avea loc la data de 21-23 iunie: „Dacii Liberi Moto Fest”.
17:10
Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a anunțat sâmbătă un nou pachet de ajutor de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, axat în principal pe sectorul energetic și pe asistența umanitară din această țară devastată de război, scrie G4Media.ro
16:40
În anumite momente, fiecare dintre noi are de făcut niște alegeri - unele, mai inspirate, altele mai puțin. Iar uneori, chiar și un cuvânt care sună interesant îți poate schimba destinul. La 10 ani, Ciprian Gribineț a avut de ales: să practice judo sau lupte libere. A ales judo, pentru că l-a atras denumirea. După ani de efort, a cucerit prima sa medalie la Cupa Europei la Judo, categoria Under-21. Alexandru Leahu i-a aflat povestea.
16:10
Sprijinul Chinei pentru Rusia ”permite” războiul său în Ucraina, au avertizat vineri liderii celor mai avansate economii ale lumii, într-un ton întărit împotriva Beijingului, în timp ce au ameninţat cu noi sancţiuni împotriva celor care susţin material maşina de război a Moscovei, transmite CNN, citată de News.ro.
15:40
Funcționarii postului vamal Leușeni au supus controlului un microbuz ce se deplasa din Germania spre Republica Moldova, condus de către un conațional în vârstă de 23 de ani.
15:10
Un avion militar rus a încălcat pentru scurtă vreme spațiul aerian al Suediei, la est de insula Gotland din Marea Baltică, transmite armata suedeză, citată de Reuters, scrie Hotnews.ro
14:40
14:10
Ștefan Isac, coregraf și lector universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, este următorul invitat la „Istorii cu tâlc”. A vorbit despre oamenii care l-au inspirat și modelat, despre dragostea sa pentru folclor, precum și despre valoarea și importanța unității în cultură și familie. Emisiunea va fi difuzată duminică, 16 iunie, la ora 22:00, pe TVR Moldova. Să urmărim câteva secvențe.
13:40
E frumos când tinerii sunt pasionați de muzica populară și tradiții. În continuare, o cunoaștem pe Ariana Boldurescu, o fată cu părul roșcat, pasionată de folclor.
13:10
Actrița și regizoarea Daniela Burlaca ne-a vorbit despre subiectul acestei piese și ce mesaj a dorit să transmită.
12:40
Franz Kafka a fost unul dintre cei mai influenți scriitori de limba germană, dar cărțile lui au fost apreciate doar după moartea sa. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost inaugurată o expoziție dedicată acestui mare romancier. Vernisajul a fost organizat în cooperare cu Ambasada Austriei, Ambasada Cehiei și Comunitatea evreiască din Republica Moldova.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.