Leul se apreciază față de euro și dolar

Radio Chisinau, 22 mai 2024 08:50

Moneda națională se apreciază astăzi față de euro și dolar, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), transmite Moldpres.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 6 ore
20:50
Armata rusă a utilizat astăzi, 20 iunie, pentru prima oară o bombă glisantă de trei tone (FAB-3000) împotriva unui punct de concentrare a trupelor ucrainene în regiunea Harkov (nord-est).
20:30
Satele Volintiri și Copceac din raionul Ștefan Vodă se află pe ultima sută de metri în procesul de amalgamare voluntară. Astăzi, prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu primarii acestor localități.
20:15
Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe Mihai Popșoi a avut o întrevedere cu ministrul Federal pentru Afaceri Europene și Internaționale al Republicii Austria, Alexander Schallenberg.
19:55
Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt a fost inaugurat astăzi, 20 iunie, la Căușeni. La eveniment a participat și premierul Dorin Recean, care a felicitat locuitorii orașului pentru această inițiativă, care vine să aducă un omagiu marelui domnitor.
19:35
Un grup criminal organizat, implicat în vânzarea de droguri pe internet, a fost destructurat de către ofițerii Direcției investigații Centru și cei ai Direcției urmărire penală a INI, sub egida PCCOCS.
Acum 8 ore
19:20
Un număr de 78 de femei, din 16 raioane ale Republicii Moldova, care desfășoară activități economice agricole, vor beneficia de sprijin în implementarea soluțiilor de energie regenerabilă și eficiență energetică. Suportul, în valoare totală de aproximativ 650 de mii de dolari, este oferit în formă de echipamente și servicii, în cadrul unui proiect implementat de PNUD Moldova cu sprijinul financiar al Elveției și Japoniei, transmite MOLDPRES.
19:00
Directorii de școli au păreri împărțite referitor la noul curriculum școlar pe care Ministerul Educației intenționează să-l introducă începând cu anul 2025. Din cei 284 de manageri care au participat astăzi la o discuție online despre noua programă școlară, doar 84 au declarat că susțin schimbările.
18:40
Selecționatele Sloveniei și Serbiei au terminat la egalitate, 1-1 (0-0), astăzi, 20 iunie, pe Football Arena din Munchen, într-un meci din Grupa C a Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania.
18:25
Fostul șef al Serviciului Vamal, Igor Talmazan, urmează să fie numit secretar general al Parlamentului. Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a avizat candidatura acestuia, transmite IPN.
18:10
Doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost reținuți în noaptea de miercuri spre joi în Franța, fiind suspectați că au aplicat pe fațada cotidianului „Le Figaro” din Paris șase imagini cu sicrie și cu referiri la Ucraina, informează AFP, citând surse apropiate dosarului.
17:55
Cultura este o punte pentru integrarea Republicii Moldova în spațiul european, cooperarea culturală fiind o piatră de temelie a eforturilor noastre de integrare europeană. Declarația a fost făcută de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în cadrul Adunării Generale a Rețelei instititutelor culturale naționale din Uniunea Europeană (EUNIC) care s-a desfășurat timp de 2 zile, pe 19 și 20 iunie, la București.
17:40
Prima ediție a Taberei Internaționale de Pictură „Identitate prin culoare”, desfășurată în cadrul proiectului „Cahul – capitală cultural-creativă a Republicii Moldova”, va fi organizată în perioada 24 - 29 iunie curent, în municipiul Cahul.
Acum 12 ore
17:25
Președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a fost ales în funcția de președinte al EUNIC - rețeaua institutelor culturale naționale din Uniunea Europeană, în cadrul Adunării Generale care s-a desfășurat la București, în perioada 19-20 iunie curent.
16:55
Premierul demisionar olandez Mark Rutte va deveni cel de-al 14-lea secretar general al NATO, după ce contracandidatul său, președintele român Klaus Iohannis, i-a notificat pe aliați că se retrage din competiție, iar Consiliul Suprem de Apărare a Țării s-a pronunțat în favoarea susținerii de către România a candidaturii lui Mark Rutte.
16:30
Președintele Ucrainei, Volodimir Kelenski, și-a exprimat recunoștința față de România și președintele Klaus Iohannis pentru decizia anunțată recent de a furniza Ucrainei un sistem suplimentar de apărare antiaeriană PATRIOT. Kelenski a postat un mesaj pe pagina sa oficială de Twitter în care a scris despre importanța acestei contribuții pentru protejarea poporului și a infrastructurii critice împotriva amenințărilor aeriene ruse.
16:10
În ajunul primei Conferințe Interguvernamentale Republica Moldova-UE, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a avut o întrevedere cu reprezentanții formațiunilor politice extraparlamentare.
16:00
Ora de Vârf, emisiune de dezbateri cu Corneliu Rusnac și invitatul permanent, comentatorul politic Ion Tăbârță.
15:45
Serviciul Fiscal de Stat (SFS) anunță că își va îmbunătăți procesul de gestionare a riscurilor de neconformare fiscală cu sprijinul USAID. În acest sens, directorul autorității fiscale, doamna Olga Golban și directorul Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), domnul David Anderson au semnat astăzi un Memorandum de Înțelegere care prevede eficientizarea administrării riscurilor de neconformare fiscală pentru a spori gradul de conformare voluntară a contribuabililor, a optimiza calitatea serviciilor oferite de autoritatea fiscală și pentru a crește încasările la Bugetul public național.
15:25
România va dona un sistem PATRIOT Ucrainei, a decis Consiliul Suprem de Apărare a Țării, conform comunicatului remis presei la finalul ședinței de astăzi, 20 iunie, de către Administrația prezidențială. Tot în comunicat se arată că președintele Klaus Iohannis a anunțat la finalul săptămânii trecute că renunță la competiția pentru șefia NATO.
15:05
Utilizatorii aplicației Revolut Lite din Republica Moldova au fost notificați că serviciul își va înceta activitatea începând cu data de 20 iulie 2024. Într-un comunicat de presă al companiei, se menționează că Revolut urmează să se retragă și din alte 15 țări sau regiuni.
14:45
În perioada 21 iunie - 25 iulie, Orchestra Națională de Tineret va realiza turneul muzical „Poduri de Încredere” , care are scopul de a crea o platformă comunitară de cunoaștere prin muzică pentru circa 2.000 de locuitori de pe ambele maluri ale Nistrului din regiunile Criuleni, Dubăsari, Tiraspol și Slobozia (malul stâng).
14:25
Ministerul Energiei a lansat concursul de selectare a patru din cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, care vor fi înaintați din numele instituției. Mandatul la o parte dintre membrii Consiliului de administrație expiră în luna iunie, iar Ministerul Energiei a decis să selecteze candidații pentru funcția de membru al Consiliului de administrare al Moldovagaz prin concurs deschis.
14:10
Compania aeriană națională a României, TAROM, își reafirmă angajamentul față de promovarea turismului în Republica Moldova și dezvoltă constant soluții de călătorie pentru turiștii români și internaționali care doresc să viziteze frumusețile culturale și obiectivele turistice din această țară. În cadrul parteneriatului strategic cu Oficiul Național al Turismului al Republicii Moldova și Ministerul Culturii al Republicii Moldova, compania TAROM este transportatorul oficial al delegației române care participă în această săptămână la infoturul de promovare turistică “O Aventura istorică și culturală în Republica Moldova”.
13:50
Ofițerii Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) vor putea asigura aplicarea sancțiunilor pentru aleșii poporului. Modificările operate în Regulamentul Parlamentului au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare, comunică MOLDPRES.
13:30
Statele membre ale Uniunii Europene au convenit joi asupra unui al 14-lea set de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, inclusiv asupra transporturilor de gaze naturale lichefiate rusești, au declarat joi diplomați europeni citați de Reuters.
13:10
Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) anunță o creștere a rezervărilor de 20% pentru litoralul românesc în luna iunie a acestui an, față de iunie 2023, în special pentru 1 iunie și pentru minivacanța de Rusalii, potrivit unui comunicat de presă.
12:50
Circa 120 de mii de oameni relocați din Ucraina se află în prezent pe teritoriul Rep. Moldova, conform datelor prezentate astăzi, de Ziua Mondială a Refugiatului, de șeful misiunii USAID la Chișinău, Jeff Bryan.  Potrivit oficialului, numărul celor care au părăsit Ucraina din cauza războiului de agresiune al Rusiei și caută protecție în țări din întreaga lume se ridică la 6,3 milioane de oameni, transmite Radio Chișinău.
12:35
Bărbatul în vârstă de 61 de ani care în vara anului trecut, după o ceartă, a împușcat în cap un alt bărbat în orașul Călărași a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, comunică MOLDPRES.
Acum 24 ore
12:20
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de mâine, 20 iunie.
12:00
Serviciul Fiscal de Stat informează că, termenul limită de achitare a impozitului pe venit în rate pentru trimestrul II al anului curent este data de 25 iunie 2024.
11:40
Aproximativ 16 milioane de lei au fost transferați de Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru salariile pe luna mai ale medicilor rezidenți.
11:25
Tancurile israeliene, susținute de avioane de luptă și drone, au pătruns miercuri mai adânc în partea de vest a orașului Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, ucigând cel puțin opt persoane, potrivit rezidenților palestinieni și medicilor, transmite agenția Reuters.
11:05
Trei drumuri regionale vor fi reparate cu sprijinul Băncii Mondiale. Lucrările vor fi efectuate după ce ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și directoarea de țară a Băncii Mondiale în Moldova, Inguna Dobraja, au semnat Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare totală de 92,4 mil de dolari și Acordul de Finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, în valoare de 5,6 mil de dolari, în vederea implementării Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova”, transmite MOLDPRES.
10:55
În contextul informațiilor apărute în presă cu privire la presupusele deversări ale sistemului de canalizare a orașului Tighina în râul Nistru, Ministerul Mediului informează că fost solicitat de urgență ca laboratorul Agenției de Mediu să preleveze și să examineze probe din mai multe zone ale fluviului, inclusiv în regiunea municipiului Tighina (Bender).
10:50
În contextul informațiilor apărute în presă cu privire la presupusele deversări ale sistemului de canalizare a orașului Tighina în râul Nistru, Ministerul Mediului informează că fost solicitat de urgență ca laboratorul Agenției de Mediu să preleveze și să examineze probe din mai multe zone ale fluviului, inclusiv în regiunea municipiului Tighina (Bender).
10:30
Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a mers într-o nouă vizită în UTA Găgăuzia,. Diplomatul a fost oaspetele Liceului Luceafărul cu predare în limba română din Vulcănești și a fost informat despre stadiul lucrărilor la linia electrică aeriană 400kV Vulcănești-Chișinău. Cristian-leon Țurcanu a menționat că România susține activ eforturile autorităților pro-europene de la Chișinău, inclusiv în implementarea acestor proiecte strategice.
10:10
Moneda unică europeană se scumpește astăzi cu nouă bani. Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru aceasta o cotație oficială de 19 lei și 21 de bani, transmite MOLDPRES.
09:50
Ziarul de Gardă scrie astăzi  despre conflictul „cultural” declanșat în urma publicării rezultatelor concursului privind finanțarea de către Ministerul Culturii (MC) a proiectelor culturale depuse de organizațiile necomerciale. Reprezentanții mai multor organizații, inițiative și specialiști din domeniul culturii s-au arătat indignați de modul de desfășurare al concursului, invocând lipsa transparenței în ceea ce privește publicarea punctajului acumulat, a sumelor de bani alocate per proiect și a datelor despre proiectele culturale. Vedeți răspunsul secretarului de stat la MC și membru al Comisiei de evaluare a proiectelor culturale, Andrei Chistol, contactat de ZdG.
09:35
Din cauza unor defecțiuni tehnice la baza de date a autorităților române a fost întreruptă activitatea de control la trecerea frontierei prin Albița, transmite un comunicat al Serviciului Vamal al Republicii Moldova.
09:20
Solstițiul de vară 2024 vare loc astăzi, 20 iunie, și va fi cel mai devreme solstițiu din ultimii 228 de ani. În următoarele decenii, solstițiul se va produce tot mai des pe 20 iunie, și nu doar în 21, cum suntem obișnuiți. Până acum 30-40 de ani era ceva normal ca „ziua cea mai lungă” să fie pe 22 iunie.
09:00
Doi delfini albi (beluga) de la Delfinariul din Harkov, un oraș ucrainean bombardat de Rusia, au fost transferați la Acvariul din Valencia în cadrul unei „operațiuni internaționale de mare risc”, care s-a desfășurat cu succes și care a trecut și prin Republica Moldova, a anunțat miercuri Centrul oceanografic din acest oraș din estul Spaniei, relatează AFP, conform Agerpres.
08:45
Dor de izvor - emisiunea din 14 iunie 2024. Invitatul ediției este interpretul de muzică populară Andrei Coțofană.
08:25
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un Cod Galben de vânt puternic, valabil de la ora 08:00 până la ora 20:00 a zilei de astăzi, 20 iunie.
08:00
Selecționata Germaniei s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, pe care îl găzduiește, după ce a învins Ungaria cu scorul de 2-0 (1-0), miercuri seara, pe Stuttgart Arena, în Grupa A, scrie Agerpres.
Ieri
21:05
Oamenii de știință au descifrat și publicat conținutul unui fragment de papirus care conține o parte din Evanghelia copilăriei după Toma, care istorisește întâmplări din copilăria lui Iisus, transmite miercuri Live Science, transmite Agerpres.
20:45
Rusia își intensifică ofensiva pe mai multe sectoare ale frontului din estul Ucrainei, în timp ce trupele ucrainene încearcă să-și mențină pozițiile și caută să provoace inamicului rus cât mai multe pierderi în așteptarea creșterii ajutorului militar occidental și a unor noi soldați, în timp ce o campanie de mobilizare se desfășoară în Ucraina, relatează miercuri agențiile AFP și EFE.
20:25
UEFA a realizat un top al fotbaliștilor care au atins cele mai mari viteze în prima etapă a fazei grupelor EURO 2024.
20:10
Solstițiul de vară va avea loc pe 20 iunie. Evenimentul din 2024 va da startul verii astronomice cu o zi înaintea datei obișnuite. Durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea va fi de numai 8 ore și 28 de minute, transmite București FM preluat de Rador.
19:45
Ambasadorul Uniunii Europene în Georgia, Pawel Herczynski, a declarat miercuri că procesul de aderare a acestei țări din Caucazul de Sud la blocul comunitar a fost efectiv oprit de legea privind „agenții străini”, promulgată în această lună de către președintele legislativului de la Tbilisi, potrivit Reuters, transmite Agerpres.
19:25
Codul Educației va fi ajustat astfel ca să includă prevederi clare referitoare la organizarea învățământului artistic. Potrivit unui proiect de lege, până în anul 2025 numărul de participanți la educație artistică urmează să crească cu 3-5% anual, transmite IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.