Profesorii de la USM riscă să rămână fără salarii pentru luna mai. Recean: Sunt sigur că vom găsi o soluție

Radio Moldova, 28 mai 2024 16:20

Profesorii de la Universitatea de Stat din Moldova riscă să rămână fără salarii pentru luna mai și banii de concedii. Se întâmplă după ce Guvernul și-a asumat majorarea salariilor cadrelor didactice din 1 ianuarie. Premierul Dorin Recean a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că autoritățile întreprind măsuri pentru a găsi soluții și rezolva problema creată.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 15 minute
16:00
Scriitorul și poetul Spiridon Vangheli s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani. Anunțul a fost făcut vineri, 21 iunie de doctorul Ghenadie Conțu pe pagina sa de Facebook.
Acum 2 ore
14:20
Cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marți, 25 iunie, a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Anunțul a fost făcut vineri, 21 iunie, de președinția belgiană a Consiliului UE, notează AFP.
14:10
Cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marți, 25 iunie, a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Anunțul a fost făcut vineri, 21 iunie, de președinția belgiană a Consiliului UE, notează AFP.
Acum 4 ore
13:30
Peste 2,3 milioane de persoane și aproximativ 1,6 milioane de locuințe, inclusiv cele neocupate, au fost recenzate de la debutul Recensământului din acest an, anunță Biroul Național de Statistică (BNS) al Republicii Moldova.
13:20
Protecția Civilă din Grecia a declarat astăzi stare de alertă la Atena din cauza riscului extrem de incendii și a dispus închiderea parcurilor și pădurilor din împrejurimi pe fondul temperaturilor ridicate care, conform prognozelor, vor ajunge din nou la 40 de grade Celsius, informează EFE. În alte șapte regiuni din centrul și sudul țării, precum și în insulele Lesbos și Chios, autoritățile elene au avertizat asupra riscului foarte ridicat de incendii.
13:00
La sfârșitul acestei săptămâni, rubla rusească ar putea suferi o prăbușire față de dolar, potrivit analistului, Alexandr Șneiderman. Astfel, prețul rublei poate scădea la 94 pe dolar în prima jumătate a lunii iulie, după sfârșitul perioadei fiscale.
12:20
Un polițist de la Strășeni a fost reținut, în timp ce primea mită pentru restituirea unui automobil care a fost anterior evacuat. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță inițierea unei cauze penale pentru corupere pasivă, în conformitate cu Codul penal.
12:00
Persoanele care participă, la Moscova, la acțiunile organizate de oligarhul fugar Ilan Șor ar fi instruite să provoace tensiuni la revenirea în țară, pe Aeroportul Internațional Chișinău. Declarația a fost făcută de șeful Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca, în cadrul emisiunii „Moldova live”. Oficialul susține că tentativele grupării Șor de a destabiliza situația, inclusiv pe aeroport, a determinat autoritățile de la Chișinău să impună și să prelungească, ulterior, reguli mai stricte la intrarea în aerogară.
Acum 6 ore
11:40
Două balene beluga, Plombir, în vârstă de 15 ani, și Miranda, în vârstă de 14 ani, au fost salvate din Harkov, Ucraina. Cele două mamifere au fost duse la un acvariu din Valencia, Spania, în cadrul unei operațiuni complexe în urma căreia au călătorit dintr-o zonă de război și au traversat Europa, notează CNN.
11:30
Două balene beluga, Plombir, în vârstă de 15 ani, și Miranda, în vârstă de 14 ani, au fost salvate din Harkov, Ucraina. Cele două mamifere au fost duse la un acvariu din Valencia, Spania, în cadrul unei operațiuni complexe în urma căreia au călătorit dintr-o zonă de război și au traversat Europa, notează CNN.
11:20
Corupția politică la alegerile prezidențiale din toamnă, sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru integrarea Republicii Moldova, dar și opiniile față de proiectului noului curriculum școlar - printre principalele teme abordate de presă.
11:10
Președinta Maia Sandu a semnat vineri, 21 iunie, Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE). Șefa statului dă asigurări că țara noastră a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene. Negociatorul-șef din partea Republicii Moldova în procesul de aderare la UE a fost desemnată viceprim-ministră pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.
10:30
Traficul rutier pe bulevardul Mircea cel Bătrân din capitală va fi parțial suspendat, anunță primăria municipiului Chișinău. Restricțiile vor viza tronsonul cuprins între străzile Petru Zadnipru și Prof. Ion Dumeniuk.
10:10
Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii au reținut-o pentru 72 de ore pe șefa fostei Direcții generale asistență socială și protecția familiei Bălți, în cadrul unui dosar de corupție. Aceasta este suspectată de implicarea într-o schemă de deposedare abuzivă de bunuri patrimoniale aparținând unor persoane social-vulnerabile, precizează CNA.
10:00
Parlamentul olandez a votat ieri pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova și Ucrainei, eliminând ultimul obstacol formal pentru ca UE să deschidă în mod oficial discuțiile de aderare cu ambele țări săptămâna viitoare.
Acum 8 ore
09:30
Presa internațională descrie situația geopolitică dificilă în care țările NATO aleg un nou secretar general al blocului militar transatlantic. Mai multe publicații trag concluzii în urma vizitei pe care președintele Rusiei a făcut-o în Coreea de Nord, în timp ce o bună parte a presei străine scrie despre consecințele pe care le au în aceste zile temperaturile extrem de ridicate care se înregistrează în sudul Europei și în Orientul Mijlociu.
09:20
Republica Moldova exportă mărfuri în valoare de peste 2,8 miliarde de dolari în Uniunea Europeană. Din totalul exporturilor, aproximativ 48% sunt mărfuri agricole. Informațiile au fost prezentate de Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare(MAIA), Vladimir Bolea, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.
09:00
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a adoptat prin vot unanim o nouă decizie de politică monetară, prin care se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 3,60 la sută anual.
08:50
Perspectivele unei unificări a dreptelor extreme anti-europene se dovedesc nefondate. Zilele trecute, partidul euroscepticilor, partidul conservatorilor și reformiștilor europeni (ECR) al Giorgiei Meloni a anunțat triumfător că acum a devenit a treia forță ca mărime a Parlamentului European (PE), înlocuit și lăsând în urmă locul deținut din 2019 de Renew al lui Emmanuel Macron (și condus o vreme de românul Dacian Cioloș, care nu a mai intrat în actualul Parlament).
08:30
Forțele armate ale Ucrainei pot folosi armele furnizate de Statele Unite pentru a lovi orice instalații militare de pe teritoriul Federației Ruse, nu doar pe cele situate în apropierea regiunii Harkov. Declarația a fost făcută joi, 20 iunie, generalul-maior al Forțelor Aeriene americane Patrick Ryder, un purtător de cuvânt al Pentagonului, notează DW.
Acum 24 ore
22:10
Cultivarea cânepii industriale ar putea fi legalizată curând în Republica Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV. Potrivit oficialului, proiectul a fost avizat de către Centrul Național Anticorupție (CNA) și urmează să primească în perioada imediat următoare avizul final, iar ulterior va ajunge pe masa cabinetului de miniștri.
21:40
Bilanțul morților la marele pelerinaj musulman care s-a desfășurat în Arabia Saudită pe o căldură intensă a depășit cifra de o mie, potrivit unui bilanț întocmit de AFP pe baza unor date furnizate de către diverse țări.
18:50
Gruparea șiită libaneză Hezbollah a anunțat joi că a bombardat nordul Israelului ca represalii la uciderea unuia dintre combatanții săi într-un atac israelian în sudul Libanului, a doua zi după un discurs incendiar al liderului grupării, Hassan Nasrallah, relatează AFP, citată de Agerpres.
18:20
În ajunul primei conferințe interguvernamentale de lansare oficială a negocierilor de aderare, Germania și-a reiterat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova. Progresele deja înregistrate și pașii următori în parcursul european au fost discutate de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, cu delegația Comisiei pentru Afacerile UE din Bundestagul German, condusă de Anton Hofreiter.
17:40
Republica Moldova își propune să implementeze și promoveze mai multe acțiuni în apărarea și asigurarea drepturilor omului. Autoritățile și-au stabilit drept obiectiv, între altele, eradicarea torturii și a relelor tratamente, până în 2027, precum și asigurarea unui proces de justiție echitabil. Prevederile se conțin în noul Program național privind asigurarea drepturilor omului pentru anii 2024-2027. Adoptarea acestuia este una dintre recomandările Comisiei Europene în raportul pe anul 2023 privind Republica Moldova și politica de extindere a Uniunii Europene. Expertul Promo-LEX Dumitru Russu consideră că, deși țara noastră a făcut pași esențiali în domeniul protecției drepturilor omului, în stânga Nistrului acestea mai sunt îngrădite.
17:20
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj de mulțumire României și liderului de la Cotroceni, Klaus Iohannis, pentru decizia de a trimite Ucrainei un sistem de apărare aeriană Patriot. Potrivit liderului de la Kiev, această contribuție va consolida scutul aerian și va ajuta Ucraina să protejeze mai bine oamenii și infrastructura critică de teroarea aeriană rusă.
17:10
Mark Rutte va fi următorul secretar general al NATO, după ce toți cei 32 de membri ai alianței au convenit că prim-ministrul olandez îi va succeda lui Jens Stoltenberg. Ungaria și Slovacia au anunțat marți că nu se mai opun numirii lui Mark Rutte la șefia NATO. România și-a confirmat sprijinul pentru Rutte joi, când Klaus Iohannis și-a retras candidatura pentru funcția de conducere. În cadrul unei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Iohannis a spus că a anunțat NATO cu privire la retragerea candidaturii sale, potrivit Politico.
Ieri
15:00
România va trimite un sistem de apărare antianeriană Patriot în Ucraina. Decizia a fost luată de Consiliul Suprem de Apărare al României prezidat de președintele Klaus Iohannis joi, 20 iunie.
14:50
Fostul șef al Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a fost propus la funcția de secretar general al Parlamentului. Candidatura acestuia propusă de șeful Legislativului, Igor Grosu, a fost avizată pozitiv astăzi la Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului.
14:20
Ministerul Energiei a lansat concursul de selectare a patru din cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, care vor fi înaintați din numele instituției. Mandatul la o parte dintre membrii Consiliului de administrație expiră în luna iunie, iar Ministerul Energiei a decis să selecteze candidații pentru funcția de membru al Consiliului de administrație al Moldovagaz prin concurs deschis.
13:50
Prin reorganizarea Administrației de Stat a Drumurilor în societate pe acțiuni vor fi încălcate drepturile acționarilor care au investit în companiile de întreținere a drumurilor, care urmează să fie absorbite de ASD. În același timp, o altă problemă este că societatea nou creată urmează să efectueze lucrări de întreținere a drumurilor și tot aceasta va stabili cât de calitative sunt acestea. Declarațiile au fost făcute de expertul centrului analitic independent „Expert-grup”, Vitalie Rapcea, la emisiunea Indicator Economic de la Radio Moldova.
13:10
Cetățenii care planifică să călătorească sunt îndemnați să vină la Aeroportul Internațional Chișinău cu trei ore înainte de zbor pentru a evita aglomerația. Potrivit reprezentanților aeroportului, în perioada estivală se atestă un orar încărcat al zborurilor și un flux sporit de călători.
12:00
Lucrările la autostrada A8, denumită și Autostrada Unirii, au loc acum pe teritoriul României, iar în iulie urmează să fie semnat contractul pentru construirea podului peste Prut la Ungheni. Acesta va fi punctul de conexiune al autostrăzii de pe teritoriul României cu cea care va fi construită în Republica Moldova, care ar urma să fie finalizată în anul 2027. Declarațiile au fost făcute, ieri, de secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Nicolai Mîndra, la emisiunea Indicator economic de la Radio Moldova.
10:50
În fiecare an, pe 20 iunie, în Republica Moldova este marcată Ziua Mondială a Refugiaților. Evenimentul vine să aducă în atenție situația și drepturile refugiaților din întreaga lume. Țara noastră a aderat în anul 2001 la Convenția ONU privind statutul refugiaților. Astfel, și-a asumat obligația de a proteja persoanele care au fugit de pericole.
10:40
Numele propuse și acceptate de 26 dintre cei 27 de șefi de stat și de guvern, reuniți la Bruxelles la începutul săptămânii, păreau a corespunde perfect grilei complexe de împărțiri a posturilor importante din UE. Era vorba de numirea într-un nou mandat a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar sunt aproape de un acord care l-ar vedea pe portughezul Antonio Costa președinte al Consiliului European și pe estona Kaja Kallas în fruntea diplomației UE, dar grila împărțirii acestor posturi, deja complicată, este și mai complexă decât pare la prima vedere.
10:30
„Război comercial” este o expresie cu care lumea s-a obișnuit și o ea metaforic. Și totuși, unul pare a se declanșa între UE și China.
10:30
Concernul energetic ucrainean DTEK raportează că, în noaptea de miercuri spre joi, armata rusă a tras asupra uneia dintre centralele termice ale companiei. Trei persoane au fost rănite în timpul atacului, informează agenția de presă Ukrinform. Potrivit sursei, echipamentul stației a fost grav avariat.
10:00
Ministerul Mediului anunță că a solicitat „de urgență” prelevarea și examinarea probelor din mai multe zone ale râului Nistru, inclusiv în regiunea municipiului Tighina, după ce în presă au apărut informații cu privire la presupusele deversări ale sistemului de canalizare a orașului Bender în râul Nistru. Autoritatea recomandă cetățenilor, în acest context, să evite scăldatul în Nistru sau adăparea animalelor în zona aval de Bender.
09:50
Semnalele de alarmă privind tentativele Federației Ruse de a destabiliza situația din Republica Moldova la alegerile din toamnă; de ce Moscova mizează pe anumiți politicieni, chiar dacă nu au șanse la prezidențiale și cum a ajuns Găgăuzia în izolare bugetară și investițională - sunt printre principalele teme abordate de presă.
09:20
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) anunță că din cauza unor defecțiuni tehnice la baza de date a autorităților române a fost întreruptă activitatea de control la trecerea frontierei prin punctul Leușeni-Albița.
09:00
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod galben de vânt puternic. Avertizarea se va menține până în seara zilei de astăzi, 20 iunie, ora 20:00. În intervalul menționat se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s. Ploi nu se prevăd, anunță meteorologii.
07:10
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 20 iunie.
19 iunie 2024
21:00
O masă de aer cu particule de praf saharian va ajunge din nou, joi dimineață, pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit reprezentanților Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), norul va afecta mai mult sudul țării. Depunerile de praf vor putea fi observate doar în zonele în care va ploua. Precipitații, însă, nu sunt prognozate în cea mai mare parte a țării.
20:20
Statele Unite și câțiva aliați cheie, inclusiv Regatul Unit, discută acceptarea Ucrainei la NATO la următorul summit a 75-a aniversare a Alianței de la Washington, relatează CNN. În același timp, SUA se confruntă cu un val critici din partea mai multor țări europene, apropiate de frontiera rusă, pentru că nu sunt dispuse să-și asume aderarea Ucrainei în cadrul alianței.
19:10
Agricultura ucraineană a pierdut zece miliarde de dolari în cei doi ani de război. Potrivit ministrului de profil de la Kiev, pierderile includ distrugerea utilajelor, evaluată la 5,8 miliarde de dolari și daunele de peste 250 de milioane de dolari, aduse fermelor de animale. Ministrul ucrainean mai susține că sectorul are nevoie de sprijin pentru a se redresa și că ar fi necesare proiecte pe termen lung care să susțină agricultura distrusă de război, notează interfax.com.ua.
19:00
Agricultura ucraineană a pierdut zece miliarde de dolari în cei doi ani de război. Potrivit ministrului de profil de la Kiev, pierderile includ distrugerea utilajelor, evaluată la 5,8 miliarde de dolari și daunele de peste 250 de milioane de dolari, aduse fermelor de animale. Ministrul ucrainean mai susține că sectorul are nevoie de sprijin pentru a se redresa și că ar fi necesare proiecte pe termen lung care să susțină agricultura distrusă de război, notează interfax.com.ua.
18:40
Reforma justiției a înregistrat progrese la capitolul independență judiciară prin îmbunătățirea proceselor de evaluare extraordinară pre-vetting și vetting, dar s-a confruntat și cu un șir de provocări, precum demisiile în masă ale judecătorilor, plecarea unor procurori din sistem, rezistența internă la reformă, neuniformitatea practicilor judiciare și întârzierea proceselor de digitalizare. Sunt principalele constatări ale experților Institutului pentru Politici și Reforme Europene, care au monitorizat cum a fost implementată în primii doi ani de la aprobare Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției. În anii monitorizați, 2022 și 2023, au fost realizate jumătate dintre obiectivele punctate. 20 la sută dintre acțiuni încă nu au fost inițiate, ceea ce vorbește despre existența unor provocări, explică unul dintre autorii raportului, co-directorul executiv IPRE, Adrian Ermurachi.
18:10
Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite au cerut acțiuni decisive în sfera politică și operațională pentru a preveni și eradica violența sexuală și pentru a proteja infrastructura civilă în zonele de conflict, transmite EFE.
17:40
Președintele rus, Vladimir Putin, și liderul nord-corean Kim Jong-un au semnat un parteneriat strategic cuprinzător, care va înlocui tratatele bilaterale din 1961 și 2000-2001. Liderul de la Kremlin, aflat în vizită în Coreea de Nord, și-a exprimat, de asemenea, recunoștința pentru „sprijinul neclintit" al Phenianului la începutul unui summit cu omologul nord-corean, Kim Jong Un. Cei doi dictatori caută noi modalități de a-și aprofunda cooperarea, care îngrijorează Occidentul, pe fundalul războiului dus de Rusia în Ucraina. Ambele țări se află sub multiple sancțiuni occidentale.
17:40
Grecia trece prin cel mai timpuriu val de caniculă din istorie, scrie digi24. Temperaturile au depășit 43 de grade Celsius a doua săptămână consecutiv, iar autoritățile fac apeluri repetate, în special către turiști.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.