Grindină, copaci smulși din rădăcină și un drum luat de ape. Consecințele ploii torențiale FOTO/VIDEO

NewsMaker, 29 mai 2024 10:00

Ploile abundente și vântul puternic din data de 28 spre 29 mai au lăsat distrugeri în Republica Moldova. În partea de sud a țării, în raionul Leova, a fost inundată o porțiune de drum. În raionul Hîncești a plouat cu grindină și au fost distruse culturi. Iar la Chișinău mai multe crengi au fost rupte […] The post Grindină, copaci smulși din rădăcină și un drum luat de ape. Consecințele ploii torențiale FOTO/VIDEO appeared first on NewsMaker.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de NewsMaker

Acum 6 ore
17:50
Pe 16 iunie, la Chișinău, a avut loc un marș al solidarității – Pride 2024 – în susținerea comunității LGBT. La eveniment, potrivit Genderdoc-m, au participat peste 800 de persoane, printre care și doi deputați. Acesta ar fi cel mai mare Marș Pride din istoria Republicii Moldova. Tot duminică, în centrul capitalei, un grup de […] The post (FOTOREPORTAJ) Cum a fost la marșul în susținerea comunității LGBT appeared first on NewsMaker.
Acum 8 ore
15:10
Săptămâna viitoare în Republica Moldova vom avea maxime de până la +33°C. Precipitații nu se vor înregistra, în schimb cerul va fi noros. Datele se regăsesc pe platforma Serviciului Hidrometeorologic de Stat.  În perioada 17-23 iunie, în centrul țării, maximele vor oscila între +28°C și +31°C, minimele între +16°C și +18°C. În partea de nord […] The post Cer noros, fără precipitații: ce temperaturi vom avea, în Republica Moldova, săptămâna viitoare appeared first on NewsMaker.
14:30
În orașul rusesc Rostov pe Don, șase deținuți ai centrului de arest preventiv-1 au luat ostatici doi angajați ai Serviciului Federal de Penitenciare, scrie Meduza. Anunțul a fost făcut pe 16 iunie de reprezentanții Serviciului. Într-un final Serviciul Federal al Penitenciarelor a raportat că deținuții au fost „lichidați” iar ostaticii eliberați.  Canalul de Telegram Baza […] The post Incident într-un centru de detenție din Rusia: 6 deţinuţi au luat ostatici doi angajați. Ce se cunoaște  appeared first on NewsMaker.
Acum 12 ore
13:00
Pe 16 iunie, la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, mai multe persoane, inclusiv preoți, au ieșit în stradă cu icoane împotriva comunității LGBT. Între timp, pe strada București are loc un marș în susținerea comunității LGBT.  „Rușine”, scandează persoanele din apropierea monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt. Unele din ele au venit cu […] The post Mai multe persoane, inclusiv preoți, au ieșit cu icoane la Chișinău împotriva comunității LGBT (FOTO/VIDEO)  appeared first on NewsMaker.
12:40
În contextul marșului din Chișinău, pentru susținerea comunității LGBT, trei rute de troleibuz care traversează strada București sunt redirecționate. Este vorba despre ruta nr. 28, nr. 34 și nr. 17. Totodată, la indicația agenților de patrulare, pot apărea și alte redirecționări inopinante. Precizările au fost făcute de reprezentanții Primăriei Chișinău.  Autoritățile capitalei au menționat că […] The post Troleibuzele care traversează strada București și-au schimbat itinerarul, în contextul marșului din Chișinău appeared first on NewsMaker.
12:20
Pe 16 iunie, la Chișinău, are loc un Marș al Solidarității organizat de comunitatea LGBT+. Manifestația a început de la intersecția străzilor București și Ismail. Participanții merg spre scuarul Consiliului Europei, de pe strada Serghei Lazo din capitală. NewsMaker transmite live manifestația.  Reprezentanții Centrului de Informaţii Genderdoc-m au precizat că nu sunt unicii organizatori ai evenimentului […] The post LIVE La Chișinău are loc un marș în susținerea comunității LGBT  appeared first on NewsMaker.
12:10
Doi tineri inventatori din Moldova au obținut medalia de aur, la concursul internațional de invenții Genius. Anterior, tinerii s-au calificat în marea finală internațională a concursului, care a avut loc la Universitatea Rochester în SUA. La acel moment, Universitatea Rochester le-a oferit deja o bursă parțială dacă vor să studieze în cadrul instituției. Acum, cu […] The post Doi tineri inventatori din Moldova au obținut aurul în SUA: o universitate din New York le-a oferit o bursă  appeared first on NewsMaker.
10:40
Ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău Mihai Popșoi a participat, pe 15 iunie – la Odesa, la Forumul de Securitate a Mării Negre. Oficialul moldovean a vorbit, în Ucraina, despre necesitatea unui dialog dintre Chișinău și Tiraspol, prevenirea escaladării situației de securitate și reintegrarea treptată a regiunii transnistrene. Popșoi a mai spus că „după ce Kremlinul a […] The post Popșoi, la Odesa: Tot mai mulți realizează că viitorul Moldovei și al regiunii transnistrene va fi în UE  appeared first on NewsMaker.
09:40
Canotorul din Republica Moldova Serghei Tarnovschi a luat aurul în Ungaria și a devenit campion european, rezervat seniorilor. El l-a devansat pe rusul Zakhar Petrov, care a evoluat sub drapel neutru, și cehul Martin Fuksa. Iar halterofila Gabriela Danilov a devenit campioană europeană, la categoria sub vârsta de 15 ani. Sportiva din Republica Moldova a evoluat […] The post Canotorul Tarnovschi și halterofila Danilov, campioni europeni: sportivii din Moldova au obținut aurul în Ungaria și Grecia FOTO appeared first on NewsMaker.
Acum 24 ore
22:40
Președinta Maia Sandu a ținut un discurs la Summit-ul pentru pace în Ucraina. Șefa statului a declarat că Republica Moldova pledează pentru restabilirea unei păci care să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a țării vecine, care se confruntă de peste doi ani cu invazia rusă. Maia Sandu a făcut apel la unitate între țările lumii […] The post (VIDEO) „Pacea Ucrainei este pacea Moldovei”. Discursul Maiei Sandu la summit-ul din Elveția appeared first on NewsMaker.
Ieri
18:40
La Chișinău, pe 15 iunie, a avut loc „Marșul Național al Familiei”, care a fost organizat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Manifestația – din start declarată în ca fiind în sprijinul „familiei tradiționale” și anti-LGBTQI+ – a fost marcată de rugăciuni, simboluri religioase, gesturi politice și… discursuri de ură la adresa comunității LGBTQI+, […] The post Cu icoană și discurs de ură la adresa comunității LGBTQI+. Cum a decurs marșul pentru „familia tradițională” din Chișinău appeared first on NewsMaker.
17:20
Președinta Maia Sandu a sosit la Summitul pentru pace în Ucraina, care se desfășoară în Elveția. Anunțul a fost făcut de către aceasta pe rețelele de socializare.  „Astăzi, sunt la Summit-ul pentru Pace în Ucraina, pentru a reconfirma angajamentul ferm al Republicii Moldova pentru pace – o pace care nu înseamnă capitulare în fața agresorului, […] The post Maia Sandu a ajuns în Elveția, la Summit-ul pentru pace în Ucraina appeared first on NewsMaker.
14:10
Invazia din Ucraina continuă de mai bine de doi ani și, în acest timp, opiniile locuitorilor Moldovei despre cei vinovați și cei corecți s-ar fi putut schimba. NewsMaker a decis să afle de la locuitorii capitalei de ce multe persoane susțin agresiunea rusă. The post (VIDEO) „Rusia este o putere mare, iar fără Rusia pur și simplu nu vom putea trăi” Chișinăuienii, despre motivele pentru care tot mai mulți susțin Rusia appeared first on NewsMaker.
14:10
Președinta Maia Sandu a salutat anunțul autorităților de la Bruxelles privind începerea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Moldova și Ucraina. Șefa statului a menționat că acesta este un pas important în parcursul țării noastre spre UE. „Sunt încântată să salut anunțul făcut de președinția belgiană a UE cu privire la primele […] The post „Un pas important în drumul Moldovei spre UE”. Reacția Maiei Sandu după anunțul privinda lansarea negocierilor de aderare appeared first on NewsMaker.
13:40
Membrii delegației Federației Ruse nu vor putea participa – cel puțin în format fizic – la sesiunea Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care va avea loc în orașul București, România, la sfârșitul lunii iunie. Autoritățile de peste Prut au refuzat să elibereze vize pentru aceste persoane, în contextul invaziei […] The post România nu va elibera vize pentru membrii delegației ruse la sesiunea Adunării Parlamentare a OSCE appeared first on NewsMaker.
12:50
Un nou episod din „Deputații la raport” din nou pe NewsMaker. Vă povestim și vă arătăm: Președintele parlamentului, Igor Grosu, a suspendat de la participarea la cinci ședințe parlamentare șapte deputați care fac parte din blocul politic „Victoria” al lui Ilan Șor. Deputații lui Șor au organizat un protest în fața clădirii parlamentului, acuzând partidul […] The post (VIDEO) Excluderea deputaților lui Șor, incidentul cu mânerul ușii și votul de încredere sau neîncredere/ Deputații la raport appeared first on NewsMaker.
12:00
Accesul în unele locuri publice din centrul capitalei va fi limitat în perioada 17-18 iunie. Anunțul a fost făcut de Primăria municipiului Chișinău, care a precizat că măsura este luată în contextul vizitei președintelui Italiei, Sergio Mattarella.  Potrivit Primăriei Chișinău, pe 17 și 18 iunie, între orele 08:00-18:00, va fi limitat temporar accesul persoanelor în […] The post Acces limitat în unele locuri din centrul capitalei timp de două zile. Măsura – luată în contextul vizitei președintelui Italiei appeared first on NewsMaker.
11:00
La Chișinău are loc „Marșul Național al Familiei”, care este organizat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Potrivit liderului PSRM, Igor Dodon, evenimentul are drept scop promovarea „valorilor tradiționale” și manifestarea dezacordului față de marșul pentru drepturile comunității LGBTQI+, care se va desfășura mâine. NM transmite în direct evenimentul.  Precizăm că, în perioada 11-16 iunie, […] The post LIVE „Marșul Național al Familiei”, organizat de PSRM în capitală appeared first on NewsMaker.
10:20
Vremea se răcește în Republica Moldova pe 15 iunie. Iar în sudul și centrul țării se prevede cer noros. Informațiile au fost confirmate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat.  În raioanele de nord, mercurul din termometre va indica +23°C în timpul zilei. De asemenea, pe durata întregii zile se așteaptă ploi. Iar noaptea temperatura aerului va […] The post Cer noros și ploi. Cum va fi vremea astăzi, în Republica Moldova appeared first on NewsMaker.
09:30
Republica Moldova și Ucraina vor începe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană pe 25 iunie. Atunci vor avea loc primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări, care marchează deschiderea negocierilor de aderare. Anunțul a fost făcut de vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în seara de 14 iunie.  „Prima Conferință Interguvernamentală Moldova-UE va avea […] The post Moldova și Ucraina vor începe oficial negocierile de aderare la UE pe 25 iunie: „Felicitări tuturor pentru acest moment istoric” appeared first on NewsMaker.
09:00
Cetățenie Parlamentul, la inițiativa PAS, a adoptat un proiect de lege, care prevede reguli mai stricte privind obținerea cetățeniei țării. Autorii proiectului spun că războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei a provocat creșterea numărului de străini care doresc să obțină cetățenia moldovenească. Peste 70% din numărul total de solicitanți sunt cetățeni ai Rusiei, aproximativ 20% sunt cetățeni ai Ucrainei. Există, de asemenea, numeroase încercări de a obține în mod fraudulos cetățenia. Dragalin și corupția Astăzi, […] The post NM Espresso: «Echipa lui Putin» nu a avut acces în Parlament, procurorii demisionează, dansatorii Joc cer întâlnire cu ministrul appeared first on NewsMaker.
14 iunie 2024
22:30
Cu o zi înainte ca liderii mondiali să se reunească la Summit-ul de pace în Ucraina, la care Federația Rusă nu a fost invitată, Vladimir Putin a anunțat de la Moscova condițiile în care va opri „imediat” invazia din țara vecină. Printre altele, președintele rus vrea ca soldații ucraineni să se retragă din regiunile Donețk, […] The post Neinvitat la Summit-ul pentru pace în Ucraina, Putin a anunțat de la Moscova condițiile în care va opri invazia appeared first on NewsMaker.
Mai mult de 2 zile în urmă
19:10
Știrile NewsMaker sunt din nou pe fir. În această ediție: Au protestat la parlament, unde au cerut demisia lui Grosu. Îmbrânceli în întuneric la parlament. S-au ascuns în camion și au încercat să fugă din țară. De ce crește susținerea moldovenilor față de Rusia? Directoarea ansamblului „Joc”, suspendată din funcție. 37 de persoane au fost […] The post (VIDEO) Condițiile lui Putin pentru pace, 37 de persoane reținute la protest, de ce crește susținerea Rusiei?/ Știri NewsMaker appeared first on NewsMaker.
19:10
UEFA l-a numit pe directorul executiv al Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Andrian Ixari, în calitate de delegat la cinci meciuri din cadrul Campionatului European de Fotbal 2024. Anunțul a fost făcut de FMF pe 14 iunie. Aceasta este pentru prima dată când FMF va avea delegat la Campionatul European de Fotbal.  „Moment istoric pentru […] The post În premieră, FMF va avea delegat la Compionatul European de Fotbal. Cine este Andrian Ixari appeared first on NewsMaker.
18:30
Cerererile de acordare a cetățeniei moldovenești vor fi coordonate cu Serviciul de Informații și Securitate. Acestă prevedere, dar și altele, este inclusă într-un proiect de modificare a Legii cetățeniei Republicii Moldova votat în a doua lectură de Parlament, în cadrul ședinței plenare din 14 iunie. Documentul urmărește scopul de a exclude riscurile de securitate la […] The post Reguli mai stricte pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova. Proiectul de lege votat în lectură finală appeared first on NewsMaker.
17:40
Un alt episod din „Deputații la raport”, din nou pe NewsMaker. Vă povestim și vă arătăm:  Vasile Bolea și „Putin Team”. Cui i-a mai plăcut noul stil al lui Bolea și de ce au decis socialiștii că acesta are nevoie de o busolă? Guțul și sancțiunile SUA. De ce președintele Parlamentului Igor Grosu a vorbit […] The post (VIDEO) Nesterovschi vrea în „Putin Team”, socialiștii respectă Rusia, Bolea are nevoie de un navigator/ „Deputații la raport” appeared first on NewsMaker.
17:20
În spațiul public au fost distribuite informații potrivit cărora Moldova ar fi refuzat aterizarea unui avion FlyOne de pe cursa Erevan-Chișinău și că pilotul acestuia ar fi cerut ulterior să facă o escală neprogramată la București. În reacție, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a Republicii Moldova a declarat că zborul nu a primit aprobarea Chișinăului pe motiv […] The post Un avion FlyOne, care zbura de la Erevan la Chișinău, a aterizat de urgență la București. Ce spune Autoritatea Aeronautică și compania aeriană appeared first on NewsMaker.
17:00
Președintele Italiei, Sergio Mattarella, va efectua o vizită de două zile la Chișinău, la începutul săptămânii viitoare. Aceasta va fi prima vizită oficială a unui președinte italian în Republica Moldova. Sergio Mattarella se va întâlni cu șefa statului, Maia Sandu, anunță administrația prezidențială de la Chișinău.  Sergio Mattarella se va afla în țara noastră pe […] The post Președintele Italiei vine în Republica Moldova: se va întâlni cu Maia Sandu appeared first on NewsMaker.
16:20
68 de membri ai ansamblului „Joc” îi cer ministrului Culturii Sergiu Prodan anularea ordinului prin care Aliona Strîmbeanu, director general interimar al colectivului, a fost suspendată din funcție. Totodată, membrii ansamblului i-au solicitat oficialului o întâlnire „cât mai urgent posibil”.  Reprezentanții „Joc” au publicat un demers, semnat de 68 de membri ai ansamblului, adresat ministrului […] The post Membrii Joc cer o întrevedere cu Prodan: vor restabilirea Alionei Strîmbeanu în funcție FOTO appeared first on NewsMaker.
16:20
Cu o zi înainte ca liderii mondiali să se reunească la Summit-ul de pace în Ucraina, la care Federația Rusă nu a fost invitată, Vladimir Putin a anunțat condițiile în care va opri „imediat” invazia din țara vecină. Printre altele, președintele rus vrea ca soldații ucraineni să se retragă din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și […] The post Neinvitat la Summit-ul pentru pace în Ucraina, Putin a anunțat de la Moscova condițiile în care va opri invazia appeared first on NewsMaker.
15:40
Știrile NewsMaker sunt din nou pe fir. În această ediție: Au protestat la parlament, unde au cerut demisia lui Grosu. Îmbrânceli în întuneric la parlament. De ce crește susținerea moldovenilor față de Rusia? S-au ascuns în camion și au încercat să fugă din țară. Abonați-vă la canalul nostru de YouTube ca să aflați primii despre […] The post (VIDEO) Cer demisia lui Grosu, deputații în întuneric, s-au ascuns în camion încercând să fugă din țară/ Știri NewsMaker appeared first on NewsMaker.
14:10
Zece procurori și-au dat demisia în contextul procesului de vetting. Anunțul a fost făcut, pe 14 iunie, de Procuratura Anticorupție. Instituția a declarat că este îngrijorată de cererile de demisie și că „această situație creează un risc major pentru activitatea instituției”. Procuratura a mai spus că a decis să demisioneze, inclusiv, un procuror din una dintre […] The post Procuratura Anticorupție, îngrijorată: 10 procurori au demisionat în contextul procesului de vetting appeared first on NewsMaker.
14:10
Cele peste douăzeci de milioane de lei confiscate de la simpatizanții oligarhului fugar Ilan Șor la revenirea în Republica Moldova din Federația Rusă fac parte dintr-o schemă de contrabandă, chiar dacă au fost aduse în sume mai mici de 10 000 de dolari, care, conform legii, nu trebuie declarate. Precizarea a fost făcută de șefa […] The post Dragalin a pariat că banii confiscați de la „curierii” lui Șor vor ajunge în bugetul statului appeared first on NewsMaker.
13:00
După ce au protestat în fața Parlamentului, deputații afiliați oligarhului fugar Ilan Șor au încercat să intre în sala de ședințe a Legislativului. Deși le este interzisă participarea la următoarele 5 ședințe plenare, deputații ar fi forțat ușa sălii și în rezultat a fost rupt mânerul acesteia. Cu toate acestea, parlamentarii nu au reușit să […] The post VIDEO „Rușine”. Deputații lui Șor au încercat să intre la ședința Parlamentului: forțat, mânerul ușii a fost rupt appeared first on NewsMaker.
12:50
Acum, puteți primi coletele la poștomatele Nova Poshta, situate lângă hypermarket-urile Kaufland. Până la finele anului poștomatele Nova Poshta vor fi instalate lângă toate hypermarket-urile Kaufland din Moldova. Ambele lanțuri își propun o colaborare de lungă durată. Deja acum, serviciul este disponibil în 5 locații din Chișinău și din Orhei, și anume la: • Kaufland Ciocana, Bd. Mircea cel Bătrân 25/1, Chișinău • Kaufland Botanica, […] The post Nova Poshta și rețeaua europeană de hypermarket-uri Kaufland au semnat un acord de colaborare appeared first on NewsMaker.
12:00
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) nu a avut, nu are și nici nu va avea post de televiziune sau radio. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, după ce în spațiul public a fost lansată informația precum că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care este membru al formațiunii […] The post Spînu a cumpărat Jurnal TV? Grosu: „Când încearcă politicienii să-și tragă o televiziune, nu fac decât să „îngroape” echipa” appeared first on NewsMaker.
12:00
Directoarea „Joc”, Aliona Strîmbeanu, a fost suspendată din funcție după ce mai mulți membri ai baletului național s-au prins în horă cu fugarul Ilan Șor, în Rusia. Informația a fost confirmată pentru TV8 de către șefa de marketing a ansamblului, Maria Andriuță. Sursa a menționat că decizia de suspendare are loc în urma anchetei inițiată de […] The post Directoarea „Joc” a fost suspendată din funcție, după ce 4 dansatori s-au încins „în horă cu Șor” în Rusia appeared first on NewsMaker.
11:30
În fața Parlamentului, pe 14 iunie, deputații afiliați oligarhului fugar Ilan Șor au protestat. Alături de mai mulți manifestanți, aceștia și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu decizia de a le fi interzisă participarea la următoarele cinci ședințe plenare. Totodată, ei au anunțat că vor propune Blocului Comuniștilor și Socialiștilor spre semnare o inițiativă cu privire […] The post Deputații lui Șor au protestat la Parlament: vor demisia lui Grosu. BCS a cerut vot de „încredere” față de activitatea șefului Legislativului appeared first on NewsMaker.
11:00
Astăzi, sectorul IT joacă un rol esențial în economia globală, stimulând inovația și dezvoltarea în toate domeniile. Dar cum poate Moldova să își găsească locul în acest domeniu și ce trebuie să facă pentru a reuși? Sau poate Moldova a găsit deja acest loc? Andrew Wrobel, expert în investiții IT și antreprenor social, împreună cu […] The post VIDEO Cum poate dezvolta Moldova domeniul IT? Interviul NM cu expertul în domeniul investiției în IT Andrew Wrobel appeared first on NewsMaker.
10:10
Președinta Maia Sandu a îndemnat cetățenii să evite călătoriile neesențiale în contextul avertizărilor, emise de meteorologi. Potrivit șefei statului, fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente iar „asta înseamnă că trebuie să cunoaștem regulile de comportament ca să ne putem proteja mai bine”. Sandu a îndemnat cetățenii, ca pe timp de furtună, să se adăpostească […] The post Maia Sandu, apel către cetățeni: „Ne așteaptă ploi abundente și vânt puternic. Vă rog să aveți grijă de dumneavoastră” VIDEO appeared first on NewsMaker.
10:10
В 2024 году исполняется 30 лет официальной работы в Республика Молдова самого популярного мирового бренда — Coca-Cola. 14 июня 1994 года в Республике Молдова была официально представлена первая легендарная бутылка Coca-Cola красного цвета и в те ранние годы независимости Coca-Cola на семейном столе ознаменовала новое начало. Сегодня компания Coca-Cola HBC Moldova, лидер индустрии напитков в Молдове, сделала популярные бренды доступными в каждом уголке нашей страны и продолжает инвестировать в устойчивое […] The post Coca-Cola HBC Moldova – 30 лет оптимизма appeared first on NewsMaker.
09:40
Pe site-urile cu filme piratate a apărut un nou video fals, în limba română, în care se menționează că „micii cetățeni ai Moldovei știu din primii ani de viață că fiecare om merită dragoste și respect, indiferent de genul, orientarea sexuală, aspectul fizic și sănătatea sa” și că începând cu anul școlar următor, în școlile […] The post Un nou fals, pe site-urile cu filme piratate: „În școlile din Moldova va începe un program de incluziune”. Reacția Guvernului appeared first on NewsMaker.
09:00
Șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a declarat că procurorii investighează „foarte multe lucruri” care nu sunt anunțate public și că urmăresc „foarte atent toate informațiile care apar în spațiul public”. Întrebată dacă există corupție la nivel înalt în Moldova, Dragalin a spus că Procuratura Anticorupție nu poate „opera cu speculații și zvonuri” iar dacă ar […] The post Dragalin: Dacă ar veni cineva să spună „acest ministru a cerut bani”, nu aș ezita nici un moment să pornim dosar penal appeared first on NewsMaker.
13 iunie 2024
22:20
57 de profesori de limba română din Găgăuzia, raionul Taraclia și municipiul Bălți vor participa la cursuri de perfecționare a limbii române, în România. Cursurile vor avea loc în perioada 16 iunie-10 iulie la trei universități, din Suceava, Timișoara și Brașov. Acestea sunt organizate cu suportul Ministerului român al Educației. Pe parcursul anului curent vor […] The post Profesori din Găgăuzia, Taraclia și Bălți își vor perfecționa limba română la 3 universități din România appeared first on NewsMaker.
21:00
Guvernele Marii Britanii, SUA și Canadei au publicat pe 13 iunie o declarație în care își avertizează partenerii și aliații internaționali că regimul de la Moscova încearcă să intervină în alegerile prezidențiale și să asigure câștigarea acestora de către unul din candidații pe care-i sprijină. Semnatarii menționează că Moscova folosește dezinformarea și promovarea narativelor false despre […] The post SUA, Marea Britanie și Canada, declarație comună: Moscova încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din Moldova appeared first on NewsMaker.
19:40
Deputații Denis Ulanov, Vasile Bolea, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan și Vadim Fotescu au blocat tribuna centrală din plenului Parlamentului, în timpul ședinței plenare din 13 iunie. Parlamentarii – afiliați oligarhului fugar Ilan Șor – au protestat în acest mod față de gestul președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care nu i-a permis lui […] The post Șapte deputați ai lui Șor, interziși la următoatele cinci ședințe ale Parlamentului. Au blocat tribuna centrală și au scandat „Jos dictatura” appeared first on NewsMaker.
19:40
Știrile NewsMaker sunt din nou pe fir. În această ediție: Cod galben în toată țara: ploi torențiale, grindină și vânt. Vasile Bolea, în „Putin Team” Grav accident în Сhișinău: un șofer a murit pe loc. Au rămas fără curent electric după furia naturii. Candu a fost audiat în calitate de martor în dosarul „Kuliok”. BCS […] The post (VIDEO) Candu audiat în dosarul „Kuliok”, „Dă-mă mamă după Iura”, în plen, pedeapsă pentru blocarea tribunei/ Știri NewsMaker appeared first on NewsMaker.
17:10
Un nou pachet de sprijin nerambursabil din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Sprijinul, în valoare de 9 milioane de euro, presupune achiziționarea sistemelor de apărare antiaeriană. Acestea, potrivit Ministerului Apărării, urmează să fie contractate, achiziționate și livrate în conformitate cu un grafic agreat cu UE. Ministerul Apărării al Republicii Moldova a anunțat, pe 13 […] The post Sprijin, în valoare de €9 mln din partea UE, pentru armata Moldovei: vor fi achiziționate sisteme de apărare antiaeriană appeared first on NewsMaker.
17:10
Președinta Maia Sandu va pleca pe 14 iunie în Eleveția, unde va participa la Summit-ul pentru pace în Ucraina, anunță administrația prezidențială. În marja evenimentului, șefa statului va avea întâlniri cu mai mulți șefi de stat și de guvern din țările UE pentru a aprofunda dialogul politic și legăturile economice, precum și pentru a avansa […] The post Maia Sandu pleacă în Elveția. Va discuta cu lideri din peste 90 țări despre calea spre o pace justă în Ucraina appeared first on NewsMaker.
16:50
În pofida planurilor de a renunța la dezvoltarea energiei nucleare după dezastrul de la centrala nucleară Fukushima-Daiichi din Japonia, în întreaga lume este extras tot mai mult uraniu. De asemenea, continuă construcția centralelor nucleare, transmite The Insider. Prețul uraniului a crescut cu 233% în ultimii cinci ani. Unele companii miniere au început să utilizeze mine noi […] The post Peste 60 de centrale nucleare – în construcție în întreaga lume, în pofida planurilor de a renunța la dezvoltarea energiei nucleare appeared first on NewsMaker.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.