Fost ambasador al R. Moldova în SUA: Vizita oficialului Antony Blinken demonstrează că SUA vor continua să sprijine țara noastră

Radio Moldova, 29 mai 2024 14:10

Prima vizită de stat a unui secretar american în Republica Moldova a fost în 1992, atunci când s-a decis deschiderea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în țara noastră. Într-un interviu pentru Radio Moldova, primul ministru de Externe al Republicii Moldova, dar și fost ambasador al țării noastre în Statele Unite, Nicolae Țîu, afirmă că, deși pe parcursul celor 30 de ani de relații diplomatice la Chișinău s-au schimbat mai multe guverne, oficialii americani au avut mereu aceeași atitudine, să ne ajute să devenim mai democratici și să asigure un trai mai bun pentru cetățeni.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 5 minute
21:40
Președintele rus Vladimir Putin se va putea deplasa în Elveția pentru a participa la ipotetice negocieri fără a fi arestat, în pofida mandatului emis de Curtea Penală Internațională, a asigurat duminică președinta elvețiană Viola Amherd, după summitul găzduit de țara sa consacrat păcii în Ucraina, transmite Agerpres.
Acum 2 ore
19:50
Într-o mișcare controversată destinată să protejeze industria auto europeană, Uniunea Europeană a anunțat impunerea unor tarife substanțiale asupra vehiculelor electrice fabricate în China, subliniind preocupările față de subvențiile guvernamentale chinezești care distorsionează concurența.
Acum 4 ore
19:30
Autoritățile locale din satele, comunele și orașele cu o populație mai mare de patru mii de locuitori, pot aplica la un program, în cadrul căruia să beneficieze de sprijin financiar în valoare de 15 mii de dolari pentru implementarea inițiativelor locale. Scopul programului este de a eficientiza procesul de guvernare având la bază datele demografice și nevoile specifice ale oamenilor.
18:30
Autoritățile locale din satele, comunele și orașele cu o populație mai mare de patru mii de locuitori, pot aplica la un program, în cadrul căruia să beneficieze de sprijin financiar în valoare de 15 mii de dolari pentru implementarea inițiativelor locale. Scopul programului este de a eficientiza procesul de guvernare având la bază datele demografice și nevoile specifice ale oamenilor.
18:20
Peste 1.400 de cetățeni din Ucraina, dintre care aproape 980 de femei și 450 bărbați, și-au găsit locuri de muncă în Republica Moldova, din 2022, când a început războiul din Ucraina și până în prezent, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Acum 6 ore
17:40
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la finalul Summitului pentru pace din Elveția, că acesta a fost un mare succes pentru Ucraina și că comunicatul adoptat în urma summitului a fost pe deplin satisfăcător pentru Kiev, transmite BBC.
17:10
Autoritățile norvegiene vor aloca aproximativ 100 de milioane de euro pentru a sprijini infrastructura energetică a Ucrainei. „Rusia desfășoară atacuri sistematice și pe scară largă pentru a paraliza sistemul energetic, dar ucrainenii lucrează zi și noapte pentru a asigura necesarul de energie electrică pentru populație”, a declarat duminică, 16 iunie, premierul norvegian Jonas Gahr Støre, potrivit DW.
16:40
O operațiune de amploare are loc în centrul orașului Hamburg, după ce un bărbat cu un topor a amenințat polițiștii, anunță autoritățile din orașul german, potrivit BBC. Oamenii legii spun că l-au împușcat și l-au rănit grav pe bărbat. Acesta a avut nevoie de îngrijiri medicale.
16:20
Cea de-a șasea ediție a festivalului Sun Dă-i Fest 2024 se desfășoară duminică în Parcul Central „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală. Evenimentul este organizat de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
15:50
Un sistem de alertă care ar avertiza moldovenii despre fenomene meteo extreme sau situații de urgență ar putea funcționa în Republica Moldova nu mai devreme de anul 2025. Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situații de Urgență al MAI, Liliana Pușcașu, a declarat pentru redacția noastră de știri că se întreprind măsuri pentru contractarea companiilor, pentru a cunoaște care sunt cele mai performante tehnologii.
Acum 8 ore
15:30
Comunitatea LGBT din R. Moldova a organizat astăzi marșul „Moldova Pride”. Participanții, îmbrăcați în ținute colorate și cu pancarte în mâini, s-au întâlnit la intersecția străzilor București și Ismail și au mărșăluit spre scuarul Consiliului Europei de pe strada Serghei Lazo din capitală. Între timp, mai mulți preoți și un grup de activiști ortodocși, cu icoane și steaguri bisericești, au organizat o contramanifestație lângă monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt. Poliția a fost prezentă la fața locului pentru a asigura ordinea publică. Și Regia Transport Electric Chișinău a anunțay că circulația troleibuzelor de pe strada București a fost ca urmare a desfășurării Marșului.
15:00
O operațiune de amploare are loc în centrul orașului Hamburg, după ce un bărbat cu un topor a amenințat polițiștii, anunță autoritățile din orașul german, potrivit BBC. Oamenii legii spun că l-au împușcat și l-au rănit grav pe bărbat. Acesta a avut nevoie de îngrijiri medicale.
14:30
O creștere evidentă a numărului de cazuri de rujeolă, considerată o boală a copilăriei, este atestată și în țara noastră în timp ce un nou val lovește România unde, într-o singură săptămână, au fost raportate 768 de îmbolnăviri. Vaccinarea este singură soluție împotriva aceste boli susține directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Veaceslav Guțu.
Acum 12 ore
13:40
Cooperarea bilaterală dintre Republica Moldova, SUA, Georgia și Letonia, securitatea regională, dar și parcursul european al țării noastre au fost discutate de Maia Sandu în cadrul unor întrevederi cu vicepreședintele SUA și liderii de la Riga și Tbilisi, la Summitul de pace din Elveția.
12:40
Comunitatea LGBT din R. Moldova organizează astăzi marșul „Moldova Pride”. Participanții, îmbrăcați în ținute colorate și pancarte, s-au întâlnit la intersecția străzilor București și Ismail și merg spre scuarul Consiliului Europei de pe strada Serghei Lazo din capitală. Între timp, mai mulți preoți și un grup de activiști ortodocși, cu icoane și steaguri bisericești, organizează o contramanifestație lângă monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt. Poliția este prezentă la fața locului pentru a asigura ordinea publică. Și Regia Transport Electric Chișinău anunță că circulația troleibuzelor de pe strada București este afectată ca urmare a desfășurării Marșului.
12:10
În urma deciziei impulsive a președintelui Emmanuel Macron de a convoca alegeri parlamentare anticipate în contextul în care partidul de extremă dreapta, National Rally (RN), a obținut un succes semnificativ în alegerile europene, Franța se confruntă cu o instabilitate politică profundă și cu riscul unei conflicte civile iminente, transmite The Guardian.
11:00
Armata israeliană a anunțat duminică o „pauză tactică” în ofensiva sa în sudul Fâșiei Gaza pentru a permite livrarea unor cantități sporite de ajutor umanitar, scrie AP.
10:20
În zilele de luni și marți, accesul persoanelor pe unele străzi din capitală va fi limitat temporar. Măsura este luată în contextul vizitei oficiale în Republica Moldova a președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella. Astfel, pe 17-18 iunie, între orele 08:00-18:00, vor fi restricții de circulație din centrul orașului și arterele care fac legătura cu Aeroportul Internațional Chișinău.
09:30
Liderii Italiei și Germaniei au respins cu fermitate termenii de încetare a focului stabiliți de Vladimir Putin pentru a pune capăt conflictului armat din Ucraina. În același timp, șefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen a specificat că înghețarea războiului ar duce la noi războaie în viitor. Declarațiile au fost în deschiderea summit-ului de două zile în Elveția privind pacea în Ucraina.
Acum 24 ore
08:40
În fiecare an, în a treia duminică a lunii iunie, în Republica Moldova este marcată Ziua lucrătorului medical și a farmacistului. Cu această ocazie, la sfârșitul săptămânii, în mai multe centre raionale, dar și în capitală au fost organizate diverse evenimente pentru a celebra munca și devotamentul celor care își dedică viața sănătății publice. Au oferite diplome și premii de recunoștință lucrătorilor medicali pentru contribuția lor deosebită la îmbunătățirea serviciilor de sănătate și pentru profesionalismul de care dau dovadă zi de zi.
08:00
Orice utilizare a energiei nucleare și a instalațiilor nucleare trebuie să fie sigură, securizată, păzită și ecologică. Centralele și instalațiile nucleare ucrainene, inclusiv Centrala Nucleară Zaporojie, trebuie să funcționeze în condiții de siguranță și securitate sub controlul suveran deplin al Ucrainei și în conformitate cu principiile AIEA și sub supravegherea acesteia. Aceasta este una dintre cele trei concluzii făcute într-un comunicat al participanților la Summit-ul pentru pace în Ucraina, care are loc în Elveția.
Ieri
21:40
Ministrul afacerilor externe Mihai Popșoi va întreprinde trei vizite de lucru la Varșovia, Republica Polonia, la Bratislava, Republica Slovacia și la Viena, Republica Austria. Vizitele sunt planificate pentru perioada 17-20 iunie, precizează Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău.
21:00
Primul Summit al păcii poate fi primul pas către o încheiere justă a războiului rus împotriva Ucrainei. Este declarația președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Summitul pentru pace în Ucraina, informează Unian pe pagina de Telegram.
20:30
Înghețarea conflictului din Ucraina nu este un răspuns, ci o „rețetă” pentru viitoare războaie de agresiune, a declarat astăzi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul summitului pentru pace în Ucraina care se desfășoară în acest weekend în Elveția, transmite Reuters.
18:50
La Paris și în alte orașe franceze au loc sâmbătă demonstrații împotriva partidului de extremă dreapta Adunarea Națională, înaintea viitoarelor alegeri pentru parlamentul francez, relatează News.ro.
18:50
Autoritățile române nu permit participarea delegațiilor Rusiei și Belarusului la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, care se va desfășura în România, între 29 iunie și 3 iulie, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE). ”Decizia părții române se bazează pe poziția cunoscută și consecventă a României în raport cu Federația Rusă, în contextul războiului de agresiune în curs împotriva Ucrainei”, afirmă purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, citat de news.ro.
17:50
Avioanele de vânătoare suedeze au interceptat o aeronavă militară rusă după ce aceasta a încălcat pentru scurt timp spațiul aerian al Suediei, au anunțat forțele armate ale țării nordice, citate de Reuters.
16:50
Gimnaziul „Paraskiewa Wiszniowska” din satul Vișniovca, raionul Cantemir, plătește acum cu 30% mai puțin pentru facturile la energie. Instituția de învățământ a beneficiat de un proiect de termoizolare în cadrul Programului guvernamental „Satul European”.
16:10
România a refuzat să elibereze vize membrilor delegației ruse pentru a participa la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care va avea loc în perioada 29 iunie - 3 iulie la București, informează Europa Liberă.
15:00
Summitul pentru pace în Ucraina are un rol important și pentru Republica Moldova, care este un stat vizat de agresiunea Rusiei sub formă informațională și hibridă. Asta a declarat la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova, analistul de politică externă de la București, Iulian Chifu.
14:30
La Chișinău a avut loc „Marșul Național al Familiei”, organizat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Potrivit liderului PSRM, Igor Dodon, evenimentul are drept scop promovarea „valorilor tradiționale” și manifestarea dezacordului față de marșul pentru drepturile comunității LGBT, care este anunțat pentru duminică.
13:30
După conferință interguvernamentală, anunțată pentru 25 iunie, țara noastră vă aproba împreună cu Uniunea Europeană (UE) cadrul de negocieri care a fost discutat de comun acord în ultima perioadă. Urmează ca Republica Moldova să implementeze cea de-a doua etapă a procesului de screening, spune expertul Mihai Mogîldea.
12:50
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a adresat un mesaj de felicitare pentru Republica Moldova și Ucraina, după ce s-a anunțat că pe 25 iunie încep negocierile de aderare cu Uniunea Europeană (UE). Potrivit oficialei, „acesta este un pas imens pentru ambele țări”.
12:40
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a adresat un mesaj de felicitare pentru Republica Moldova și Ucraina, după ce s-a anunțat că pe 25 iunie încep negocierile de aderare cu Uniunea Europeană (UE). Potrivit oficialei, „acesta este un pas imens pentru ambele țări”.
11:40
Forțele de poliție din Europa și Statele Unite au închis în ultima săptămână un număr mare de servere având legătură cu gruparea extremistă Statul Islamic și care găzduiau mijloace de propagandă "ce incitau la terorism în cel puțin 30 de limbi", au anunțat vineri Europol și Eurojust, relatează AFP, Reuters și dpa.
10:40
Influențele Rusiei în Republica Moldova; Investițiile din Federația Rusă pentru activitatea „grupării Șor”, precum și modificarea prețurilor la apartamente în Chișinău - sunt printre principalele teme abordate de presă.
10:20
Astăzi, 15 iunie, se împlinesc 135 de ani de la trecerea în neființă a marelui poet național Mihai Eminescu. La Chișinău au loc mai multe manifestări speciale pentru a aduce un omagiu Luceafărului poeziei românești.
09:30
Un autocar plin cu elevi a fost implicat, sâmbătă, într-un accident rutier în județul Vâlcea (România). Autocarul s-a ciocnit cu un autoturism, șoferul acestuia fiind declarat decedat. Trei copii și șoferul autocarului au fost transportați la spital, informează new.ro.
09:20
Un autocar plin cu elevi a fost implicat, sâmbătă, într-un accident rutier în județul Vâlcea (România). Autocarul s-a ciocnit cu un autoturism, șoferul acestuia fiind declarat decedat. Trei copii și șoferul autocarului au fost transportați la spital, informează new.ro.
08:50
Când vorbim despre „mână” și „picior” ne punem rareori (sau niciodată) întrebarea de unde vin denumirile acestea. Ele par naturale, ca și cum ar veni de la sine. Pe deasupra, mai avem și polarizarea „dreapta” și „stânga”.
08:20
Diplomația elvețiană s-a activat intens în ultimele luni pentru a convinge cât mai multe țări să participe la o „conferință de pace” despre Ucraina — fără participarea Rusiei — , astăzi si mâine, sâmbătă și duminică, pe 15 și 16 iunie. Deși este puțin probabil ca întâlnirea să ducă la progrese concrete, aceasta pare că va permite cel mult Elveției să-și restabilească imaginea internațională.
14 iunie 2024
23:50
Prima conferință interguvernamentală, care este considerată începutul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană, va avea loc pe data de 25 iunie. Anunțul a fost făcut de Belgia, care deține în acest semestru președinția prin rotație a Uniunii Europene și, prin urmare, stabilește agenda întâlnirilor.
22:00
Oficial, România este apărată de două sisteme Patriot. Al doilea echipament a devenit operațional vineri, după ce militarii români au tras două rachete în poligonul Capu Midia, din județul Constanța. Patriot reprezintă cea mai mare achiziție a României de după Revoluție. Ministerul Apărării Naționale a plătit 4 miliarde de dolari pentru 7 sisteme. Până acum, Statele Unite ale Americii au livrat 4, iar celelalte trei ar trebui să sosească la noi până în 2027. Tot Statele Unite sunt cele care ne cer acum să trimitem Patriot în Ucraina, scrie digi24.ro.
21:50
Oficial, România este apărată de două sisteme Patriot. Al doilea echipament a devenit operațional vineri, după ce militarii români au tras două rachete în poligonul Capu Midia, din județul Constanța. Patriot reprezintă cea mai mare achiziție a României de după Revoluție. Ministerul Apărării Naționale a plătit 4 miliarde de dolari pentru 7 sisteme. Până acum, Statele Unite ale Americii au livrat 4, iar celelalte trei ar trebui să sosească la noi până în 2027. Tot Statele Unite sunt cele care ne cer acum să trimitem Patriot în Ucraina, scrie digi24.ro.
Mai mult de 2 zile în urmă
20:50
Autoritățile vor aloca în Fondul rutier încă 600 de milioane de lei. Banii vor fi folosiți pentru întreținerea și reparația drumurilor și a podurilor. Decizia a fost luată la ședința Consiliului Fondului rutier, prezidată pe 14 iunie de premierul Dorin Recean. Guvernul urmează să rectifice bugetul în acest sens.
20:10
Raportul privind executarea bugetului de stat pe anul 2023 a fost audiat astăzi, 14 iunie, de Parlament. Potrivit datelor prezentate, compartimentul venituri a fost realizat la nivel de 98,2 %, iar cel de cheltuieli – la nivel de 96 %. Comparativ cu anul 2022, veniturile bugetului de stat s-au majorat cu 9%. Partea preponderentă din venituri – 87,3 % o constituie încasările din impozite și taxe.
19:10
În primele trei luni ale acestui an a fost înregistrată cea mai mare creștere a prețurilor la imobile, din ultimii 16 ani. În 2023, acestea s-au menținut la nivelul anului 2022, iar în 2024 se înregistrează o înviorare a pieței, însă numărul de achiziții s-a redus, a menționat expertul economic, Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii sale săptămânale din 14 iunie.
18:50
NATO își va asuma un rol mai mare în coordonarea livrărilor de arme către Ucraina, preluând locul Statelor Unite, în încercarea de a proteja procesul în condițiile în care Donald Trump, sceptic față de NATO, candidează pentru un al doilea mandat de președinte al SUA. Anunțul a fost făcut, astăzi, de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, scrie Reuters.
18:20
De dimineață, la Palatul Republicii mai multe persoane au venit să doneze sânge, celebrând astfel Ziua mondială a donatorului de sânge și aportul acestora la salvarea vieților. Cei mai devotați donatori au fost premiați, iar participanții au avut parte și de un moment artistic, muzică și dansuri.
18:10
Mai mulți fermieri din Republica Moldova, care au vizitat camerele agricole din Austria și Germania, susțin că membrii acestora se bucură de consultanță specializată, de o cooperare echitabilă, iar estimările privind investițiile și profiturile sunt făcute transparent în cadrul organizației.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.