Mai multe instituții profesional tehnice vor fi reorganizate

Radio Moldova, 29 mai 2024 18:00

Șapte instituții de învățământ profesional tehnic vor fi reorganizate prin fuzionarea cu alte opt instituții, potrivit unui proiect aprobat de Guvern. Măsura este necesară pentru că numărul de elevi scade în școlile profesionale, a precizat secretara de stat de la Ministerul Educației și Cercetării, Galina Rusu. Potrivit autorilor proiectului reorganizarea își propune să consolideze prestigiul național și internațional al instituțiilor de învățământ profesional, să ofere educație de calitate care să corespundă necesităților pieței de muncă și să sporească atractivitatea învățământului tehnic.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum o oră
11:40
150 de funcționari publici au fost distinși cu Diploma de Onoare a Guvernului, în contextul Zilei Funcționarului Public. Totodată, diplomă de excelență au primit reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ai Casei Naționale de Asigurări Sociale și ai Primăriei orașului Anenii Noi, care au ocupat primele trei locuri în cadrul ediției din acest an a competiției celor mai bune practici din administrația publică.
Acum 2 ore
11:00
Spiridon Vangheli va fi condus mâine pe ultimul drum, informează Ministerul Culturii. Corpul neînsuflețit al scriitorului va fi depus astăzi, la ora 17.00 la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, din capitală, unde va avea loc serviciul divin și slujba de pomenire.
10:30
Republica Moldova sărbătorește astăzi Ziua Suveranității. Declarația de Suveranitate a fost adoptată acum 34 de ani, pe 23 iunie 1990, de către deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Președinta Maia Sandu menționează că „este documentul care ne-a deschis calea spre independență”.
10:30
O persoană de 31 de ani s-ar fi înecat în lacul din Parcul Valea Trandafirilor din sectorul Botanica al capitalei. Cazul a fost înregistrat în seara zilei de 22 iunie. Informația a fost confirmată pentru Compania Teleradio Moldova de către ofițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu.
Acum 4 ore
10:10
Două persoane au fost rănite în regiunea Kiev, în timpul atacului cu rachete rusești din noaptea de sâmbătă spre duminică. Șeful Administrației Militare Regionale Kiev, Ruslan Kravcenko, a precizat că, din cauza căderii de resturi din rachetele doborâte, într-o localitate de lângă capitală, au fost avariate șase blocuri de locuințe, peste 20 de case particulare, benzinării, farmacii, sedii de firme, o clădire administrativă și trei autoturisme, potrivit RBC.
09:20
Creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Mare sau Rusaliile. Acesta este unul din praznicele împărătești ale Bisericii Ortodoxe, fiind sărbătorit la cincizeci de zile după Sfintele Paști.
08:40
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 23 iunie.
Acum 24 ore
21:50
Trei persoane au murit, iar 41 au fost rănite în urma unui bombardament rusesc asupra unei zone rezidențiale din orașul Harkov, notează The Kyiv Independent. Sunetele exploziilor au fost raportate în jurul orei 15:15 (ora locală), a declarat primarul din Harkov, Ihor Terekhov. Doi dintre răniți sunt două fetițe de 12 și 13 ani.
21:00
În Republica Moldova urmează să fie derulate mai multe proiecte privind turismul verde în ariile protejate prin stabilirea mai multor trasee pentru vizitatori în acest zone, crearea unor aplicații, dar și dezvoltarea afacerilor prietenoase mediului cum ar fi pensiunile. Aceste obiective au fost enunțate în Memorandumul de înțelegere pentru dezvoltarea turismului verde, semnat la Chișinău.
20:30
Imaginea președintelui francez Emmanuel Macron a dispărut de pe afișele electorale ale propriului său partid pentru alegerile legislative anticipate pe care el le-a convocat după înfrângerea severă suferită de coaliția sa pro-europeană în fața extremei drepte la alegerile europarlamentare, relatează sâmbătă agenția EFE.
19:30
Cel puțin 42 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra cartierelor din Gaza City în nordul enclavei palestiniene sâmbătă, a declarat directorul Biroului de presă al guvernului condus de Hamas, citat de Reuters.
19:00
Republica Moldova are capacitatea să ajute statul ucrainean în procesul de reconstrucție, prin facilitarea circulației oamenilor și a capitalurilor, având în vedere că se află în imediată vecinătate, dar și să gestioneze acest proces prin intermediul întreprinderilor din țară, prin consultanță. Este un lucru care deja se desfășoară. Asta a declarat la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova, politologul și jurnalistul din Ucraina, Marin Gherman.
18:10
Faptul că România a donat un sistem de rachete Patriot Ucrainei este important și pentru Republica Moldova, pentru că nu este doar unul de interceptare, dar și supraveghează o arie mai mare, a declarat analistul militar Claudiu Degeratu, în interviul acordat corespondentului Radio Moldova la București, Mircea Oprea.
17:50
Un cetățean al Republicii Moldova, victimă a unui accident rutier pe 16 iunie, în Serbia, a fost adus, în premieră, cu avionul SMURD România.
17:40
Un cetățean al Republicii Moldova, victimă a unui accident rutier pe 16 iunie, în Serbia, a fost adus, în premieră, cu avionul SMURD România.
16:30
Moldovenii susțin că nu ar pleca peste hotare, dacă ar avea un salariu lunar de 17.500 de lei. Sunt datele unui sondaj realizat de CBS Research, comandat de IDIS Viitorul.
16:00
Moldovenii se împrumută mai puțin de la bănci. În luna mai, suma creditelor acordate a constituit 4,8 miliarde de lei, în descreștere cu aproximativ 13 la sută față de luna aprilie curent. Din numărul total, puțin peste 1,5 miliarde de lei au fost date persoanelor fizice, în scădere cu 8,45% comparativ cu luna precedentă.
14:50
Cetățenii moldoveni vor trebui să obțină autorizație electronică de călătorie pentru a avea acces în Israel, informează Ambasada Republicii Moldova în Israel.
13:50
Un nor de praf din Sahara ar putea ajunge, în curând, în Republica Moldova. Asta au declarat experții de mediu la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova.
13:00
Serviciul 112 organizează în timpul vacanței de vară vizite pentru copiii din toată țara la Centrele de preluare a apelurilor de urgență 112. Elevii și elevele își pot petrece zilele de vacanță alături de operatorii 112 și pot participa la programul de instruire despre situațiile de urgență și recomandările de siguranță pentru vacanță. Scopul acesteia este de a pregăti tânăra generație pentru situații de urgență și de a informa despre serviciile oferite de Serviciul 112.
13:00
Parlamentul European va rămâne un susținător foarte puternic al parcursului european al Republicii Moldova, a declarat la Radio Chișinău europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului Partidului Popular European. El a subliniat că, în ultimii 3 ani de zile de când în Republica Moldova există președintă proeuropeană și de când există un guvern proeuropean, Parlamentul European a luat rapid decizii în favoarea Republicii Moldova și lucrurile vor rămâne la fel și în acest nou legislativ.
12:20
Barcelona, ​​o destinație de vacanță spaniolă de top, va interzice turiștilor închirierea apartamentelor până în 2028, o măsură neașteptat de drastică, prin care autoritățile încearcă să limiteze creșterea costurilor locuințelor și să facă orașul locuibil pentru locuitorii săi, notează The Guardian. Primarul de stânga al orașului, Jaume Collboni, a declarat că în perioada enunțată, Barcelona va renunța la licențele celor 10101 de apartamente aprobate în prezent ca închirieri pe termen scurt.
Ieri
11:40
Conferința interguvernamentală Uniunea Europeană - Republica Moldova, care va avea loc la 25 iunie, la Luxemburg are o semnificație legală, juridică, dar și un puternic impact politic, a declarat șefa Misiunii țării noastre pe lângă UE, Daniela Morari, la emisiunea Paralela 47 de la Radio Moldova.
11:30
Mai mulți medici de la Institutul Oncologic au fost eliberați din funcție în urma perchezițiilor din cadrul instituției medicale din iulie anul trecut în cadrul unui dosar de corupere pasivă și activă. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Potrivit ei, atunci mai mulți medici, unii cu funcție de conducere, erau bănuiți de pretinderea și acceptarea remunerațiilor ilicite de la pacienți pentru prestarea serviciilor medicale care trebuiau acordate gratuit.
11:20
Cinci regiuni din sudul României sunt astăzi sub Cod roșu de caniculă. În județele Dolj, Olt, Teleorman, Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi persistent și intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate pentru a patra zi consecutiv.
11:00
În perioada 24 iunie - 31 august vor fi operate modificări în rețeaua de transport public care deservește orașul Durlești, anunță Primăria municipiului Chișinău. Măsura a fost luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de reparație a unor sectoare de drum din strada Cartușa.
10:40
Mai mulți medici de la Institutul Oncologic au fost eliberați din funcție în urma perchezițiilor din cadrul instituției medicale din iulie anul trecut în cadrul unui dosar de corupere pasivă și activă. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Potrivit ei, atunci mai mulți medici, unii cu funcție de conducere, erau bănuiți de pretinderea și acceptarea remunerațiilor ilicite de la pacienți pentru prestarea serviciilor medicale care trebuiau acordate gratuit.
10:10
Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene continuă. Potrivit Ukrinform, pe parcursul nopții trecute forțele ruse au au lovit o instalație de infrastructură energetică din regiunea Lvov, anunță șeful administrației militare regionale Maksim Kozytski.
09:50
Sprijinul Franței, Germaniei și Poloniei pentru parcursul european al Republica Moldova; Avizul Comisiei de la Veneția la pilotarea votului prin corespondență, precum și organizarea centrelor de examene în gimnazii după modelul celor de la bacalaureat, sunt printre principalele teme abordate de presă.
09:40
Poliția de Frontieră va putea colecta, prelucra și păstra informațiile despre persoanele și mijloacele de transport care traversează granița țării. Datele vor fi stocate în centre proprii, anunță Ministerul Afacerilor Interne, care a aprobat un set de modificări la Legea cu privire la Poliția de Frontieră. Totodată, IGPF va avea dreptul de a consuma date din sisteme informaționale terțe în conformitate cu cadrul normativ în domeniul schimbului de date și interoperabilității.
08:50
Ucraina va introduce restricții la intrarea cetățenilor israelieni, ca răspuns la anularea de facto a regimului fără vize de către țara din Orientul Mijlociu, anunță Ambasada Ucrainei în Israel pe rețelele sociale. Începând cu 1 iulie, cetățenii țărilor cu acces fără vize în Israel, inclusiv Ucraina, trebuie să facă o cerere pentru obținerea unui permis de ședere de până la 90 de zile, notează The Kyiv Independent.
08:50
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 22 iunie.
21 iunie 2024
21:50
Șapte copii ucraineni au fost readuși cu succes din zonele ocupate de Rusia din regiunea Herson, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin la 21 iunie, scrie The Kyiv Independent.
21:40
Europa se confruntă cu fenomene meteorologice extreme în această vară, afectând multiple regiuni și provocând situații de urgență în mai multe țări. Aceste fenomene includ valuri de căldură intense, incendii devastatoare și fenomene meteorologice neobișnuite precum meteo-tsunami.
21:30
Procurorul șef-adjunct al Procuraturii Anticorupție (PA), Octavian Iachimovschi, a comentat declarațiile ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, privind dosarul construcției drumului Leova-Bumbăta. Procurorul a explicat într-un interviu pentru Rlive că în asemenea cazuri nu angajații procuraturii decid cât trebuie să coste un drum, dar sunt implicați specialiști din afara instituției. Mai mult, în acest dosar sunt investigate și alte aspecte privind modul în care au fost desfășurate lucrările de construcție.
20:00
În 13 instituții de învățământ din raioanele Cahul, Rezina și Dubăsari urmează să fie reevaluate integral toate examenele scrise de absolvenții de claselor a IX-a. Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că în aceste raioane s-au constatat diferențe mari între punctajele acordate, de la 5 la 15 puncte în plus la elevii din anumite instituții de învățământ.
19:50
Cel puțin 11 persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite într-un incendiu de vegetație care s-a extins din cauza unor rafale de vânt la cinci sate, în sud-estul Turciei, în noaptea de joi spre vineri, și care a ucis sute de animale, relatează AFP, citată de news.ro.
19:10
În semn de tristețe și pentru a-i aduce un omagiu lui Spiridon Vangheli, ziua de 24 iunie, când vor avea loc funeraliile scriitorului, va fi decretată zi de doliu național, a anunțat șefa statului Maia Sandu.
18:10
Comisia Vetting anunță că a finalizat evaluarea candidaților la funcția de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Ana Zabulica, Stanislav Grosu și Vitalie Pîslariuc, și evaluarea în privința candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ruslan Berzoi și Ludmila Bolocan. Potrivit Comisiei, cei cinci subiecți ai evaluării corespund criteriilor de integritate etică și financiară.
18:10
Campania prezidențială a lui Donald Trump a primit recent un sprijin financiar substanțial de la miliardarul conservator Timothy Mellon, într-o mișcare care a generat reacții semnificative în peisajul politic american. Pe 21 iunie 2024, Mellon a donat 50 de milioane de dolari Super-PAC-ului Make America Great Again Inc., sumă care reprezintă cea mai mare contribuție individuală a sezonului electoral 2024, conform Forbes.
17:50
Statele Unite ale Americii (SUA) își modifică prioritatea livrărilor de rachete achiziționate prin contract cu alte state – pe care le amână cu 16 luni – și urmează să furnizeze rachetele care ies de pe linia de producție Ucrainei, anunță într-un comunicat Casa Albă.
17:20
Comisia de la Veneția a avizat pozitiv modificările legislative propuse de partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), adoptate de Parlament, privind implementarea parțială a votului prin corespondență la alegerile și referendumul din această toamnă. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, pe 21 iunie.
17:20
România și Statele Unite ale Americii și-au exprimat interesul pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova și a partenerilor din regiunea Mării Negre. Despre aceasta a discutat ministra de externe de la București cu administratoarea USAID, Samantha Power. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al României, șefa diplomației de la București a efectuat o vizită în SUA, unde a avut întrevederi cu mai mulți oficiali.
16:00
Scriitorul și poetul Spiridon Vangheli s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani. Anunțul a fost făcut vineri, 21 iunie de doctorul Ghenadie Conțu pe pagina sa de Facebook.
14:20
Cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marți, 25 iunie, a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Anunțul a fost făcut vineri, 21 iunie, de președinția belgiană a Consiliului UE, notează AFP.
14:10
Cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marți, 25 iunie, a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Anunțul a fost făcut vineri, 21 iunie, de președinția belgiană a Consiliului UE, notează AFP.
13:30
Peste 2,3 milioane de persoane și aproximativ 1,6 milioane de locuințe, inclusiv cele neocupate, au fost recenzate de la debutul Recensământului din acest an, anunță Biroul Național de Statistică (BNS) al Republicii Moldova.
13:20
Protecția Civilă din Grecia a declarat astăzi stare de alertă la Atena din cauza riscului extrem de incendii și a dispus închiderea parcurilor și pădurilor din împrejurimi pe fondul temperaturilor ridicate care, conform prognozelor, vor ajunge din nou la 40 de grade Celsius, informează EFE. În alte șapte regiuni din centrul și sudul țării, precum și în insulele Lesbos și Chios, autoritățile elene au avertizat asupra riscului foarte ridicat de incendii.
13:00
La sfârșitul acestei săptămâni, rubla rusească ar putea suferi o prăbușire față de dolar, potrivit analistului, Alexandr Șneiderman. Astfel, prețul rublei poate scădea la 94 pe dolar în prima jumătate a lunii iulie, după sfârșitul perioadei fiscale.
12:20
Un polițist de la Strășeni a fost reținut, în timp ce primea mită pentru restituirea unui automobil care a fost anterior evacuat. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță inițierea unei cauze penale pentru corupere pasivă, în conformitate cu Codul penal.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.