Codul galben de ploi cu descărcări electrice și grindină – prelungit. Avertizarea meteorologilor

Radio Moldova, 29 mai 2024 12:50

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit, astăzi, 29 mai, avertizarea Cod galben de ploi cu descărcări electrice și grindină, valabilă în toată țara. Avertizarea este valabilă astăzi, începând cu ora 12:00, până la miezul nopții.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 6 ore
21:00
O masă de aer cu particule de praf saharian va ajunge din nou, joi dimineață, pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit reprezentanților Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), norul va afecta mai mult sudul țării. Depunerile de praf vor putea fi observate doar în zonele în care va ploua. Precipitații, însă, nu sunt prognozate în cea mai mare parte a țării.
Acum 8 ore
20:20
Statele Unite și câțiva aliați cheie, inclusiv Regatul Unit, discută acceptarea Ucrainei la NATO la următorul summit a 75-a aniversare a Alianței de la Washington, relatează CNN. În același timp, SUA se confruntă cu un val critici din partea mai multor țări europene, apropiate de frontiera rusă, pentru că nu sunt dispuse să-și asume aderarea Ucrainei în cadrul alianței.
19:10
Agricultura ucraineană a pierdut zece miliarde de dolari în cei doi ani de război. Potrivit ministrului de profil de la Kiev, pierderile includ distrugerea utilajelor, evaluată la 5,8 miliarde de dolari și daunele de peste 250 de milioane de dolari, aduse fermelor de animale. Ministrul ucrainean mai susține că sectorul are nevoie de sprijin pentru a se redresa și că ar fi necesare proiecte pe termen lung care să susțină agricultura distrusă de război, notează interfax.com.ua.
19:00
Agricultura ucraineană a pierdut zece miliarde de dolari în cei doi ani de război. Potrivit ministrului de profil de la Kiev, pierderile includ distrugerea utilajelor, evaluată la 5,8 miliarde de dolari și daunele de peste 250 de milioane de dolari, aduse fermelor de animale. Ministrul ucrainean mai susține că sectorul are nevoie de sprijin pentru a se redresa și că ar fi necesare proiecte pe termen lung care să susțină agricultura distrusă de război, notează interfax.com.ua.
Acum 12 ore
18:40
Reforma justiției a înregistrat progrese la capitolul independență judiciară prin îmbunătățirea proceselor de evaluare extraordinară pre-vetting și vetting, dar s-a confruntat și cu un șir de provocări, precum demisiile în masă ale judecătorilor, plecarea unor procurori din sistem, rezistența internă la reformă, neuniformitatea practicilor judiciare și întârzierea proceselor de digitalizare. Sunt principalele constatări ale experților Institutului pentru Politici și Reforme Europene, care au monitorizat cum a fost implementată în primii doi ani de la aprobare Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției. În anii monitorizați, 2022 și 2023, au fost realizate jumătate dintre obiectivele punctate. 20 la sută dintre acțiuni încă nu au fost inițiate, ceea ce vorbește despre existența unor provocări, explică unul dintre autorii raportului, co-directorul executiv IPRE, Adrian Ermurachi.
18:10
Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite au cerut acțiuni decisive în sfera politică și operațională pentru a preveni și eradica violența sexuală și pentru a proteja infrastructura civilă în zonele de conflict, transmite EFE.
17:40
Președintele rus, Vladimir Putin, și liderul nord-corean Kim Jong-un au semnat un parteneriat strategic cuprinzător, care va înlocui tratatele bilaterale din 1961 și 2000-2001. Liderul de la Kremlin, aflat în vizită în Coreea de Nord, și-a exprimat, de asemenea, recunoștința pentru „sprijinul neclintit" al Phenianului la începutul unui summit cu omologul nord-corean, Kim Jong Un. Cei doi dictatori caută noi modalități de a-și aprofunda cooperarea, care îngrijorează Occidentul, pe fundalul războiului dus de Rusia în Ucraina. Ambele țări se află sub multiple sancțiuni occidentale.
17:40
Grecia trece prin cel mai timpuriu val de caniculă din istorie, scrie digi24. Temperaturile au depășit 43 de grade Celsius a doua săptămână consecutiv, iar autoritățile fac apeluri repetate, în special către turiști.
17:20
România va prelua pentru șase luni comanda unei grupări navale NATO care activează în Marea Mediterană, au anunțat reprezentanții Forțelor Navale Române.
17:00
Siegfried Mureșan a fost ales vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European, cu 151 din 170 de voturi valabil exprimate. Eurodeputatul a precizat că în următorul mandat va sprijini intereselor fermierilor români în Parlamentul European și va susține procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
16:40
După ce au apărut informații precum că sportivi din Republica Moldova participă la Jocurile BRICS în orașul Kazan din Rusia, Federația de Judo a Republicii Moldova s-a autosesizat și declară că „este falsă și eronată informația cu privire la faptul că un sportiv al Lotului Național a participat la competiții”.
16:30
Fermierii din Republica Moldova trebuie să se asocieze în organizații sau asociații cu profil agricol, să-și aleagă lideri puternici, care să-i reprezinte, și să se documenteze despre tot ce înseamnă legislația europeană ca să beneficieze de fonduri și subvenții europene. Sunt doar câteva dintre sfaturile vicepreședintelui Asociației Fermierilor din România (AFR), Ion Cioroianu, care ne-a vorbit într-un interviu despre experiența țării vecine și schimbările pe care le-a produs în agricultură aderarea la blocul comunitar.
16:00
Republica Moldova este partenerul nostru cel mai afectat de război și trebuie să ne asigurăm că îi acordăm tot sprijinul necesar. Asta a declarat președintele României, Klaus Iohannis, la declarațiile de presă comune cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, aflat în vizită oficială în România.
15:20
În acest an, Republica Moldova s-a clasat pe locul 13 din 146 de țări în clasamentul mondial cu privire la egalitatea de gen, avansând cu 6 poziții comparativ cu 2023. Despre aceasta a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, pe pagina sa de Facebook.
14:20
46 de mașini au fost transmise astăzi mai multor subdiviziuni ale Ministerului Agriculturii. Acestea au fost achiziționate cu susținerea Băncii Mondiale, prin intermediul proiectului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură”. Potrivit ministrului Vladimir Bolea, datorită acestor investiții, agențiile specializate își vor spori calitatea serviciilor oferite cetățenilor și agenților economici.
14:20
Estonia va oferi Ucrainei 56 de milioane de euro pentru implementarea proiectelor în regiunea Jîtomîr în perioada 2024-2027, a declarat ambasadoarea extraordinară și plenipotențiară a Republicii Estonia la Kiev, Annely Kolk, informează Ukrinform.
Acum 24 ore
13:30
Din 2018 până în prezent, Asociația Promo-LEX, care monitorizează manifestarea discursului de ură, a identificat peste 2 mii de cazuri în spațiul public, în audiovizual și în mediul online. Acestea au afectat multe grupuri sociale, în special cele reprezentate de femei, politicieni și persoane cu dizabilități, potrivit unui raport prezentat cu ocazia Zilei internaționale pentru combaterea discursului instigator la ură, care a fost marcată ieri.
13:10
Instalații electrice în centrul și vestul Ucrainei au fost deteriorate, în urma unui atac cu drone al forțelor militare rusești, generând noi întreruperi de curent, a anunțat miercuri Ministerul Energiei ucrainean, informează AFP.
13:10
Cel puțin două persoane au rămas fără locuințe în urma unei scheme frauduloase care ar fi fost pusă la punct de funcționari din cadrul Primăriei Bălți. Oamenii legii o suspectează pe șefa unei secții din cadrul Direcției generale asistență socială și protecție a familiei. Aceasta a fost reținută pentru 72 de ore și este acuzată de abuz de serviciu.
13:00
Acțiunile forțelor pro-ruse, scopul cărora ar fi destabilizarea situației sociale și politice din Republica Moldova, ar putea avea consecințe grave, iar țara noastră ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a opri finanțările ilegale de la Kremlin. Declarația a fost făcută de consilierul Președinției de la Kiev, Mihailo Podoleak, la TV8. Acesta a mai afirmat că autoritățile de la Chișinău ar trebui să se implice mai activ în descurajarea eforturilor Moscovei de a destabiliza situația din țară prin intermediul unor formațiuni politice locale pro-ruse.
11:40
Danemarca a anunțat al 19-lea pachet de asistență pentru Ucraina, inclusiv sprijin financiar pentru industria de apărare a Ucrainei, echipamente pentru avioanele de luptă F-16 și donații din stocurile militare daneze, informează Kiev Independent.
10:50
În ciuda tuturor așteptărilor, cei douăzeci și șapte de lideri europeni nu au aprobat oficial, în summitul lor nocturn de luni, numirea într-un nou mandat a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar sunt aproape de un acord care l-ar vedea pe portughezul Antonio Costa președinte al Consiliului European și pe estona Kaja Kallas în fruntea diplomației UE.
10:40
Presa internațională comentează vizita pe care o face în Coreea de Nord președintele Federației Ruse Vladmiri Putin. Mai multe publicații relatează despre reacțiile liderilor occidentali față de sprijinul pe care îl oferă Moscovei mai mulți aliați asiatici ai Rusiei, și mai ales China. Un alt subiect abordat de presă străină se referă la negocierile privind aprobarea candidaturii viitorului secretar general al NATO.
09:50
Pregătirile pentru decizia oficială de începere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, ce prevede proiectul unei declarații comune a liderilor Uniunii Europene, dar și cum s-a pomenit Republica Moldova mnai bogată cu peste patru miliarde de dolari, - sunt printre principalele teme abordate de presă.
09:50
România continuă dialogul aprofundat cu Republica Moldova, pentru a acorda Chișinăului tot sprijinul necesar în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Declarația aparține președintelui Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, care a avut o întrevedere cu Ina Coșeru, președinta Comisiei de politică externă și integrare europeană. Nicolae Ciucă susține că este obligatorie combaterea dezinformărilor și a manipulărilor care vor fi plasate în spațiul public până în 20 octombrie, când peste Prut vor avea loc alegerile prezidențiale, simultan cu referendumul pentru integrare europeană.
09:20
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a declarat sprijinul față de candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru acest post și a estimat că Alianța este foarte aproape de a lua o decizie asupra celui care-l va succeda, după ce Ungaria și Slovacia și-au ridicat obiecțiile față de Mark Rutte, scrie Agerpres.
08:50
NATO și-a crescut cheltuielile pentru aparare: un număr record de 23 de țări NATO din 32 ating actualmente de 2% a Alianței de cheltuieli pentru apărare, potrivit cele mai recente statistici ale NATO. Polonia se află în fruntea topului cu 4,12 la sută, urmată de Estonia (3,43 la sută), SUA (3,38 la sută), Letonia (3,15 la sută) și Grecia (3,08 la sută).
08:20
Recent, un grup de bioingineri au dezvoltat o aplicație pentru smartphone-uri care ar putea ajuta medicii la diagnosticarea precoce a unui accident vascular cerebral. Milioane de oameni sunt afectați la nivel global de accidentele vasculare cerebrale. Maladia decurge fulminant, ceea ce înseamnă că într-un timp foarte scurt apar leziuni grave ale creierului, iar fiecare minut pierdut în timpul transportării pacientului sau stabilirii diagnosticului, este echivalentul a unor neuroni ce nu mai pot fi salvați.
07:00
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 19 iunie.
Ieri
23:00
Sportivi din Republica Moldova participă la Jocurile BRICS, organizate în orașul Kazan din Federația Rusă. Despre aceasta a anunțat Ministerul Educației și Cercetării, care precizează că a solicitat explicații de la federațiile din care fac parte sportivii. Este vorba de Asociația de Lupte la Brâu, Federația de Judo, Federația de Sambo, Federația de Gimnastică Ritmică.
22:20
Sportivi din Republica Moldova participă la Jocurile BRICS, organizate în orașul Kazan din Federația Rusă. Despre aceasta a anunțat Ministerul Educației și Cercetării, care precizează că a solicitat explicații de la federațiile din care fac parte sportivii. Este vorba de Asociația de Lupte la Brâu, Federația de Judo, Federația de Sambo, Federația de Gimnastică Ritmică.
21:50
Este foarte important pentru Republica Moldova să aibă, în continuare, în Parlamentul European voci care să susțină procesul de transformare a țării noastre. Declarația a fost făcută de Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru integrare europeană, în cadrul unei mese rotunde, unde s-au analizat așteptările în urma europarlamentarelor din acest an. Țara noastră depinde tot mai mult de evoluțiile politice de la Bruxelles, susține Gherasimov.
21:30
Este foarte important pentru Republica Moldova să aibă, în continuare, în Parlamentul European voci care să susțină procesul de transformare a țării noastre. Declarația a fost făcută de Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru integrare europeană, în cadrul unei mese rotunde, unde s-au analizat așteptările în urma europarlamentarelor din acest an. Țara noastră depinde tot mai mult de evoluțiile politice de la Bruxelles, susține Gherasimov.
21:10
Șase sportivi din R. Moldova participă la Jocurile BRICS, pe care Rusia le găzduiește înaintea Olimpiadei de la Paris, la care nu participă ca stat. Oficiali din sport au declarat pentru Europa Liberă că sportivii au plecat în Rusia fără avizul autorităților și vor fi sancționați.
20:20
Cel puțin patru persoane au fost ucise și 120 rănite, marți, într-un cutremur cu magnitudinea de 4.9, care a lovit orașul Kashmar din nord-estul Iranului, anunță Alarabiya News.
19:10
La summitul lor de la sfârșitul lunii curente, liderii celor 27 de țări din Uniunea Europeană vor promite continuarea asistenței pentru R. Moldova, inclusiv în contextul alegerilor prezidențiale de la toamnă și al referendumului privind aderarea la UE. Promisiunea este cuprinsă într-o ciornă a declarației finale a summitului UE din 27-28 iunie, văzută de Europa Liberă.
18:40
Un accident rutier cu cinci mașini, în care au fost implicate 18 persoane, dintre care zece copii, a avut loc în județul Constanța, scrie news.ro.
18:10
Republica Moldova și România se vor sprijini reciproc pe aspectele ce țin de pregătirea și participarea la misiuni și operații în cadrul coalițiilor multinaționale, desfășurate sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE. Este vorba de sprijin logistic, transport, servicii de telefonie și internet. De asemenea, Chișinăul și Bucureștiul urmează să se sprijine financiar și medical, inclusiv în cazuri de evacuare în situații de urgență. Cel puțin asta prevede cel de-al doilea protocol de amendare a unui acord între cele două țări, completat cu un nou articol „Sprijinul reciproc în cazul misiunilor și operațiilor”, care va fi supus votului pe 19 iunie, în Guvern.
17:50
Cel puțin 22 de oameni au fost răniți, printre care și trei copii, în urma unui atac al armatei ruse asupra orașului Poltava din centrul Ucrainei. Mai multe blocuri de locuit au fost avariate.
17:50
Republica Moldova va prelua experiența Portugaliei în organizarea votului prin corespondență. O delegație a Comisiei Electorale Centrale din țara noastră se află, în perioada 18-20 iunie la Lisabona pentru a se familiariza cu experiența organizării, în această țară, a votului prin corespondență. Necesitatea preluării bunelor practici în materie de organizare a alegerilor pentru cetățenii din străinătate rezidă din perfecționarea procedurilor electorale în contextul alegerilor din 20 octombrie curent și având în vedere interesul sporit al acestora pentru procesele democratice din țara noastră, fapt dovedit prin participarea activă la ultimele scrutine naționale.
17:00
Parcursul european al Republicii Moldova, oportunitățile de intensificare a relațiilor bilaterale, precum și situația moldovenilor stabiliți cu traiul în Italia a fost discutată astăzi de președintele Legislativului, Igor Grosu și președintele Italiei, Sergio Mattarella. În cadrul întrevederii, speakerul a dat asigurări că Parlamentul de la Chișinău este angajat plenar în a executa agenda de reforme necesare inclusiv în parcursul de eurointegrare.
16:20
O campanie națională de promovare a referendumului privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană a fost lansată astăzi de Partidul Social Democrat European (PSDE).
16:00
Fiecare al 4-lea tânăr din Republica Moldova, cu vârsta între 15 și 36 de ani nu este angajat în câmpul muncii și nici nu învață, arată datele Biroului Național de Statistică. Potrivit „Anchetei Forței de Muncă” pentru trimestrul I al anului curent, cifra este ușor în scădere, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut și reprezintă aproape 25 la sută din populația tânără.
15:50
O femeie în vârstă de 66 de ani și-a pierdut viața, după ce a fost lovită de un autoturism în timp ce traversa strada neregulamentar. Cazul a avut loc în satul Frumușica, municipiul Chișinău. Victima a fost transportată la spital, iar în urma traumatismelor primite a decedat.
14:50
Societatea pe Acțiuni (SA) „Energocom” a restituit la bugetul de stat 300 de milioane de lei din contul reducerii capitalului social al companiei. Suma face parte mijloacele financiare injectate pe parcursul anului 2022.
14:50
Cetățenii români din Republica Moldova ar putea călători în SUA fără viză până la sfârșitul anului. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru, care crede că până la 1 octombrie, țara vecină ar putea îndeplini criteriile pentru programul Visa Waiver.
14:30
Presa internațională face dezvăluiri de la negocierile purtate de liderii țărilor Uniunii Europene cu privire la nominalizarea candidaților la cele mai importante funcții ale instituțiilor blocului comunitar. Mai multe publicații descriu vizita pe care președintele rus Vladimir Putin o întreprinde azi și mâine în Coreea de Nord. Un alt subiect debătut în presa străină e cel cu privire le decizia Uniunii Europene de obliga statele membre să contribuie la refacerea naturii și nu doar la protejarea ei.
13:40
După vizită în Republica Moldova, președintele italian, Sergio Mattarella, va pleca mâine în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la București, vizita oficială a președintelui italian reprezintă o continuare a dialogului la cel mai înalt nivel, marcat de momentul istoric al vizitei de stat pe care președintele Klaus Iohannis a efectuat-o în Republica Italiană în 2018, prima în ultimii 45 de ani.
13:10
Presa internațională face dezvăluiri de la negocierile purtate de liderii țărilor Uniunii Europene cu privire la nominalizarea candidaților la cele mai importante funcții ale instituțiilor blocului comunitar. Mai multe publicații descriu vizita pe care președintele rus Vladimir Putin o întreprinde azi și mâine în Coreea de Nord. Un alt subiect debătut în presa străină e cel cu privire le decizia Uniunii Europene de obliga statele membre să contribuie la refacerea naturii și nu doar la protejarea ei.
13:00
Cinci persoane, printre care trei copii minori, au fost transportați la spital în urma unui grav acciden care a avut loc pe drumul R-6 „Chișinău-Orhei-Bălți”. Informația a fost confirmată pentru Compania Teleradio-Moldova de către ofițerul de presă al IP Orhei, Elena Băetrău. Potrivit datelor prezentate, accidentul a avut loc în dimineața zilei de 18 iunie, în jurul orei 11:00.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.