Jurnalul Sportiv, 15 Mai

Jurnal TV, 15 mai 2024 20:40

Prezentat de Daniela Ciocanu

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Jurnal TV

Acum 4 ore
22:20
Международный уголовный суд запросил сегодня ордеры на арест премьер-министра Израиля Биньямина Нетаньяху и лидера ХАМАС Яхьи Синвара. Они обвиняются в военных преступлениях и преступлениях против человечности после нападения на Израиль 7 октября 2023 года и последовавшей за ним войной в Газе. Об этом заявил CNN главный прокурор суда Карим Хан.
22:20
Президент Ирана Ибрахим Раиси и министр иностранных дел Исламской республики погибли в воскресенье в результате крушения вертолета. Операция по поиску разбившегося вертолета продолжалась всю ночь. Аятолла Али Хаменеи объявил в понедельник пятидневный национальный траур, сообщает официальное иранское информационное агентство IRNA.
20:50
20:40
Prezentat de Daniela Ciocanu
Acum 6 ore
20:30
Prezentat de Vlada Tomescu
20:20
Proiectul „Albinele sunt prietenii noștri”, ediția a III-a, s-a încheiat astăzi, după aproape trei luni de studiere aprofundată a vieții de stup. În proiect au fost antrenați aproximativ 1500 de elevi din clasele I-IV, din opt instituții. Un bilanț succint al activității a fost făcut tot astăzi, în contextul Zilei naționale a albinei.
20:20
Un târg de oferte educaționale a fost organizat astăzi la Bălți. În cadrul evenimentului, tinerii s-au informat despre studiile pe care pot să le facă la cele 14 facultăți ale Universității „Dunărea de Jos” din Galați. Colegii de la TV Nord au discutat cu unii elevi prezenți la târg, care au spus că astfel de evenimente îi ajută să ia o decizie privind viitorul lor profesional.
20:20
Cu muzică, dans și voie bună! Așa au marcat ieri locuitorii satului Taraclia, raionul Căușeni, Duminica Mironosiţelor. Evenimentul a fost organizat de preot și autoritățile locale în curtea bisericii Arhanghelii Mihail și Gavriil. Sătenii spun că festivalul are drept scop păstrarea și promovarea cântecului pascal pentru tânăra generație. Urmează un reportaj semnat de colegii noștri de la Studio-L.
20:10
În perioada următoare, până în luna iulie inclusiv, tehnica militară din dotarea Armatei Naționale se va deplasa din locurile de dislocare permanentă spre cele temporare.
20:10
Mai multe grădinițe din municipiul Chișinău își vor sista activitatea în vară, în perioade diferite - de la două săptămâni până la o lună. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul ședinței serviciilor Primăriei. Potrivit autorităților, cele mai multe instituții vor fi închise în luna iulie.
Acum 8 ore
18:20
Prezentat de Vasile Luchianu
18:10
Președintele francez Emmanuel Macron a convocat luni o nouă ședință a Consiliului de apărare și securitate pentru a discuta despre violențele din Noua Caledonie. În arhipelag au fost trimiși din Franța o mie de polițiști, care au spart 76 de baricade rutiere ale protestatarilor. Drumul spre aeroport este încă blocat, iar peste trei mii de persoane nu pot ajunge acolo, scrie The Guardian. Protestatarii au incendiat vehicule și clădiri publice.
18:00
Primarul Ion Ceban este acuzat că, în ultimii trei ani, ar fi contractat un șir de credite de la băncile comerciale, fără avizul Consiliului Municipal Chișinău. Vicepreședinții grupului de consilieri PAS din CMC, Sergiu Stoian și Dumitru Ivanov, au depus astăzi un denunț la Procuratura Generală pentru a fi investigate presupusele nereguli. De partea cealaltă, Ion Ceban spune că toate împrumuturile au fost contractate în condiții legale.
18:00
Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, a cerut astăzi mandat de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru liderul Hamas, Yahya Sinwar. Aceștia sunt acuzați de crime de război și crime împotriva umanității după atacurile din 7 octombrie 2023 asupra Israelului și pentru războiul care a urmat în Gaza. Karim Khan a făcut declarații în acest sens într-un interviu pentru CNN.
Acum 12 ore
16:20
Felicia Poștaru s-a născut și a crescut în satul Vadul lui Isac din raionul Cahul. La 15 ani a plecat să facă liceul la București. Mai târziu, și-a pus visele în valiză și a ajuns la Bruxelles. A reușit să-și construiască o carieră în avocatură, iar apoi a intrat în domeniul politic și cel al relațiilor publice. Acum, Felicia candidează pentru alegerile parlamentare locale din Belgia. Cum a ajuns până aici, dar și cum reușește tânăra să-și facă drumul în politica europeană, aflăm din reportajul ce urmează.
16:20
Prezentat de Călin Jucovschi
16:10
Centrul Chișinăului va fi blocat, parțial, în următoarele zile, pentru a facilita deplasarea mai multor delegații străine, care vor participa la un congres internațional. Anunțul a fost făcut astăzi la ședința Primăriei.
16:10
O haită de câini fără stăpân a băgat frica în oamenii care pășesc pe teritoriul căminului studențesc numărul 5 al Universității de Stat din Moldova. Mulți au fost atacați și mușcați, iar această problemă rămâne nerezolvată de ani de zile. Șeful Departamentului social al USM, Victor Gârlea, a sesizat autoritățile municipale în repetate rânduri, dar acestea n-au intervenit pentru a captura maidanezii. În această situație, unii studenți și angajați ai căminului s-au echipat cu dispozitive ce emit ultrasunete pentru a se proteja de câinii agresivi.
16:10
Polițiștii au găsit într-o clădire părăsită din Chișinău o geantă plină cu droguri. Costul stupefiantelor pe piața neagră se ridică la 200 de mii de lei. Au fost reținuți trei suspecți. Urmează detalii și alte știri pe scurt.
16:10
Forțele ucrainene au doborât toate cele 29 de drone Shahed, folosite de către ruși într-un atac nocturn asupra regiunilor Nikolaev, Odesa, Poltava și Lvov. O rachetă balistică Iskander-M a țintit regiunea Harkov. Președintele Volodimir Zelenski afirmă că soldații ucraineni și-au întărit pozițiile în această regiune.
16:10
Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, dar și ministrul de Externe al republicii islamice, au murit duminică într-un accidentul de elicopter. Operațiunile de căutare a elicopterului prăbușit au durat toată noaptea. Abia dimineața au apărut imagini cu epava complet arsă, într-o zonă de munte de la granița cu Azerbaijanul. Ayatollahul Ali Khamenei a declarat luni cinci zile de doliu naţional, relatează agenţia oficială de presă iraniană IRNA.
16:10
În mai multe blocuri din Chișinău au fost instalate puncte termice individuale, care vor fi operaționale în următorul sezon rece. Potrivit șefului Unității consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii, mii de familii vor beneficia de servicii de termoficare mult mai calitative, începând cu această toamnă.
16:10
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a fost dotat cu echipament special pentru detectarea persoanelor care traversează ilegal frontiera de stat. Achizițiile au fost posibile în cadrul unui proiect implementat de Organizația Internațională pentru Migrație, care are drept scop securitatea frontalieră. Acum, identificarea celor care încalcă legea va fi făcută mai operativ, declară ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.
Mai mult de 2 zile în urmă
22:50
Присутствие съемочной группы фильма "Megalopolis" на ступенях Каннского кинофестиваля войдет в историю. Вчера организаторы известного французского фестиваля расстелили красную ковровую дорожку перед 85-летним американским режиссером Фрэнсисом Фордом Копполой, который представил на набережной Круазетт свой новый фильм.
22:40
Сегодня четвероклассники продемонстрировали свои знания в национальном тесте по математике в начальных классах. Некоторые дети долго готовились, даже во время пасхальных каникул, чтобы получить желаемые результаты. Наша съемочная группа отправилась в один из столичных лицеев, чтобы посмотреть, как справились школьники. О том, какие впечатления остались у них от пройденного испытания, смотрите в следующем репортаже.
22:30
Активист Виктор Плешканов, который почти два года провел в заключении в Тирасполе после того как осудил агрессию России против Украины и водрузил украинский флаг, был освобожден из тюрьмы. Так называемый указ о помиловании был подписан вчера главой тираспольской сепаратистской группировки Вадимом Красносельским, сообщает Ассоциация Promo-LEX.
20:50
20:20
Prezentat de Vlada Tomescu
20:20
Selecționerul Ucrainei Serghei Rebrov a anunțat lotul de jucători convocați pentru ultimul stagiu de pregătire de dinainte de Euro din care va face parte și amicalul cu naționala Moldovei. Toate vedele Ucrainei vor fi prezente la Chișinău.
20:10
Sistemul educațional avansează treptat, dar se confruntă cu unele provocări, printre care și digitalizarea surselor educaționale. Pentru a găsi soluții, peste 250 de profesori din mediul universitar și preuniversitar, specialiști și practicieni de pe ambele maluri ale Prutului participă la „Forumul educației”, care se desfășoară la Universitatea de Stat. „Tehnologia a revoluționat toate aspectele vieții, iar educația nu face o excepție”, a declarat rectorul USM, Igor Șarov, în debutul discuțiilor.
20:10
Muzeografii și autorii programelor de sprijinire a patrimoniului cultural au fost premiați astăzi în cadrul unui eveniment festiv. „Este o zi, în care noi, muzeografii, ne ridicăm umerii și capul sus, și zicem că se poate!”, spun cei care s-au ales cu premii. Gala a fost organizată în ajun de Ziua Internațională a Muzeelor, marcată anual pe 18 mai.
20:10
Sute de ucraineni de aici, dar și refugiați din Ucraina, au sărbătorit astăzi Ziua Mondială a Cămășii Ucrainene, numită Vîșivanka. Îmbrăcați în haine tradiționale, aceștia au venit în Scuarul Catedralei, unde au cântat, au dansat și au recitat poezii în limba ucraineană. Chiar dacă sunt la sute de kilometri de casă, evenimentul îi duce cu gândul la Ucraina.
20:00
Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control denunță noi intenții de destabilizare a situației în zona de securitate. Biroul Pentru Politici de Reintegrare transmite într-un comunicat că forțele rusești de „menținere a păcii” intenționează să efectueze verificări ale tehnicii blindate din stânga Nistrului.
19:00
Festivalul tradițiilor românești a fost inaugurat astăzi la Grădina botanică din Chișinău. Zeci de meșteri populari din Bucovina, Banat, Maramureș sau Oltenia au adus multe obiecte de artizanat, la care au lucrat cu sârguință. Oamenii spun că își doresc mult ca lucrările pe care le-au confecționat să fie apreciate și aici. Unele secrete ale meseriei le-a aflat Ana Neamțu.
19:00
Prezentat de Vasile Luchianu
18:50
În perioada 8 aprilie - 16 mai de desfășurare a Recensământului populației, au fost recenzate un milion 128 de mii de locuințe și familii și au fost intervievate un milion 650 de mii de persoane. Datele au fost prezentate astăzi de directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.
18:50
De 30 de ani este profesor de biologie și chimie, iar acum a reușit să-și transforme pasiunea din copilărie într-o afacere prosperă. Vorbim despre Vasile Ababi din satul Plop-Știubei, raionul Căușeni. Totul a început modest, cu o seră mică în curte, unde a plantat primele răsaduri de roșii și ardei, povestește bărbatul mândru de reușita sa. Urmează un reportaj realizat de colegii noștri de la Studio-L.
18:50
Vremea extremă face ravagii în Italia. În timp ce oraşele din sud se topesc la 35 de grade, în nord, ploile de cod roşu au măturat totul în cale. Au fost închise drumuri, magazine şi şcoli, iar sute de oameni au fost evacuaţi. În Milano, precipitațiile nu au fost niciodată atât de intense în ultimii 170 de ani, scrie Rai News.
18:50
Washingtonul nu este de acord ca preşedintele chinez Xi Jinping să „joace pe două terenuri”, adică să consolideze legăturile Chinei și cu Occidentul, şi cu Rusia, a transmis joi diplomaţia americană. Potrivit Departamentului de Stat, deşi nu furnizează arme Rusiei, China susţine indirect industria de apărare a acesteia prin vânzarea de diferite piese şi echipamente, inclusiv componente de microelectronică, transmite AFP.
18:50
Prezenţa echipei filmului „Megalopolis” pe treptele de la Cannes va rămâne în istorie. Organizatorii celebrului festival francez au întins covorul roşu ieri, în faţa regizorului american Francis Ford Coppola, în vârstă de 85 de ani, care a prezentat pe Croazetă noul său film. Unii experți îl consideră ca fiind ultima sa capodoperă, informează AFP.
18:40
Procurorii Anticorupție au cerut astăzi recuzarea judecătorului Gheorghe Balan în procedura căruia se află cauza penală de învinuire a fostului deputat PD Vladimir Andronachi și omului său de încredere, Anatolie Blonschi. Acuzatorii refuză deocamdată să dezvăluie motivele acestui demers, dar anterior membrul CSM Ion Guzun a sesizat Inspecția judiciară după apariția în presă a unui material, în care Balan spunea că este intimidat de actuala putere în examinarea cazului Andronachi. Guzun spunea atunci că magistratul încearcă să atribuie dosarului un caracter politic. Gheorghe Balan a refuzat să comenteze situația.
18:40
Elevii claselor a IV-a și-au demonstrat astăzi cunoștințele la proba matematică în cadrul testării naționale în învățământul primar. Unii copii s-au pregătit mult timp, chiar și în timpul vacanței de Paști, pentru a obține rezultate pe măsură. Echipa noastră a mers la un liceu din capitală pentru a vedea cum s-au descurcat elevii. Cu ce impresii au ieșit de la testare, vedeți în reportajul ce urmează.
16:20
Prezentat de Călin Jucovschi
16:10
Activistul Victor Pleșcanov, ținut în detenție ilegală la Tiraspol timp de aproape doi ani după ce a condamnat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și a arborat drapelul ucrainean, a fost eliberat. Așa-numitul decret de grațiere a fost semnat ieri de șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, transmite Asociația Promo-LEX.
16:10
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a cerut astăzi, la Tiraspol, eliberarea necondiționată a tuturor cetățenilor moldoveni, deținuți ilegal în stânga Nistrului. De asemenea, oficialul a pus în discuție problema fermierilor cu terenuri agricole după traseul Râbnița - Tiraspol, dar a menționat și problemele școlilor cu predare în limba română din regiunea separatistă. Subiectele au fost dezbătute în cadrul celei de-a doua rundă de negocieri în formatul 1+1. Serebrian s-a întâlnit cu reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev.
16:10
Acuzațiile șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, împotriva fostului membru al Comisiei Vetting, Tatiana Răducanu, nu au temei. Este opinia președintelui Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă. Acesta a menționat aseară, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, că după mai multe verificări s-a constatat că Răducanu a votat pentru ridicarea imunității juristului Aureliu Colenco. Mai mult, Chirtoacă afirmă că Dragalin ar fi încălcat legea atunci când a inițiat respectivul proces penal. Șefa Procuraturii Anticorupție nu a fost de găsit la telefon pentru o reacție.
16:10
Natalia Reaboi este mama a doi copii, unul dintre care a fost diagnosticat cu amiotrofie musculară spinală. Femeia a demonstrat că este capabilă să meargă până la capătul lumii luptând pentru fiul ei
16 mai 2024
22:20
Судебное заседание по делу бывшего президента Игоря Додона, который находится под следствием по обвинению в коррупции и получении незаконного финансирования для Партии социалистов от организованной преступной группы, было отложено. Два свидетеля обвинения должны были быть заслушаны сегодня, но не смогли прийти в суд. Не явился и Игорь Додон, подАвший ходатайство о рассмотрении дела в его отсутствие. Однако суд постановил, что экс-президент должен явиться на слушания, хотя они и были отложены.
22:20
После вступления в должность некоторые мэры назначают своих родственников директорами местных учреждений. Они становятся директорами детских садов или библиотек. Это широко распространенное явление в Молдове, говорит глава Национального органа по неподкупности Лилиан Кишка, который отчитался в парламенте о работе НОН за прошлый год.
22:20
Более 150 производителей и дистрибьюторов продуктов питания представлены с сегодняшнего дня и до воскресенья, 19 мая, на выставке "Regatul gustului". Чтобы привлечь как можно больше людей, организаторы превратили выставочную площадку в настоящий городок. Наша съемочная группа пообщалась с первыми посетителями.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.