(live/update) Parlamentul, în ședință: Stabilirea datei a alegerilor prezidențiale, adăugată pe agenda deputaților

UNIMEDIA, 16 mai 2024 10:40

Deputații se întrunesc într-o nouă ședință astăzi, 16 mai. Pe ordinea de zi figurează 21 de proiecte, printre care și proiectul de hotărâre privind desfășurarea referendumului republican constituțional.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de UNIMEDIA

Acum 5 minute
17:40
Aleksei Lihacev, directorul Rosatom, a anunțat că s-a ajuns la un acord cu privire la siguranţa centralei nucleare de la Zaporojie, în urma discuţiilor de la Kaliningrad dintre o delegaţie a Rosatom şi cea condusă de directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, scrie digi24.ro.
Acum 30 minute
17:20
Accident la Botanica. Un tânăr de 18 ani a ajuns la spital, după ce motocicleta pe care conducea s-a lovit cu un automobil la o intersecție. Imaginile de la fața locului au fost publicate pe rețele.
Acum o oră
17:10
Scandal la Rîșcani. Primarul orașului acuză socialiștii că au boicotat ședința Consiliului orășenesc de astăzi, blocând astfel adoptarea mai multor proiecte.
16:50
Cotaţiile futures la grâu pe bursa Euronext din Paris au urcat la 267,50 euro pe tonă, cel mai ridicat nivel din ultimul an, din cauza îngrijorărilor legate de livrările din zona Mării Negre, transmite Reuters, citat de ziare.com.
Acum 2 ore
16:40
Autoritățile locale fac un apel către locuitorii și vizitatorii capitalei pentru a fi precauți privind avertizarea meteorologică de Cod Galben pentru instabilitate atmosferică emisă pentru ziua de marți, 28 mai.
16:30
Ministerul Transportului Maritim din Grecia a emis un set de reguli noi care se referă la transportul automobilelor cu combustibil alternativ cu navele maritime. Astfel, șoferii trebuie să se asigure că bateriile mașinilor electrice au un nivel maxim de încărcare de 40%, iar buteliile de gaz - de 50%, scrie libertatea.ro.
16:00
Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și lider al partidului ”Renaștere”, a declarat recent că președintele Maia Sandu reprezintă o amenințare pentru dezvoltarea țării. Într-un interviu acordat jurnalistului Gabriel Călin, Bolea a criticat dur capacitățile de administrare ale președintelui Sandu și a pus sub semnul întrebării existența unui plan strategic pentru viitorul Republicii Moldova.
15:50
Colonelul de poliţie în rezervă, Ghenadie Chiriţa, fost prorector al Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, s-a stins din viață, la doar 54 de ani. Anunțul a fost făcut de reprezentanții instituției de învățământ, care au transmis un mesaj de condoleanțe.
Acum 4 ore
15:30
Irlanda a recunoscut oficial marţi statul Palestina, a anunţat guvernul într-un comunicat, un demers coordonat cu Spania şi Norvegia, transmit agenţiile internaţionale de presă, preluate de digi24.ro.
15:30
Profesorii de la Universitatea de Stat din Moldova riscă să rămână fără salarii pentru luna mai. Se întâmplă după ce Guvernul și-a asumat majorarea salariilor cadrelor didactice din 1 ianuarie curent, însă instituția nu dispune de fondurile pentru a acoperi cheltuielile. Întrebat despre problema creată, premierul Dorin Recean a dat asigurări că soluția necesară va fi găsită.
15:20
„Prestația FC Petrocub în sezonul 2023/2024 a demonstrat încă o dată - fotbalul e despre muncă în echipă și motivare mai mult decât despre altceva. Fără îndoială, fotbalul necesită resurse financiare. Dar finanțele nu pot substitui procesul educațional, munca în echipă și motivarea”, scrie președintele FMF, Leonid Oleinicenco, pe blogul oficial FMF.
15:20
Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează Cod galben de instabilitate atmosferică, valabil pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Acesta intră în vigoare în după amiaza zilei de astăzi, 28 mai 2024.
15:20
Primăria Municipiului Chișinău informează că, mâine, 29 mai, va fi limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală. Măsura este luată de poliție, în contextul vizitei oficiale în Republica Moldova a E.S. dl. Antony J. Blinken, Secretar de Stat al Statelor Unite ale Americii, care va vizita Guvernul și Parlamentul.
15:00
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a întrunit astăzi, 28 mai, în ședință. Pe agendă sunt 15 subiecte.
14:50
Comisia de Evaluare a Procurorilor a publicat programul audierilor din 30-31 mai. Cinci procurori Anticorupție sunt invitați la discuții și toți și-au confirmat prezența.
14:40
Compania Intellect Group a publicat astăzi o nouă cercetare realizată în baza opiniei a 43 de experți din 21 state, care au analizat situația politică din țară și, nemijlocit, evoluția politicienilor autohtoni. Conform ratingului, cei mai activi politicienii ai lunii sunt: Președintele țării, Maia Sandu – 7.6 puncte (+0.5), primarul capitalei, Ion Ceban – 7,0 (-0,5), Igor Dodon, lider al PSRM 5,5 (+0,5), Ilan Șor, lider al Blocului „Victorie” – 5,0 (-1), și Irina Vlah, lider al „Platformei Moldova” – 5,0 (+0,5).
14:40
Companiile mici de colectare a metalelor și-au exprimat opoziția și îngrijorarea față de propunerea instituirii unui monopol pe piața metalelor uzate în favoarea companiei de stat Metalferos. Potrivit unui comunicat, inițiativa ar avea consecințe negative asupra mediului concurențial.
14:30
Guvernul ceh a reacţionat favorabil la apelul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, ca ţările occidentale să permită Ucrainei să folosească armele pe care i le oferă, pentru ca Kievul să poată lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei, relatează dpa, potrivit digi24.ro.
14:20
Sărbătoare în familia lui Ion Ceban. Ilinca, fiica primarului capitalei a împlinit ieri, 27 mai, 12 ani. Cu acest prilej edilul a lăsat un mesaj pe rețele.
14:10
Fostul Procuror General, Valeriu Balaban, a fost achitat în dosarul privind procurarea unui sediu pentru Procuratura Generală la un preț supraevaluat și contractarea lucrărilor de reparație a acestuia fără a urma procedurile legale. Decizia a fost emisă pe 27 mai curent, de judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, „după 7 ani de judecăți și peste 100 de ședințe”. Într-o reacție pe facebook, Balaban a menționat că „anume acest imobil este sediul râvnit de actuala Procuratura Anticorupție, valoarea căruia, în prezent, este înzecită”.
14:00
Cu doar o săptămână înainte de vacanța cea mare, 65 de elevi din Chișinău și Criuleni au concurat pentru premiile și cupele competiției de cross-biatlon, care s-a desfășurat pe stadionul din or. Criuleni. Iar premiul cel mare al evenimentului l-a constituit șansa de a reprezenta Moldova la competițiile de cross-biatlon pentru copii, care se vor desfășura în luna octombrie curent, în Turcia și Grecia.
13:50
Comisia de Evaluare a Procurorilor a publicat programul audierilor din 30-31 mai. Cinci procurori Anticorupție sunt invitați la discuții și toți și-au confirmat prezența. Deși deputata PAS, Olesea Stamate consideră că evaluarea la PA trebuie să înceapă cu șefa instituției, Veronica Dragalin, numele ei nu se regăsește în lista menționată.
Acum 6 ore
13:40
La recentul forum financiar-economic internațional „BRICS 2024”, Irina Lozovan și președintele partidului „Șansa”, Alexei Lungu, au adus în discuție o schimbare importantă în direcția politicii externe a Republicii Moldova. Această schimbare vizează o integrare mai strânsă cu țările membre ale BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), subliniind beneficiile economice și geopolitice potențiale.
13:30
Consiliul Superior al Magistraturii s-a întrunit astăzi, 28 mai, în ședință. Pe agendă sunt 15 subiecte.
13:20
Autoritățile de profil ar trebui să învețe lecția în cazul licitației eșuate de la aeroport și să țină cont de ea atunci când vor decide să anunțe un nou concurs privind înstrăinarea spațiilor comerciale. De această părere este deputatul PAS Olesea Stamate, care consideră că prevederile din caietul de sarcini, stipulate inițial au fost „un pic cam înguste”. În același timp, ea spune că proiectul de lege al colegului său Radu Marian, privind extinderea contractului cu viitorul beneficiar, ar trebui să aibă avizul Guvernului, chiar dacă, aparent nu implică cheltuieli bugetare.
13:10
Dosarul lui Vladislav Gribincea pentru funcția de judecător la CSJ, a fost declarat admisibil de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
13:00
Un bărbat de 50 de ani, acuzat de vătămarea gravă a integrității corporale, care a cauzat decesul unei persoane și mai multe infracțiuni contra patrimoniului, a fost condamnat la închisoare. Potrivit Procuraturii, instanța i-a dictat un termen de 15 ani de detenție.
12:50
Natalia Parasca, președinta partidului „Renaștere”, a lansat un avertisment dur asupra situației locuințelor din Moldova, subliniind că prețul mediu pe metru pătrat de imobil a depășit pragul de 1.300 de euro. Aceasta este o problemă majoră, având în vedere că salariul mediu în țară este de aproximativ 600 de euro, o cifră pe care Parasca o consideră „foarte condițională”.
12:40
Primele concluzii ale anchetei israeliene privind evenimentul de duminică soldat cu numeroase victime în oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza sunt că un atac aerian împotriva comandanţilor Hamas a declanşat un incendiu masiv în tabăra de corturi, în care au murit cel puţin 45 de civili palestinieni, potrivit celui mai recent bilanţ, relatează Reuters. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că atacul aerian a reprezentat „o greșeală tragică”, transmite observatornews.ro.
12:30
„Prestația FC Petrocub în sezonul 2023/2024 a demonstrat încă o dată - fotbalul e despre muncă în echipă și motivare mai mult decât despre altceva. Fără îndoială, fotbalul necesită resurse financiare. Dar finanțele nu pot substitui procesul educațional, munca în echipă și motivarea”, scrie președintele FMF, Leonid Oleinicenco, pe blogul oficial FMF.
12:30
Pe 9 iunie, Parlamentul European își alege noii membri. Cetățenii din toate statele europene vor merge la urne pentru a decide cine le va apăra interesele la Bruxelles. Republica Moldova a ales calea integrării europene, un drum lung care necesită mult efort, însă la capătul căruia românii se vor regăsi într-o Uniune Europeană a păcii, prosperității și a respectului.
12:20
Consiliul Superior al Magistraturii s-a întrunit astăzi, 28 mai, în ședință. Pe agendă sunt 15 subiecte.
12:20
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat noile prețuri la carburanți pentru mâine, 29 mai. Astfel, un litru de benzină va costa cu 3 bani mai puțin decât astăzi, iar prețul motorinei scade cu un ban.
12:00
În aceste clipe, la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), este audiat Vladislav Gribincea. Potrivit judecătorului, descalificarea acestuia din concursul de la CSJ este contrară legii. Se întâmplă, după ce CSM i-a declarat inadmisibil dosarul pentru suplinirea funcțiilor vacante de magistrat la Curtea Supremă de Justiție.
11:50
Guvernul a venit cu mai multe precizări referitor la programul Prima Casă Plus, anunțat de președinta Maia Sandu. Într-o conferință de presă, premierul Dorin Recean a prezentat cele cinci modificări ce vizează programul.
Acum 8 ore
11:40
Comisarul principal Dianu Savciuc, șeful Inspectoratului de Poliție Șoldănești, decedat în urma unor probleme de sănătate, este petrecut astăzi, 28 mai, pe ultimul drum.
11:30
Consiliul Superior al Magistraturii s-a întrunit astăzi, 28 mai, în ședință. Pe agendă sunt 15 subiecte.
11:30
Comisarul principal Dianu Savciuc, șeful Inspectoratului de Poliție Șoldănești, decedat în urma unor probleme de sănătate, este petrecut astăzi, 28 mai, pe ultimul drum.
11:10
Celebra casă din filmul „Home Alone” (Singur Acasă), din Illinois, SUA a fost scoasă la vânzare pentru suma uluitoare de 5,25 milioane de dolari, transmite Sky News, citat de digi24.ro.
11:00
Un accident a avut loc astăzi pe bulevardul Constantin Negruzzi din capitală. Potrivit imaginilor video postate pe rețele, se observă cum un automobil în timp ce se deplasa pe traseu a derapat și s-a izbit violent în mașinile parcate din preajmă.
10:40
Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii Serviciului Vamal, anunță destructurarea unei scheme de transportare prin contrabandă spre România a peste 100.000 de țigări o tonă de narghilea, în valoare de peste 1.000.000 lei.
10:30
Începând cu 1 iulie 2024, toate mașinile noi vândute în Uniunea Europeană vor trebui să fie echipate cu un sistem de asistență inteligentă pentru controlul vitezei (ISA – Intelligent Speed Assistance), scrie playtech.ro.
10:10
Consiliul Superior al Magistraturii s-a întrunit astăzi, 28 mai, în ședință. Pe agendă sunt 15 subiecte.
10:00
Consiliul Superior al Magistraturii s-a întrunit astăzi, 28 mai, în ședință. Pe agendă sunt 15 subiecte.
09:50
Cristiano Ronaldo a marcat de două ori pentru Al Nssr în meciul cu Al-Ittihad, luni seară, scor 4-2, şi a doborât recordul pentru cele mai multe goluri înscrise într-un singur sezon în Saudi Pro League. Portughezul are 35 de goluri în acest sezon în campionat, scrie news.ro.
09:50
Oamenii legii au deconspirat activitatea infracțională a unui grup de persoane suspectate de realizarea substanțelor narcotice. În urma mai multor percheziții, doi bărbați au fost reținuți, iar o femeie este cercetată în libertate.
Acum 12 ore
09:40
La 1 mai 1924, managerul companiei „Morris Motors”, Cecil Kimber, a înregistrat marca comercială – un octogon care încadrează literele MG. Această dată este considerată începutul istoriei mărcii legendare de automobile Morris Garages.
09:20
Un accident a avut loc pe bulevardul Dacia. Potrivit oamenilor legii, un șofer de 30 de ani în timp ce conducea un automobil Hyundai a pierdut controlul volanului și a intrat violent într-un pilon electric de pe marginea carosabilului.
09:10
Pe 28 mai, istoria a înregistrat momente definitorii în domeniile politic, cultural și tehnologic, marcând evoluția societăților umane.
09:10
Lumea devine digitalăTrăim în era digitală și zi de zi observăm cum viața noastră se transformă tot mai mult în online. A devenit obișnuit să lucrăm la distanță, să ne facem cumpărăturile de pe telefon, astfel, inevitabil, în viitor toate procesele vor fi disponibile la un simplu click distanță.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.