Ministerul Culturii anunță concurs pentru proiecte de traducere/editare a cărții naționale în străinătate

TVR Moldova, 16 mai 2024 15:20

Ministerul Culturii lansează concursul pentru finanţarea din bugetul de stat a proiectelor pentru traducere/editare a cărții naționale în străinătate pentru anul 2024. Bugetul total pentru finanțarea proiectelor pentru traducere/editare a cărții naționale în străinătate în anul 2024 este de 1 mln. lei. Valoarea totală acordată unui proiect de traducere/editare – până la 300 mii lei.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 10 minute
14:50
Două nave de patrulare rusești au fost lovite în peninsula Crimeea în noaptea de miercuri spre joi, în timpul unei operațiuni speciale a Serviciului de informații al apărării din Ucraina, potrivit unei surse citate de Ukrainska Pravda.
Acum 30 minute
14:40
Legislativul a audiat, astăzi, raportul de performanță al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) pentru anul 2023. Informația a fost prezentată de directoarea instituției, Angela Nani.
Acum o oră
14:20
Pentru a marca Ziua Tratatului de la Trianon, stabilită prin Legea nr. 256 din 18 noiembrie 2020 la data de 4 iunie, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova, organizează Conferința științifică ”Tratatul de la Trianon- consecințe geopolitice, juridice și naționale”.
14:10
Dacă nu mai aveți idei, la capitolul: Ce mai gătim la cină, sau ce mai improvizăm, gustos și sănătos, colega noastră Betty Turculeţ are mereu rețete pentru toarte gusturile.
14:00
Ministrul apărării al Republicii Federale Germania, Boris Pistorius, efectuează vineri, 31 mai, o vizită oficială la Chișinău.
Acum 2 ore
13:50
Tot mai puţini tineri din Republica Moldova aleg o carieră în cercetare. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că personalul din acest domeniu de elită descreşte de la an la an, iar cei mai mulţi dintre cercetătorii basarabeni au depăşit vârsta de 64 de ani. Plecarea studenţilor în străinătate, salariile mici şi lipsa echipamentelor sunt doar câteva dintre cauzele acestui fenomen. Politicile în domeniul științei din Republica Moldova, strategiile în știință și inovare sunt subiectele emisiunii Obiectiv Comun.
13:50
Dorina Baciu administrează atelierul de producere a cașcavalului artizanal „Sălașul Baciului” din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, afacere fondată alături de soțul ei, Valeriu Motroi. Ei sunt unicii artizani autohtoni care produc cașcavaluri cu o perioadă de maturare de până la 50 de luni, după tehnologii italiene.
13:50
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, s-a întâlnit la Bruxelles cu membrii Clubului "Moldova - UE". În cadrul întâlnirii, Viceprim-ministra Gherasimov a prezentat, în premieră, nouă platformă online de coworking, prin intermediul căreia diaspora calificată să poată contribui la procesul de integrare europeană și reformare a Republicii Moldova.
13:40
„Lead for justice”, un documentar despre justiția moldovenească, 30 mai, ora 19:00, la Cinematograful „Odeon”.
13:30
Astăzi am putea afla cine va fi noul Procuror General al Republicii Moldova.
13:20
Hotărârile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică privind retragerea licențelor pentru nerespectarea cerințelor în activitatea de transport al gazelor naturale și asigurarea cu stocuri de securitate de gaze naturale nu vor putea fi suspendate. O inițiativă legislativă propusă de un grup de deputați PAS a fost adoptată de Parlament.
13:10
„În perioada 1-2 iunie 2024, vă invităm la bordul troleibuzului turistic, pentru a descoperi orașul într-un mod inedit și distractiv, anunță reprezentanţii primăriei Chișinău.
13:10
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de 31 mai.
Acum 4 ore
12:50
Într-o nouă ediție „La Pas prin Țară”, colegul nostru călător Ion Railean a ajuns la Buzău, unde a descoperit atracțiile și obiectivele locului. Cum se dezvoltă orașul muntenesc și cu cine a stat de vorbă, aflați astăzi, cu începere de la ora la 13:30, pe TVR Moldova. Până atunci, să urmărim câteva secvențe.
12:40
Brigada Infanterie Motorizată "Moldova" informează că au fost raportate cazuri în care diverse persoane au primit scrisori cu ordine de chemare care pretind a fi emise de către Centrul Militar Teritorial Bălți.
12:20
Prim-ministrul Dorin Recean și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au vizitat stația electrică de la Brăila, municipiul Chișinău, una din locațiile unde vor fi instalate sistemele de dimensiuni mari pentru stocarea energiei electrice în baterii. Investiția de 85 de milioane de dolari a fost anunțată ieri de oficialul american și este parte a pachetului de sprijin de 300 de milioane de dolari al Statelor Unite pentru sectorul energetic al Republicii Moldova, comunicat în anul 2023.
12:10
Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis să refuze acordarea aprobării prealabile pentru investițiile de importanță pentru securitatea statului și să retragă actele permisive pentru emisiile de televiziune și servicii audiovizuale în cazul a trei companii.
12:00
Evenimentul care a marcat opinia publică este vizita secretarului de stat al SUA la Chişinău. Un alt subiect discutat este reglementarea mai clară în legislaţie a noţiunii de „trădare de patrie”.
11:50
În sesiunea curentă de bacalaureat, 2594 de elevi vor avea nota „10” (zece), din oficiu, la limba străină, iar 61 - la informatică. Decizia a fost aprobată de Comisia Națională de Examene. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în anul curent de această facilitate beneficiază un număr-record de tineri, cel mai mare din ultimii zece ani, transmite MOLDPRES.
11:40
Douăzeci și patru de candidați au fost uciși de la începutul campaniei electorale pentru alegerile din Mexic, care vor avea loc duminică, 2 iunie, scrie Digi24.ro
11:20
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu va participa, în perioada 30 – 31 mai 2024, la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele membre NATO, desfășurată la Praga, se arată într-un comunicat emis de MAE de la București.
11:10
Are loc ședința Parlamentului Republicii Moldova din 30 mai 2024.
Acum 6 ore
10:50
Un permis de conducere cu indici de falsificare a fost depistat asupra unei basarabence de 27 de ani, în punctul de trecere a frontierei comun Palanca-Maiaki-Udobnoe
10:40
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis, astăzi, 30 mai, Cod Galben de ploi de scurtă durată cu descărcări electrice.
10:20
Moneda unică europeană se ieftinește astăzi cu opt bani și are o cotație oficială de 19 lei și 20 de bani, transmite MOLDPRES.
10:10
În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 51 696 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de ieșire din Republica Moldova – 27 468 traversări persoane.
09:50
Președintele Camerei Reprezentanților Parlamentului Irlandei, Seán Ó Fearghaíl, va efectua o vizită în Republica Moldova în perioada 31 mai – 2 iunie 2024. Este prima vizită în țara noastră a unui speaker irlandez în cei 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-irlandeze.
09:40
Conferință de presă susținută de vicepreședinta Parlamentului Republici Moldova, Doina Gherman
09:20
Marcel Ciolacu a subliniat importanța strategiilor regionale și a colaborării internaționale în contextul conflictului din Ucraina și al migrației, evidențiind rutele comerciale emergente și eforturile comune pentru independența energetică a Republicii Moldova față de gazul rusesc, transmite euronews.
09:10
Ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 30 mai 2024
Acum 8 ore
08:50
În perioada 29-30 mai curent, ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun participă la Tirana, Albania, la conferința miniștrilor educației responsabili de învățământul superior în țările din Spațiul European al învățământului superior, informează MEC.
08:40
Cetățenii R. Moldova stabiliți peste hotarele țării, sunt invitați să participe la înregistrarea prealabilă pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024. Acest mesaj a fost transmis de către purtătorul de vucânt al Guvernului, Daniel Vodă.
08:20
Guvernul a aprobat modificarea Legii cu privire la teatre, circuri și organizații concertistice. Se întâmplă în contextul în care legea actuală a fost elaborată acum 20 de ani și conține norme contradictorii și învechite, care nu mai corespund realităților și relațiilor în domeniul artelor spectacolului.
08:10
Cămașa cu altiță, inclusă în anul 2022, pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității (UNESCO) ca element de identitate culturală în România și Republica Moldova urmează să traverseze Cercul Polar pentru o expoziție unică a artiștilor din Republica Moldova și celor din nordul Suediei, la Kiruna, relatează Radio Moldova.
07:50
„Aderarea la UE este unica cale pentru dezvoltarea R. Moldova. Întotdeauna UE s-a extins atunci când a existat o criză la hotarele sale. Războiul din Ucraina este o oportunitate, UE la această criză enormă geopolitică care este aici, și-a deschis ușile pentru noi,” a declarat deputatul PAS, Lilian Carp în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.
07:40
Penultima zi de primăvară continuă cu vreme instabilă, mai ales pe timp de zi, unde, pe arii extinse, vor cădea ploi de scurtă durată, însoțite de descărcări electrice, izolat puternice, pe alocuri cu grindină. În orele dimineții, pe arii restrânse se vor crea condiții de ceață.
Acum 24 ore
23:10
Primele avioane F-16 belgiene ar putea ajunge în Ucraina până la sfârșitul acestui an. Bruxellesul va ceda aparatele imediat ce armata belgiană va prelua noile F-35 cumpărate din SUA. În urmă cu 6 ani, Belgia a ales să-și schimbe flota de F-16 și a semnat un contract pentru 34 de avioane multirol de generația a cincea, relatează tvrinfo.ro.
22:30
Peste 6 000 de persoane, aflate în căutarea unui loc de muncă au fost angajate în câmpul muncii, prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), de la începutul anului 2024. Printre acestea se numără 3 117 șomeri (53%) și 163 zilieri sau angajați în baza unui contract de o perioadă de până la 3 luni.
22:10
Șeful Biroului pentru integrare europeană (BIE), Ghenadie Marian, a avut o întrevedere cu o delegație de experți ai Consiliul Național de Comerț (NTC) al Suediei, condusă de Sara Sandelius, director adjunct al Departamentului pentru Sustenabilitate și Cooperare pentru Dezvoltare, alături de Cyrille Hugon, consilier pentru piața internă, Departamentul pentru piața internă.
21:50
Astăzi, Chișinăul a fost vizitat de secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken. În cadrul conferinței oficialul a anunțat că SUA va acorda R. Moldova un pachet de sprijin financiar în valoare de 50 de milioane de dolari. Banii vor fi destinați, printre altele, pentru rezistența la interferențele ruse și creșterea economică. Totodată Antony Blinken a anunțat și transmiterea unui pachet de 85 de milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice a R. Moldova. Invitații emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, au discutat despre impactul politic al acestei vizite și a pachetelor de sprijin financiar acordat R. Moldova.
21:30
Astăzi, 29 mai 2024, în orașul Vilnius, Republica Lituania, a fost semnat Memorandumul de Intenție care vizează promovarea cooperării internaționale în domeniile securității antiincendiare, managementul situațiilor de urgență și protecției civile. Actul a fost semnat între delegația IGSU al MAI al Republicii Moldova, reprezentată de șeful instituției colonel Oprea Alexandru, Departamentul de pompieri și salvatori al MAI al Republicii Lituania, Serviciul de gestionare a urgențelor al MAI al Georgiei, și Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.
21:10
În urma precipitațiilor recente, care au avut efecte variate în diferite regiuni ale R. Moldova, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare solicită tuturor fermierilor afectați să contacteze primăriile locale. Acest lucru va ajuta să avem o evaluare exactă a pagubelor și să intervenim cu măsuri de suport, susține instituția.
20:50
Un bărbat de 36 de ani, cetăţean al Republicii Moldova, riscă detenţie pe viaţă în Ucraina, fiind învinuit de săvârşirea unor acțiuni diversioniste coordonate de serviciile secrete rusești.
20:40
Un sistem nou de dimensiuni mari pentru stocarea energiei electrice în baterii (BESS) și echipament suplimentar vor fi procurate pentru a îmbunătăți fiabilitatea rețelelor electrice a R. Moldova și gestiona eficient rezervele de energie și fluctuațiile cererii, integra energia din surse regenerabile și mări capacitățile pe măsură ce necesitățile energetice ale consumatorilor evoluează. Un anunț în acest sens a făcut secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, în cadrul conferinței de presă susținute împreună cu președinta Maia Sandu la Chișinău.
20:30
Primul colegiu militar din Republica Moldova va fi deschis la toamnă. Instituţia va activa în cadrul Academiei Militare a Forțelor Armate ,Alexandru cel Bun", iar admiterea va începe chiar în această vară. Proiectul de decizie a fost aprobat astăzi de Guvernul de la Chişinău.
20:10
Ministerul Educaţiei cere Parlamentului modificarea bugetului de stat, pentru ca profesorii de la universităţile din Republica Moldova să-şi poată primi salariile. Potrivit secretarului de stat, Galina Rusu, la bugetul alocat iniţial pentru domeniul Educaţiei ar mai fi nevoie suplimentar de aproximativ 12 la sută.
19:50
Directoarea unei grădiniţe din municipiul Chişinău a fost reţinută de ofiţerii CNA într-un dosar de corupţie. Informaţia a fost confirmată pentru TVR MOLDOVA de purtătorul de cuvânt al Centrului Naţional Anticorupţie, Angela Starinschi.
19:30
În Republica Moldova a fost prelungut, până la miezul nopţii, Codul galben de instabilitate atmosferică care se va manifesta prin averse, vijelii şi vânt puternic. Vremea rea a făcut prăpăd, noaptea trecută, în mai multe localităţi. Zeci de gospodării au fost inundate, iar grindina a compromis hectare întregi de culturi agricole din raionul Hânceşti. Cele mai multe pagube au fost înregistrate în municipiul Chişinău.
19:20
Ploile abundente au adus haos în Chisinău, cu mai multe străzi principale inundate și transportul staționat. Zonele cele mai afectate includ străzile Ion Creangă, Calea Ieșilor și La Izvor, unde apa a ajuns la niveluri alarmante, determinând oprirea transportului public și blocarea mai multor autovehicule.
19:10
În această seară, secretarul de stat american, Antony Blinken, mai are planificată o întrunire cu oficiali din R. Moldova. Subiectul principal al discuţiilor va fi consolidarea securității energetice a Republicii Moldova. Şedinţa de lucru va fi urmărită de colega mea, Natalia Chicu, care vine cu detalii.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.