Maia Sandu a semnat decretul: membrii trupei rusești Bi-2 și familiile lor au primit cetățenia moldovenească

Radio Moldova, 27 mai 2024 17:40

Președinta Maia Sandu a semnat decretul de acordare a cetățeniei Republicii Moldova câtorva membri ai trupei Bi-2 și familiilor lor, urmare a solicitării acestora la sfârșitul lunii aprilie curent. Potrivit șefului Cabinetului președintei, Adrian Băluțel, țara noastră „este deschisă și primitoare pentru oamenii care aleg pacea, care promovează prietenia și respectul dintre popoare”.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 15 minute
14:00
Noaptea trecută, pe centura de ocolire a orașului Cahul, s-a produs un accident rutier, în urma căruia un minor a decedat, anunță Poliția Republicii Moldova. Preliminar, oamenii legii au stabilit că un tânăr de 22 de ani în stare de ebrietate avansată la volanul unui automobil, având doi pasageri, nu s-a isprăvit cu conducerea mașinii și a derapat de pe traseu.
Acum 30 minute
13:50
Pentru a marca lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană, guvernul Danemarcei alocă peste 20 de milioane de euro pentru a sprijini parcursul european acestor țări. Anunțul a fost făcut de Ministerul danez al Afacerilor Externe.
Acum o oră
13:40
Pentru a marca lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană, guvernul Danemarcei alocă peste 20 de milioane de euro pentru a sprijini parcursul european acestor țări. Anunțul a fost făcut de Ministerul danez al Afacerilor Externe.
Acum 2 ore
13:10
Viitorul Republicii Moldova este „în cadrul familiei europene”. Declarația aparține președintei Maia Sandu și a fost făcută înaintea conferinței interguvernamentale care va da startul oficial al negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană.
12:50
Uniunea Europeană, îngrijorată de adoptarea în Georgia a unei legi controversate privind influența străină, ar putea să-și închidă ușa față de această țară, candidată la aderare, a avertizat luni șeful diplomației UE, Josep Borrell, transmite France Presse. Miniștrii au organizat o dezbatere la subiect și 26 din cele 27 de state membre împărtășesc această analiză, a declarat oficialul după reuniune.
12:20
Astăzi este o zi istorică pentru Republica Moldova. În această seară urmează să fie dat startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale UE - Moldova care se desfășoară la Luxemburg.
12:20
Republica Moldova și NATO își continuă dialogul și cooperarea în vederea consolidării rezilienței în sectorul energetic împotriva amenințărilor cibernetice și hibride, informează Ministerul Energiei într-un comunicat.
12:20
Deschidere negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă un moment semnificativ și de transformare a celor două state. Declarația a fost făcută de șefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, înaintea conferințelor interguvernamentale în urma cărora Consiliul Uniunii Europene va lansa negocierile.
Acum 4 ore
11:50
Procurorii Uniunii Europene însărcinați cu investigarea infracțiunilor financiare grave îl anchetează pe fostul președinte al Băncii Europene de Investiții (BEI).
11:40
Ultimele evoluții și rapoarte privind procesul de integrare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) arată că principalele angajamente asumate privind continuarea reformelor în justiție au fost, într-adevăr îndeplinite, a declarat avocata Angela Popil, la emisiunea „În context” de la Moldova1.
10:40
Licența pentru importul de cereale și oleaginoase nu mai este obligatorie. Se întâmplă după ce autoritățile au decis să sisteze activitatea Comisiei de licențiere a importului, care a funcționat începând cu octombrie 2023. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a precizat, într-un răspuns pentru Teleradio-Moldova, că în depozitele agenților economici din țara noastră se aflau, pe 1 aprilie, aproximativ 70 mii tone de grâu și 80 mii tone de porumb.
10:30
Danemarca va înceta pregătirea piloților ucraineni de F-16 până la sfârșitul acestui an, deoarece țara va trece la operarea avioanelor de luptă F-35, a declarat ministrul danez al apărării Troels Lund Poulsen pe 24 iunie, transmite The Kyiv Independent.
10:20
Presa internațională relatează despre urmările atacurilor teroriste din sudul caucazian al Rusiei, soldate cu victime omenești, inclusiv în rândul forțelor de ordine. Mai multe publicații descriu eforturile Uniunii Europene de a combate amenințările Rusiei, inclusiv cele hibride de la frontiera Poloniei cu Belarusul. Presa europeană scrie totodată despre rezultatele reuniunii miniștrilor europeni de externe care au decis luni asupra unei prime tranșe de bani ce urmează a fi transferate Ucrainei din profiturile activelor înghețate ale Rusiei. Lidia Petrenco a răsfoit publicațiile care abordează aceste subiecte și vine cu detalii.
Acum 6 ore
10:10
Presa internațională relatează despre urmările atacurilor teroriste din sudul caucazian al Rusiei, soldate cu victime omenești, inclusiv în rândul forțelor de ordine. Mai multe publicații descriu eforturile Uniunii Europene de a combate amenințările Rusiei, inclusiv cele hibride de la frontiera Poloniei cu Belarusul. Presa europeană scrie totodată despre rezultatele reuniunii miniștrilor europeni de externe care au decis luni asupra unei prime tranșe de bani ce urmează a fi transferate Ucrainei din profiturile activelor înghețate ale Rusiei. Lidia Petrenco a răsfoit publicațiile care abordează aceste subiecte și vine cu detalii.
09:50
Statele Unite ale Americii (SUA) se pregătește să anunțe un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 150 de milioane de dolari, a informat Associated Press, citând doi oficiali.
09:50
România a primit aproape 1,1 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru proiecte de modernizare a sistemelor energetice, în special în zona producției din surse regenerabile.
09:40
25 iunie este o zi istorică pentru Republica Moldova. Astăzi urmează să fie dat startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale UE - Moldova. Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a explicat printr-un video informativ ce presupune această conferință și cât de importantă este pentru parcursul european al țării noastre.
09:20
Accident, în această noapte, la Durlești. Un copil de trei ani a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost lovit de un taximetrist. Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că impactul s-ar fi produs după ce copilul ar fi ieșit „spontan din curtea casei”. Oamenii legii fac apel la părinți să acorde atenție sporită copiilor.
09:10
Deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și cum ar putea evolua reglementarea conflictului transnistrean după ce Ucraina nu va mai permite tranzitarea tranzitarea gazului rusesc, sunt printre principalele teme abordate de presă.
08:30
Relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au fost stabilite aproximativ 30 de ani în urmă. Primul Acord dintre blocul comunitar și țara noastră a fost semnat în anul 1994. La trei decenii distanță Republica Moldova așteaptă decizia istorică a Consiliului Uniunii Europene care ar putea lansa negocierile de aderare.
Acum 8 ore
07:10
Prima „conferință interguvernamentală”, care marchează începutul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană, va avea loc marți 25 iunie la Luxembourg. Negociatorul–șef pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, a salutat decizia „istorică” a președinției belgiene de a deschide negocierile.
07:00
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 25 iunie.
Acum 24 ore
22:30
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski l-a înlocuit pe comandantul forțelor comune ale forțelor armate ucrainene, generalul-locotenent Iuri Sodol, după ce au apărut informații conform cărora acesta a avut o prestație slabă în războiul de 28 de luni împotriva Rusiei, transmite Reuters.
21:30
Opt persoane au murit într-un incendiu în Friazino, în apropiere de Moscova, potrivit datelor preliminare. Flăcările au izbucnit într-o clădire cu nouă etaje în jurul orei 16:00, scrie BBC. La început, potrivit guvernatorului regiunii Moscova, Andrei Vorobiov, incendiul a cuprins „etajele 5-7” ale clădirii, iar incendiului i-a fost atribuit un al treilea grad de complexitate.
21:20
În ciuda opoziției guvernului ungar, Uniunea Europeană acordă Ucrainei un ajutor militar de aproximativ 1,4 miliarde de euro din dobânzile la activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei. Această decizie a fost aprobată luni, 24 iunie, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE la Luxemburg, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrel, potrivit DW.
20:50
Peste 8.600 de copii au fost înscriși în clasa întâi în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău pentru anul școlar 2024-2025. Rezultatele au fost anunțate de șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, la încheierea celei de-a doua etape de înscriere.
20:40
Scriitorul Spiridon Vangheli, a cărui operă a adus bucurie și inspirație generațiilor de cititori, a fost petrecut pe ultimul drum. Într-un gest de adânc respect și recunoștință, moldovenii au venit să-și ia rămas bun de la îndrăgitul prozator, cel supranumit „Tatăl lui Guguță”. Printre cei care i-au adus un ultim omagiu se numără rude, colegi de breaslă, cititori fideli, dar și politicieni. De dimineață, sicriul cu corpul neîsuflețit al scriitorului a fost dus la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Ulterior, cortegiul funerar s-a îndreptat spre Cimitirul Central din strada Armenească, acolo unde marele scriitor își va găsi odihna de veci.
19:10
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei la sesiunea de vară, care a început astăzi la Strasbourg, pe lângă alte teme de actualitate, va discuta și despre situația din Republica Moldova în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Dezbaterea în plen se va axa pe problemelor juridice și ale drepturilor omului, precum și impactul sancțiunilor impuse Federației Ruse de comunitatea internațională. Totodată, urmează să fie identificate soluții și acordarea sprijinului pentru persoanelor strămutate din Ucraina, inclusiv în țara noastră.
19:00
Astăzi, 24 iunie, este sărbătorită Ziua Universală a Iei. Aceasta este confecționată din pânză albă de bumbac, este împodobită cu broderii care redau simboluri populare românești mai ales la mâneci, pe piept și la gât. Producătorii de cămăși cu altiță spun că sunt necesare câteva luni pentru a fi cusută manual o ie, iar cântăreții de muzică populară susțin că se mândresc cu portul nostru popular.
18:50
Serviciile de protecție socială vor fi îmbunătățite, unificate și digitalizate. Acestea sunt obiectivele activității Centrului Digital pentru Inovare Socială, lansat astăzi, care va găzdui specialiști și experți în tehnologii informaționale. Centrul a fost creat în cadrul unui proiect de transformare digitală, care va oferi asistență în digitalizarea sistemului de protecție socială, elaborarea politicilor centrate pe oameni și pentru utilizarea datelor pentru a lua decizii informate.
18:20
După deschiderea oficială a negocierilor de aderare, pe 25 iunie, Republica Moldova va purcede la screening-ul bilateral al legislației, care reprezintă o doua etapă tehnică pentru aderarea țării la UE, după screening-ul explicativ, și presupune evaluarea legislației naționale în raport cu cea comunitară. În perioada imediat următoare, autoritățile moldovene vor merge la Comisia Europeană ca să explice, per fiecare lege, directivă și capitol, ce s-a reușit să se armonizeze cu legislația comunitară și în cât timp își asumă să lichideze restanțele, a explicat șefa Misiunii țării noastre pe lângă blocul comunitar, Daniela Morari, la emisiunea la 360 de grade de la Radio Moldova.
18:10
Scriitorul Spiridon Vangheli, a cărui operă a adus bucurie și inspirație generațiilor de cititori, a fost petrecut pe ultimul drum. Într-un gest de adânc respect și recunoștință, moldovenii au venit să-și ia rămas bun de la îndrăgitul prozator, cel supranumit „Tatăl lui Guguță”. Printre cei care i-au adus un ultim omagiu se numără rude, colegi de breaslă, cititori fideli, dar și politicieni. De dimineață, sicriul cu corpul neîsuflețit al scriitorului a fost dus la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Ulterior, cortegiul funerar s-a îndreptat spre Cimitirul Central din strada Armenească, acolo unde marele scriitor își va găsi odihna de veci.
18:10
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că „faza intensă a războiului cu Mișcarea Hamas în Fâșia Gaza este pe cale să se încheie” și că atenția armatei s-ar putea îndrepta apoi către granița de nord a Israelului cu Libanul, unde luptele cu gruparea Hezbollah, susținută de Iran, s-au intensificat în ultimele săptămâni, scrie Mediafax.
18:00
Judecătorul Ion Chirtoacă, candidat pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), nu a promovat evaluarea repetată, anunță Comisia Pre-Vetting. Potrivit sursei, candidatul nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică. Decizia a fost transmisă astăzi candidatului și CSM, instituția responsabilă de organizarea concursului.
17:50
Prim-ministrul Dorin Recean va întreprinde o vizită de lucru în Marele Ducat de Luxemburg, în perioada 24-26 iunie. Premierul va conduce delegația țării noastre la prima ședință a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova - Uniunea Europeană, la care vor fi lansate oficial negocierile de aderare la UE.
17:40
România salută decizia Uniunii Europene (UE) de a începe negocierile de aderare la blocul comunitar cu Republica Moldova, în cadrul conferinței interguvernamentale, care se va desfășura pe 25 iunie, la Luxemburg. Potrivit șefei diplomației de la București, Luminița Odobescu, aceasta va ancora țara noastră pe calea europeană, care este una ireversibilă. De asemenea, Odobescu a solicitat astăzi, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 27 de state membre ale uniunii, o abordare strategică europeană față de regiunea Mării Negre, evocând contextul actual de securitate.
17:00
Autoritățile recomandă populației să nu se scalde în lacurile din parcurile din capitală, din cauza că apa este poluată și nisipul este toxic. Constatările aparțin Centrului de Sănătate Publică, care a efectuat investigații de laborator a apei iazurilor din parcurile ,,Râșcani”, ,,Valea Morilor’’, ,,Valea Trandafirilor’’ și ,,La izvor’. Experta în sănătate Luminița Suveică a declarat pentru Teleradio-Moldova că persoanele care vor neglija recomandările autorităților se pot supune mai multor riscuri, inclusiv intoxicației sau bolilor diareice acute cum ar fi holera sau dizenteria.
17:00
Corina Călugăru, Ana Racu și Oxana Gîscă, cu activitate prodigioasă în cadrul Consiliului Europei, se numără printre cele 75 de femei care au marcat Consiliul Europei.La expoziția ,,75 de femei care au marcat Consiliu Europei” vernisată la sediul instituției de la Strasbourg sunt prezentate profilurile tuturor protagonistelor.
16:50
Un incendiu, care a cuprins o suprafață de trei mii de metri pătrați, a izbucnit în urma unui atac al armatei Rusiei asupra orașului-port Odessa, scrie AFP. În urma incidentului, au fost rănite patru persoane.
14:30
Un bărbat în vârstă de 39 de ani a decedat după ce a fost strivit de poarta de fotbal în timp ce juca un meci. Tragedia a avut loc în seara zilei de 23 iunie, în localitatea Ciulucani.
Ieri
13:10
În municipiul Chișinău au fost înregistrate două cazuri noi de rujeolă. Un anunț în acest sens a fost făcut de șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței Primăriei Chișinău.
13:10
Ministerul Educației și Cercetării urmează să stabilească în septembrie anumite reguli privind utilizarea telefoanelor mobile în școli. Decizia a fost anunțată de ministrul Dan Perciun la emisiunea „Descifrat” de la Agora și a fost luată după ce majoritatea respondenților unui chestionar au pledat în favoarea unei astfel de reglementări.
12:40
Igor Talmazan este noul secretar general al Parlamentului. Președintele Legislativului, Igor Grosu, a semnat dispoziția privind numirea acestuia în funcție, luni, 24 iunie 2024. Tot astăzi, Igor Talmazan a fost prezentat Secretariatului Parlamentului, se arată într-un comunicat al instituției.
11:40
34 de ani de la proclamarea Suveranității Republicii Moldova, Semnificația conferința interguvernamentală Uniunea Europeană - Republica Moldova, precum și situația dramatică din școlile și grădinițele de la sate, sunt printre principalele teme abordate de presă.
11:30
Într-o evoluție dramatică a conflictului dintre Rusia și Ucraina, Crimeea a fost scena unui atac devastator pe 23 iunie 2024, când patru oameni, inclusiv doi copii, și-au pierdut viața, iar aproximativ 150 de persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete. Incidentul a avut loc în apropierea orașului Sevastopol, unde fragmente de rachete au căzut lângă o plajă frecventată de localnici și turiști. Ministerul rus al Apărării a declarat că patru rachete ATACMS, echipate cu focoase cu dispersie, au fost lansate de Ucraina și au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană, în timp ce o a cincea rachetă a fost detonată în aer, transmite foxnews.
10:50
Pe mai multe străzi din capitală vor fi, astăzi, 24 iunie, restricții de circulație în legătură cu funeraliile scriitorului Spiridon Vangheli, anunță Primăria Municipiului Chișinău.
10:30
Presa internațională comentează evenimentul istoric pentru Ucraina și Republica Moldova care urmează să se producă în această săptămână. Publicațiile fac referire la summit-ul Consiliului European care ar trebui să aprobe deschiderea negocierilor de aderare a celor două state la Uniunea Europeană. Mai multe ziare descriu eforturile europenilor de a convinge China să renunțe treptat la energia cărbunelui în favoarea celei regenerabile, în timp ce temperaturile extreme continuă să facă sute de morți, în special în Orientul Mijlociu. Cu detalii vine Lidia Petrenco.
10:30
O delegație din Parlamentul Republicii Moldova participă la sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care începe luni, 24 iunie la Strasburg. În cadrul reuniunii, participanții vor alege noul Secretar General al Consiliului Europei pentru următorii cinci ani.
10:00
Pe mai multe străzi din capitală vor fi, astăzi, 24 iunie, restricții de circulație în legătură cu funeraliile poetului Spiridon Vangheli, anunță Primăria Municipiului Chișinău.
09:50
UPDATE: Cel puțin 15 polițiști, un preot, dar și mai mulți civili au fost uciși în atacurile teroriste comise aseară în regiunea rusă Daghestan. Au fost vizate două biserici ortodoxe, o sinagogă și un post al poliției rutiere în orașele Derbent și Mahacikala.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.