LIVE: Declarații comune de presă, susținute de președinta Maia Sandu și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

Radio Moldova, 29 mai 2024 17:50

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii (SUA) și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susțin o conferință de presă comună, după o întrevedere bilaterală la Președinție. Oficialul american urmează să anunțe, la Chișinău, despre un nou pachet de asistență americană pentru Republica Moldova, destinat obținerii independenței energetice, conform unui anunț recent al Departamentului de Stat al SUA. Conferința de presă poate fi urmărită, în direct, pe postul public de televiziune, Moldova 1.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 6 ore
22:10
Cultivarea cânepii industriale ar putea fi legalizată curând în Republica Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV. Potrivit oficialului, proiectul a fost avizat de către Centrul Național Anticorupție (CNA) și urmează să primească în perioada imediat următoare avizul final, iar ulterior va ajunge pe masa cabinetului de miniștri.
21:40
Bilanțul morților la marele pelerinaj musulman care s-a desfășurat în Arabia Saudită pe o căldură intensă a depășit cifra de o mie, potrivit unui bilanț întocmit de AFP pe baza unor date furnizate de către diverse țări.
Acum 12 ore
18:50
Gruparea șiită libaneză Hezbollah a anunțat joi că a bombardat nordul Israelului ca represalii la uciderea unuia dintre combatanții săi într-un atac israelian în sudul Libanului, a doua zi după un discurs incendiar al liderului grupării, Hassan Nasrallah, relatează AFP, citată de Agerpres.
18:20
În ajunul primei conferințe interguvernamentale de lansare oficială a negocierilor de aderare, Germania și-a reiterat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova. Progresele deja înregistrate și pașii următori în parcursul european au fost discutate de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, cu delegația Comisiei pentru Afacerile UE din Bundestagul German, condusă de Anton Hofreiter.
17:40
Republica Moldova își propune să implementeze și promoveze mai multe acțiuni în apărarea și asigurarea drepturilor omului. Autoritățile și-au stabilit drept obiectiv, între altele, eradicarea torturii și a relelor tratamente, până în 2027, precum și asigurarea unui proces de justiție echitabil. Prevederile se conțin în noul Program național privind asigurarea drepturilor omului pentru anii 2024-2027. Adoptarea acestuia este una dintre recomandările Comisiei Europene în raportul pe anul 2023 privind Republica Moldova și politica de extindere a Uniunii Europene. Expertul Promo-LEX Dumitru Russu consideră că, deși țara noastră a făcut pași esențiali în domeniul protecției drepturilor omului, în stânga Nistrului acestea mai sunt îngrădite.
17:20
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj de mulțumire României și liderului de la Cotroceni, Klaus Iohannis, pentru decizia de a trimite Ucrainei un sistem de apărare aeriană Patriot. Potrivit liderului de la Kiev, această contribuție va consolida scutul aerian și va ajuta Ucraina să protejeze mai bine oamenii și infrastructura critică de teroarea aeriană rusă.
17:10
Mark Rutte va fi următorul secretar general al NATO, după ce toți cei 32 de membri ai alianței au convenit că prim-ministrul olandez îi va succeda lui Jens Stoltenberg. Ungaria și Slovacia au anunțat marți că nu se mai opun numirii lui Mark Rutte la șefia NATO. România și-a confirmat sprijinul pentru Rutte joi, când Klaus Iohannis și-a retras candidatura pentru funcția de conducere. În cadrul unei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Iohannis a spus că a anunțat NATO cu privire la retragerea candidaturii sale, potrivit Politico.
15:00
România va trimite un sistem de apărare antianeriană Patriot în Ucraina. Decizia a fost luată de Consiliul Suprem de Apărare al României prezidat de președintele Klaus Iohannis joi, 20 iunie.
14:50
Fostul șef al Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a fost propus la funcția de secretar general al Parlamentului. Candidatura acestuia propusă de șeful Legislativului, Igor Grosu, a fost avizată pozitiv astăzi la Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului.
Acum 24 ore
14:20
Ministerul Energiei a lansat concursul de selectare a patru din cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, care vor fi înaintați din numele instituției. Mandatul la o parte dintre membrii Consiliului de administrație expiră în luna iunie, iar Ministerul Energiei a decis să selecteze candidații pentru funcția de membru al Consiliului de administrație al Moldovagaz prin concurs deschis.
13:50
Prin reorganizarea Administrației de Stat a Drumurilor în societate pe acțiuni vor fi încălcate drepturile acționarilor care au investit în companiile de întreținere a drumurilor, care urmează să fie absorbite de ASD. În același timp, o altă problemă este că societatea nou creată urmează să efectueze lucrări de întreținere a drumurilor și tot aceasta va stabili cât de calitative sunt acestea. Declarațiile au fost făcute de expertul centrului analitic independent „Expert-grup”, Vitalie Rapcea, la emisiunea Indicator Economic de la Radio Moldova.
13:10
Cetățenii care planifică să călătorească sunt îndemnați să vină la Aeroportul Internațional Chișinău cu trei ore înainte de zbor pentru a evita aglomerația. Potrivit reprezentanților aeroportului, în perioada estivală se atestă un orar încărcat al zborurilor și un flux sporit de călători.
12:00
Lucrările la autostrada A8, denumită și Autostrada Unirii, au loc acum pe teritoriul României, iar în iulie urmează să fie semnat contractul pentru construirea podului peste Prut la Ungheni. Acesta va fi punctul de conexiune al autostrăzii de pe teritoriul României cu cea care va fi construită în Republica Moldova, care ar urma să fie finalizată în anul 2027. Declarațiile au fost făcute, ieri, de secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Nicolai Mîndra, la emisiunea Indicator economic de la Radio Moldova.
10:50
În fiecare an, pe 20 iunie, în Republica Moldova este marcată Ziua Mondială a Refugiaților. Evenimentul vine să aducă în atenție situația și drepturile refugiaților din întreaga lume. Țara noastră a aderat în anul 2001 la Convenția ONU privind statutul refugiaților. Astfel, și-a asumat obligația de a proteja persoanele care au fugit de pericole.
10:40
Numele propuse și acceptate de 26 dintre cei 27 de șefi de stat și de guvern, reuniți la Bruxelles la începutul săptămânii, păreau a corespunde perfect grilei complexe de împărțiri a posturilor importante din UE. Era vorba de numirea într-un nou mandat a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar sunt aproape de un acord care l-ar vedea pe portughezul Antonio Costa președinte al Consiliului European și pe estona Kaja Kallas în fruntea diplomației UE, dar grila împărțirii acestor posturi, deja complicată, este și mai complexă decât pare la prima vedere.
10:30
„Război comercial” este o expresie cu care lumea s-a obișnuit și o ea metaforic. Și totuși, unul pare a se declanșa între UE și China.
10:30
Concernul energetic ucrainean DTEK raportează că, în noaptea de miercuri spre joi, armata rusă a tras asupra uneia dintre centralele termice ale companiei. Trei persoane au fost rănite în timpul atacului, informează agenția de presă Ukrinform. Potrivit sursei, echipamentul stației a fost grav avariat.
10:00
Ministerul Mediului anunță că a solicitat „de urgență” prelevarea și examinarea probelor din mai multe zone ale râului Nistru, inclusiv în regiunea municipiului Tighina, după ce în presă au apărut informații cu privire la presupusele deversări ale sistemului de canalizare a orașului Bender în râul Nistru. Autoritatea recomandă cetățenilor, în acest context, să evite scăldatul în Nistru sau adăparea animalelor în zona aval de Bender.
09:50
Semnalele de alarmă privind tentativele Federației Ruse de a destabiliza situația din Republica Moldova la alegerile din toamnă; de ce Moscova mizează pe anumiți politicieni, chiar dacă nu au șanse la prezidențiale și cum a ajuns Găgăuzia în izolare bugetară și investițională - sunt printre principalele teme abordate de presă.
09:20
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) anunță că din cauza unor defecțiuni tehnice la baza de date a autorităților române a fost întreruptă activitatea de control la trecerea frontierei prin punctul Leușeni-Albița.
09:00
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod galben de vânt puternic. Avertizarea se va menține până în seara zilei de astăzi, 20 iunie, ora 20:00. În intervalul menționat se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s. Ploi nu se prevăd, anunță meteorologii.
07:10
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 20 iunie.
Ieri
21:00
O masă de aer cu particule de praf saharian va ajunge din nou, joi dimineață, pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit reprezentanților Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), norul va afecta mai mult sudul țării. Depunerile de praf vor putea fi observate doar în zonele în care va ploua. Precipitații, însă, nu sunt prognozate în cea mai mare parte a țării.
20:20
Statele Unite și câțiva aliați cheie, inclusiv Regatul Unit, discută acceptarea Ucrainei la NATO la următorul summit a 75-a aniversare a Alianței de la Washington, relatează CNN. În același timp, SUA se confruntă cu un val critici din partea mai multor țări europene, apropiate de frontiera rusă, pentru că nu sunt dispuse să-și asume aderarea Ucrainei în cadrul alianței.
19:10
Agricultura ucraineană a pierdut zece miliarde de dolari în cei doi ani de război. Potrivit ministrului de profil de la Kiev, pierderile includ distrugerea utilajelor, evaluată la 5,8 miliarde de dolari și daunele de peste 250 de milioane de dolari, aduse fermelor de animale. Ministrul ucrainean mai susține că sectorul are nevoie de sprijin pentru a se redresa și că ar fi necesare proiecte pe termen lung care să susțină agricultura distrusă de război, notează interfax.com.ua.
19:00
Agricultura ucraineană a pierdut zece miliarde de dolari în cei doi ani de război. Potrivit ministrului de profil de la Kiev, pierderile includ distrugerea utilajelor, evaluată la 5,8 miliarde de dolari și daunele de peste 250 de milioane de dolari, aduse fermelor de animale. Ministrul ucrainean mai susține că sectorul are nevoie de sprijin pentru a se redresa și că ar fi necesare proiecte pe termen lung care să susțină agricultura distrusă de război, notează interfax.com.ua.
18:40
Reforma justiției a înregistrat progrese la capitolul independență judiciară prin îmbunătățirea proceselor de evaluare extraordinară pre-vetting și vetting, dar s-a confruntat și cu un șir de provocări, precum demisiile în masă ale judecătorilor, plecarea unor procurori din sistem, rezistența internă la reformă, neuniformitatea practicilor judiciare și întârzierea proceselor de digitalizare. Sunt principalele constatări ale experților Institutului pentru Politici și Reforme Europene, care au monitorizat cum a fost implementată în primii doi ani de la aprobare Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției. În anii monitorizați, 2022 și 2023, au fost realizate jumătate dintre obiectivele punctate. 20 la sută dintre acțiuni încă nu au fost inițiate, ceea ce vorbește despre existența unor provocări, explică unul dintre autorii raportului, co-directorul executiv IPRE, Adrian Ermurachi.
18:10
Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite au cerut acțiuni decisive în sfera politică și operațională pentru a preveni și eradica violența sexuală și pentru a proteja infrastructura civilă în zonele de conflict, transmite EFE.
17:40
Președintele rus, Vladimir Putin, și liderul nord-corean Kim Jong-un au semnat un parteneriat strategic cuprinzător, care va înlocui tratatele bilaterale din 1961 și 2000-2001. Liderul de la Kremlin, aflat în vizită în Coreea de Nord, și-a exprimat, de asemenea, recunoștința pentru „sprijinul neclintit" al Phenianului la începutul unui summit cu omologul nord-corean, Kim Jong Un. Cei doi dictatori caută noi modalități de a-și aprofunda cooperarea, care îngrijorează Occidentul, pe fundalul războiului dus de Rusia în Ucraina. Ambele țări se află sub multiple sancțiuni occidentale.
17:40
Grecia trece prin cel mai timpuriu val de caniculă din istorie, scrie digi24. Temperaturile au depășit 43 de grade Celsius a doua săptămână consecutiv, iar autoritățile fac apeluri repetate, în special către turiști.
17:20
România va prelua pentru șase luni comanda unei grupări navale NATO care activează în Marea Mediterană, au anunțat reprezentanții Forțelor Navale Române.
17:00
Siegfried Mureșan a fost ales vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European, cu 151 din 170 de voturi valabil exprimate. Eurodeputatul a precizat că în următorul mandat va sprijini intereselor fermierilor români în Parlamentul European și va susține procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
16:40
După ce au apărut informații precum că sportivi din Republica Moldova participă la Jocurile BRICS în orașul Kazan din Rusia, Federația de Judo a Republicii Moldova s-a autosesizat și declară că „este falsă și eronată informația cu privire la faptul că un sportiv al Lotului Național a participat la competiții”.
16:30
Fermierii din Republica Moldova trebuie să se asocieze în organizații sau asociații cu profil agricol, să-și aleagă lideri puternici, care să-i reprezinte, și să se documenteze despre tot ce înseamnă legislația europeană ca să beneficieze de fonduri și subvenții europene. Sunt doar câteva dintre sfaturile vicepreședintelui Asociației Fermierilor din România (AFR), Ion Cioroianu, care ne-a vorbit într-un interviu despre experiența țării vecine și schimbările pe care le-a produs în agricultură aderarea la blocul comunitar.
16:00
Republica Moldova este partenerul nostru cel mai afectat de război și trebuie să ne asigurăm că îi acordăm tot sprijinul necesar. Asta a declarat președintele României, Klaus Iohannis, la declarațiile de presă comune cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, aflat în vizită oficială în România.
15:20
În acest an, Republica Moldova s-a clasat pe locul 13 din 146 de țări în clasamentul mondial cu privire la egalitatea de gen, avansând cu 6 poziții comparativ cu 2023. Despre aceasta a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, pe pagina sa de Facebook.
14:20
46 de mașini au fost transmise astăzi mai multor subdiviziuni ale Ministerului Agriculturii. Acestea au fost achiziționate cu susținerea Băncii Mondiale, prin intermediul proiectului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură”. Potrivit ministrului Vladimir Bolea, datorită acestor investiții, agențiile specializate își vor spori calitatea serviciilor oferite cetățenilor și agenților economici.
14:20
Estonia va oferi Ucrainei 56 de milioane de euro pentru implementarea proiectelor în regiunea Jîtomîr în perioada 2024-2027, a declarat ambasadoarea extraordinară și plenipotențiară a Republicii Estonia la Kiev, Annely Kolk, informează Ukrinform.
13:30
Din 2018 până în prezent, Asociația Promo-LEX, care monitorizează manifestarea discursului de ură, a identificat peste 2 mii de cazuri în spațiul public, în audiovizual și în mediul online. Acestea au afectat multe grupuri sociale, în special cele reprezentate de femei, politicieni și persoane cu dizabilități, potrivit unui raport prezentat cu ocazia Zilei internaționale pentru combaterea discursului instigator la ură, care a fost marcată ieri.
13:10
Instalații electrice în centrul și vestul Ucrainei au fost deteriorate, în urma unui atac cu drone al forțelor militare rusești, generând noi întreruperi de curent, a anunțat miercuri Ministerul Energiei ucrainean, informează AFP.
13:10
Cel puțin două persoane au rămas fără locuințe în urma unei scheme frauduloase care ar fi fost pusă la punct de funcționari din cadrul Primăriei Bălți. Oamenii legii o suspectează pe șefa unei secții din cadrul Direcției generale asistență socială și protecție a familiei. Aceasta a fost reținută pentru 72 de ore și este acuzată de abuz de serviciu.
13:00
Acțiunile forțelor pro-ruse, scopul cărora ar fi destabilizarea situației sociale și politice din Republica Moldova, ar putea avea consecințe grave, iar țara noastră ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a opri finanțările ilegale de la Kremlin. Declarația a fost făcută de consilierul Președinției de la Kiev, Mihailo Podoleak, la TV8. Acesta a mai afirmat că autoritățile de la Chișinău ar trebui să se implice mai activ în descurajarea eforturilor Moscovei de a destabiliza situația din țară prin intermediul unor formațiuni politice locale pro-ruse.
11:40
Danemarca a anunțat al 19-lea pachet de asistență pentru Ucraina, inclusiv sprijin financiar pentru industria de apărare a Ucrainei, echipamente pentru avioanele de luptă F-16 și donații din stocurile militare daneze, informează Kiev Independent.
10:50
În ciuda tuturor așteptărilor, cei douăzeci și șapte de lideri europeni nu au aprobat oficial, în summitul lor nocturn de luni, numirea într-un nou mandat a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar sunt aproape de un acord care l-ar vedea pe portughezul Antonio Costa președinte al Consiliului European și pe estona Kaja Kallas în fruntea diplomației UE.
10:40
Presa internațională comentează vizita pe care o face în Coreea de Nord președintele Federației Ruse Vladmiri Putin. Mai multe publicații relatează despre reacțiile liderilor occidentali față de sprijinul pe care îl oferă Moscovei mai mulți aliați asiatici ai Rusiei, și mai ales China. Un alt subiect abordat de presă străină se referă la negocierile privind aprobarea candidaturii viitorului secretar general al NATO.
09:50
Pregătirile pentru decizia oficială de începere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, ce prevede proiectul unei declarații comune a liderilor Uniunii Europene, dar și cum s-a pomenit Republica Moldova mnai bogată cu peste patru miliarde de dolari, - sunt printre principalele teme abordate de presă.
09:50
România continuă dialogul aprofundat cu Republica Moldova, pentru a acorda Chișinăului tot sprijinul necesar în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Declarația aparține președintelui Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, care a avut o întrevedere cu Ina Coșeru, președinta Comisiei de politică externă și integrare europeană. Nicolae Ciucă susține că este obligatorie combaterea dezinformărilor și a manipulărilor care vor fi plasate în spațiul public până în 20 octombrie, când peste Prut vor avea loc alegerile prezidențiale, simultan cu referendumul pentru integrare europeană.
09:20
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a declarat sprijinul față de candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru acest post și a estimat că Alianța este foarte aproape de a lua o decizie asupra celui care-l va succeda, după ce Ungaria și Slovacia și-au ridicat obiecțiile față de Mark Rutte, scrie Agerpres.
08:50
NATO și-a crescut cheltuielile pentru aparare: un număr record de 23 de țări NATO din 32 ating actualmente de 2% a Alianței de cheltuieli pentru apărare, potrivit cele mai recente statistici ale NATO. Polonia se află în fruntea topului cu 4,12 la sută, urmată de Estonia (3,43 la sută), SUA (3,38 la sută), Letonia (3,15 la sută) și Grecia (3,08 la sută).
08:20
Recent, un grup de bioingineri au dezvoltat o aplicație pentru smartphone-uri care ar putea ajuta medicii la diagnosticarea precoce a unui accident vascular cerebral. Milioane de oameni sunt afectați la nivel global de accidentele vasculare cerebrale. Maladia decurge fulminant, ceea ce înseamnă că într-un timp foarte scurt apar leziuni grave ale creierului, iar fiecare minut pierdut în timpul transportării pacientului sau stabilirii diagnosticului, este echivalentul a unor neuroni ce nu mai pot fi salvați.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.