(live/update) CSM, în ședință. Mai mulți judecători se transferă din teritoriu în Chișinău: „Credeam că voi fi unica, dar...”

UNIMEDIA, 16 mai 2024 15:10

Consiliul Superior al Magistraturii s-a întrunit astăzi, 16 mai, în ședință. Până la pauza de masă, plenul Consiliului a declarat admisibile dosarele candidaților Viorica Puică, Stella Bleșceaga, Aurelia Cazacliu, Diana Stănilă și Stela Procopciuc pentru ocuparea funcției de judecător al CSJ și a aprobat raportul de evaluare externă a lui Vladislav Gribincea.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de UNIMEDIA

Acum 8 ore
20:00
Guvernul Recean nu se bucură, potrivit unui sondaj realizat de IMAS, de aprecierea cetățenilor țării. Circa 60% din moldoveni au acordat note de la 1 și până la 6 activității cabinetului de miniștri.
19:30
Sezonul estival al taberelor de vară pentru copii este tot mai aproape. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu un mesaj important pentru părinții care planifică o vacanță la camping pentru micuții săi.
19:20
Un aparat de zbor de mici dimensiuni, în flăcări, a fost surprins cum cade în raza raionului Ialoveni. Poliția a fost sesizată de pasagerul unui microbuz, care ar fi observat obiectul la distanță, în timpul deplasării.
19:00
Reprezentanții blocului politic „Victorie” vor contesta deciziile aprobate la ședința Consiliului regional de la Chișinău, unde a fost examinată dezvoltarea infrastructurii Găgăuziei, la care bașcana Evghenia Guțul nu a fost lăsată să participe, deși ultima este de drept membru al Consiliului.
18:50
Trei moldoveni au depistați cu acte false la ieșire din țară. Aceștia s-au prezentat la trecerea frontierei de stat în calitate de pasageri la curse ce se deplasau în Germania.
18:50
Miniştrii finanţelor din G7, reuniţi în Italia, se declară sâmbătă „hotărâţi să crească sancţiunile financiare şi economice" impuse Rusiei în vederea unei „reduceri" a veniturilor ruse şi propune o „continuare a ţintirii veniturilor energetice ale Rusiei şi viitoarelor capacităţi de extracţie ale acesteia", potrivit unui proiect al „declaraţiei finale" obţinut de AFP, scrie libertatea.ro.
18:20
Primăria Municipiului Chișinău informează că duminică, 26 mai, între orele 00:00 - 18:00, va fi suspendat traficul rutier pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, tronsonul cuprins între strada Mitropolit G. Bănulescu - Bodoni și strada Ismail, inclusiv la traversarea intersecțiilor în regiunea vizată.
Acum 12 ore
18:10
Petrocub Hânceşti şi Zimbru Chişinău se întâlnesc astăzi, de la ora 20:00, în cea de-a 33-a finală a Cupei Moldovei Moldtelecom. Partida va avea loc pe stadionul Zimbru, anunță FMF.
17:30
Petrocub Hânceşti şi Zimbru Chişinău se întâlnesc astăzi, de la ora 20:00, în cea de-a 33-a finală a Cupei Moldovei Moldtelecom. Partida va avea loc pe stadionul Zimbru, anunță FMF.
16:50
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le cere aliaţilor să ridice interdicţiile impuse Ucrainei de a efectua atacuri pe teritoriul Rusiei cu armament primit din Occident. Autoapărarea Ucrainei este ligitimă și legală, afirmă Stoltenberg, citat de digi24.ro.
16:10
Irina Vlah, Președinta Asociației „Platforma Moldova”, susține că tot mai puțini copii se nasc în Republica Moldova, iar acest lucru se datorează guvernării PAS. „În 2023, în țară s-au născut doar 24 mii de copii. Înainte de timpurile PAS-ului, într-un an se nășteau peste 30 de mii. Autoritățile economisesc pe seama lor, dar sunt gata să cheltuie miliarde pe radare și arme inutile”, afirmă politiciana.
15:40
În fiecare zi, tot mai mulți pacienți caută ajutor medical, după ce petrec zile întregi în fața ecranelor de calculator. Cele mai comune simptome includ ochi iritați sau înroșiți și senzația de uscăciune sau nisip pe suprafața ochiului, scrie playtech.ro.
15:00
Luptătoarea Irina Rîngaci a devenit campioană europeană la lupte în rândul sportivelor sub vârsta de 23 de ani. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în finala categoriei de greutate de până la 65 kg, ea a trecut de Ekaterina Koshkina, sportivă care a evoluat la competiția de la Baku sub drapel neutru.
14:20
Primăria Chișinău continuă acțiunile de combatere a comerțului neautorizat stradal. Totodată, responsabilii afirmă că, ultimele zile, echipele mobile au întâmpinat rezistență și comportamente inadecvate din partea unor comercianți ilegali. „Funcționarii noștri au fost insultați, huiduiți și păcăliți de persoane, care pretindeau că sunt bătrâni sărmani, dar care, în realitate, sunt aduși în stradă cu mașini luxoase, sau marfa este livrată cu astfel de mașini”, comunică municipalitatea.
13:40
Prima companie cu avioane de lux pentru căței, în care fiecare pasager este un VIP (Very Important Puppy - pui foarte important),este acum operațională și a efectuat deja primul zbor. Biletele s-au epuizat la prima cursă a BARK Air, care a decolat din New York, cu destinația Los Angeles, scrie digi24.ro.
Acum 24 ore
13:00
A avut trei nașteri, una gemelară, iar doi dintre copii au decedat la doar o săptămână după ce au venit pe lume. Este povestea Alinei Pascari, o tânără mamă de 27 de ani, care în 2 ani și-a înmormântat 2 copilași, apoi un medic i-a spus că nu este compatibilă cu soțul ca să aibă băieței. „Să-ți iei copilul mort din spital, în sicriu, nici celui mai mare dușman nu-i doresc așa soartă”, a măturisit tânăra într-un interviu pentru Adrian Prodan. Alina a povestit cum a reușit să facă față tragediilor și ce surprize i-a mai pregătit soarta ulterior.
12:40
Sezonul estival al taberelor de vară pentru copii este tot mai aproape. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu un mesaj important pentru părinții care planifică o vacanță la camping pentru micuții săi.
12:10
Oamenii de știință din Marea Britanie au descoperit o nouă planetă, denumită Gliese 12b, care ar putea susține viața și care „nu se află atât de departe de Terra”, transmite Sky News, citat de digi24.ro.
11:40
Un focar de rujeolă a fost înregistrat recent, în raionul Sîngerei, cu 11 cazuri de îmbolnăviri la copii, dintre care 10 sunt din aceeași familie. Datele au fost prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care precizează că niciunul dintre ei nu a fost vaccinat, din motivul apartenenței la o confesiune religioasă.
11:10
Ansamblul de dansuri populare Hecenii, din satul Heciul Nou, raionul Sîngerei, s-a calificat în marea finală a concursului „Românii au talent”. S-a întâmplat după ce, în a doua semifinală, dansatorii au reușit să convingă publicul să-i voteze. Alături de alți 10 concurenți, Hecenii vor lupta, vinerea viitoare, pentru marele premiu de 120 mii euro.
10:40
​Imediat după vizita în China și înainte de anunțata vizită în Coreea de Nord, Vladimir Putin a avut două zile de discuțiiîn Belarus, alături de președintele Alexandr Lukașenko. La finalul discuțiilor pentru ”întărirea colaborării”, la conferința de presă comună, ținută la Minsk împreună cu Putin, Lukașenko a făcut declarații găzduite pe larg de presa rusă, transmote hotnews.ro.
10:10
Fosta angajată a Curții de Conturi, Tatiana Vozian, care anterior l-a acuzat pe fostul președinte al instituției, Marian Lupu, de hărțuire sexuală, trebuie să-i achite ultimului un prejudiciu moral de 15.000 de lei și să-i acopere cheltuielile de judecată. O decizie în acest sens a fost pronunțată pe 22 mai curent de Judecătoria Chișinău, Sediul Centru.
09:50
Fostul șef de stat, Vladimir Voronin, își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Liderul PCRM împlinește 83 de ani.
09:20
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va merge săptămâna viitoare într-o vizită oficială în Republica Moldova, a anunțat vineri Departamentul de Stat, potrivit AFP, care notează că acesta este un nou semnal occidental de țării noastre, în contextul creșterii tensiunilor cu Rusia, scrie hotnews.ro.
09:10
Pe 25 mai, istoria a înregistrat momente marcante în domeniile cultural, politic și tehnologic, reflectând evoluția și interconectarea societăților umane.
08:30
Conjuncția planetară de astăzi aduce oportunități de reorganizare și de distracție, dar și momente de introspecție pentru toate semnele zodiacale. Arhetipurile astrologice ne îndeamnă să ne urmăm inima și intuiția, dar să fim și pregătiți pentru adevăruri neașteptate. Horoscopul zilei ar putea dezvălui indicii personalizate despre cum să navigăm prin aceste energii cosmice.
07:20
Vremea în Moldova se anunță predominant însorită astăzi, cu o tendință de înnorare spre seară. Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, se așteaptă o zi fără precipitații semnificative.
Ieri
22:10
O creangă imensă s-a rupt dintr-un copac din parcul Valea Trandafirilor, din sectorul Botanica a capitalei. Aceasta s-a prăbușit peste o femeie, spun martori oculari.
21:40
Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova susține că referința procurorilor în dosarul de reexaminare a dosarului în care a fost condamnat se regăsește „integral” poziția juristului Vladislav Gribincea, acuzat deseori public că ar sta în spatele reformei justiției din ultimii ani, încă dinaintea guvernării PAS. „Eu nu practic asemenea metode, alții la noi sunt cu înregistrările, dar eu am salvat această comunicare cu el, care a fost pe whatsapp, despre dosar”, a declarat Vlad Filat la UNInterviu pentru UNIMEDIA..
21:30
Kremlinul anunţă vineri că pregăteşte o vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin în Coreea de Nord, o ţară acuzată de Occident de faptul că furnizează Moscovei muniţie în ofensiva rusă în Ucraina, relatează AFP, citat de presa română.
20:50
Primăria Municipiului Chișinău informează că duminică, 26 mai 2024, între orele 00:00 și 18:00, va fi suspendat traficul rutier pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, tronsonul cuprins între str. Mihai Viteazul și str. Ismail, inclusiv la traversarea intersecțiilor pe tronsonul nominalizat.
20:40
Treisprezece partide politice din Republica Moldova, printre care cele care au creat blocul „Împreună”, formațiunea de guvernare PAS, dar și Mișcarea Alternativa Națională, condusă de primarul Ion Ceban, vor semna Pactul pentru Europa. Ceremonia va avea loc duminică, 26 mai 2024, la Muzeul Național de Istorie din Chișinău, la ora 11:00.
20:20
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) ordonă vineri Israelului să îşi înceteze ofensiva militară la Rafah, în sudul extrem al Fâşiei Gaza, în cadrul unor măsuri vizând prevenirea unui genocid în enclava palestiniană, la doar câteva zile după ce procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) a cerut să se emită un mandat de arestare pe numele liderilor israelieni şi palestinieni cu privire la crime împotriva umanităţii în Războiul din Fâşia Gaza, relatează AFP, potrivit news.ro.
20:10
Tatiana Răducanu, care a demisionat de la comisiile de evaluare, după ce în spațiul public a apărut o scrisoare scandaloasă a Procuraturii Anticorupție, în care magistrata este suspectată de legături corupte cu Ilan Șor și Veaceslav Platon, nu a fost verificată înainte de numirea în aceste funcții. Declarația a fost făcută de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, la InProfunzime de la protv.
19:50
Ziua Națională a Vinului din Republica Moldova a fost desemnată câștigătoarea categoriei „Magnet of the Region” în cadrul prestigiosului concurs tematic „Wine Travel Awards” 2023-2024. Înmânarea premiilor a avut loc în cadrul celei mai cunoscute expoziții britanice „London Wine Fair” 2024. Distincția subliniază atractivitatea și impactul Zilei Naționale a Vinului, recunoscând internațional calitatea vinurilor și cultura vinului din Republica Moldova.
19:40
Comisia de Evaluare a Procurorilor a inițiat astăzi evaluarea procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), în conformitate cu legea nr. 252/2023 și a Regulamentului Comisiei. Legea menționată prevede evaluarea în mod prioritar a procurorilor din cadrul PA. Lista procurorilor anticorupție care urmează a fi supuși evaluării a fost transmisă Comisiei de către Consiliul Superior al Procurorilor.
19:20
Candidatul la alegerile prezidențiale, Tudor Ulianovschi, a avut o discuție productivă și extrem de importantă cu Excelența SA, Graham Paul, Ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova. Despre acest lucru, diplomatul a anunțat pe canalul său de telegram.
19:10
„Ilan Şor, deşi se află departe de casă, contiuă să implementeze cu ajutorul oamenilor săi schemele de delapidare a banilor publici în Republica Moldova. Bani pe care îi utilizează ulterior în proiectele sale politice. Este şi cazul delapidării a peste 2.500.000 de lei (cca 134.150 euro), bani oferiţi Primăriei Ivancea din raionul Orhei în cadrul unui proiect guvernamental pentru amenajarea unui scuar cu scenă de vară în satul Brăneşti”, scrie Evenimentul Zilei.
18:50
Preşedintele rus Vladimir Putin este dispus să oprească războiul din Ucraina printr-un armistiţiu negociat care să recunoască actualele linii de pe câmpul de luptă, au transmis patru surse ruseşti pentru Reuters, citat de news.ro, care au precizat, pe de altă parte, că liderul de la Kremlin este pregătit să lupte în continuare, dacă Kievul şi Occidentul nu răspund ofertei.
18:30
Un tânăr de 21 de ani a căzut în gol de la etajul 6 al unui bloc de locuit din capitală. Potrivit oamenilor legii, tânărul a urcat pe geam pentru a fuma, a alunecat și a căzut în gol. El a fost transportat în stare gravă la spital.
18:20
Liderul blocului politic „Victorie”, Ilan Șor, a avut la sfârșitul săptămânii o întâlnire cu activiștii la Moscova, unde au discutat despre lansarea unei campanii numită „Stop UE”, despre desfășurarea Festivalului Prieteniei între Popoare în Găgăuzia, Taraclia, Bălți, Orhei, și situația politică din țară.
17:40
Scandalul în care este vizată moldoveanca Andreea Bostănică nu mai contenește, după ce în ultima perioadă, bloggerița le-a demonstrat urmăritorilor săi că se scaldă în buchete uriașe de flori și cadouri scumpe. Mai nou, oamenii au fotografiat-o în compania unui bărbat de origine arabă, mai în vârstă decât ea. În spațiul public se speculează că acesta ar fi cel care îi cumpără darurile de lux cu care se afișează constant pe contul ei de TikTok, scrie protv.ro.
17:10
Vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii parlamentare Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, susține că intenția deputaților partidului de guvernământ de a modifica infracțiunea de „Trădare de Patrie”, prevăzută în Codul Penal al Republicii Moldova, reprezintă „o nouă formă de luptă cu oamenii incomozi, care gândesc altfel”. „Înțelegem foarte bine că este încă un atac la pluralismul de opinii și încă un instrument politic în preajma alegerilor prezidențiale și parlamentare”, a precizat deputatul.
16:50
Deputatul PAS Radu Marian s-a enervat rău pe un șofer și pe pasagerul acestuia și chiar i-a denunțat la Poliție. „E insuportabil. M-am adresat organelor de drept, ca aceștia să fie sancționați conform legislației”, a scris parlamentarul, venind și cu un îndemn către cetățeni.
16:40
Departamentul de Stat al SUA impune restricții de viză pentru politicienii responsabili de „subminarea democrației” în Georgia și pentru membrii familiilor acestora, în contextul recentei adoptări a legii „agenților străini”, similară cu una din Rusia. De asemenea, secretarul de stat Antony Blinken a anunțat că lansează o revizuire a relațiilor cu statul din Caucaz, relatează The Kyiv Independent, citat de libertatea.ro.
16:30
Ministrul Energiei, Victor Parlicov și omologul său din România, Sebastian Burduja au interpretat la chitară piesa „Trenulețul”.
16:30
Emilian Crețu a avut parte de o transformare majoră în ultimii ani, scrie SHOK.md. Vezi mai jos cât de mult s-a schimbat actorul din 2019 și până acum.
16:10
Ministrul Energiei, Victor Parlicov și omologul său din România, Sebastian Burduja au interpretat la chitară piesa „Trenulețul”.
16:10
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat vineri că unele ţări europene încearcă să-i intimideze pe judecătorii Curţii Penale Internaţionale din cauza dosarului împotriva liderilor israelieni, relatează Reuters, potrivit Agerpres. El le cere să nu mai intervină şi să respecte instanţa, scrie digi24.ro.
16:00
Ministrul Energiei, Victor Parlicov și omologul său din România, Sebastian Burduja au interpretat la chitară piesa „Trenulețul”.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.