Are loc proba interviului pentru funcția de Procuror General. UPDATE: Toți candidații au fost audiați de membrii Consiliului Superior al Procurorilor

Radio Chisinau, 30 mai 2024 15:05

Cei trei aspiranți la fotoliul de procuror general au trecut astăzi proba interviului în fața membrilor Consiliului Superior al Procurorilor. Candidații și-au prezentat viziunea și obiectivele ce vizează activitatea Procuraturii. De alegerea unui procuror general depinde și începerea negocierilor de aderare la UE, transmite Radio Chișinău.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 6 ore
15:50
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a plecat în cursul nopții de sâmbătă spre duminică spre SUA, unde se va întâlni cu secretarul apărării american, Lloyd Austin, pentru a discuta despre "evoluțiile din Fâșia Gaza și Liban", potrivit unui comunicat al ministerului emis în cursul dimineții, potrivit EFE, transmite Agerpres.
14:55
În seara zilei de 22 iunie 2024 către ora 20:15 salvatorii și scafandrierii IGSU au fost solicitați pentru efectuarea lucrărilor subacvatice, după ce o persoană se presupune că s-ar fi înecat, transmite IGSU.
14:50
În seara zilei de 22 iunie 2024 către ora 20:15 salvatorii și scafandrierii IGSU au fost solicitați pentru efectuarea lucrărilor subacvatice, după ce o persoană se presupune că s-ar fi înecat, transmite IGSU.
14:35
Expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, cu prilejul Zilei Universale a Iei.
14:25
Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, cu prilejul Zilei Universale a Iei, transmite Radio Chișinău.
Acum 8 ore
13:45
În ultimele ore au fost înregistrate trei accidente rutiere soldate cu trei persoane decedate, transmite Poliția.
13:20
Barcelona vrea să pună capăt închirierii apartamentelor turistice până în 2029 pentru a facilita accesul la locuințe pentru rezidenți, a anunțat vineri primarul acestui oraș din nord-estul Spaniei, care găzduiește anual milioane de turiști, potrivit AFP, scrie Agerpres.
12:35
Declarația de Suveranitate de la 23 iunie 1990 este echivalentă cu o Declarație de independență, consideră istoricul Ion Negrei. Potrivit lui, acesta a fost un prim pas spre ruperea de Uniunea Sovietică și a reprezentat supremația Constituției și legilor R.S.S. Moldovenești pe teritoriul său.
Acum 12 ore
12:05
Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc duminică Coborârea Duhului Sfânt asupra Apostolilor lui Iisus Hristos, sărbătoare numită popular Rusalii sau Duminca Mare.
11:40
Rusia a lansat un atac aerian asupra Kievului și a regiunii înconjurătoare, forțând angajarea sistemelor de apărare aeriană pentru a respinge loviturile, au informat duminică primarul capitalei Ucrainei și administrația regiunii Kiev pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit Reuters.
10:40
În ziua de 23 iunie 1990, deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești au adoptat Declarația de Suveranitate - documentul care ne-a deschis calea spre independență, democrație și stat de drept.
10:30
Potrivit Ministerului Sănătății, ieri a avut loc, în premieră, o intervenție aeriană pentru transportarea în Republica Moldova, cu avionul, a unei victime, cetățean al Republicii Moldova, care a avut de suferit în urma unui accident rutier produs pe data de 16 iunie, în Serbia.
09:55
Naționala României a fost învinsă de selecționata Belgiei cu scorul de 2-0 (1-0), sâmbătă seara, pe Cologne Stadium din Koln, în Grupa E a Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, transmite Agerpres.
09:20
La 23 iunie 2024 este marcată Ziua Națiunilor Unite pentru serviciul public.
Ieri
17:45
Poetul, prozatorul, eseistul, traducătorul și editorul Emilian Galaicu-Păun, laureat al mai multor premii literare, își sărbătorește astăzi cea de-a 60-a aniversare. Uniunea Scriitorilor din Moldova a menționat că Emilian Galaicu-Păun este un nume de referință în literatura română contemporană, fiind apreciat pentru creația sa literară inconfundabilă. În ajunul aniversării, scriitorul a lansat la Chișinău volumul „Times New. Roman 12/18”, care reunește romanele „Țesut viu 10 X 10” și „Gesturi. Trilogia nimicului”, informează Moldpres.
16:45
China a inclus pedeapsa cu moartea în cazurile ”deosebit de grave”, în directive judiciare făcute publice vineri cu privire la sancțiuni penale prevăzute împotriva unor susținători ”ireductibili” ai independenței Taiwanului, potrivit presei de stat, relatează AFP, scrie News.ro.
15:25
În weekendul 22-23 iunie 2024, sunt deschise târguri cu produse și bunuri locale în toate sectoarele Capitalei, anunță Primăria.
14:50
Poligonul de tragere al Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, unde se antrenează actualii și viitorii polițiști, va fi modernizat și dotat cu echipamente de ultimă oră. Renovările se vor face în cadrul unui proiect implementat de PNUD, cu sprijinul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii, oferit prin intermediul Departamentului de Stat, Secția Justiție Penală și Aplicare a Legii (INL), comunică Moldpres.
14:05
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a susținut vineri, 21 iunie 2024, în marja vizitei de lucru efectuate în SUA,  o alocuțiune pe tema The Black Sea Region as a Global Inflection Point în cadrul unui eveniment dedicat semnificației evoluțiilor din regiunea Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică, organizat de Institutul Hudson din Washington D.C, informează MAE de la București.
13:05
Creștinii ortodocși sărbătoresc mâine Duminica Mare, numită și sărbătoarea Sfintei Treimi sau Pogorârea Sfântului Duh. Potrivit rânduielilor bisericești, în această zi preoții oficiază slujbe precum cea din ziua Sfintelor Paști, transmite IPN.
12:50
Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) va procura un număr suplimentar de operații în cadrul a două programe speciale. Este vorba despre protezarea aparatului locomotor și tratamentul intervențional în accidentul vascular cerebral ischemic acut.
12:20
Forțele armate ruse au lansat un nou atac "masiv" asupra infrastructurii energetice din vestul și din sudul Ucrainei în noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunțat Ministerul ucrainean al Energiei, relatează AFP, scrie Agerpres.
11:55
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a anunțat vineri seara că 22 de persoane au fost ucise și 45 au fost rănite în urma unui atac cu "proiectile de mare calibru" care a afectat biroul său din Gaza, care este înconjurat de sute de refugiați palestinieni, ce trăiesc în corturi, relatează sâmbătă AFP și dpa, transmite Agerpres.
11:25
Ucraina consideră că un al doilea summit care să analizeze propunerile Kievului pentru pacea cu Rusia ar putea fi găzduit de o țară din Sudul global, a declarat vineri un înalt oficial, citat de agenția de presă Interfax-Ukraina, la care face referire Agerpres.
10:55
Mai mulți medici de la Institutul Oncologic au fost eliberați din funcție. Despre aceasta a anunțat ministra sănătății, Ala Nemerenco, care amintește despre perchezițiile din cadrul instituției medicale din iulie 2023 în cadrul unui dosar de corupere pasivă și activă. Atunci mai mulți medici, unii cu funcție de conducere, erau bănuiți de pretinderea și acceptarea remunerațiilor ilicite de la pacienți pentru prestarea serviciilor medicale care trebuiau acordate gratuit, transmite IPN.
10:35
”Pictura este poezia care mai degrabă se vede decât se simte, iar poezia este pictura care se simte, mai degrabă care se vede..” spunea Leonardo da Vinci. Artista basarabeană Galina Vieru, care a dus casele văruite și iile bunicilor în inimile europenilor, combină memorabil cele două arte-surori. Este cunoscută pe ambele maluri ale Prutului, mai ales pentru nuanța de albastru din creațiile sale, cunoscut ca ”albastru de Galina Vieru”.
10:30
”Pictura este poezia care mai degrabă se vede decât se simte, iar poezia este pictura care se simte, mai degrabă care se vede..” spunea Leonardo da Vinci. Artista basarabeană Galina Vieru, care a dus casele văruite și iile bunicilor în inimile europenilor, combină memorabil cele două arte-surori. Este cunoscută pe ambele maluri ale Prutului, mai ales pentru nuanța de albastru din creațiile sale, cunoscut ca ”albastru de Galina Vieru”.
10:00
Organizarea pe 25 iunie, la Luxemburg a primei conferințe interguvernamentale R. Moldova -Uniunea Europeană înseamnă pentru cetățenii Republicii Moldova că Uniunea Europeană este hotărâtă să continue parcursul european al Republicii Moldova și este hotărâtă să îl continue cu viteză, spune Președintele Delegației Parlamentului European pentru Relația cu Republica Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureșan.Oficialul a declarat pentru Radio Chișinău că începerea acestor negocieri nu e doar o chestiune teoretică care se întâmplă la Bruxelles, ci sunt decizii care vor avea un impact pozitiv asupra vieții tuturor oamenilor din Republica Moldova. Aceste negocieri de aderare vor însemna schimbarea profundă în bine a societății din Republica Moldova, a subliniat Siegfried Mureșan.
09:35
Apa din peste 70 la sută din fântânile din țară nu este sigură pentru consum și nu corespunde normelor sanitare, avertizează specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Situația se poate înrăutăți după ploile abundente din ultima perioadă. Pentru a evita riscurile de sănătate, medicii și specialiștii ANSP recomandă cetățenilor să consume apa fiartă sau îmbuteliată, curățarea și asanarea fântânilor, comunică Moldpres.
09:05
Executivul a adoptat, ieri, noul Regulament privind producerea, controlul calității, certificarea și comercializarea materialului de înmulțire vegetativă a viței de vie.
21 iunie 2024
21:10
Cancerul rămâne una dintre cele mai dificile boli umane, cu peste 19 milioane de cazuri și 10 milioane de decese anual. Natura evolutivă a cancerului face dificilă tratarea tumorilor în stadiu avansat, scrie News.ro.
20:35
Întreruperi de curent pe scară largă au afectat vineri mai multe țări din Balcanii de Vest, afectate de un val de căldură care a pus rețeaua de electricitate sub o presiune puternică, transmite AFP, conform Agerpres, relatează G4Media.
Mai mult de 2 zile în urmă
20:05
Astăzi, 21 iunie, Spiridon Vangheli s-a stins din viață, șefa statului a transmis condoleanțe familiei renumitului scriitor, transmite un comunicat al Președinției.
19:50
Selecționata Ucrainei a învins formația Slovaciei cu scorul de 2-1 (0-1), vineri, pe Dusseldorf Arena, în Grupa E a Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania.
19:30
Gigantul rus Gazprom, care a raportat pierderi de șapte miliarde de dolari în 2023, și-a extins activitatea în afacerile cu petrol, pentru a compensa comerțul mai redus cu gaze naturale din ultimul an, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, transmite Agerpres.
19:15
Serviciul 112 organizează în timpul vacanței de vară vizite pentru copiii din toată țara la Centrele de preluare a apelurilor de urgență 112. Elevii și elevele își pot petrece zilele de vacanță alături de operatorii 112 și pot participa la programul de instruire despre situațiile de urgență și recomandările de siguranță pentru vacanță. Partea interactivă din activitate reprezintă turul ghidat în Centrele de preluare a apelurilor de urgență 112, unde vor interacționa cu echipa 112, vor asculta în cască apeluri de urgență și vor urmări acțiunile operatorului în momentul recepționării apelului de urgență, transmite Serviciul 112. 
18:50
Comisia de la Veneția dă aviz pozitiv Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență, adoptată de Parlament la 26 aprilie 2024. Inițiativa este salutată „întrucât numărul cetățenilor moldoveni cu drept de vot stabiliți peste hotare este mare, comparativ cu alte state, iar practica după care au votat în trecut a creat dificultăți”. Potrivit președintei Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Veronica Roșca, Comisia remarcă faptul că „acoperirea teritorială limitată a votului-pilot este acceptabilă deoarece se aplică unui singur scrutin”, și anume celui din 20 octombrie, transmite IPN.
18:35
Guvernul a ratificat astăzi cel de-al doilea Protocol de amendare a Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar.
18:20
Rezultatele monitorizării examenelor de absolvire a gimnaziului în opt raioane ale țării au fost prezentate astăzi, în cadrul unei conferințe de presă de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, și directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov, informează Ministerul Educației și Cercetării.
17:55
Comisia Vetting a finalizat evaluarea candidaților la funcția de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Ana Zabulica, Stanislav Grosu și Vitalie Pîslariuc, și evaluarea în privința candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ruslan Berzoi și Ludmila Bolocan. Potrivit Comisiei, cei cinci subiecți ai evaluării corespund criteriilor de integritate etică și financiară, în sensul legilor conform cărora au fost evaluați.
17:40
Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) va avea o nouă atribuție ca urmare a aprobării vineri, 21 iunie, de către Guvern a mai multor modificări în statutul companiei. Noua atribuție va consta în evaluarea tehnologiilor medicale și oferirea de informații esențiale în procesul decizional cu referire la alocarea mijloacelor financiare din fondurile de asigurare medicală obligatorie pentru procurarea serviciilor de sănătate bazate pe cele mai eficiente tehnologii.
17:25
Comisia de licențiere a importului de cereale și semințe de floarea soarelui a admis douăsprezece din cele treisprezece solicitări depuse. Cererile vizează licențierea importului de porumb pentru floricele (popcorn) și semințe de floarea soarelui de mai multe categorii, transmite IPN.
17:05
„În ajunul Zilei Funcționarului Public, sărbătorite pe 23 iunie, i-am mulțumit echipei administrației prezidențiale pentru eforturile de zi cu zi. Rolul funcționarilor publici în modernizarea țării este major - avem nevoie de eficiență, de cât mai mulți specialiști bine pregătiți și pasionați de munca pe care o fac, de o remunerare adecvată a muncii și, mai ales, de oameni care se dedică servirii interesului cetățenilor,” a anunțat Maia Sandu.
16:45
Încasările la impozitul pe venit de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile au crescut cu 33,1% în primele 5 luni ale anului 2024 și constituie 28,5 milioane lei, comparativ cu perioada similară a anului 2023.
16:30
16:10
Migrația netă a populației cu reședința obișnuită își urmează tendința de creștere din ultimii ani, înregistrând o valoare negativă de minus 63,6 mii de persoane în anul 2022, informează Biroul Național de Statistică. Cea mai mare pondere, de 39%, o dețin persoanele cu vârsta de până la 19 ani, urmată de populația cu vârsta de 20-39 de ani, a cărei pondere constituie 32%, transmite IPN.
15:55
Scriitorul Spiridon Vanghelie a încetat din viață la numai câteva zile după ce a împlinit vârsta de 92 de ani.
15:40
Statele Unite și China au reluat în luna martie a acestui an discuțiile „informale”, la nivel de experți, pe teme nucleare, pentru prima dată în ultimii 5 ani. Reprezentanții chinezi au declarat părții americane că Beijingul nu va recurge la „amenințări nucleare” în cazul Taiwanului, au declarat în exclusivitate pentru Reuters doi delegați ai SUA prezenți la discuții.
15:25
Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a avut o întrevedere cu Excelența Sa Marko Shevchenko, Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, care își încheie misiunea diplomatică în Republica Moldova. Cu această ocazie, ministrul i-a mulțumit pentru eforturile pe care ambasadorul ucrainean le-a depus în consolidarea relațiilor bilaterale și a proiectelor comune de mediu. 
15:05
IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitaliceacă trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea incidentelor cu implicarea copiilor.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.