Mesajul lui Dorin Recean, după împușcarea premierului slovac Robert Fico: „Violența politică nu ar trebui să aibă loc în societățile noastre”

Radio Chisinau, 15 mai 2024 18:40

Premierul Republicii Moldova Dorin Recean a transmis un mesaj pe rețeaua X, după vestea că omologul lui slovac Robert Fico a fost împușcat.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 4 ore
22:10
În amintirea marelui muzician britanic.
21:05
Hotelierii de pe litoralul din Bulgaria măresc salariile angajaților cu cel puțin 20% pentru a face față lipsei de personal, a explicat ministrul Turismului, Evtim Miloșev, pentru radioul public bulgara, scrie Novinite.
20:45
Peste 400 de alergători au participat la cursa EU4Cahul Marathon: Aleargă pentru TINEri. Noutatea competiției a fost distanța de alergare de 2 km, adițional distanțelor de 5 și 10 km. Maratonul a fost organizat în cadrul unui program finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, cu ocazia Zilei Europei 2024. Reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, a declarat că maratonul nu este o simplă cursă, dar reprezintă o platformă puternică de sensibilizare și de susținere a drepturilor copilului și a implicării tinerilor, transmite IPN.
Acum 6 ore
20:25
Două cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în municipiul Chișinău pe parcursul săptămânii trecute. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială din capitală, Vladimir Bolocan, la ședința operativă a serviciilor municipale, informează MOLDPRES.
20:05
Decizia procurorul-șef al Curții Penale Internaționale de a solicita mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu și pentru trei lideri Hamas a generat reacții dure de condamnare de ambele părți, relatează The Guardian și Reuters.
19:45
Basarabenii au fost deportați de puterea sovietică pentru că erau români și pentru a șterge orice legătură cu tradițiile și cultura românească, a afirmat, luni, ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, la Senat, la vernisajul expoziției foto-documentare "Copilăria în Gulag".
19:25
De Ziua Internațională a Copilului, la Grădina Zoologică va avea loc Ziua Ușilor Deschise. Intrarea pentru copii de toate vârstele va fi gratuită. Despre aceasta a anunțat edilul capitalei, Ion Ceban, la o ședință a Primăriei Chișinău, subliniind investițiile municipalității în reabilitarea și modernizarea Grădinii Zoologice, transmite IPN.
19:05
Serviciul Fiscal de Stat informează că, începând cu data de 27 mai 2024, avizul de însoțire a mărfii și foaia de parcurs vor fi excluse din categoria formularelor tipizate de documente primare cu regim special, urmare a aprobării Hotărârii Guvernului nr. 229/2024, publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 118-121 din 27 martie 2024, arată un comunicat al SFS,
18:45
În mediul online circulă diverse scheme și escrocherii, inclusiv prin utilizare însemnelor unor instituții de stat. Oamenii cad pradă unor astfel de anunțuri false, lăsându-și datele personale, inclusiv datele cardurilor bancare. Experții de la portalul stopfals.md îndeamnă populația să fie atentă și subliniază că autoritățile ar trebui să aibă o abordare mai activă pentru a preveni asemenea situații, transmite Radio Chișinău.
Acum 8 ore
18:25
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, va întreprinde o vizită de lucru la Paris, Franța
18:10
Luna lui Florar intră pe ultima sută de metri cu temperaturi ridicate, vreme variabilă, pe alocuri cu cer noros și izolat cu ploi de scurtă durată, transmite MOLDPRES.
17:50
În premieră de la secesiune, o televiziune din regiunea transnistreană controlată de administrația de la Tiraspol a subtitrat o emisiune în limba română cu grafie latină, deși regimul din stânga Nistrului recunoaște doar „limba moldovenească” scrisă cu grafie chirilică.
17:35
Ministerul Apărării informează că în perioada mai-iulie, curent, tehnica militară din dotarea unor unități ale Armatei Naționale se va deplasa din locurile de dislocare permanentă spre cele temporare.
17:15
Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a aprobat Hotărârea privind aprobarea formei și conținutului unor formulare tipizate aferente asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse de vehicule și instrucțiunilor privind completarea acestora.
17:00
Peste o sută de instituții de educație preșcolară din orașul Chișinău și suburbiile capitalei își vor sista temporar activitatea pentru o perioadă de la două săptămâni până la o lună. Anunțul a fost făcut de șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi, care a precizat că cele mai multe dintre ele se închide în luna iulie, decizia fiind motivată de frecvența scăzută a copiilor. Copiii care nu vor merge în vacanță vor putea frecventa grădinițele din vecinătate, transmite IPN.
16:40
În anul 2023, Republica Moldova a exportat 1715 tone de miere. Principalele piețe de desfacere au fost cele din Europa și Asia. Cifrele au fost prezentate astăzi de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în contextul marcării Zilei Naționale a Albinei, transmite MOLDPRES.
Acum 12 ore
16:25
Ministerul Energiei a desfășurat procedura de selecție a membrului reprezentant al societății civile și membrului supleant în cadrul Comisiei de licitații pentru oferirea statutului de producător eligibil mare, desfășurate în conformitate cu Regulamentul privind desfășurarea licitațiilor pentru oferirea statutului de producător eligibil mare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 690/2018.
16:00
Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat astăzi rezultatele preliminare ale alegerilor locale noi și parțiale care s-au desfășurat ieri în nouă localități din țară, informează MOLDPRES.
15:45
Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru liderul militar al Hamas, Yahya Sinwar, și pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pentru acuzații de crime de război și crime împotriva umanității comise în timpul atacurilor Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și în războiul ulterior din Gaza, a declarat procurorul șef al curții, Karim Khan, într-un interviu pentru CNN.
15:25
Reprezentanții Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliu municipal Chișinău au depus astăzi un denunț la Procuratura Generală cu privire la creditele accesate de către Primăria capitalei. Vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC, Dumitru Ivanov, a declarat într-un briefing că primarul Ion Ceban a îndatorat orașul cu 1,5 miliarde de lei, peste 700 de milioane de lei fiind luate în credit fără o decizie a CMC, transmite Radio Chișinău.
15:10
Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a vizitat satul Petrunea din raionul Glodeni, localitate căreia România i-a oferit sprijin în valoare de peste 3 milioane de lei moldovenești.
14:55
Liderii unor partide din opoziției s-au reunit pentru a discuta promovarea unui candidat la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Inițiativa ar putea fi o mișcare în spatele căreia ar sta Federația Rusă, pentru a împiedica parcursul european al R. Moldova, a comentat analistul Ion Tăbârță la emisiunea Ora de Vârf de la Radio Chișinău.
14:50
Primăria Municipiului Chișinău informează că în zilele de 21-24 mai 2024, va fi limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală.
14:15
La doar câteva săptămâni de la începerea lucrărilor de reparare a încăperilor din subsoluri, în mai multe blocuri locative din capitală a început instalarea punctelor termice individuale. Echipamentele de ultimă generație vor fi puse în funcțiune, începând cu următorul sezon rece, informează Ministerul Energiei.
14:00
Singurul drum pentru Ucraina și Rep. Moldova este Uniunea Europeană, este de părere deputatul ucrainean Mykhailo Radutskyi, care s-a aflat la sfârșitul săptămânii trecute la Chișinău, împreună cu mai mulți parlamentari din Rada Supremă de la Kiev.  Într-un interviu pentru Radio Chișinău, oficialul avertizează că, dacă forțele ucrainene nu vor reuși să oprească Rusia agresoare, următoarea țintă va fi Rep. Moldova, Țările Baltice sau România. 
13:35
13:20
Începând de astăzi și până la finele lunii mai pe teritoriul Republicii Moldova se vor desfășura exerciții de mobilizare cu rezerviștii Forțelor Armate, anunță Ministerul Apărării.
13:00
Fondatorii posturilor „Gold TV”,  „MBC”  și „Drive FM” au fost sancționați cu 65 000 de lei pentru întreruperea nemotivată a activității pentru o perioadă mai mare de 10 zile, în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Audiovizualului. În același timp, furnizorul postului „Cotidianul TV-CTV”, a fost amendat cu 5 000 de lei, pentru neprezentarea înregistrărilor programelor, transmite un comunicat al Consiliului Audiovizualului.
12:45
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de 21 mai.
12:25
Ziua Europei a fost marcată duminică, 19 mai, în municipiul Bălți, după ce activitățile organizate la Chișinău pe 9 mai cu aceeași ocazie s-au bucurat de o prezență masivă din partea locuitorilor și oaspeților capitalei.
12:10
Aproape 500 de persoane au trecut pragul Băncii Naționale a Moldovei, in seara zilei de 18 mai, pentru a descoperi arta și istoricul monetar al Republicii Moldova, transmite BNM.
11:50
În perioada ce urmează, elevii din școli, vor fi informați, în cadrul campaniei de cunoaștere și promovare a numărului de urgență 112, despre situațiile când pot apela numărul unic de urgență 112, ce trebuie să spună operatorului 112 și cum să recunoască o urgență, anunță un comunicat al Serviciului 112.
Acum 24 ore
11:30
Londra a permis Kievului să lovească ținte din peninsula Crimeea cu arme britanice, după cum a declarat secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps. Mai mult, acesta a cerut Germaniei și altor aliați ai Ucrainei să permită Kievului să lovească ținte din Crimeea cu armamentul furnizat de Occident.
11:15
În perioada 14 – 19 mai 2024, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 655,7 milioane de lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control pentru perioada de referință în mărime de 112,9 %, iar de la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 13,3 miliarde lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control la 113,5%.
11:00
Echipa Radio Chișinău a fost prezentă cun un stand în echipa României, aflată ieri, 19 mai, la Bălți, unde a fost sărbătorită Ziua Europei 2024. Radio România Chișinău se aude la Bălți din 1 iunie 2023, pe frecvența 98,8 MHz.
10:40
Primăria Municipiului Chișinău informează că pe 20 mai 2024, în intervalul orelor: 10:00 –16:00, va fi sistat temporar traficul rutier pe un tronson din str. M. Sadoveanu, între str. Ig. Vieru și str. Prof. Ion Dumeniuk, în legătură cu desfășurarea acțiunilor de filmare pentru realizarea unui proiect cinematografic.
10:25
În primul trimestru al acestui an exporturile de mărfuri din Republica Moldova au însumat 921,8 milioane dolari, ceea cu e 14% mai puțin comparativ cu cea înregistrată în perioada corespunzătoare din anul 2023, scrie Mold-Street.
10:05
Opoziția, adunată la aceeași masă pentru a hotărî dacă va avea un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte, titrează Ziarul de Gardă. Partidele de opoziție ar putea avea un candidat comun la alegerile prezidențiale din toamnă. Una dintre întâlnirile dintre liderii politici în cadrul căreia a fost discutat subiectul a avut loc săptămâna trecută, urmând ca în următoarea perioadă să fie luată decizia, potrivit fostului președinte Igor Dodon, informează Radio Chișinău.
09:50
În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 61 654 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de ieșire din Republica Moldova – 31 905 traversări persoane.
09:35
Celebra interpretă italiană Laura Pausini la 50 de ani
09:30
Moneda unică europeană începe săptămâna cu o ieftinire de zece bani și are o cotație oficială de 19 lei și 22 de bani, transmite Moldpres.
09:15
Vladislav Ursu a obținut cota de participare la Olimpiada de Vară de la Paris, după ce s-a calificat în finala turneului preolimpic de la Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, la proba individual, informează Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova.
08:55
Echipa Republicii Moldova a fost premiată în cadrul Concursului Internațional de Științe și Inginerie Regeneron ISEF, desfășurat în Los Angeles, California, Statele Unite ale Americii, în perioada 11-17 mai 2024. Astfel, locul 4, în valoare de 500$, la categoria Științe Biomedicale și de Sănătate, a fost obținut de către Felicia Iordachi, elevă la Liceul Teoretic „Orizont” din mun. Chișinău, relatează Ministerul Educației și Cercetării.
08:40
„Puși împreună, factorii menționați mai sus pot avea un efect imprevizibil asupra rezultatelor alegerilor prezidențiale. Respectiv, pentru guvernarea PAS este important, cel puțin, să obțină confirmarea ireversibilității vectorul integrării europene pentru viitorul Republicii Moldova. În acest sens, a fost lansată inițiativa modificării prin referendum a Constituției, după cum au procedat Georgia, în 2017, și Ucraina, în 2019. În condiții de război în regiune, având în vedere ambițiile expansioniste ale regimului putinist, acest demers este justificat. Problema e că el polarizează până la limită atitudinile clasei politice și a segmentelor sociale...”, relatează Victor Pelin pentru IPN. 
08:20
​Un elicopter în care se aflau președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și ministrul iranian de Externe s-a prăbușit duminică în timp ce traversa o zonă muntoasă, în condiții de ceață densă, a declarat un oficial iranian pentru Reuters. Inițial, televiziunea de stat iraniană anunța că aparatul de zbor a aterizat forțat, însă informațiile ulterioare, transmise de presa internațională, au indicat că elicoperul s-a prăbușit. Echipele de intervenție au ajuns la fața locului, misiunea lor fiind îngreunată de condițiile meteo dificile din zonă. Agenția de stat Mehr și vicepreședintele iranian Mohsen Mansouri au confirmat decesul tuturor pasagerilor aflați la bordul aeronavei, transmite HotNews.ro.
Ieri
19:00
Un elicopter care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi „a aterizat forțat” duminică, informează presa iraniană preluată de Reuters, scrie Digi24.
17:30
Cheaguri de sânge care au cauzat moartea în urma vaccinării cu anticovid cu vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) și AstraZeneca au fost cauzate de o reacție autoimună la care sunt predispuse anumite persoane, o descoperire care urmează să modeleze dezvoltarea unor vaccinuri viitoare, relatează Bloomberg, transmite News.ro.
17:00
Pe cel puțin patru pagini de Facebook - „Sportlandia MD”, „Sportlandia MD”, „MD Sportlandia” și „MD Sportlandia” - create în ultimele zile, au apărut anunțuri care propun spre vânzare încălțăminte „Nike” la prețul de 38 de lei.
16:30
Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat duminică că este foarte îngrijorat de recenta întărire a relațiilor diplomatice dintre președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin, declarând că aceasta reprezintă o amenințare la adresa democrației, transmite Reuters, scrie Digi24.
16:00
Fundația Europeană pentru Cultură, Culture Action Europe și Europa Nostra au emis o scrisoare deschisă prin care îndeamnă grupurile politice europene să adopte cultura ca subiect cheie în cadrul viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European, transmite Euronews, scrie G4Media.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.