Planul Național de Dezvoltare pentru anii 2025-2027, aprobat de Guvern

Radio Moldova, 29 mai 2024 12:20

Guvernul a aprobat astăzi, 29 mai, Planul Național de Dezvoltare pentru anii 2025-2027. Documentul prevede modernizarea localităților, crearea locurilor de muncă bine plătite, creșterea veniturilor și a nivelului de digitalizare a serviciilor publice. Obiectivul principal și proiectul de țară pe termen lung este aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în anul 2030.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 2 ore
21:20
La summitul G7 din Italia, liderii a șapte democrații occidentale bogate ar urma să decidă cum să folosească, în sprijinul Ucrainei, rezervele valutare rusești înghețate, scrie BBC. Este vorba de 285 de miliarde de dolari.
21:20
„Tragedia deportărilor e tragedia poporului nostru”, a spus președinta Maia Sandu în mesajul de comemorare transmis victimelor primului val al deportărilor staliniste. Șefa statului a menționat că în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, regimul sovietic a scos mii de familii din casele lor, le-a urcat în trenuri marfare și le-a trimis departe de casă.
Acum 4 ore
20:40
Întreprinderea de Stat „Administrația de Stat a Drumurilor” (ASD) va fi reorganizată în societate pe acțiuni. Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri o decizie în acest sens în care se precizează că ASD va avea capital integral de stat.
19:40
Moscova a anunțat miercuri că soldații și marinarii din districtul său militar nordic Leningrad, care se învecinează cu Norvegia, Finlanda, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania, state membre ale NATO, au luat parte la exerciții de desfășurare a armelor nucleare tactice, informează Reuters.
18:50
Opt persoane au fost ucise și 21 rănite după ce o rachetă rusească a lovit clădiri rezidențiale din Krivoi Rog. Despre aceasta anunță Ministerul ucrainean de Interne, citat de UNIAN.
Acum 6 ore
18:30
Opt persoane au fost ucise și 21 rănite după ce o rachetă rusească a lovit clădiri rezidențiale din Krivoi Rog. Despre aceasta anunță Ministerul ucrainean de Interne, citat de UNIAN.
18:30
Decizia Statelor Unite de a sancționa bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, trebuie să fie un exemplu pentru justiția din Republica Moldova de a-și îndeplini datoria și de a proteja interesul național și pe cetățeni, a declarat premierul Dorin Recean. El a subliniat că această decizie este rezultatul unei eficace colaborări cu partenerii externi ai țării și a asigurat că Guvernul va continua să ia măsuri decisive pentru a combate corupția și amenințările la adresa securității naționale.
18:00
Statele Unite au anunțat astăzi sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul, bașcana UTA Găgăuzia, pentru complicitate cu oligarhul fugit condamnat, Ilan Șor, și partidul său „Șor”. Sancțiunile sunt impuse și pentru înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin. Aceste măsuri includ blocarea tuturor proprietăților din Statele Unite sau aflate sub controlul ori posesia unor persoane din SUA, interzicerea tranzacțiilor cu indivizi din SUA sau prin teritoriul american, interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri ori servicii, și neeligibilitatea Evgheniei Guțul pentru accesul în Statele Unite.
17:40
Politicienii care au venit la recepția Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, organizată cu ocazia marcării zilei naționale a Rusiei demonstrează că susțin acțiunile militare ale Federației Ruse în Ucraina, a declarat pentru redacția noastră de știri analistul politic, Anatol Țăranu. Printre cei care au venit la Ambasada rusă se numără fostul președinte Igor Dodon, bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul, deputați din opoziție, ex-prim-ministrul Vasile Tarlev, dar și liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. La eveniment au fost prezenți și preoți ai Mitropoliei Moldovei. La intrarea în sediul misiunii diplomatice, invitații au declarat că nu consideră Federația Rusă un stat agresor.
17:40
Armenia se va retrage în mod oficial din alianța militară cu Rusia, a anunțat miercuri premierul țării, în contextul în care tensiunile dintre Erevan și Moscova cresc. Nikol Pașinian a declarat în Parlament că țara sa va părăsi Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) a Kremlinului și că urmează să fie decis momentul ieșirii din alianță, scrie Politico.
17:10
Țara noastră a primit 16 ambulanțe militare noi și echipament medical din partea Uniunii Europene. Acest ajutor va contribui la modernizarea și eficientizarea Forțelor Armate, conform standardelor europene, a declarat șeful Delegației UE în R. Moldova Janis Mazeiks. De asemenea, va spori capacitatea Republicii Moldova de a participa la misiuni internaționale de menținere a păcii.
Acum 8 ore
16:40
Republica Moldova trebuie să-și întărească capacitatea de a răspunde condițiilor meteorologice extreme, având în vedere creșterea frecvenței acestor fenomene, a declarat premierul Dorin Recean, în contextul furtunii de noaptea trecută. Recean a transmis, de asemenea, condoleanțe familiilor celor două persoane care și-au pierdut viața.
16:40
Uniunea Europeană a donat țării noastre 16 ambulanțe militare noi, dar și echipament medical asociat. Șeful Delegației UE în R. Moldova, Janis Mazeiks, a spus că acest ajutor va contribui la modernizarea și întărirea eficacității Forțelor Armate, conform standardelor europene. De asemenea, va întări capacitatea țării noastre de participare la misiunile internaționale de pacificare.
16:20
Bărbatul în vârstă de 36 de ani, care a fost strivit de un copac, este regizorul Arcadie Spoială. Imaginile cu cortul în care se afla pe malul Nistrului au fost distribuite de către cântărețul Ionel Istrati.
16:10
Bărbatul în vârstă de 36 de ani, care a fost strivit de un copac, este regizorul Arcadie Spoială. Imaginile cu cortul în care se afla pe malul Nistrului au fost distribuite de către cântărețul Ionel Istrati.
16:00
Întreprinderea de Stat „Administrația de Stat a Drumurilor” (ASD) urmează să fie reorganizată. O decizie în acest sens urmează să fie aprobată de Executiv în ședință. De asemenea, Guvernul urmează să aprobe Strategia de mediu 2024-2030.
16:00
În satul Țarigrad, în raionul Drochia, autoritățile planifică să construiască o stație de epurare și un parc fotovoltaic pentru a asigura cu energie electrică două sonde arteziene din localitate.
15:10
Doi mari investitori în Republica Moldova, compania japoneză Fujikura și cea germană Coroplast din Căușeni, urmează să-și închidă activitatea, deoarece contractele în baza cărora fabricau cablaje pentru mașini au expirat, iar altele noi nu au fost încheiate, din varii motive, a declarat directoarea Agenției de Investiții, Natalia Bejan, la emisiunea Indicator Economic de la Radio Moldova. De exemplu, cablajele produse de Coroplast nu mai sunt necesare, deoarece nu mai este fabricat modelul respectiv de automobil pentru care acestea erau utilizate. Potrivit Nataliei Bejan, războiul din Ucraina nu este un motiv care a influențat închiderea acestor fabrici, însă un factor important care a determinat aceste decizii este faptul că forța de muncă în Republica Moldova nu este atât de ieftină, ca în alte țări.
14:50
O misiune a Agenției Servicii Publice se va afla la Tel Aviv pentru câteva săptămâni. Aceasta va desfășura o activitate amplă de documentare a cetățenilor și va oferi servicii consulare fără programare prealabilă, a anunțat ambasadorul Republicii Moldova în Statul Israel, Alexandr Roitman.
Acum 12 ore
14:40
Suspectului în omorul fetei însărcinate din Orhei, Gheorghe Cotorobai, s-a ales cu un nou cap de acuzare. Acesta a fost acuzat de violul Anei-Maria. Învinuirea i-a fost înaintată în cadrul ședinței de miercuri, desfășurată la judecătoria Orhei. Până acum, acesta era învinuit răpirea și omorul femeii gravide.
14:10
Autoritățile din Bulgaria sprijină dezvoltarea comunității sale din Republica Moldova, axată pe păstrarea și dezvoltarea spiritului bulgar și popularizarea culturii bulgare. Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia, prin intermediul ambasadei la Chișinău, a anunțat selectarea propunerilor de proiecte pentru implementarea cărora vor fi acordate granturi în cadrul Programului de sprijinire în 2024 a organizațiilor comunității bulgare în Republica Moldova, relatează Radioul Național Bulgar.
14:00
Numărul țărilor și organizațiilor care și-au confirmat participarea la summitul global pentru pace al Ucrainei a scăzut de la 93 la 78, a informat Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), citând mai mulți diplomați UE sub condiția anonimatului, transmite The Kyiv Independent.
12:50
Activitatea centului multifuncțional din orașul Orhei este sistată, anunță Agenția Servicii Publice (ASP). Din cauza furtunii din seara zilei de marți, centrul a fost deconectat de la energia electrică.
12:30
Președintele american Joe Biden a aprobat trimiterea unui alt sistem Patriot în Ucraina, a anunțat New York Times (NYT), citat de BBC. Potrivit surselor publicației, decizia a fost luată săptămâna trecută, după o serie de întâlniri la nivel înalt și dezbateri privind modul în care se poate răspunde nevoilor urgente ale Ucrainei de a avea o apărare aeriană mai puternică, fără a compromite pregătirea militară a SUA.
12:30
Inspectorii de la Autoritatea Națională de Integritate ar putea obține mai multe împuterniciri, inclusiv de a putea iniția proceduri contravenționale și aplica amenzi, dacă subiectul declarării a inclus date incomplete sau eronate, inclusiv despre venituri inexistente. Acest lucru va fi posibil în cazul nedeclarării corespunzătoare a averii sau a veniturilor a căror valoare depășește două salarii medii pe economie. O inițiativă în acest sens a fost elaborată de un grup de deputați PAS și aprobată la ședința Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.
12:10
Dialogul politico-diplomatic dintre Chișinău și București și agenda bilaterală cu accent pe dezvoltarea infrastructurii, proiectele energetice, a continuării controlului coordonat la frontieră și cooperarea culturală au fost puse în discuție la o rundă de consultări politice interministeriale moldo-române. Întrevederea a avut loc la nivel de secretar de stat al afacerilor externe și a fost găzduită la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Republicii Moldova.
11:20
Două persoane au decedat în urma furtunii de marți seara. Un caz a fost înregistrat în Chișinău, iar altul în stânga Nistrului, potrivit presei din regiunea transnistreană.
10:50
Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat adjuncții Procurorului General. Este vorba de Sergiu Brigai și Sergiu Russu. Candidaturile celor doi au fost propuse de Procurorul General Ion Munteanu. Decizia a fost anunțată de președintele CSP, Dumitru Obadă.
10:40
Presa internațională descrie întrunirea liderilor țărilor din flancul estic al NATO care s-a desfășurat la Riga, înaintea summitului crucial din iulie de la Washington. Mai multe publicații scriu despre rezultatele vizitei președintelui Ucrainei în Germania și fac previziuni privind summitul din Elveția de la sfârșitul acestei săptămâni, unde Kievul vrea să-și promoveze propriul plan de pace. Detalii are Lidia Petrenco.
10:40
În urma furtunii înregistrate în seara zilei de marți, 11 iunie, numărul solicitărilor la serviciul 112 a crescut cu aproape 50%, înregistrându-se până la 750 de solicitări pe oră. Potrivit Serviciului de urgență, oamenii au raportat situații legate de firele electrice căzute, arbori doborâți trasee blocate, dar și mașini avariate.
10:00
Rusia a lansat, miercuri dimineață, un atac cu rachete și drone asupra Kievului. Din informațiile nu au existat răniți sau pagube în capitala ucraineană, a anunțat armata ucraineană.
09:50
Procurorii cer 30 de zile de arest pentru fostul polițist, Gheorghe Cotorobai, acuzat de răpirea și omorul Anei-Maria, tânăra însărcinată în vârstă de 19 ani din Orhei. Magistrații urmează să se pronunțe astăzi asupra demersului de prelungire a arestului.
09:50
Un obiect de luptă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial a fost descoperit de polițiștii de frontieră din SPF Cuconeștii Noi. Explozibilul a fost găsit în weekendul trecut în timpul unei misiuni de supraveghere a frontierei de stat.
Acum 24 ore
09:40
Consiliul Superior al Procurorilor ar putea aproba astăzi adjuncții procurorului general. Subiectul este inclus pe ordinea de zi a ședinței CSP.
09:30
UPDATE: În Chișinău este declarată situație de forță majoră, în urma furtunii de aseară. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul Comisiei Situației Excepționale Chișinău cu puțin timp în urmă. Potrivit primarului, Ion Ceban, în toate sectoarele capitalei echipele de intervenție continuă să înlăture pagubele.
08:40
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 12 iunie.
08:30
S-au săturat de Viktor Orban!… Grupul de membri NATO B9 (București-9), care și-a ținut pe 11 iunie summitul la Riga, compus din 9 țări ale Alianței Nord Atlantice: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria pare a a avea intenția serioasă de a exclude Ungaria, din pricina simpatiilor sale afișate pentru Rusia lui Vladimir Putin.
07:10
O femeie a rămas blocată în propriul autovehicul după ce un copac a căzut peste mașină. S-a întâmplat, aseară, la Orhei, în timpul unei furtuni însoțite de ploi. La fața locului a intervenit un echipaj de salvatori, care a reușit să evacueze femeia în siguranță.
06:20
Retragerea distincțiilor de stat fostului șef al Statului Major, Igor Gorgan; Audierea reprezentanților Serviciului Informații și Securitate pe acest caz; Obiective mai ambițioase în domeniul militar din partea Uniunii Europene, precum și scurgerile de informații privind două examene pentru clasa IX-a - sunt printre principalele teme abordate de presă.
11 iunie 2024
23:20
Cazul Interpol este discutat în cadrul fracțiunii, iar PAS va retrage orice susținere politică pe care a acordat-o persoanelor vizate în acest dosar. Despre aceasta a declarat președintele comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, în cadrul unei emisiuni la Rlive.
Ieri
21:50
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a repetat marți promisiunea că alianța își va apăra toți membrii, referindu-se în special la statele de pe flancul estic, în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, transmite dpa.
20:20
Fiul președintelui american Joe Biden, Hunter Biden, a fost găsit vinovat marți de o instanță penală federală de deținere ilegală a unei arme de foc în 2018, perioadă în care era dependent de droguri, a anunțat presa americană.
19:50
Guvernul polonez anunță că redesfășoară - începând de joi - o zonă-tampon în care este interzis accesul de partea poloneză a frontierei cu Belarusul, cu scopul de a descuraja o intensificare a traficului de migranți, relatează AFP.
18:40
Distincțiile de stat ale fostului șef al Statului Major, Igor Gorgan, au fost retrase, potrivit unui decret semnat astăzi, 11 iunie, de președinta Maia Sandu.
18:20
Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că nu ar fi oferit asistență medicală pentru tratarea problemelor de sănătate mintală unui deținut care-și ispășea pedeapsa în diferite penitenciare din țara noastră. Este vorba despre Vasilii Nițu, căruia Republica Moldova este obligată să-i plătească 6 500 de euro, echivalentul a peste 123 000 de lei, informează Promo-LEX. Potrivit asociației, reclamantul susține că lipsa asistenței medicale adecvate a dus la vătămarea sa și la aplicarea frecventă a forței împotriva sa de către personalul închisorilor.
18:00
Inflația anuală a scăzut ușor și a ajuns la 3,3% în luna mai, având un impact direct asupra puterii de cumpărare a populației. Datele Biroului Național de Statistică relevă că prețurile au crescut cel mai mult la produsele nealimentare, cu aproximativ 7 la sută, iar la cele alimentare cu 4,2%. Totodată, serviciile oferite populației s-au ieftinit cu 3,8 la sută.
17:30
Rusia este și va rămâne cea mai importantă și directă amenințare la adresa securității NATO - se arată în declarația comună a copreședinților Summitului Formatului București 9 (B9). În documentul semnat azi la Riga de președinții României, Poloniei și Letoniei au subliniat că tentativele Chinei și ale Rusiei de a submina ordinea internațională bazată pe reguli contravin valorilor și intereselor euro-atlantice, transmite Radio România Actualități.
16:40
De trei decenii, Republica Moldova se confruntă cu probleme în sistemul de aprovizionare cu apă și canalizare. În timp ce în unele localități rețelele au fost construite prin programul „Satul European”, în altele oamenii și-au improvizat găuri de canalizare. Iar, locuitorii din satele Dolna, Ciorești și Micleușeni au găsit o altă soluție. Cu doi ani în urmă, printr-un proiect intercomunitar, o parte dintre aceștia și-au instalat fose septice în gospodării.
16:30
Mașinile vechi care circulă pe drumurile naționale au un impact negativ major asupra sănătății publice și a mediului. Aproximativ 250.000 de vehicule au o vârstă între 20 și 30 de ani, iar peste 350.000 sunt mai vechi de trei decenii, generând emisii extrem de poluante. În contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană, Republica Moldova nu va interzice importul mașinilor vechi, dar intenționează să limiteze vechimea lor și să implementeze programul „Rabla”, a declarat pentru „Teleradio-Moldova”, Iuliana Cantaragiu, consilier prezidențial în domeniul mediului și al schimbărilor climatice.
16:00
Rusia și Belarus continuă exercițiile militare cu arme nucleare tactice. Acestea includ bombe aeriene, focoase pentru rachete cu rază scurtă de acțiune și muniții de artilerie și sunt destinate utilizării pe un câmpul de luptă. Potrivit autorităților ruse, a doua etapă a exercițiului forțelor nucleare non-strategice se axează pe pregătirea comună a unităților forțelor armate ruse și belaruse pentru utilizarea în luptă a acestor arme, notează Reuters.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.