Prima Casă PLUS: Mai multe persoane ar putea beneficia de credite garantate de stat, anunță Maia Sandu

Moldova1, 15 mai 2024 09:50

Mai multe categorii de persoane ar putea accesa credite ipotecare garantate de stat. Președinta Maia Sandu anunță că a solicitat Guvernului să extindă Programul Prima Casă. Totodată, șefa statului a venit și cu un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 30 minute
14:50
Republica Moldova ar putea obține pe cale diplomatică garanții de securitate din partea mai multor țări membre NATO, care să acționeze în nume propriu pentru a ajuta țara noastră să facă față unei eventuale invazii ruse. Opinia aparține analistului politic al Fundației Jamestown, Vladimir Socor. În emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1, expertul a explicat că autoritățile trebuie să înceapă discuțiile cu partenerii pentru a demara procesul, pentru că nu este exclus scenariul în care armata rusă să forțeze accesul în direcția regiunii Odesa și să ajungă aproape de regiunea transnistreană.
14:50
Șeful misiunii civile de securitate a Uniunii Europene, Cosmin Dinescu, a declarat, într-un interviu pentru Moldova 1, că operațiunile hibride s-au intensificat. Scopul este zădărnicirea cursului pro-european și a referendumului privind aderarea. Potrivit diplomatului român, metodele sunt: dezinformarea, narațiunile false, finanțarea ilegală.
Acum o oră
15:00
Ministerul Apărării al Republicii Moldova infirmă că ar expedia scrisori cu ordine de chemare care pretind a fi emise de către Centrul Militar Teritorial (CMT) Bălți. Într-un comentariu pentru „Teleradio-Moldova” ofițera de presă a instituției, Axenia Viniciuc, susține că numărul acestor cazuri a crescut în ultima perioadă, iar cetățenii sunt îndemnați să verifice cu atenție orice corespondență primită și să contacteze persoanele responsabile de la CMT.
Acum 2 ore
12:40
Hotărârile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind retragerea licențelor pentru nerespectarea cerințelor în activitatea de transport al gazelor naturale și asigurarea cu stocuri de securitate de gaze naturale nu vor putea fi suspendate. O inițiativă legislativă propusă de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate a fost aprobată de Parlament.
Acum 4 ore
11:00
Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Parlament a înregistrat Declarația privind condamnarea politicii de genocid a Federației Ruse îndreptată împotriva Ucrainei. Aceasta face referire la strămutarea forțată și deportarea copiilor ucraineni pe teritoriile temporar ocupate și pe teritoriul Rusiei. Vicepreședinta Parlamentului și președinta comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, a declarat că astăzi această declarație va fi adoptată în plenul Legislativului.
10:40
Din cele 85 de milioane de dolari oferite de SUA se va construi un sistem grandios pentru stocarea energiei electrice în baterii (BESS) și echipament suplimentar pentru îmbunătățirea fiabilității rețelelor electrice, controlul fluctuațiilor din sistem și gestiunea eficientă a rezervelor de energie. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat pentru MESAGER că, astfel, va crește reziliența și capacitatea sistemului energetic al Republicii Moldova, care este parte a procesului de integrare în piața energetică și va permite conectarea la sistemul electroenergetic european, inclusiv să facem piață comună cu cea din Uniunea Europeană într-un an sau doi.
Acum 6 ore
09:50
În urma ploii torențiale din seara zilei de miercuri, pe teritoriul municipiului Chișinău au fost înregistrate cazuri de arbori rupți, crengi căzute la pământ și străzi inundate. Cea mai mare cantitate de precipitații s-a înregistrat în sectorul Buiucani.
09:10
Candidații la șefia Procuraturii Generale sunt așteptați la Consiliul Superior al Procurorilor pentru a trece proba interviului. Cei trei candidați, Ion Munteanu, Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei urmează să prezinte planul de dezvoltare a Procuraturii Generale.
09:00
Echipa națională de fotbal a Țărilor de Jos este în plină pregătire pentru cel mai important turneu de fotbal din acest an, Campionatul European. Selecționerul Ronald Koeman a dezvăluit lista finală pentru EURO 2024, iar surprizele nu lipsesc.
08:50
Aproape 58% dintre cetățenii Republicii Moldova ar sprijini aderarea țării la Uniunea Europeană, dacă ar avea loc un referendum, conform celui mai recent sondaj prezentat pe 29 mai de iData. Rezultatele indică o creștere de aproximativ 3% în comparație cu sondajul CBS-Axa din martie. Între timp, președinta Maia Sandu, principalul susținător al integrării europene, deși rămâne printre favoriții cursei prezidențiale, pierde din încrederea cetățenilor. Numărul celor care au afirmat că ar vota-o pentru un nou mandat a scăzut cu aproape 10% în ultimele trei luni.
Acum 8 ore
07:40
Olympiakos Pireu este noua câștigătoare a Ligii Conferințelor, a treia ca prestigiu competiție inter-cluburi din fotbalul european. Formația elenă a cucerit trofeul după ce, în finala de la Atena, a învins formația italiană Fiorentina cu 1-0 după 120 de minute de joc.
Acum 24 ore
23:50
Guvernul ungar a semnat un acord cu Belarus pentru a sprijini construcția celei de-a doua centrale nucleare a Ungariei. Potrivit ministrului de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, centrala nucleară maghiară Paks-2 este în construcție de către compania rusă Rosatom din 2014. Compania rusă construiește două reactoare cu o capacitate de 1,2 GW fiecare la Paks-2, în centrul Ungariei, notează NewsUkraine.rbc.
23:40
Transformarea digitală la nivel guvernamental în proporție de 100 de procente, față de cota de 60 la sută de servicii publice disponibile care sunt acum, va avea loc prin aplicația integrată a serviciilor publice digitale denumită EVO, lansată și testată în cadrul Summitului „Moldova Digital” din 6-8 iunie. Viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a declarat pentru Moldova 1 că edificarea unui stat sută la sută digital este ambiția Guvernului, iar toate serviciile pentru cetățeni și antreprenori vor fi accesibile în format digital, pentru că este mai eficient, rapid, econom, reduce birocrația și riscul corupției.
23:20
Ucraina poate ataca ținte din interiorul Rusiei folosind armele primite din Finlanda, a anunțat ministrul de Externe filandez, Elina Valtonen, potrivit DW. Potrivit ei, Ucraina poartă un război defensiv și, prin urmare, are dreptul de a lovi ținte militare situate pe teritoriul Rusiei dacă este necesar pentru autoapărare. Valtonen a spus că Helsinki nu a stabilit nicio restricție specifică privind utilizarea ajutorului oferit de Finlanda. Cu toate acestea, guvernul filandez se așteaptă ca Ucraina să folosească aceste arme în conformitate cu dreptul internațional, a adăugat ea.
22:30
Un pachet cu muniții ar fi fost găsit în iazul din parcul „La Izvor”, din municipiul Chișinău. Poliția a fost sesizată în jurul orei 10:50, a declarat pentru „Teleradio-Moldova” Natalia Stati, ofițer IP Chișinău. Potrivit sursei citate, zona a fost încercuită, iar toate serviciile specializate se află la fața locului.
22:20
Ministerul Apărării anunță noi exerciții de pregătire a rezerviștilor Forțelor Armate. Pe data de 30 mai, aceștia vor executa trageri de luptă pe timp de zi și de noapte din armamentul de infanterie și artilerie.
22:00
Polonia a arestat mai multe persoane suspectate că au incendiat clădiri în regiuni din toată țara, acte teroriste care ar fi fost comise în sprijinul regimului de la Kremlin. Serviciile de securitate de la Varșovia a anunțat, miercuri, arestarea a trei suspecți, notează Digi24.RO.
21:40
Fermierii care au fost afectați de precipitațiile recente, care au avut efecte variate în diferite regiuni ale țării, sunt îndemnați să contacteze autoritățile publice locale. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, acest lucru va ajuta autoritățile să aibă o evaluare exactă a pagubelor și să intervină cu măsuri de suport.
21:20
Un nou proiect, în valoare de 85 de milioane de dolari, a fost lansat astăzi cu ajutorul SUA, parte a unui pachet de 300 de milioane de dolari promis în 2023. Este vorba de o investiție ce va spori securitatea energetică a Republicii Moldova în cazul apariției unor probleme de rețea, a precizat premierul Dorin Recean. În cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat american, Antony Blinken, prim-ministrul a subliniat importanța relațiilor bilateratele moldo-americane în diverse domenii, inclusiv în sectorul energetic.
21:10
Un nou proiect, în valoare de 85 de milioane de dolari, a fost lansat astăzi cu ajutorul SUA, parte a unui pachet de 300 de milioane de dolari promis în 2023. Este vorba de o investiție ce va spori securitatea energetică a Republicii Moldova în cazul apariției unor probleme de rețea, a precizat premierul Dorin Recean. În cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat american, Antony Blinken, prim-ministrul a subliniat importanța relațiilor bilateratele moldo-americane în diverse domenii, inclusiv sectorul energetic.
21:10
Opt cărți dedicate vieții și operei lui Grigore Vieru, apărute recent, dar și un volum de versuri traduse în limba ucraineană, au fost prezentate în cadrul celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie, dedicat marelui poet și care a debutat la Chișinău. Evenimentul continuă astăzi la Sângerei și va culmina la Iași, România. Postul public de televiziune Moldova 1 este partenerul media al festivalului, conceput ca un duplex cultural România-Republica Moldova. Acesta reprezintă și o recunoaștere a valorii operei poetului național.
21:00
Ploaia din această seară a făcut ravagii în mai multe sectoare din municipiul Chișinău. Pe mai multe străzi se circulă cu dificultate, iar pasajele subterane au fost inundate. În context, Primăria Municipiului Chișinău informează că toate serviciile municipale de profil sunt în teren pentru înlăturarea consecințelor ploii torențiale, în contextul avertizării meteorologice Cod Galben.
20:40
Ucraina face un nou apel către aliați și așteaptă să primească primele avioane F-16 deja în această vară. Potrivit Kievului, sistemele moderne de apărare aeriană și avioanele occidentale le vor permite să oprească teroarea rusă. Între timp, trupele ruse continuă să bombardeze Harkovul, dar și alte orașe ucrainene cu bombe aeriene ghidate și cu drone Shahed. Sunt atacate constant ținte civile și infrastructura critică. Șapte persoane, printre care un copil de patru ani, au fost rănite în bombardamentele rusești din regiunea Donețk.
20:00
Președintele Georgiei propune organizarea unui referendum cu privire la așa-numita lege privind agenții străini. Asta după ce Parlamentul de la Tbilisi a trecut peste dreptul de veto a șefului statului și a adoptat definitiv controversatul document. Salome Zurabishvili i-a criticat pe parlamentari și a propus colectarea semnăturilor pentru organizarea plebiscitului.
19:50
Uniunea Europeană (UE) este cea mai bună opțiune din punct de vedere socio-economic pentru dezvoltarea țării noastre, unde există un potențial de dezvoltare, o uniune a valorilor, a regulilor și a statului de drept, susține experta în economie politică și relații internaționale de la WatchDog. Prezentă în studioul Moldova 1, ea a declarat că misiunea discursului public trebuie să explice beneficiile integrării în UE și să mobilizeze cetățenii pentru o prezență masivă la referendum.
19:10
Republica Moldova se află într-un război asimetric, susține ministrul Apărării. Pe de o parte, rezistența ucraineană a eliminat amenințarea militară directă, pe de altă parte Rusia încearcă să destabilizeze Chișinăul prin imixtiune în alegeri, a declarat Anatolie Nosatîi la Forumul de Securitate Schuman de la Bruxelles. Soluția ar fi o abordare colectivă a problemelor de securitate, pentru că în lumea de azi interdependențele se transformă în armă.
18:30
Secretarul de stat american, Antony Blinken, aflat într-o vizită la Chișinău, a anunțat că negocierile pentru noul sediu al Ambasadei SUA în Republica Moldova se vor încheia curând. Noua ambasadă va simboliza aprofundarea relațiilor moldo-americane, potrivit oficialului american. Blinken a subliniat, de asemenea, că în ultimii doi ani, țara noastră a realizat progrese semnificative în diverse domenii, ceea ce va asigura un viitor solid în drumul european.
17:50
Guvernul ungar a semnat un acord cu Belarus pentru a sprijini construcția celei de-a doua centrale nucleare a Ungariei. Potrivit ministrului de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, centrala nucleară maghiară Paks-2 este în construcție de către compania rusă Rosatom din 2014. Compania rusă construiește două reactoare cu o capacitate de 1,2 GW fiecare la Paks-2, în centrul Ungariei, notează NewsUkraine.rbc.
17:50
Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii (SUA) și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susțin o conferință de presă comună, după o întrevedere bilaterală la Președinție. Oficialul american urmează să anunțe, la Chișinău, despre un nou pachet de asistență americană pentru Republica Moldova, destinat obținerii independenței energetice, conform unui anunț recent al Departamentului de Stat al SUA. Conferința de presă poate fi urmărită, în direct, pe postul public de televiziune, Moldova 1.
16:50
Camerele agricole care urmează a fi create în țara noastră vor asigura protejarea intereselor agricultorilor și un acces mai larg la subvenții din partea statului, dar și la fondurile de preaderare la Uniunea Europeană. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, spune că prin constituirea acestor comunități profesionale, agricultura va deveni una înalt tehnologizată, profitabilă și performantă.
16:40
Cel puțin 23 de persoane au murit, în timp ce alte aproximativ 500 de mii de persoane din șapte state au rămas fără curent electric din cauza furtunilor și tornadelor, în Statele Unite ale Americii (SUA). Printre victime sunt și copii.
16:40
Aproape 58% dintre cetățenii Republicii Moldova ar sprijini aderarea țării la Uniunea Europeană, dacă ar avea loc un referendum, conform celui mai recent sondaj prezentat pe 29 mai de iData. Rezultatele indică o creștere de aproximativ 3% în comparație cu sondajul CBS-Axa din martie. Între timp, președinta Maia Sandu, principalul susținător al integrării europene, deși rămâne printre favoriții cursei prezidențiale, pierde din încrederea cetățenilor. Numărul celor care au afirmat că ar vota-o pentru un nou mandat a scăzut cu aproape 10% în ultimele trei luni.
16:20
Uniunea Europeană (UE) este cea mai bună opțiune din punct de vedere socio-economic pentru dezvoltarea țării noastre, unde există un potențial de dezvoltare, o uniune a valorilor, a regulilor și a statului de drept, susține experta în economie politică și relații internaționale de la WatchDog. Prezentă în studioul Moldova 1, ea a explicat că misiunea discursului public trebuie să explice beneficiile integrării în UE și să mobilizeze cetățenii pentru o prezență masivă la referendum.
16:20
În cadrul Academiei Militare a Forțelor Armate (AMFA) „Alexandru cel Bun” va fi creat un Colegiu Militar. Potrivit Ministerului Apărării, aici își vor face studiile fete și băieți care au absolvit ciclul gimnazial. Pe parcursul studiilor, elevii vor fi asigurați cu echipament, cazare, hrană și bursă din bugetul de stat. Totodată, aceștia vor beneficia de un loc de muncă garantat în una din unitățile militare ale Armatei Naționale.
16:00
Hans-Dieter Flick a fost prezentat oficial de clubul catalan printr-un clip video, în care Flick a salutat suporterii formației blau-grana. Tehnicianul german a semnat un contract valabil pentru 2 ani cu FC Barcelona.
15:10
Robert Lewandowski se pregătește să joace la a patra ediție a Campionatului European de fotbal. Starul echipei FC Barcelona a fost inclus în lotul lărgit al echipei naționale a Poloniei pentru EURO 2024, turneu care va fi transmis în direct și în exclusivitate de postul public de televiziune Moldova 1.
Ieri
14:20
Un grup de persoane, afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, au fost escortate la Inspectoratul General al Poliției (IGP), după ce au ignorat cerințele autorităților de a nu bloca partea carosabilă, în contextul vizitei secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, în Republica Moldova. Potrivit IGP, aceștia ar fi încălcat „în mod abuziv” decizia autorităților, blocând bulevardul Dacia, la periferia capitalei.
13:10
Un pachet cu muniții ar fi fost găsit în iazul din parcul „La Izvor”, din municipiul Chișinău. Poliția a fost sesizată în jurul orei 10:50, a declarat pentru „Teleradio-Moldova” Natalia Stati, ofițer IP Chișinău. Potrivit sursei citate, zona a fost încercuită, iar toate serviciile specializate se află la fața locului.
12:50
Meteorologii au prelungit Codul Galben de instabilitate atmosferică. Astfel, se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse puternice. Avertizarea este valabilă pentru pe tot parcursul zilei de astăzi, 29 mai.
12:40
Prim-ministrul Dorin Recean îndeamnă cetățenii Republicii Moldova din țară, dar și de peste hotare, să participe la alegerile europarlamentare din iunie și să voteze pentru partidele care susțin extinderea Uniunii Europene și parcursul european al Republicii Moldova. Șeful Cabinetului de miniștri a declarat, în debutul ședinței Guvernului din 29 mai, că moldovenii trebuie să se obișnuiască să participe la europarlamentare.
12:40
De la începutul anului 2024 până în prezent, circa 1000 de persoane din afara țării noastre li s-a interzis intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Șeful adjunct al Direcției control la trecerea frontierei, Victor Apostu, a declarat în cadrul emisiunii „Bună Dimineața” că procentul de refuzuri este un indice acceptabil, iar toate statele au această marjă procentuală de refuzuri.
12:40
Patru moldoveni au fost reținuți pentru transportarea ilegală a migranților din Asia spre Uniunea Europeană. Aceștia erau membrii unui grup criminal organizat, din care mai făceau parte 19 cetățeni români.
12:30
De la începutul anului 2024 până în prezent, circa 1000 de persoane din afara țării noastre li s-au interzis intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Șeful adjunct al direcției control la trecerea frontierei, Victor Apostu, a declarat în cadrul emisiunii Bună Dimineața că procentul de refuzuri este un indice acceptabil iar toate statele au această marjă procentuală de refuzuri.
12:30
Grav accident rutier, astăzi, în raionul Orhei. Două camioane s-au ciocnit frontal, după ce unul dintre șoferi a pierdut controlul volanului și a ieșit pe contrasens. În urma impactului, șoferul unui camion a ajuns la spital, pentru îngrijiri medicale. Informația a fost confirmată pentru „Teleradio-Moldova” de Elena Băetrău, ofițer de presă IP Orhei.
12:10
„Toate statele democratice își dezvoltă anticorpi legislativi pentru a-și apăra democrația, iar Republica Moldova încearcă să adapteze legislația națională la noile provocări de securitate”. Astfel a comentat Mihai Isac, expert în politică externă, inițiativa Comisiei parlamentare de profil de amendare a Codului penal pentru „trădare de patrie”. Într-un interviu pentru Moldova 1, Isac a declarat că Republica Moldova plătește consecințele a trei decenii de ignorare a unor acțiuni antistatale, iar acum Rusia recurge la toate mijloace de luptă împotriva cetățenilor moldoveni, pe care îi folosește în războiul hibrid.
12:00
Alegerile europarlamentare din 6-9 iunie oferă o oportunitate unică cetățenilor moldoveni, care dețin cetățenia unui stat membru al Uniunii Europene, pentru a-și face auzită vocea la nivel european. Prin participarea la vot, cetățenii moldoveni pot delega în Parlamentul European reprezentanți care să nu fie doar portavocea intereselor statului membru UE din care fac parte, dar să reprezinte și Republica Moldova, care este stat candidat la aderare, a declarat directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, în cadrul unui interviu pentru Moldova 1.
11:50
În perioada următoare, o echipă formată din experți din Ucraina și Republica Moldova va desfășura o serie de cercetări privind situația fluviului Nistru. Despre aceasta s-a convenit în urma vizitei de lucru la Chișinău a ministrului Protecției Mediului și a Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Strelets, la invitația ministrului Mediului din țara noastră, Sergiu Lazarencu.
11:20
Ultimele evenimente din Republica Moldova și importanța electorală din acest an pentru țara noastră, Franța și Parlamentul European – despre aceasta a discutat președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu cetățenii moldoveni stabiliți la Paris.
11:10
Un bărbat în vârstă de 89 de ani s-a ales cu arsuri pe 30% din suprafața corpului și cu intoxicație cu monoxid de carbon, după ce în apartamentul în care locuia a izbucnit un incendiu. La fața locului au intervenit salvatorii, pompierii și medicii. Bărbatul a fost preluat de ambulanță, pentru îngrijirile de rigoare, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Alte două persoane, care locuiau pe același etaj, au fost evacuate. Niciuna nu a avut de suferit.
10:50
Cabinetul de ministri a decis, la ședința de astăzi, 29 mai, numirea în funcție a noi de secretar de stat la Ministerul Finanțelor și la Ministerul Afacerilor Externe. Totodată, a fost numit un alt șef-adjunct la Inspectoratul Control Financiar de Stat.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.