Obiectiv Comun. Programul național în domeniul cercetprii și inovării

TVR Moldova, 30 mai 2024 13:50

Tot mai puţini tineri din Republica Moldova aleg o carieră în cercetare. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că personalul din acest domeniu de elită descreşte de la an la an, iar cei mai mulţi dintre cercetătorii basarabeni au depăşit vârsta de 64 de ani. Plecarea studenţilor în străinătate, salariile mici şi lipsa echipamentelor sunt doar câteva dintre cauzele acestui fenomen. Politicile în domeniul științei din Republica Moldova, strategiile în știință și inovare sunt subiectele emisiunii Obiectiv Comun.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 10 minute
20:40
Meteorologii din intreaga lume emit coduri de avertizare din cauza fenomenelor extreme, caniculă, inundatii sau furtuni extrem de violente. In Balcani, după o caldura infernala, grindina de dimensiunea unei mingi de ping pong a făcut ravagii in Serbia si Bosnia. In Grecia au inceput deja incendiile amplificate de vântul puternic. Peste ocean, statul american Iowa e sub ape si autoritatile au decretat starea de urgență.
Acum o oră
20:10
Zeci de Cămăși cu Altiţă, bogăţii culturale ale sudului românesc, pot fi admirate la Muzeul Național de Istorie din Chișinău. Expoziția este organizată de Institutul Cultural Românesc "Mihai Eminescu" si a fost deschisă în ajunul Zilei Naționale a IEI și a Portului Popular.
Acum 2 ore
19:40
A crescut semnificativ numărul de pasageri pe Aeroportul Chişinău. În ultimele 23 de zile, poliţiştii de frontieră au înregistrat peste 650 de mii de traversări ale frontierei de stat, aproape dublu faţă de aceaşi perioadă a anului trecut. Pandemia și războiul din Ucraina i-a forţat pe basarabeni să-şi schimbe optiunile de vacanta. Nimeni nu mai riscă să meargă la mare în Ucraina iar multi aleg plajele din Turcia, Egipt sau Grecia.
19:10
Toţi cei care l-au îndrăgit pe marele om de cultură Spiridon Vangheli îi pot aduce un pios omagiu la Biserica "Sfânta Teodora de la Sihla", din Chişinău. Corpul neînsufleţit al scriitorului va fi depus în această seară in biserică, iar mâine, intr-o zi de doliu national, va avea loc ceremonia funerală.
Acum 4 ore
18:40
Trei oameni au murit in urma a 3 accidente rutiere grave. Primul accident s-a produs noaptea trecuta în jurul orei două, pe strada Studenților din Chişinău.
18:10
TVR MOLDOVA este canalul Societăţii Române de Televiziune pentru Republica Moldova. Postul a fost lansat la data de 1 Decembrie 2013, ca urmare a încheierii acordului de soluţionare amiabilă a cererii depuse la CEDO de către Societatea Română de Televiziune....
17:40
Fotografiile păstrează pentru viitor emoţiile pe care le trăim în prezent. Iar pentru o poză reușită, contează anumite detalii. Și nu e neapărat să ajungi în locuri îndepărtate, dacă știi să improvizezi o atmosferă tipică acelui lor. Amănunte, într-un reportaj.
17:10
Sergiu Sanduleac, doctor în psihologie, conferențiar universitar, dar și psihoterapeut de cuplu și familie ne-a vorbit despre soluțiile posibile, pentru a îmbunătăți viitorul nostru și a stării de bine.
Acum 6 ore
16:40
Înmulţirea crimelor comise de deţinuţi graţiaţi de către preşedintele Vladimir Putin pentru a lupta în Ucraina provoacă nelinişte în societatea rusă, relatează EFE.
16:10
Colega noastră Betty Turculeţ a pregătit o reţetă de un desert pe care îl găsim în orice market şi care este foarte îndrăgit de copii. Ingredientul de bază este brânza.
15:40
Insula italiană Capri a ridicat sâmbătă interdicţia debarcării turiştilor, după ce problemele de alimentare cu apă ale faimoasei destinaţii turistice au fost rezolvate, notează AFP.
15:10
Urmează ceva interesant şi... gustos. Este vorba despre o reţetă, reinterpretată de colega noastră Betty Turculeţ. Fiind o amatoare de tartar, în special de cel crud, a decis să încerce o variantă mai pe placul tuturor. Pentru cei care poate nu cunosc, tartarul este un preparat culinar din carne crudă de ton, de somon sau de vită, tăiată mărunt și amestecată cu diverse ingrediente, pentru a-i oferi gust și textură.
Acum 8 ore
14:40
Barcelona vrea să interzică apartamentele turistice până în 2029, din cauza crizei locuințelor pentru localnici, în speranța că proprietarii fie le vor vinde, fie le vor închiria pe termen lung. Reprezentanții din turism sunt revoltați și spun că apartamentele turistice reprezintă 40% din spațiile de cazare, iar măsura va distruge mii de locuri de muncă.
14:40
Ţările Uniunii Europene vor deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova marţi odată cu organizarea primelor conferinţe interguvernamentale cu ambele ţări, la doar doi ani după ce acestea au obţinut statutul de ţări candidate la aderarea la Uniune, relatează duminică EFE.
14:20
În seara zilei de 22 iunie 2024 către ora 20:15 salvatorii și scafandrierii IGSU au fost solicitați pentru efectuarea lucărilor subacvatice, după ce o persoană se presupune că s-ar fi înecat. Cazul a avut loc în lacul din Parcul Valea Trandafirilor, strada Melestiu nr.9 din municipiul Chișinău.
14:10
În seara zilei de 22 iunie 2024 către ora 20:15 salvatorii și scafandrierii IGSU au fost solicitați pentru efectuarea lucărilor subacvatice, după ce o persoană se presupune că s-ar fi înecat. Cazul a avut loc în lacul din Parcul Valea Trandafirilor, strada Melestiu nr.9 din municipiul Chișinău.
13:40
Florin Gorgos, compozitor, producător ne-a vorbit despre viața în Viena, cum e să înveți, dar și să fii muzician cu ambiții la Viena - „Capitala Muzicii”.
13:10
Barcelona vrea să pună capăt închirierii apartamentelor turistice până în 2029 pentru a facilita accesul la locuinţe pentru rezidenţi, a anunţat primarul acestui oraş din nord-estul Spaniei, care găzduieşte anual milioane de turişti, potrivit AFP.
Acum 12 ore
12:40
Îndrăgostită de viață, muzică, teatru, oameni, energica Aliona Triboi este următoarea invitată a emisiunii ISTORII CU TÂLC. Artista a povestit despre primii pași în scenă, relația cu fiicele, cu soțul ei Ghenuț (actorul Ghenadie Gâlcă), oamenii care i-au fost alături în parcursul artistic și despre planurile de viitor. Emisiunea va fi difuzată duminică, 23 iunie 2024, ora 22:00, la TVR Moldova.
12:10
După vizită la Washington, ministrul român de externe Luminița Odobescu consideră că există șanse mari ca, până la sfârșitul acestui an, cetățenii români să poată călători în Statele Unite ale Americii fără a mai avea nevoie de viză.
11:40
Interpretul Marin Ganciu ne-a vorbit despre obiceiurile și tradițiile de Duminica Mare.
11:10
În ziua de 23 iunie 1990, deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești au adoptat Declarația de Suveranitate - documentul care ne-a deschis calea spre independență, democrație și stat de drept. Șefa statului a menționat în mesajul său că, de atunci și până acum, țara noastră a avut un drum plin de dificultăți. Cu toate acestea, peste 34 de ani, Republica Moldova rămâne o țară pașnică și democratică, în care poporul este suveran și decide soarta țării.
10:40
Astăzi, interpretul Pașa Parfeni a ajuns în platoul nostru și ne-a povestit despre relația cu vecinii și cum a fost atmosfera la filmarea videoclipului „Vecinii”.
10:10
Sărbătoarea Rusaliilor este cunoscută şi sub denumirea de Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh. A fost numită "Rusalii" de la sărbătoarea trandafirilor din lumea română "Rosalia", consacrată cultului morţilor. Nu întâmplător, sâmbăta dinaintea sărbătorii de Rusalii este destinată pomenirii celor morţi, zi cunoscută şi sub denumirea de Moşii de vară. Denumirea de Cincizecime vine de la faptul că se prăznuieşte la cincizeci de zile după Paşte.
09:40
Naţionala României a fost învinsă de selecţionata Belgiei cu scorul de 2-0 (1-0), sâmbătă seara, pe Cologne Stadium din Koln, în Grupa E a Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, potrivit Agerpres.
09:10
Emisiunea „La Pas prin Țară”, realizată de colegul nostru Ion Railean, a ajuns la 200 de kilometri de Chișinău, în satul de vacanță Văleni, din raionul Cahul, unde sunt multe de văzut și de admirat.
Acum 24 ore
21:20
Pentru copiii romi din Republica Moldova, marginalizarea socială poate însemna blocarea accesului la educaţie. Absenteismul frecvent sau chiar abandonul școlar îi trimit într-un cerc vicios ce poate avea efecte grave asupra întregii lor existenţe. În prezent, rata abandonului şcolar în rândul copiilor romi este de circa 30%. O astfel de situaţie întâlnim și în Vulcănești, un sat din raionul Nisporeni, locuit aproape în totalitate de persoane de etnie romă. Urmăriţi în continuare un reportaj realizat în cadrul Campaniei "Uniți Împotriva Crimelor De Ură".
20:50
Confesiunile a 18 femei din Republica Moldova, ce au ales calea străinătăţii, au fost prezentate într-un inedit volum intitulat "Străină în ţara semilunei". Autoarea Violeta Stratan Iiblasmiş şi-a propus să combată unele stereotipuri legate de femeile ce şi-au abandonat casa în speranţa unui trai mai bun.
Ieri
20:20
Peste 20 de ciclisti vor pedala de la Chişinău până la Vama Veche, în România, în cadrul celei de-a noua ediții a cursei caritabile Hospice Bike Tour. Scopul evenimentului este de a colecta fonduri pentru susţinerea persoanelor cu boli incurabile din Republica Moldova.
19:50
Mai mulți refugiați ucraineni din Republica Moldova vor fi ajutați să se integreze economic și vor putea să-și vândă obiectele produse de ei la un târg social organizat săptămânal în sectorul Buiucani. Autoritățile de la Chișinău vor organiza și cursuri de instruire pentru dezvoltarea afacerilor. Proiectul de incluziune comunitară este implementat cu sprijinul organizație internaționale HIAS Moldova.
19:20
Regretatul scriitor român, Spiridon Vangheli, va fi petrecut pe ultimul drum luni, 24 iunie iar şeful statului Maia Sandu a decretat zi de doliu naţional. Ministerul Culturii va anunţa mâine întregul program funeral.
18:50
Încă o misiune a SMURD România s-a incheiat cu succes in Republica Moldova. Un pacient aflat în stare gravă a fost transportat astăzi, din Serbia la Chişinău, cu un avion al SMURD România. E pentru prima dată când un astfel de avion este folosit într-o misiune medicală în Republica Moldova. De la aeroport, pacientul cu arsuri grave a fost preluat de medicii şi transferat la Spitalul de Traumatologie şi Ortopedie.
18:20
Știm deja că satul Văleni, din raionul Cahul a fost desemnat destinația anului 2024, în cadrul unui concurs din România. Anul trecut, localitatea a primit și premiul „Best Tourism Villages 2023”, considerat cel mai prestigios în domeniul turismului rural, la nivel mondial. Colegul nostru Ion Railean vizitat satul și a filmat o ediție „La Pas prin Țară”, ce va fi difuzată duminică, la TVR Moldova.
17:50
Poligonul de tragere al Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, unde se antrenează actualii și viitorii polițiști, va fi modernizat și dotat cu echipamente de ultimă oră. Renovările se vor face în cadrul unui proiect implementat de PNUD, cu sprijinul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii, oferit prin intermediul Departamentului de Stat, Secția Justiție Penală și Aplicare a Legii (INL). Proiectul „Consolidarea formării profesionale bazate pe competențe ale angajaților din domeniul afacerilor interne în Moldova”, cu o durată de doi ani, are un buget de aproximativ 2,6 milioane de dolari.
17:30
Un proiect de arhitectură efemeră din România a ajuns în finala Galei Arhitecţilor din Spania, alături de alte 27 de proiecte importante din Franţa, Statele Unite şi ţara gazdă. Este vorba de o instalaţie expusă în centrul Timişoarei pe durata evenimentelor dedicate Capitalei Europene a Culturii. Oana Dobrescu, corespondent TVR în Spania, a urmărit decernarea premiilor, care a avut loc la Teatrul Regina Victoria din Madrid.
17:00
Știm cu toții cât de importantă este alimentația, pentru o stare de bine.
16:40
Naționala României întâlnește Belgia, la Koln, astăzi, 22 iunie, de la ora 22:00. Este al doilea meci de la Campionatul European de Fotbal – EURO 2024. Tricolorii încep meciul din postura de lideri ai grupei E. Vineri, Ucraina a învins Slovacia și a urcat pe locul 2 în grupă, iar belgianii au pierdut primul meci, cel cu Slovacia, scor 0-1.
16:10
Interpreta de muzică clasică și ușoară din Iași, MARIA TOVBA ne-a spus care e povestea videoclipului „Noi doi” și unde a fost filmat și cui îi este adresată piesa.
15:50
Beijingul crește presiunea în privința „crimei de secesiune”, în timp ce Taipei spune despre China nu are jurisdicție asupra Taiwanului și îndeamnă populația să nu se lase intimidată, notează The Guardian.
15:20
Pe parcursul zilelor de sâmbătă, duminică și luni (22 – 24 iunie), o masă de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa dinspre vest-nord-vestul țării către est-sud-est. Din a doua parte a zilei de luni (24 iunie), aceasta se va îndepărta de țara noastră, potrivit Agenției Naționale de Meteorologie.
14:50
O misiune SMURD România a repatriat în Republica Moldova un pacient care se afla în stare gravă în Serbia. Pentru prima dată a fost utilizat un avion din cauza distanței mari.
14:30
Stanislav Groppa, academician, șeful Catedrei Neurologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” ne-a spus care sunt cele mai întâlnite afecțiuni de acest tip, despre simptome, dar și cum le evităm.
14:10
Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a anunțat că va procura un număr suplimentar de operații în cadrul a două programe speciale.
13:40
Vicecancelarul german Robert Habeck a avertizat din nou sâmbătă guvernul chinez cu privire la consecinţele economice ale sprijinului său pentru Rusia în războiul împotriva Ucrainei, relatează dpa.
13:20
Expertul economic Viorel Gîrbu ne-a vorbit despre diferențe, priorități și cheltuieli, la oraș și la sat.
12:50
Sprijinirea Ucrainei este o condiţie indispensabilă, dar nu suficientă, pentru apărarea ordinii internaţionale bazate pe reguli şi, în absenţa unei abordări regionale, există riscul unei noi agresiuni la Marea Neagră, iar soluţia pe termen lung depinde de o regiune sigură, prosperă şi conectată a Mării Negre, afirmă ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.
12:30
Prima conferință interguvernamentală Republica Moldova – Uniunea Europeană înseamnă pentru cetățenii Republicii Moldova că Uniunea Europeană este hotărâtă să continue parcursul european al țării și este hotărâtă să îl continue cu viteză.
12:00
Vine weekend-ul, așa că putem să facem o tură pe la piață, ca să ne suplinim rezervele. Colegul nostru Ion Railean a fost la cumpărături și ne spune ce-a mai apărut nou la tarabe și care sunt prețurile.
11:40
Trei persoane au fost ucise şi mai multe rănite, inclusiv doi ofiţeri de poliţie, într-un atac armat care a avut loc vineri într-un supermarket din oraşul Fordyces, statul american Arkansas, a anunţat media locale, citate de Reuters.
11:10
Un grup de medici de la Institutul Oncologic din Chișinău au fost eliberați din Funcție. Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.